2015-11-24 451 浏览
去完會展做野, 老板話響附近食埋飯先, 見呢間環境唔錯, 佢又話想轉口味食西餐, 所以一於試試. "香草蕃茄多士"$65, 多士烘過脆脆地夠香口, 面頭有蕃茄粒, 酸酸甜甜特別開胃."香烤天然豬鞍"$178, 豬鞍夠厚, 肉質腍身而嫩滑, 肉汁豐富, 表面煎一煎更加焦香. 配埋薯蓉夠飽肚.要多個甜品"香蕉拖肥批"$55, 面層既忌廉軟滑不算太甜, 不會太漏. 中間夾著新鮮香蕉肉粒, 濃厚蕉味好香, 底層餅底脆脆地, 三者一齊食非常夾.仲有餐飲"Cappuccino"$35, 咖啡味濃夠滑, 為一餐畫上完美句號.
2015-11-24 443 浏览
今晚黎到依間餐廳 一聽個名都知道係食生蠔架啦雖然門面同埋店鋪晚裝飾同附近晚環境有啲格格不入 但一於唔理入去試下啦入到去 其實鋪位很小,坐位大約只有30個位左右 幸好我和老婆都還有位可以坐 仲要係燭光晚餐Menu 既第一頁就係最愛既生蠔 雖然話好愛食生蠔 但其實對各種既生蠔都唔熟悉 所以就搵店員幫我地安排今次就食左3隻生蠔 分別來自美國 南非 同埋西班牙既 味道由淡至濃 我最愛既係果隻南非生蠔 甜甜地 唔會太咸另外我仲叫左杯啤酒但之前都未見過 成79蚊一枝架前菜黎講 仲食左以上既食物 有三色多士 分別就係煙三文魚 鵝肝醬 黑松露野菇仲有煮青口 同埋 最出名既海膽紅蝦啦主菜方面 我就食左個羊架 肉質非常的淋 而且生熟程度控制得非常好 旁邊的燒野菜都做得好好 唔係平時果啲配菜老婆就食左燒大蝦 聽佢話隻蝦好香 個醬仲好重蝦膏味 不過我就無食啦甜品就同老婆share左一個拖肥香蕉蛋糕 完全唔會覺得太甜 香蕉佔左一半既份量 食落好香 仲感覺好健康
今晚黎到依間餐廳 一聽個名都知道係食生蠔架啦

另外我仲叫左杯啤酒
但之前都未見過 成79蚊一枝架

仲有煮青口 同埋 最出名既海膽紅蝦啦

2015-11-23
  • 海膽紅蝦
2015-11-23 389 浏览
今晚與男朋友來到這裡享用一頓浪漫燭光晚餐,多謝男朋友的安排。最近心情不太好,今晚輕鬆一晚,寧靜晚餐。一聽餐廳名就知道主打生蠔,一入餐廳就被柔和燈光,每張枱上的生蠔型燭光所吸引☺️很期待晚餐的味道。餐牌選擇很多,有意粉、薄餅、小食、扒類、海鮮和甜品,當然小不了紅白酒。男朋友散叫數款食物,目的就是想我開開心心食個晚餐☺️三色多士。三文魚、鵝肝醬、黑松露野菌。欣賞薄薄的鵝肝醬,鵝肝味道濃香,為香脆多士生色不小。黑松露野菌味道惹味,松露醬味道濃郁,菌類爽口。三文魚很大片,咸香味濃郁但煙燻味剛剛好👍🏻👍🏻海膽紅蝦。加拿大海膽、阿根廷紅蝦。鮮嫩綿密的海膽,入口沒有絲毫腥味。鮮甜的海膽配以爽甜的紅蝦,味道非常配合。微微千島醬令人感到非常開胃☺️法國藍青口。蒜香味濃香的青口,肉與質爽口鮮甜,沒有沙沒有霉,入口海鮮味重😉生蠔3款。我們叫了3款不同品種的生蠔。美國的生蠔味道較淡,鮮味濃郁。西班牙的生蠔味道較濃,肉身肥大,入口海水味重。生蠔非常新鮮,入口陣陣鮮味湧出👍🏻👍🏻燒羊架。男朋友很喜歡吃羊架,這裡的羊架他更是大讚。肉質鮮嫩,嫩紅色的羊肉入口軟腍入味,肉質濃郁,沒有絲毫羶味。加上黑椒和薄荷醬味道更惹味👍🏻👍

男朋友散叫數款食物,目的就是想我開開心心食個晚餐☺️

三色多士。
三文魚、鵝肝醬、黑松露野菌。

海膽紅蝦。
加拿大海膽、阿根廷紅蝦。

法國藍青口。

生蠔3款。
我們叫了3款不同品種的生蠔。

燒羊架。
男朋友很喜歡吃羊架,這裡的羊架他更是大讚。
肉質鮮嫩,嫩紅色的羊肉入口軟腍入味,肉質濃郁,沒有絲毫羶味。加上黑椒和薄荷醬味道更惹味👍🏻👍🏻

香草烤大蝦。
廚師很貼心把大蝦一開為二, 食之前灑上黑椒調味 再配以秘製醬汁。大蝦肉質爽口彈牙 味道鮮嫩, 另選了烤雜菜 味道出奇地鮮甜多汁 烤得不錯☺️

香蕉拖肥批。
這裡的主打甜品
我們非常驚喜當中的味道,完全不像一般的甜品。輕輕的甜味,忌廉細滑,加上香蕉。味道清新,餅底香口,整體甜度不高,味道卻香甜細滑👍🏻👍🏻👍🏻

我們也開了枝啤酒,輕輕的酒香,味道甜甜。多謝男朋友悉心安排,今晚我就像公主般只管吃就好了。
2015-11-22
  • 海膽紅蝦
  • banoffee pie
  • 燒羊架
是夜慶功宴, 我們去了灣仔附近的 The Oyster House "蠔食" 想不到星期日的灣仔區, 這間餐廳仍差不多客滿 好彩給我們找到了位我們叫了餐廳的 Dinner Set , 如果不會食蠔呢~~~Pumpkin soup Pumpkin soup 是濃濃的南瓜香, 如果多一些忌廉更好Parmaham Cucumis melo Salad巴拿馬火腿加哈蜜瓜 , 巴拿馬火腿肥瘦適中, 偏淡紅 , 味道不會太鹹 總覺得哈蜜瓜不是當造, 夏天食更好 Seafood Platter有5隻生蠔 : 2隻美國, 1隻南非, 2 隻法國的生蠔, 仲有紅蝦, 三文魚籽帶子, 海螺 愛死這個Seafood Platter 了! 順序由美國 , 南非, 法國的食, 美國的很清甜大隻, 南非的蠔味很濃很creamy, 法國的比較creamy 又食落又比南非的沒那麼味濃, 配白酒的最佳伴侶!! 另外, 我很喜歡那個三文魚籽帶子, 很鮮甜大粒呢! 這個seafood platter 可以encore 無限次就好了! haha! Parma Ham Oyster Rolls反而這個巴拿馬火腿生蠔卷不是我杯茶

想不到星期日的灣仔區, 這間餐廳仍差不多客滿
 好彩給我們找到了位

Pumpkin soup
Pumpkin Soup
Parmaham Cucumis melo Salad
總覺得哈蜜瓜不是當造, 夏天食更好
parmaham Cucumis melo Salad

Parma Ham Oyster Rolls
反而這個巴拿馬火腿生蠔卷不是我杯茶, 因為可能剛剛食完超鮮美帶有海水味的生蠔, 覺得加了其他配搭已經不是那麼甜, 但 fusion 的概念值得欣賞
Parma Ham Oyster Rolls
Char Grilled Sirloin Steak

不得了的西冷扒, 5成熟真的剛剛好!! 因為太新鮮, 面有少少鹽,已經把牛的味道自然吊了出來, 而肉汁又仍鎖在裡面! 因為太出色, 連mustard 都不需要出場, 旁邊的薯仔也炸得很脆的呢!
Pan Seared Lamb Chop

羊架很足料, 竟然有3 份, 而且肉汁很多不會太騷, 加上旁邊的薄荷Jelly 真的很配!
Roasted Chicken Thigh
因為前面太出色, 這個雞都給比下去了....haha!
雞其實是用了很多herbs 在面, 所以吃的時候覺得很香口!
Roasted Chicken Thigh
Banoffee Pie

不得了的 Banana toffee cake! 餅底是靈魂中心, 因為它是很甜的拖肥的餅, 但跟面層的香蕉, cream 同蛋糕夾得天衣無縫!!
Tiramisu
由於Banana cake 太出色, 這個都比下去了, 變得有點普通起來, haha!!這個蛋糕如果再多一點酒香, 會更好吃!
Tiramisu
Gouden Carolous Classic & Young’s Double Chocolate Stout
這個黑啤竟然有朱古力香呢! 但不會太甜
飲完這個, 老闆給我介紹了另一支黑啤Gouden Carolous Classic, 反而更好飲

甜甜的黑啤, 比另一支更香濃
Gouden Carolous Classic
無意中發現餐廳有星期一大優惠!! $99 食到 Seafood Platter!!! 可以再encore哦!!
2015-11-22
Gouden Carolous Classic
2015-11-20 407 浏览
星期六book左灣仔的 the oyster house,之前朋友幫襯過,話有時間一定要試下,好得。淡淡金色的招牌,真的要行到門口才看到,鋪頭位置差了點。不過出地鐵站行幾分鐘到,事實上又好就腳。地方好乾淨整齊,環境唔錯,叫得oyster house,當然有番多點選擇,問了waiter的推介,選了美國的willapa bay,南非的 rollex ,當然少不了法國的deesse blanche。一如想像的,非常非常新鮮漂亮,美國的willapa bay:屬於淡口味,肉質爽滑,相當新鮮。海水中帶有些些清甜味, 不喜濃味之選。Rollex:肉色有少少奶白感,唔算大,但肉身肥大飽滿。入口海水味不重,非常鮮甜, Creamy,蠔味濃鬱,有強烈的回甘,真的很新鮮。好食。法國的deesse blanche:裙邊鮮明漂亮,入口先是一陣相當新鮮偏鹹的海水味,而海水味中帶出的鮮甜,喜歡生蠔的朋友,只有你自己來試過才知道,口感相當飽滿,爽滑。此款本人最愛。Sea whelk:海螺已去瞉,由細至大的的排列,有心思,又幾得意,入口嫩口鮮香,沾上香辣的醬汁,非常惹味。BRUSCHETTA:此菜必須用特級橄欖油,雖
地方好乾淨整齊,環境唔錯,
一如想像的,非常非常新鮮漂亮,
美國的willapa bay:
Rollex:
肉色有少少奶白感,唔算大,但肉身肥大飽滿。
法國的deesse blanche:
Sea whelk:
海螺已去瞉,由細至大的的排列,有心思,又幾得意,
入口嫩口鮮香,沾上香辣的醬汁,非常惹味。
BRUSCHETTA:
此菜必須用特級橄欖油,雖然是簡單的蕃茄口味,卻非常清爽好吃。
入口酸酸香香,濕中帶脆,真的是地道的義大利美食,相當開胃。
CALAMARI E GAMBERETTI
炸魷魚圈和蝦:比較幹身了,有少少dry的口感,不過熱辣辣,香噴噴還保持到。

SALMONE ALLA GRIGLIA:
精緻的三文魚配薯蓉,菠菜,蘆筍,看得出師傅的功架和心機,相當吸引。
其實本人對熟三文魚一向興趣唔大,但這一次都要話好好食,外面少少脆香,中心介乎生熟之間,滑軟細膩,口感非常creamy,滲出三文魚那特有的香味。
香蕉拖肥批: 雖然叫拖肥,但完全沒有肥膩的口感,只有淡淡的甜味,反而香味充盈,

這樣的甜品真的要食多份,好味得來又頗健康
2015-11-14
2015-11-16 456 浏览
天氣轉涼, 太陽開始早下山, 未夠晚上六時, 天已變暗, 老闆拉大隊, 成團人去晚飯兼吹水, 公司今年兼大錢, 請員工食翻餐幾百蚊既晚飯, 點計都有著數... 老闆個腦勁過會計師...是常識吧....白酒, 聽店員講, 是智利的Sauvignon Blanc, 老友是業餘(扮)專家, 據聞.... 有番石榴果香, 口感輕, 中度清爽. 紅酒是舊世界的法國貨, Chateau Les Terrasses De Bouey Bordeaux, 老友認得出這枝是多用於宴會的紅酒, 專家提議, 開瓶後 20-30 分鐘才享用, 屬於混合葡萄, 包括Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, 有無可能飲得出各款口味...??? Cheese Platter $108. 長碟上檯, 賣相吸引, 份量不少, 四種芝士, 各邊兩款, 以生果和餅乾分開了兩邊. 沒有提供各款芝士的名稱, 正所謂... 斷估無痛苦, 根據過往極之少的食芝士經驗, 加上睇樣、顏色和味道, 估計應該是Camembert, Cheddar, Blue Cheese, Gouda....
Camembert 和 Brie 太似, 尤其如果不是絕頂高級貨, 更加難以分別, 我都係靠估, Brie、Camembert, Mont D or, Brie 屬同一類Soft-Ripened芝士, 質感厚重, 濕潤creamy. 這款 Camembert, 味道較溫和, 濃烈度不高, 女士們最喜愛. Soft-Ripened芝士, 因製作過程, 加入了Penicillium candidum, 表面有白色較硬的外皮, 但內裡則十分軟滑, 呈半固狀態, 質感柔軟, 入口黏滑, 淡淡奶香, 芝士輕身, 但有杏仁甜味.
意式香草番茄多士, $65, 初看, 以為是西班牙Tapas, 再看餐牌,  其實是意大利Bruschetta Toscana, 歐洲各地的不同文化, 都有不同種類的open sandwich, 西班牙的屬卞Tapas種類下的小食, 而意大利的就叫Bruschetta, 中世紀, 人例為了知道橄欖油的質素, 便把麵包燒烘後, 蘸一點橄欖油試味道, 幾經演變才發展到今天的面貌..... 真係信不信由你了..... Bruschetta幾經轉變, 今天用的是法國長棍麵包, 鋪上烤過的蔬瓜類, 以蒜、胡椒和義式香料等調味, 風味香爽.
Oyster platter, 四款生蠔: Willapa Bay, Rollex, Spanish Rock, Ostra D'Or, Spanish Rock 超大隻, 與美國蠔不遑多讓, 另外兩款Rollex和Ostra D'Or, 都可以在專買蠔的店鋪見到, 特別的是, 在本港超市甚少看見的Willapa Bay, 我第一次認識這品種的蠔, 也不是在餐廳和超市, 而是在張五常的"賣桔者言", 當中最有名是他討論產權問題, 在華盛頓州的Hood Canal, 當地的每戶家庭都擁有蠔地, 養蠔者都是非商業化, 多選擇生長較品種, 方式大同小異, 但較為特別的是, 養殖方式是用蠔網綁在金屬架和浮波, 任由潮水漲退, Willapa Bay肉嫩而甘甜, 味道較清淡, 但肉質特別爽口.
烤加拿大天然豬鞍, $178, 超厚的加拿大出品, 用矜貴飼料, 肉質比一般貨色較為爽口, 肉味更濃. 豬鞍部位帶點脂肪, 咬口更如, 另配上紅酒燒汁, 香濃惹味, 但吃豬扒, 我還是比較喜歡酸甜蘋果醬, 可減低肉膩感
法國藍青口, French Blue Mussels, $128, 法國藍青口的正式名稱是Bouchot Mussel, Bouchot即是柱, 是形容水產養殖的一種方式, 在海邊種入樁柱來養殖青口而得此名. 藍青口外殼漆黑偏藍, 大約一吋半, 肉細飽滿, 沒有平價青口的鹹味, 最佳煮法是, 用白酒、乾葱和忌廉, 但今天這店的藍青口, 把奶油忌廉, 改為番茄, 鮮味更勝一籌.
香蕉拖肥批 Banoffe Pie, $55, 據聞這道甜品, 是在四十年前, Banana小姐與Toffee先生的愛情結晶品. 在70年代初, 英國的East Essex, 一間餐廳以Banoffi之名創出了這道甜品, 意念是來自Blum's coffee Toffie Pie, 我認為這真是青出於藍勝於藍, 新鮮香蕉, 脆身焦糖的餅底, 新鮮鬆化, 厚厚的滑溜忌廉和軟身拖肥, 拼死跑多一小時, 也要先消滅它.
2015-11-02
2015-11-15 293 浏览
Weekend都好中意飲下食下~ 而且住係灣仔, 所以都會係附近搵食~ 今日就試下呢間叫The Oyster House~ 聽個名~ 呢度D蠔既品種應該好多選擇, 同個Friend叫左3款唔同既蠔試下~ 我地叫左每人2隻試下佢~ 蠔既size都唔算大, 不過就非常新鮮~ 而且夠凍~ 夠凍係非常緊要的~ 3款都好Juicy好爽口~ 個friend係非常中意食麵包, 堅持要嗌呢個蕃茄多士~ 比佢激死~ 不過食落又OK wor~ 估唔到出黎既口感唔錯~ 而且味道配左D香草好夾~ 今日食蠔, 都唔想食牛食羊咁heavy, 所以叫左個三文魚~ 佢係用牛油煎既~ 好香, 煎得好香口~ 再加D黑椒就已經好夠味~ 配菜都好正~ 有薯蓉, 菠菜, 露筍~

2015-11-13
2015-11-15 460 浏览
星期六一早約了友人食飯, 友人喜歡食蠔, 提議到位於灣仔謝菲道的The Oyster House! KAKA不食蠔, 但友人話唔緊要, 因為除了蠔, 還有很多其他美食~ 沿途行, 先發現原來謝菲道很長, 而且很多食店~ 到達時, 看到門口已很討好, 柔和既燈光, 浪漫既情調~ 很適合一班朋友黎飲野~ Candle holder 都配合The Oyster House 的名字~ 既然叫得The Oyster House, 生蠔梗係唔少得~ 首先就叫了個Oyster Platter~ 共3款蠔, 店員建議由淡到濃吃~ KAKA唔食蠔, 但友人對這個Oyster platter讚不絕口~ 一時說很新鮮, 一時說這個海水味較重, 一時又說很爽口~ 聽著聽著的結論是...好食!食海鮮唔少得白酒~ 店員介紹了呢隻果味較重既~ 果然更能提升海鮮既鮮味~ 終於等友人食完蠔~ KAKA可以開動了~ 第2樣是海膽紅蝦~ 最近好像都是海膽既季節~ 周圍都用了海膽做菜式~ KAKA最愛海膽了~ 海膽用上加拿大海膽, 雖沒有日本海膽咁鮮, 但一點都唔失色, 而且加拿大海膽體積較大~ 配以新鮮紅蝦, 一啖放哂入個
終於等友人食完蠔~ KAKA可以開動了~ 第2樣是海膽紅蝦~ 最近好像都是海膽既季節~ 周圍都用了海膽做菜式~ KAKA最愛海膽了~ 海膽用上加拿大海膽, 雖沒有日本海膽咁鮮, 但一點都唔失色, 而且加拿大海膽體積較大~ 配以新鮮紅蝦, 一啖放哂入個口~ 真係好滿足~
再黎就係比較簡單但開胃既意式香草蕃茄多士~ 蕃茄切成碎粒, 連埋岩岩烘起既多士一齊食~ 口感十足~
主菜我地點了烤燒三文魚配檸檬牛油汁~ 三文魚KAKA不嬲都好中意食~ 呢個煎得外脆內嫩~ 火侯剛剛好~ 配以牛油檸檬, 真係香到不得了~ 一啖三文魚一啖薯容~ 正呀喂~
食到呢度, 都真係開始飽飽地~ 不過當店員端上呢個菠菜芝士意大利雲吞真係好鬼香~ KAKA急不及待要試一試~ 醬汁濃濃的~ 個皮唔會太厚~ 餡就比一般中式既雲吞少~ 都好好味~
最後還有甜品~ 有香蕉係入面既Tirimisu~ 估唔到配香蕉味道都幾夾~ 不過真係飽到呢~
题外话/补充资料: 另外店員說weekdays叫Seafood platter個價錢底到冇朋友~ $99就食到~ 叫我下次再黎試下~ 同埋tea set都非常底咁話~ 好~ 等我下次再幫襯先~
2015-11-14
2015-11-12 439 浏览
同男友6週年紀念日...佢係book 左open rice search呢間只有正評ge oyster house試一試...環境氣氛都好適合慶祝紀念..老闆好用心介紹每種生蠔ge分別比我地知..當日有ge種類每樣每人order左一隻試下先...本人食野比較淡味..所以鐘意rollex同willapa bay...仲encore左兩次...兩個人食左2x隻生蠔...like佢地facebook page仲送兩隻jumbo 生蠔...試埋seafood platter ..逢星期一二會有優惠...最鐘意係海膽同鮑魚...last 有order dessert ..男友食banoffee pie...係店內推介...我就食心太軟...唯一美中不足唔夠流心...老闆一知道即刻話換比我地..但我地話唔需要...佢就影低相入去處理complain..check bill仲無收我地心太軟錢...仲講左句呢d失敗之作點見得人..淨係呢個服務態度呢間餐廳都值100分!
2015-11-11
庆祝纪念
纪念日
  • banoffee pie
  • seafood platter
2015-11-11 389 浏览
同男朋友六週年紀念日...男朋友book左oyster house..老闆好細心介紹每一種ge分別比我地聽...先黎當日有嘅生蠔每樣一款..我食野本身比較淡...所以我會揀willapa bay 同rollex...男友會鐘意海水味重d ge..所以產地french會比較岩佢..唯一美中不足係dessert心太軟唔夠流心...但老闆真係好好...影相跟進之餘仲無收我地心太軟錢..愛生蠔之人誠意推薦呢間oyster house
2015-11-11 259 浏览
喜愛食蠔嘅我,平日都會自己開反幾隻過下口引,咁岩呢幾日朋友就推薦左我去試新蠔,當然就要帶埋覓食組去一嚐蠔鮮!一黎就當然要介紹反呢到嘅蠔,一個拼盤三種享受,美國西班牙同南非。美國-相對較細,味道較一般生蠔清淡,但口感十足,適合初嚐生蠔嘅人士西班牙-大美國蠔小小,重海水咸味,滑喉,個人建議加小小檸檬汁提味南非-最大最肥,味道比西班牙嘅蠔多左份甜味,咩都吾加享受佢嘅原味就一流!個人推薦南非蠔,因為吾係個個中意海水味,同時南非蠔較肥,鮮甜味適合大眾。稍稍介紹另外兩道小食,翡翠螺爽口彈牙加上餐廳秘製醬汁小小辣,一流!焗蠔,火喉掌握得好好,無過多嘅水份,芝士吾太濃亦吾會蓋過蠔味。主菜,其實叫左幾款,不過我最想講過芝士pizza因為好小pizza 可以薄身到脆卜卜,仲有幾款不同嘅芝士,加上小許菠蘿同火腿,喜歡芝士嘅一定要食。而risottos 黎講亦不錯,飯軟硬適中,醬汁味濃。甜品就不過不失,Tiramisu 黎講滑係夠滑不過企身小小就最好!

2015-11-08 335 浏览
呢間Oyster電視都有介紹, 所以就試下。 一入到餐廳環境幾有情調岩哂情侶或朋友聚會。 佢地既服務好nice同熱情地介紹食物,我們點左3款唔同既Oyster, 海膽蝦, 肉眼扒 , 其中海膽蝦真係好食特別鮮甜必點,肉眼扒半成熟烤到好香非常嫩滑。
2015-11-05 1729 浏览
「朋友係要見既」呢句說話說得很對! 雖然科技進步, 大家在社交平台也知道對方的消息/行踪, 但總是欠缺甚麼似的. 早前我便與幾位同是海鮮迷的朋友到Oyster House來個小聚會. 整晚我們也談得合不攏咀.餐廳有dinner set, $198+10%, 若果菜式有喜歡的, 這價錢也算公道.翻看menu, 覺得有很多都想吃, 當中最吸引是逢星期一、二才提供的$99二人份量海鮮拼盤. 難抵引誘, 叫了兩份, 拼起來超美.五款海鮮之中, 最好吃是凍蝦、帶子和鮑魚. 鮑魚以甜甜的醬汁浸著, 夠軟、有彈性而不痴牙, yummy~至於美國蠔, 則不太合我的口味, 我還是喜歡帶點海水味而口感有些少黏的.少不免也點了一杯白酒來配海鮮拼盤. 澳洲DB Chardonnay 2014, 酸味較強, 我還是比較喜歡帶淡淡果香味的白酒.色香味俱全的小食 – 海膽魚籽紅蝦. 賣相夠精緻, 而且放在小匙上, 一啖放入口, 吃得方便不狼狽.加拿大海膽比海鮮拼盤之中的好吃好多, 雖然稱不上creamy, 但夠鮮甜, 絕無臭味. 阿根廷紅蝦好爽口實淨, 在魚籽的襯托下, 三者的味道互有補足, 好夾!個人一向對螺都不
seafood platter
Uni Prawn
個人一向對螺都不太熱衷, 沒有好感亦沒有反感. 朋友點了, 就試試吧~ 本身海螺的顏色都不太吸引, 加了青瓜和海鮮辣醬, 視覺上立即大翻新.
Sea whelk
海螺都是整理過的, 並非一掏出來就原粒奉上, 所以那抽不太美觀的腸一定不會出現在這碟上. 說回海螺的味道, 可以用爽甜來形容吧~ 沾些少辣醬來吃更過癮.
以白酒煮海鮮墨魚麵作為主菜是沒有錯的, 因為太太太好吃. 海鮮有蜆和青口等等. 喜歡沒有多餘的醬汁在碟上, 煮得乾身就是這款意粉的重點. 白酒的份量控制得剛剛好, 加上有炸蒜片和紅椒, 少少辣味把海鮮的味也提起來.
Mixed seafood ink with wine garlic
最有賣點是麵條由店家手製的, 所以麵質較硬, 形狀並非靚靚仔仔的圓身, 但我就是喜歡這點, 吃麵條吃這種就對了.
在餐廳吃甜品跟在甜品店吃是很不一樣的, 並非指味道, 而是很多時候餐廳都只是在dessert 一頁寫上各款甜品的名稱而沒有圖片, 所以落單後對於即將送來的甜品有驚喜、有期待. 而香蕉拖肥批是在甜品一欄中較有特色的.
Banoffee pie
以為香蕉就只是一塊塊的混在慕絲當中嗎? 其實店方亦把香蕉拌勻在慕絲之中, 所以蕉味好濃、好香滑. 慕絲與餅底之間的拖肥甜度適中, 整件甜品的水準很高, 絕對沒有很滯很膩的感覺.
這餐食得非常滿足, 明符其實海鮮夜~ 好欣賞oyster house以蠔殼做燭台, 很有特色, 亦令人印象深刻, 有時小小的動作/心思最易讓客人留下深刻回憶.
找到一班跟自己夾得來的真朋友, 有共同喜好、話題等是幸福的, 很期待我們下次的聚會.
2015-10-20
seafood platter
Uni Prawn
Sea whelk
Banoffee pie
  • Seafood platter
  • Uni prawn
2015-10-31 2082 浏览
愛吃蠔的我, 見到有餐廳名名為THE OYSTER HOUSE, 當然要試吓啦, 蠔得起嘛, 餐廳環境好有情調, 近路邊, 好開揚呀! 呢個環境, 當然要先點個餐前白酒啦!叫了杯House Wine Wine智利白酒, 好Fruity, 帶甜味, 啱晒女仔飲呀!見到餐牌, 做緊逢星期一, 二有Seafood Platter Promotion, $99 for two. 估唔到咁抵喎, 我地四人, 叫了兩SETS海鮮併盤$198 , presentation 好正呀, 有不同名貴海鮮: 包括生蠔,北海道帶子,日式磯煮鮑魚, 馬來西亞熟蝦, 個生蠔有不同SIZE, 好鮮甜, 有海水味, 好滑嫩; 另外係磯煮鮑魚, 醬汁非常入味 ; 北海道帶子也好爽口呀!另外見到有一特色菜色, 就係<海膽紅蝦Uni Prawn> $176 ($88一隻), 嘩, 好靚, 多樣食材, 望落去好名貴的日本菜色, 一啖食晒, 好有不同層次感, 先有紫菜伴沙律醬夾了加拿大海膽的味道, 令本身海膽的濃香味更出, 還有晶瑩剔透的阿根庭紅蝦,及爆汁的三文魚籽, 一啖就可滿足晒深海海鮮的願望, 好幸福的感
House White Wine
Seafood Platter
另外見到有一特色菜色, 就係<海膽紅蝦Uni Prawn> $176 ($88一隻), 嘩, 好靚, 多樣食材, 望落去好名貴的日本菜色, 一啖食晒, 好有不同層次感, 先有紫菜伴沙律醬夾了加拿大海膽的味道, 令本身海膽的濃香味更出, 還有晶瑩剔透的阿根庭紅蝦,及爆汁的三文魚籽, 一啖就可滿足晒深海海鮮的願望, 好幸福的感覺。
海膽紅蝦
話明蠔得起, 剛才的蠔當然唔夠喉啦, 再叫個日本芝士煙肉焗蠔, 又有另一感覺, 芝士配以不是太咸的煙肉焗起來好香口, 配以啖啖肉的焗蠔, 好多汁。
日本芝士煙肉焗蠔
之後上了加拿大上翡翠螺($108),欣賞大個青瓜陣, 廚師對每道菜的賣相也很用心, 翡翠螺好爽口, 彈牙, 配以辣醬,好煙韌,鮮味,
翡翠螺
再唻大隻的虎蝦配以香濃熱蕃茄湯汁,虎蝦的尾部肉質最為爽口。
虎蝦配熱湯汁,肉質爽口
四重奏PIZZA, 芝士味超濃,如喜愛芝士者絕對適合,厚厚的mozzarella cheeses 係我最喜愛的,
最後最期待的甜品, Banoffee Pie香蕉拖肥批, 真係好出色的甜品, 面層的MOUSSE, 配以原隻香蕉, 底層還有香濃滑滑的朱古力醬及餅底, 不會太甜太溜, 味道剛好, 好滿意的甜品
Banoffee Pie 香蕉拖肥批
原本覺得呢間餐廳似食法國菜, 原來係FUSION菜, 而且各有特色, 有意大利, 日式, 法國等, 尤其日式菜巧妙, 廚師也拿揑得好好, 好欣賞呀!

题外话/补充资料: 逢星期一, 二有Seafood Platter Promotion ,逢星期一, 二有Seafood Platter Promotion, $99 for two
2015-10-26
  • 海膽紅蝦Uni Prawn
  • 日本芝士煙肉焗蠔
  • 加拿大上翡翠螺
2015-10-31 1454 浏览
睇完夜宵磨介紹, 即刻約閨蜜在Blue Monday到the oyster house 來個happy chat。餐廳以歐陸啡系為主,感到好舒適; 還有以蠔殼為燭台,物盡其用又特別。最吸睛的,一定是海鮮拼盤,只限星期一二有此優惠啊﹗這裡是四人份量, 才HK$198,二人份量則減半。起殼大蝦好彈牙, 美國蠔淡蠔味但好滑嫩,最喜歡磯燒鮑魚,已細心地切開一條條,方便慢慢咀嚼,微甜的醬汁味,鮮嫩中帶點彈性。食海鮮,少不了一支housewine, 來自智利的 Bella Sauvignon Blanc, 有果香的甜,好適合女孩子喝。海膽紅蝦, 爽身帶點黏身的阿根庭大蝦上,放上肥美甘甜加拿大海膽,加少許微咸的三文魚籽, 好豐富的味道,一定要一口食, 非常有層次感。芝士煙肉焗蠔,日本蠔本身味道濃, 以比它更濃的芝士煙肉來焗就最適合不過,外層香口, 裡面的蠔身依然嫩滑。四色芝士薄餅 , 混合了Gorgonjola, cheddar, parmesan, mozzarella cheese,超多芝士勁香濃,那種軟糯的口感,加上少許蕃茄醬,配薄脆餅底,完全邪惡之選,芝士迷不能錯過,若薄餅中心為位置乾一點會

最吸睛的,一定是海鮮拼盤,只限星期一二有此優惠啊﹗
這裡是四人份量, 才HK$198,二人份量則減半。
海鮮拼盤
焗蠔
四色芝士薄餅 , 混合了Gorgonjola, cheddar, parmesan, mozzarella cheese,超多芝士勁香濃,那種軟糯的口感,加上少許蕃茄醬,配薄脆餅底,完全邪惡之選,芝士迷不能錯過,若薄餅中心為位置乾一點會更加完美。
四色芝士薄餅
焦糖香蕉批,好喜歡以香蕉製成的甜品,整件也充滿著香蕉的熟甜味道,軟滑忌廉,中間夾著新鮮的香蕉,沾點焦糖後,放在牛油消化餅底上,不太甜,非常回味。
Banana pie
2015-10-26