2019-11-03 53 浏览
長週要返半日,放工即刻去食個BRUNCH.呢間頗有好評,試下無妨。Menu都頗多選擇!裝修又靚,舒舒服服咁!嗌了澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格+Full-Day Breakfast澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格:漢堡的熱度剛好熔化了芝士痴實了漢堡漢堡牛肉咪好濃,番茄燒得好好,juicy ,配埋酸酸甜甜濃濃的番茄味肉醬,正!Full-Day Breakfast:非常大份的Full-Day Breakfast有好多種唔同嘅小食!每樣都好正!可以同時享受煙肉的油脂香...最鍾意隻菇!加埋溫泉蛋的半溶口感我點的 rose tea, 好美麗的顏色,味道淡淡玫瑰花香,又帶著士多啤梨的酸甜味道,而且不太甜,相信人人都會喜歡的~蘆薈梳打好夢幻,一定要撈混飲,唔係嘅話就太甜啦!
長週要返半日,放工即刻去食個BRUNCH.
呢間頗有好評,試下無妨。
Menu都頗多選擇!裝修又靚,舒舒服服咁!

澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格:

漢堡的熱度剛好熔化了芝士痴實了漢堡

Full-Day Breakfast:

非常大份的Full-Day Breakfast
有好多種唔同嘅小食!每樣都好正!
可以同時享受煙肉的油脂香...
最鍾意隻菇!加埋溫泉蛋的半溶口感

蘆薈梳打好夢幻,一定要撈混飲,唔係嘅話就太甜啦!

2019-11-02 41 浏览
今次就朋友嚟到荃灣荃新天地嘅呢間文青餐廳,裝修得好特別,好有喺都市叢林FEEL星期六既午市係SERVE BRUCH SET既一見到餐牌有得叫burger, 即刻好想食burger嗌了澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格+Full-Day BreakfastBURGER:一上台就真係好大個,賣相已經一百分。塊扒又多汁又有肉味,個包又軟又香,個漢堡面仲要煎香左,真係啖啖是肉,熱辣辣炸起薯格都好正,不過份量真係太多,一個人食都食唔晒Full-Day Breakfast:因為單是賣相已經好吸引,香腸及煙肉絕對是全日早餐的必備配搭,有驚喜的反而是個溫泉蛋菇菇,溫泉蛋切開即流哂黃真係好治癒蜂蜜蘆薈梳打:雖然少了一些蜜糖味,有很多蘆薈粒,都算不錯玫瑰紅茶:比一般紅茶的甜香味,不錯
星期六既午市係SERVE BRUCH SET既
一見到餐牌有得叫burger, 即刻好想食burger
BURGER:
Full-Day Breakfast:
蜂蜜蘆薈梳打:
雖然少了一些蜜糖味,有很多蘆薈粒,都算不錯
玫瑰紅茶:
比一般紅茶的甜香味,不錯
2019-11-02 42 浏览
The BASE nature的蒲燒比目魚飯好惹味。看完電影已是二時多了,肚子很餓,我們到 CityWalk 尋美食。因為過了午飯時段 所以食客不太多。 我們選了 The BASE nature 這兒的午餐價錢非常合理,叫了一個「蒲燒柚子比目魚滑蛋飯」這個飯超正好惹味,紫菜絲下面是一層滑蛋,再下面是一件滑滑的比目魚柳,當你將上面的食材和汁醬混合一齊加上軟綿綿的飯粒,簡直無可抗拒,非常好味。還有一個小吃糖醋木耳,清新又醒胃。餐飲選了蘋果梳打,不錯的凍飲啊!

The BASE nature的蒲燒比目魚飯好惹味。

餐飲選了蘋果梳打,不錯的凍飲啊!
2019-10-25 97 浏览
入到餐廳就覺得好舒服~感覺好闊落 啱晒同朋友食餐飯今晚點左個「beyond burger素漢堡配脆烤芝士大啡菇」~本身好鍾意beyond burger因為佢係用豌豆、蛋白質,加入紅菜頭造嘅「肉」,口感、視覺同味道都好好好似肉,見到即刻order beyond meat!! 而餐廳好善用呢塊beyond burger加埋即炸大啡菇~只係有薄薄嘅脆脆外層~零heavy又滋味~配埋拉絲芝士加牛油果令漢堡口感更加多樣化,真係好幸福!薯角亦係新鮮炸好~香脆又可口~真係好用心製作~一定會再嚟食!
入到餐廳就覺得好舒服~感覺好闊落 啱晒同朋友食餐飯
2019-10-23
2019-10-19 69 浏览
The Base Nature 崇尚自然,集西餐廳和CAFE同於一身的餐廳。坐在餐廳裡,木系裝修,令人心情放鬆。香煎日本刺身帶子配海鮮墨汁意大利飯 帶子大大的一顆,上面的鰹魚乾為帶子增添了鮮味,墨汁稠度剛好,帶有海鮮咸味,兩種材料都挺配搭。蕃茄湯 配 多士 比較像羅宋湯,蕃茄味偏重。多士香脆。 冰搖荔枝鮮紅茶 飲品外形設計得很好,杯面有荔枝和藍莓果肉,冰塊不多不少,令飲品溫度剛好,不太冷,荔枝味道重,香甜不俗,好喝喔。📍The Base Nature 荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG70號舖

香煎日本刺身帶子配海鮮墨汁意大利飯

蕃茄湯 配 多士
比較像羅宋湯,蕃茄味偏重。多士香脆。

冰搖荔枝鮮紅茶

📍The Base Nature
荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG70號舖
2019-10-17 132 浏览
今天難得地跟友人在荃灣找食, 最後我們選擇了在citywalk一期的The BASE nature, 這間餐廳在一個比較少人走的位置上, 因此就算被安排坐在外面的一排, 感覺也不會不舒服, 而且餐廳環境寬敞, 就算坐滿人也不會覺得很吵, 很適合三五知己談天。餐單方面不算有太多選擇, 不過這樣對於有選擇困難的我們, 也不知選什麼好, 所以最後友人提議選擇精選推介。燒原隻日本八戶魷魚釀墨魚汁意大利飯這個飯很特別, 第一次看到這樣的菜式, 是在墨汁意大利飯外用紫菜包著後再用魷魚在最外層包著, 口感很特別, 值得一試。澳洲M級牛肉 肉醬.大啡菇.芝士漢堡漢堡很厚很juicy, 格格薯條是即炸的, 很好吃, 而且餐廳可以幫我們把Burger切開兩邊, 不用自己切到歪歪斜斜。單點滿$150是可以加$35升級做套餐, 不過因為我倆都不想要湯和沙律, 所以決定另外點飲品。友人點了杯冰鮮果茶, 不過不失。而我就點了杯熱的燒椰子朱古力, 淡淡的椰子再加上濃濃的朱古力, 味道很不錯。

燒原隻日本八戶魷魚釀墨魚汁意大利飯

澳洲M級牛肉 肉醬.大啡菇.芝士漢堡

友人點了杯冰鮮果茶, 不過不失。

2019-10-16 94 浏览
放工後約了朋友係荃灣見面,由於大家都對食無乜要求,志在有個地方可以lady’s talk,所以就隨意選了間人少的西餐廳。餐廳採用半開放式設計,座落於商場的一角,環境尚算安靜舒適!我們對餐牌上的菜式都沒甚主意,就打算集中揀選餐廳「👍🏻精選推介」的菜式,最終點了:-澳洲M級牛肉 肉醬·大啡菇·芝士漢堡除了burger外,還有炸薯格,薯格新鮮熱辣炸起好吸引,單憑香味已令我們垂涎欲滴🤤薯格非常香脆,沾上茄汁同吃簡直就是絕配,被我倆極速清光;burger的餡料有蕃茄、煙肉、大啡菇、芝士、生菜及牛肉漢堡扒,burger的麵包烘得香脆微焦,漢堡扒沒有煎得太乾,仍能保持肉汁,非常juicy,店員還細心地將burger一分為二,以竹籤固定,方便我倆進食👍🏻始終這份菜式比較heavy,若burger內的生菜份量多點會更好,可平衡膩感!燒原隻日本八戶魷魚釀墨魚汁意大利飯菜式幾特別,以紫菜包著墨汁意大利飯再釀入原隻魷魚,並灑上木魚絲,感覺似壽司卷!魷魚厚身有口感,配上紫菜香的墨汁飯,口感及味道豐富,不用配醬汁同吃也夠味,我倆均喜愛這道菜式👍🏻燒椰子朱古力朱古力面層有心型拉花,並滲出淡淡椰子香,但飲品分量較少及

澳洲M級牛肉 肉醬·大啡菇·芝士漢堡

燒原隻日本八戶魷魚釀墨魚汁意大利飯

燒椰子朱古力
朱古力面層有心型拉花,並滲出淡淡椰子香,但飲品分量較少及只提供熱飲,若能加設冷飲會更好。

冰鮮果茶
鮮果茶味道正常,但若甜度再輕點及鮮果份量再多點,感覺會較清新健康。

食物質素有意想不到的驚喜,餐廳亦沒有時間限制,非常適合聚會聊天!
  • 脆薯格
2019-10-14 4958 浏览
放假同男朋友一齊出街,行街前梗係要食返啲嘢先啦!平時唔得閒去文清Cafe嘆咖啡,梗係要趁放假嘆下🤤🤤今次就嚟到荃灣荃新天地嘅呢間新開嘅文清餐廳,裝修得好靚,好有喺森林嘅感覺佢有好多brunch set俾我哋選擇,今次同男朋友一人叫咗一個set,再加一杯嘢飲,加埋$200都唔使🤑我叫咗一個未來素食漢堡😍😍佢嘅漢堡扒其實係素食!而唔係真嘅肉類!但係咬落口感非常之似肉😋😋兩邊煎到香口而且唔會好乾,咬落去仲有啲肉汁,唔知真係以為自己食緊一個正常嘅漢堡😚😚配埋裏面有牛油果蓉,大啡菇同埋香煎過嘅蕃茄,感覺10分融洽🤗🤗而且份量都幾大,夠晒飽肚😎男朋友就叫咗個印度烤雞薄餅卷😎呢個薄餅卷用嘅薄餅皮唔係一般好厚嘅皮,而係類似千層酥或者蔥油餅一層層既皮,再加上佢嘅雞肉10分Juicy 😋😋係好高水準😋😋野飲方面男朋友叫咗一杯齋啡,而我就想要特別小小嘅,叫咗一杯玫瑰拿鐵😍一上到黎裝飾得好靚♥️♥️♥️少女心爆發♥️♥️飲落亦都好有玫瑰味♥️♥️總括而言性價比10分高👍🏻👍🏻👍🏻

今次就嚟到荃灣荃新天地嘅呢間新開嘅文清餐廳,裝修得好靚,
好有喺森林嘅感覺

野飲方面男朋友叫咗一杯齋啡,
而我就想要特別小小嘅,叫咗一杯玫瑰拿鐵😍
總括而言性價比10分高👍🏻👍🏻👍🏻
2019-10-13
2019-10-13 109 浏览
幾有驚喜西餐🍴荃灣友既我哩日去左荃新天地搵食,商場入面有一間幾吸引既西餐廳,特別喜歡餐廳有部分係open area💕 感覺無咁局促好free,令人好想喺度chill下😄🤗·我同朋友分別叫左2個set dinner🍴一嚟上左南瓜湯同蒜蓉包🥖 個南瓜湯味道非常濃郁,質感較為杰身,十分足料👍 而蒜蓉包亦好好味😋 蒜蓉油香充足,而且鬆脆可口。·☆ 西班牙海鮮飯 HKD$178份量雖然唔算好多,但正常港女應該都夠食😆 海鮮配料就十分足料,有南海虎蝦、魷魚、大蜆、藍青口及臘腸😚 西班牙飯質感較為乾身,若creamy啲會更juicy呢~·☆ 澳洲草飼M級和牛肉醬芝士漢堡 HKD$178漢堡非常大個,份量十足,要叫餐廳幫手切開先容易食到😂 和牛係餐廳建議既5成熟,因此肉質鮮嫩及肉汁滿滿😋 煙肉亦很不錯,前過既煙肉係咁咇啲油脂出嚟,非常香口🤤 旁邊既薯格炸得香脆,亦經過調味先炸,咸咸地好夠味😋·而餐飲可選無咖啡因既有機薄荷茶及高山蜜樹茶,咁就唔洗驚夜晚瞓唔著啦😆😆
幾有驚喜西餐🍴
☆ 西班牙海鮮飯 HKD$178
☆ 澳洲草飼M級和牛肉醬芝士漢堡 HKD$178
2019-10-09
  • 澳洲草飼牛肉漢堡
  • 脆薯格
2019-10-13 67 浏览
社會氣氛動盪,心情也受影響;今天到荃灣看醫生後找個地方吃點什麼,在荃新中心見到這間the base,記得朋友多次推介,就坐下試試材料簡單的牛油果沙律,吃起來每一樣都有質素,牛油果熟的程度剛剛好,沙律調味也非常到位;一向不太喜歡吃多士的乾巴巴口感,但這份多士用了牛油一起焗,吃起來不單止牛油香味滲出,吃在口中也不會太乾,而且切開一小塊一小塊,很易入口,很喜歡人在低潮時更加需要鼓勵自己,吃一頓好的食物再站起來努力

人在低潮時更加需要鼓勵自己,吃一頓好的食物再站起來努力
Brunch
Brunch
2019-10-12 70 浏览
放假的早上,去左荃新天地食brunch。The base nature 開11點,所以名正言順是吃brunch!荃新天地也有很多食肆,呢間特別有種小清新文青feel,會有一種relex的感覺! 薄荷水正是帶來清新的感覺!我點的是Brunch set ,包飲品。我點的是炙燒煙三文魚、黑松露egg benedict、法式牛油多士;飲品是熱特濃朱古力。沙律菜還不錯,因為沙律醋剛剛好,不會過多/太小。整個多士,最出色部分是法式牛油多士,有牛油得來帶甜味,烘得很鬆軟而脆。egg benedict是帶流心的,蛋黃汁流出來的時候很治癒!煙三文魚如果沒有炙燒應該會更突出。熱的特濃朱古力,不會絕對死甜,總之熱朱古力就是溫暖人心的~整體而言,放假起身到來吃brunch是一個很好的選擇,而且上餐不用等很久,價錢也絕對對得起食物質素!
放假的早上,去左荃新天地食brunch。

熱的特濃朱古力,不會絕對死甜,總之熱朱古力就是溫暖人心的~

2019-10-12
$90 (早餐)
2019-10-11 82 浏览
今天又要趕住去食中午,我們便去了荃灣一間餐廳,他有室內及open area 的地方,都挺特別,他們的菜單中只有十個中午Set Lunch,非常簡潔,有選擇困難症的人也不會選很久,超級簡單,這裏環境非常優雅,服務員亦有笑容,可以枱之間的距離也合適,兩人座位更顯得有私隱度,我們便叫了以下套餐。蒲燒柚子比目魚滑蛋飯 配糖醋木耳 $95飲品:有機高山蜜樹茶香煎日本刺身帶子配海鮮墨汁意大利飯 $85飲品:西柚檸檬冰茶整體來說食材及環境都非常給力,有機會大家一定要來試呀。

蒲燒柚子比目魚滑蛋飯 配糖醋木耳 $95
飲品:有機高山蜜樹茶

香煎日本刺身帶子配海鮮墨汁意大利飯 $85
飲品:西柚檸檬冰茶

整體來說食材及環境都非常給力,有機會大家一定要來試呀。
2019-10-11 158 浏览
今晚係荃新天地覓食,見到一間開揚式既西餐廳,環境舒適,於是決定入去試下。有散叫,亦都有set dinner. 比較過叫set dinner好抵食,於是叫左兩個set dinner.Set dinner menu每張枱上面有一支水俾你斟,好方便。Set dinner包餐湯同牛油法包多士,今晚餐湯係尖豆蘋果湯,入面充滿蔬菜粒,味道清新,好飲香煎日本刺身帶子配北海道南瓜藜麥飯:帶子大大粒,煎左好香又嫩囗,全部都係藜麥飯,冇溝白飯,好有咬口,健康好選擇孖然串烤紐西蘭有機羊頸柳,烤菜,中東袋包,薄荷汁:孖然味重,羊肉唔羶,配有蔬菜,中東袋包好好食最後以美式咖啡同茉莉花綠茶作結。

Set dinner menu
每張枱上面有一支水俾你斟,好方便。

香煎日本刺身帶子配北海道南瓜藜麥飯

孖然串烤紐西蘭有機羊頸柳,烤菜,中東袋包,薄荷汁
最後以美式咖啡同茉莉花綠茶作結。
2019-10-10
香煎日本刺身帶子配北海道南瓜藜麥飯
孖然串烤紐西蘭有機羊頸柳,烤菜,中東袋包,薄荷汁
2019-10-09 116 浏览
一段時間冇去荃新天地,估唔到餐廳都轉了不少。自從有兩個小朋友後,可選擇嘅餐廳變得少之又少,出發前見呢間新餐廳全正評仲有得book位,決定一試~一去到侍應已安排好bb櫈(openrice訂座時有要求)感覺好細心而且服務態度良好!值得一讚~但餐牌食物選擇較少,最後order了二人餐,價位中上。除咗上菜較慢外,食品質素基本上完美,而且感覺係family friendly餐廳,亦適合情侶拍拖聚會。下次要試lunch及tea set的pancake!值得再次幫襯。

但餐牌食物選擇較少,最後order了二人餐,價位中上。

楊蔥湯  蕃薯條  蒜蓉包
慢煮三文魚豆腐
  • 蕃薯條
  • 白汁米粉
  • 慢煮三文魚
近排食滯左,做完運動行左陣街,去到餐廳想簡啲無咁飽肚既餐食下,一號餐牛舌串燒加個太陽蛋珍珠米,好似最清清地,但係我加左45蚊要晒湯,沙律,蛋糕,好好味,無加錯。牛舌串燒個牛舌好香,又林,估唔到咁好食,而且我好喜歡食牛舌,十分滿分!👍👍👍太陽蛋珍珠飯啲蛋液都好香口,不過香港人食太陽蛋飯,我覺得爭咁幾滴鼓油😂😂配左杯凍雪梨茶,好潤喉,近排成日乾咳,飲完好似滋潤左好多咁。個湯係南瓜湯,好香南瓜味,好好飲。朱古力蛋糕佢地仲每枱都有支薄荷葉水你自己斟,都幾方便。地方大,坐又舒服,望出去啲風吹下吹下啲樹,係度坐下都幾寫意,唔覺意係度坐左兩個鐘。

個湯係南瓜湯,好香南瓜味,好好飲。
朱古力蛋糕

佢地仲每枱都有支薄荷葉水你自己斟,都幾方便。