2017-01-20 202 浏览
自從喺韓國返嚟都好耐冇食個正宗嘅韓式後繼,係朋友嘅介紹之下就過咗嚟試呢一間正宗嘅韓式烤雞,餐廳嘅環境非常之舒服同埋唔會好嘈同朋友傾計飲嘢就最方便啦餐廳喺銅鑼灣嘅大廈入面所以環境比較清靜同埋個景都幾靚㗎 餐廳唔單止有吼雞仲有其他韓式嘅嘢食添但係因為我哋好想試吓後繼所以今次就叫咗一款有骨嘅烤雞,佢嘅醬汁非常之特別佢係特製嘅BBQ醬嚟嘅,識落唔會太咸亦都唔會太甜啱啱好同埋校隊後得非常之香同埋外脆內軟同韓國食嘅真係差唔多架。跟住仲加左豬手,份量好多,味道都好入味飲品方面我哋就帶咗兩杯飲品其中一杯係MANGO SOJU仲有一杯係PEACH SOJU嘅,因為我嘅酒量真係唔係太好所以飲咗唔夠半杯就已經開始wing wing地不過餐廳都有無酒精嘅飲品嘅另外有一款sangria都好介紹大家飲如果想食下正宗韓式後繼又諗唔到去邊嘅話一間餐廳我諗應該都唔錯!

2016-10-17
2017-01-17 249 浏览
下班後與朋友飯聚,走到銅鑼灣寧靜的地帶,開平道1號Cubus,大廈內也有不少餐廳選擇,而我們則選擇了21樓的韓國菜餐廳內裡挺寬敞。我很喜歡韓國餐廳的果味燒酒的,而這裡亦有不少果味燒酒的選擇酒味不濃,很好入口,因為我不太喜歡酒味濃的飲品,這種很適合我。清新的感覺,很解渴。葡萄味亦然,很有果甜店員細心地將魷魚剪成不同部份,粒狀、魷魚圈、魷魚腳,外皮炸得十分香脆,熱騰騰的配上茄醬和沙律醬。雞翼、雞腿都是食客比較喜歡的部份,我也是很高興雞翼、雞腿各兩隻。烤得來也鎖到肉汁,沒有烤乾肉汁也很不錯。三種醬各有特色,泰式辣醬、芥黃醬和沙律醬。有醬點令烤雞不那麼dry。寧靜悠閒的晚餐。
餐廳內裡挺寬敞。
我很喜歡韓國餐廳的果味燒酒的,而這裡亦有不少果味燒酒的選擇
Lemon Soju
Grapefruit  Soju
葡萄味亦然,很有果甜
炸魷魚配薯角
配上茄醬和沙律醬。
招牌烤雞
雞翼、雞腿都是食客比較喜歡的部份,我也是

寧靜悠閒的晚餐。
2017-01-09
  • Grapefruit  Soju
  • 炸魷魚配薯角
2017-01-17 199 浏览
好朋友生日... 係跑馬地返工既佢﹐就揀左 The Hwaduk食佢既生日飯查實我自己一向對韓式食品/餐廳都不物別喜歡... 一來覺得韓式食品心思不夠之餘﹐味道亦不是特別好味﹐而且很多價錢亦很貴... 比如韓燒﹐兩個人閒閒地都要食超過八百蚊先會有啲啲飽既感覺;仲要好多時限時限刻﹐驚死你阻住佢做下一輪當然﹐朋友生日﹐就要比朋友揀麻 一早BOOK 左枱﹐一坐低已經有十個肚餓...  一打開MENU, 選擇其實不多 - 主要係烤雞﹐跟住係PIZZA同幾款SALAD、PLATTER同煱類... 不過﹐呢啲先係韓國風味麻查實正常你去韓國旅行﹐啲韓國餐廳都係主打某款食物... 食牛就主要係牛;食豬就主要食豬;食蟹就係食蟹... 最後我地決定左叫 "香辣烤雞" 同 "韓式什錦魚蛋湯""香辣烤雞" - 好香﹐頗入味﹗雖則食到尾聲時有啲膩既感覺﹐但食"炸雞"類係咁上下"韓式什錦魚蛋湯" - 好好味﹗值得一讚﹗好多不同類形好韓式既魚蛋﹐好好食。湯都好飲﹐雖則我懷疑佢有味精﹐但魚蛋著實又多又好咬口本來我地都有點PIZZA﹐但"小二"應該落漏左單... 同埋我地都想轉地埗﹐所以就CANCEL了總括黎講佢既價錢

查實我自己一向對韓式食品/餐廳都不物別喜歡...

當然﹐朋友生日﹐就要比朋友揀麻

一早BOOK 左枱﹐一坐低已經有十個肚餓...

不過﹐呢啲先係韓國風味麻

最後我地決定左叫 "香辣烤雞" 同 "韓式什錦魚蛋湯"

本來我地都有點PIZZA﹐但"小二"應該落漏左單...

同埋我地都想轉地埗﹐所以就CANCEL了

總括黎講佢既價錢都算正常 - 同係出面食任何一間韓式烤雞店既價錢差唔多。

烤雞質量不算太差、也算很韓﹐跟普遍韓式烤雞店的味道差不多。

值得一讚的是"韓式什錦魚蛋湯"﹐著實不錯﹐很少地方可以做到咁足料、很韓的感覺

期待再幫襯... 下次要試下PIZZA
2017-01-03
庆祝纪念
生日
  • 韓式什錦魚蛋湯
2017-01-04 248 浏览
最近韓式炸雞為主題的餐廳開到成行市都係,朋友就介紹左一間係銅鑼灣樓上鋪的餐廳,說這裏的炸雞很不錯,因為餐廳是韓國人打理,夠正宗值得一試烤雞配年糕我就想食年糕好耐,但可惜一直都沒有機會,係餐廳的餐牌上有烤雞配年糕,就叫左一份,烤雞有少少辣,大概係用咗韓式辣醬炒年糕,食落都幾惹味,烤雞烤得啱啱好,外面有少少辣醬,入邊雞肉好嫩滑,雞肉大大嚿啱晒我呢啲食肉獸,年糕亦都非常好咬口,煙煙韌韌,好正!炸魷魚配薯角魷魚係原隻上,炸到非常鬆脆,而且仲好香添,餐廳職員都好細心將魷魚剪成一舊舊,方便擺入口,魷魚的炸粉都算係薄,食到大大舊肉,好爽口,口感都不錯!

炸魷魚配薯角
2017-01-03 253 浏览
我為左唔想中伏,我睇哂呢間餐廳既食評,亦因此嚴選左呢4款食物,而結果我都好滿意,係十分之好味,只可惜其中一樣八爪魚拼盤好普通,因為全部都係炸,唔似其他人講得咁美味。不過大家若果想叫水飲,佢係會俾礦泉水,承惠每支十蚊,叫左兩支,因為有4個人,其餘兩個就飲,經過openrice訂位有cupon兩杯野飲係免費,每杯成四十幾蚊,不過本人唔太鍾意,因為實在太甜啦,好似糖水咁~老闆娘韓國人,全部職員,除左有一位類似經理既識講廣東話外,其他人都係講英文

年糕炸雞
優惠券
年糕炸雞
芝士雜籽pizza
2016-12-31 209 浏览
呢間餐廳一入到去個個waiter都係講韓文,啲野食一定係好正宗點菜時識韓文既朋友用韓文同佢地落單,聽落仲似自己去左韓國呀!!烤牛肉pizza呢個pizza真係好有驚喜,睇落好平凡但味道好出色!pizza底好脆,而上面啲醬汁好正,味道甜甜地,類似燒汁真係食完一塊又一塊烤雞配年糕烤雞有成隻咁多,啲肉質好嫩滑,醬汁就帶辣初初食都唔覺好辣,點知愈食愈辣,真係好過癮而啲年糕都好正,超煙煙韌韌,幾有咬口蒜蓉菜炸雞呢個係佢地新出既菜式黎,蒜味好香濃,而且舊舊雞都食到有蒜味而佢加左唔燈籠椒,唔洗全部都係食肉咁膩顏色上都好colourful!所以邊食雞邊食菜,感覺都健康左啲!

烤牛肉pizza
呢個pizza真係好有驚喜,睇落好平凡

但味道好出色!
pizza底好脆,而上面啲醬汁好正,味道甜甜地,類似燒汁

真係食完一塊又一塊

烤雞配年糕
烤雞有成隻咁多,啲肉質好嫩滑,醬汁就帶辣

初初食都唔覺好辣,點知愈食愈辣,真係好過癮
而啲年糕都好正,超煙煙韌韌,幾有咬口

蒜蓉菜炸雞
呢個係佢地新出既菜式黎,蒜味好香濃,而且舊舊雞都食到有蒜味

而佢加左唔燈籠椒,唔洗全部都係食肉咁膩
2016-12-31 268 浏览
適逢好朋友聚會,大家都對韓式炸雞情有獨鍾,亦一齊試過好幾間韓國餐廳,The Hwaduk可以話係最令人失望嘅一間,主要係見open rice呼聲太高,名過其實。餐廳裝潢設計其實唔錯,俾人好舒服嘅感覺,一枱傾計唔會聽到隔離枱講野。問題就在於服務態度,一到餐廳朋友就話店員話搵唔到我地嘅booking,心入面覺得奇怪,但因為店員好快為我地安排入座,所以亦無再深究。坐低後眼見附近幾枱嘅客人都有一張放袋外套嘅凳,於是我都舉手示意希望要一張加凳,一個女店員隔左好幾分鐘就過來表示無辦法提供,我一臉錯愕,當時我地用英文對答,因為女店員看似只會講英文,我地嘅對答如下Lady C: Sorry mam, we do not have a chair我: But the others can get a chair?Lady C: Actually you didn't make a reservation and all other tables are with bookings我: This is totally two different issues, I want a chair and has

我: This is totally two different issues, I want a chair and has nothing to do with my booking. You can't locate my booking doesn't mean that I didn't make a reservation. (心有無限個不甘,覺得態度太差) and what's your name?
Lady C: Me? My name?! Christina!

正當我同朋友即時解釋事故嘅一剎那,呢個Christina好大聲喝左一下,用中文講
Lady C: 而家有咩問題?

一聲被餐廳職員嘅喝令,我對呢間餐廳已經完全無興趣,Christina走開後韓國人老闆們係吧枱大概見到情況,都馬上過黎了解,老闆娘面帶歉意,我亦無再多講,選擇默默食呢餐飯。呢位Christina係遠處當眼位同男同事用不屑嘅態度指住我地個枱,大概都係要抱下不平之類。若非朋友想試,我一定馬上離場。

點左兩款炸雞,一個芝士pizza同湯,講真,炸雞味道真的好一般,而雞係好鞋口,要食比佢好味嘅大可以去Goodbne李家Yadlliechicken,芝士pizza係撻皮,好少蜜糖,基本上食完第一塊,第二塊放涼左就好硬唔好食。如果有食過Gochiso嘅Quattro Formaggi,就會明白個啲先至係水準之作。
最後成間餐廳全晚係唔滿嘅,有好多空凳同枱,走個刻都係,而都係得我地一張被拒絕加凳。而預訂都搵到,只係一開始搵唔到,我地有哂網上confirmation,其實只係一件好小嘅事,就可以見到餐廳係幾唔flexible,大家食得唔開心。食物無預期嘅好唔緊要,服務態度差真係完全接受唔到,尤其係每樣野都唔平,當你嘅定位唔係茶餐廳咁,就唔應該係咁樣嘅服務質素。
2016-12-30 3558 浏览
Recently, recommended by our food lover friend Jenny who always tried out new restaurants in Hong Kong Island, I decided to go try out this Korean FRIED CHICKEN and BEER restaurant. On Saturday night out, my friend Nancy and I went for a girls night out. The building of this restaurant is not easy to find, as it’s not inside any popular buildings in Causeway Bay. However, we quite liked it that way so we would not have to wait long for the elevator to come up or down.As we sat down, the restaura
As we sat down, the restaurant manage took us to a window seat next to the kitchen.

Nancy orderd Grapeftuit Beer , and I ordered Peach beer. The beer was served very icy cold and they are very fruity and citrus. It’s going to help digest our fried chicken for sure.

As we were thinking two orders of fried chicken would be too much, we saw a very pretty pizza oven, so we decided to order one pizza and one garlic chicken. When we ordered the chicken, the server asked us if we would like to have bones or boneless pieces. I thought the restaurant was very thoughtful. We ordered boneless ones so we didn’t have to get our hands dirty.

The pizza was baked fresh, so it came about 15 minutes later. It was topped with decent amount of cheese with mushroom. The cheese melted perfectly and it had the bouncy texture that I could not stop eating.
When we The garlic chicken was a generous portion with 8 pieces. The chicken was soft and juicy, and each piece has a tasty garlic smell – nothing too strong, and not something we have to worry about bad breathe after eating.. Ha ha!
What we liked about these restaurant were two things: 1) we had a free refill of their radish side dishes. They were prepared in house, fresh and crisp. It was sour enough to help us on our digestion.  2) the server didn’t rush us to return for the table, which was quite hard to find in Causeway Bay. I would recommend this place for my next girls night out as it is very cozy and quiet.
Thanks for my friend’s great recommendation. I have one more favorite restaurant on my list now. J
2016-12-21 263 浏览
The healthiest Korean food I've ever had.是在銅鑼灣Cubus 21/F 環境又美又舒服晚上食客不少 也無損它的寧靜暫別炸雞 今次來個蒜香烤雞 $198唔好以為烤雞就悶悶地實在有好多款選擇 最特別既係生果烤雞但蒜蒜愛好者就係要嗌返Garlic chicken雞同醬汁都好好味 仲多到食唔哂不過如果叫蒜香烤雞 我就食唔到好多蒜味反而我覺得酸酸地有點豬腳薑既味道反正就是好味啦晚餐點都要食carbohydrates 點了海解湯烏冬$188湯底非常鮮甜 有屋企煲既味道 唔覺有味精有蝦 青口 魷魚等 海鮮份量都唔少食淨4舊雞唔想浪費就想拎個盒拎走老闆娘竟然幫我地拎入廚房裝好 👍🏻非常滿意各樣食物同飲品開得係度食物價錢唔會低架啦但質素值得 慶祝聖誕節黎哩度都係好選擇

是在銅鑼灣Cubus 21/F 環境又美又舒服

但質素值得 慶祝聖誕節黎哩度都係好選擇
2016-12-18
  • Garlic Chicken
  • Clear Seafood Tang
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。The Hwaduk • 用心大叔•健康烤雞。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚❤ ❤ 健康@雞全部都係雞 韓國炸雞on fire 特別係睇咗韓星星嘅 啤酒配炸雞 今次朋友推介的店位於銅鑼灣 由來自韓國的親切大叔親手研製健康烤雞 你冇睇錯我冇寫錯,係烤雞唔係炸雞 人人都說烤雞比炸雞健康 因為係雞油自己烤自己 所以皮脆肉嫩 最特色是來自意大利空運到港嘅意大利焗爐 令烤雞喺四方八面均衡受熱 成品非常之香脆可口 又保留到肉汁 【烤雞八爪魚拼盤 ($328)】 韓食之女當然要試地道特色嘢 韓國大叔親自炮製我叫的-- 仲有特別香嫩嘅八爪魚 八爪魚煮得太耐會好韌 煮得太短時間又未熟透 呢一隻八爪魚就啱啱好啦 砌出嚟就係白雪雪,入口滑捋捋 仲好多肉汁添 最鍾意食嗰個波波飯 香香的紫菜又有芝麻,非常香口 點解韓國嘅烤雞要配咁多款醬呢 我諗原因係因為啲醬實在太好味啦 尤其白色嗰款 令到韓國嘅烤雞油味減少 酸酸哋有開胃又滋味 再配埋雜菜絲沙律 其實真係好健康 【Sangia (Non-Alcohol S $88

雜感女生 好味日記

˚*•。The Hwaduk 用心大叔•健康烤雞。•*˚

✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿

餓底飯聚

健康@雞全部都係雞

韓國炸雞on fire

特別係睇咗韓星星嘅 啤酒配炸雞

今次朋友推介的店位於銅鑼灣

由來自韓國的親切大叔親手研製健康烤雞

你冇睇錯我冇寫錯,係烤雞唔係炸雞

人人都說烤雞比炸雞健康

因為係雞油自己烤自己

所以皮脆肉嫩

最特色是來自意大利空運到港嘅意大利焗爐

令烤雞喺四方八面均衡受熱

成品非常之香脆可口

又保留到肉汁

【烤雞八爪魚拼盤 ($328)

韓食之女當然要試地道特色嘢

韓國大叔親自炮製我叫的--[韓國波波飯]

仲有特別香嫩嘅八爪魚

八爪魚煮得太耐會好韌

煮得太短時間又未熟透

呢一隻八爪魚就啱啱好啦

砌出嚟就係白雪雪,入口滑捋捋

仲好多肉汁添

最鍾意食嗰個波波飯

香香的紫菜又有芝麻,非常香口

點解韓國嘅烤雞要配咁多款醬呢

我諗原因係因為啲醬實在太好味啦

尤其白色嗰款

令到韓國嘅烤雞油味減少

酸酸哋有開胃又滋味

再配埋雜菜絲沙律

其實真係好健康

【Sangia (Non-Alcohol S $88)

特色無酒精雞尾酒Sangria

好似呢種醬果香嘅甜味

包含了士多啤梨、奇異果、 紅蘋果、提子汁……

調製出嚟顏色和雞尾酒一樣,但係冇酒精嘅

有少少果酸味,非常之香甜開胃,好適合配烤雞

小評:

一間韓式店是否成功

一定係睇材料 睇味道

這裡全部是韓國空運到港嘅食材

地道嘅韓風吹來再加上大叔用心炮製

再次光臨是必然的事!!!!!!

味道:★★★★☆

環境:★★★★☆

服務:★★★★☆

衛生:★★★★☆

抵食:★★★★☆
题外话/补充资料: 小評: 一間韓式店是否成功 一定係睇材料 睇味道 這裡全部是韓國空運到港嘅食材 地道嘅韓風吹來再加上大叔用心炮製 再次光臨是必然的事!!!!!! 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆
2016-12-20
2016-12-21 2595 浏览
要在銅鑼灣鬧市中找到一絲喘息的空間,看來是愈來愈困難的事情。但我知很多香港人都在找,這一次就割愛分享給大家吧。這間開了十一個月的餐廳,乍看之下會讓人以為是嘈吵的韓國炸雞店,實則是韓國x西式的fusion餐廳。位於新商場內,地方夠大,從窗戶望下去是車來車往的街道,有一種遠觀繁華的美好。氣氛高尚,亦坐得非常舒適,播著柔和的音樂,讓人把煩燥的心情頓時放下。特別是下午人流比較少,如果想跟朋友吃個long lunch這裡是好選擇。店經理很熱情,跟我介紹著店內的各款美食,才得知原來店內的雞肉是用火山岩焗爐來烹調,保留肉汁之餘又非常健康。點了菜,和朋友悠閒地聊天,我坐在近窗的地方,店員還細心地害怕陽光曬到我而主動替我拉窗簾,很貼心。炒蘑菇沙律愛菇的人有福了❤️一端上來不誇張已經聞到香噴噴的香草味,咬下去混合蒜蓉和蘑菇的甜味,真的真的真的很美味,可以說是愛菇的人不容錯過的選擇。招牌烤雞還未放進口中已經有烤肉的香味撲鼻,擺盤精美,肉質鮮嫩,吃得多也可吃著旁邊的酸蘿蔔清一清口腔。一邊跟朋友聊天一邊吃著烤雞可說是快樂時光。嫌味道不夠的話也有三種醬汁可選,包括黃芥辣,辣椒醬,和酸乳酪。如果你是能吃辣的人就不要錯

炒蘑菇沙律
愛菇的人有福了❤️

招牌烤雞
嫌味道不夠的話也有三種醬汁可選,包括黃芥辣,辣椒醬,和酸乳酪。如果你是能吃辣的人就不要錯過芥辣和辣椒醬,因為真的非常惹味。而酸乳酪亦幫助開胃,吃起來跟雞肉也很配。
如果你是大懶人,這裡也有無骨之選,實行做個「食雞唔𦧲骨」的豪爽之友吧。

Ice peach tea
原本以為只是普通的冰茶,沒想到喝下去卻完全沒有糖漿味,相反一陣清新竄進口中,把肉味都沖走,解渴又解膩。
這裡還有很多酒類飲品可以選擇,非常適合一大班朋友聚餐聊天,而且可以選什麼都有的拼盤,又划算又可以分著吃。

店家是很有心的人,對經營之道也有很多想法,也希望提供很多創新的菜式和飲品給客人。可惜小店始終不能做到鋪天蓋地的宣傳,希望他們的用心可以吸引到更多的客人,令更多人知道在嘈雜到很想令人逃跑的銅鑼灣裡,還是有個能令人停下腳步休息的好地方。
2016-12-20
  • 炒蘑菇沙律
  • 招牌烤雞
2016-12-20 2225 浏览
2016.12.19【12.19 店主fighting】 公平呢樣嘢,唔係必然。 我平日對人做事, 都係一視同仁, 力求公平平等。 只有一樣嘢, 我係執著, 就係食嘢。 我認,除咗中餐,西餐,我偏心韓菜, 好多人願意排除食日本來港新嘢, 我就願意同韓迷一齊去特色韓店食, 又一次慕名食嘢。 Openrice推介呢間店係今年年頭開, 雖然都係食雞, 但有別其他韓式炸雞店, 佢嘅做法係烤。 衝住呢種不同,就Gogogo。 第一次嚟呢幢食廈, 光線充足, 我最開心。 MENU中, 等食中, 朋友喜歡八爪魚, 所以叫咗CC2烤雞八爪魚拼盤。 佢睇Running man, 但又怕見八爪魚一邊被煮, 一邊掙扎。呢度符合君子遠庖廚之道。 CC2烤雞八爪魚拼盤 五款醬,三款for烤雞, 二款for八爪魚同薯角, 但其實點樣點,都有唔到風味。 烤雞唔似炸雞咗油, 烤雞將雞油烤出, 所以食落唔駛有炸皮而原雞皮又被烤脆, 雞肉唔乾又有鮮甜肉汁, 又唔肥膩, 重點仲要食雞唔駛吐骨, 啖啖肉。 具韓國特色嘅沙律同紫菜飯波波。 其實less is more, 有時還原基本步, 就係最好, 原味薯角真係百食
2016.12.19【12.19 店主fighting】

公平呢樣嘢,唔係必然。

我平日對人做事,

都係一視同仁,

力求公平平等。

只有一樣嘢,

我係執著,

就係食嘢。

我認,除咗中餐,西餐,我偏心韓菜,

好多人願意排除食日本來港新嘢,

我就願意同韓迷一齊去特色韓店食,

又一次慕名食嘢。

Openrice推介呢間店係今年年頭開,

雖然都係食雞,

但有別其他韓式炸雞店,

佢嘅做法係烤。

衝住呢種不同,就Gogogo。

第一次嚟呢幢食廈,

光線充足,

我最開心。

MENU中,

等食中,

朋友喜歡八爪魚,

所以叫咗CC2烤雞八爪魚拼盤。

佢睇Running man,

但又怕見八爪魚一邊被煮,

一邊掙扎。呢度符合君子遠庖廚之道。

CC2烤雞八爪魚拼盤

五款醬,三款for烤雞,

二款for八爪魚同薯角,

但其實點樣點,都有唔到風味。

烤雞唔似炸雞咗油,

烤雞將雞油烤出,

所以食落唔駛有炸皮而原雞皮又被烤脆,

雞肉唔乾又有鮮甜肉汁,

又唔肥膩,

重點仲要食雞唔駛吐骨,

啖啖肉。

具韓國特色嘅沙律同紫菜飯波波。

其實less is more,

有時還原基本步,

就係最好,

原味薯角真係百食不厭。

八爪魚仲有專人剪,

好正。

Sangia

食咗咁多,

當然要嚟好飲嘅,

Sangia可以揀酒精或非酒精,

常望落好似紅酒?

唔識飲嘅我又點會叫有酒精!

其實係多種果汁混合,

蘋果、橙、提子、士多啤梨等,

令成個飲料充滿鮮果味,

好鮮甜,

好好飲。

店主好勤力,

基本每枱客都傾偈,

令餐廳做出嚟嘅味道更啱客人口味,

讚。

我用有限嘅韓文同店主進行文化交流。

世事就係咁,

香港人睇韓國好,

韓國人睇香港好,

總之大家fighting!
2016-12-19
  • 烤雞八爪魚拼盤
  • 炸蝦配薯角
  • Sangia
2016-12-19 779 浏览
鐘意食炸雞嘅我,真係好想試哂香港唔同嘅炸肚雞。而今次就去咗食非一般嘅雞,因為佢地做法有D分別,用炸來取代炸,令食果陣更加健康,而不失風味。餐牌有好多不同嘅烤雞、烤雞沙律、烤雞Pizza等。烤雞配年糕餐廳用咗烤雞而非烤雞,令到食果陣唔會熱氣和油膩,而烤雞因為高溫烤爐製作的雞件外層烤得金黃鬆脆,睇見都想食。香辣海鮮湯配烏冬湯底香辣惹味,內裡亦有好多海鮮,加埋個鳥冬真係好滿足。荔枝squash荔枝果味濃郁,非常冰凍,食烤雞再飲返啖真係一流。
鐘意食炸雞嘅我,真係好想試哂香港唔同嘅炸肚雞。

餐牌有好多不同嘅烤雞、烤雞沙律、烤雞Pizza等。

香辣海鮮湯配烏冬

湯底香辣惹味,內裡亦有好多海鮮,加埋個鳥冬真係好滿足。
荔枝squash

荔枝果味濃郁,非常冰凍,食烤雞再飲返啖真係一流。
2016-12-18 206 浏览
今日星期五約左放工去食韓國野,餐廳係其中一個朋友揀,所以來之前都冇睇過食咩。好彩我地訂左位,呢度冇限時,冇規定幾時要交檯,但又好多人食,唔訂位真係有排等。我叫左杯mango squash,麻麻地,芒果味好假。值得推介嘅係炸八爪魚,其實應該只係輕輕炸過,所以唔係覺得好油好熱氣。八爪魚好林好易咬。計埋上次韓燒之後,發現好似韓式嘅🐙係最好食。韓式芝士pizza配上蜜糖比起唔點落蜜糖好食好多。但如果落得太多蜜糖就蓋左芝士味變左蜜糖吐司。主角香辣烤雞都好惹味,甜中帶點辣。不過唔食得辣嘅朋友可能覺得係辣中帶點啦!第一次食韓式烤雞感覺唔錯!好過向香港食韓式炸雞。如果多人又想食雞,應該會再來!唯一服務方面....唔知點解叫左落單同埋單,張單都消失左。

我叫左杯mango squash,麻麻地,芒果味好假。

如果多人又想食雞,應該會再來!

唯一服務方面....唔知點解叫左落單同埋單,張單都消失左。

左上:mango  squash
香辣烤雞
炸八爪魚配薯角
  • 八爪魚配薯角
2016-12-18 192 浏览
今日中午相約男朋友在銅鑼灣吃午餐,菜式選了韓國菜。餐廳最近加入新菜式,我就試試吧。韓式芝士種子薄餅。種子原來是果仁。芝士咸香不膩口,種子入口香脆口感非常豐富。餅底薄薄不厚粉,脆口帶點麵粉香。生果烤雞。生果醬汁天然不甜膩,果香重又清甜。雞肉烤得滑溜不乾身,未有油炸所以口感不油膩,非常健康。
今日中午相約男朋友在銅鑼灣吃午餐,菜式選了韓國菜。
餐廳最近加入新菜式,我就試試吧。
韓式芝士種子薄餅。
生果烤雞。
午餐