The Pearl

2024-08-19 146 浏览
同個好耐冇見嘅朋友約出嚟食飯,今日尖沙咀比較方便,就係尖沙咀嗰度上網搵餐廳。見到呢間係酒店入面嘅西餐廳幾好咁就去試下。叫咗個fig and prama ham salad,有沙律菜,大大舊新鮮蜜瓜,ham,同埋估唔到有d芝士薄塊,好味道。Tuna avocado foam tartare 酸酸甜甜好開胃,勁大pat 牛油果既foam勁香Gilled hanger steak 個火喉控制得好好,外面香小小脆邊,入面紅紅嫩滑滑😜最有驚喜係個linguine , 隻蝦大大隻又新鮮。d意粉好入味,食到停唔到。

2024-08-19 172 浏览
位於尖沙咀酒店的西餐,裝修挺舒服,適合打工仔下班後和朋友來放鬆聚會~我們首先叫了兩個前菜:🔸蜜瓜帕馬火腿沙律這個配搭永遠不過時,咸甜組合~🔸吞拿魚牛油果泡沫他他酸酸的非常開胃,呑拿魚也很鮮甜,有驚喜!另外我們又叫了兩個主菜:🔸香煎封門柳封門柳牛味非常濃郁,而且口感也非常軟,煎得剛好🔸和風大蝦意粉和風口味的意粉非常特別,有點麵豉味道,意粉口感也很好整體食物質素都非常不錯,我們還叫了兩杯mocktail🍹

我們首先叫了兩個前菜:
🔸蜜瓜帕馬火腿沙律
這個配搭永遠不過時,咸甜組合~
🔸吞拿魚牛油果泡沫他他
酸酸的非常開胃,呑拿魚也很鮮甜,有驚喜!

另外我們又叫了兩個主菜:
🔸香煎封門柳
封門柳牛味非常濃郁,而且口感也非常軟,煎得剛好
🔸和風大蝦意粉
和風口味的意粉非常特別,有點麵豉味道,意粉口感也很好

整體食物質素都非常不錯,我們還叫了兩杯mocktail🍹

2K
同朋友一齊嚟咗呢間餐廳食晚餐🤣秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁Ceviche Tuna Salsa with Crispy Dried Cod Fillet and Balsamic Glaze:Ceviche 係一道用檸汁同埋其他調味料醃製嘅魚生或貝類食物,被「聯合國教科文組織」認定為「秘魯傳統美食」同埋「人類非物質文化遺產」,我去過秘魯旅行,咁當然響秘魯食過,其實好多其他中南美洲國家亦都有自己嘅版本,我喺墨西哥、阿根廷、智利、巴西都食過,不過其實我唔係好知不同地區嘅版本有乜分別🤣;呢間餐廳嘅 Ceviche 味道幾有趣,仲連埋一塊脆片🤣蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 Garlic Prawns Confit with Focaccia Toast:Gambas al Ajillo 真係食過唔少🤣,亦都喺西班牙🇪🇸食過傳統嘅做法🤩,呢度係有創意煮法😁,蝦仁🍤肉質結實,蒜片🧄煎炸得幾香口🤩和風原隻磯煮鮑魚配野菌意大利飯 Japanese Style Risotto with Isoyaki Abalone with Mushroom:原隻磯煮鮑魚大大隻幾好味🤣,意大利飯煮得甜甜
同朋友一齊嚟咗呢間餐廳食晚餐🤣
和風原隻磯煮鮑魚配野菌意大利飯 Japanese Style Risotto with Isoyaki Abalone with Mushroom:原隻磯煮鮑魚大大隻幾好味🤣,意大利飯煮得甜甜哋味道幾有趣🤣
慢煮西班牙黑毛豬鞍架Sous-vide Spanish Iberico Pork Loin Rack with Deep Fried Potato, Grilled Leek, Brussels Sprout and Red Wine Pear Sauce:西班牙🇪🇸黑毛豬鞍🐷🥩厚切,煮得幾甘香,肉質幾軟熟🤩
First Crush:材料包括 Fresh pineapple juice and homemade cucumber syrup with soda
Rosy Romance:材料包括 Cold brew rose tea, fresh apple juice with honey
兩杯都唔係好甜,幾清新🤣
2024-08-17 240 浏览
尖沙咀除左係諾士佛台及尖東飲酒傾計外,係瑞生尖沙咀酒店入面呢間小明珠都係一個非常好的選擇。除了位置方便外,裝潢亦夠精緻。🔅秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁🔅賣相相當精緻,吞拿魚鮮嫩加上蕃茄及黑醋汁一齊食,開胃醒神🔅蒜片橄欖油封大蝦配佛夏卡多士🔅油封大蝦肉質爽彈,蒜片味道香濃,配埋多士一齊食相當滿足,不會覺得油膩🔅和風原隻磯煮鮑魚配野菌意大利飯🔅鮑魚非常夠份量,煮得夠入味,甜甜地又唔會太韌;意大利飯亦煮得粒粒分明,軟硬度適中🔅慢煮西班牙黑毛豬鞍架🔅黑毛豬都幾厚身,肉質鮮嫩,肥瘦適中。肉質係煮得岩岩好,食落都幾juicy,配埋佢個蘋果蓉醬更加清新自然🔅Peardise🔅好容易入口嘅酒,好香嘅梨味及白酒混合而成,啱晒喜歡酒精濃度較淺嘅朋友🔅Wandering Voyage🔅係芝士奶蓋再加椰香奶味,同樣地適合想一口淺嚐嘅朋友

🔅秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁🔅
賣相相當精緻,吞拿魚鮮嫩加上蕃茄及黑醋汁一齊食,開胃醒神

🔅蒜片橄欖油封大蝦配佛夏卡多士🔅

🔅和風原隻磯煮鮑魚配野菌意大利飯🔅

🔅慢煮西班牙黑毛豬鞍架🔅

🔅Peardise🔅

🔅Wandering Voyage🔅
係芝士奶蓋再加椰香奶味,同樣地適合想一口淺嚐嘅朋友
2024-08-14
2024-08-17 164 浏览
呢間尖沙咀the One 附近嘅西餐廳兼酒吧,好方便就腳。可能餐廳樓上係酒店,由樓下入口開始已經睇得出有用心思去裝修。餐廳設計得好有酒吧氣氛,入面除左吧枱,仲有唔少兩人枱,方便聚餐嘅大枱,還有好Chill嘅戶外座位。因係食晚餐,我地都叫左好多野食。前菜「無花果帕馬火腿沙律」:上枱發現有大大塊嘅哈密瓜配巴馬臣同芝士,底下係松子仁配黑醋橄欖油汁沙律,好豪華嘅前菜!另外試埋個 「吞拿魚牛油果泡沫他他」:新鮮牛肉配牛油果泡泡估唔到咁好食!朋友唔食生牛肉,我一個人食晒成碟就知佢有幾咁好味!主食叫左「和風醬油大蝦煙肉扁意粉」同「香煎牛封門柳」。意粉有少少偏甜味,配上大蝦同煙肉,唔錯!最正都係牛柳,剪得岩岩好,肉汁鮮嫩好味!最後飲完杯整得好靚嘅cocktail, 好完美!
朋友唔食生牛肉,我一個人食晒成碟就知佢有幾咁好味!

主食叫左「和風醬油大蝦煙肉扁意粉」同

「香煎牛封門柳」。
意粉有少少偏甜味,配上大蝦同煙肉,唔錯!
最正都係牛柳,剪得岩岩好,肉汁鮮嫩好味!
最後飲完杯整得好靚嘅cocktail, 好完美!
2024-08-11
2024-08-16 165 浏览
The Pearl in Tsim Sha Tsui offers a delightful culinary experience with its exquisite dishes. 🌟🌟The Fig and Parma Ham Salad is a refreshing starter, combining the sweetness of figs with the saltiness of Parma ham. 🫶🏻The Tuna Avocado Foam Tartare is a unique and flavorful dish that perfectly balances the richness of tuna with the creaminess of avocado foam. 😍The Grilled Hanger Steak is a succulent and well-cooked main course that will satisfy any steak lover. 👀The Japanese Style Linguine with Shr

The Japanese Style Linguine with Shrimp is a fusion of flavors that will transport you to Japan with every bite. 💙

To wash it all down, the First Crush mocktail and Rosy Romance mocktail are refreshing and perfectly complement the meal.🙌🏻
2024-08-13 225 浏览
之前嚟過呢間酒店打邊爐 覺得d質素都唔錯 今次試埋佢間西餐秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚片及黑醋汁 一份有4件一口size 吞拿魚同蕃茄全部都切碎 擺係塊薄脆餅上面食蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 有4隻大蝦 可以擺係多士上面一齊食和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 意大利飯嘅汁有d醬油味甜甜地幾好食 鮑魚亦都煮得剛剛好慢煮西班牙黑毛豬鞍架 好大塊 切開咗仲有好多肉汁 可以點一點佢個梨汁嚟食 好清新仲有叫左2杯cocktail Pearadise 同埋Crimson AaMuRai 2杯都唔會好哽 甜甜地非常啱女士飲呢度仲有戶外位置天氣無咁熱可以坐出面飲杯酒happy hour
之前嚟過呢間酒店打邊爐 覺得d質素都唔錯 今次試埋佢間西餐

為咗同巨蟹寶寶慶祝生日,搵黎一間有時尚格調feel既洒吧餐廳,坐落於瑞生尖沙咀酒店內既The Pearl,一入到餐廳門口已經見到一座型格洒吧台,聽講呢度嘅Cocktail 好有特色架🤩呢度環境好有格調,落地玻璃之外重有一個戶外嘅seating area 又chill 又舒適🥰🌀Tuna Avocado Foam Tartare《吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油》呢個頭盤真係好正😋賣相又夠精緻,牛油果造成泡沫和吞拿魚好夾,加埋底層嘅自製羅勒油真係好香好好食,唔止擺盤有層次感,味道都一樣好有層次,大推吖👍🏻👍🏻🌀 Japanese style Risotto With lsoyaki abalone 《和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯》呢個都係不可不試🥰大大隻鮑魚一上枱真係好吸睛😍鮑魚炆煮得夠腍又入味彈牙,有昆布嘅香味意大利飯醬汁好Creamy半硬口感好合我口味👍🏻而且有大量野菌,呢個飯好香,好好食呀😋🌀Sous-Vide Spanish Iberico Pork Loin Rack《慢煮西班牙黑毛豬鞍扒》哇😮個豬鞍扒真係勁厚身吖!!雖然好厚身,但肉好嫩一啲都唔會乾好Juicy,配紅酒梨醬,
🌀Tuna Avocado Foam Tartare
《慢煮西班牙黑毛豬鞍扒》哇😮個豬鞍扒真係勁厚身吖!!雖然好厚身,但肉好嫩一啲都唔會乾好Juicy,配紅酒梨醬,甜甜地既醬汁真係幾時都咁夾到豬的,以$188嘅價錢嚟講真係超值👍🏻
🌀Potato Fries
薯條、甜番薯條,配茄汁,黑松露醬
一上枱嚇一嚇,$58竟然可以咁大盤😆
番薯條好有驚喜,香脆又甜,薯條配黑松露醬食,大愛❤️
🌀唐揚魷魚鬚《配蛋黃醬》
炸到香口到不得了,好喜歡無好厚嘅脆漿,雖然好邪惡😈配埋蛋黃醬食,真係好食到一口接一口
用嚟配啤酒都一流架😋
🌀黑松露薯蓉
將面頭嘅黑松露醬同薯蓉混和,食起上嚟每一啖都有好香嘅松露味,牛油味都好香😋雖然份量唔算大,但係都好容易飽滯,邪惡之選share食就最啱啦😆
🌀Custard Napoleon
完美嘅ending當然係要有一個甜品啦😬
另外餐廳見我request咗有人生日,提議我可以訂呢個《吉士忌廉拿破崙蛋糕》做生日甜品,仲可以加埋名👍🏻
拿破崙做得好酥脆,吉士忌廉又唔會太過甜,相當唔錯😋
🌀PEARADIES
呢杯Cocktail我一打開個Menu就睇中佢啦😆勁靚吖😍然後我見到差唔多每枱有女仔嘅都會叫呢杯,飲落有輕輕既梨香味,味道清新甜甜地,酒味唔算好濃,真係啱晒女士飲👍🏻
然後就係非常之啱打卡,用支髪簪做裝飾真係好鬼靚吖❤️
庆祝纪念
生日
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍架
  • 和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯
  • Pearadise
  • 吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油
2024-08-13 166 浏览
呢度無論室內定室外,都有大量打卡位,非常適合影靚相。食物方面,前菜推介秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎,配上香烤鱈魚脆片同黑醋汁,酸酸甜甜,開胃一流。蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士,口感豐富,香氣四溢,配得恰到好處。主菜方面,和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯,鮑魚鮮嫩,意大利飯夠creamy,真係一種新鮮嘅風味!隻鮑魚仲要好大隻。另外慢煮西班牙黑毛豬鞍架都絕對唔可以錯過,肉質嫩滑,口感極佳,真係令人垂涎三尺!飲品方面,Cocktail「Pearadise」真係令人感到驚喜,梨味清新,酒精度適中,適合怕太濃酒精嘅朋友。而如果鐘意Mocktail的話, 可以嘗試「Rosy Romance」,以凍泡玫瑰茶同新鮮蘋果汁調配,甜而不膩,特別清爽。
呢度無論室內定室外,都有大量打卡位,非常適合影靚相。

2024-08-12 651 浏览
最近同朋友們去左一家位於酒店內的型格路線西餐廳,氛圍高雅有情調,雞尾酒有特色,一定要試一杯。無花果帕馬火腿沙律沙律菜新鮮爽口,哈密瓜香甜,帕馬火腿既鹹香味、巴馬臣芝士既濃郁香氣和松子仁既脆感為沙律增添豐富嘅層次感。黑醋橄欖油汁既酸甜平衡得恰到好處。吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油吞拿魚他他鮮美,與牛油果泡沫既柔滑互相融合,口感細膩。和風醬油大蝦煙肉扁意粉扁意粉口感Q彈,大蝦爽口,和風醬油鹹香味恰到好處,加埋煙肉點綴提升口感。香煎牛風門柳牛風門柳肉質口感細嫩,肉味濃郁,配搭酸酸地既Chimichurri 醬提升整道菜既風味。Pearadise用左髮簪做裝飾,賣相吸晴,口感清新,帶有淡淡的梨香,酒精濃度不高。Passionate Night用左百香果汁和提子汁mix,口感酸甜,帶有濃郁的果香,比較偏重提子汁味。

吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油
吞拿魚他他鮮美,與牛油果泡沫既柔滑互相融合,口感細膩。

2024-08-12 167 浏览
又一打卡推介🥰尖沙咀瑞生酒店裝修精緻,佢哋4樓仲有一間靚靚西餐廳,佢哋搵咗本地設計師幫舖頭做設計,成個感覺都好型格用嚟打卡就最啱!吞拿魚牛油果他他佢哋嘅牛油果醬同平時嗰啲唔同,已經係變成泡泡香軟棉密,粒粒吞拿魚好鮮味,加咗獨特羅勒油,成個感覺都好夾好好味!無花果帕馬火腿沙律橄欖油令成個味道提升,黑醋係比較甜口,入面仲有芝士、松子,味道豐富!哈密瓜份量意外地多,每片都超大片!香煎牛封門柳 封門牛柳正,肉質相對較瘦,啱晒我驚肥嘅人,火候啱啱好裏面全部都係粉紅色,容易切開。側邊嘅青醬,係大廚自己做,比平時嘅青醬帶一種酸酸地嘅香氣。和風醬油大蝦煙肉扁意粉意粉煮得剛剛好有口感,日式醬油味道咸香,令到大蝦同煙肉味道融合,味道非常唔錯。Passionate night係Moctail 黎,主要係有熱情果嘅香味,都係廚房自己整,有種夏日酸甜嘅感覺。Crimson samurai個底有Gin tonic配上茉莉花香,容易入口一啲都唔苦!The Pearl (尖沙咀)尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓

吞拿魚牛油果他他

香煎牛封門柳

Passionate night

Crimson samurai
個底有Gin tonic配上茉莉花香,容易入口一啲都唔苦!

The Pearl (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
The Pearl小編今次介紹一間尖沙咀比較有格調的西餐廳,餐廳環境舒適,燈光比較暗,頗有情調!餐廳有室外和室內選擇,由於正直夏季,當然選擇室內用餐!🔥無花果帕馬火腿沙律 $98⭐️9/10⭐️帕馬火腿不會太鹹,食落鹹鹹香香沒有筋,還有清甜的哈密瓜作配搭,是一個絕對不會出錯的組合!清新之選!🔥吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油 $108 ⭐️10/10⭐️小編喜歡的一道前菜!牛油果打成泡沫,帶一點青檸酸酸的味道,口感十分輕盈綿密!吞拿魚新鮮美味,與羅勒油搭配得很好,是一道非常開胃的前菜。🔥和風醬油大蝦煙肉扁意粉 $168⭐️9/10⭐️扁意粉Al dente,和風醬油炒大蝦和煙肉,令到整個意粉鹹香味十足,非常有驚喜,必食!🔥香煎牛封門柳 $178⭐️8/10⭐️封門柳生熟度剛剛好,肉質軟腍,🔥Rosy Romance $100⭐️8/10⭐️以冷泡玫瑰茶為主調,混合了少量蘋果汁和蜜糖,不會太甜!🔥Passionate Night $100⭐️8/10⭐️主要成份為百香果汁和提子汁,酸酸甜甜,解油膩感一流!
The Pearl

🔥無花果帕馬火腿沙律 $98⭐️9/10⭐️

🔥和風醬油大蝦煙肉扁意粉 $168⭐️9/10⭐️

🔥香煎牛封門柳 $178⭐️8/10⭐️
封門柳生熟度剛剛好,肉質軟腍,

🔥Rosy Romance $100⭐️8/10⭐️
以冷泡玫瑰茶為主調,混合了少量蘋果汁和蜜糖,不會太甜!

主要成份為百香果汁和提子汁,酸酸甜甜,解油膩感一流!
2024-08-11 193 浏览
呢間餐廳有室內同埋室外嘅位置俾大家選擇,兩邊嘅座位都非常舒服寬敞,餐廳嘅氣氛都好唔錯,傾偈約會摸吓酒杯底真係一流啊!🤩秘魯吞拿魚半蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁🍅呢個前菜好得意,口感好有層次,入口先會食到吞拿魚同埋蕃茄莎莎,之後就會食到非常香脆嘅鱈魚片,配埋黑醋汁嘅甜味,酸酸甜甜咁特別開胃!😛蒜片橄欖油大蝦配佛卡夏多士🦐大蝦上面嘅蒜片整到好焦香,好好味🤤🤤蝦肉亦都非常新鮮,爽口彈牙!和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯🍄‍🟫冇諗過隻鮑魚咁大隻,而且仲要煮得好腍好入味,係近排食過最好食嘅璣煮鮑魚,至於意大利飯嘅甜味偏甜一啲,份量都好足夠!慢煮西班牙黑毛豬鞍架🐷黑毛豬鞍好大塊,擺盤靚又份量十足!食肉獸一定唔可以錯過~Pearadise🍐呢個Cocktail上面嘅裝飾好靚,味道甜甜地,有少少梨既清新,唔會太難入口,女仔都啱飲!👧🏻Passionate Night🌙呢個係mocktail 嚟嘅,個人覺得佢嘅味道好好入口,有少少提子汁嘅感覺,女仔實啱飲!👅👅

秘魯吞拿魚半蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁🍅

蒜片橄欖油大蝦配佛卡夏多士🦐

和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯🍄‍🟫

慢煮西班牙黑毛豬鞍架🐷
黑毛豬鞍好大塊,擺盤靚又份量十足!食肉獸一定唔可以錯過~

Pearadise🍐

Passionate Night🌙
2024-08-10 121 浏览
暗黑裝修風格的西餐,店員告知有bar枱位置、戶外及室内。室內的氛圍很高級,服務態度一流。蜜瓜帕馬火腿沙律清新爽口的沙律,帕瑪火腿配蜜瓜,份量超多,巴馬臣芝士和脆口的松子仁所組成,配以黑醋橄欖油汁,口感豐富,非常開胃!牛油果生吞拿魚他他配自製羅勒油生吞拿魚他他份量都不少。中間牛油果醬帶來滑順的口感,配搭香濃羅勒油,食得出食材好新鮮。和風醬油大蝦煙肉扁意粉日式風味的扁意粉炒大蝦、煙肉。每一口都充滿了濃郁的鮮味。大蝦好味彈口,扁意粉煮得剛剛好,煙靭可口。香煎封門牛柳牛柳生熟烹調到恰到好處,肉味濃。配料中的香煎馬鈴薯蓉、烤青蔥,富口感!Pearadise 清新味道,好易入口。上面裝飾打卡一流,仲有塊乾果配酒!Wandering Voyage 班蘭蛋糕味道,甜甜地,好似食緊甜品咁,啱晒女仔飲,仲有椰子奶蓋喺上面,超特別。

蜜瓜帕馬火腿沙律

牛油果生吞拿魚他他配自製羅勒油

香煎封門牛柳

Pearadise
清新味道,好易入口。上面裝飾打卡一流,仲有塊乾果配酒!

Wandering Voyage
2024-08-09 220 浏览
The Pearl,隱匿於尖沙咀瑞生酒店內,以其獨特的暗黑工業風裝飾而聞名於眾。✨一踏進這家酒吧餐廳,便被其獨特的氛圍所吸引。整個空間沉浸在深邃的工業風格之中,牆面以暗色調的磚石和金屬裝飾為主,營造出一種神秘而時尚的氣息。😝【秘魯風味吞拿魚拌蕃茄莎莎】伴以香烤鱈魚脆片及黑醋汁,蕃茄莎莎的酸甜口感與黑醋的甘甜配搭,開胃而不失風雅☺️【蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士】大蝦質地爽嫩,與佛卡夏多士一起,口感豐富,若感油分不足,可輕易從碟中蘸取🤗【和風原味煮鮑魚配野菌意大利飯】以其龐大的鮑魚和精緻的意大利飯贏得青睐。鮑魚質地嫩滑,加上意大利飯,整體風味濃郁而細膩🤤【慢煮西班牙黑毛豬鞍架】經典之選,豬鞍架分量十足,厚切的肉片帶來滿滿的肉香,每一口都是滿足的享受,值得比個Like👍🏻【Milk Tea or Me】充滿奢華感,酸酸甜甜的調酒,令人陶醉,是品味生活的選擇😇【Crimson Sa muRai】酸爽可口,之後留下淡淡的餘香,是享受夜晚時光的理想選擇🤠好味指數:10/10性價比指數:9/10

【秘魯風味吞拿魚拌蕃茄莎莎】

【蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士】

【和風原味煮鮑魚配野菌意大利飯】

【慢煮西班牙黑毛豬鞍架】

【Milk Tea or Me】
充滿奢華感,酸酸甜甜的調酒,令人陶醉,是品味生活的選擇😇

【Crimson Sa muRai】
酸爽可口,之後留下淡淡的餘香,是享受夜晚時光的理想選擇🤠

好味指數:10/10

性價比指數:9/10