2019-09-22 133 浏览
今日去咗荃新天地间The BASE Nature 食lunch。因为系星期日所以系食Brunch嘅。门口影过去都影唔哂间铺,长方形嘅铺,水吧起门口侧边。店内分似分红海咁,中间系通道,食客坐两边。人都几多,坐满哂,好彩唔使等好耐就有位。佢啲架生同menu都几chill,纸menu同埋又长又幼嘅刀叉。佢都几多选择,有成11个餐,我就拣咗9号,澳洲草饲牛肉汉堡配薯格,同埋泰式奶茶。唔系泰国菜餐厅但有泰式奶茶,几得意,所以叫黎试下。由等嘅时间分析得出佢所有野都系即叫即整。等咗一阵,野食送到。佢将个Burger分开咗,我谂呢个做法系方便我地呢啲相机食先嘅人啦。Burger面头有少少肉酱、芝士同洋葱,另一面就有生菜同蕃茄。每样食少少之后,最后我都系将佢地二合一,夹埋一齐食。薯格食得出系即炸,点埋茄汁,热辣辣,又香薯味,好香,好好食。一般我地食开都系谷饲牛,草饲牛少。简单黎讲,养谷饲牛成本系低过草饲牛,食谷嘅牛脂肪会多啲,相对肌肉会少啲,所以牛味会比草饲牛逊色。所以一般草饲牛比较少见草饲牛,因为成本贵。佢块burger需然有提过我,佢地会煎到五成熟左右,我咬落去大概七成熟啦,唔干之余又有肉汁,需然冇
今日去咗荃新天地间

门口影过去都影唔哂间铺,长方形嘅铺,水吧起门口侧边。

店内分似分红海咁,中间系通道,食客坐两边。
人都几多,坐满哂,好彩唔使等好耐就有位。

由等嘅时间分析得出佢所有野都系即叫即整。
澳洲草饲牛肉汉堡配薯格

每样食少少之后,最后我都系将佢地二合一,夹埋一齐食。
澳洲草饲牛肉汉堡

薯格

一般我地食开都系谷饲牛,草饲牛少。
所以一般草饲牛比较少见草饲牛,因为成本贵。
佢块burger需然有提过我,佢地会煎到五成熟左右,我咬落去大概七成熟啦,唔干之余又有肉汁,需然冇用调味料腌过,会几够味,几surprise。

而泰式奶茶呢,色水好靓,好橙,奶沉底。饮落去都几特别,香浓之余有啲朱古力味,好似朱古力奶茶咁。
泰式奶茶

佢个餐牌重有个Beyond Burger,相信系大名鼎鼎嘅人造肉,我都系第一次见有餐敢用,下次有机会黎试下先。
2019-09-22
澳洲草饲牛肉汉堡配薯格