2018-11-25 106 浏览
距離聖誕節還有一段日子,但友人一知道Tsum Tsum聖誕巿集登陸了朗豪坊,就第一時間約我去影靚相。心想:會不會早咗啲?點知....嘩!人頭湧湧,Tsum Tsum的吸引力真大。好不容易才幫友人影到啲靚相,左穿右插,筋疲力盡,是時候醫肚。友人叫得我來朗豪坊,當然會安排好一切,一早已諗好食乜,原來今晚是Burger之夜。餐廳開放式的設計,一邊是好似南瓜車的卡座,感覺好舒適;另一邊有多張二人枱,大家就要坐得親密一點。看看餐簿,附有部份菜式的大相片,設計清晰精美。分別有小食、漢堡、墨西哥風味、燒烤骨、意粉/飯、甜品、軟雪糕奶昔和多款飲品。****************************我一向愛吃沙律,第一時間點了一客墨西哥沙律 Mexican Chopped Salad ($78),色彩豐富,見到已令人胃口大開。除了有新鮮清爽的雜沙律菜 外,還加了黑橄欖、粟粒、蕃茄粒 和洋蔥粒,當然不少得香滑的牛油果,拌入酸酸甜甜的Cilantro-Honey Vinaigrette,份量剛好,不失沙律菜的清新味道,清新怡人。還有一隻燒大蝦,色澤鮮橙,彈牙鮮味,調味合宜,鹹鮮有致,不錯!******
墨西哥沙律
我一向愛吃沙律,第一時間點了一客墨西哥沙律 Mexican Chopped Salad ($78),色彩豐富,見到已令人胃口大開。除了有新鮮清爽的雜沙律菜 外,還加了黑橄欖、粟粒、蕃茄粒 洋蔥粒,當然不少得香滑的牛油果,拌入酸酸甜甜的Cilantro-Honey Vinaigrette,份量剛好,不失沙律菜的清新味道,清新怡人。
未來素食牛肉漢堡
友人不能吃牛,這個未來素食牛肉漢堡 Beyond Burger ($88)就岩晒佢,亦好岩我,哈!再要埋Combo 升級套餐(+$36),配上普通飲品、薯條和酸青瓜,非常豐富。
未來素食牛肉漢堡
軟熟微脆的麵包 夾着香滑的牛油果、香脆金黃的洋蔥圈、清甜的蕃茄片、清爽的生菜,還有鹹香的素芝士,當然不少得一塊厚厚的素食牛肉。色澤鮮紅,的確好似一件漢堡扒,原來是加了紅菜頭汁 炮製,主要以碗豆蛋白 製成,不論口感和賣相都與漢堡扒相近,但吃落就無咁漏滯,很討我喜歡。
未來素食牛肉漢堡
薯條 份量十足,熱辣辣,香噴噴,條條都炸得金黃,色澤平均,香脆而不油膩,滿有薯香,已灑上少許調味粉,吃時再蘸上茄汁,簡單而美味。
蜜桃菠蘿梳打
友人飲品選了蜜桃菠蘿梳打 Peach & Pineapple Soda (+$12),冰涼透心,帶有菠蘿的香甜,甜度剛好。
墨西哥芝士夾
接着點了兩件墨西哥芝士夾餅Tacos Soft Shell ($88/2pcs) ,有脆皮和軟皮選擇之外,還有六款饀料任君選擇,我就要了手撕雞 Achiote Chicken ,而朋友就揀了燒烤手撕豚肉 Pulled Pork。夾餅中間放滿多款饀料,差不多滿瀉,相當墜手,非常豐富。
墨西哥芝士夾
煙煙韌韌的玉米薄餅夾着新鮮爽脆的生菜絲 紫椰菜絲、鹹香的芝士、清新的蕃茄粒 洋蔥粒,配上香滑的牛油果醬 酸忌廉,配搭美味。兩款肉也不錯,手撕雞 啖啖肉,肉嫩亦存咬口;燒烤手撕豚肉 帶焦香微辣,挺惹味,而且不肥膩。
冰鎮朱古力蛋糕新地
嘩嘩嘩!冰鎮朱古力蛋糕新地 72% Chocolate Brownie Sundae ($68)出場真震撼,煙霧瀰漫,不單止我們目定口呆,連隔離幾枱都目不轉睛。
冰鎮朱古力蛋糕新地
新地以冰鎮方式上枱,不斷霧着煙,好有視覺效果,有新意!中間放有幼滑的軟雪糕,加入脆口的星星糖,又靚又多份口感,還有兩件香濃濕潤的朱古力蛋糕,配上酸咪咪的草莓和藍莓,剛好中和甜度,配搭合宜。
今晚跟友人吃Burger才知她好斯文,竟用刀叉慢慢吃,而我....一早就拿起Burger 大啖大啖食,雖不夠lady,但總覺得這樣才吃得滋味。
2018-11-17
2018-11-25 139 浏览
今晚專程叫老公陪我去朗豪坊食漢堡包,因為女兒說有一間叫Texas Burger,是全香港十大必食漢堡之一,喜歡試新嘢的我又怎可以錯過,店鋪就在朗豪坊天幕那層,地方不算大,但佈置得好雅緻,已經有多人排隊等位,我們也立刻加人,大約等了20分鐘就可以入座。墨西哥雞肉菠蘿漢堡 :漢堡包外脆內鬆軟,餡料手撕雞肉鮮嫩吾鞋口,酸甜的菠蘿,生菜和特製的醬汁,配合得好好味!套餐升級,加$66有是日精選奶昔、薯條、酸青瓜薯條即叫即炸,香脆可口。酸青瓜爽口又醒胃。椰子雪糕、菠蘿、忌廉奶昔:賣相很美麗,口感滑溜,味道不太甜。燒烤手撕豚肉中式漢堡 :餡料份量不少,手撕豚肉烤得好香,炸洋蔥圈脆口,配埋醬汁生菜,好惹味!套餐升級,加$56有啤酒、薯條、酸青瓜墨西哥芝士夾餅,有軟皮或脆皮選擇,我選了2款軟皮,滿到瀉的餡料有燒烤手撕豚肉、蕃茄粒、牛油果蓉、芝士等,用軟軟的夾餅包住,再加上乳酪醬,真是食不停。另一款是脆魚柳,魚柳炸得外脆肉嫩,同樣配上蕃茄粒等配料,十分美味。

套餐升級,加$66有是日精選奶昔、薯條、酸青瓜

薯條即叫即炸,香脆可口。
酸青瓜爽口又醒胃。

套餐升級,加$56有啤酒、薯條、酸青瓜

2018-11-16
  • 椰子雪糕、菠蘿、忌廉奶昔
  • 墨西哥雞肉菠蘿漢堡
2018-11-24 86 浏览
幾推薦這裏的漢堡包, 另外, 他們還會提供其他有墨西哥風味的食物, 有肉類、 墨西哥小食、沙律、甜品等等。墨西哥式沙律有沙律菜、蕃茄粒、牛油果粒、蝦、橄欖粒。沙律醬汁酸酸甜甜, 幾開胃的, 不過份量不是太多。素食牛油果漢堡包外脆內軟熟, 烘過的麵包很香脆, 裏面塗上牛油, 有牛油香。裡面夾住我至愛的牛油果🥑、蕃茄、生菜、炸素食扒。素食扒上面有千島醬汁, 食落很juicy、很多汁, 很惹味。素食扒有脆口的質感。卡萊羅納燒烤骨 - 配上炸薯條和醬汁香煎焦糖蘋果夾餅是西班牙菜式的甜品, 即叫即製的蘋果夾餅來到的時候傳來陣陣肉桂味。它是切開四份的, 可以和朋友一起分享。

墨西哥式沙律

素食牛油果漢堡包

卡萊羅納燒烤骨

卡萊羅納燒烤骨 - 配上炸薯條和醬汁
香煎焦糖蘋果夾餅

2018-11-21
素食牛油果漢堡包
卡萊羅納燒烤骨
C答允了小魔怪,帶她去「金魚街」睇金魚。睇完,一行三人去了朗豪坊的「Texas Burger」搵食。 圖文並茂的餐牌,吸睛能力極強。奈何,小魔怪只把注意力放在七彩繽紛的飲品和甜品上,對其他食物毫不上心。 落單後,小魔怪一心一意,靜待她點了的那杯粉紅Berry Lover 雜莓奶昔$50。當她看到鄰枱海藍色的Ocean Love時,不但投以羨慕的目光,且開始抱怨起來了﹗幸而,稍等片刻,這杯以雜莓雪糕、木莓和忌廉炮製而成的夢幻奶昔,也送上枱了﹗ 奶昔夾雜著幼細的沙冰,入口香滑富果香,最吸引小魔怪的,莫過於是杯上作點綴之用的可吃用小粉花,以及粒粒香甜且具咬口的藍色砂糖﹗ 中午用過餐,肚子不太餓,我們只點來一客漢煲餐和一件夾餅。C,加錢,把漢堡餐的飲品升級,要了一杯冰凍細滑香濃的Iced Mocha朱古力咖啡(+$12)。 墨西哥的Tacos,是把玉米餅烤得像可麗餅般,口感可香脆,也可是軟身的 ,再配上蔬菜粒和肉食,一併吃用。C,竟然從未試過﹗Tacos燒烤手撕豚肉軟皮夾餅$48/件,乃香軟的夾餅內,除了香濃惹味的燒烤手撕豚肉外,少不了牛油果醬、蕃茄粒和洋蔥粒等配料,入口層次和食味十分豐富多變

墨西哥的Tacos,是把玉米餅烤得像可麗餅般,口感可香脆,也可是軟身的 ,再配上蔬菜粒和肉食,一併吃用。C,竟然從未試過﹗Tacos燒烤手撕豚肉軟皮夾餅$48/件,乃香軟的夾餅內,除了香濃惹味的燒烤手撕豚肉外,少不了牛油果醬、蕃茄粒和洋蔥粒等配料,入口層次和食味十分豐富多變也﹗
黑西哥雞肉菠蘿漢堡$68,雞肉與菠蘿,一鹹香一酸甜,再加上香脆內軟的包,以及惹味的醬汁,無敵配搭也。客人額外加$36,就可升級配普通飲品、薯條和酸青瓜
壓軸的西瓜雪糕三文治$48,又是小魔怪的心頭好﹗雖然明知西瓜不當造,然而,為了滿足小魔怪的慾望,我們只好點來一個。甜品用上新鮮的西瓜,把中間挖空之後,夾住西瓜口味的軟雪糕,再以星星形糖果,以及可吃用小粉花作裝飾點綴,好不誘人的!最教們驚喜的是,西瓜上的黑色「西瓜籽」,竟然是黑朱古力粒,仿真度甚高,真的十分可愛!建議店家可用淺底器皿盛載西瓜雪糕三文治,方便小朋友吃用。
2018-11-04
下午茶
2018-11-24 632 浏览
主打美式漢堡的「Texas Burger」卒之由天后跳過來旺角,不用再老遠走到那邊了,而且,位處旺角「朗豪坊」,對我而言更就腳。這天,偕友逛完旺角,再來此吃頓美式午餐。餐廳位於12樓,是商場的另一段餐廳層,特色在於裝有偌大的落地玻璃窗,讓環境分開揚,碰巧是日陽光普照,讓人更感寫意舒服,唯可惜未能坐到甚富特色的卡位而已。店舖主打美式漢堡,所以,有一系列別具特色的漢堡包,如煙燻鴨肝牛肉漢堡、軟殼蟹牛油果牛肉漢堡、素食牛油果漢堡、墨西哥雞肉菠蘿漢堡……等等,此外,仲有沙律、小食、墨西哥特色菜、甜品,以及多種不同型飲品,選擇非常之多,不是一家簡單的漢堡包店子。「德州燒烤牛肉漢堡」($88)似是招牌之一,因為從餐牌所見,額外以此為大特寫,而加$36可升級為基本套餐,包括普通飲品、薯條及酸青瓜,友人簡單地要了一杯鮮橙汁。這裡的漢堡別少看,真很巨型,而「德州燒烤牛肉漢堡」內裡夾有厚厚的烤牛肉、生菜、車打芝士、脆煙肉、炸洋蔥圈,再塗上自家秘製燒烤醬,是非常惹味的組合,而牛肉既有肉香,口感又鬆化,可謂肉汁澎湃。友人說,再以酸青瓜來清清味蕾,吃吃薯條,再吃包,滋味滿Fun。我就鍾情「藍芝士牛肉漢堡」($8
,唯可惜未能坐到甚富特色的卡位而已。
鮮橙汁
我就鍾情「藍芝士牛肉漢堡」($88),源於為了那一片藍芝士而已,漢堡內除厚厚的煙燻牛肉,還有脆煙肉、紅菜頭、炸洋蔥絲、生菜及靈魂所在的藍芝士,芝士味特別香濃有個性,搭上煙燻牛肉、脆煙肉,真是無得輸;就連麵包也烘焗過,麵面帶脆,麵心卻是軟綿綿的,這就是質素的分野
藍芝士牛肉漢堡
聽聞他們的奶昔也很出名,所以,加$66升級為是日精選奶昔、薯條、酸青瓜的組合。指定奶昔是「Berry Love」,是新鮮雜莓打成,粉藍色外型加上少女味重的裝飾,極為吸晴,更是呃讚好的機會來。味道很清爽,莓味酸香,口感綿密,用料十足。
Berry Love
雖然,兩份漢堡之份量實在不少,但我們還有剩餘的戰鬥力,當然,最後就以一道「脆焦糖青檸芝士餅」($48)作結。芝士餅的質感做得相當不俗,芝士味香濃,卻帶有清新青檸香氣,面層的焦糖亦做到焦脆的效果,實在是一件有水準的出品
脆焦糖青檸芝士餅
如標提所示,這裡無論是漢堡,還是奶昔或甜點,質素都相當高,服務也很不錯,環境舒服,是值得推介的店子。
脆焦糖青檸芝士餅
2018-11-23 95 浏览
老老實實, 要在旺角匿找一間不被大量遊客打擾心情的店, 是非常困難的。如果要在朗豪坊入面找尋, 更是難上加難。這天,約朋友到朗豪坊 12樓買 Lego,買完後打算順便食埋飯,一行出門口就見到呢間店,目測客人都是靜靜的交談,靜靜地享受食物,於是就決定這一家吧。在等待店員安排入座時,店員亦有介紹店舖特色食物,在忙到停不下來的遊客區,原來都有一片清泉我們點了以下食品:- 德州燒烤牛肉漢堡(升級套餐,凍檸茶+酸青瓜+粗薯條)充滿肉汁的漢堡,原來就是此店的招牌作,難怪店面滿有信心的介紹。自家調製的醬汁,當入口時略帶小小甜的,好戲在後頭,由輕輕的甜味,慢慢滲出微香的辣味,一時間既複雜又過癮,而漢堡當然有濃厚肉味,夾雜在一起感覺奇妙,不愧是招牌作品。而薯條方面,面頭仲灑上 BBQ 粉,一個小小的動作,就令粗薯條的味覺更能昇華(下面藍芝士牛肉漢堡同樣有點了升級套餐,所以下面不再詳述有關薯條的部份)- 藍芝士牛肉漢堡(升級套餐,凍檸茶+酸青瓜+粗薯條)Blue Cheese Burger,好多間有嘗試去做呢度菜,但要做得好並唔容易,藍芝士味濃,但坊間不知道是否因為成本問題,很多都只能做到形式,但沒有了藍

如果要在朗豪坊入面找尋, 更是難上加難。

我們點了以下食品:
- 德州燒烤牛肉漢堡(升級套餐,凍檸茶+酸青瓜+粗薯條)
自家調製的醬汁,當入口時略帶小小甜的,
而漢堡當然有濃厚肉味,夾雜在一起感覺奇妙,不愧是招牌作品。

德州燒烤牛肉漢堡

- 藍芝士牛肉漢堡(升級套餐,凍檸茶+酸青瓜+粗薯條)
藍芝士味濃,但坊間不知道是否因為成本問題,很多都只能做到形式,但沒有了藍芝士的濃香,
藍芝士又係一樣神奇食品,有如腐乳,有如榴槤。喜歡的人會很喜歡,接受不了的人會紛紛拒絕。
而我,係 Blue Cheese 控來的,一見到相關菜式都會難以抵抗。
此店做到恰到好處,夠濃夠香夠味,而且落料絕不吝惜,食到一手都係藍芝士,咁先係真正 Blue Cheese Burger 啊!好味!

- 水牛城棒棒雞
水牛城雞翼相信大家食唔少,但用棒棒雞就比較少,也是另一種風味,
對於掛住傾計的朋友,不用再留心食乾淨雞翼,水牛城醬汁,向店的都略有不同,
不過醬汁調味都離不開酸+香辣,而這家店的調味絕對合我口味。
水牛城棒棒雞

- 冰鎮朱古力蛋糕新地
這個我要提出,圖片與真實不相符的案例!!!
因為,真實成品比餐牌圖片靚好多呀!如果就咁睇餐牌你可以未必會點這個甜品
但如果隔離枱有人點出菜時,附近幾枱都必定報以羨慕的眼光,賣個關子,信我!

冰鎮朱古力蛋糕新地

這家店身處於旺角遊客區的最中心位置, 但卻沒有被人海淹沒, 可能是因為暫時未有旅遊書掀及,
想要安靜用餐享受食物的話, 眼見每個食客都顯得優雅,
要多去幾次, 恐怕日後如果被發掘出來, 則又失一片樂土了

2018-11-15
水牛城棒棒雞
  • 冰鎮朱古力蛋糕新地
2018-11-21 64 浏览
今晚喺人來人往嘅朗豪坊入面搵食, 帶住小朋友 我哋乘搭 扶手電梯往最高樓層行Lego店, 見到同層有間食burger。 食物方面都幾casual 又啱小朋友, 行到腳都攰一於入去叉電。有開放式嘅圓圓車卡座位, 有啲德州嘅小鎮風情。 坐低仲可以見到 朗豪坊頂層嘅 "夜空", 感覺唔錯呀。我哋叫咗 "軟殼蟹牛油果牛肉漢堡"$108擺得好靚, 一層疊一層都好穩陣。 選用嘅包係我喜歡嘅款式, 軟硬適中。 第一層嘅牛油果, 係完完整整足半個牛油果放上去。 下面就係炸到香口嘅軟殼蟹, 軟殼蟹蟹身估唔到非常juicy, 蟹香味同牛油果互相配合好特別。 下面嗰層主角燒牛肉漢堡, 咁出炭香嘅味道, 漢堡肉質嫩滑, 一切開就流出肉汁, 層層都有驚喜,好美味! 坊間好多漢堡專門店款式都層出不窮, 這裏的漢堡出色在佢嘅配搭上 唔係夾硬嚟, 味道好夾, 有心思 有誠意。凡点選漢堡加$36 會加設普通飲品,青瓜和薯條。 普通飲品汽水類別原價其實唔貴($15), 旺區價位实屬難得。 粗薯條都係熱辣辣新鮮炸起, 附設嘅青瓜條酸酸地好開胃, 原條上冇醬汁非常good 食漢堡係絕對唔少得。香草烤焗芝士粟米脆片 $88

軟殼蟹牛油果牛肉漢堡

我哋叫咗 "軟殼蟹牛油果牛肉漢堡"$108

香草烤焗芝士粟米脆片

香草烤焗芝士粟米脆片 $88
特別喜歡這款美式小食。
粟米脆片有兩款餡料, 香辣肉醬和 香草烤菇。 我哋揀咗香草烤菇。 經過烤焗, 菇菌味道更為突出。 芝士粟米脆片比較厚身, 好脆,本身更有一啲辣粉增加香味, 再蘸表面鋪上的兩款 常見醬汁 -- 牛油果醬和酸忌廉。 口感,味道都好豐富,
非常滋味。 用來盛載著的鐵盤 燒到熱辣辣可以保持粟米片嘅脆身, 好貼心呢!

是日廚師精選 -- 卡邦尼意粉

是日廚師精選 -- 卡邦尼意粉 $118
卡邦尼意粉竟然也有超水準 表現。 醬汁正宗, creamy幼滑, 富洋蔥嘅香味, 豐富地包著每條意粉。 意粉軟硬度適中, 還有炒香嘅煙肉片, 鹹鹹哋又香口。

店員服務殷勤有禮, 食物定價唔貴, 還有多款唔同美食, 唔會淨係要你食burger, mark低佢下次再嚟試其它美食。
軟殼蟹牛油果牛肉漢堡
香草烤焗芝士粟米脆片
是日廚師精選 -- 卡邦尼意粉
2018-11-19 47 浏览
來到旺角,食肆多的是,走上朗豪坊的高樓層逛逛,也有很多選擇,太座較想試一款未來素食漢堡。先來一個頭盤,香脆阿根廷紅蝦與魷魚配煙燻甜椒醬,有一隻炸過的紅蝦,一堆炸魷魚,紅蝦頗大隻,連殼的,肉質也爽甜,點煙燻甜椒醬吃,口味獨特,炸魷魚,樣子本是不錯,可惜粉漿易甩離。太座的未來素食牛肉漢堡,顏色配搭滿分,有番茄,牛油果,炸洋蔥圈,素食芝士,素食牛肉,加上醬汁,很巨型,素食牛肉顏色、質感與真牛肉幾可亂真,有些烤肉的味道,要是不想多吃肉,這個未來素食牛肉漢堡很不錯。我還是喜歡德州燒烤牛肉漢堡,加些錢轉 combo,有飲品,薯條和酸青瓜。漢堡同樣是疊得高高的,非常吸引,煙肉烤得香脆,很惹味,番茄,炸洋蔥圈,烤牛肉,一貫的好味,juicy,可加酸青瓜解膩,爽脆怡口,炸粗薯條,一吃不停口。突然傳來悅耳歌聲,原來到某段時間有歌手在臺演唱,引來多人圍著欣賞。飲品黑牛,兒時飲過,久別重逢的感覺。甜品選了香煎焦糖蘋果夾餅,還加了提子乾和朱古力汁,餐後一點甜,感覺舒服。
飲品黑牛,兒時飲過,久別重逢的感覺。
3K
2018-11-17 670 浏览
在朗豪坊閒逛後,到了頂層的Texas Burger食lunch。店不大,有三張卡座,數張小枱子及少量bar枱位而已,一點多來到是全店滿座的,等了一會就有人走,十分幸運透明的玻璃天花感覺舒服,也許是呢個原因,吸引了數枱外國人用餐,晏晝亦點了一瓶啤酒慢慢嘆。墨西哥芝士夾餅($88)比起此店的招牌漢堡,更想嚐嚐墨西哥餅,因為香港實在太少地方有得食了,一口氣點了兩件份量,餅底可選軟皮或脆皮,是日就選了軟皮。煎牛柳條口味則有六款選擇,其中一件選了牛柳條。香草菇菌另一件選了雜菇,兩件賣相都好正。先吃菇那一件,拎上手沉澱澱的,餡料下得很多喎。菇片鮮嫩多汁,滿滿的菌香好正,而且還是熱的,菇片應該是下單才炒非番熱款式,夠fresh加上醬汁勁正再嚐嚐牛肉款,拎上手同樣有份量,也是熱的,牛柳條肉嫩牛味濃,口腔充滿肉感很正點,醬料同上,有酸忌廉,牛油果醬等,再配上生洋蔥,蕃茄,酸瓜同大量芝士,好味得不得了,另人欲罷不能凱撒沙律($68)再加點了凱撒沙律,滿滿一盤賣相也不錯,羅曼生菜爽脆,雖然有少少生透但不影響口感,加上芝士碎,煙肉碎同麵包糠,簡單又好味。伯爵茶($20)飲品有不少特式手調,但是日有點咳想選熱飲

墨西哥芝士夾餅($88)
煎牛柳條
口味則有六款選擇,其中一件選了牛柳條。
香草菇菌
另一件選了雜菇,兩件賣相都好正。

凱撒沙律($68)
伯爵茶($20)
飲品有不少特式手調,但是日有點咳想選熱飲,簡單一點要杯伯爵茶好了,好喜歡此茶的香味呢。

一個人獨食這麽多好滿足呀,好味好味
2018-11-03
2018-11-17 123 浏览
小時候,爸爸需要輪班工作,見面時間不多,很難得才等到他在周末放假,率領我們一家人,熬過長長的車程,老遠去到老麥吃漢堡、飲汽水,渡過開心又美妙的半天。自此,漢堡在我心中便佔有舉足輕重的地位。隨著年紀漸長,便知出色的漢堡天外有天,這日,小妹又踏上了發掘滋味漢堡的旅途。Texas Burger位於朗豪坊12樓,就在扶手電梯旁邊,即使站得老遠,也能看見大大個霓虹招牌。餐廳後面是個live band stage,可惜這天沒有表演,否則應該更有氣氛。店子面積細細,除了圓拱型設計的卡座,亦有一排長長的梳化位,由於採用了玻璃天幕,陽光悄悄地跑進來,開揚通爽。自從瘋狂愛上牛油果後,小妹便對墨西哥食物產生興趣,這次亦點了兩客芝士夾餅($88)一試。夾餅可自選餡料,我們分別要了煎牛柳條和脆魚柳。成品可謂陣容鼎盛,金黃香脆的餅皮包著雜菜絲、洋蔥條、芝士碎、番茄粒和牛油果蓉,並以沙律醬作調味。配菜清爽自然,味道輕盈,即使餅皮乃煎炸物,亦不覺膩。兩款餡料之中,個人較愛滑溜的魚柳,牛柳條烹調時間稍長,略嫌未夠軟嫩。既然衝著漢堡而來,小妹當然不會錯過。作為一個不折不扣的食肉獸,今次就來個反高潮,點了未來素食牛肉漢堡(
自從瘋狂愛上牛油果後,小妹便對墨西哥食物產生興趣,這次亦點了兩客芝士夾餅($88)一試。夾餅可自選餡料,我們分別要了煎牛柳條脆魚柳。成品可謂陣容鼎盛,金黃香脆的餅皮包著雜菜絲洋蔥條芝士碎番茄粒牛油果蓉,並以沙律醬作調味。配菜清爽自然,味道輕盈,即使餅皮乃煎炸物,亦不覺膩。兩款餡料之中,個人較愛滑溜的魚柳牛柳條烹調時間稍長,略嫌未夠軟嫩。
既然衝著漢堡而來,小妹當然不會錯過。作為一個不折不扣的食肉獸,今次就來個反高潮,點了未來素食牛肉漢堡($88),據聞此物已開始在飲食界盛行。若想吃得豪氣一點,今天還有特選的波士頓龍蝦牛肉芝士漢堡($188)。店內所有漢堡均可升級至套餐(+$36, +$56或+$66),包括薯條酸青瓜飲品,而飲品的款式便決定需要多付的價錢。
未來素食牛肉漢堡足足有手掌般高,材料包括牛油果素芝士番茄生菜,當然不少得那片幾可亂真的「肉扒」這塊「肉扒」由大豆和豌豆分離蛋白、酵母及其他成份製成,無激素和膽固醇,鐵質含量又高,十分健康。其質感沒想像中般死實實,咬落確是與真的牛扒極似,連同其餘材料同吃,口感豐富,絕不欺場。另外必須一讚漢堡的麵包,製得鬆軟,烘過後再塗上牛油,很香。
本性難易,最後仍忍不住柯打一客卡萊羅納燒烤骨($148)。店員將之送上時心裏暗喜:又幾大份喎!體型珍寶的主角共有四大件,連著厚厚的肉,切開時幾乎不需用力。豬肋骨肉質超級腍軟,而且非常juicy,證明廚師控制火喉的功力到家。塗在表面的BBQ醬汁很香、很惹味,令人越吃越上癮。
旁邊的小沙律,其實只是簡單的青蘋果提子乾,但加入醬汁後,酸酸甜甜很開胃,能夠解除燒烤骨的膩感,不禁一口口接下去,頗有驚喜。至於薯條剛剛炸起,夠晒香脆,撒上少少味粉,微微帶辣挺刺激,再蘸些茄汁,最後忘我地全部掃清光。
經過一輪美食洗禮,肚子非常滿足,最後就嘆杯檸檬水,幫助消滯。其實店子提供的食物眾多,小妹拍下了餐牌的相片,供大家參考。
呢間burger朋友之前食過都好推介,地點位於朗豪坊12樓,在玻璃天幕下,有陽光照燿🌞,影相好靚呢😍!而鄰近仲有live stage🎼,如果夜晚來聽住live band食都不錯🎷🥁🎸🎤!🥩🍔德州燒烤牛肉漢堡 $88Texas Burger 招牌的 Texas BBQ Burger,都有朋友之前推介過😋,當然要試試,烤牛肉好入味,仲keep到好多肉汁,有濃濃的BBQ汁加持,再加埋香脆的洋蔥圈、煙肉、芝士同生菜,好多料,牛肉,好有層次感,正❤️!🌿🍔未來素食牛肉漢堡 $88唔多burger店有素食牛肉漢堡,見到又要試試,素食牛肉個外貌同質感同真.牛肉都幾似,如果唔講真係唔係好分得清😂素食牛肉用左碗豆蛋白,紅菜頭汁和椰子油來整,比較健康,再加埋牛油果🥑、蕃茄🍅、生菜同芝士味道也很豐富同滋味😍!🦀🧀軟殼蟹墨西哥芝士夾餅 $54/件軟殼蟹都幾大隻而且炸得香脆😍,加埋牛油果醬🥑同沙律醬同芝士🧀,味道冇得輸😋不過由於料太多,都有d難進食😂好容易會漏哂出來,食嘅時候就要小心了😉🥛Pina Colada Milk shake $50由椰子雪糕🍨、菠蘿🍍、忌廉製成嘅奶昔,味道不錯,不太甜,而且面頭仲有小花🌸

呢間burger朋友之前食過都好推介,
地點位於朗豪坊12樓,在玻璃天幕下,
有陽光照燿🌞,影相好靚呢😍!
而鄰近仲有live stage🎼,
如果夜晚來聽住live band食都不錯🎷🥁🎸🎤!

🥩🍔德州燒烤牛肉漢堡 $88
都有朋友之前推介過😋,當然要試試,
烤牛肉好入味,仲keep到好多肉汁,
有濃濃的BBQ汁加持,再加埋
香脆的洋蔥圈、煙肉、芝士同生菜,
好多料,牛肉,好有層次感,正❤️!

🌿🍔未來素食牛肉漢堡 $88
唔多burger店有素食牛肉漢堡,
見到又要試試,素食牛肉個外貌同質感
同真.牛肉都幾似,如果唔講真係唔係好分得清😂

素食牛肉用左碗豆蛋白,紅菜頭汁和椰子油來整,
比較健康,再加埋牛油果🥑、蕃茄🍅、生菜同芝士
味道也很豐富同滋味😍!

🦀🧀軟殼蟹墨西哥芝士夾餅 $54/件
軟殼蟹都幾大隻而且炸得香脆😍,
加埋牛油果醬🥑同沙律醬同芝士🧀,味道冇得輸😋
不過由於料太多,都有d難進食😂
好容易會漏哂出來,食嘅時候就要小心了😉

🥛Pina Colada Milk shake $50
由椰子雪糕🍨、菠蘿🍍、忌廉製成嘅奶昔,
味道不錯,不太甜,而且面頭仲有小花🌸
同碎糖裝飾,顏值好高☺️!
午餐
2018-11-13 26 浏览
朗豪坊burger🍔~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍔德州燒烤牛肉漢堡($88)個包外脆內軟,最上面有洋蔥圈,洋蔥圈唔算太生,炸得脆,下面仲有煙肉,BBQ醬,芝士牛肉唔會熟哂,食完成個感覺好脆,可惜在太大個,唔可以一口咬落去。黑松露薯條($58)薯條唔夠熱,脆就啱啱好,薯條上面好可愛地會有黑松露,額外會仲有黑松露醬。~~~~~~~~~~~~~~~~~~
朗豪坊burger🍔
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🍔德州燒烤牛肉漢堡($88)
黑松露薯條($58)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2018-11-12 59 浏览
之前一直位於天后嘅呢間burger,朋友一直都話好好食,近排得知佢哋喺旺角開咗分店,地點又就腳,有日晏晝同左係旺角返工嘅朋友去試吓。蘑菇湯落單後,店員好快就送上蘑菇湯,蘑菇湯食落好濃郁,仲會食到粒粒蘑菇粒,大滿足。墨西哥芝士夾餅話說自己對墨西哥taco有份鐘情 !估唔到呢間漢堡店都會有taco食,當然要試一試。分別有手撕雞,軟殼蟹,牛柳,豚肉同雜菇,餅皮有得揀軟皮硬皮。我就揀左雜菇同手撕雞配上軟皮。唔好睇少一件以為好少,份量足料到傻,一咬啲餡即刻多到跌晒出嚟。手撕雞,份量多就唔講,食落好嫩滑唔會鞋。雜菇都夠曬juicy夠曬咬口。另外仲加上清新酸忌廉同蕃茄牛油果蓉,呢個配撘真心無得輸 ,食曬2份真心同一個burger差唔多飽,夠曬滿足!牛油果軟殻蟹漢堡軟殼蟹嘅份量好多,足足一大隻完隻上!漢堡識落比較粗鞋,但好處係食落牛味好出。另外麵包經過牛油煎過,識落淡淡牛油香,係幾出色。黑松露薯條相反薯條就冇乜特別,不過不失。

蘑菇湯

墨西哥芝士夾餅

牛油果軟殻蟹漢堡

黑松露薯條

相反薯條就冇乜特別,不過不失。

天后既漢堡小店開到去朗豪坊,一上就上到去最頂天幕果層左手邊就會見到,店仔少少已經坐滿哂人,食食下都見好多人等位入去。餐廳採開放式設計好似同埋商場連貫左,成個空間感大啲,除左梳化位都有一啲高枱位,廚房就設置係旁邊,所有過程都一目了然。有兩樣野一早已經睇中要食,第一個係《墨西哥芝士夾餅》($88),店員話得番軟皮,不過咬落都好脆身,揀左燒烤手撕豚肉同煎牛柳條,豚肉真係超多油,兩者都混入左好多蕃茄粒同洋葱粒,再撈埋牛油果醬。第二個係《軟殼蟹牛油果牛肉漢堡》($108),漢堡層層叠咁高,夾包烘過好香脆,軟殼蟹炸得香脆唔太油膩,中間夾上生菜同半個牛油果,令到漢堡清新左,底層係juicy牛肉。再叫多左個小食《水牛城棒棒雞》($68),每隻捧捧雞都沾滿左醬汁,入口雞肉唔會鞋身,醬汁辣辣地都好惹味。套餐加$66有熱辣辣香脆薯條同酸青瓜,另外再有杯是日奶昔《Berry Love》,雜莓打成奶昔,上面放上忌廉同花餅,夠哂解渴。店名:Texas Burger地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓1A號舖餐牌:

店名:Texas Burger
地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓1A號舖

餐牌:

2018-11-04
  • 軟殼蟹牛油果牛肉漢堡
2018-11-09 107 浏览
旺角區本身有不少食漢堡既地方,最近發現一間食物質素同環境都幾好既餐廳,位於朗豪坊高層12/F,旁邊有個live band場地,撞岩時間有show就可以邊聽歌邊食飯,好正餐廳設計都有別於一般快餐式漢堡店,用上圓拱形設計的獨立梳化卡位,再配埋不少綠葉裝飾,反而有種渡假感覺,好輕鬆悠閒!餐廳除左有漢堡之外,仲有多款特色小食選擇墨西哥雞肉漢堡 $68因為友人不吃牛,我們點了雞肉漢堡加升級套餐(+$66),有薯條、酸青瓜、奶昔薯條偏粗身,炸得香脆,份量都幾多添!切開睇,漢堡餡料豐富麵包口感鬆軟,夾住一大片厚切菠蘿,味道酸酸甜甜,幾開胃。仲有大量已去皮雞肉,香口惹味有少少肉汁,唔會乾爭爭,加埋底層生菜真係好滋味 估唔到唔食牛肉漢堡都可以咁吸引墨西哥芝士夾餅 $88/2pcs我地揀左兩款不同口味tacos,燒烤手撕豚肉、軟殼蟹。夾餅揀左軟皮,軟殼蟹個份真係大得好誇張,夾著完整既一隻蟹🦀炸得好香脆,岩哂中意脆卜卜食物既友人另一款係手撕豚肉,份量都有夾餅既一半,不過就油了一點,肉汁多到不停滴落枱面😳 店員見到都好主動幫手清理 兩款夾餅都偏向香口,又有蕃茄粒和牛油果,幸好芝士不是甜膩那種,不會有飽滯感~E

餐廳除左有漢堡之外,仲有多款特色小食選擇

墨西哥雞肉漢堡 $68

薯條偏粗身,炸得香脆,份量都幾多添!

切開睇,漢堡餡料豐富
估唔到唔食牛肉漢堡都可以咁吸引

墨西哥芝士夾餅 $88/2pcs

Evil Snow White $88

好少飲溝左酒既奶昔,依杯邪惡版白雪公主加左vodka, liqueur ,味道都算易入口,仲有好多忌廉係面,真係魔鬼😈😈

72% chocolate brownie sundae $68

大型玻璃碗加上乾冰效果,成功吸引左隔離客人既目光🙈🙈雪糕就一般,奶味淡又快溶,不過brownie幾出色,味道香濃

• 72%  chocolate  brownie  sundae
  • 墨西哥雞肉漢堡