2025-05-23
The Jeju @the_jeju_hk 📍:香港旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓13號舖🚗:旺角地鐵E1出口 步行3分鐘📞:+852 2455-8199💲:~HKD360/head for dinnerFood quality✔️:B Set (Pork Belly+Chapagetti), Cheese bomb steamed egg, jeju yeah yeah, hallabong rice wine👌🏼:Rice cake & cheese for grill總結:😋鍾意韓菜嘅朋友冇理由唔識bingo&cook 今次開咗姐妹店主打濟州岩石🪨洞穴石板燒肉店 人龍店閒日都要排隊 肉類高質又有歐巴幫燒 絕對會回頭😋呢間主打食豬 以燒肉店嚟計餐牌非常簡約 3個套餐都主打罈子五花肉 我就試咗b set包450g +炸醬拉麵👏🏼😋一上枱就有六宮格嘅配菜(濟州鳳尾魚醬 包飯醬 鹽麻油醬 醃章魚 漬物同沙律) 當中兩款醃製品都出色 另外仲上埋罈子五花肉加泡菜野菇盤同以笑哈哈😄示人嘅粉紅色岩鹽 芥末 法式芥末籽醬 後兩者配肉一流 😋平時食開普通韓燒格網 第一次用石板燒 一開頭歐巴會幫你落哂啲材
📍:香港旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓13號舖
🚗:旺角地鐵E1出口 步行3分鐘
📞:+852 2455-8199
💲:~HKD360/head for dinner
Food quality
總結:
😋平時食開普通韓燒格網 第一次用石板燒 一開頭歐巴會幫你落哂啲材料 去到熟咗佢就會指示你睇牌自己燒 佢哋指引係用細火 初初會覺得有點慢 但肉唔會好似平時咁易燶 同塊板都冇出好多黑焦 整餐飯燒完都唔需要叫店員換板👍🏼
😋牌嘅指示係要煎到兩面金黃色 由於細火+石板原因 今次成功燒至金黃色又唔需要驚會燶要食得好急 五花肉肉質肥瘦相間 隔離枱係咁話好好食🤤 極脆口配醬正
😋韓式芝士🧀蒸蛋 朗豪坊地段但只需$68蚊 重點係有拉絲 蛋味香又夠大碗 cp值之選
😋 jeju yeah yeah係以芝麻奶凍砌成嘅濟州島石爺嘅外型 內餡係橙味醬 奶凍口感頗硬😝初初食唔慣 但由於芝麻味頗濃 配埋朱古力碎同雪糕又覺得頗新奇
😋米酒🍶都好飲 唯一唔好係選擇少
🤔跟餐嘅炸醬麵就普通啲
🤔另外+$40配咗年糕加芝士 芝士難啲燒到融化但燒到外脆口同肉唔太夾 反而脆口嘅年糕幾特別🤣
😨個人覺得佢啲醃製品都略鹹 香港人口味始終清淡少少 所以少啲鹽會開心啲
😨店內講廣東話嘅員工大概有一半 另一半歐巴要用英文先溝通到😣