朗豪坊The Jeju一定要試!由韓國團隊主理, 佔地成2000呎大, 裝修勁有充滿濟島元素~~環境又舒服, 播住K-pop好有氣氛, 同班friend或者屋企人聚會一流佢哋主打韓式燒肉, 個烤盤係特製嘅, 啲肉點燒都唔會老, 燒出嚟既肉又嫩又多汁仲有秘製醬料添~~最正係店員會幫你燒埋, 唔使驚自己燒燶, 坐定定就有得食前菜小食+醬汁調味料小食有沙律, 醃蘿蔔&魷魚~調味料整個哈哈笑樣好可愛呀!!!Set B - 罈子五花肉 + 石盤炸醬拉麵/炒飯 $376罈子五花肉厚切五花肉足足有450g, 油脂分布均勻~~店員會幫手烤到外皮脆卜卜, 再剪成一口size五花肉外脆內軟, 甘香可口, 肉味香濃點埋韓式大醬食, 肥而不膩~~最正係跟埋泡菜同蒜頭, 夾埋一齊食, 味道層次豐富店員會連埋泡菜, 雞脾菇 & 菠蘿一齊燒呢五花肉燒到金黃剔透~~壘埋成座燒肉山咁石盤炸醬拉麵係韓劇成日見嘅黑嚕嚕炸醬麵呀~~ 石盤保溫效果好, 食到尾都係熱辣辣麵條粗身有咬口, 每條都掛滿醬汁, 味道剛好石盤炒飯 $58用返烤過肉嘅石盤炒, 飯粒帶微辣且沾滿肉香撈勻後形成微脆效果, 店員仲會砌成心形添丫, 打卡一流!韓
朗豪坊The Jeju一定要試!

仲有秘製醬料添~~
最正係店員會幫你燒埋, 唔使驚自己燒燶, 坐定定就有得食

前菜小食+醬汁調味料
小食有沙律, 醃蘿蔔&魷魚~
調味料整個哈哈笑樣好可愛呀!!!

罈子五花肉
厚切五花肉足足有450g, 油脂分布均勻~~
店員會幫手烤到外皮脆卜卜, 再剪成一口size

五花肉外脆內軟, 甘香可口, 肉味香濃

點埋韓式大醬食, 肥而不膩~~
最正係跟埋泡菜同蒜頭, 夾埋一齊食, 味道層次豐富
店員會連埋泡菜, 雞脾菇 & 菠蘿一齊燒呢
五花肉燒到金黃剔透~~
壘埋成座燒肉山咁
石盤炸醬拉麵
係韓劇成日見嘅黑嚕嚕炸醬麵呀~~
石盤保溫效果好, 食到尾都係熱辣辣
麵條粗身有咬口, 每條都掛滿醬汁, 味道剛好

石盤炒飯 $58
用返烤過肉嘅石盤炒, 飯粒帶微辣且沾滿肉香

撈勻後形成微脆效果, 店員仲會砌成心形添丫, 打卡一流!
韓式芝士蒸蛋 $68
係我暫時食過最好味既韓式蒸蛋呀!!!
平時食既韓式蒸蛋好多都得個樣, 味道淡而冇味~
但今次簡直有大驚喜!!
蒸蛋蓬鬆到好似雲咁!!
蒸蛋入面加咗高湯, 蛋香味濃得黎好入味, 芝士又有拉絲效果, 視覺同味覺都俾滿分呀!!
建議趁熱食, 凍咗會冇咁正架喇....
漢拿峰百香果沙冰 $48
百香果酸甜平衡得啱啱好, 沙冰打得幼細, 口感非常清爽~~

芒果奇異果沙冰 $48
芒果既甜香加上奇異果微酸, 味道好有層次~~
面頭仲有奇異果裝飾, 飲完成個口都係果香
  • 芒果奇異果沙冰
  • 石盤炸醬拉麵
2025-06-18 3817 浏览
今次我地去左朗豪坊呢邊行街,我地睇岩左一間韓國餐廳而黎既,佢係一間我之前食過幾出色既叫bingo & cook既姊妹店黎,而主打野食係兩間唔同,我地就約埋朋友試下呢間係咪都咁掂🇰🇷餐廳以岩石做主題,由門口到裡面環境,甚至韓燒塊板都係岩石黎,我覺得幾有特色,呢間餐廳既主打食物係食韓燒,仲有專人過黎幫手燒,服務方便真係幾好👏🏻The Jeju set B($376)我地叫左個set B,佢韓文字名,睇唔明叫乜,識睇既可以教番我,個餐2-3人用,首先會送上韓式六格前菜,其中有兩款係調味料😗罈子五花肉 450g呢個五花肉佢仲有跟一大盤泡菜,同埋菇,仲有個橙都係食材黎,呢度食肉有個教學跟住食就有唔同風味,450g肉其實3個人食都夠,燒完切細件有勁多件,燒完佢肥得黎又唔會好油膩既感覺🐷綜合蔬菜(+$30)個套餐唔包生菜既,我自己加份綜合蔬菜整個生菜包,食韓燒配生菜食先係絕配,我覺得一定要加,生菜包埋泡菜同d菇勁正,齋食肉食到咁上下會覺得好heavy,有菜包住食真係兩回事黎,即刻成件事升左個level咁🥬炸醬拉麵當我地食曬石板上既五花肉同泡菜就可以叫店員上個拉麵,個麵比我個感覺就似好味加強版既撈麵,

The Jeju set B($376)

罈子五花肉 450g

綜合蔬菜(+$30)

炸醬拉麵
當我地食曬石板上既五花肉同泡菜就可以叫店員上個拉麵,個麵比我個感覺就似好味加強版既撈麵,麵質彈牙,個炸醬又香又好食🍜

蕎麥拌冷麵($88)
呢個冷麵係韓式水冷麵黎,冷麵好爽口,佢唔止係淨麵,仲有幾塊牛展,令到個麵唔會太齋😋

Jeju Yeah Yeah($70)
我地仲有叫左個甜品,佢個賣相好過癮,成個石像佛咁,個石像係芝麻味mousse黎,個碟仲舖滿朱古力碎,另上仲有球雪糕,好滋味☺️

漢拿峰百白果沙冰($48)
金柑百香果梳打($48)
兩杯飲品百香果味都好出,我就鐘意夏天飲沙冰勁冰爽,梳打就可以慢慢飲,唔怕冰會溶,兩款都唔錯🍹

呢間餐廳我覺得野食價錢唔算貴,個set B既肉夠3個人食,係麵就可能得3碗細既,我地叫多個冷麵岩岩好,佢好在有專人幫手燒,唔怕自己燒得差影響食物質素,所以味道真係掂👍🏻
2025-06-11
午餐
  • Jeju Yeah Yeah
  • 罈子五花肉
😱三五知己約出嚟食飯,永遠都係揀一間座位勁多嘅餐廳好坐,最近知道旺角朗豪坊新開嗰間濟州豬燒肉店,非常特別成個裝修好似去咗石洞設計,而且好傳統嘅韓國罌裝住濟州豬,所以訂咗六個人去食生日飯!☺️喺門口見到設計已經係非常適合打卡,入到去更加係洞穴,岩石設計裝潢,連燒濟州豬嘅燒盤,都以岩石設計非常特別,而且好夠熱,濟州豬放上去真係不停打卡,賣相已經勁流口水!👀我哋六個人叫咗一個c set,罈子五花肉450g,豬頸肉300g 豬肉非常入味,因為煎盤夠熱,煎兩煎已經好香口,再配炸醬拉麵!韓式芝士蒸蛋呢個真係唔食set,都要單點,超好食,曾經食過幾間嘅韓國蒸蛋,都冇呢個咁好食!除咗蛋香之外,仲好有鬆軟口感,芝士唔流真係要必叫!加涼拌蔥絲必配,石板炒飯,食之前可以放上去熱盤炒兩炒,唔炒都可以就咁食,勁多泡菜嘅炒飯!石板炸醬拉麵,店員會將拉麵炒一籌,收少少水更加好食!濟洲黑毛豬肩肉而係必叫,一定要加埋配料食,生菜或者大蒜韓式大阪醬一同食,成口都係豬肉嘅香味!口感亦都唔鞋,必叫必叫!!🍜蕎麥拉麵梨嘅香味好重,而蕎麥拌拉麵比較偏向甜,我自己鍾意食伴😚!自己覺得食肉類要配沙冰,漢拿峰百香果沙冰超好食,唔算太甜,

🍜蕎麥拉麵梨嘅香味好重,而蕎麥拌拉麵比較偏向甜,我自己鍾意食伴😚!自己覺得食肉類要配沙冰,漢拿峰百香果沙冰超好食,唔算太甜,但好配濟酒豬嘅重肉味,好推薦🥰
2025-06-10 3628 浏览
位於旺角朗豪坊最新開設的燒肉店「THE JEJU」原來係由人氣韓國餐廳「Bingo and Cook」開設的濟州島主題燒肉店,店舖以濟州島火山地貌為靈感,引進韓國定製火山石烤盤,主打168小時低溫熟成黑毛豬較一般豬肉鮮甜,脂香十足,蘸上特製的濟州鳳尾魚醬,超級正宗👍▪️罈子五花肉 450g 套餐 $ 376定價非常實惠,可享6款精緻基本小食及醬油,罈子五花肉及石板炒飯或炸醬拉麵,罈子五花肉經火山石烤盤烤熟之後,肥瘦適中肉質爽口又彈牙,而且油脂滿滿肉質味道鮮嫩,沾上芝麻油、鳳尾魚醬或者海鹽,一樣咁美味,而且仲有大量非常正宗的泡菜,香辣惹味👍👍我哋選擇咗配搭炸醬拉麵 ,意想不到驚喜美味、麵質夠晒彈牙,特別喜歡醬汁的甜香,瞬間清袋,食到最後店員會製作糖漬烤橙,清甜多汁好味道▪️ 烤年糕&芝士 $ 40必食推介,年糕烤至脆卜卜,配上溶化嘅芝士,香脆煙靭芝味濃郁,超美味▪️士多啤梨米酒 & 哈拉邦米酒各 $ 48揀咗兩杯水果口味伴韓式米酒,清甜帶點酒香,好容易入口▪️Jeju Yeah Yeah $ 70賣相特別用芝麻奶凍造成的濟州島爺爺做型,奶凍中包住蜜柑,配上Oreo碎及雪糕,幾得意

▪️罈子五花肉 450g 套餐 $ 376

▪️ 烤年糕&芝士 $ 40

▪️士多啤梨米酒 & 哈拉邦米酒各 $ 48
揀咗兩杯水果口味伴韓式米酒,清甜帶點酒香,好容易入口

▪️Jeju Yeah Yeah $ 70
  • 罈子五花肉
The Jeju @the_jeju_hk 📍:香港旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓13號舖🚗:旺角地鐵E1出口 步行3分鐘📞:+852 2455-8199💲:~HKD360/head for dinnerFood quality✔️:B Set (Pork Belly+Chapagetti), Cheese bomb steamed egg, jeju yeah yeah, hallabong rice wine👌🏼:Rice cake & cheese for grill總結:😋鍾意韓菜嘅朋友冇理由唔識bingo&cook 今次開咗姐妹店主打濟州岩石🪨洞穴石板燒肉店 人龍店閒日都要排隊 肉類高質又有歐巴幫燒 絕對會回頭😋呢間主打食豬 以燒肉店嚟計餐牌非常簡約 3個套餐都主打罈子五花肉 我就試咗b set包450g +炸醬拉麵👏🏼😋一上枱就有六宮格嘅配菜(濟州鳳尾魚醬 包飯醬 鹽麻油醬 醃章魚 漬物同沙律) 當中兩款醃製品都出色 另外仲上埋罈子五花肉加泡菜野菇盤同以笑哈哈😄示人嘅粉紅色岩鹽 芥末 法式芥末籽醬 後兩者配肉一流 😋平時食開普通韓燒格網 第一次用石板燒 一開頭歐巴會幫你落哂啲材
The Jeju @the_jeju_hk
📍:香港旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓13號舖
🚗:旺角地鐵E1出口 步行3分鐘
📞:+852 2455-8199
💲:~HKD360/head for dinner

Food quality

總結:

😋平時食開普通韓燒格網 第一次用石板燒 一開頭歐巴會幫你落哂啲材料 去到熟咗佢就會指示你睇牌自己燒 佢哋指引係用細火 初初會覺得有點慢 但肉唔會好似平時咁易燶 同塊板都冇出好多黑焦 整餐飯燒完都唔需要叫店員換板👍🏼

😋牌嘅指示係要煎到兩面金黃色 由於細火+石板原因 今次成功燒至金黃色又唔需要驚會燶要食得好急 五花肉肉質肥瘦相間 隔離枱係咁話好好食🤤 極脆口配醬正

😋韓式芝士🧀蒸蛋 朗豪坊地段但只需$68蚊 重點係有拉絲 蛋味香又夠大碗 cp值之選

😋 jeju yeah yeah係以芝麻奶凍砌成嘅濟州島石爺嘅外型 內餡係橙味醬 奶凍口感頗硬😝初初食唔慣 但由於芝麻味頗濃 配埋朱古力碎同雪糕又覺得頗新奇

😋米酒🍶都好飲 唯一唔好係選擇少

🤔跟餐嘅炸醬麵就普通啲

🤔另外+$40配咗年糕加芝士 芝士難啲燒到融化但燒到外脆口同肉唔太夾 反而脆口嘅年糕幾特別🤣
😨個人覺得佢啲醃製品都略鹹 香港人口味始終清淡少少 所以少啲鹽會開心啲

😨店內講廣東話嘅員工大概有一半 另一半歐巴要用英文先溝通到😣

• Jeju Yeah Yeah
5天前 0 浏览
喺朗豪坊開咗呢一間主打濟州豬肉嘅韓燒,風格以黑色洞穴風,一入座已經有六碟韓式小菜Cheese Bomb Steamed Egg 🥚 ($68)傳統韓式蒸蛋,但係呢度就更加鬆軟,而且雞蛋好似有高湯令到蛋味更加帶大有甜味Set B The Jeju Hangari 🐷($376)除咗豬肉仲有雞髀菇同菠蘿蒜頭,店員會幫手燒烤,五花肉嘅脂肪分布得好平均,邪惡但好好食,再加埋泡菜食勁夾。雞髀菇勁Juicy,而且菠蘿燒完之後好甜Fried Rice 🍚再加埋炒飯,仲切埋個心形,香口但係會帶辣味Buckwheat Cold Noodle 🌾($88)蕎麥冷麵啱晒夏天食,再有埋兩篇牛腱雞蛋梨片,勁清爽消暑Hallabong Smoothie 🧡($48)香橙百香果沙冰,超級冰凍酸酸甜甜,啱晒夏天飲Elder Flower Citron Ade 🌻($48)接骨木花柚子梳打,記住攪勻佢,因為柚子會沉咗喺下低

Fried Rice 🍚
再加埋炒飯,仲切埋個心形,香口但係會帶辣味

Buckwheat Cold Noodle 🌾($88)
蕎麥冷麵啱晒夏天食,再有埋兩篇牛腱雞蛋梨片,勁清爽消暑

Hallabong Smoothie 🧡($48)
香橙百香果沙冰,超級冰凍酸酸甜甜,啱晒夏天飲

接骨木花柚子梳打,記住攪勻佢,因為柚子會沉咗喺下低

Bingo and Cook開設了新的濟州島主題燒肉店店舖以濟州島火山地貌為靈感主打用韓國製火山石烤盤▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂☞ 罈子五花肉 450g 套餐 $376看照片也許會覺得份量不多 吃下去兩個人超飽~價格也合理 人均一百多 在韓國吃也接近這個價格有6款小食及特製調味料套餐可配石板炒飯或炸醬拉麵肉質肥瘦適中 爽口彈牙 油脂超香重點是配烤過的泡菜吃真的一流!!▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂📍The JEJU亞皆老街8號朗豪坊11樓13號舖
Bingo and Cook開設了新的濟州島主題燒肉店
店舖以濟州島火山地貌為靈感
主打用韓國製火山石烤盤
☞ 罈子五花肉 450g 套餐 $376
看照片也許會覺得份量不多 吃下去兩個人超飽~
價格也合理 人均一百多 在韓國吃也接近這個價格
有6款小食及特製調味料
套餐可配石板炒飯或炸醬拉麵
肉質肥瘦適中 爽口彈牙 油脂超香
重點是配烤過的泡菜吃真的一流!!
📍The JEJU
亞皆老街8號朗豪坊11樓13號舖
2025-08-18 0 浏览
“罈子五花肉B Set”($376)“芝士大醬湯飯”($58)“韓式芝士蒸蛋”($68)“接骨木花柚子梳打/漢拿峰梳打”($48)朗豪坊新開咗間韓燒店The Jeju餐廳以濟州島火山地質為主題🌋就連烤盤都係韓國訂製嘅火山烤盤真係夠哂特別我地點咗個2-3人份嘅Set B當中包咗罈子五花肉450g🐷另可選配炒飯/炸醬拉麵店員全程主理,完全唔駛自己郁手😛燒好嘅五花肉外焦內嫩🤤可搭配多款調味醬汁一齊食比較特別嘅係濟州鳳尾魚醬個人最鍾意就係點鹽麻油醬😍我地呢個餐揀咗配炸醬拉麵炸醬麵麵質煙韌,炒香之後夠哂惹味另外仲點咗份韓式芝士蒸蛋蒸蛋上枱時漲卜卜好靚🤣食落好嫩滑,加埋芝士真係好夾🧀主食就點咗芝士大醬湯飯大醬湯夠哂濃味,飲落好順喉飲品就點咗接骨木花柚子,漢拿峰梳打🍊2杯都夠哂清甜,爽呀😆
“罈子五花肉B Set”($376)
“芝士大醬湯飯”($58)
“韓式芝士蒸蛋”($68)
“接骨木花柚子梳打/漢拿峰梳打”($48)

朗豪坊新開咗間韓燒店The Jeju
餐廳以濟州島火山地質為主題🌋
就連烤盤都係韓國訂製嘅火山烤盤
真係夠哂特別
我地點咗個2-3人份嘅Set B
當中包咗罈子五花肉450g🐷
另可選配炒飯/炸醬拉麵
店員全程主理,完全唔駛自己郁手😛
燒好嘅五花肉外焦內嫩🤤
可搭配多款調味醬汁一齊食
比較特別嘅係濟州鳳尾魚醬
個人最鍾意就係點鹽麻油醬😍
我地呢個餐揀咗配炸醬拉麵
炸醬麵麵質煙韌,炒香之後夠哂惹味
另外仲點咗份韓式芝士蒸蛋
蒸蛋上枱時漲卜卜好靚🤣
食落好嫩滑,加埋芝士真係好夾🧀
主食就點咗芝士大醬湯飯
大醬湯夠哂濃味,飲落好順喉
飲品就點咗接骨木花柚子,漢拿峰梳打🍊
2杯都夠哂清甜,爽呀😆
2025-08-14 0 浏览
餐廳外內的牆身都是由灰黑色的石材所拼砌,火山石烤盤更是由韓國訂製回來,天然的細孔有良好的吸付力及導熱性,不是普通鐵板能夠媲美。🐷我們點了一個2-3人餐「Set B 罈子五花肉+炸醬拉麵」。泡菜、杏鮑菇、菠蘿、蒜頭全部都很好吃。而主角濟州島直送的黑毛豬是經過168小時低溫熟成。職員細心地將五花肉烤至金黃焦脆,油脂香氣瞬間四溢,肉嫩多汁又甜美。還可以配搭各種不同的調料,其中最特別的就是特製的「濟州鳳尾魚醬」,而我覺得最有風味的是芝麻油鹽醬😋最後,職員在佈滿肉汁精華的石板上炒製炸醬拉麵,甜中帶鹹有咬口,還特意堆砌成愛心的造型讓客人拍照❤️🍹飲品方面,我們點了「漢拿峰百香果沙冰」及「接骨木花柚子梳打』,味道非常清新爽甜,不愧是濟州島的名產水果~4百多元吃到如此高質的烤肉,而且全程有專人服務不用自己出手,絕對值得一試再試!

有冇食過自帶豐唇效果嘅韓式炸醬麵?龍旺角朗豪坊一間岩石板燒韓國餐廳,入門口已經圍住岩石效果嘅氣氛,好似入咗洞穴咁~我哋叫咗個set餐~夠二至三個人食坐低點完嘢食,凳都未坐,店員已經好迅速咁樣開始燒肉俾我哋,我冇諗過原來有專人負責燒肉🤣好貼心《岩石板燒 Set B(2-3人用) 》. 罈子五花肉 450g 現場即燒五花肉,聽住啲油燒起上嚟嘅辣辣聲,望住佢哋由粉紅色變做金黃色,半碟仲有雞髀菇同埋泡菜,仲會有埋蒜頭,夾埋一齊食,即燒即放入口,啲油喺個口入邊爆開真係好正!·石板炸醬拉麵 (有得揀辣同埋唔辣)應該咁講,佢係有得揀BB辣同埋辣一辣呢個面啲醬汁真係好好味,雖然揀咗個好辣嘅,不過辣得好過癮~辣到個嘴唇都變到紅卜卜脹卜卜·韓式芝士蒸蛋一大片芝士放落去蒸到脹卜卜嘅蒸蛋上邊,匙羹一筆落去拎起上嚟嗰個畫面真係好靚~啲芝士仲係拉絲嘅~呢個一定要趁熱食,但係真係小心睇熱會辣親嘴仔🩷·蕎麥冷麵 推介✨望落去以為平平無奇,佢嘅湯底下便有個特製嘅醬,撈勻咗之後配埋跟湯嘅醃蘿蔔,酸酸甜甜,係超級好味!·韓式特飲士多啤梨米酒 - 甜甜地嘅韓式Cocktail哈拉邦米酒- 我稱佢為wisky soda咁酒精濃
有冇食過自帶豐唇效果嘅韓式炸醬麵?
我哋叫咗個set餐~夠二至三個人食

《岩石板燒 Set B(2-3人用) 》

. 罈子五花肉 450g

·石板炸醬拉麵 (有得揀辣同埋唔辣)
應該咁講,佢係有得揀BB辣同埋辣一辣

·韓式芝士蒸蛋

·蕎麥冷麵 推介✨

·韓式特飲
士多啤梨米酒 - 甜甜地嘅韓式Cocktail
哈拉邦米酒- 我稱佢為wisky soda咁
酒精濃度唔係好高,女士們好啱飲🩷
2025-08-06
2025-08-06 0 浏览
喺朗豪坊經過幾次,終於有frd陪我食。成間舖頭好特別,打造成岩洞咁,連烤盤都係特製石板。見店員係講韓文,應該係韓國人主理每台附送6格前菜,二人套餐足足有450g罈子五花肉,肥瘦相間,厚切烤到金黃脆邊,Oppa邊燒邊有油脂聲聽到都流口水!夾住泡菜食,油脂香爆棚💥 石盤炒飯用返烤肉油香炒,飯焦脆卜卜仲有芝士,邪惡到停唔到口!最驚喜係個芝士蒸蛋,超級鬆軟,拉絲芝士配埋飯一起食簡直係一流飲品我地揀左接骨木花梳打🍹&百香果梳打,酸甜清新完美解膩。人均$300左右,全程有人服侍燒肉,有K-pop不斷播仲有Oppa幫手燒肉,成個氛圍好似係韓國咁

2025-08-04 286 浏览
最近我在一家專賣韓國料理的餐廳用餐😆,點了 芝士 蒸蛋和 大醬湯。這兩道菜的味道都非常好吃。蒸蛋口感滑嫩,加入了濃郁的起司,口感極為豐富💕,讓人忍不住一口接一口。大醬湯濃厚的豆香和起司的香氣交織在一起,倍感滿足😋。接著,點了 B套餐:濟州 ❇️五花肉套餐*讓我印象深刻。這道濟州五花肉的選材相當講究,肉質鮮嫩,油花分佈均勻😉,燒烤後的香氣撲鼻而來,垂涎三尺😋。特別的是,店員都是韓妹,她們不僅親切,還特別幫我炒了加入起司和煎蛋的炒飯,這樣的搭配讓每一口都充滿了幸福感,讓我感受到正宗韓國的飲食文化。飲品方面,選擇了❇️芒果奇異果冰沙和 檸檬百香果飲❤️。冰沙的香甜和清新的檸檬香氣,讓我在炎熱的天氣中感到一陣清涼,十分解渴感受到正宗韓國料理的魅力。💕每一道菜都讓我回味無窮,特別是那份五花肉,讓我忍不住想再來一次。

2025-08-03 273 浏览
睇到介紹五月初開,專程嚟試下。餐廳環境特別。火山岩設計石牆包圍。用韓國特製火山石烤盤。醬料有好多款。用石碟上的粉紅岩鹽,芥末同wasabi,做成笑哈哈好得意。岩石板燒 Set B罈子五花肉 450g 肉量都算多。如果不太好食禁多肉。份量足夠三個人。特製的石板上烤五花肉烤到滋滋聲。五花肉半肥瘦。燒後外面金黃色很香脆,依然保留肉汁,口感鮮嫩。香氣撲鼻。岩石板保持溫熱又不會太乾。燒烤後沾石板上的肉汁精華醬汁更惹味。炸醬拉麵加芝士芝士雞蛋與炸醬麵混合味道濃郁。麵條很彈牙。用石板炒別有一番風味。韓式芝士蒸蛋石鍋熱騰騰上枱,似梳乎厘,蒸蛋軟綿很滑。頂層的芝士令蒸蛋味道更豐富。好好味。芝士大醬湯飯   大醬湯味道濃郁。香氣十足。微微的辣。芝士令湯更香濃。鍋裡有少量的飯,配這個湯一流。韓式特飲:士多啤梨米酒。酒精不太強烈。米酒的甜與士多啤梨的果香配合。 芒果奇異果沙冰。芒果與奇異果酸酸甜甜。十分清新。沙冰幼細。不是太多顆粒的冰。比較好飲。
睇到介紹五月初開,專程嚟試下。

岩石板燒 Set B

炸醬拉麵加芝士
芝士雞蛋與炸醬麵混合味道濃郁。
麵條很彈牙。用石板炒別有一番風味。

韓式芝士蒸蛋

芝士大醬湯飯

2025-07-30
  • 罈子五花肉
᪥這是一間以濟州島為主題的韓式燒肉餐廳,主打168小時低溫熟成的濟州黑毛豬肉,配合韓國定制火山石烤盤,能均勻吸收油脂並散髮獨特礦物香氣,烤出的豬肉鮮嫩多汁且油脂香濃。᪥我們點了套餐B,罈子五花肉套餐價格合理,附有多款韓式基本小食和醬料,肉質爽口彈牙,搭配泡菜和特製調味料如芝麻油、鳳尾魚醬或海鹽味道非常出色。其他推薦菜式包括韓式芝士蒸蛋、炸醬拉麵。᪥餐廳環境佈置以濟州島玄武岩洞穴為靈感,氣氛舒適且具韓國特色,且提供專人烤肉服務,讓客人不用動手也能享用。᪥帶點油膩的燒肉,配上這裡清新的梳打選擇不錯,接骨木花柚子梳打,杯底有大量柚子蜜,配合梳打水很清新,帶點酸甜,而漢拿風梳打,漢拿是濟州必吃水果,這杯飲品風味十足。

2025-07-23
午餐
2025-07-26 217 浏览
不時行過朗豪坊見到 The Jeju 岩石特色門面好吸引,今次終於搵到機會試下佢地主打嘅 岩石板燒 同幾款地道韓式小食。🔸 岩石板燒 (2-3人用) 罈子五花肉 450g一上枱已經好吸引,五花肉厚切但油脂平均,店員會幫手燒,落鑊時「滋滋」聲超療癒。岩石板燒熱力夠均勻,燒出嚟既五花肉外脆內嫩,唔會太油膩,配埋生菜、蒜片同泡菜一齊食,好正宗韓味!+部分可任添前菜+ 炸醬拉麵炸醬醬汁唔算太濃味,反而甜中帶鹹,有啲似家常味道,唔會好heavy,幾啱配燒肉中間轉個口味。🔸 牛肉海帶湯清甜無油,牛肉炆得好腍,海帶夠清新,飲完有暖胃感,食完燒肉再飲碗真係啱晒。🔸 韓式芝士蒸蛋蒸蛋入口滑,面層芝士微溶拉絲,蛋香同芝士味夾得好夾,份量都唔細,幾抵食。🥤 漢拿峰百香果沙冰 & 芒果奇異果沙冰夏天飲冰沙最啱!兩款都夠果味、唔會死甜。百香果帶微酸、醒胃解膩;芒果奇異果清新得嚟好順口,配埋重口味既燒肉一流。整體嚟講,The Jeju 食物水準穩定,環境整潔,服務親切,價錢算幾親民,但係食材質素對得住價錢~

🔸 岩石板燒 (2-3人用) 罈子五花肉 450g

+部分可任添前菜