The Market

2017-11-09 2904 浏览
已經食過幾次,今次食午餐,今次被編排坐比較入嘅地方差咗少少,刺身三文魚同甜蝦真係好新鮮,牆腳蟹都好鮮甜,片皮鴨(包住嗰塊麵粉皮)就比較大快差左少少😕雜果沙律個醬亦都甜左少少,今次我飲咗兩個湯一個係海鮮湯我覺得似龍蝦湯嘅味道好濃郁但係啲湯渣少咗少少😬另一個係蟲草花燉鴨湯真材實料一啲都唔簡單😋我見到有薄餅同海南雞飯不過冇去食,食咗碗喇沙覺得冇乜特別,紅酒牛尾咸左少少,有羊架食我覺得好好食,甜品最值得食係榴槤雪糕同埋榴槤製嘅甜品真係冇得頂,不過荔枝布甸就唔係咁好食。價錢唔算太便宜但係都算抵食因為材料新鮮👍🏻
2017-11-08
午餐
  • 貓山王榴槤雪糕
  • 龍蝦湯
2017-11-06 2702 浏览
入到the market食buffet餐廳,不算太大及華麗,感覺比較平實簡單設計,亦沒有境觀👀,收這樣價錢(差不多$800)一位,食物品種亦未算太多,唯有食物比較出色冷盤海鲜👉🏻龍蝦🦐鮮甜美味,但沒有即開生蠔🐚;👉🏻日本刺身普通之作,稱不上好食..推介👉🏻西式海鮮湯🍵好掂,好濃郁龍蝦及一堆海鲜🦀🦐煲出來,還有蟹粥🦀🍲值得一試甜品🍮值得一讚榴連奶凍,𥚃面有榴連果肉🤤及多款榴果甜品🍮🍨熱盤就普普通通未見出色.這個收費偏高綜合所有食物水準是未能達到這價值的收費💰如這價錢收費亦有更多及更好的選擇😅
甜品🍮值得一讚
  • 甜品區
  • 海鮮冷盤
  • Dinner buffet
2017-11-04 82724 浏览
同朋友齊齊慶祝生日。食好啲。早三星期book tea buffet.成功book到!早三日收到電話confirm booking.想食好耐。終於到左今日喇!2點9到拎飛先3點排隊3點3入座相機食先拎野食其實款式真係唔多!沙律吧有啲失望!有啲包。三文治。細細件不過比較乾。麻麻地。生果有西瓜。哈蜜瓜。奇異果。火龍果。但無咩甜味架喎。西瓜口感仲有啲怪。海鮮有5款但朋友話一般我食左螺同青口都係無味嘅有點心。蝦餃燒賣果啲啦!有好多炸物。薯條。春圈。炸雞。餃子。牛柳包。牛柳係幾好食。但個包好韌!粉麵。揀左冬陰公當然唔係好正宗嘅味道啦。但都唔錯。中意佢地係自己夾。想食幾多就幾多!芝士肉醬通粉。可能我中意芝士。我覺得幾好食。仲有五款pizza薄批唔錯呀。好脆!呢啲係我食完再食嘅。有魚生,冷麵,粥。片皮鴨。無特別。加央多士。多士好脆。加央味道岩岩好。呢個可以再食!飲品有三款果汁,專人沖嘅奶茶同埋滴滴咖啡。最後甜品。呢到主力係榴蓮。同埋件件都細細件。全部都可以試哂!最中意班蘭榴蓮蛋糕,榴蓮芝士撻同榴蓮芝士蛋糕!佢地有自制榴蓮雪糕。但冰感太重。炸榴蓮。可能唔中意食炸野。覺得有啲油。平時唔太食奶凍。但呢到嘅奶
同朋友齊齊慶祝生日。
食好啲。
早三星期book tea buffet.
成功book到!
早三日收到電話confirm booking.

想食好耐。終於到左今日喇!

2點9到
拎飛先
3點排隊
3點3入座
相機食先
拎野食
其實款式真係唔多!

沙律吧有啲失望!
有啲包。三文治。
細細件不過比較乾。麻麻地。
生果有西瓜。哈蜜瓜。奇異果。火龍果。
但無咩甜味架喎。
西瓜口感仲有啲怪。

海鮮有5款
但朋友話一般
我食左螺同青口
都係無味嘅

有點心。蝦餃燒賣果啲啦!
有好多炸物。薯條。春圈。炸雞。餃子。
牛柳包。牛柳係幾好食。但個包好韌!

粉麵。揀左冬陰公
當然唔係好正宗嘅味道啦。但都唔錯。
中意佢地係自己夾。想食幾多就幾多!

芝士肉醬通粉。可能我中意芝士。
我覺得幾好食。

仲有五款pizza
薄批唔錯呀。好脆!
呢啲係我食完再食嘅。
有魚生,冷麵,粥。
片皮鴨。無特別。

加央多士。多士好脆。加央味道岩岩好。
呢個可以再食!

飲品有三款果汁,專人沖嘅奶茶同埋滴滴咖啡。

最後甜品
呢到主力係榴蓮。
同埋件件都細細件。
全部都可以試哂!
最中意班蘭榴蓮蛋糕,榴蓮芝士撻同榴蓮芝士蛋糕!
佢地有自制榴蓮雪糕。但冰感太重。
炸榴蓮。可能唔中意食炸野。覺得有啲油。
平時唔太食奶凍。但呢到嘅奶凍都幾有名。
食左榴蓮奶凍。有榴蓮肉架!
綠茶奶凍。都幾有綠茶味。而且唔會好甜。
百利甜酒奶凍。微微甜酒香。加上奶味。又幾唔錯喎!
仲有movenpick 雪糕。咖啡味又濃又香!

服務都ok嘅。
收碟速度都快!
大部份staff態度都ok.
但粉麵檔負責送粉麵果位staff就麻麻喇。
好無禮貌。

假日tea buffet 328+10%
15:15-17:15
有理工信用卡85折
折左$312唔算好費
但再食機會不太!
2017-11-04
庆祝纪念
生日
用餐优惠
信用卡優惠
  • 榴槤芝士撻
早左一個月book終於食到期待已久既the market lunch buffet一直都聽到好多好評但都未試過🤓12點準時黎到要排隊入去一入到去緊係即刻去拎海鮮😋圖中既龍蝦係要係海鮮冬蔭功入面得幾隻所以手快有手慢無龍蝦啖啖肉好正🤓另外海鮮仲有蝦,長腳蟹,青口,龍蝦鉗推介長腳蟹 有海水味片皮鴨味道尚可,唔係話特別好食🙈燉湯,味道算濃,推介另外有ribs 牛排 羊扒 豬手仲有喇沙湯麵 喇沙味夠濃但稍為咸左d 但味道確實唔錯另外有龍蝦湯 對佢期望幾大但味道太淡有d失望甜品方面,眾所周知the market最出名既係榴連甜品但奈何我本身唔食榴連雖然係咁,但都有10多款其他甜品揀十分推介呢個茉莉花朱古力蛋糕真係會試到茉莉花味 但又唔會搶左朱古力既濃我至少食左4-5件另外仲推介綠茶蛋糕同布丁岩哂綠茶控 有綠茶既甘又唔會太甜值得encore當日仲有movenpick haagendaz雪糕同雪芭食因為係poly學生既關係埋單有折 $300幾一個人個人覺得抵食會再encore
早左一個月book
一直都聽到好多好評但都未試過🤓

12點準時黎到
要排隊入去
一入到去緊係即刻去拎海鮮😋
圖中既龍蝦係要係海鮮冬蔭功入面
得幾隻所以手快有手慢無
龍蝦啖啖肉好正🤓

另外海鮮仲有蝦,長腳蟹,青口,龍蝦鉗
推介長腳蟹 有海水味

片皮鴨
味道尚可,唔係話特別好食🙈
燉湯,味道算濃,推介

另外有ribs 牛排 羊扒 豬手

個人覺得抵食

會再encore
2017-10-25
2017-10-21 2655 浏览
今日公司有人生日,生日個位同事好鍾意食榴櫣,提議食依個有榴槤甜品嘅buffet,其實我都想試依間好耐,今次同事生日就促成咗我依個想試又嫌貴嘅心願。首先酒店buffet,環境當然好,而且座位跟座位之間嘅空位都夠,雖然滿座,但都唔會令你有擠逼嘅感覺。最吸引就當然係海鮮區啦!我嘅主要目標就係長腳蟹同龍蝦仔,其實係比較少lunch buffet都有依兩個選擇。依度嘅老火湯都係出名足料,今日飲到嘅係椰子雞湯,真係冇味精,又清甜,不過唔記得咗影相之後就攻沙律,佢沙律嘅選擇都好多,菜好新鮮,而醬汁嘅選擇亦都好多,三文魚仲有卷得靚靚咁俾你攞。 另外個豬手真係好好味,唔會太咸,皮脆得黎又保留到肉質嫩滑。之後到咗主角一次過拎咗咁多,比較失望嘅係龍蝦仔,肉唔多,而且難開殻,所以之後冇再添食。但蝦同長腳蟹真係鮮美。長腳蟹咸度適中,保留到海水味,好新鮮。而蝦就肉質非常彈牙,有蝦嘅鮮甜味! 所以其實長腳蟹同蝦我都再添食多一碟😂 (同事都問我有冇咁餓?)至於其他熟食,海南雞飯都係評價幾好,而且細細碟,可以多啲quota食其他野,雞好滑,只不過油咗少少,但味道係好嘅。另外有區係食咖哩個類嘅印度野,我覺得佢味道唔正宗,

另外個豬手真係好好味,唔會太咸,皮脆得黎又保留到肉質嫩滑。

之後到咗主角

另外有區係食咖哩個類嘅印度野,我覺得佢味道唔正宗,可以香料味再勁啲,薄餅都太硬。 比較失望。同埋佢嘅喇沙麵都係比較出名,不過我就覺得一般,味道不夠濃,而且米線偏硬。不過同海南雞飯一樣係用迷你碗放,份量好少,所以都可以試吓嘅。

但佢新加坡區嘅蘿蔔糕就比較有趣,下面個好似蛋餅嘅東西其實係蘿蔔糕黎,入面有蘿蔔糕絲,而且比我哋新年食嘅蘿蔔糕咸,但都幾好味。 另外豬頸肉都不錯👍🏻可以一試。

甜品方面,榴槤嘅甜品好多,不過我唔太好榴槤,所以都係食其他甜品甜品都好味,但講唔出有邊樣特別好味。不過所有甜品都做得好精緻。

整體黎講,比起其他buffet,依度嘅lunch buffet係比較多特別嘅野食,同埋比較多新加坡菜式,而甜品嘅賣相都係水準之上,賣相亦都好靚,所以都滿意嘅。

不過如果唔係特別鍾意食海鮮或者榴槤的話就可以放棄,因為都幾貴,而且其他熟食唔算特別好味。

不過依度真係好難book嫁,要早一個月book,仲要幾日內俾訂,所以要食就早啲book啦
2017-10-18 2456 浏览
每一種食物都相當吸引,好食,訂了好多次都訂不到,有親戚來提前訂到位了,最吸引的是新鮮的阿拉斯加蟹腳,凍螺,還有嫩滑的牛利,正宗的海南雞飯,濃濃的水鴨燉蟲草花,充滿榴連的甜點,雪糕,一個令人難忘的自助餐,我們會再來的
2017-10-15 2063 浏览
一直都聽人講左好耐,THE MARKET係全香港數一數二嘅自助餐,一定一定要試!仲聽過淨係等位要三個月之前預訂,唔知好彩定唔好彩,我就等左兩個月。呢啲咁正嘅野緊係要同爸爸媽媽一齊試啦!我哋食嘅係午餐自助餐,提早十五分鐘去到已經見到有一條小人龍出現。一夠鐘服務員就逐個逐個PARTY咁帶入去坐低,一坐低就好詳細咁同我地講用餐時候同有咩好推薦。我同爸爸都係榴槤愛好者,一開始就即刻去拎榴槤甜品啦!果然無令我哋失望,尤其是要講下個榴槤布丁,入面好多榴槤肉呀!!!!仲有個好有水準嘅榴槤雪糕,有果肉仲有啲好似沙冰咁嘅感覺!!以媽媽就唔係太好榴槤,一如以往用水果黎開始,呢個時候服務員就送上三杯香檳,原來呢到嘅香檳係任飲架!啱哂一眾酒鬼!食物嘅選擇都算多,我哋三個人都試唔哂全部野,不過女人對於甜品係無抵抗力嘅!我同媽媽都試晒所有甜品,其中CREAMBRULEE係經常無哂嘅,如果要試嘅就最好係出面等下,有時甜品師會即刻係大家面前燒架!呢到最好嘅野就係樣樣都好細小,每樣試哂都毫無內疚感,最啱啲眼闊肚窄嘅女仔啦!

2017-09-09
  • 榴槤布丁
  • 榴槤雪糕
2017-10-07 33021 浏览
今日晚餐又沒頭緒, 男友突然提議吃自助餐, 本以為是說笑, 但他竟一臉認真說沒有問題, 還著我打電話訂座。太好了!還有位呢! (感覺7時半8時好像比較容易訂檯呢!大概是有人提早埋單吧!) 我倆大約8時半到達餐廳, 今次的座位安排在落地玻璃旁, 而且距離食物區不是太遠, 很滿意! 繞場一周, 發覺菜式跟上次的大致相近, 也不是壞事, 只要好味就好!凍海鮮有蝦, 龍蝦拑, 青口, 螺, 小龍蝦, 龍蝦和蟹腳。龍蝦今次不夠鮮甜, 普通吧!蟹腳依舊不錯, 又粗又富海水味!和食區區只有刺身和冷麵, 其實能多一點選擇會更吸引呢!刺身有三文魚, 北海道帶子和八爪魚等幾款, 三文魚稍欠肥美和不夠鮮; 北海道帶子不錯! 大粒厚肉又鮮甜, 絕對值得encore!(坊間提供帶子的酒店自助餐其實不多) 帶子實在無可挑剔, 不過每次取帶子師傅都只給一粒, 有點吝嗇呢!直到開口要求, 師傅才不情願地多切一片。這點要改善呢!我可不想每次特意出去拿一片回來吃。熱葷區有菜心炒牛肉, 香菇白汁闊條麵, 燒乳鴿, 海南雞飯, 清蒸海斑, 咖哩魚, 煎鵝肝, 蟹粥, 喇沙, 椰子雞燉湯, 燒肉眼扒, 燒羊架, 葡汁焗海螺,

熱葷區有菜心炒牛肉, 香菇白汁闊條麵, 燒乳鴿, 海南雞飯, 清蒸海斑, 咖哩魚, 煎鵝肝, 蟹粥, 喇沙, 椰子雞燉湯, 燒肉眼扒, 燒羊架, 葡汁焗海螺, 泰式肉碎炒飯, 泰式炒青口, 章魚燒, 薄餅, 咖哩羊肉, 印度烤雞, 雞心豆咖哩, 炸素菜角和印度薄餅等。
特別喜愛這兒的燒牛扒, 不會有太多肥油, 生熟程度剛好, 肉質結實有咬口, 但完全不韌, 牛味濃, 美味

章魚燒夠熱, 外層微香脆, 粉漿不會太黏口, 配上燒汁一流, 如果可以再多點沙律醬就更完美!

薄餅有三種味道, 最美味的仍是雜菌, 餅底較另外兩款薄, 脆中帶點煙韌
多吃兩件都不會膩。如果愛軟綿綿的口感, 就建議選蕃茄口味的。

泰式炒青口夠惹味!有點像冬陰公的味道, 不錯! 炸素菜角不會太油膩, 調味做得不錯! 蟹粥很綿, 有微微蟹鮮味, 加點蔥和脆花生粒更香呢!

葡汁焗海螺外層炸得香脆, 葡汁味道不錯! 雞心豆咖哩本以為平平無奇, 但原來很有驚喜, 豆很焾, 咖哩雖只有微辣, 但不失惹味。

印度烤雞今次麻麻呢!沒上次的惹味, 且味道帶酸, 很奇怪。菜心炒牛肉普普通通沒特別, 香菇白汁闊條麵很creamy, 但比較油膩, 而且調味有點淡, 一般般吧!

好! 鹹點吃到半飽後, 就開始吃甜品。今次的甜品款式跟上次的差不多, 不是說味道差, 但酒店如能定期轉換款式, 相信會令食客更有新鮮感呢!

榴槤系列有榴槤芝士蛋糕, 榴槤咖啡卷, 班蘭榴槤千層蛋糕, 炸貓山王榴槤肉和榴槤撻; 榴槤芝士蛋糕有淡淡的榴槤味和芝士味, 不會太膩, 不錯!

榴槤咖啡卷的咖啡和榴槤味好夾, 咖啡香滲雜著清甜榴槤味道
; 班蘭榴槤千層蛋糕都好好味, 混了榴槤後, 班蘭味道似乎更香更濃呢!

榴槤撻外皮鬆化, 餡不會太甜, 不錯! 炸貓山王榴槤肉外型有點像越南春卷, 但外層太油膩和不夠脆, 甚至韌, 令人有點失望, 還好內裡的榴槤肉味道清甜, 尚算補回少許分數。

整體而言, 它大部分榴槤甜品都很出色!

非榴槤甜品有芝麻蛋糕卷, 草莓橄欖油蛋糕卷, 荔枝果凍, 抹茶朱古力蛋糕, 抹茶撻, 芒果千層蛋糕, 月餅 (你沒看錯! 我真的看見一件件1/8大小的月餅放在甜品盤上當甜點
)和朱古力茉莉花蛋糕。

芝麻蛋糕卷有驚喜! 黑芝麻味極香極濃, 蛋糕卷很軟綿, 又不會太甜, 好好味

別看草莓橄欖油蛋糕卷普普通通, 蛋糕口感軟綿濕潤, 加上薄薄的忌廉和草莓粒, 不會太甜膩, 有時簡單也可以做得很出色!

芒果千層蛋糕芒果味濃, 甜中帶點微酸, 清新開胃, 不錯不錯!

相較之下, 荔枝果凍和抹茶朱古力蛋糕顯然較為失色。荔枝果凍太甜了, 荔枝味又不是很突出; 抹茶朱古力蛋糕相反, 抹茶味過濃, 有點蓋過朱古力的味道, 普通吧!

今次再訪, 有部分美味菜式雖不見了, 但其他食物的味道和水準大致都能保持, 伏位不算太多, 很不容易喔! 而且食物會不斷refill, 所以晚了來到都不怕沒選擇。環境方面令人滿意, 周遭不會太嘈吵, 用餐都很舒適。

不過對比上次, 今次感覺侍應們稍微欠效率, 試過吃完好幾個碟子久久都沒人清理, 差點沒空間放食物, 要自己主動舉手才有人理會, (但這晚不是滿座的)。建議餐廳在服務上要注意一下, 因為客人選擇在酒店進餐, 除了注重食物質素和環境外, 對服務都有一定要求, 期望下次能享受更優質的服務呢!

綜合各方面, 雖然有點不足之處, 但整體還是值得推薦給朋友 (特別是榴槤粉絲)的酒店自助餐
凍龍蝦
  • 帶子刺身
  • 蟹粥
  • 長腳蟹
2017-09-30 2521 浏览
聞名已久的market,要一個月前左右booking ,一餐lunch buffet,要5百多一位,只能用失望嚟形容,食物款式少,味道普通,根本5值呢個價💰,有其他更好選擇

2017-09-30
2017-09-28 2450 浏览
久聞hotel icon 既自助餐,提早一個月係網上訂位, 今次食假日下午茶自助餐 。 估唔到佢個場擺到咁多位, 被安排坐最入位置,要行起馬一分鐘先去到拎野食位有熱食 沙津 果汁 海鮮 甜品海鮮最正係蟹腳,啖啖肉有海水味,台面提供左一把好剪既剪刀比你食蟹腳。蝦都ok 會 海鮮會不斷refill刺身三文魚good.,吞拿魚一般甜品 :movinpick 雪糕無得輸啦 職員幫你畢既仲有好多榴槤系列 中意食榴槤既一定好開心 榴槤雪糕都正係榴槤打成蓉再雪凍矩 好creamy. 其他甜品都特別 有opera 有jasime 朱古力蛋糕 食得出係誠實之作 有即沖奶茶 越南滴溜咖啡,熱食同其他我興趣不大, 所以一嘗就算, 中規中矩。總結:值得一試 加一後360$

有熱食 沙津 果汁 海鮮 甜品

刺身三文魚good.,吞拿魚一般

甜品 :movinpick 雪糕無得輸啦 職員幫你畢既

總結:值得一試 加一後360$
2017-09-20
2017-09-26 2095 浏览
The market 的自助餐雖然不算大,但款式絕對算多,不但質素高,款式也很中!好想再去第二次。是次試中午自助餐,雖然平日,但位置都爆滿,好受歡迎!令特印象深刻是榴蓮區,款式都好多,絕對滿足到榴蓮愛好者。另外,中湯好好味,飲了三盅,細細盅的。喇沙也好好味,濃味好有椰香,蝦又好爽,最好係細細碗,不會食得過飽。魚生海鮮生果都好新鮮。最後甜品,種類多,算高質,可惜蛋糕種類不多,而雪糕都係哈根大師,有好多種味。絕對是令人再想去的自助餐
是次試中午自助餐,雖然平日,但位置都爆滿,好受歡迎!
令特印象深刻是榴蓮區,款式都好多,絕對滿足到榴蓮愛好者。
絕對是令人再想去的自助餐
2017-09-23 55767 浏览
小女子生日, 好朋友幫我book咗呢間酒店食自助餐.之前我一路都book唔到, 今次真係好感動一入到去已經見到好多甜品, 簡直係開心到爆炸鍾意食榴槤嘅我更加歡喜若狂啦食自助餐梗係食咗啲健康嘅嘢先啦~~食咗佢嘅新鮮生菜先, 食得出係好鮮, 再加埋少少酸酸地嘅沙律醬更加無比開心之後就開始食海鮮啲龍蝦大大隻好甜, 你睇吓啲相就見到佢有幾高質數本人唔係太喜歡食牆腳蟹, 但係朋友話俾我聽好好味~~ 海螺一般啦, 有D急凍嘅味道, 不過都係可以嘅!!另外想讚一讚佢嘅種類, 係夾蝦嘅時候亦都見到對面有麥皮蝦呀, 簡直開心到不得了 相信海鮮愛好者都應該來一次, 可惜嘅就係冇生蠔囉另外熱食既就牛扒同埋羊係必食之選~~~羊煮得啱啱好, 五成熟見到係紅色好JUICY好好味另外我愛上的是蟹粥同埋海南雞飯啦海南雞飯根本上係一啖食晒, 細細碗好得意, 而且個飯又唔乾身, 做出嚟有雞味, 唔錯如果大食嘅我諗要食晒成盤先至得令我想講一講蟹粥, 佢放係好一個好隱蔽嘅地方咖~一食落口你根本係識飛, 好味到不得了~~~我唔係食咗好多野咋但係想講一講甜品呀除咗海鮮, 梗係榴槤啦如果你係鍾意食榴槤嘅, 個榴槤雪糕同埋炸榴槤一定
小女子生日
, 好朋友幫我book咗呢間酒店食自助餐.
之前我一路都book唔到, 今次真係好感動

一入到去已經見到好多甜品, 簡直係開心到爆炸
鍾意食榴槤嘅我更加歡喜若狂啦

之後就開始食海鮮
啲龍蝦大大隻好甜, 你睇吓啲相就見到佢有幾高質數

相信海鮮愛好者都應該來一次, 可惜嘅就係冇生蠔囉

另外我愛上的是蟹粥同埋海南雞飯啦
如果大食嘅我諗要食晒成盤先至得

令我想講一講蟹粥, 佢放係好一個好隱蔽嘅地方咖~
一食落口你根本係識飛, 好味到不得了~~~

我唔係食咗好多野咋但係想講一講甜品呀除咗海鮮, 梗係榴槤啦

如果你係鍾意食榴槤嘅, 個榴槤雪糕同埋炸榴槤一定要食!!!
另外餐茶方面, 一般酒店有既佢都有, 但係我想講下其實飲佢嘅果汁已經飽到上天花板, 餐茶根本係唔需要囉 (對我本人來講)
如果有機會嘅話我想再試一試佢嘅消夜自助餐或者甜品自助餐
我會再同大家分享架

2017-09-19
2017-09-22 1972 浏览
一直恨食hotel icon 的buffet,聽講好難訂枱的要預早幾星期訂先有得食。早左3 星期book , 一星期前心急倒數,終於有得食啦。準時黎到後都係要排隊等一陣先可以被安排入助,明嘅明嘅。由於食tea buffet 只得兩小時,海鮮類例如蟹腳,一開始時係要排隊攞的,個度都排左我地差不多10分鐘。蟹腳攞得快,refill 都好快,所以可以唔駛排住先,先食其他野,慢慢再返轉頭攞。熱食類都好吸引,有個牛扒包,肉質鮮嫩。咖咉多士都烘得香脆好味。其實兩個鐘真係食得好趕,相都無時間影,臨尾15分鐘先走去甜品區攞左呢盤野,賣相真係好吸引呀。最鍾意係紅色同黃色呢兩樣,士多啤梨味同芒果味奶凍,面頭舖左大量鮮果,超級好味。埋單,連加一兩人 $722,每位即係$361。

準時黎到後都係要排隊等一陣先可以被安排入助,明嘅明嘅。

埋單,連加一兩人 $722,每位即係$361。
基本上今次去這裡吃buffet.,.皆因家人喜歡吃榴槤,所以我向平日午餐,專程訂枱去同佢地食一餐。而我本人就係完全唔吃榴槤嘅。所以整體來講,主要會注意咗佢嘅其他美食,整體來講由沙律丶芝士、再去燉湯丶龍蝦湯都係唔錯嘅,而最失望是日式刺身,非常差!反而長腳蟹丶凍蝦丶青口丶東風螺尚算吸引。其他熱盤來講,平均啦⋯⋯最好是德國豬手配酸菜,羊牛有賣相,但入口唔淋!雪糕甜品好,家人都覺得榴槤嘅甜品都唔錯!而整體嘅服務質素都非常好!由於同行有長者一起所以份外細心。但係如果相比其他酒店未講佢都未算最好!

,而最失望
是日式刺身,非常差!

雪糕甜品好,家人都覺得榴槤嘅甜品都唔錯
!而整體嘅服務質素都非常好!由於同行有長者一起所以份外細心
但係如果相比其他酒店未講佢都未算最好!
2017-09-17 2573 浏览
今晚即興想食Buffet, 但酒店的自助餐, 通常都早已滿座, 但今晚很幸運, 友人7時多打電話竟然能訂到這家傳聞人氣很旺的buffet。 嘩, 好期待喔!今日晚下班, 訂了8時半, 其實都擔心夜了食品不再refill, 但入座後, 才發覺擔心是多餘的。 到埗立即往食物區, 今次座位距離有點遠, 幾乎是餐廳最尾的位置, 有一點不太方便, 但當做運動吧!食品款式沒想像的多, 但也不算少。 今日晚了到達, 沒有多拍照, 反而爭取時間食!食!食!食品區大致分了中日西式和印度咖哩區; 另外還有凍海鮮, 前菜和甜品區。 凍海鮮區有凍蝦, 龍蝦, 蟹腳, 蟹拑和青口等。今次主攻龍蝦和蟹腳,龍蝦: 新鮮彈牙不會韌, 還有好多蝦膏蟹腳: 好粗, 味鮮且海水味重, 不錯不錯!!日式食品區有刺身和冷麵, 略嫌種類有點少。 刺身有三文魚, 八爪魚和帶子等, 其實最令人驚喜的是竟然有帶子, 之前去過5星酒店的buffet都沒有呢!帶子: 好大粒, 肉厚鮮甜難得! 三文魚: 肥美新鮮, 不錯!印泰菜區有烤雞, 咖哩雞, 巴東牛肉, 印度薄餅炸素菜角和青咖喱炒飯等。 咖哩雞: 好香, 不辣巴東牛肉: 醬汁微甜,

燒八爪魚丸

甜品

龍蝦: 新鮮彈牙不會韌, 還有好多蝦膏
蟹腳: 好粗, 味鮮且海水味重, 不錯不錯!!

日式食品區有刺身和冷麵, 略嫌種類有點少
帶子: 好大粒, 肉厚鮮甜
難得!
三文魚: 肥美新鮮, 不錯!

咖哩雞: 好香, 不辣
巴東牛肉: 醬汁微甜, 牛很焾不韌且入味

印度薄餅: 正常, 配合咖哩同食不錯

炸素菜角: 不會太油膩, 吃起來味道不錯!
青咖喱炒飯: 夠乾身, 做調味不夠鹹呢, 普通吧!

西菜區有Pizza, 焗葡汁海鮮釀海螺, 燒肉眼扒, 白汁海鮮闊條麵, 燒八爪魚丸和海鮮濃湯(忘了確實名稱)等。 最伏的是那個濃湯, 味道濃但有種說不出的怪味
難喝就是。 除湯以外, 其他食品伏位不算多, 水準大致屬中上。

Pizza: 餅底薄薄的, 吃時還暖和微脆, 餡料份量適中, 蕃茄味和磨菇口味都好好味!
焗葡汁海鮮釀海螺: 是一隻拳頭大小的螺殼, 內釀餡料而成, 葡汁味道可以, 餡料變了蓉狀, 隱約吃到魚肉在內。
燒肉眼扒: 不是現切的, 但卻是眾多酒店中最出眾, 亦是唯一會令我encore好幾次的牛肉。 牛肉本身質素挺好, 肉不會有太多脂肪, 口感焾中又帶點咬口, 牛味亦濃 (感覺較像西冷扒)。
燒八爪魚丸: 師傅每次製作幾碟, 比較新鮮, 吃時還微暖, 略嫌粉漿多了一點, 但醬汁等配起來味道可以, 一般吧!
白汁海鮮闊條麵: 略嫌白汁味道不夠濃, 麵條焾了一點; 餸料方面都很足, 青口大大隻, 都新鮮, 蝦爽口

中菜區有燒汁牛仔骨, 瑤柱扒西蘭花, 炆豬軟骨, 海南雞飯, 現煮粉麵和蟹粥等。
燒汁牛仔骨: 醬汁好味, 牛仔骨多肉且不韌

瑤柱西蘭花: 味濃, 吃到瑤柱鮮味, 不錯!
海南雞飯: 份量不大, 很好, 雞肉很嫩滑, 飯吃出陣陣薑味, 整體不錯!
蟹粥: 很綿, 有淡淡的蟹味, 加了蔥更香更好味!

甜品區方面, 雖然The market的賣點是榴槤甜品, 但不愛好榴槤的朋友不用擔心, 這兒還有其他選擇, 只是略嫌款式不夠多, 日後能再多點就好了!

當日不計榴槤系甜品, 大約有10款左右, 有芒果奶凍, 草莓奶凍, 百利甜酒奶凍, 草莓蛋糕卷, 芒果泡芙, opera蛋糕, 朱古力茉莉花蛋糕, 檸檬撻和芒果千層蛋糕等。 雪糕是Mövenpick, 有幾款口味選擇, 榴槤系甜品有約5-6款。

草莓奶凍: 奶凍不會太甜, 味道ok, 但沒大驚喜
百利甜酒奶凍: 奶凍加甜酒後, 味道比其他奶凍好, 甜甜的, 味道不錯!
芒果泡芙: 好多芒果醬
好味
opera蛋糕: 咖啡味太濃太搶, 但不難食, 普通吧!
朱古力茉莉花蛋糕: 茉莉花味太濃, 把朱古力味蓋過, 普通吧!
檸檬撻: 有淡淡檸檬味, 好清新, 撻皮很鬆化

芒果千層蛋糕: 芒果味好濃好香, 蛋糕鬆軟, 不錯!

個人對榴槤沒特別喜好, 但亦不排斥, 今次專誠來到, 當然要試試!
榴槤咖啡蛋糕卷: 榴槤和咖啡味好夾, 似食緊真正榴槤肉, 再加上咖啡味道中和, 令蛋糕不會太甜, 不錯!

榴槤芝士蛋糕: 芝士和榴槤原來又好夾!? 入口芝士軟滑且味濃, 隨之而來的是淡淡榴槤味, 不會太濃烈, 相信不愛好榴槤的人士也不會很排斥, 可以一試呢!

最後加一球藍莓芝士味雪糕, 好令人滿足!

整體而言, 食物質素水準屬中上, 中伏位很少, 以自助餐來說已經好好, 如果食物種類可再添點多點就更好; 服務方面, 服務員收碟速度ok, 亦很有禮貌, 值得一讚
; 環境方面亦很不錯, 地方如取食物區都很大很寬闊, 檯與檯之間距離都ok, 不會太擠迫, 整體舒服。

今次埋單每人約700多元(連加一), 其實相比大部分酒店的價格要貴一點點, 但確實食品質素比較好, 偶爾吃一次也不錯!
  • 巴東牛肉
  • 榴槤芝士蛋糕