2019-06-20 150 浏览
餐廳係半open cafe 嘅style,係中午1點前入坐就容易有位,佢哋上菜唔算快,所以要有少少耐性。幾欣賞佢地serve薄荷葉嘅水,幾fresh又健康朋友點咗蜂蜜綠茶我點咗黑糖紅豆薏米水Lunch set 雖然唔記得影menu相,不過都見之前有upload過,我點咗汁燒牛舌太陽蛋飯($58),朋友點咗雞肉漢堡($80)。午餐包嘢飲,仲要唔洗加一,真係幾唔錯!朋友話雞肉漢堡上面個醬酸酸甜甜嘅,包同蕃茄都係熱嘅,薯格都係新鮮熱辣,擺盤都幾精緻,而且都幾大份,下次我都要試下。而我點嘅牛舌都係好美味,牛舌係厚切條狀好夠軟,個燒汁都好香好味,而值得一讚嘅係太陽蛋,蛋邊係香脆而仲係太陽蛋,蛋面仲好細心咁落咗少少鹽,整體黎講真係唔錯。值得再黎

朋友點咗蜂蜜綠茶

我點咗黑糖紅豆薏米水

,下次我都要試下。

值得再黎

2019-06-20 133 浏览
天氣麻麻地冇嘢做,喺荃灣行行吓街搵嘢食,順便星期六想休息下幫自己打打氣,心頭突然之間彈起想食all day breakfast離遠見到呢間餐廳睇落幾chill, 行過去網網唔到又真係有all day, 二話不說就入去坐低餐廳環境幾好,啲刀叉又幾特別,枱面仲有支detox water, 入面又有檸檬又有薄荷葉好Fresh咁~餐到,嘢食賣相唔錯,環境又chill 即刻化身港女影多幾張相打卡~ 嗰all day比平時啲all day有更多唔同款嘅食物,柚子沙律啊,大啡菇呀,仲有我最愛嘅溫泉蛋,yummy~ 最後杯洋甘菊茶又幾香消下滯,10分滿足~行開真係可以再嚟~
行開真係可以再嚟~
2019-05-13
2019-06-20 833 浏览
行過荃灣見到一間裝修好似幾Fresh幾靚嘅餐廳,想食返個Saturday brunch😘🐷🐷🐷連支水都fresh過人!▪️澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格 ($92)草飼牛肉聽落去好似好特別,係紐西蘭飼牛肉嘅特別方法🐮 唔會刻意靠食藥打針去培養優質牛肉,反而係靠基因工程,令牛肉更健康🥰 味道上的確比平時食開既牛肉質地無咁滑,但一樣牛香味濃同juicy。漢堡上面再有肉醬同芝士,份量剛好唔會覺得漏。薯格份量好足,唔使點茄汁已經又甜又酸。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️4/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▪️香蕉朱古力奶昔 (餐加$15)奶昔就飲得多,香蕉朱古力味一路係我嘅首選。呢杯奶昔特別嘅地方係朱古力味真係好重!小小蓋住左奶嘅香味,不過亦因為我真係好鍾意飲朱古力,所以對我而言100分吸引👄〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️4/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我朋友試嘅呢款奶茶,唔係平時係手搖店飲到奶茶味,飲起嚟比較少奶味,但一啲都唔濟,果然係行開健康路線嘅餐廳🤤🔸Overall ($107) Saturday brunch 黎講價錢合理 可以再戰📍 The BASE nature (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG70號舖
🐷🐷🐷

連支水都fresh過人!

▪️澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格 ($92)

▪️香蕉朱古力奶昔 (餐加$15)

📍 The BASE nature (荃灣)
2019-06-19 202 浏览
6點幾已經好肚餓,行過見到間餐聽好似野食幾吸引,入到黎裝修都幾靚,第一次見餐廳用成棵薄荷葉放落水度浸住,感覺幾清新好健康南瓜湯😽😽😽味道幾濃原來呢度有dinner set而且佢選擇都幾多仲有素食既set, 喺體貼埋素食者嘅需要松露 蟲草花 雜菌米型意粉配63度 溫泉蛋平時松露煮意粉就聽得多,今次松露仲加埋蟲草花煮既雜菌米型意粉,淨係睇個名就已經覺得夠特別,反正之前都未食過就叫Order黎食下好好味呀佢嘅黑松露香味再加埋好多細菌佢嘅口感望落好似一條條嗰啲意大利飯嘅米咁但其實佢係意粉嚟嘅,再加埋佢嘅汁,又有d似食緊意大利飯,蟲草爽脆嘅口感,混合埋滑lulu嘅意粉又有d似一粒粒米飯嘅口感😋😋

第一次見餐廳用成棵薄荷葉放落水度浸住,感覺幾清新好健康

南瓜湯😽😽😽味道幾濃
南瓜湯

原來呢度有dinner set而且佢選擇都幾多
仲有素食既set, 喺體貼埋素食者嘅需要
2019-06-19
南瓜湯
2019-06-18 163 浏览
系荃灣行過見到間野裝修幾田園風就入左黎,望下餐單好多個set 但比個慢煮半和牛吸引住本人好鍾意食南瓜🎃所以對佢地南瓜蓉既湯評價都幾高,落咗少少橄欖油同埋香草🌿入口成個感覺好香滑,個蒜蓉包香煎都幾香脆點左個慢煮澳洲‘半和牛’西冷扒 配時令燒菜牛油薯蓉 砵酒燒肉汁,慢煮半和牛,佢煮到大約係5成熟,咬既時候肉汁仲鎖住系肉中間再點小小炭鹽,和牛別有一番風味個砵酒燒肉汁甜甜地酸酸地 都約特別呢個價錢食到慢煮半和牛,值回票價了佢嘅配菜,好大件而且好有口感仲有紫薯,南瓜,光是配菜已經感覺完全平衡左肉既油膩感。睇下佢既野飲牌,有好多選擇,大部份都系健康既水果,花茶,賣相都幾吸引,但由於天氣太熱既關系,最後揀咗個熱帶雨果沙冰😋飲落似系奇異果火龍果,一些熱帶雨果的mix埋冰涼既薄荷

熟,咬既時候肉汁仲鎖住系肉中間
再點小小炭鹽,和牛別有一番風味
個砵酒燒肉汁甜甜地酸酸地 都約特別
呢個價錢食到慢煮半和牛,值回票價了
慢煮澳洲‘半和牛’西冷扒 配時令燒菜牛油薯蓉 砵酒燒肉汁

佢嘅配菜,好大件而且好有口感
仲有紫薯,南瓜,光是配菜已經感覺完全平衡左肉既油膩感。

熱帶雨果沙冰
2019-06-17 194 浏览
最近負能量高企,weekend 食個brunch relax 下,到了荃灣廣場The Base Nature,排了一陣了,幸好兩個人好快有位,安排了吧檯靠窗,柯打了一個焦糖香蕉野莓班戟,澳洲草飼牛肉漢堡配薯格。班戟好快就到,5層細細塊嘅班戟配野莓醬,酸酸迷迷,唔夠醬叫店員再加,班戟細細塊但鬆軟,夾埋新鮮士多啤梨食心情都好d。牛肉漢堡夠juicy,沙律菜及蕃茄夾著吃減油膩感。Keep住都好多人排隊,成為荃灣人新飯點。

牛肉漢堡夠juicy,沙律菜及蕃茄夾著吃減油膩感。

Keep住都好多人排隊,成為荃灣人新飯點。
2019-06-15
2019-06-13 109 浏览
想食漢堡,唔想食快餐店味d,想食d好食啲既burger ,所以同朋友選擇咗黎呢間試下😛。澳洲草飼牛肉漢堡配薯角 $88👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻大大份既漢堡,入面有厚厚既牛肉漢堡扒,漢堡扒唔係全熟,所以唔會老,咬完一啖會見到入面d肉仲係粉粉地色,好juicy 多汁🤤真係忍唔住一啖又一啖噤食,停唔到口。而個包又焗得岩岩好,唔會太硬,有少少脆少少甜味👍🏻因為食完個包已經好滿足好飽👍🏻👍🏻。有機高山蜜樹茶👍🏻👍🏻個茶好清,有少少甜味,幾特別,好飲🤤。。📍The BASE nature (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG70號舖

澳洲草飼牛肉漢堡配薯角 $88👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

而個包又焗得岩岩好,唔會太硬,有少少脆少少甜味👍🏻
因為食完個包已經好滿足好飽👍🏻👍🏻

有機高山蜜樹茶👍🏻👍🏻
個茶好清,有少少甜味,幾特別,好飲🤤

📍The BASE nature (荃灣)

2019-06-11
2019-06-11 129 浏览
今日weekend, 要準備一下今晚晚餐,下午就到荃灣楊屋道街市買餸。下午三時就是下午餐時間,揾個舒適的店食下teaThe base natual之前有食過官塘店,質數十分高,見到這裡的tea set 很不錯,也有咖啡,那就決定在這裡。澳洲草飼牛肉漢堡配薯格先說薯格,十分脆脆而且新鮮辣口的。而漢堡的牛肉很厚,我的口不能張開那麼大,就只刀叉切細來吃。玫瑰拿鐵這杯玫瑰拿鐵有點久等了,但也沒有掃我的興,反而更能細味這玫瑰味道,雖只有淡淡玫瑰味,但這比例返而剛好,與latte 的味道配合。滿足的享受完下午菜,就要到街市買餸了
下午三時就是下午餐時間,揾個舒適的店食下tea

澳洲草飼牛肉漢堡配薯格
先說薯格,十分脆脆而且新鮮辣口的。
而漢堡的牛肉很厚,我的口不能張開那麼大,就只刀叉切細來吃。

玫瑰拿鐵

滿足的享受完下午菜,就要到街市買餸了
2019-06-11 103 浏览
食過返尋味指數:🌕🌕🌕🌘🌑荃灣區有天空之城之稱,由荃灣綫地鉄站出口沿著天橋行過來,不需十分鐘便到達我今晚晚餐的地方,事前因工作外出到荃灣區,順便約咗位荃灣友晚饍,在好友帶領我去到city walk 商埸內此間餐廳,雖然食店位置比較靜一點,但坐下都感舒服,店内設有半開式的地方,更有吧枱,可以望望街景,我倆點了dinner set 西班牙海鮮飯,雖然份量比較少還可接受,慢煑澳洲半和牛西冷扒,肉質鮮嫩多汁無得頂,是日餐湯是南瓜湯,也頗香滑,發覺店內食客頗多年青人,氣氛唔錯。
食過返尋味指數:🌕🌕🌕🌘🌑

2019-06-10 86 浏览
午餐嚟試下,人唔太多,可即刻入座環境唔錯,靜靜地方便傾計揀左日式燒汁牛舌飯、韓式BBQ泡菜豬肉飯同黑松露菠菜米型粉牛舌飯有五至六件幾大件嘅牛舌,加左燒汁炒幾入味,唔好嘅係個飯係白飯,又冇乜汁,比較寡啲泡菜豬肉飯汁同料都好夠,加埋隻太陽蛋賣相吸引,味道唔錯黑松露菠菜米型粉好特別,望落似較大粒嘅飯,食落就係意粉,其他地方比較少機會食到,值得試下每個餐包一杯特飲,埋單除開三個人每人七十蚊左右,都算抵食又好食
午餐嚟試下,人唔太多,可即刻入座
環境唔錯,靜靜地方便傾計
揀左日式燒汁牛舌飯、韓式BBQ泡菜豬肉飯同黑松露菠菜米型粉
泡菜豬肉飯汁同料都好夠,加埋隻太陽蛋賣相吸引,味道唔錯

韓式BBQ泡菜豬肉炒飯

日式燒汁牛舌飯配太陽蛋

黑松露菠菜米型粉

2019-06-09 966 浏览
喺荃灣見完客,嚟到荃新天地食個lunch先,見到呢間The base nature個lunch set都幾啱食,就揀呢間啦。一坐低就見到檯面有樽Detox Water放滿薄荷葉🍃,先嚟清新一下。Lunch set 加$10可享有是日餐湯或者時令沙律🥗,我揀咗餐湯,餐湯相當特別,平時好少飲得到,係蘭度豆湯,呢個蘭度豆湯其實係中東國家或者印度國家好出名嘅一款素菜湯,就好似西方嘅羅宋湯咁,入面有蘭度豆、番茄、紅蘿蔔、粟米、西芹等嘅蔬菜,胡椒味頗濃,味道確實同羅宋湯差不多。主菜揀咗黑松露米形粉,平時出面好少有呢種米形粉食,呢度難得有得試下,佢真係好似粒米咁嘅形狀,比較淋身少少,芝士🧀忌廉味好濃,上面仲有一隻溫泉蛋,刺破蛋黃後,蛋醬流出嚟mix埋啲粉一齊食更加美味。粉入面仲有蕃茄粒、菠菜、雜菇、同埋好香嘅黑松露味,相當豐富😀。餐飲方面都較為特別,唔係一般檸茶檸水咁簡單,而係有自家涼茶,仲有比較特別嘅冷熱飲,我揀咗杯凍嘅菊花梨子綠茶,真係有兩朵真菊花喺入面,味道清甜又消暑😋😋。呢度食lunch都係一個唔錯嘅地方,值得再試👍!

呢度食lunch都係一個唔錯嘅地方,值得再試👍!
2019-04-01
2019-06-08 73 浏览
><天氣咁熱都唔想開爐頭煮嘢食煮到身水身汗 已經冇胃口食索性落街食好過 果然好多人都係咁諗😂韓式牛肩肉中東烘包配蕃薯條($85)個包烘到微脆 塞滿椰菜絲 軟腍嘅牛肉片 個醬料調味唔錯喎仲有金黃蕃薯條 食完都飽肚凍特濃朱古力(+$10)面頭仲git咗朱古力醬唔知係咪用牛奶沖?! 幾香濃 唔錯唔錯><><><><><><><><><><><><><><><The BASE nature荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG70號舖
天氣咁熱都唔想開爐頭煮嘢食
煮到身水身汗 已經冇胃口食
索性落街食好過 果然好多人都係咁諗😂
韓式牛肩肉中東烘包配蕃薯條($85)
個包烘到微脆 塞滿椰菜絲
軟腍嘅牛肉片 個醬料調味唔錯喎
仲有金黃蕃薯條 食完都飽肚
凍特濃朱古力(+$10)
面頭仲git咗朱古力醬
唔知係咪用牛奶沖?!
幾香濃 唔錯唔錯
The BASE nature
2019-06-08 62 浏览
—之前新開張試過一次 記得嘢食都唔錯嘅行完街攰攰地想抖抖澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格($92)店員話今日得薯角問有冇所謂煙肉煎到香脆 蕃茄煎焗完爆晒汁漢堡都厚身 如果可以offer揀幾多成熟會比較好薯角係新鮮炸起👍👍香蕉朱古力奶昔(另+$15)雖然個顏色望落似係朱古力但飲落好濃郁香蕉味 而且整得幾順滑幾稠身——————————————————————The BASE nature荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG70號舖

之前新開張試過一次 記得嘢食都唔錯嘅
行完街攰攰地想抖抖
澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格($92)
店員話今日得薯角問有冇所謂
煙肉煎到香脆 蕃茄煎焗完爆晒汁
漢堡都厚身 如果可以offer揀幾多成熟會比較好
薯角係新鮮炸起👍👍
香蕉朱古力奶昔(另+$15)
雖然個顏色望落似係朱古力
但飲落好濃郁香蕉味 而且整得幾順滑幾稠身
——————————————————————
The BASE nature
2019-06-08
2019-06-06 101 浏览
I like to have something with a very strong heavy taste to help with my appetite, and … spicy is good. )—- So I came up with this dish, and I am super proud of myself — I ‘designed’ it, well,  it is said that ‘we all stand on the shoulders’ of giants’ — je je, I am definitely the one standing on the ‘shoulders’ of great chefs when this was cooked, no excuse.)Since a good friend told us about a shop where we can get the ‘thinest sliced lamb’, we kept on going back to buy it. This kind of sliced l

Since a good friend told us about a shop where we can get the ‘thinest sliced lamb’, we kept on going back to buy it. This kind of sliced lamb is originally meant for Chinese hot-pot: it is so thin that after dipping into boiling soup for a few seconds, it is ready to eat. But this time I didn’t prepare a big table of hot-pot ingredients for ‘eating while cooking’, then thought I could ‘pre-cook’ the hotpot in a sauce pan on the cooker. Since we didn’t have ‘ready-to-use’ hot pot base, I made it into a spicy soup base with all the ingredients we had at hand.

Spicy Lamb pot

The result was a bit like a typical sichuan dish, which is often called ‘ boiled spicy lamb’ in restaurants, but not as spicy (and the ingredients are also different).

It really came out as a  surprise, I mean a nice surprise — if you like lamb, this is really great.
ok
2019-06-06 105 浏览
今日有時間同媽咪去食這間西餐廳。就荃灣來講比較難有高質素嘅餐廳。但我相信這間是例外。因為裏邊坐得好舒服而且有音樂聽。首先媽咪食咗嘅係base salad..佢哋嘅慢煮雞胸雞肉非常嫩滑。而我自己就點咗一個dinner..值得一提非常之愛佢哋嘅炸薯條。他們嘅獨有沙律非常之新鮮。非常之有味道而且很難忘。飲品媽咪選咗係泡沫奶茶茶味十足。比出邊嘅酒店更加好飲。裏邊環境舒適餐具乾淨整齊服務人員態度也非常之好。我自己最喜歡係佢哋嘅沙律因為用料係非常高質素而且新鮮。

今日有時間同媽咪去食這間西餐廳。
就荃灣來講比較難有高質素嘅餐廳。
但我相信這間是例外。因為裏邊坐得好舒服而且有音樂聽。
首先媽咪食咗嘅係base salad..
值得一提非常之愛佢哋嘅炸薯條。

他們嘅獨有沙律非常之新鮮。
非常之有味道而且很難忘。
飲品媽咪選咗係泡沫奶茶茶味十足。
比出邊嘅酒店更加好飲。
裏邊環境舒適餐具乾淨整齊服務人員態度也非常之好。
我自己最喜歡係佢哋嘅沙律因為用料係非常高質素而且新鮮。