2019-06-06 132 浏览
今日呢間係經朋友介紹既一間西餐廳。餐廳係荃灣citywalk 入面,地點非常方便。黎到呢度,餐廳係開放式既,環境同裝修都十分精美同舒適。今日呢個晚餐我地叫左兩個dinner set ,松露蟲草花雜菌米型意粉配63度温泉蛋同埋慢煮澳洲半和牛西冷扒配時令燒菜牛油薯蓉同砵酒燒肉汁。首先上既係今日既精選餐湯耶菜花忌廉湯同半發酵牛油發包。忌廉湯既味道十分濃郁,香味十足,至於餐包我好欣賞,因為外脆內軟,搽上一層牛油,好香呀!之後到主菜,意粉上到黎我係十分驚喜。因為米型意粉係好特別,望落以為係飯粒,食落就知係意粉既口感。意粉有好香既松露味加埋呢粒温泉蛋,係絕配,好鐘意呢個組合,推介比大家!另外牛扒都唔錯,五成熟對我黎講就覺得岩岩好。只係我比個意粉吸引住!
2019-06-06 78 浏览
今日有時間同媽咪去食這間西餐廳。就荃灣來講比較難有高質素嘅餐廳。但我相信這間是例外。因為裏邊坐得好舒服而且有音樂聽。首先媽咪食咗嘅係base salad..佢哋嘅慢煮雞胸雞肉非常嫩滑。而我自己就點咗一個dinner..值得一提非常之愛佢哋嘅炸薯條。非常之有味道而且很難忘。飲品媽咪選咗係泡沫奶茶茶味十足。比出邊嘅酒店更加好飲。裏邊環境舒適餐具乾淨整齊服務人員態度也非常之好。我自己最喜歡係佢哋嘅沙律因為用料係非常高質素而且新鮮。
今日有時間同媽咪去食這間西餐廳。
就荃灣來講比較難有高質素嘅餐廳。
但我相信這間是例外。因為裏邊坐得好舒服而且有音樂聽。
首先媽咪食咗嘅係base salad..
值得一提非常之愛佢哋嘅炸薯條。
非常之有味道而且很難忘。
飲品媽咪選咗係泡沫奶茶茶味十足。
比出邊嘅酒店更加好飲。
裏邊環境舒適餐具乾淨整齊服務人員態度也非常之好。
我自己最喜歡係佢哋嘅沙律因為用料係非常高質素而且新鮮。
2019-06-04 133 浏览
今日又去到我哋最熟悉嘅荃灣,荃新天地不嬲都係多嘢食嘅,最近俾我見到喺角落位有一間隱世西餐廳,但平時真係好少人會行去嗰頭,我都係啱啱見到喜茶開咗先行過去嗰條街,冇諗過入邊竟然有一間幾有格調嘅西餐廳。見今日屋企冇飯開,就自己一個入去食咗餐晚飯。環境其實幾靚仔嘅,有半開放式嘅地方,仲有啲吧臺,同埋我都幾鍾意佢嘅木紋色嘅配搭。Set dinner個價位適中嘅,選擇都唔少。南瓜湯南瓜味道濃郁,成個湯飲起嚟都好順滑, 飲嘅途中唔會有渣,係一隻飲完有衝動encore嘅湯蒜蓉包蒜蓉包香脆,牛油香味好突出,睇見有誠意嘅餐包泰式奶茶呢杯茶就冇呃人嘅,但係去泰國先飲到嗰隻奶茶,飲到佢個茶味香濃,同時亦都比較甜,所以兩樣撞起嚟都幾好味嘅慢煮春雞。要睇一碟餸有冇誠意,我會先睇佢嘅配菜,如果伴碟菜係白洽嘅,噉就證明佢冇乜心機喇。不過呢碟主菜嘅配菜全部都係燒過嚟嘅,同埋有好多唔同款式,望落都好多顏色,食落有少少燒焦嘅味道,都幾惹味,誠意十足。主角燒春雞有少少燒烤嘅味道,加上香草味都好突出,雞肉都係好冧同滑既,所以整體嘅印象都好好。泡沫咖啡蛋糕。侍應話無曬朱古力蛋糕,換上泡沫咖啡蛋糕。呢件蛋糕真係重點。上層嘅慕絲係泡

Set dinner個價位適中嘅,選擇都唔少。

南瓜湯

蒜蓉包
蒜蓉包香脆,牛油香味好突出,睇見有誠意嘅餐包

泰式奶茶

慢煮春雞。

泡沫咖啡蛋糕。
侍應話無曬朱古力蛋糕,換上泡沫咖啡蛋糕。呢件蛋糕真係重點。上層嘅慕絲係泡沫咖啡,咖啡味都幾香,中間嗰層嘅慕絲就係好濃嘅朱古力味,最底個餅底脆卜卜嘅朱古力餅,一齊食個口感就好rich,亦為這餐晚餐畫上完美句號。

值得一提就係侍應哥哥非常殷勤,態度好好,要畀個like。

食緊嗰陣時見到隔離枱叫嘅漢堡非常靚仔,分量亦都好大,打算下次叫埋班朋友再嚟試下先。😋
2019-06-04 77 浏览
萬分感謝各位店員親切的幫助以及貼心的服務!由於我有自備的生日蛋糕,故此需要早一晚存放在餐廳內店員們十分細心、體貼、醒目! 早已為我們安排妥當! 而且團隊溝通良好有默契! 當天完全不用擔心上蛋糕的細節店員甚至考慮到我們倆人未必能食完整個蛋糕(6吋)為我們留下完整的蛋糕盒,以便將蛋糕帶走食物方面,更是優質! 無得彈~我們選的是Dinner set的8、9號餐南瓜湯香滑,魚肉軟嫩可口整體而言:正!一流的服務、一流的態度一流的食物、一流的質素
萬分感謝各位店員親切的幫助以及貼心的服務!
由於我有自備的生日蛋糕,故此需要早一晚存放在餐廳內
店員們十分細心、體貼、醒目! 早已為我們安排妥當!
而且團隊溝通良好有默契!
當天完全不用擔心上蛋糕的細節
店員甚至考慮到我們倆人未必能食完整個蛋糕(6吋)
為我們留下完整的蛋糕盒,以便將蛋糕帶走

食物方面,更是優質! 無得彈~
我們選的是Dinner set的8、9號餐
南瓜湯香滑,魚肉軟嫩可口
整體而言:正!

一流的服務、一流的態度
一流的食物、一流的質素

2019-06-04
庆祝纪念
生日
2019-06-04 131 浏览
最近在朋友口中得知,有一間滿有好評食Brunch的舒適高質素西餐廳開在荃新天地,所以專誠來到荃灣一探究竟。12點前來到只有兩檯食客的時候正想想為何好評但有這麼寧靜的環境,誰不知到12點半全場已坐滿食客,周末要搵食就真係見流人如見美食一樣。餐廳欲玻璃開放式為主,店員服務態度不錯,店內有舒適的日光BAR 檯選擇亦有玻璃牆邊的二人座位選擇,感覺就算是三五知己來到也是不錯的傾計地方。Order前已留意到這裡的detox water,有浸上了西柚味的清水感覺十分清新。點了兩杯飲品分別是冰鮮果茶及菠蘿檸檬冰茶。兩款茶也嗜了味, 個人比較喜歡選擇冰鮮果茶十分濃香果味的茶款。兩款茶也清新解渴。炙燒煙三文魚配黑松露賓尼迪蛋,法式牛油多士Char-Grilled Smoked Salmon, Black Tuffle Benedict and Bioche Toast兩件賓尼迪蛋非常搶眼,配上黑醋汁撈勻的沙律伴菜特別清新。當切開賓尼迪蛋將蛋汁流入燒過的煙三文魚上這個過程非常杗Enjoy! 也為底層的法式牛油多士再增加多一層juicy口感! 絕對推介的一款女士必點。Full Day Breakfast, 除

炙燒煙三文魚配黑松露賓尼迪蛋,法式牛油多士

Full Day Breakfast,
除了超香的素食蟹餅、有菠菜大啡菇加上面層63度溫泉蛋、火腿、雞肉腸、豬肉腸、煙肉、薯餅、 燒蕃茄、酸椰菜、 西柚沙田柚沙律、茄汁豆及牛角包。沙律用料新鮮, 63度溫泉蛋與菠菜大啡菇一齊食非常可口。新鮮牛角口加薯餅非常抵食飽肚。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
午餐
2019-06-02 89 浏览
假期跑完個長課之黎再嘆返個Brunch簡直人生一大享受多謝跑友之前的介紹呢間真係好好味架👍🏻Brunch都幾多款式揀架老公叫左:「Full-day Breakfast $108」超級豐富!超級鐘意個牛角包好鬆軟👍🏻我就叫左:「灸燒煙三文魚配黑松露賓尼迪蛋,法式牛油多士 $85」溫泉蛋切開即流哂黃真係好治癒多士好脆一啖咬哂蛋、煙三文魚、多士一齊食好好味👍🏻😍之後再飲返杯「冰鮮果茶 加$5」好perfect! 好解渴!跑完步飲極水都唔夠呢度既水加左西柚有種好refresh既感覺我飲左好多杯🤣老公叫左菠蘿檸檬冰茶呢度既環境真係一流假期嘆個brunch超寫意下次一於去荃灣跑完步之後又再過黎嘆下先🤣
假期跑完個長課
之黎再嘆返個Brunch簡直人生一大享受
多謝跑友之前的介紹
呢間真係好好味架👍🏻

Brunch都幾多款式揀架

老公叫左:
「Full-day Breakfast $108」
超級豐富!

超級鐘意個牛角包
好鬆軟👍🏻

我就叫左:
「灸燒煙三文魚配黑松露賓尼迪蛋,法式牛油多士 $85」

溫泉蛋切開即流哂黃真係好治癒
多士好脆
一啖咬哂蛋、煙三文魚、多士一齊食
好好味👍🏻😍

之後再飲返杯「冰鮮果茶 加$5」
好perfect! 好解渴!

跑完步飲極水都唔夠

假期嘆個brunch超寫意
下次一於去荃灣跑完步之後
又再過黎嘆下先🤣
2019-06-01 124 浏览
呢個週未黎到荃灣Citywalk既The BASE nature食個brunch~ 因為想自己靜靜地享受自己時間,未搭正12點已經去到,而現場都已經有好幾檯食緊野喇! 呢度既裝修令我覺得好舒服,明明係室內但就有係室外既感覺(可能因為樹既裝飾同有太陽傘⛱️🙊),感覺好relax🤗 三五成群黎傾偈應該都唔錯~坐低之後店員就即刻幫忙斟水,服務周到😊 再仔細睇原來餐廳準備既係detox water,入面浸左青瓜同檸檬,入口非常清新👍🏻Brunch時間餐牌選擇都唔少,最後揀左「炙燒煙三文魚配黑松露賓尼迪蛋,法式牛油多士」,野飲加錢要左香蕉朱古力奶昔😋首先上檯既就係香蕉朱古力奶昔~ 一黎我就忍唔住即刻飲左啖🙊 好香!可能你會覺得我講緊廢話,但杯奶昔真係好香香蕉味同朱古力味!好濃郁,一d都唔hea😋之後到主菜,有2件benedict egg,旁邊仲有沙律伴菜🥗 沙律用左黑醋汁撈勻,酸酸地好開胃,而且會幫助減膩添😊至於個benedict egg好流心🥰😍 底部用左稍微烘過既牛油多士,香之餘仲可以好好咁吸晒d蛋汁!真係一滴都唔會浪費🙊🙊😋 整體味道亦都岩岩好,好味~😋🤤最後埋單齊頭$100,唔需要收服務費

沙律用左黑醋汁撈勻,酸酸地好開胃,而且會幫助減膩添😊

最後埋單齊頭$100,唔需要收服務費,價錢合理,如果唔好似我咁特登加飲奶昔,around $80上落其實都已經可以有交易喇!綜合味道、環境、價錢,The BASE nature絕對係荃灣市區既好選擇👍🏻
2019-05-28 157 浏览
這次試了荃新天地其中一間新餐廳— The base, 這西餐廳環境較清靜,感覺清幽,算幾適合朋友暢聚談天。食物方面,平日晚上有晚餐set, 百幾二百蚊左右包餐湯及餐廳特色茶。這次同朋友分別選了澳洲草飼M級和牛醬芝士漢堡,還有慢煮澳洲半和牛西冷扒。 和牛漢堡裡面牛肉加埋配料都好大份好足料,有大塊煙肉、蕃茄、生菜、洋蔥醬、芝士等等,特別是蕃茄有烤過,可以提升了整個漢堡的鮮味,跟牛肉漢堡扒的肉汁配在一起簡直天生一對呢!至於朋友選的西冷扒,因可能是慢煮的關係,牛肉保持有肉汁,值得推介👍🏻另外,最喜歡是餐廳每張枱都準備了一枝detox water, 清新可口,有自家餐廳特色啊~

2019-05-22 442 浏览
一班人好耐無聚,就約係荃灣中間點試下呢間西餐廳。一行七人,坐左係餐廳外圍商場通道間出黎既位置,其實坐下坐下會有啲熱。我地7個人,嗌左6個餐,加左3個小食同一個甜品,小女子表示滿足,不過男友人s應該可以再食。先黎個餐湯,係磨菇湯,幾重菇味,正呀喂。呢個迷你芝士薯格,本身只係嗌左一份,好好食,芝士會拉絲,要encore!西班牙海鮮飯,一般,海鮮係冰鮮料,無味。呢個米形意粉,口感幾特別,但有少少鹹。健康藜麥飯,好食!和牛漢堡包,其實我地都有嗌素食漢堡(無影相),不過漢堡包都係有肉好食啲。其實都仲有塊牛扒,不過真心麻麻,無肉味。個人嗌左呢個茶,無乜特別。
一班人好耐無聚,就約係荃灣中間點試下呢間西餐廳。

磨菇湯
先黎個餐湯,係磨菇湯,幾重菇味,正呀喂。
迷你芝士薯格
西班牙海鮮飯
西班牙海鮮飯,一般,海鮮係冰鮮料,無味。
松露蟲草花雜菌米形意粉配63C溫泉蛋
呢個米形意粉,口感幾特別,但有少少鹹。
香煎日本刺身帶子配北海道南瓜藜麥飯
健康藜麥飯,好食!
澳洲草飼M級和牛肉醬芝士漢堡
其實都仲有塊牛扒,不過真心麻麻,無肉味。
有機高山蜜樹茶
個人嗌左呢個茶,無乜特別。
磨菇湯
迷你芝士薯格
松露蟲草花雜菌米形意粉配63C溫泉蛋
香煎日本刺身帶子配北海道南瓜藜麥飯
澳洲草飼M級和牛肉醬芝士漢堡
有機高山蜜樹茶
2019-05-15 187 浏览
難得放假,就黎到荃灣荃新天地呢邊影下地球相諗住影完相就去南豐紗廠行下 去cafe食下野點知就比我係荃新天地發現好西係我上左一樓影地球時 發現入面有間西餐廳 隔離有個咖啡吧,我就被吸引左入去 咁我就問左個咖啡師 直接落埋單叫左杯Hand drip就入左店入面當日叫左杯 Ethiopia yirgacheffe 等左大概4個字就有啡飲有點小驚喜既係竟然唔係平時飲開既感覺酸度無咁重,係有種好古早味既黑糖感,亦有帶citrus,桂花味聞到但就唔太飲到,雖然我鍾意酸度高,但呢個甜感我都好新奇另外咖啡師亦係我等待途中送上一杯冰滴咖啡比我 都好好飲,忘記左佢話係咩豆,見咖啡師都走黎走去好忙,當時全場都差不多滿座,但佢又樂於同我傾幾句,好著緊客人既感受。 西餐廳得黎,不失咖啡店既親切感,值得一讚呀
難得放假,就黎到荃灣荃新天地呢邊影下地球相
諗住影完相就去南豐紗廠行下 去cafe食下野

手沖咖啡

冰滴咖啡

手沖咖啡
2019-05-12 168 浏览
見呢間餐廳新開咗一排,所以Weekend 就諗住去食個brunch set。叫咗個慢煮雞胸配沙律,之後見佢有個專賣咖啡既位,諗住佢地既咖啡應該都ok, 就叫咗杯熱咖啡。慢煮雞胸係幾好食,唔會好乾,但係杯咖啡真係好差。杯咖啡好淡色,仲要一啲咖啡味都無,溝咗好多水咁,只可以當係一杯啡色既熱水。好彩佢枱面有提供水,所以我決定放棄杯”咖啡”,飲水算。雖然我無加幾十蚊轉手沖咖啡啫,跟餐既普通咖啡都唔洗咁普通掛...... 真係好差

2019-05-12
2019-05-12 96 浏览
I have booked the table 2 weeks in advance. Normally the restaurant would call one day in advance to confirm the booking. Unfortunately this restaurant only call 4 hrs in advance on the same day. Without allowing me to have time to return the call, my booking was being cancelled without being noticed. It is the most disappointing experience which I have come across.
2019-05-12
今天與2位朋友試食The Base nature,在荃灣區來說,比較難有這種高質素餐廳,試食了base salad慢煮雞胸, 雞好嫩滑,另外,試了Full day breakfast, 素食蟹餅好特別好好吃,沙律汁是柚子味的好吃,還有朋友試了蕃薯薯條,很甜很熱騰騰的,好味!令我最難忘的是飲品泡沫奶茶,茶味十足,每杯咖啡都非常美麗好味,正啊!而且環境舒適寧靜,餐具乾淨整齊,服務人員態度也很好,所以值得一試,我會再來的!
2019-05-11
  • Full  day  breakfast
  • 抹茶拿鐵
2019-05-10 231 浏览
係商場行街行到肚餓 想食個下午茶🤤見到尼間餐廳幾吸引就入去試下嗌左我鐘意食嘅burger🍔🤤仲有配埋薯格好多料好豐富!!塊牛都juicy 好有牛味 正👍🏼👍🏼配埋煙肉好香好惹味🤤 連平時唔鐘意食煙肉嘅女朋友都讚👍🏼食完鹹野梗係要食甜品🤣賣相不錯 不過食落去有啲鹹 可能係啲海鹽太多😅食落去有少少奇怪下面個肉桂蘋果撻係熱辣辣 都幾好食嘅但係下次就唔會再食了🙊尼個價錢可以食啲再好啲嘅重點在後頭‼️杯凍latte 出色👍🏼👍🏼👍🏼💯咖啡味濃 奶味香🤤上面仲有少少奶泡 重要唔甜! 岩曬我地口味女朋友嗌嘅 凍特濃朱古力🍫同樣出色👍🏼👍🏼👍🏼💯好濃嘅朱古力味 又唔會太甜 重要完全係奶+朱古力 唔係溝左水果啲渣野🤤一定會再encore🤤淨飲野都超值!!

嗌左我鐘意食嘅burger🍔🤤仲有配埋薯格
好多料好豐富!!

塊牛都juicy 好有牛味 正👍🏼👍🏼

杯凍latte 出色👍🏼👍🏼👍🏼💯

凍特濃朱古力

女朋友嗌嘅 凍特濃朱古力🍫
同樣出色👍🏼👍🏼👍🏼💯

一定會再encore🤤淨飲野都超值!!

2019-05-03
下午茶
玉桂蘋果反烤撻
凍特濃朱古力
2019-05-02 261 浏览
環境好好西餐廳 見到環境好好就好試下,叫咗1個2人套餐有湯有包,有1個小食,2個主菜。首先湯係薯仔濃湯,好好飲!份量好大,薯仔味好濃,小食就佨你芝士薯格,都係份量好大,又好食,好多芝士好脆,唔會焗到過晒火候,啱啱好!主菜叫咗1個米形粉,第一次試,有驚喜,推薦大家食呢個,好好食,温泉蛋配米形粉一流,增加香味,汁啱啱好唔會太多。最後就係慢煮安格斯肉眼扒,好淋,好大塊,保持住肉汁,一咬落去好多肉汁流岀黎,真係推薦大家去試下,值得,環境又好