今年中秋節正日,碰巧是囡囡學校假期 我們兩母女出去撐枱腳食個晏先 ~~ 這日去了朋友介紹的韓國餐廳 朋友仔特別推介 ... 用特製火山岩焗爐高溫烤焗出來的韓式烤雞和薄餅 這個 8" 韓式芝士薄餅 Gorgonzola 就是用後面的特製火山岩焗爐高溫烤焗出來 薄餅邊的外層烘至香脆,但是裡面保持柔靭 加埋咸香的芝士和甜絲絲的蜜糖,會讓你吃不停食 平日下午提供的午市套餐選擇蠻多 我們食的 8" 韓式芝士薄餅連沙律和飲品,一客盛惠 HK$108 +HK$10 可以配一串好特別的韓式小食 ... 魚蛋年糕串 好鍾意食韓式魚蛋和韓式年糕 今次將兩者合而為一,用韓式魚蛋捲住年糕 再在上面掃少少微辣的韓式辣醬和芝麻,一次過滿足我兩個願望 ~~ 飲品可以揀鮮檸檬茶 / 蜂蜜柚子茶 / 薑茶 / 水果茶 原來水果茶也可以再揀西柚、藍莓、水蜜桃 ... 我就點了杯香甜的凍水蜜桃茶 囡囡 +HK$20 配了杯西柚梳打 西柚梳打裡面有少少新鮮西柚粒,味道酸酸甜甜,消暑又解渴 午餐的前菜 ... 芝士沙律配油醋汁 另一份午餐就點了客 ... 新式牛肉拌飯 New Style Bibimbap wit
今年中秋節正日,碰巧是囡囡學校假期
我們兩母女出去撐枱腳食個晏先 ~~

這日去了朋友介紹的韓國餐廳
朋友仔特別推介 ...
用特製火山岩焗爐高溫烤焗出來的韓式烤雞和薄餅

這個 8" 韓式芝士薄餅 Gorgonzola
就是用後面的特製火山岩焗爐高溫烤焗出來

薄餅邊的外層烘至香脆,但是裡面保持柔靭
加埋咸香的芝士和甜絲絲的蜜糖,會讓你吃不停食

平日下午提供的午市套餐選擇蠻多

好鍾意食韓式魚蛋和韓式年糕
今次將兩者合而為一,用韓式魚蛋捲住年糕

飲品可以揀鮮檸檬茶 / 蜂蜜柚子茶 / 薑茶 / 水果茶

囡囡 +HK$20 配了杯西柚梳打
西柚梳打裡面有少少新鮮西柚粒,味道酸酸甜甜,消暑又解渴

午餐的前菜 ... 芝士沙律配油醋汁

另一份午餐就點了客 ...
新式牛肉拌飯 New Style Bibimbap with beef

不用傳統熱騰騰的石鍋
改用一隻大碗裝著豐富的食材和米飯
食前將韓式辣醬拌勻,好適合夏天的口味

剛開店就去到,我們兩個為食怪又做了這日的第一枱食客
餐廳環境不錯,尤其鍾意靠窗的座位,有足夠日光又夠開揚
午市套餐只限平日提供的,周末和假期不供應的

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否,請自行決定
2017-10-04
午餐
  • 韓式芝士薄餅
  • 魚蛋年糕串
2017-10-05 77 浏览
女友想食韓國嘢,來來去去都係炸雞好熱氣好彩今次搵到呢間用窰爐整既烤雞大大個窰爐坐落係廚房當眼位,仲有大大塊玻璃睇住點烤製先黎一個烤牛肉薄餅厚薄適中既餅底加上窰爐均勻既火力令餅底脆皮香口塗上特製既醬汁再灑上牛肉碎大量既三色椒粒,覆蓋住香濃既芝士醬汁偏甜,但配上牛肉同三色椒時變成剛剛好,唔會覺得膩有嘢食當然要有特式既飲品啦原來紅酒加生果都幾好飲係紅酒入邊加入草莓,菠蘿,橙等等酸酸甜甜,酒味一啲都唔濃,反而更順口主角當然係烤雞啦我地選擇左香辣口味一上枱,就已經傳播一股辣味睇落好似好少,實際上已經足足有一隻春雞既分量烤雞容易過火,肉質變得粗糙, 喪失肉汁而呢到做剛剛好,表皮脆身而邊位帶少少焦香,肉質嫩滑加上辣度偏少少高既甜辣醬汁,香濃上癮,夠哂惹味
女友想食韓國嘢,來來去去都係炸雞
好熱氣

好彩今次搵到呢間用窰爐整既烤雞

大大個窰爐坐落係廚房當眼位,仲有大大塊玻璃睇住點烤製

先黎一個烤牛肉薄餅
厚薄適中既餅底加上窰爐均勻既火力令餅底脆皮香口
塗上特製既醬汁再灑上牛肉碎大量既三色椒粒,覆蓋住香濃既芝士
醬汁偏甜,但配上牛肉同三色椒時變成剛剛好,唔會覺得膩

red-sangria(s)

有嘢食當然要有特式既飲品啦

原來紅酒加生果都幾好飲

係紅酒入邊加入草莓,菠蘿,橙等等

酸酸甜甜,酒味一啲都唔濃,反而更順口

香辣烤雞

主角當然係烤雞啦
我地選擇左香辣口味

一上枱,就已經傳播一股辣味
睇落好似好少,實際上已經足足有一隻春雞既分量

烤雞容易過火,肉質變得粗糙, 喪失肉汁
而呢到做剛剛好,表皮脆身而邊位帶少少焦香,肉質嫩滑
加上辣度偏少少高既甜辣醬汁,香濃上癮,夠哂惹味
2017-09-26
烤牛肉薄餅
red-sangria(s)
香辣烤雞
2017-10-03 54 浏览
上星期六又同朋友試了一間韓式餐廳韓式餐廳離不開炸雞、年糕等等我地兩個人叫了一個pizza, 一份炸雞同飲品絕對夠飽蕃茄芝士pizza上面有火箭菜估唔到個批邊又烤得剛剛好批邊厚度適中烤雞拼年糕呢款烤雞都幾辣嫁小小甜辣又惹味又開胃愈辣愈想食配上炸年糕,小小香脆及甜辣,同埋幾煙韌不過食多幾舊之後覺得滯膩另配上醃白蘿白烤雞肉質不鞋口一邊食烤雞梗係飲下野啦飲番杯有酒精既sangria 加入不同水果粒,如檸檬、士多啤梨、梨等等水果香甜提升酒既味道整體黎講,餐廳內空間挺大、寛闊食物份量適中
上星期六又同朋友試了一間韓式餐廳
韓式餐廳離不開炸雞、年糕等等

我地兩個人叫了一個pizza, 一份炸雞同飲品
絕對夠飽

烤雞拼年糕
呢款烤雞都幾辣嫁
小小甜辣又惹味又開胃
愈辣愈想食
配上炸年糕,小小香脆及甜辣,同埋幾煙韌
不過食多幾舊之後覺得滯膩
另配上醃白蘿白
烤雞肉質不鞋口

一邊食烤雞梗係飲下野啦
飲番杯有酒精既sangria
加入不同水果粒,如檸檬、士多啤梨、梨等等
水果香甜提升酒既味道

整體黎講,餐廳內空間挺大、寛闊
食物份量適中

• 烤雞配年糕
2017-10-01 49 浏览
平時去銅鑼灣好少食韓國菜,今日係朋友嘅介紹下黎咗cubus食野。之前都經過見到呢棟有好多唔同菜式冇諗過用食到呢間咁正嘅韓國野!Lunch嘅時間呢到唔急,幾靜好舒服好適合同朋友係到傾計!講下我地叫咗咩野食先!見呢到好似雞都幾出名,所以我地叫咗個少辣試下呢個燒雞雖然辣但佢正在個醫好正好入味,冇諗過除咗炸雞之外,韓國菜嘅雞都咁正!呢個份量兩個人食都好夠!之後叫咗蜜糖芝士pizza!!! 幾個月前去韓國都有食過,冇諗過係香港會再遇返😍水準同韓國一樣咁夠芝士咁香! 特別想講下就係呢個夾!用呢個夾幫手點蜜糖再放落口就唔怕整到手唔乾淨啦!真係好細心同體貼嘅安排呀至於飲品我地一人叫咗一杯!我就飲檸檬茶而我朋友就飲荔枝嘅😎兩杯都好正!下次一定會再黎呀

Lunch嘅時間呢到唔急,幾靜好舒服好適合同朋友係到傾計!

2017-09-29 49 浏览
好耐都冇食過韓國嘢 甘啱有行開銅鑼灣 所以就睇吓有咩韓國餐廳好食 😚😚😚無意中發現左呢一間: The Hwaduk😎😎入到餐廳 見到裝修都別有用心💕💕可能係臨近中秋節 餐廳嘅天花板都吊滿着五顏六色嘅燈籠🏮🏮🏮🏮🏮加上點點射燈 就好似中秋節一樣 🎈🎈🎈餐廳嘅枱燈都係木製嘅 好有原始樸素嘅感覺 俾人感覺坐得好舒服 好適合同朋友傾計☺️☺️喺餐廳嘅一個角落 放咗好多支酒 仲有咖啡幾酒杯 好比bartender 調製各種飲品🍸🍹其中一樣我最欣賞呢間餐廳嘅就係 佢哋有自家製嘅焗爐 焗pizza用 完全係原始嘅感覺 食自製焗爐焗出嚟嘅Pizza就好似 好新鮮 好raw 原汁原味嘅感覺😍😍😍😍首先我哋叫咗一個pizza 呢個係韓式牛肉pizza🍕🍕🍕 材料包括有:牛肉 三色椒 芝士 韓式調味醬 等等...因為呢個係薄批 所以做得特別鬆脆 已我都特別鍾意食薄批正合我意😎😎😎見呢幅圖就知拉絲後果幾咁強勁🤤🤤🤤如果現場拉斯更加唔使旨意一下就斷 起碼要拉幾下 雖然係好邪惡 但係芝士真係超級無敵好好味💓💓💓💓 平時食Pizza Hut嘅Pizza食唔夠兩塊就會覺得好膩好飽🐷🐷 可能呢間韓國餐廳佢用咗韓式酸辣醬
無意中發現左呢一間: The Hwaduk😎😎

入到餐廳 見到裝修都別有用心💕💕

見呢幅圖就知拉絲後果幾咁強勁🤤🤤🤤
如果現場拉斯更加唔使旨意一下就斷 起碼要拉幾下 雖然係好邪惡 但係芝士真係超級無敵好好味💓💓💓💓 平時食Pizza Hut嘅Pizza食唔夠兩塊就會覺得好膩好飽🐷🐷 可能呢間韓國餐廳佢用咗韓式酸辣醬 令整個Pizza都特別容易入口😻😻😻😻

另外 我仲叫咗一個傳統韓式烤雞🐥🐥🐥
真係好味到唔識形容😎😎😎 外皮又脆又薄 完全將肉汁鮮嫩地鎖住😋😋😋 香料味道亦都恰到好處👏🏻👏🏻👏🏻 重點係原隻雞上🐣🐣

跟餐有三個醬 同一個白蘿蔔酸 我同友人都特別鍾意芥末醬另外佢仲有酸辣醬同沙律醬 任君選擇😛😛😛

另外嘢飲方面 我點左一個荔枝特飲 有人則點了一個荔枝水果茶😉😉😉😉
聲哥嘢飲presentation純做得好好😙😙😙😙
因為係用新鮮水果調製 so fresh🍀
Oh 每個人埋單都係二百幾蚊👍🏻👍🏻👍🏻
2017-09-24 140 浏览
星期日出開銅鑼灣,最怕經過Times Square、Sogo附近,人多到忟呀,最後決定去Cubus搵食,貪呢邊夠静,揀左21樓呢間主打烤雞的The Hwaduk,全店落地玻璃透入陽光,裝修簡約舒服又夠大,人少少真係好休閒relax!韓國炸雞食得多,係好味但太熱氣唔敢成日食,呢度招牌菜係烤雞,用意大利火山岩焗爐焗製,可以保持表皮香脆、鎖緊肉汁,同時將多餘油份迫出,比炸雞健康好多!無骨烤雞 $198烤雞都有7款,個人鍾意啖啖肉,所以揀左無骨烤雞。大大碟有8件,兩個人食夠哂飽,雞皮烤得脆口,肉嫩多汁,每份配有忌廉汁、蜜糖芥辣汁和韓國辣醬,建議大家唔駛加太多調味及醬料,反而先最原汁原味。隨雞附送切粒酸蘿蔔幫大家解滯,但個人覺得烤雞一啲都唔油膩呢~海鮮湯配烏冬 $188材料豐富,有青口、蜆、魷魚、大蝦等,用咁多海鮮湯底當然又鮮又甜,烏冬亦夠彈牙,想食辣可以揀另一款香辣海鮮湯配烏冬,應該會幾開胃。Non-alcoholic Sangria - Red (S) $88、White (S) $98因為之後仲要去做運動,所以揀左冇酒精Sangria,Red類似提子汁,White係荔枝味,入面有好多生果粒

無骨烤雞 $198

海鮮湯配烏冬 $188
海鮮湯配烏冬

non-alcohol sangria $88 - $98

因為之後仲要去做運動,所以揀左冇酒精Sangria,Red類似提子汁,White係荔枝味,入面有好多生果粒好juicy。

韓式月餅

Like Facebook 有韓式甜品送,係韓國月餅,第一次食,好colorful幾得意
2017-09-17
午餐
海鮮湯配烏冬
non-alcohol sangria $88 - $98
2017-09-24 61 浏览
和朋友來聚一聚,餐廳環境整齊清潔,坐得幾舒服。坐下來後看看menu點了個蒜香烤雞,醬料很香,雞肉幾嫩身又juicy,鹹度剛剛好 ,不會覺得油膩。另外點了烤牛肉薄餅,除牛肉外上面還有三色椒,芝士不會很膩,餅皮很脆,幾好味。飲品選了non-alcohol sagria (white)原來是荔枝味特飲,裡面有新鮮果肉(士多啤梨、橙和蘋果)好fresh 很解渴。員工態度親切,環境舒服,gathering 和朋友舒服地邊吃邊聊,是個好選擇。
和朋友來聚一聚,餐廳環境整齊清潔,坐得幾舒服。

坐下來後看看menu

2017-09-22 68 浏览
係韓國去完個旅行返黎又再去食炸雞連同事都問我到底有幾鍾意韓國😂(p.s我只係鍾意炸雞,並無鍾情於韓國)位於銅鑼灣既邊位,去到開平道就好易搵到,大廈21樓,雖然就無咩靚夜景睇,不過坐得舒服,同朋友或者情侶黎用餐都唔錯LIKES FACEBOOK有韓式甜品送~數量有限~先到先得,當日我9點先去到已經無啦!!!店入面雖然大部份員工(老闆? )都是流利韓文或英文不過都有幾個員工會廣東話所以唔需要擔心落單有困難無酒精Sangria~真係好好飲!!!雖然經常聽人講,炸雞配啤酒,不過不勝酒力既我都係飲下無酒精飲品就可以了水果既酸中和左炸雞既辣度,而且食到好飽時飲一淡又回復食力雖然係韓國餐廳,但當中最令我回味竟然是pizza!!!!芝士味夠重,而且pizza底烤得剛好,咬落有少許濃味!!!!配上新鮮蕃茄炸雞多肉又多汁,唔會只得香口~食落一D都唔乾,但食食下好似有點兒辣唔太多得辣既朋友可能要考慮一下其他味道埋單2人$554~食到真係好飽絕對會再回頭幫襯既餐廳~
係韓國去完個旅行返黎又再去食炸雞
連同事都問我到底有幾鍾意韓國😂
(p.s我只係鍾意炸雞,並無鍾情於韓國)
已經無啦!!!
店入面雖然大部份員工(老闆? )都是流利韓文或英文
不過都有幾個員工會廣東話
所以唔需要擔心落單有困難
無酒精Sangria~真係好好飲!!!
水果既酸中和左炸雞既辣度,而且食到好飽時飲一淡又回復食力
雖然係韓國餐廳,但當中最令我回味竟然是pizza!!!!
炸雞多肉又多汁,唔會只得香口~
食落一D都唔乾,但食食下好似有點兒辣

唔太多得辣既朋友可能要考慮一下其他味道
埋單2人$554~食到真係好飽
絕對會再回頭幫襯既餐廳~
2017-09-20 87 浏览
Happy relaxing time夜晚收工約左朋友食飯我地2個都想靜啲傾下計,想食韓國炸雞但係銅鑼灣區選擇唔多 好多都比較嘈同比較迫 所以最後揀咗The Hwaduk呢度環境比較靜,一入來完全感覺到韓國餐廳氣氛 老闆跟老闆娘都是韓國人非常親切老闆娘誠意推介八爪魚烤雞拼盤 已經夠晒兩個人食點餐後先來無酒精的Sangria有好多雜果,非常清新酸酸甜甜,每人起碼有兩杯大概傾左15分鐘之後拼盤黎到 差唔多半張枱咁大份量真係好足 老闆娘仲比時間我影相 之後先幫我地將八爪魚剪開一粒粒 八爪魚香脆有咬口 配上sauce酸酸甜甜 配合得恰到好處 不得不提及烤雞真係出色 本身最怕食雞又乾又硬 但佢個烤雞肉嫩多汁 再加上三個唔同味既sauce 分別係泰式甜酸醬 蜜糖芥茉醬同埋他他醬 令人愈食愈上癮總括黎講,餐廳氣氛正,野食ok,最啱係放工嗰時同同事飲返兩杯,放鬆一下
Happy relaxing time
夜晚收工約左朋友食飯
The Hwaduk

老闆娘誠意推介
八爪魚烤雞拼盤 已經夠晒兩個人食
點餐後先來無酒精的Sangria
有好多雜果,非常清新
酸酸甜甜,每人起碼有兩杯

大概傾左15分鐘之後拼盤黎到 差唔多半張枱咁大

2017-09-19 63 浏览
一大班女仔想食韓國嘢驚韓燒熱氣,炸雞又太寡時俾我地搵到呢間韓式潮食試試~一坐低即俾格離台個炸雞八爪魚拼盤吸引住,呢個試過之後真係覺得招牌必點,跟埋個幾款sauce 加落啲炸雞八爪魚好惹味😣 之後又叫左兩款雞同pizza, 最鐘意都係芝士pizza,跟埋個蜜糖就全部倒哂係上面😝😝好似唔係叫左好多嘢,但7個人食都好飽🙈

一行四人多個月來都經常捱夜加班,引致很熱氣但又很想放縱一下。炸雞相信大家都有吃,但有否吃過後因太邪惡而感到內疚呢。於是姐提議吃同樣外脆內嫩而且健康的烤雞。 其秘訣在於透過意大利火山岩焗爐作烤焗烹調工具。伴雞有酸蘿蔔,開胃!男仕們覺得吃烤雞當然要配一杯Stella至夠歎啦,姐則跟女性朋友點了Sangria Pink。當中有粒粒蘋果,橙及士多啤梨等,消暑解渴透心涼。Sangria White 則是荔枝味,材料則跟 Pink大同小異,味道相對較甜。雜錦種子薄餅餅底用了花生,杏仁,南瓜子,葵花子等及芝士作為餡料。沒有油膩及過多澱粉質的感覺,很健康。炸蝦配薯角原隻炸蝦,可連蝦殼吃,放於鐵板上很香口。是烤雞以外佐酒的小吃。意想不到的這間韓意fusion餐廳的美食,令我們有一個健康放縱的機會。

炸雞相信大家都有吃,但有否吃過後因太邪惡而感到內疚呢。
於是姐提議吃同樣外脆內嫩而且健康的烤雞。
其秘訣在於透過意大利火山岩焗爐作烤焗烹調工具。

伴雞有酸蘿蔔,開胃!
烤雞

當中有粒粒蘋果,橙及士多啤梨等,消暑解渴透心涼。
Sangria Pink

雜錦種子薄餅
餅底用了花生,杏仁,南瓜子,葵花子等及芝士作為餡料。
沒有油膩及過多澱粉質的感覺,很健康。

炸蝦配薯角
原隻炸蝦,可連蝦殼吃,放於鐵板上很香口。
是烤雞以外佐酒的小吃。

2017-09-09
雜錦種子薄餅
踏入9月份正正是自己生日,原來,人越大, 越認識得越多,同一個月份生日的朋友!所以生日飯連連有, 開心處處多!有朋友特別給予驚喜, 先預約,上到去, 地方無遮無擋, 亦是落地大玻璃, 坐得舒服, 一邊傾談, 一邊聽著韓國流行歌曲,跟本不用執行理, 坐飛機, 已經可以在一間好有韓FEEL的,韓烤雞餐廳!The Hwaduk到處有很多酒瓶和細細個, 不同顏色的燈籠仔!當看到餐牌時, 知道他們對煮食的堅持:1:  用天然鮮菓, 蔬菜加上韓式特製醬汁( 蕃茄, 蒜蓉和桃)醃製和做成薄餅與烤雞.2:  薄餅更採用" 黑米 " 製作而成, 所以有煙韌口感!3:  利用火山岩焗爐是一種對食材安全的處理手法. 4:  亦能令食物味道得以保存採用天然香料醃製食物. 飲品烤雞薄餅沙律套餐其他咁高興! 當然要飲番杯, 未曾接捉過的FRUIT SOJU( 桃味韓國燒酒)--$88;入口桃味香甜, 初時似飲有汽梳打菓汁,但雖然有冰塊, 卻會越飲越由喉嚨發出熱力, 全身有種熱力, 由內裡發出來!( 不怪得! 有時在家煲韓劇時, 看見在冬季時,會見到韓國男男女女, 都會飲酒, 可能就是會有暖身的幫助!)餐具很漂亮,
踏入9月份正正是自己生日,
原來,人越大, 越認識得越多,同一個月份生日的朋友!
所以生日飯連連有, 開心處處多!

有朋友特別給予驚喜, 先預約,
上到去, 地方無遮無擋, 亦是落地大玻璃,
坐得舒服, 一邊傾談, 一邊聽著韓國流行歌曲,
韓烤雞餐廳!

The Hwaduk

到處有很多酒瓶和細細個, 不同顏色的燈籠仔!

當看到餐牌時, 知道他們對煮食的堅持:
1:  用天然鮮菓, 蔬菜加上韓式特製醬汁
( 蕃茄, 蒜蓉和桃)醃製和做成薄餅與烤雞.
3:  利用火山岩焗爐是一種對食材安全的處理手法.
 4:  亦能令食物味道得以保存採用天然香料醃製食物.

飲品

薄餅

沙律

套餐

其他
Fruit Soju ( 韓國桃味燒酒 )

咁高興! 當然要飲番杯, 未曾接捉過的FRUIT SOJU
( 桃味韓國燒酒)--$88;
入口桃味香甜, 初時似飲有汽梳打菓汁,
但雖然有冰塊, 卻會越飲越由喉嚨發出熱力,
全身有種熱力, 由內裡發出來!
( 不怪得! 有時在家煲韓劇時, 看見在冬季時,
蘑菇芝士薄餅
餐具很漂亮, 小夾中間有個小櫻花孔!

蘑菇芝士薄餅-- $128
一個中SIZE,薄薄的香濃芝士和新鮮蘑菇味, 中間放了茄醬的薄餅,
餅底真的煙韌, 周邊脆口.
韓國醃蘿蔔

跟住烤雞一起上枱的, 有一小碟--傳統醃酸蘿蔔, 幫助胃口大開.
味道有甜, 少少鹹, 酸味, 蘿蔔醃得剛剛半軟半爽脆的口感,
此時讓我想起懷了仔仔時食的醃喬頭!
照燒汁烤雞

另一主角出場了!
照燒汁烤雞--$208/1隻
外面搽上蜜糖,跟隨有香草, 黑椒及照燒汁調味料.
烤雞不大不細, 切得中件, 咬落多肉多汁,
並不是瘦弱雞仔來的啊!
而且, 雞底下有一層, (吸收了雞汁精華的洋蔥和紅蘿蔔絲)!

最後埋單不知多少錢, 但我們都很ENJOY今次這餐韓風宴啊!!!!
I LOVE IT!
2017-09-14
Fruit Soju ( 韓國桃味燒酒 )
蘑菇芝士薄餅
韓國醃蘿蔔
照燒汁烤雞
烤雞和PIZZA向來都是絕配,上個週末我就來到銅鑼灣的The Hwaduk飽嚐韓風滋味~看完戲過來已是下午三時多,避過了lunch peak hour,因此客人不多,氣氛份外寧靜,落地玻璃讓午間柔和的陽光滲入餐廳,空間寬敞,感覺更開揚舒服。這裡的主打菜式是烤雞,以意大利火山岩焗爐專門製作。不過餐牌上也有很多烤雞以外的菜式,選擇繁多,不是單調地獨沽一味。無骨烤雞 $198烤雞和平時的炸雞同樣香脆,不過少油分可減低罪疚感,吃完亦不會覺得過份飽滯油膩。烤雞表皮烤得焦紅,脆口之餘滲出焦香,雞皮不會過厚,而且這款是無骨的,所以每件都是啖啖肉,加上不用弄髒雙肉,吃得更方便衛生。雞肉的肉質嫩滑,烤焗期間把油份迫出,變得肉汁豐富,不會烤得過乾,外脆內嫩,不加太多調味,最能表達食材的原汁原味。隨烤雞附送醃製的酸蘿蔔切粒,亦可消去飽膩感。每份配有忌廉汁、蜜糖芥辣汁和韓國辣醬,個人比較喜歡帶有甜味的前兩者,甜中帶鹹,令人齒頰留香。烤牛肉薄餅 $138不要以為這裡是烤雞店,就只有烤雞好吃 其實這個pizza 亦是意料之外的出色,而且大大個,份量也不少,即點即烤熱辣辣。pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間

這裡的主打菜式是烤雞,以意大利火山岩焗爐專門製作。

無骨烤雞 $198

無骨烤雞

隨烤雞附送醃製的酸蘿蔔切粒,亦可消去飽膩感。

烤牛肉薄餅 $138
不要以為這裡是烤雞店,就只有烤雞好吃
烤牛肉薄餅

pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,不像美式般厚實,入口香脆,不會吃得飽飽滯滯,燒烤醬汁是帶有甜味的,比起常見番茄醬或千島醬墊底的pizza,較有新鮮感,配合富有鹹香的牛肉,舖滿厚厚的芝士,可以造出拉絲效果,芝香濃郁,又是一道惹味的邪惡美食。

Lemon Ice Tea $48
Mango Hot Tea $38
檸檬那杯略為過甜,芒果熱茶就是相對較清新。
Lemon Ice Tea & Mango Hot Tea
2017-09-09
2017-09-14 59 浏览
今晚相約朋友銅鑼灣開枱“食飯”,由於朋友要加班,要求在利園附近就算。有乜好食??朋友就介紹了Hwaduk,睇個名,仲以為食西餐,上網睇睇,原來係韓國菜。而且老闆都是韓國人,隻眼都閃一閃,睇嚟今晚又要長肉。Hwaduk除了有普通的Pizza外,仲有健康系列的黑米Pizza,睇睇啲材料,真係好新奇又健康的配搭。黑米營養豐富,有抗菌,降低血壓、抑制癌細胞生長的功效,還具有改善心肌營養,降低心肌耗氧量等功效。 雜錦芝士種子薄餅(黑米),食得好之餘,都要食得健康,有黑米Pizza,又點可放過。上枱時,Pizza的香氣真係難忍,仲要手機先食,真有點殘忍。餐廳配了蜜糖給大家,不過我覺得本身的材料已入香……因為有芝士嘛。Pizza的餅底既香脆又煙韌,兩個人都可以清晒咁大個Pizza,你話幾神奇。照燒汁烤雞,真心講句,呢碟烤雞大大超出我所期望的。燒汁令到雞的味道更上一層次,而且雞肉不但嫩滑,多肉汁,外皮也被烤得脆脆的。呢一刻,問題就來了,究竟我應該先食雞先,定食Pizza先,好矛盾呀!!!Non-alcohol Sangria (S) - White(荔枝味),啤酒配炸雞,乜話?今晚得烤雞,咁就要搵啲新
今晚相約朋友銅鑼灣開枱“食飯”
。而且老闆都是韓國人,隻眼都閃一閃,睇嚟今晚又要長肉。
Non-alcohol Sangria (S) - White(荔枝味),啤酒配炸雞,乜話?今晚得烤雞,咁就要搵啲新嘢配!!荔枝味配上水果,爆正,大家記得要叫大,唔好學我叫細,會後悔㗎!!
2017-08-29
帶唔到媽咪去韓國🇰🇷,請佢食個韓國炸雞配啤酒都一樣開心嘅🍻!所以今日就帶左媽咪黎到呢間Hwaduk 做下韓國人lol🙈~ 呢度好典型韓式炸雞店的風格😌,簡約裝潢播埋韓文歌,未食已經沉醉喺入面以為自己會遇見oppa👱🏻⋯不過呢度多數香港人,除左韓國人老板同老板娘,同場好似都無外籍人士😅⋯⋯--------------------呢度出名食炸雞🐥,媽咪中意食韓國年糕,所以就叫左年糕炸雞🥘~炸雞好惹味,有啲辣辣,年糕好煙靭,又入味🙆🏻~ 雞係半隻雞嘅份量,所以份量都唔少,2-3人食就岩,而且用意大利火山岩焗爐分開幾次烤焗🤗,雞皮香脆,多餘油份被排出又唔會乾,仲食到嫩滑口感😋~在旁的酸葡萄另一方面做到一個好好的解滯效果🥕,即使食住咁多肉都唔會吃不消 除左炸雞亦特別叫了韓式魚蛋湯🍲,湯底好清好解渴💁🏻,完全唔會太咸,魚蛋種類起碼超過五種,一次過食到咁多好爽喔👏🏻,口感彈牙又漲卜卜的,食完雞飲湯岩晒😈! ----------------好味指數😋:7/10翻啅指數🙆🏻:7/10人均消費💰:201-400服務態度👨🏼‍🍳:7/10乾淨指數🌝:7/10

--------------------
----------------