2019-10-08 99 浏览
今日難得放假訓到晏一晏 直接skip左早餐差唔多2點先去the BASE nature食lunch之前食過一次dinner 鐘意佢環境夠開揚但估唔到平日2點幾都仲幾多人食Lunch menu都有好多選擇我要左芝士流心吉列豬肉漢堡加配左是日餐湯今日有南瓜湯 南瓜打得濃郁幼滑飲完好開胃Main course熱辣辣上枱漢堡份量十足包好香脆 唔會乾/韌而且上下層貼心地分開放 方便切開黎食吉列豬炸同薯格得鬆脆 但又唔會食到成啖炸粉配埋蘋果雞蛋沙律 感覺都幾fresh薯格全部都好大塊食完漢堡超飽最後餐飲要左杯西柚檸檬冰茶飲落好fresh 可以清一清炸物既油膩感餐廳環境舒服 可以慢慢食 享受一下放假既悠閒
今日難得放假

最後餐飲要左杯西柚檸檬冰茶

飲落好fresh 可以清一清炸物既油膩感
餐廳環境舒服 可以慢慢食 享受一下放假既悠閒
2019-10-06 62 浏览
這間西餐廳同事話好味,今日就來試下,餐牌好靚喎,有圖片,清晰易明。餐廳環境舒適,sofa椅的。青瓜水好特別。感覺fresh的!飲品,蘋果梳打。我覺得OK,不會好甜,西柚檸檬冰茶,同事也是覺得幾好的。澳洲草飼牛肉漢堡,芝士肉醬煙肉薯格,好特別的擺盤方式,漢堡包是分開兩半的,一半有芝士肉醬,煙肉,另外一半生菜蕃茄,好juicy的牛肉,上面有溶左的芝士,肉醬,一片煙肉,個漢堡包也是烘左的,好豐富的感覺,不過好濃味,牛肉都厚身呀。薯格加蕃茄醬正呀!!生菜加蕃茄fresh的!香煎日本刺身帶子配海鮮墨汁意大利飯,深黑色的墨汁飯好味,好香墨魚汁味,帶子外脆內嫩,正!!蒲燒柚子比目魚滑蛋飯,糖醋木耳,我這個用好多紫菜碎舖面。比目魚好大件,好好味,夠晒滑,味道也是剛好呀,紫菜+滑蛋飯也OK,柚子汁味道就一般,食唔出。

餐廳環境舒適,sofa椅的。

青瓜水好特別。感覺fresh的!

薯格加蕃茄醬正呀!!生菜加蕃茄fresh的!

蒲燒柚子比目魚滑蛋飯,糖醋木耳,我這個用好多紫菜碎舖面。

2019-09-06
午餐
2019-10-06 58 浏览
突然小聚.是日與閨蜜吃晚飯!2人各叫了一個set 😆餐湯係南瓜湯,夠滑口加埋少少橄欖油一齊飲令南瓜香味更突出澳洲草飼M級漢堡漢堡裡面牛肉加埋配料分量十足!有大塊煙肉、蕃茄、生菜、洋蔥醬、芝士等等,入面既芝士睇落都超級邪惡呀⋯⋯⋯⋯牛肉juicy,配以濃郁既芝士同煙肉。真係好正~燒味噌三文魚配蘋果沙律及香煎加拿大沙湖野米:三文魚是用日式方法去調理,加上燒烤令魚皮脆脆的。蘋果沙律十分清甜,可減走油膩感。仲有炸豆腐外脆內嫩,炸皮厚度適中,豆腐超級嫩滑。另配搭香煎加拿大沙湖野米的飯焦很棒,感覺特別。
突然小聚.是日與閨蜜吃晚飯!
2人各叫了一個set 😆

餐湯係南瓜湯,夠滑口加埋少少橄欖油一齊飲令南瓜香味更突出

澳洲草飼M級漢堡
牛肉juicy,配以濃郁既芝士同煙肉。真係好正~

另配搭香煎加拿大沙湖野米的飯焦很棒,感覺特別。

2019-10-06 55 浏览
系荃新天地行完街,見到一間裝修好似幾Fresh幾靚嘅餐廳。店裝潢大,寬敞!先來湯,大大碗,飲落幾特別!漢堡真係好高質!好厚身,料足!包皮香,內軟!仲有好香既牛油味,忍唔住咬咗一啖先! 芝士係溶得好澈底令到成個漢堡扒都被芝士包圍住,加埋店員建議既5成漢堡,juicy得嚟面頭又好crispy!仲有炸得好脆口既薯格,熱辣辣,好味 燒味噌三文魚配香煎加拿大冰潮野米!上層是菜沙拉,再有蘋果條,主角當然是三文魚,其魚外層煎得香香的,內層魚好滑!配左幾粒炸豆腐,一口size,正!

先來湯,大大碗,飲落幾特別!

燒味噌三文魚配香煎加拿大冰潮野米!

2019-09-24
2019-10-04 66 浏览
今晚同朋友去荃灣食晚飯見到呢到有間文青風好正既cafe type 西餐廳❤️首先我地要左兩個set dinner 佢先上咗蒜蓉包同忌廉湯,蒜蓉包細細塊好香脆勁香牛油味💕忌廉湯好香味,佢仲落咗少少油係面令到個湯更加smooth💕咁朋友嗰個要左半隻香烤燒春雞同薯菜😍首先要大力稱讚佢嘅燒春雞用咗慢煮嘅方式去烹調,令到春雞嘅肉質比較juicy而且薯菜嘅Testure長做得唔錯,個汁都好夾至於我自己嗰個漢堡套餐入面嗰塊牛肉真係絕頂一流嘅高級享受,因為佢用咗澳洲M級嘅牛肉,入口嘅油脂豐富入口即溶,而且配合埋佢上面嘅芝士同埋其他嘅配料,加埋兩塊烹調過嘅煙肉即係高級享受!😛而且佢陪左一啲新鮮炸起嘅薯角,味道都好好🤗到最後推介大家飲泰式奶茶for餐飲好特別,好一邊有香濃嘅泰國茶葉味道😙
今晚同朋友去荃灣食晚飯
見到呢到有間文青風好正既cafe type 西餐廳❤️

首先我地要左兩個set dinner
佢先上咗蒜蓉包同忌廉湯,蒜蓉包細細塊好香脆勁香牛油味💕

忌廉湯好香味,佢仲落咗少少油係面令到個湯更加smooth💕

咁朋友嗰個要左半隻香烤燒春雞同薯菜😍

• 澳洲草飼牛肉漢堡
1K
2019-09-29 271 浏览
遠處飄來迷人的咖啡香,頓時整個人被吸引著。循著香味走,看到一間田園風格的咖啡店。裝潢以木為主,掛有綠色植物,營造出田園風格,感覺輕鬆自然。餐廳另一端擺放了兩把大型太陽吊傘,加上玻璃透入溫和的天然光,極具朝氣。感覺猶如置身於庭院花園,在充滿簡約休閒的氛圍中甚是愜意。Rose Latte (+$5)玫瑰香氣融進咖啡裡,每一口有淡淡的玫瑰香飄散在喉間。澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格 ($95)麵包外層香脆,內裏鬆軟。漢堡扒肉質綿密、鬆軟多汁、口感細緻。配上芝士和醬汁,一口咬下去,非常滿足。
遠處飄來迷人的咖啡香,頓時整個人被吸引著。

循著香味走,看到一間田園風格的咖啡店。

裝潢以木為主,掛有綠色植物,營造出田園風格,感覺輕鬆自然。

Rose Latte (+$5)
玫瑰香氣融進咖啡裡,每一口有淡淡的玫瑰香飄散在喉間。
Rose  Latte

澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格 ($95)
澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格

2019-09-28 71 浏览
今日來到荃灣新天地,被香噴噴的咖啡味吸引過去了。原來香噴噴的味道正正就是從The BASE Nature傳出來。The BASE nature 門口設有Coffee Bar,選擇的種類都很多:焦糖咖啡、玫瑰拿鐵、甚至連蜜糖柚子梳、荔枝紅茶等有售賣。Cafe裝修以田園的風格為主,以一半店內,一半開放式的設計,營造戶外與室內的場景。環境闊絡,燈光柔和,令人感到很舒適及休閑。炙煙三文魚配黑松露賓尼迪蛋 - $88沙律新鮮翠綠,非常爽口。煙三文魚配黑松露賓尼迪蛋:用法式牛油多士,配合其醬汁,加上煙三文魚及黑松露製成,相當吸睛。切開蛋蛋,蛋汁即時一湧而出,令整個味道更滑更可口。焦糖咖啡 - 跟餐+$5咖啡拉花特別,口感順滑幼細,飲落不會太甜或太膩。
今日來到荃灣新天地,被香噴噴的咖啡味吸引過去了。

環境闊絡,燈光柔和,令人感到很舒適及休閑。

炙煙三文魚配黑松露賓尼迪蛋 - $88

沙律新鮮翠綠,非常爽口。

切開蛋蛋,蛋汁即時一湧而出,令整個味道更滑更可口。

焦糖咖啡 - 跟餐+$5

咖啡拉花特別,口感順滑幼細,飲落不會太甜或太膩。
2019-09-25 92 浏览
今日lunch time黎到The base nature食野,order左個日本刺身帶子海鮮墨魚汁意大利飯,個人都幾鐘意食Risotto, 呢個飯亦幾岩口咪,飯粒幾黏,煙韌有口感,唔錯既意大利飯,墨魚汁會整到嘴唇同牙齒都黑左就一定架啦😂飲返佢擺係桌面既水就ok,加左薄荷葉既水感覺幾Fresh,帶子有兩粒,飯中間仲有魷魚🦑overall食物質素係唔錯既👏🏻Cappuccino 既拉花好靚今日既湯係南瓜湯

Cappuccino 既拉花好靚

今日既湯係南瓜湯
2019-09-25
2019-09-25 56 浏览
係Set lunch到揀左雞胸黎食,因為唔多餐廳有雞胸可以揀,我就鐘意佢啖啖肉,我覺得呢份餐都好岩要健身或減肥中既人食,雞胸本身脂肪唔多,呢碟既碳水化合物亦唔多,欣賞佢有呢個選擇比我。個source好岩口味,茄醬帶微辣好正,少許芥末味配芝士原來好夾!配菜亦好豐富,有西蘭花, 薯仔, 粟米, 蕃茄, 番薯, 全部唔會太濃味絕對係我杯茶👍🏻擺盤幾靚,亦好香。salad揀左蜜糖醋,我都十分鐘意!!!!沙律菜新鮮

salad揀左蜜糖醋,我都十分鐘意!!!!沙律菜新鮮
2019-09-25
2019-09-24 110 浏览
#23092019今日平日約左朋友食飯,見到openrice有全單九折優惠,就拿拿臨book左(最後唔記得左講,好似無用到)。可能平日既關係,早左到附近,經過見到無咩人就早左入去。我同朋友2個人,一人嗌一個Dinner set share食。套餐包湯、包、主菜同飲品,價錢大概12x-17x。 呢個係甘荀薑湯,飲落幾特別,都ok既。 好健康,無甜味🙈唯一挑剔係太早到,去到後期就已經凍曬。 帶子燒到岩岩好,唔會un。下低配南瓜汁煮既藜麥,意外地好味😋 正常漢堡既好味,好多芝士,塊牛係五成熟既。同埋因為知道我同朋友share食,店員主動提出幫我地切開一半。我個人認為幾好食既,但唔知點解無咩人去食。不過因為咁,我同朋友可以慢慢坐係到傾計,無趕我地走👍🏿👍🏿👍🏿
#23092019

[餐湯] 呢個係甘荀薑湯,飲落幾特別,都ok既。
餐湯

[餐飲:茉莉綠茶] 好健康,無甜味🙈唯一挑剔係太早到,去到後期就已經凍曬。
餐飲:熱茉莉綠茶

[燒帶子配南瓜藜麥飯] 帶子燒到岩岩好,唔會un。下低配南瓜汁煮既藜麥,意外地好味😋
燒帶子配南瓜藜麥飯

[牛肉芝士漢堡配薯格] 正常漢堡既好味,好多芝士,塊牛係五成熟既。同埋因為知道我同朋友share食,店員主動提出幫我地切開一半。
牛肉芝士漢堡配薯格

2019-09-23
燒帶子配南瓜藜麥飯
牛肉芝士漢堡配薯格
位於荃灣嘅中心點荃新天地嘅The BASE Nature, 門口有個coffee bar, 咖啡☕️種類同質素分分鐘好過連鎖⭐️(飲過已fc), cafe裝修有田原feel, 半open area嗰part仲設有一排望街bar枱方便靜靜地坐低飲杯野, 二人/四人枱都坐得好舒服😌. 午餐menu價錢由HKD58起, 選擇係多到花多眼亂嘅~>芝士流心吉列豬肉漢堡配蘋果雞蛋沙律•脆薯格 (HKD78)係印左店家logo嘅文青專用木盤🤩呀! 塊吉豬會唔會大塊得滯啊! 首先個burger包唔係坊間嘅hea包, 係咬落皮脆勁鬆軟嘅包, 切開睇睇有幾流心先.一切原來塊吉豬咁厚, 芝心徐徐流出, 雖不至於成碟都係流心芝士, 但咬到中間係cheesy嘅, 豬扒啖啖肉口感鬆軟. 為左唔好食到咁messy我先食哂個沙律🥗, 蘋果好爽彷彿食到丁點wasabi味勁開胃呢! 🥔🥔🥔🥔🥔不得不Like係脆薯格個size同份量, 件件薯格都大塊且厚, 有啲連薯皮仲正, 新鮮炸起熱辣辣好好味😋.•餐湯- 忌廉甘筍湯 (+HKD10)是日餐湯係健康又好味嘅忌廉甘筍湯, 好新鮮好天然味道仲調較得好好添.•有機黑加侖子

芝士流心吉列豬肉漢堡配蘋果雞蛋沙律•脆薯格 (HKD78)
芝士流心吉列豬肉漢堡配蘋果雞蛋沙律•脆薯格

🥔🥔🥔🥔🥔
脆薯格

餐湯- 忌廉甘筍湯 (+HKD10)

有機黑加侖子茶

估唔到唔使加錢嘅餐飲都可以有咁多選擇, menu更加細心列出不含咖啡因嘅茶, li個有機黑加侖子茶有豐富嘅黑加侖子味, 微甜好健康.

枱面貼心地提供浸左薄荷葉嘅水, 在場server主動提供放袋嘅籃👍🏻, 以一間cafe來說service係100分.
2019-09-23
芝士流心吉列豬肉漢堡配蘋果雞蛋沙律•脆薯格
2019-09-22 106 浏览
今個禮拜日起身想食個靚brunch,去左荃新天地揾下有無野食,聽朋友講依間餐廳都新新地,專食西餐。於是,我地慕名去左試下!去到門口,發覺已經有兩枱客人排緊隊,應該都唔錯掛。另外佢都有個專賣野飲既地方。等緊既期間,留意到佢裝修,裏面有好多植物,用天然彩光,亦都係半開放式嘅設計,材料係用木同埋綠色為主,令人覺得好舒服。等左一陣有得入去,佢brunch menu都幾多款式,由飯到burger到甜品都有,幾all-rounded。另外,店員見我哋share menu睇,都拎多張比我地,幾細心。除左野食menu,佢都有d tea set既discount同wine menu。我起身都比較肚餓,叫左10號:未來漢堡+芝士牛油果大啡菇+薯格,未來漢堡既意思係素食burger咁解,舊肉會係人造肉,幾特別所以都想試下。野飲叫左香橙檸茶。Total: $98野飲先黎,香橙檸茶其實係凍檸茶+多舊橙,不過係個幾好既match黎既,啲生果都幾大舊,令杯野變左果茶。朋友叫左Thai milk tea,似係華田溝奶茶,幾得意。到野食喇,burger分開左一半,一份放啡菇同生菜,另一份係人造肉+cheese+牛油果。

去到門口,發覺已經有兩枱客人排緊隊,應該都唔錯掛。

另外佢都有個專賣野飲既地方。

首先食啡菇+菜果份,啡菇有微微烤過,但唔會太乾,配埋生菜食落幾fresh。

而人造肉果份,cheese+牛油果都係幾好既match,而人造肉個口感同味都幾似豬肉,唔覺得食緊假肉,所以都唔錯,食完好飽肚。

薯格係即炸既,外脆內軟,有微微既辣,幾好食。

如果偶爾想食素既話,食十號依個餐都唔錯!性價比高!

最後食完之後係度都坐左一陣,可以慢慢傾緊,都幾chill,係荃灣少有係shopping mall入面既舒服西餐廳。
  • 未來漢堡
2019-09-22 141 浏览
今日去咗荃新天地間The BASE Nature 食lunch。因為係星期日所以係食Brunch嘅。門口影過去都影唔哂間鋪,長方形嘅鋪,水吧起門口側邊。店內分似分紅海咁,中間係通道,食客坐兩邊。人都幾多,坐滿哂,好彩唔使等好耐就有位。佢啲架生同menu都幾chill,紙menu同埋又長又幼嘅刀叉。佢都幾多選擇,有成11個餐,我就揀咗9號,澳洲草飼牛肉漢堡配薯格,同埋泰式奶茶。唔係泰國菜餐廳但有泰式奶茶,幾得意,所以叫黎試下。由等嘅時間分析得出佢所有野都係即叫即整。等咗一陣,野食送到。佢將個Burger分開咗,我諗呢個做法係方便我地呢啲相機食先嘅人啦。Burger面頭有少少肉醬、芝士同洋蔥,另一面就有生菜同蕃茄。每樣食少少之後,最後我都係將佢地二合一,夾埋一齊食。薯格食得出係即炸,點埋茄汁,熱辣辣,又香薯味,好香,好好食。一般我地食開都係穀飼牛,草飼牛少。簡單黎講,養穀飼牛成本係低過草飼牛,食穀嘅牛脂肪會多啲,相對肌肉會少啲,所以牛味會比草飼牛遜色。所以一般草飼牛比較少見草飼牛,因為成本貴。佢塊burger需然有提過我,佢地會煎到五成熟左右,我咬落去大概七成熟啦,唔乾之餘又有肉汁,需然冇
今日去咗荃新天地間

門口影過去都影唔哂間鋪,長方形嘅鋪,水吧起門口側邊。

店內分似分紅海咁,中間係通道,食客坐兩邊。
人都幾多,坐滿哂,好彩唔使等好耐就有位。

由等嘅時間分析得出佢所有野都係即叫即整。
澳洲草飼牛肉漢堡配薯格

每樣食少少之後,最後我都係將佢地二合一,夾埋一齊食。

薯格

一般我地食開都係穀飼牛,草飼牛少。
所以一般草飼牛比較少見草飼牛,因為成本貴。
佢塊burger需然有提過我,佢地會煎到五成熟左右,我咬落去大概七成熟啦,唔乾之餘又有肉汁,需然冇用調味料醃過,會幾夠味,幾surprise。

而泰式奶茶呢,色水好靚,好橙,奶沉底。飲落去都幾特別,香濃之餘有啲朱古力味,好似朱古力奶茶咁。
泰式奶茶

佢個餐牌重有個Beyond Burger,相信係大名鼎鼎嘅人造肉,我都係第一次見有餐敢用,下次有機會黎試下先。
2019-09-22
澳洲草飼牛肉漢堡配薯格
薯格
泰式奶茶
2019-09-21 65 浏览
漢堡真係好高質,包皮煎得好靚同埋夠厚,仲有好香既牛油味,忍唔住咬咗一啖先! 之於芝士係溶得好澈底令到成個漢堡扒都被芝士包圍住,加埋店員建議既5成漢堡,juicy得嚟面頭又好crispy,成個包都好高質,仲有炸得好脆口既薯格,熱辣辣好快就食哂,下次會特登再嚟食!仲有牛肩肉中東包,醬汁多得超誇張而牛肩肉好淋,再加埋沙律同埋燒烤醬,個包一定唔會乾爭爭,冇諗到會咁好食!至於飲品我叫咗意式泡沫奶茶,咖啡既質感但係奶茶既味道,茶底都好濃加埋好香既奶同泡沫,成杯味道都好夾。朋友個杯香橙檸檬冰茶都好鮮味唔係溝糖水!

2019-09-20 70 浏览
今日行開荃新天地見到呢間餐廳裝修好靚,所以決定試一試!牛肩肉中東包好少見到呢個配搭,一嚟已經被佢個醬汁吸引咗,少少辣味同埋燒烤醬,夾埋牛肩肉好食,中東包又唔會好硬,仲有菜中和下唔會太漏。番薯條都炸得好脆,感覺比起薯條健康啲。草飼牛肉漢堡個包煎得好靚,夠厚又唔會乾哂,加埋一塊5成熟既漢堡,好juicy個面又脆脆地,又有煙肉,溶哂既芝士同埋洋蔥絲,好耐都未食過咁足料既漢堡!香橙檸檬冰茶同埋泡沫奶茶都好出色,冰茶真係會有水果切片所以好濃既水果味唔係糖水味,奶茶都好特別,泡沫加埋奶茶既配搭好新鮮同埋茶底都夠濃!
今日行開荃新天地見到呢間餐廳裝修好靚,所以決定試一試!

牛肩肉中東包

草飼牛肉漢堡