2024-05-13 62 浏览
朋友仔就快生日🎂於是就去 尖沙咀接佢收工 比個突發驚喜佢 book左呢間好好vibes既餐廳💖🍈哈密瓜帕馬火腿沙律沙律勁大碟🥗 沙律菜配巴馬臣芝士、松子仁及黑醋橄欖油汁 🥑吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油自製羅勒油既味道真係好特別 再配上呑拿魚🐟令吞拿魚口感更滑🍤和風醬油大蝦煙肉扁意粉意粉口感偏有咬口 唔會太過軟 🥓和風醬調味恰度好處🥓香煎牛封門柳封門柳肥瘦岩岩好 配意大利青醬🇮🇹連伴碟既薯泥都好好食 🤤🥒first crush🍇passionate nightdrink menu 有好多選擇~最後揀左兩杯mock tail🍸 兩杯都係偏清新🧊呢間真係好好vibes 平日又或者有啲日子想慶祝下都好fit👍🏻

🍈哈密瓜帕馬火腿沙律
沙律勁大碟🥗 沙律菜配巴馬臣芝士、松子仁及黑醋橄欖油汁

🥑吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油

2024-05-09
庆祝纪念
生日
2024-05-13 43 浏览
餐廳結合左古典氣息同美術主題,裝潢以黑、白同橙色為主調。佢嘅Fusion菜式糅合意大利同日式風味,真係好有驚喜!推介菜有「秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁」,鮮美無比!而「蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士」鮮甜多汁,配得恰到好處。和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯則新鮮有驚喜,鮑魚嘅鮮味同嫩滑感,同野菌意大利飯嘅香濃味道結合,真係一種新鮮嘅風味!食完之後,你一定會為佢嘅獨特組合感到驚喜!而且鮑魚真係好大隻。「慢煮西班牙黑毛豬鞍架」肉質嫩滑,每一口都散發住豬肉嘅香氣,如果你鍾意食黑毛豬,呢個菜絕對唔可以錯過!最後講到飲品,The Pearl有大量各種唔同類型特色飲品,充滿好多驚喜!可以試下佢哋嘅招牌Cocktail「Pearadise」!呢杯飲落去非常易入口,有陣陣嘅梨味同白酒嘅香醇,絕對適合於平時飲太濃酒精嘅人。而佢哋嘅Mocktail「Rosy Romance」都唔錯,首先個名好浪漫,凍泡玫瑰茶同新鮮蘋果汁加上蜜糖,味道甜而不膩,非常清爽。飲落去,就好似浸喺花園入面咁,真係一種舒服嘅感覺!

而「蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士」鮮甜多汁,配得恰到好處。

2024-05-11 28 浏览
假期好友生日,約了到尖沙咀晚飯, 想起露天位置很舒服的,瑞生酒店The Pearl, 傾下偈飲嘢氣氛很好。 可惜天氣難預測,當天落雨只好坐室內, 黑色型格佈置 環境也不錯。秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎 配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 很特別的餐前小吃, 吞拿魚蕃茄莎莎很清新, 酸酸甜甜好開胃, 最特別就係配脆脆的鱈魚片, 整體感覺有趣又好味。蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士非常香濃橄欖蒜蓉味, 油封大蝦爽口彈牙又厚肉,味道鮮新鮮,配搭多士香脆美味。和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯軟硬適中的意大利飯質感, 吸收了醬汁精華, 鮮味滋味十足。 和風機煮鮑魚size十足size很大隻。慢煮西班牙黑毛豬鞍架黑毛豬鞍架 煎至兩面金黃,慢煮肉質嫩滑多汁, 肉味濃郁帶微甜,,而且肉很厚很優質,配菜也煮得美味。美食當然要配特飲 , Rosy Romance 和Passionate Night 都味道不錯。

秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎
配香烤鱈魚脆片及黑醋汁

蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士

和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯

慢煮西班牙黑毛豬鞍架

美食當然要配特飲 , Rosy Romance 和
Passionate Night 都味道不錯。

📍The Pearl 💥無花果帕馬火腿沙律無花果幾甜同時帶少少酸配埋算厚嘅帕馬火腿同鹹香濃郁既芝士片好match 仲有啲松子 幾有口感💥吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油吞拿魚好鮮味自製羅勒油好香而牛油果泡沫味道唔係好重非常特別但又唔會蓋過呑拿魚味💥和風醬油大蝦煙肉扁意粉咁款意粉非常有驚喜和風醬油甜甜地 唔會好咸 恰到好處令人想一口接一口㗎加埋煙肉嘅油脂同彈牙嘅大蝦🍤必食💥香煎牛封門柳香煎嘅牛封門柳五分熟雖然冇咩油脂但一啲都唔韌再加埋青醬味道更有層次,整體都唔錯👍💥Wandering Voyage 呢杯雞尾酒用咗朗姆酒、椰子同斑蘭糖水等,味道和諧得嚟,就好似食甜品咁😆

📍The Pearl

再加埋青醬
味道更有層次,
整體都唔錯👍

💥Wandering Voyage

呢杯雞尾酒用咗朗姆酒、椰子同斑蘭糖水等,
味道和諧得嚟,
就好似食甜品咁😆

2024-05-10 32 浏览
呢間餐廳一直都係我嘅bookmark list入面~ 今次終於嚟試平日dinner原來都坐滿咗8成,餐廳設有戶外空間~Appetizer🍽️蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 $88大蝦超級爽彈,啖啖肉~食落辣辣地,橄欖油索晒蒜片香,配埋多士食一流!🍽️秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 $68估唔到呢度前菜以鱈魚脆片作底係咁夾!相比平時食嘅cracker,甜甜地嘅鱈魚脆片配埋微酸嘅番茄他他同黑醋好開胃,絕對值得一試!Main🍽️慢煮西班牙黑毛豬鞍架 $188超juicy同嫩滑嘅豬鞍!感覺就好似食緊保濕豬咁,旁邊有甜甜地嘅蘋果蓉,唔怕食多2啖會覺得膩~🍽️巴馬臣芝士手拆蟹肉長通粉 $168芝士味好香濃,蟹肉份量又夠多!重點係每條長通粉都索滿芝士醬汁,好惹味!🍹Mocktail - Passionate Night $100好啱女仔飲嘅一款mocktail, 味道酸酸甜甜,飲落係帶熱情果香嘅提子汁咁~🍸Cocktail - Pearadise $130酒精味道唔係好重,味道帶清甜,可以於飯後清清味蕾~

平日dinner原來都坐滿咗8成,餐廳設有戶外空間~

Appetizer
🍽️蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 $88

🍽️秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 $68

Main
🍽️慢煮西班牙黑毛豬鞍架 $188

🍽️巴馬臣芝士手拆蟹肉長通粉 $168

🍸Cocktail - Pearadise $130
酒精味道唔係好重,味道帶清甜,可以於飯後清清味蕾~

2024-05-09 42 浏览
尖沙咀型格高級餐廳在酒店內,裝修非常型格~~~食物質素又好!Starters無花果帕馬火腿沙律配巴馬臣芝士沙律內還有松子仁及黑醋橄欖油汁,令到成個沙律🥗味道好豐富,蜜瓜夾帕馬火腿還有巴馬臣芝士🧀香,令人回味無窮!吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油生吞拿魚好新鮮配上牛油果泡沫溶好爽!配上配自製羅勒油香口又健康!Pasta和風醬油大蝦煙肉扁意粉和風醬油大蝦🍤有四大隻,肉質爽口!扁意粉好好食好有咬口!彈牙!煙肉🥓令到個汁好惹味香口!Main香煎牛風門柳Grilled Hanger Steak廚師煎到五成熟,油花好均勻而且牛肉味好濃郁,配上廚師秘製青汁,好食!叫大兩杯無酒精雞尾酒Mocktail,都係好清新,非常開胃🤤passionate night 好有百香果香,味道酸酸甜甜,first crush 有豐富青瓜味,好解膩!🍱The Pearl (尖沙咀)📍尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓

Starters
無花果帕馬火腿沙律配巴馬臣芝士

Pasta
和風醬油大蝦煙肉扁意粉

和風醬油大蝦🍤有四大隻,肉質爽口!
扁意粉好好食好有咬口!彈牙!煙肉🥓令到個汁好惹味香口!

Main
香煎牛風門柳Grilled Hanger Steak

🍱The Pearl (尖沙咀)
📍尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓

2024-05-08 233 浏览
餐廳:The Pearl地點:尖沙咀加連威老道瑞生尖沙咀酒店菜式:藝術主題餐廳,意日Fusion餐牌:前菜,湯,意粉,意大利飯,主菜,甜品,紅白酒,Cocktail,Mocktail,多款其他酒精飲品,咖啡,茶,水,果汁等。另加一。先叫左兩杯Mocktail飲下。First Crush $100 另加一Fresh pineapple juice and homemade cucumber syrup with sodaFirst Crush用矮身玻璃杯裝,係黃色菠蘿汁加有兩片青瓜,菠蘿汁汽量唔多,味道唔甜唔酸,係啖啖菠蘿味帶青瓜味,清爽解渴。Passionate Night $100 另加一Homemade passion fruit syrup with fresh grape juice Passionate Night係迷人紫色,用隻大大玻璃杯裝住,上面加左一片果乾。飲落係味道酸酸地既提子汁,唔會太甜或者太酸,夠解渴。無花果帕馬火腿沙律配巴馬臣芝士,松子仁及黑醋橄欖油汁 $98 另加一無花果帕馬火腿沙律好大碟,大量新鮮沙律雜菜加上好多片鹹香乾身帕馬火腿同鹹香巴馬臣芝士片,再配多片
餐廳:The Pearl
地點:尖沙咀加連威老道瑞生尖沙咀酒店
菜式:藝術主題餐廳,意日Fusion
先叫左兩杯Mocktail飲下。
First Crush $100 另加一
Passionate Night
Passionate Night $100 另加一
無花果帕馬火腿沙律配巴馬臣芝士,松子仁及黑醋橄欖油汁
無花果帕馬火腿沙律好大碟,大量新鮮沙律雜菜加上好多片鹹香乾身帕馬火腿同鹹香巴馬臣芝士片,再配多片哈密瓜同脆口松子,加有少少香甜黑醋調味。味道口感新鮮好味又有豐富味道配合火腿香,清新開胃。
吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油 $108 另加一
吞拿魚牛油果泡沫他他用隻好精美既碟上枱,一大底吞拿魚他他加上牛油果泡沫同少少香草,圍邊加有自製羅勒油。吞拿魚他他味道酸酸地,口感滑溜,味道帶微微牛油果味,好醒胃。
和風醬油大蝦煙肉扁意粉 $168 另加一
一上枱就聞到好香醬油味。Al dente又滑溜扁意粉上面有好多煙肉片,伴有四隻去殼蝦同京蔥。個汁醬油味濃,甜甜地好特別。呢款意日fusion菜式好有特色,味道都唔錯。
香煎牛封門柳 $178 另加一
香煎牛封門柳
香煎牛封門柳一客8片切好入口size,肉質嫩口,伴有綠色酸汁可解膩。配菜有滑溜厚身薯蓉同烤大蔥加椰菜仔。仲有少少菜苗點綴。配料都夠飽肚。
酒店餐廳黎講呢餐價錢真係幾抵,食物質素令人滿意,擺盤精美。環境舒適,佈置富藝術感,播放色士風音樂,仲有室外座位,可以食煙。
2024-05-05
Passionate Night
無花果帕馬火腿沙律配巴馬臣芝士,松子仁及黑醋橄欖油汁
2024-05-08 35 浏览
The Pearl地址:尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓放工朋友帶咗我去咗間西餐廳🤪,人均$500。前菜:吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油🐟; 無花果帕馬腿沙律🥗沙律中嘅無花果帶出果香甜味,配上帕馬火腮😜,味道更加豐富!吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油就更加特別,啖啖都係一個充滿層次感嘅組合,吞拿魚肉鮮嫩,牛油果泡沫滑順,再襯埋自製羅勒油嘅香氣,真係幾美味😚!主菜:香煎牛風門柳🥩; 和風醬油大蝦煙肉扁意粉🍝牛風門柳煎得恰到好處,肉質嫩滑多汁,每一口都帶出牛肉的鮮美😍!而和風醬油大蝦煙肉扁意粉賣相睇落簡單,但其扁意粉味道剛剛好,而且口感厚身帶點彈性,蝦肉鮮甜,煙肉的鹹香與和風醬油的調和,創造出一種獨特的風味,正🤩。飲品:Passionate Night🍹; Rosy Romance🍹Passionate Night充滿熱情,味道酸甜,帶有柑橘和熱情果的風味,非常清爽宜人😌!Rosy Romance則散發著玫瑰花的芬芳🤪,帶來一種浪漫的氛圍,讓人心情愉悅!#nicefoodie尖沙咀----------------#food #hkfoodblog #hkgoodblogge
地址:尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓

放工朋友帶咗我去咗間西餐廳🤪,人均$500。
主菜:香煎牛風門柳🥩; 和風醬油大蝦煙肉扁意粉🍝
#nicefoodie尖沙咀

----------------
#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #香港美食 #美食 #尖沙咀美食 #打卡 #尖沙咀 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #西菜 #西餐
2024-05-08 18 浏览
返工努力左一星期,星期五一定要好好獎勵自己,去飲番杯野😍🛎 無花果帕馬火腿沙律首先係一個頭盤😋新鮮嘅無花果、香濃嘅帕馬火腿🐷、香甜嘅蜜瓜🍈~配上巴馬臣芝士🧀️、松子仁及黑醋橄欖油汁,口感非常豐富,而且開胃👍🏻特別提提:帕馬火腿嘅鹹味同煙燻香氣都好濃郁🤤一流!!!新鮮嘅蔬菜加上橄欖油亦都提升左整個沙拉既風味🆙🆙🆙🛎 吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油另一個頭盤亦都非常有驚喜😍新鮮嘅吞拿魚切成小粒~完美展現吞拿魚嘅鮮嫩質感!配搭自家製嘅羅勒油,酸酸地,同牛油果味出奇既合拍👏🏻令人一啖食落去可以感受到豐富嘅口感😚😚😚🛎 和風醬油大蝦煙肉扁意粉呢個意粉好食到喊出黎🥹首先,大蝦肉質鮮嫩,口感彈牙!仲帶有甜美嘅海鮮風味另外,煙肉濃郁嘅煙燻香氣和鹹味,同大蝦既鮮美相互輝映,為呢道意粉增添左豐富既層次🤩而扁意粉亦能夠完美捕捉醬汁和配料嘅風味,與醬油調味相結合,令整體味道更加平衡👍🏻🛎 香煎牛風門柳嫩軟嘅牛風門柳實在係好吸引🥩香煎能夠將牛肉嘅鮮味鎖住,同時令外皮保持香脆👍🏻不得不讚嘅係佢配搭嘅阿根廷青醬,微酸微辣,輕輕刺激味蕾👏🏻伴碟嘅薯蓉亦都非常香滑😋😋😋正!🛎 Crimson SaMuRaiSaMuRa

返工努力左一星期,星期五一定要好好獎勵自己,去飲番杯野😍

🛎 無花果帕馬火腿沙律
首先係一個頭盤😋
特別提提:帕馬火腿嘅鹹味同煙燻香氣都好濃郁🤤一流!!!
新鮮嘅蔬菜加上橄欖油亦都提升左整個沙拉既風味🆙🆙🆙

🛎 吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油
另一個頭盤亦都非常有驚喜😍
新鮮嘅吞拿魚切成小粒~完美展現吞拿魚嘅鮮嫩質感!
配搭自家製嘅羅勒油,酸酸地,同牛油果味出奇既合拍👏🏻
令人一啖食落去可以感受到豐富嘅口感😚😚😚

🛎 和風醬油大蝦煙肉扁意粉
呢個意粉好食到喊出黎🥹
首先,大蝦肉質鮮嫩,口感彈牙!仲帶有甜美嘅海鮮風味

🛎 香煎牛風門柳
嫩軟嘅牛風門柳實在係好吸引🥩
香煎能夠將牛肉嘅鮮味鎖住,同時令外皮保持香脆👍🏻
不得不讚嘅係佢配搭嘅阿根廷青醬,微酸微辣,輕輕刺激味蕾👏🏻
伴碟嘅薯蓉亦都非常香滑😋😋😋正!

🛎 Crimson SaMuRai
SaMuRai 喺日文就係武士嘅意思
而呢一杯酒亦都非常有日本風味🇯🇵
茉莉花以及蘋果嘅甜味,同red vodka 非常夾
加上梳打,亦令呢杯杯雞尾酒更上一層樓💯

🛎 Pearadise
非常適合打卡嘅雞尾酒🍸
法國酒作為基底,梨味清新,同時亦好香甜,非常適合女士~
  • 香煎牛封門柳
  • 無花果帕馬火腿沙律
  • Pearadise
  • 吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油
  • 和風醬油大蝦煙肉扁意粉
2024-05-07 33 浏览
假日來到尖沙咀和老公一起吃晚飯,當然要搵一間氣氛比較好的餐廳共進晚餐今次來到the pearl ,首先地理位置非常方便位於尖沙咀加連威老道,非常容易找到找到瑞生酒店後再搭𨋢上到4樓便到了由於是日天氣不錯,所以揀了戶外座位,意外發現外面是有打卡位的,佈置得很美首先頭盤點了無花果帕馬火腿沙律,但當日因為沒有無花果,所以轉了哈密瓜因為配有巴馬臣芝士令到成個沙律味道提升了,哈密瓜非常鮮甜配上Prama Ham真的是一流另一個頭盤是吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油首先吞拿魚是弄碎了的魚蓉,配上牛油果製成的醬汁和羅勒油,吞拿魚食入口的味道非常新鮮配上了醬汁口感更上一層樓,很開胃的一道頭盤主菜方面點了和風醬油大蝦煙肉扁意粉一上枱大蝦已經很吸引,和風醬油配上意粉是一個很新鮮很特別的配搭,兩者異常融合,再配上煙肉和扁意粉真的是日西合璧,這碟菜式真的是必點首選另外還點了香煎牛風門柳,牛肉大概7成熟,配上特製的青醬,燒完的牛肉嫩滑而且牛味香濃,一試難忘其實餐廳有很多Cocktail同Mocktail 選擇,飲品方面點了一杯pearadise 和 crimson samurai Pearadise 是帶有梨子
找到瑞生酒店後再搭𨋢上到4樓便到了

另一個頭盤是吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油

主菜方面點了和風醬油大蝦煙肉扁意粉

其實餐廳有很多Cocktail同Mocktail 選擇,
Pearadise 是帶有梨子味我酒,果味香濃

而crimson samurai 是帶有花香味的酒,味道香甜之餘帶點花香,非常易入口,很適合女仔

下次可以約埋朋友過來一齊飲Cocktail慢慢談心
【尖沙咀•The Pearl】@ππππππππππππππππππππππππππππππ尖沙咀情調氣氛天花板特色酒吧餐廳Fig and Prama Ham Salad Tuna Avocado FoamTartareGrilled Hanger SteakJapanese StyleLinguine with ShrimpFirst CrushRosy Romance這道開胃沙拉將經典的無花果甜美與Pramaham的鹹香完美融合。火腿的豐富醃味與無花果的天然果糖相互搭配,口感平衡,令人回味無窮。金槍魚酪梨泡沫他他:冷盤菜餚巧妙地將金槍魚和酪梨結合,並以泡沫狀態呈現,使得口感輕盈而有趣。金槍魚的鮮甜與酪梨的柔滑成為這道菜的靈魂,再輕輕灑上一些檸檬汁,增添了酸味。烤裙帶牛排 日式風味精選的裙帶牛排經過日式烹調方法調理,肉質嫩滑多汁,帶有微微的炭烤香氣。牛排的烹調剛好達到中度熟,肉汁豐富,與日式醬汁的微妙香味相映成趣,讓人品嚐之後難以忘懷。義大利麵配蝦 將義大利的經典麵食與日式風格相結合,創造出一道獨特的主食。新鮮蝦仁與Q彈的義大利麵交織在一起,再淋上特製日式風味醬汁,鹹香味美,讓人忍不
【尖沙咀•The Pearl】@

Rosy Romance

金槍魚酪梨泡沫他他:

烤裙帶牛排 日式風味

義大利麵配蝦
將義大利的經典麵食與日式風格相結合,創造出一道獨特的主食。新鮮蝦仁與Q彈的義大利麵交織在一起,再淋上特製日式風味醬汁,鹹香味美,讓人忍不住一口接一口,是一場視覺與味覺的雙重盛宴。

First Crush
雞尾酒來開啟這頓美妙的夜晚。這款飲品色澤明亮,味道清新,像是初戀的感覺;淡淡的果香與微微的甜味交織在一起,讓人愉悅。

Rosy Romance
以其迷人的玫瑰色彩和花香俘虜著人心,微甜而不膩,帶著微弱的氣泡感,是完美的夜晚伴侶。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #The Pearl #web3尖沙咀
尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
2024-05-05 14 浏览
▫️估唔到酒店入面都有型格餐廳!😎 以暗黑做主題好有格調🖤 餐廳有室內、外位置,想食飯定飲野chill下都無問題🥸🍄 和風原隻磯煮鮑魚配野菌意大利飯 ▫️大大隻原隻鮑魚😍 食落幾彈牙一啲都唔韌🤩 意大利飯粒粒分明,食落香甜又creamy,減緊肥都忍唔住食多幾啖🤣🐷 慢煮西班牙黑毛豬鞍架▫️豬鞍架厚實,脂肪分佈較少,減肥人士都岩食🤪 旁邊醬汁酸酸甜甜味道好夾,伴碟仲有薯仔同小椰菜💕🍅 秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 ▫️吞拿魚粒同蕃茄粒拌勻,放上烤香左啲鱈魚片,夠晒清新開胃😙🦐 蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士▫️大蝦夠彈牙,蒜片炸過好香脆,配上辣辣地嘅汁超惹味😋 仲可以連埋多士一齊食🥳🍐 Pearaside $130▫️用髮簪拮住風乾梨片賣相好吸引🥰 以白酒做基底加上梨汁,好香甜易入口💕🥒 First Crush $100▫️由新鮮菠蘿汁加入青瓜製成嘅mocktail,味道又意外地清爽好飲😆

🍄 和風原隻磯煮鮑魚配野菌意大利飯

🐷 慢煮西班牙黑毛豬鞍架

🍅 秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁

🦐 蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士

🍐 Pearaside $130

🥒 First Crush $100

一進去餐廳就被特色的裝潢和超HIGH的氣氛給吸引住了。餐廳還有室內和戶外座位,想開揚啲既坐户外都唔錯🙋‍♀️先黎一杯雞尾酒,Happy Friday🙋‍♀️🙋‍♂️ 他們的酒單設計超級有質感,圖片加文字,看起來超靚!我被一款叫做"Pearadise"的雞尾酒吸引住了,花香加上梨子,絕對是女生的最愛🙆‍♀️Starter 我們點了秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚片。這道菜色香味俱全,而且價錢超抵!我頭一次嚐到香烤鱈魚片,味道有點像豬肉紙,幾得意,絕對是必點的菜💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️然後我們還點了蒜片橄欖油封大蝦配多士。超出乎意料的是,這裡居然有典型的西班牙小食。這道菜味道超濃,大蝦又鮮又多汁,搭配上酥脆的多士,真的好好送酒💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️主菜我們就選了和風原隻璣煮鮑魚野菌意大利飯。鮑魚超大隻,真係有啲嚇親。這裡的Risotto比較生,有嚼勁,每一口都能感受到米飯的特殊風味💁🏻‍♂️💁‍♀️慢煮西班牙黑毛豬份量都唔少💁‍♀️ 適合成班friends share,但配菜如果可以配薯蓉就好啦🤣

先黎一杯雞尾酒,Happy Friday🙋‍♀️🙋‍♂️

2024-05-03
  • 蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士
  • 和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯
✨✨環境方面餐廳位於瑞生尖沙咀酒店4樓裝修主要暗黑色,行型格風路線有酒吧area,可以欣賞bartender調酒🍸仲有室外位置 好chill✨✨嘢食方面🔸蜜瓜帕馬火腿沙律🥗帕馬火腿嘅鹹香同沙律菜好夾👅加埋黑醋沙律醬,帶出啲清新嘅味道作為前菜好開胃👍🏻👍🏻🔸吞拿魚牛油果泡沫他他配自家製橄欖油🥑吞拿魚鮮嫩滑順,同牛油果一齊食呢個配搭好夾,加埋自家製橄欖油,好健康☺️🔸和風醬油大蝦煙肉意粉意粉煮得剛剛好,唔會太軟太硬咬落有彈性👍🏻🦐大蝦鮮甜多汁,同煙肉嘅煙燻味好夾🔸香煎封門柳封門柳係牛既橫膈膜肌肉,肉色較深每隻牛只有一條,較為罕有😯😯廚師煎到五成熟,切成七件油花比較少,不過牛肉味好濃郁如果唔想飲酒,餐廳都有唔少Mocktail選擇推介飲Passionate Night 好香百香果味,酸酸甜甜飲落有少少似紅酒,味道都幾清新
✨✨環境方面
餐廳位於瑞生尖沙咀酒店4樓
裝修主要暗黑色,行型格風路線
有酒吧area,可以欣賞bartender調酒🍸
仲有室外位置 好chill

✨✨嘢食方面
🔸蜜瓜帕馬火腿沙律🥗
帕馬火腿嘅鹹香同沙律菜好夾👅
加埋黑醋沙律醬,帶出啲清新嘅味道
作為前菜好開胃👍🏻👍🏻

🔸吞拿魚牛油果泡沫他他配自家製橄欖油🥑
吞拿魚鮮嫩滑順,同牛油果一齊食
呢個配搭好夾,加埋自家製橄欖油,好健康☺️

🔸和風醬油大蝦煙肉意粉
意粉煮得剛剛好,唔會太軟太硬
咬落有彈性👍🏻
🦐大蝦鮮甜多汁,同煙肉嘅煙燻味好夾

🔸香煎封門柳
封門柳係牛既橫膈膜肌肉,肉色較深
每隻牛只有一條,較為罕有😯😯
廚師煎到五成熟,切成七件
油花比較少,不過牛肉味好濃郁

如果唔想飲酒,餐廳都有唔少Mocktail選擇
推介飲Passionate Night
好香百香果味,酸酸甜甜
飲落有少少似紅酒,味道都幾清新
2024-05-04 53 浏览
就算唔住依間嘅酒店,我都絕對推介呢間嘅酒店度嘅The Pearl食嘢,因為佢嘅嘢食真係好高質我地首先叫左Fig and Parma Ham Salad ,無論係鮮甜嘅無花果,定係鹹香嘅Parma Ham,都好搭配。沙律爽脆新鮮,加上淡淡嘅酸醬汁,真係一道開胃嘅前菜。Tuna Avocado Foam Tartare 嘅味道鮮美,吞拿魚切粒細緻,配上濃郁嘅牛油果泡沫,帶出一種奶滑嘅口感,好特別。再嚟就係主食部分啦。佢哋嘅Grilled Hanger Steak ,牛扒煎得剛剛好,肉質鮮嫩多汁。而且佢哋嘅配菜都好出色,薯容好滑,令整個菜式更加平衡。另外都叫左Japanese Style Linguine with Shrimp 嘅意粉煮得恰到好處,彈牙有嚼勁。蝦仁鮮甜彈牙,配上日式風味嘅醬汁,味道鮮美。最後,我叫咗佢哋嘅飲品,包括Passionate Night同First Crush。兩杯都係好清新嘅無酒精雞尾酒,酸甜適中,非常開胃。