-荃灣嘅愉景新城真係好多野食選擇,今日瘦編返工前又黎到依頭搵食,揀左間泰國菜「Thai 2.0」,懷念下泰國嘅味道。🇹🇭-依間「Thai 2.0」午市有好多選擇,好全面!瘦編就揀左個組合湯粉套餐,可以自選配料、麵底同湯底,瘦編就揀左豬頸肉檬粉清湯,配椰青,另外加多$6要椰汁西米糕。成碗湯粉好大份,好足料。雖然係清湯底,但味道唔會好淡。個椰青好清甜,好抵飲。下次再黎試下佢其他餐先。😍-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ Thai 2.0 (荃灣)📍 荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ Thai 2.0 (荃灣)
📍 荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖
2021-02-04 65 浏览
最近經過荃灣愉景新城,同朋友試吓呢間新開嘅泰國餐廳。🍜泰式生牛肉粉可以揀檬粉、河粉、米線亦都可以揀湯底我揀咗冬陰功湯底有啲重味精 份量有啲少但整體都唔錯泰式粉金邊粉 $78有鑊氣😋炒得幾好食😋份量都OK嘅評分時間~5隻👍🏻最高😉味道:👍🏻👍🏻👍🏻服務:👍🏻👍🏻👍🏻價錢:👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻地理位置:👍🏻👍🏻👍🏻回頭機會:👍🏻👍🏻👍🏻#人總有一飽今餐我最飽!😋📍 Thai 2.0 (荃灣)荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖#hkfoodie #荃灣美食 #泰式 #好味 #cheeseburger #泰國嘢食#hkfoodieig #foodinhk #hkfoodblogger #hkfoodlover #japanesecuisine #westerncuisine #chinesecuisine #koreancuisine #yummy #delicious #affordablemeals
最近經過荃灣愉景新城,同朋友試吓呢間新開嘅泰國餐廳。

🍜
泰式生牛肉粉
可以揀檬粉、河粉、米線
亦都可以揀湯底

環境:👍🏻👍🏻👍🏻
地理位置:👍🏻👍🏻👍🏻
回頭機會:👍🏻👍🏻👍🏻

#人總有一飽今餐我最飽!😋

📍 Thai 2.0 (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖
  • 炸蝦餅
2021-01-28 64 浏览
行完南豐紗廠打卡,本身都想留喺果度食埋先走,但之前喺果度食過,價錢唔平,見今日仲有時間就行去愉景新城搵食,去到愉景新城諗住食茶餐廳2.0,但見到隔離新開左間THAI 2.0,諗個名咁似而且仲要開正隔離,應該係同一間只不過食嘅野係變左泰國野,所以就試試佢。炸蝦餅外表乾燥酥脆,白裡透紅。扎肉清湯河清湯湯頭鮮美,而入面嘅扎肉每片並不是很厚,但都唔係好薄,而且片都肉質細嫩,口味怡人。雞翼清湯河雞翼肉質細嫩卻略有嚼頭。馬拉盞炒芥蘭炒得清脆爽口,咬落去聲音清脆悅耳,配埋惹味嘅馬拉盞令人食唔停口。龍眼茶龍眼味濃,唔會太淡口,冬天飲就至岩。甜品係送嘅千層糕,賣相唔好睇但估唔到食落都唔錯,煙煙韌韌咁,味道比想像中好。

炸蝦餅外表乾燥酥脆,白裡透紅。

雞翼清湯河雞翼肉質細嫩卻略有嚼頭。

龍眼茶龍眼味濃,唔會太淡口,冬天飲就至岩。

2021-01-27 111 浏览
特意到愉景新城辦年貨😌買了蘭花和賀年禮品!當然食番個下午茶啦😎見到這家新開泰菜 Thai2.0,感覺幾正宗!餐廳地方很大,一邊還是落地玻璃,非常開揚!加上泰式風格裝修感覺舒服!泰式海鮮炒米粉分量很多,有青口和大蝦!加上炸蒜,口感唔錯!而且很乾身,吃到底都沒有油👍泰式菠蘿炒飯用上新鮮菠蘿,大量腰果,肉鬆,加上幾粒臘腸,正是正宗的菠蘿炒飯呢😝加配了小食,炸蝦餅和香茅雞翼熱辣辣,蝦餅外脆內軟,雞翼也很嫩滑,香茅味很重😍😍飲埋地道嘅泰式奶茶和龍眼冰!假期嘅感覺🤭🤭希望真係可以快啲可以去旅行啦!

見到這家新開泰菜 Thai2.0,感覺幾正宗!

泰式海鮮炒米粉

泰式菠蘿炒飯

加配了小食,炸蝦餅和香茅雞翼
熱辣辣,蝦餅外脆內軟,雞翼也很嫩滑,香茅味很重😍😍

2021-01-27
下午茶
2021-01-22 57 浏览
來到thai 2.0 午餐1) 泰式炒金邊粉: 大蝦爽口,金邊粉唔會炒得過酸,花生香口,沒有油益味,不錯。2) 生牛肉檬粉配泰式船湯:冬天最好就是吃一碗熱辣辣的湯河!牛肉夠腍,船湯濃味,上面的脆脆好味!3) 泰式奶茶: 朋友飲的,所以無試到.. 4) 泰式龍眼茶( 熱) (少甜): 少甜真係唔太甜,亦都無一陣死甜的味道,入口濃濃的龍眼味,不錯!5) 馬拉盞炒芥蘭: 份量好多,唔會炒得好油,芥蘭亦都無苦澀味,惹味!6) 千層糕:好味,唔會太甜,口感煙韌。7)椰汁西米糕: 都係好好味,充滿椰汁味又唔會太甜,口感十分煙韌,推介!Thai 2.0 有多種泰式食品選擇,當中甜品最為出色,午市可無限追加。一般外出食飯都很少追加甜品,Thai 2.0 的卻十分值得追加!
來到thai 2.0 午餐

3) 泰式奶茶: 朋友飲的,所以無試到..

6) 千層糕:好味,唔會太甜,口感煙韌。

2021-01-18 978 浏览
愉景新城開左新既泰國餐廳。今日同朋友行開過左黎食個lunch。午飯時間,人數都不少。好彩呢度座位都不少,所以都好快有位坐。坐低後,望下餐牌,好多午間menu,有飯餐牌既,亦有麵餐牌。湯粉麵餐牌好吸引,因為可自選餸,再自選不同既粉麵,最正係仲可自選埋湯底。可以選泰式清湯、冬陰公湯、喇沙湯、泰式船湯。總有一款岩你口味。如果覺得一款餸太少,又可以再加餸。同埋我都勁鍾意有得無限追加小食,多款抵食既小食可任追加,不錯不錯。最後經過同朋友一番商討,我們決定了都吃粉麵餐,再加小食share。先來我們的飲品,朋友點了即磨咖啡,咖啡香濃,朋友大讚好味,有水準。另外我點了熱龍眼茶,甜甜地,入面仲有幾粒龍眼肉,好滋潤好滋補,冬天飲不錯不錯。小食方面,點選了香茅雞翼,真的真的好好吃。雞翼外皮脆卜卜,入面又juicy。我最鍾意個香茅醬汁,十分足料,有好多唔同配料,味道又香又惹味,用來沾雞翼來吃,超惹味。另一款小食點了炸蝦餅,好好味,熱辣辣脆卜卜,沾埋個醬食,酸酸甜甜好惹味。到我們的主食了,好大碗好足料。呢碗係雞扒檬粉喇沙湯,完全可根據自己的喜愛來點選不同食材湯底。雞扒都係原塊上,好厚肉,啖啖肉又juicy。估唔

如果覺得一款餸太少,又可以再加餸。
凍咖啡

龍眼茶

香茅雞翼

炸蝦餅

到我們的主食了,好大碗好足料。
雞扒檬粉喇沙湯

雞扒都係原塊上,好厚肉,啖啖肉又juicy。估唔到有咁多肉。好豐富。檬粉份量都不少,好抵食。另外,我好鍾意個喇沙湯底,好惹味,令每一啖檬粉都有喇沙湯,一邊飲湯一邊食粉,好惹味。
生牛肉金邊粉冬陰公湯

朋友點了生牛肉金邊粉冬陰公湯,湯味都係大讚,冬陰公香而不辣,好惹味,個湯底又可以飲,又可以拌麵,好好味。生牛肉肉味濃,牛肉薄薄地好好味。整碗粉都不錯。又抵食又好味。
食完我地仲點了甜品。點了兩件椰汁西米糕和一件千層糕。都係傳統既泰式甜品
2021-01-18
凍咖啡
龍眼茶
香茅雞翼
雞扒檬粉喇沙湯
2021-01-18 54 浏览
同朋友黎到最近打卡位不少愉景新城,行累肚餓黎到新開既呢間thai2.0,星期一至五有不少午市套餐,仲可以無限追加小食。我點泰式海鮮濕河$58:乾蒜粒在面,有青口蝦隻,更有不少蔬菜,如:芥蘭、紅蘿蔔片、西蘭花、雜菇、粟米仔,咸香鮮味﹗朋友點了中午套餐湯粉$68,扎肉加海鮮+$10配冬陰公湯米線:上台擺盤好靚,冬陰公湯底酸辣開胃惹味,扎肉彈牙。入面仲有不少海鮮,青口、蝦、蟹柳條等,十分豐富﹗追加馬拉盞炒芥蘭$48:同樣灑上蒜碎在面,芥蘭香甜軟淋,微辣香口﹗追加椰汁西米糕$6:班蘭葉包住,椰汁在面層,西米在底部,有趣的是入面夾有粟米粒,口感豐富~泰式奶茶(熱):香甜幼滑,飲完醒神﹗泰式龍眼茶(熱):入面有龍眼肉,香甜清熱﹗

扎肉加海鮮冬陰公湯粉

泰式奶茶(熱):香甜幼滑,飲完醒神﹗

泰式龍眼茶(熱):入面有龍眼肉,香甜清熱﹗
扎肉加海鮮冬陰公湯粉
2021-01-14 73 浏览
屋企人講愉景新城開咗新嘅泰菜 😬😬咁就一於過嚟試下啦 🤪🤪地方好大,而且新裝|修當然企理乾淨,我同老婆都鍾意泰國 🇹🇭冇得去旅行都有啲掛住泰國菜呀😅😅冬陰公豬扒金邊河,個湯好鬼正 😌😌除咗椰香仲夠酸夠辣 ,豬扒鬆軟又大塊 ,非常滿足👍青咖哩海鮮飯,同樣有驚喜, 雖然海鮮份量唔算多,但係樣樣都有啲 ,青口、蝦 、尤魚都唔錯 ,仲有豆角茄仔好有泰國feel 🥳🥳青咖哩撈飯真係一流,冬天食啱曬跟餐仲加多兩隻香茅雞翼 ,好細心跟埋泰式汁 酸酸辣辣開胃😉飲埋杯泰式奶茶 就當去咗泰國啦 ,夠地道嘅 !好啱我口味,絕對有下次🥰
屋企人講愉景新城開咗新嘅泰菜 😬😬咁就一於過嚟試下啦 🤪🤪

青咖哩撈飯真係一流,冬天食啱曬

跟餐仲加多兩隻香茅雞翼 ,好細心跟埋泰式汁 酸酸辣辣開胃😉

2021-01-14 45 浏览
沒有旅行當然係想去不同的餐廳吃不同國家的美食,懷念一下各國風味而我今天選擇的是Thai 2.0先來杯泰式奶茶這間店的泰式奶茶十分符合現在我的飲食習慣不會太甜,但有濃郁茶味和奶香整個味道剛剛好,不會喝完奶茶連飯都不想吃黃咖喱雞肉配飯濃郁充滿香料味 稠度配飯吃很好雞肉嫩滑咖喱跟雞肉份量也多 香芧雞翼雞翼新鮮炸出來十分脆口嫩滑加上泰式辣醬更好吃飯後甜品是椰汁糯米糕椰汁香濃配上西米和粟米口感清爽作為飯後甜品不錯

先來杯泰式奶茶
這間店的泰式奶茶十分符合現在我的飲食習慣
不會太甜,但有濃郁茶味和奶香
整個味道剛剛好,不會喝完奶茶連飯都不想吃

黃咖喱雞肉配飯

椰汁香濃
配上西米和粟米口感清爽
作為飯後甜品不錯
2021-01-10 81 浏览
生牛肉船湯河粉麵條柔滑,湯鮮味美,油而不膩,清口鮮滑,香噴噴的鮮美之氣漫延迂迴,縈繞鼻端,令人垂涎欲滴。除左有生牛肉之外仲有少量豬潤,豬潤口感纖維細膩柔軟,而生牛肉肉質細嫩卻卻略有嚼頭,船湯入味,越吃越有味豬扒喇沙河粉,豬扒並不是很厚,但也不是很薄,咬起來非常有口感炸蝦餅外皮炸得香脆,入口聲音清脆悅耳。泰式西米糕冰凉降暑,岩晒夏天時間食,不過我個人真係太喜歡食呢款泰式甜品,所以就算天氣轉冷我都要食。
生牛肉船河

喇沙豬扒河

炸蝦餅外皮炸得香脆,入口聲音清脆悅耳。

2021-01-07
生牛肉船河
喇沙豬扒河
2021-01-09 77 浏览
今日去愉景新城食lunch順便買啲嘢俾小朋友 .經過一間新開嘅泰國餐廳見幾多人,即管試試佢。等咗一陣,職員安排咗個窗邊卡位俾我,一個人座夠晒舒適。店鋪星期一到星期五都有不同嘅lunch set,還可以追加不同嘅小食。今日想食咖喱,但我唔太食肉,所以冇叫set lunch. 叫咗個青咖喱海鮮飯,同加咗一份炸蝦餅,而餐飲就叫咗杯即磨咖啡。海鮮飯主要有蝦同青口,而且份量唔少,每樣起碼各有五,六隻,咖喱汁唔太辣,啱啱好,而且十分濃郁啱晒我。蝦餅都水準以上,夠蝦味,同彈口。而杯咖啡因為係即磨所以都好好飲。今餐食得好滿足,下次都會嚟試吓其他嘢。

午餐
2021-01-08 65 浏览
今日去愉景新城,見到新開張嘅Thai 2.0, 入去試一下,餐廳枱與枱夠闊落,光線充足。下午茶有湯粉麵套餐,可以選擇 唔同嘅肉配唔同嘅粉麵,再加唔同嘅湯底, 有清湯、冬陰功湯、喇沙湯等。今日叫咗雞翼檬粉喇沙湯底, 同豬扒河粉冬陰功湯底, 飲品揀咗龍眼茶,而今日佢哋送一個甜品。雞翼一般,但喇沙味味道有點同正宗唔同,有椰汁味同冬陰功味。豬扒都幾大塊,唔記得叫佢切開, 去嘅冬陰功湯底超正係好正宗嘅味道。龍眼茶同佢送嘅小甜品都好好食,甜品係椰汁西米糕

雞翼一般,但喇沙味味道有點同正宗唔同,有椰汁味同冬陰功味。

龍眼茶同佢送嘅小甜品都好好食,甜品係椰汁西米糕

2021-01-08
下午茶
2021-01-08 63 浏览
自己屋苑商場有新開嘅餐廳梗係第一時間捧場啦!而且泰國菜仲要係我自愛添🥰🥰喺茶餐廳2.0隔離這間叫他2.0應該是同一集團的吧🤪地方非常之大而且裝修簡約,加入左泰國風格,靠窗邊觀景一流聽講仲係泰國主廚,等我泰國通試吓啦🤭🤭早、午、晚、下午餐都有好多選擇,最具代表性嘅海南雞飯👋醬汁自家調製,掂😋吾太辣,酸酸甜甜,油飯夠香夠乾身,海南雞有雞味,滑一滑,加上醃蘿蔔,夠晒泰國feel加埋個冬瓜湯,清清地好懷念啊🥰泰式鳳爪,特別喜歡食他的西芹,個人覺得可以再辣啲,鳳爪爽口嘅!菠蘿海鮮炒飯非常足料!好多腰果,每一啖都有肉鬆菠蘿🍍香口🥳🥳芒果沙冰椰汁沙冰,加入左新鮮生果,幾fresh,如果啲冰打得再有細啲就更加好啦☺️好正宗嘅泰菜,冇得去旅行,一解思念之愁🤣🤣

喺茶餐廳2.0隔離這間叫他2.0應該是同一集團的吧🤪

地方非常之大而且裝修簡約,加入左泰國風格,靠窗邊觀景一流

聽講仲係泰國主廚,等我泰國通試吓啦🤭🤭

早、午、晚、下午餐都有好多選擇,最具代表性嘅海南雞飯👋

加埋個冬瓜湯,清清地好懷念啊🥰

好正宗嘅泰菜,冇得去旅行,一解思念之愁🤣🤣

2020-12-22
2021-01-08 44 浏览
今日去了荃灣!愉景新城行街!我們見到有間新的間餐廳開,原來是一間泰國菜茶餐廳!我們就去了試了!我們點了下午茶餐!都幾抵食!下午茶餐有一每個餐會有一個甜品送豬扒烏冬冬陰功湯底$48豬扒厚切香香濃濃!冬陰功酸酸辣辣!烏冬麵質一般,有點硬!生牛肉金邊粉喇沙湯底$48生牛肉好有肉味!喇沙湯底好香濃,金邊粉好爽口彈牙!甜品椰汁西米糕好香濃的椰醬!😍😍午餐~泰式炒金邊粉$58香香甜甜!有好豐富有料!配龍眼茶甜甜好潤喉,這個天氣好岩飲
我們就去了試了!
我們點了下午茶餐!都幾抵食!
下午茶餐有一每個餐會有一個甜品
豬扒烏冬冬陰功湯底$48
豬扒厚切香香濃濃!冬陰功酸酸辣辣!烏冬麵質一般,有點硬!
生牛肉金邊粉喇沙湯底$48
生牛肉好有肉味!喇沙湯底好香濃,金邊粉
好爽口彈牙!
甜品
好香濃的椰醬!😍😍

午餐~
泰式炒金邊粉$58
香香甜甜!有好豐富有料!
配龍眼茶
甜甜好潤喉,這個天氣好岩飲
2021-01-08 27 浏览
好耐無食泰國菜,係愉景新城開左間泰式餐廳就去一試,入面空間闊落,玻璃窗邊位見到外面景觀,光線充足。下午茶套餐有多款選擇,最鍾意有冬陰功湯底揀。 除咗粉麵餐外,厚多士、麵包或沙律,飯等都好多選擇。我哋揀咗生牛肉冬陰功湯河,而且平日送一件小甜品,就係椰汁西米糕。生牛肉肉質都幾幼嫩,冬陰功湯底非常惹味,味道好正宗,唔係太辣,西米糕就味道一流,可惜細件咗少少,另外杯泰式奶茶就普普通通,龍眼茶就唔錯,有龍眼肉。

生牛肉肉質都幾幼嫩,冬陰功湯底非常惹味

2021-01-06