餐厅: The 5B Private Corner
资讯:

2019-03-13 1593 浏览
今日同朋友係荃灣聚會,想搵間安靜又舒服既cafe坐下,見呢度好近我地位置,所以就決定上去坐下。呢度既位置好隱蔽,係一間好隱世既Cafe!一到埗就見到好靚既店內裝潢,每個位好有心思,仲有窗口位可以看海,客人都好安靜,坐得好舒服,仲有好多桌上遊戲玩!我見每枱都有客人玩緊!有好多影相打卡位,由其係望景位,每張枱都有個小小既蠟燭🕯️好有氣氛。坐底第一時間睇下有咩食,醫左個肚先。我地叫左兩個六道菜晚餐,性價比最高,又有前菜、主菜仲有甜品!廚師餐湯:羅宋湯,好多紅蘿白~田園沙律既醬汁係黑醋汁,開胃前菜!牛油法包係切成薄薄既一片上餐既速度好快!基本上一叫完餐幾分鐘就上完前菜!值得一讚。主菜叫左 煎封北海道刺身級帶子蒜香天使面刺身級帶子好厚身!咬落唔會好淋,煎到金黃色既兩邊,可以保留到鮮味!唔錯!仲有芝士粉免費提供,加分!另一個主菜係 香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬(選配香草薯角)〔廚師推介八成熟〕低溫慢煮嘅黑毛豬梅肉,肉質鮮嫩多汁,又有濃郁既肉味,八成熟果然係特別好食!值得推介!推薦一試!自家製蘋果醬 非常特別有甜同埋酸,我中意甜個邊,好似蘋果批嗰啲蘋果醬咁,配埋個黑毛豬肉成個感覺唔同晒。大推!最

坐底第一時間睇下有咩食,醫左個肚先。

我地叫左兩個六道菜晚餐,性價比最高,又有前菜、主菜仲有甜品

廚師餐湯:羅宋湯,好多紅蘿白~
田園沙律既醬汁係黑醋汁,開胃前菜!
牛油法包係切成薄薄既一片

上餐既速度好快!基本上一叫完餐幾分鐘就上完前菜!值得一讚。

主菜叫左 煎封北海道刺身級帶子蒜香天使面

仲有芝士粉免費提供,加分!

最後嘅甜品可以選擇精選蛋糕或雪糕,我哋揀咗 朱古力芝士蛋糕 同埋 薄荷朱古力慕絲蛋糕。

朱古力芝士蛋糕比較硬身,朱古力味香濃,而薄荷朱古力慕絲味道頗甜,相比起芝士蛋糕就略為遜色了一點,不過還算中上~

擺盤都有用心,唔會很單調咁樣直接喺雪櫃夾件蛋糕出嚟就算,值得加分!

食完飯就同朋友周圍影吓相,睇吓風景,玩下桌上遊戲,舒服既時間過得特別快。

2019-03-13
2019-03-13 197 浏览
The 5B private corner 荃灣呢一間清優舒適嘅cafe店, 環境佈置同設計都非常之花心思,作為一個休閒放鬆嘅地方就最適合不過場內有好多嘅擺設, 佈置都好精美, 形成一個家的感覺窗口位面對荃灣海旁, 可以一覽美景店內亦都有大枱,可以一大班人黎消遣晚市套餐日呢D選擇餐湯係羅宋湯, 而沙律落咗黑醋,酸酸甜甜嘅頭盤, 蒜蓉包好脆好薄煎封北海道刺身級帶子蒜香天使麵天使麵好重蒜味,炒得非常之香, 而店內有提供芝士粉,加少少可令味道更加突出, 帶子煎香咗兩邊至金黃色,都幾大粒架,味道都唔錯擺盤都幾靚香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬薯角脆卜卜, 好香口, 而黑毛豬味道濃沃, 肉味亦都好突出, 比起平時其他嘅豬肉味道更加濃, 而且肉質嫩口,味道不錯而最後甜品可以自由選擇朱古力芝士蛋糕口感比較實,芝士味幾重, 值得推介薄荷朱古力慕士蛋糕口感偏軟, 薄荷味濃, 朱古力不太甜呢度環境清幽,絕對係一個休閒嘅消遣熱點, 而且店員服務態度良好, 值得推介
The 5B private corner

場內有好多嘅擺設, 佈置都好精美, 形成一個家的感覺

窗口位面對荃灣海旁, 可以一覽美景

店內亦都有大枱,可以一大班人黎消遣

晚市套餐日呢D選擇

擺盤都幾靚

而最後甜品可以自由選擇
朱古力芝士蛋糕

朱古力芝士蛋糕
口感比較實,芝士味幾重, 值得推介
薄荷朱古力慕士蛋糕

薄荷朱古力慕士蛋糕
口感偏軟, 薄荷味濃, 朱古力不太甜

2019-03-11 67 浏览
今日約了朋友們聚餐,朋友A介紹了這間秘密餐廳,由於於工廈裡,樓下又沒有廣告牌,唔係朋友係附近工作,都唔知有間樓上cafe。到達餐廳時已接近七點,餐廳已差不多滿座,咁秘密嘅餐廳,星期六滿座一定有過人之處。坐落覺得環境好舒適,大部分傢俬都係木制,好有家的感覺。我們叫了四個set share食,套餐包括餐湯、沙律、main course、飲品和甜品,每個set平均一百二、三十蚊,都好底食。而且全部質素好高。湯及沙律:沙律菜好新鮮,沙律汁少少酸又甜甜地。黑豚肉漢堡:漢堡有肉汁,煎得好香口。黑菘露雜茵意粉:好濃黑菘露味。黑毛豬配蘋果醬:黑毛豬好嫩好霖。北海道帶子蒜香天使麵:好香蒜容味。甜品:綠茶蛋糕、粟子蛋糕、tiramisu 、士多啤梨雪糕|

湯及沙律:沙律菜好新鮮,沙律汁少少酸又甜甜地。

黑豚肉漢堡:漢堡有肉汁,煎得好香口。

黑菘露雜茵意粉:好濃黑菘露味。

黑毛豬配蘋果醬:黑毛豬好嫩好霖。

北海道帶子蒜香天使麵:好香蒜容味。

甜品:綠茶蛋糕、粟子蛋糕、tiramisu 、士多啤梨雪糕

2019-03-11 79 浏览
天氣突然轉涼,又是外出找好東西吃的時候。經朋友介紹,於荃灣工廠大廈有一環境非常合適談天論地的好地方,因此相約朋友前去。餐廳位於工廠大廈內,餐廳環境與工廠大廈截然不同。餐廳有不同套餐,店員推介慢煮西班牙黑毛豬扒配自家製蘋果醬。豬扒由於是慢煮的關係,不會全熟,留有鮮嫩口感,豬扒上還有黑椒粒作為點綴。套餐還有沙律,多士和餐湯作為前菜。飲品點了檸檬特飲,最後還有雪糕作為甜品。食物上非常好吃,餐廳還提供不同的桌上遊戲,適合一大班朋友上來談天玩樂。
套餐還有沙律,多士和餐湯作為前菜。
飲品點了檸檬特飲,最後還有雪糕作為甜品
  • 香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬
今日同朋友一家食晚飯。大家都帶小朋友。D小惡魔出街食飯通常都摘搞搞震。心諗,呢餐飯都好難食得安落。好彩友人揾左呢間工厦文青café. 呢度裝修舒適,最緊要係有好多桌上遊戲:波子棋,四子連環棋,UNO,企鵝銼冰等。小朋友乖乖一起玩。媽咪們可以安心傾計食飯。呢度既 dinner set 都包括湯,面包,沙律,主菜,甜品及飲品,算是5 courses dinner , 好抵食。慢煮黑毛豬肉質幼嫩,好 juicy,再配上自家製蘋果醬,製作用心。👍 刺身級帶子意粉,帶子好大隻,好鮮味。漢堡包好大個好足料,除漢堡外,仲有芝士,生菜,蕃茄,菠蘿,個飽好好味,吾知係咪自家製呢?仲配上薯角同沙律。薯角炸得好香脆,小朋友食到吾停口。蛋糕好味吾會太甜,仲有多款雪糕選擇🍧。 哩度點止係文青café, 即情係親子聚會好地方。

刺身級帶子意粉,帶子好大隻,好鮮味。

蛋糕好味吾會太甜,仲有多款雪糕選擇🍧。

哩度點止係文青café, 即情係親子聚會好地方。
2019-03-09 57 浏览
今天約咗朋友係荃灣食晚飯。見到地址,都估係隱藏在工厦的餐廳。但上到來一睇,有電視機柜,有書架,餐桌亦很家庭式。整個餐廳就似係屋企開派對!窗邊的是一排吧檯,對開望海。坐哩度飲咖啡或啤酒,好有詩意。哩度有好多書同桌游。晚餐係六道菜。有餐包,餐湯及沙律。餐包蒜蓉好香。餐湯係雜菜湯。沙律好新鮮。主菜我選了,慢煮黑豚肉漢堡包個漢堡超厚,黑豚肉好match酸味。所以塊漢堡有菠蘿一起,仲有芝士,沙律菜,及蕃茄。配薯角。黑豚肉扒係招牌菜。慢煮處理,好冧好嫩。扒位有肥肉,食落好爽好彈牙。北海道帶子天使麵。带子煎得剛剛好。唔係勒。天使麵用橄欖油炒,好好味。黑松露雜菌意粉一菇汁好濃,個汁好creamy.甜品有蛋糕或雪糕。蛋糕唔錯。我較喜歡 栗子味。雪糕我地要了士多啤梨味。最後,飲杯香濃的即磨咖啡。劃上一個完美的句號!是日星期六,下午下大雨,哩間隱敝的Cafe依然爆!味道不容懷疑!

窗邊的是一排吧檯,對開望海。坐哩度飲咖啡或啤酒,好有詩意。

哩度有好多書同桌游。

慢煮黑豚肉漢堡包

黑豚肉扒係招牌菜。

慢煮處理,好冧好嫩。扒位有肥肉,食落好爽好彈牙。

黑松露雜菌意粉一菇汁好濃,個汁好creamy

最後,飲杯香濃的即磨咖啡。劃上一個完美的句號!

• 香煎西班牙黑毛豬
2019-03-09 391 浏览
係Eatigo見到呢間cafe八點有50%off 食物環境睇相都好似唔錯 就book左同朋友試下 不過位置真係有啲隔涉 係工廠區離地鐵站都有啲遠黃金薯絲蝦🍤即叫即製熱辣辣 脆身唔油膩法式香草烤雞 配意粉🍗係半隻既烤雞呀 烤雞既皮薄唔油膩 雞肉幾嫩唔乾 🍝意粉冇咩調味 如果有返啲汁就好啦龍蝦汁燴意大利海鮮飯🦐虎蝦肉同紐西蘭青口都幾新鮮唔會腥 蝦仲要係去殼既 好岩我呢啲懶人 🦞龍蝦汁味道唔會太淡香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬 配香草薯角🐷慢煮嘅黑豚肉好稔身 配上自家製蘋果醬 又幾夾幾清新 而配上隔離既法國芥末子醬 就會惹味啲🥔香草薯角粗身唔油膩 又幾有薯味意大利黑松露雜菌意粉黑松露味唔算太重 意粉唔會煮得太冧太硬 creamy啲就更好 感覺上有點淡整體來講 食物質素唔會話特別岀色 不過環境就好闊落舒服 設計以木為主調 好花心思好溫馨 仲有board game 書本 雜誌 可以自己一個係到hea足成日 或者 同朋友係到傾足玩足成日
黃金薯絲蝦

香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬 配香草薯角
意大利黑松露雜菌意粉
意大利黑松露雜菌意粉

2019-03-04 239 浏览
The 5B Private Corner隱藏在荃灣工廠大廈內,窗旁有大玻璃引入自然陽光,靈氣的木桌及暖和的光線,看到也覺身心舒泰。店內環境寬敞,開揚的環境、令人放鬆,感覺特別悠閒寫意。店內提供不少玩意,可供借玩。香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬 ($128)黑毛豬軟腍,略帶點肥膏,令肉質更香口。自家製蘋果醬清甜開胃,清新健康,配以黑毛豬一起吃,有作解膩之用。法式香草烤雞 (半隻) ($138)烤雞色澤金黃,店員一放上桌,香味撲鼻,令人食指大動。雞肉非常嫩滑,而且很入味,真的色香味俱全!👍🏻整體來說,食物質素及水準很高,而且價錢相當大眾化,值得向大眾推介!但如果可以改善擺盤,就更為理想了!

店內環境寬敞,開揚的環境、令人放鬆,感覺特別悠閒寫意。

店內提供不少玩意,可供借玩。

香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬 ($128)
香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬

法式香草烤雞 (半隻) ($138)
法式香草烤雞 (半隻)

香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬
法式香草烤雞 (半隻)
2019-03-04 1743 浏览
回想起從前,我地一起拍住去做化妝工作。 晨早5點便起床,6點搭taxi便要出門口工作了,直至晚上11點才回家。 今晚,可以同好拍檔聚首一堂,獎勵下自己及好拍檔 ,慢慢地食下飯,傾下偈。這店子給予感覺好似身在屋企,有家的感覺。 每個角落都有不同的主題,坐在不同的角落就有不同的感覺,好得意😉🌺以前方便化妝工作,入一到喜宅,好自然就會搵我地的有利位置工作。 客廳必然會見到的,也是常常在四四正正的客廳工作。 有埋📺,入型入格🌸吸引的是松木板及隨心隨意的設計,令人想起家中那塊松木板,貼滿提醒自己的貼文,或家中水,電費單……🌻有單車的朋友,佢地係愛車如命,能把單車放入屋,也好好的收納;所以單車係佢地第二個老婆,真的冇錯。🎑Front desk : 前枱很豐富地放滿廚房的工具,食材,想必是有認真烹調的使命感。🏵️朋友愛喜歡八哥,她也很喜歡買她的小寵物的小玩兒在佈置家,很有家的感覺。🍽️前菜 🥣🥖🥗 簡簡單單的,南瓜味道很清甜。🍸龍蝦汁燴意大利海鮮飯:朋友說愛吃意大利飯,喜歡意大利飯的煙韌口感。 龍蝦汁剛好,唔太多味濃,值得一嚐🍹煙三文魚沙律 :喜歡食「草」的人,是不會拒拒任何的沙律,一樣的好味道,食

,想必是有認真烹調的使命感。

🍽️前菜 🥣🥖🥗 簡簡單單的,南瓜味道很清甜。

🍹煙三文魚沙律 :喜歡食「草」的人,是不會拒拒任何的沙律,一樣的好味道,食得健康。

☕Cappuccino :咖啡味太輕,可以加重少少咖啡味。
🍵咸檸蜜 : 味道不錯,甜酸味剛剛好

🍰日本芝士蛋糕 :講起芝士蛋糕,原來我地兩個都好喜歡食,果然識食
一講起芝士蛋糕,兩個都🐔🐓🐣🐤🐥不停口,說著芝士蛋糕如何的好味道

🐾💐☘️🌿🌾這店很有特色,有5個獨立主題Zone, 坐在不同主題區域,便身在唔同主題屋企內,感覺很和諧及舒服,跟朋友girl talks, 坐著便不想離開了。

2019-02-18
  • 煙三文魚沙律
  • 龍蝦汁燴意大利海鮮飯
2019-03-03 102 浏览
星期日同朋友係附近教堂彌撒後一齊食晏,之前都有來食過晏(因為住附近),難得個朋友來開荃灣就帶佢來呢到來試下!呢到裝修好舒服,同外面個石屎森林完全兩個世界,環境舒服又靜,感覺唔會好似商場餐廳咁。。。嘈!我地坐係窗邊bar枱,個景都算開揚嘅,仲有海景tim😆!我地點左黑松露雜菌意粉同埋豬扒漢堡,個黑松露好creamy好好味😋,我朋友點嘅漢堡塊豬扒係勁大片,佢話應該係切開個包再分別塞2塊豬扒入去😆,仲有啲咖啡☕️都唔錯可以一試👍🏼
2019-03-03
2019-02-24 115 浏览
星期六下午到荃灣辦點事,完成工作後要輕鬆一吓。聽朋友説有間cafe不錯,地點就在附近,一於試試。Cafe名The 5B Private Corner,地點在工業區。Cafe 裝修得很有文青感覺,令人很relax及非常適合放空。見星期六下午還有很多客人,相信此cafe的食物應有一定水準。看過menu, 㸃了假日套餐包括甘荀忌廉湯,煎北海道帶子沙律及凍檸茶。另加叫蜜糖雞槌。沙律菜份量足及新鮮,並加了日式胡麻醬,很醒胃。帶子煎得剛好,非常軟熟,鮮味十足。甘荀湯很creamy及有鮮味,相信加了魚湯提升味道。雞槌炸得香脆及乾身,點些蜜糖同食,味道很配合,有點畫龍點睛效果。埋單約140元,以食物質素及價錢來說,值得推薦。

甘荀湯很creamy及有鮮味,相信加了魚湯提升味道。

埋單約140元,以食物質素及價錢來說,值得推薦。

2019-02-23 58 浏览
忙左成個星期,今晚一於約老死出來食餐好的,佢就推介左為於荃灣工廠區的5B Private corner,我地無叫套餐,而是散叫了2個主食,一個沙律,一碟3隻炸蠔及甜品心太軟。整體食物質素唔差,個青蘋果🍏乳酪沙律,食材新鮮,配搭得而,做得好出色。炸蠔亦好香口,唔會炸得過乾。相比之下所叫的兩個主食就一些失望😞,香煎慢煮黑毛豬配自家製蘋果醬,肉質有些‘鞋’。法式香草烤雞(半隻)但係個皮烤得唔夠脆,肉質ok.最欣賞係個蘋果醬,一定要試!甜品心太軟是全晚最出色,沒有過甜,配上冰淇淋食一流!
2019-02-22 85 浏览
呢間荃灣柴灣角嘅Cafe位於工廈,所以比較寧靜悠閒。星期六下午來到,餐廳亦有唔少人,有三三兩兩飯聚,亦見不少人一路飲住咖啡,一路用電腦做野。呢度亦都擺左好多書本同board game,食之餘亦都可以睇下書玩下遊戲。羅宋湯番茄味道好濃,味道湯料亦都好豐富!蒜香辣椒海鮮意粉聞落真係好香蒜蓉味。蝦幾大隻兼食落爽口彈牙,青口亦都唔腥。意粉撈住D蒜蓉辣汁同香料,味道辣辣地,好好味!棒子咖啡咖啡味濃郁,一飲落去偏苦,然後慢慢就品嚐到榛子嘅甜味,但整杯咖啡味道唔算太甜。額外加左個精選蛋糕,選左士多啤梨味。海綿蛋糕鬆軟,士多啤梨嘅cream均勻塗抹係蛋糕之中,士多啤梨嘅酸味同忌廉嘅甜味平衡得幾好,味道相當唔錯!

羅宋湯
番茄味道好濃,味道湯料亦都好豐富!

蒜香辣椒海鮮意粉

棒子咖啡

額外加左個精選蛋糕,選左士多啤梨味。
2019-02-18 79 浏览
這次與朋友一同前往荃灣逛街,過後我們一同決定找點東西吃,因為我們也攰了,這次我們點選了一家位於荃灣西附近的cafe,這是因為文青少女們大愛, 也就是指我們。 距離最近地鐵站大約需時十分鐘,地理上可能未必最方便,荃灣區居民親切友善,所謂路在口邊,只要願意張開我的嘴巴問一下,便能找到了答案。 朋友應該十分的肚餓,他點了漢堡,我並不算太餓, 所以只是嚴選了飲品一杯飲品名稱為黑啤的飲品。 幫我聽到了這個名字第一時間聯想起酒精類飲品,但寶寶是不喝酒的,因為還是日天的時間,其實這是一杯 咖啡配合梳打水,外貌看起來與一般的啤酒沒什麼異樣,大分別也沒有,味道和成份卻大不同, 逛街累了的寶寶又提起精神來了。

週日黃昏時段最岩就係去Cafe hea下🥰今次去依間叫The 5B Private Corner設計簡約得來幾舒服旁邊有一堆boardgame吸引我目光嘅除咗係蛋糕仲有一排可樂樽😍我自己都有儲,但冇佢咁多點左個慢煮美國黑豚肉漢堡🍔跟返有個南瓜湯,沙律,蒜蓉包點咖啡飲品仲有半價個漢堡有菠蘿,好好味同埋人均價錢唔貴我呢個set加埋咖啡...都係130幾錢舒舒服服的hea下😁😁😁😁
週日黃昏時段
最岩就係去Cafe hea下🥰
今次去依間叫The 5B Private Corner
設計簡約得來幾舒服
旁邊有一堆boardgame

吸引我目光嘅除咗係蛋糕

仲有一排可樂樽😍
我自己都有儲,但冇佢咁多

點左個慢煮美國黑豚肉漢堡🍔
跟返有個南瓜湯,沙律,蒜蓉包
點咖啡飲品仲有半價
個漢堡有菠蘿,好好味

同埋人均價錢唔貴
我呢個set加埋咖啡...都係130幾錢