2021-03-23 31 浏览
Thai2.0不必花大錢就可嚐到美味又道地的泰國料理,故一到用餐時間,不論是外賣或是堂食都大爆滿。這裡餐點選擇多,價錢相宜,難怪深受食客的喜愛,吃過一次便成了主顧。泰式生蝦刺身底部墊有冰塊冰鎮著,而生蝦刺身當然要趁早吃,不過它們到桌沒多久已被秒殺。生蝦刺身肉質爽彈鮮甜,沾上中間特製泰式醬汁,夾著蒜片,辣椒吃,醬料沒有蓋過生蝦刺身的甜,相反令生蝦刺身躍上另一個層次。說到泰國菜,冬蔭公湯一定榜上有名,即使大熱天,大家還是想喝。冬蔭公湯上桌時酸香十足,香茅味道濃郁,讓人挺期待。湯頭配料給得不手軟,足足有十多尾鮮蝦,蝦肉水嫩具彈性,而蝦精華融入湯中,冬蔭公湯香氣,酸度到位,入口充滿開胃的酸辣滋味,對冬蔭公湯嘴刁的我來說,這是優秀的冬蔭公湯。朋友說都來到泰式餐廳,怎可能不來杯泰式奶茶,奶茶以泰式紅茶為基底,再配上奶水與煉奶,適量的冰塊,泰式奶茶茶味突出,冰塊稀釋奶茶甜度,故喝來不會死甜。黃澄澄的芒果沙冰香甜味美配重口味的泰國菜剛好,芒果沙冰現點現打,幼滑冰涼,果香滿滿,喝完沙冰保證消暑解辣。泰式海鮮炒米粉絲絲分明,軟中帶點韌勁,炒得不油膩,味道可媲美泰國所吃的正宗風味,甜甜的醬油味多令人懷念。最

泰式海鮮炒米粉絲絲分明,軟中帶點韌勁,炒得不油膩,味道可媲美泰國所吃的正宗風味,甜甜的醬油味多令人懷念。最涮嘴的是蝦仁,青口,雞蛋,蘿蔔,菜心快炒,把海鮮鮮味和蔬菜清甜貫穿米粉其中。

泰式鐵板蠔餅一大盤的送到我們眼前,我們的目光被密鋪的蠔仔吸引著,最少有四,五十顆蠔仔,大廚真的給得豪邁。鐵板蠔餅脆嫩兼具,外圍比較脆,中間柔嫩,蠔仔鮮滑,蠔餅口感層次多變。
2021-03-22 66 浏览
好耐無得去旅行啦!大家都應該好心郁郁!但無辦法,只好係香港感受下異地美食!我諗泰國菜都係唔少人嘅選擇!通常我揀嘢食都會揀啲輕量啲,可以揀多幾款試多幾款!😆食泰國菜我大多數都會叫燒豬頸肉,豬頸肉其實係一款好難會難食嘅,但我真係試過有間米線嘅豬頸肉真係可以整到柴到唔想食!而咁次嘅炭燒豬頸肉好有炭燒味,而且一啲都唔柴,調味上又唔會太濃,如果食得濃味嘅有兜秘製汁可以俾你點!而出街食多想讕係健康咁叫碟菜🤣而馬拉盞炒通菜都係我至愛,而碟菜鹹度啱啱好,就咁食唔駛有飯餸都冇問題!主食叫咗份泰式鮮蝦炒金邊粉,份量都好足,金邊粉又保持到口感唔會煮得太淋,加埋花生粒好香口,而最驚喜係入邊有辣菜圃,都係第一次食到金邊粉有辣菜圃,好特別食落又更爽口😋另外泰國唔少得嘅甜品 芒果糯米飯,即叫即做所以等候時間要耐少少,但好值得上到嚟飯仲熱辣辣好淋👍🏻加上香甜芒果,正!
好耐無得去旅行啦!大家都應該好心郁郁!
但無辦法,只好係香港感受下異地美食!
我諗泰國菜都係唔少人嘅選擇!
通常我揀嘢食都會揀啲輕量啲,可以揀多幾款試多幾款!😆

炭燒豬頸肉

馬拉盞炒通菜
泰式鮮蝦炒金邊粉
芒果糯米飯
2021-03-22 41 浏览
泰式美吃很久亦沒有去吃了,泰國的招牌菜,很多選擇,瓜米粉、泡麵、油麵、寬麵等,配料多有雞肉丁、雞蛋、豆芽菜、韭菜等,棒。  泰式豬手飯泰國任何地方都有豬手飯,最多人認識的當然是MBK 商場內的foodcourt,但其實還有一個地方在曼谷也十分有名。香港很難分享美味豬手~這店卻有感覺,豬手豐富好吃骨膠原,將豬手炆至肉質軟稔,配上酸辣醬汁來一起吃,一款好的菜式~吃得到點點薑片蔥~去曼谷最愛周街吃豬手飯 ,滑滑既豬肉配上個汁實在是棒! 今次跟朋友吃,點了更多的小吃,好吃也!  蝦餅中火煎熟表面香口彈牙,蝦餅金黃!油炸香脆可口~食物配泰式雞醬拌食,很泰風味呢!要一吃呢。 串燒串燒雞肉,蘸上醬汁。非常吸引,一口吃下,好吃喔。 跟朋友吃了一個很有泰風味之晚餐,實在棒喔 飲杯清涼既青檸梳打和朋友暢談一番

泰式豬手飯

今次跟朋友吃,點了更多的小吃,好吃也!

蝦餅

串燒
串燒雞肉,蘸上醬汁。非常吸引,一口吃下,好吃喔。

3K
2021-03-20 46 浏览
同朋友出黎食下飯,揀左食呢間泰國菜餐廳,叫Thai 2.0,餐牌選擇幾多,加上價錢貼地,朋友話佢都成日過黎食lunch㗎。六點幾黎到人唔多,揀左張卡位坐,幾濶落舒服。朋友拍板點左幾樣野,加埋一大概三百蚊左右。先來的鐵板蠔仔蛋,熱辣辣滋滋饗勁吸引呀。蠔仔蛋嫩滑肥美,勁多蠔仔啖啖肉,好鮮嫩好好味呀。再來個飛天通菜,賣相還不錯。菜爽口,微辣幾惹味。最後仲有菠蘿海鮮炒飯,泰國菜名物喎,好睇又好食。份量幾多,有蝦,青口等。飯炒得乾身香口,上面有豬肉鬆腰果等更豐富口感,加上菠蘿鮮甜多汁,好味呀~平日晚上食客不多無須等位,加上卡座私隱度都幾高,同朋友慢慢食傾下偈實在不錯。
六點幾黎到人唔多,揀左張卡位坐,幾濶落舒服。
朋友拍板點左幾樣野,加埋一大概三百蚊左右。
先來的鐵板蠔仔蛋,熱辣辣滋滋饗勁吸引呀。
蠔仔蛋嫩滑肥美,勁多蠔仔啖啖肉,好鮮嫩好好味呀。
再來個飛天通菜,賣相還不錯。
菜爽口,微辣幾惹味。
最後仲有菠蘿海鮮炒飯,泰國菜名物喎,好睇又好食。
份量幾多,有蝦,青口等。

2021-03-18
2021-03-17 283 浏览
愉景新城很多食肆,逛完街見到有這家泰國菜,價錢便宜,而且環境很寬敞舒適,就選了這裏吃晚飯。晚市餐牌很簡潔,分為廚師推介、沙律、小食、主菜、飲品、甜品等。雖然菜式有限,但吃過就明白,這裡是專注做好某幾款菜式的,所以推介的菜式都做得不錯。有我最喜歡的泰式鳳爪沙律$58,喜歡它又酸又辣,味道夠濃,無骨鳳爪爽口有嚼勁,酸辣醬汁拌得均勻,相對酸度較少,會越吃越辣,超過癮!墊底的泰式沙律份量也多。以相同價錢來說,覺得這裡的泰式鳳爪沙律比其他泰式餐廳更實惠。香茅雞中翼四隻$38,吃完鳳爪的酸辣,再吃雞翼的咸和香。燒得乾身,香茅醬料入味,燒過後令雞翼肉質結實,有點像蜜汁豬肉乾的香口感覺,泰式做法是挺好吃的。主菜來了,要讚這道泰式濕炒豬肉河$68,河粉份量不少,舖在上面的蔬菜和豬肉片也多。肉片新鮮有彈性,是沒有用鬆肉粉醃的真肉片;蔬菜都選用爽口的,如芥蘭、雜菌、椰菜花、紅蘿蔔,為軟滑的河粉增添爽口應覺;醬汁味道真的不錯,入口特別的香,咸中帶微甜,味道的確與別不同,怪不得很多人推介濕炒河粉。火車頭炒飯$68, 份量其實很多,胃口不大的話可以兩人分享。豬肉粒很香,像燒肉烤過的咸香,加上爽q芥蘭粒,還有車厘茄

火車頭炒飯$68, 份量其實很多,胃口不大的話可以兩人分享。豬肉粒很香,像燒肉烤過的咸香,加上爽q芥蘭粒,還有車厘茄混在飯裡,咬下隨時爆汁,中和炒飯的乾身,飾面灑上炒蛋碎,口感很香呢!

最後來兩杯飲品,龍眼冰$22,是這裏的推薦飲品,一定要拌勻才喝,讓沉底的龍眼味道更均勻,喝下有龍眼香,甜而滋潤,喉嚨很舒服呢!熱泰式奶茶$19,用的是煉奶,而且熱力揮發,一上桌已聞到香甜味,比港式奶茶會更香濃,喜歡泰式甜味的話可以試試。

二人吃了個豐富晚餐,埋單加一$300,價錢不算貴,鳳爪沙律性價比高,味道夠濃,下一次來都要再吃!

2021-03-16
2021-03-16 46 浏览
今晚去咗愉景新城的「Thai 2.0」吃晚餐,顧名師義,餐廳主打泰國菜,店內裝修簡潔明亮,感覺好乾淨餐牌上嘅選擇都幾豐富,沙律、小食、咖喱、湯粉麵飯等等,任君選擇泰式生蝦刺身一客有八隻生蝦,每隻都肥美又飽滿,肉質爽彈,味道鮮甜。配上生蒜片、辣椒🌶️及開胃醬汁,更加滋味泰式炒雜菜白蘭花、西蘭花、芥蘭、紅蘿蔔、雜菌、粟米芯等等雜菜,用泰式做法炒熟,七彩繽紛,營養豐富又健康👍🏻表面加上炸蒜碎,格外香口青咖喱雞綠綠青青的咖喱,內裏有雞柳、泰國茄子、豆角、辣椒等等、雞肉好嫩滑,咖喱嘅椰汁味都幾香濃,帶好輕微嘅辣度,正呀!一定要配白飯或者泰式薄餅食泰式薄餅薄餅熱辣辣,口感酥脆又鬆軟,充滿油香,配咖喱吃就啱晒嚕

泰式生蝦刺身

泰式炒雜菜

青咖喱雞

泰式薄餅

薄餅熱辣辣,口感酥脆又鬆軟,充滿油香,配咖喱吃就啱晒嚕
2021-03-16 27 浏览
今日陪個朋友仔喺荃灣買完BB嘢,都行吓幾個商場啦,喺愉景新城行到肚餓,直接搵嘢食,開咗間新嘅泰國菜叫thai 2.0 咁得意嘅,價錢又唔貴喎,試下啦!好,坐低睇吓有咩好食先。冬陰功湯,好多時冬陰功湯都係用碗上,呢度係成煲上,仲要有火熱住,呢個係細湯咋,仲有好多料,正!原個海鮮菠蘿炒飯,個飯炒得好,粒粒分明,個味道適中,多菠蘿粒粒。青咖喱豬,有椰香得黎夠辣,啱晒我兩個口味,咖喱汁夠濃稠,可以點蒜蓉包。泰式蒜蓉包,首先直接咬一啖,個蒜蓉味好香,就咁食都好好食,當然我哋都會點咖喱。

好,坐低睇吓有咩好食先。

2021-03-15 46 浏览
早個星期去食茶餐廳2.0嘅時候,發現隔離有間新嘢🤨原來係食泰菜嘅!抬頭望又係叫2.0,兩間餐廳都應該有啲關連啦啩😜既然茶餐廳2.0有水準,我哋今晚一於試埋呢間Thai 2.0先😬門面簡約,餐廳光猛,先經過水吧,望入去地方好大好企理,周邊係卡位雅座👍🏽我哋叫唔兩個main一份串燒,飲品同甜點😛海南雞飯:雞油飯好香🤤雞肉嫩滑,最出色就係醬汁I like it😋泰式香葉肉碎炒河:呢度係我鍾意嘅幼身河粉,口感當然同平時粗身又厚嘅好唔同啦!撈埋泰式辣粉,真係好香辣好惹味😋泰式串燒半打:雞牛豬肉都好好食!啲肉一啲都唔韌,有驚喜👍🏽個沙嗲醬仲係大廚自家調製,正!椰汁西米糕:經典甜點,必食!食到好飽抱住個肚走😆下次要試埋生蝦同原個椰青海鮮飯先得🤪
椰汁西米糕:經典甜點,必食!
食到好飽抱住個肚走😆下次要試埋生蝦同原個椰青海鮮飯先得🤪
  • 海南雞飯
  • 泰式香葉肉碎炒河
  • 泰式串燒
晚上約6:15,雖然已放寬限聚令,應該店舖位比較入,所以無人。整體食物質素不錯,據店員說廚師是泰國人,店員服務也很細心。原個菠蘿海鮮炒飯 $88外觀不錯,菠蘿殼是應該是新鮮,不是翻用,因為沒有瘀黑是青青的。料也足夠,菠蘿不是罐頭菠蘿,應該是新鮮的。分量也不少,當然這個價錢海鮮只有青口和白蝦。椰汁雞湯(小)$68有火加熱,所以飲湯時都是暖暖的。湯很creamy,有點酸酸的很開胃。橙黃色的油不是辣椒油,店員說是蝦頭油。二人吃的話分量足夠。雞肉份量也不少值得一讚是香茅等材料切得很細泰式薄餅兩塊 $25很薄及脆,但如果提供煉奶更加好。芒果糯米飯 $58糯米飯很柔軟,芒果雖然不是呂宋芒,是泰國芒果。但很甜美。整體這個甜品我會給滿分。座位寬敞另收加10%服務費
整體食物質素不錯,據店員說廚師是泰國人,店員服務也很細心。

原個菠蘿海鮮炒飯 $88

椰汁雞湯(小)$68

雞肉份量也不少

值得一讚是香茅等材料切得很細

泰式薄餅兩塊 $25
很薄及脆,但如果提供煉奶更加好。

芒果糯米飯 $58

座位寬敞

另收加10%服務費
  • 芒果糯米飯
  • 椰子雞湯
2021-03-12 39 浏览
之前嚟過呢個鋪位食泰菜,發現轉了手,都係泰菜,所以都可以嚟食下。裝修時尚簡約,餐枱算闊落。基本上嘅泰式菜都齊全,價錢都係60幾蚊起,選擇亦好多元化,只係冇晚市套餐,全部散嗌。泰式木瓜鮮蝦沙律係我不嬲都好鍾意食嘅菜式之一,佢哋都算正宗,份量亦好多。泰式椰汁雞湯係我近年鍾意飲嘅湯,貪佢唔似冬陰功湯咁辣,一路煮住個湯,保持溫度,飲到後邊椰汁味更濃烈,雞肉嫩滑。黃咖喱牛腩,牛腩質素好,炆得好琳,牛味亦濃,好有咬口。心形擺設嘅芒果糯米飯,好吸引人,水準合格。

黃咖喱牛腩,牛腩質素好,炆得好琳,牛味亦濃,好有咬口。

心形擺設嘅芒果糯米飯,好吸引人,水準合格。
2021-03-10
2021-03-12 57 浏览
由於工作關係,好多時都會係荃灣食晏或者食早餐,2日內試晒早餐+午餐早餐聽同事講有分泰式早餐同港式午餐,但泰式早餐太少人叫所以CUT左,希望遲下開番。港式早餐都係傳統早餐A,沙爹米+蛋+腸+多士。沙爹牛幾濃味蛋已經揀烚蛋/炒蛋/煎蛋 多士可以轉薯餅同精選面包。當日面包係雞尾包,好少餐廳可以咁轉午餐就叫左雞排金邊粉配喇沙湯底(有喇沙、冬陰公、船面湯底等等可揀)。喇沙湯底唔夠濃味,湯底再熱D會更好。飲品就有少少唔夠貼心,只有龍眼茶同泰式奶茶。對於平時飲開凍檸茶走甜既健康人士就有D難揀啦。午餐要加一,個人覺得午餐性價比唔太高。但服務同衛生都好唔錯既

港式早餐都係傳統早餐A,沙爹米+蛋+腸+多士。沙爹牛幾濃味

喇沙湯底唔夠濃味,湯底再熱D會更好。
飲品就有少少唔夠貼心,只有龍眼茶同泰式奶茶。
對於平時飲開凍檸茶走甜既健康人士就有D難揀啦。

午餐要加一,個人覺得午餐性價比唔太高。

但服務同衛生都好唔錯既
2021-03-02
2021-03-10 53 浏览
今晚同家人到了愉景新城既thai 2.0食晚餐。進入前先掃一掃安心出行,量了體溫冇問題就由店員帶進座位。環境都算幾舒服有大電視在中間,枱與枱之間有足夠空間。今晚點了原個菠蘿海鮮炒飯,鹽燒烏頭(元朗烏頭)。原個菠蘿海鮮炒飯:有蝦,青口,提子乾,腰果,肉鬆,肉粒,蘿蔔配合炒飯底原個上枱。蝦都算爽口彈牙有口感,青口都不錯。飯整體夠乾身,軟硬得宜,配料都不俗。鹽燒烏頭(元朗烏頭):魚肉肉質良好,鹽燒迫到魚既鮮味都被帶出。沒有淡水魚既泥味,配合醬汁口感一流。魚香味十足,好香魚油味道。服務態度都非常好。

環境都算幾舒服有大電視在中間,枱與枱之間有足夠空間。

今晚點了原個菠蘿海鮮炒飯,鹽燒烏頭(元朗烏頭)。

服務態度都非常好。
2021-03-10
2021-03-10 42 浏览
行過幾次愉景新城,見到呢間Thai 2.0新開左一段時間,今日終於再次經過,可以入去食個晚飯。餐廳裝修美觀,給人乾淨既感覺,而且座位好闊落,坐得非常舒服。我點了3個餸,份量都算大,2個人應該夠晒食飛天通菜,炒得好有鑊氣,而且通菜沒有炒到過火,保持爽口的感覺。飛天通菜帶有微辣,令人越食越開胃黃咖喱牛腩,黃咖喱色香味俱全,辣度岩岩好,配上泰式薄餅,真係絕佳的配搭。外脆內軟既薄餅吸收了黃咖喱,一啖放入口,非常滿足。黃咖喱入面還有牛腩,牛腩煮得好淋,一咬就爛,亦吸收了黃咖喱的味道,好味到停唔到口。海南雞飯,食泰國菜一定要點,暖暖既油飯加上鮮嫩的海南雞,是泰國菜的靈魂。海南雞肉質嫩滑,連雞皮也是滑滑的,十分滿分,我比佢8分。配合埋海南雞醬,將雞既味道更加提升,一啖雞,一啖飯,好好味。食了咁多好味既食物,飲返杯泰式奶茶,的確係泰國既味道呀

我點了3個餸,份量都算大,2個人應該夠晒食

食了咁多好味既食物,飲返杯泰式奶茶,的確係泰國既味道呀

2021-03-10 31 浏览
阿喵今日去荃灣食全日😚分享兩個價錢合理 舒服食嘅餐廳分別兩個遠離煩囂 環境如度假一般地享受美食😎今晚去愉景新城 食泰式位置2樓最邊邊位 望倒南豐紗廠嗰邊 夠曬邊😆餐廳整個環境舒適 設計柔和夠大 夠多位 坐得舒服 傾計最啱👍叫咗泰式幾樣常叫嘢食🌴碟碟都幾有份量😚#冬陰功湯(細)細嘅份量都唔少 🦐多🍄多湯又多最正就係 邊爐煲上 少有👍可以熱住嚟一路熱飲😋#泰式木瓜沙律必叫 打開個胃之選😚#炸春捲外脆 裏面啲蔬菜好濕潤多汁😋#泰式鮮蝦炒金邊粉抵食大碟 蝦新鮮 好惹味😋#泰式龍眼冰龍眼粒唔多 但夠味👌#珍多冰椰味香濃 配料佔咗整杯差不多一半😚太舒服咁就食咗一餐😋
阿喵今日去荃灣食全日😚

餐廳整個環境舒適 設計柔和
夠大 夠多位 坐得舒服 傾計最啱👍
叫咗泰式幾樣常叫嘢食🌴

碟碟都幾有份量😚
#冬陰功湯(細)

細嘅份量都唔少 🦐多🍄多湯又多

椰味香濃 配料佔咗整杯差不多一半😚

太舒服咁就食咗一餐😋
2021-03-09
2021-03-10 60 浏览
🔺Thai 2.0小編上個星期去咗IKEA買下家品💁🏻‍♀️嚟到愉景新城嘅Thai 2.0 裝修設計簡潔清新 環境闊落 坐得舒服🍀.青咖喱豬肉🐖青咖喱椰香味濃郁 甜甜辣辣!!辣得來幾醒胃 配埋煎薄餅 味道非常夾🥰.炸蝦餅🦐炸得好香脆 蝦肉都幾彈牙 算唔錯👍🏻一份有8件咁多.泰式飛天炒通菜🥗大大碟 通菜炒得幾惹味 不錯.泰式濕炒雞肉河🍝份量好大份 濕炒河粉都唔會散晒👌🏻總括嚟講呢間泰式菜館大件夾抵食😝
🔺Thai 2.0
小編上個星期去咗IKEA買下家品💁🏻‍♀️
嚟到愉景新城嘅Thai 2.0 裝修設計簡潔清新
環境闊落 坐得舒服🍀
青咖喱豬肉🐖
青咖喱椰香味濃郁 甜甜辣辣!!
辣得來幾醒胃 配埋煎薄餅 味道非常夾🥰
炸蝦餅🦐