2018-12-17 33 浏览
上網見到朗豪坊新開左一間美式漢堡包店,見到幾靚就決定入去試吓,星期六中午時分去到,好彩啱啱有位唔駛等,見到之後啲人就要開始等位,所以最好訂定位先👍👍漢堡包嘅選擇都幾多,可以升級到唔同嘅套餐😋因為我本身好鍾意食藍芝士,所以叫咗一個藍芝士牛肉漢堡,朋友就試咗一個未來素食牛肉漢堡(係一個用素做嘅牛肉,唔係真牛肉)藍芝士牛肉漢堡,個包外脆內軟,個牛肉好香,好有牛肉味,加埋啲藍芝士,好好食😋😋朋友嘅未來素食牛肉漢堡,一望落去真係以為係牛肉,其實食落去都好似,味道唔錯,不過因為我食完自己個個藍芝士牛肉漢堡再試呢個素食牛肉,就會覺得冇咁重肉味🤣🤣套餐加配嘅薯條,熱辣辣,好香好食👍見到跟餐有得配黑牛,叫咗一杯懷緬下🥳之後仲叫咗一份香辣肉醬嘅烤焗芝士粟米脆片脆片份量都唔少,三至四個人分享一盤都可以😋餐廳有提供刀叉同埋濕紙巾,食嘅時候唔使怕整污糟手👍

套餐加配嘅薯條,熱辣辣,好香好食👍

見到跟餐有得配黑牛,叫咗一杯懷緬下🥳

之後仲叫咗一份香辣肉醬嘅烤焗芝士粟米脆片

脆片份量都唔少,三至四個人分享一盤都可以😋

餐廳有提供刀叉同埋濕紙巾,食嘅時候唔使怕整污糟手👍
2018-12-15 129 浏览
Texas Burger 曾幾何時它在天后開業的時候,我已經光顧過一次了。相隔多年之後,原來它又在旺角朗豪坊再下一城, 看到門外的 宣傳廣告海報,漢堡癮又再發作, 加上老公一向也喜歡吃漢堡薯條,一於就滿足他的心願,來這裏吃個美式快餐。依舊掛上有店名的霓虹燈,令店舖充斥著紅紅黃黃燈光,很有外國街頭old school的範兒。 餐廳以開放式經營, 主要靠著商場外的天花窗透射入來的自然光泥沖餐照明,地方面積不大,主要以四人座位為主 座位, 但亦有提供四人卡座的三個獨立位置,能自成一角,可保持一定程度的私隱度。餐牌除了主打的漢堡包外,還有意粉、沙律、小食、墨西哥風味(記得唔係呢個"峰"味呀)、甜品、軟雪糕奶昔、特飲,選擇比想像中還要多。選好食品先到收銀處付款後服務的形式,也接近快餐廳的形式。來到以漢堡包主打的餐廳,當然要點反漢堡包才算似樣。這裏一共有九款的漢堡包,包括有以芝士、烤雞、蝦餅、軟殼蟹甚至鴨肝為主的漢堡,更有為素食者而設的素食漢堡, 另外仲可以加錢升級combo套餐,仲有三款價錢俾你選擇, 由最平嘅普通飲品$36、中等價錢的黑牛/白牛/啤酒$56,同最貴的是日精選奶昔66蚊,每個套餐

來到以漢堡包主打的餐廳,當然要點反漢堡包才算似樣。這裏一共有九款的漢堡包,包括有以芝士、烤雞、蝦餅、軟殼蟹甚至鴨肝為主的漢堡,更有為素食者而設的素食漢堡, 另外仲可以加錢升級combo套餐,仲有三款價錢俾你選擇, 由最平嘅普通飲品$36、中等價錢的黑牛/白牛/啤酒$56,同最貴的是日精選奶昔66蚊,每個套餐都配有酸瓜和薯條。可見餐廳也顧及各個客人的需要,挺有心思的。

煙燻鴨肝牛肉漢堡 ($148)
太耐冇食過漢堡(唔計平時麥當當嗰啲),一嚟就要食個最貴嘅煙燻鴨肝牛肉漢堡。插上一小支「Enjoy」的美國旗子,饀料像層層疊般疊得高身雄厚。漢堡表面和底層的麵包,刻意烘過,金黃令身,不易令醬汁輕易滲入,能令外邊鬆脆可口, 又能保持內裏麵包充滿鬆軟空氣感,大愛也。

一向都認為吃鴨肝或鵝肝等必須配會蘋果或菠蘿來吃,才能保持油香甘醇而不至太膩的效果。不過鴨肝反而與牛肉漢堡配搭,一看之下感覺有點over。鴨肝表面煎得帶點焦香,邊位已泛起帶有油潤光澤的油份,中心部分則有點點粉紅。雖然只有一小口,但足以有一種攝人的魅力。入口外脆內軟,油脂澎湃而帶陣陣酥香。

墊於鴨肝之下的牛肉,有如漢堡麵包的厚度,一早與芝士融為一體,份量勁足,賣相吸引邪惡,感覺到它正向我千呼萬喚。不過如此的厚度,一個小小的嘴巴真的不知從何入口,唯有用雙手和漢堡頗為握緊,再左一口、右一口來個平衡。

金口一開,牛肉內裡藴藏的豐富肉汁濺開,加上半溶的芝士和醬汁,汁料多得隨著手指的縫隙流得一手都是,繼而滴在墊盤上。牛肉表面烘至微脆,乾身帶脆的質感,肉饀卻是柔軟多汁,中心的牛肉還呈粉粉嫩嫩的狀態,牛味極濃,完全不是一般漢堡可美媲的滋足。加上外層被半溶的車打芝士包住,濃香的牛味帶有淡淡的咸香,再配上脆爽的紫洋蔥和火箭菜,能減去不少油膩感,美味得實在令人把持不住,一口又一口瘋狂的迷上它。

套餐送來的薯條並非波浪條紋,但總算夠大條。可惜卻炸得太耐的關係,顏色固然金黃,但卻較為乾身偏硬, 欠缺了薯條應有外脆內綿的口感,加上鹽份落得太重手,以至令人有點吃不消。

德州燒烤漢堡Texas BBQ Burger ($88)
老公選了他最喜愛的、又最貴的鴨肝牛肉漢堡,而我就選了中庸一點的德州燒烤漢堡,同樣插上一小支「Enjoy」的美國旗子,層層疊的餡料包括有足六吋牛肉漢堡、脆煙肉、炸洋蔥圈、生菜、半溶車打芝士和秘製青椒墨西哥燒烤醬。

沒有了前者鴨肝的獨特油騷味,轉為多幾塊炸洋蔥圈和脆煙肉,口感即是瞬間有所變化提升。煙肉的鹹惹脆口和洋蔥圈的外脆內爽,令整個漢堡都圍繞著卡喳卡喳的爽脆,配搭著鬆軟熟腍的手打牛肉漢堡, 是一剛一柔的口感層次享受。 燒烤牛肉漢堡雖然不及前者的鴨肝牛肉漢堡般肉汁juicy澎湃,但牛肉肉味香濃而不夾渣,配搭半溶的雙層芝士,咸香豐富,滋味心醉。搭上新鮮的生菜,爽脆爽嫩,剛好平衡肉類的滯膩,相當不俗。

ocean love

Ocean Love
全白色的milkshake看似平平無奇,但唧在杯面的焦糖醬和表一大堆的忌廉雪糕,足以令你的卡路里指數標升百倍的飲料,是一個既可惡又吸引的小子。

奶昔和冰塊打磨得十分均勻,飲落透心涼之餘,還有淡淡的雲呢拿香味,繼而再有咸咸的鹽味。再與表面的忌廉拌匀後,奶昔質感更加細膩柔滑,豐脥雙唇。

水牛城棒棒雞 ($68)
五件起了肉的棒棒雞,肉質熟嫩,近骨處的肉皆是熟稔,未見一絲血肉未熟的情況,處理不俗。辣醬不只停留在表皮,醃得尚算入味,味道香辣,辣度平均,又隱約帶點酸甜,非常過癮。

2018-12-05
ocean love
估唔到位於旺角鬧市朗豪坊12樓呢間「Texas Buger」環境原來咁好,之前都已經聽人講過,係天幕之下用餐,確實有另一番意境👍🏻它們有幾個特式卡座,半圓形的上蓋圍繞著自己,感覺特別尊貴,看著途人艷羨的目光,更是享受😬當然其他卡座也設計得不錯,只是如果可以選擇就當然是前者會受歡迎點吧😬點了一個「軟殼蟹牛油果牛肉漢堡」🥑,整隻軟殼蟹已經很有份量,當然要用刀叉🍴慢慢品嚐🤗打開上層,用了整整半個牛油果,它的生熟程度十分理想,超級食物牛油果多吃對健康很有益處啊!朋友要了「德州燒烤牛肉漢堡」,雙層的芝士加上特厚的牛肉,單看賣相已經令人垂涎,估唔到牛肉的肉味十足,入口完全沒有油膩感,不愧是名牌漢堡包🍔店😋我們兩個都轉了Combo升級套餐,已經有埋薯條和酸青瓜,飲品可選奶昔、啤酒或咖啡之類,這樣會比較化算👍🏻在這裡悠閒的坐著,享受著天然光的照射,心情也特別舒泰,正合shopping前後三、二知已在血拼購物時回回氣之理想地點👍🏻特別一提服務方面也十分細心,送餐前後也為我們特別整理桌面的擺設,應該是訓練有素吧,值得一讚👍🏻

Latte
Latte
2018-12-14 56 浏览
今日到旺角逛街, 突然想食漢堡包, 但我不想食麥XX, 聞說這間食物不錯, 所以試試! 餐廳只有三張特別卡位座, 到達時只剩一張, 還好早一步來到。德州燒烤牛肉漢堡賣相不俗, 主要有牛, 炸洋蔥圈和煙肉, 其他配料就跟平常的差不多, 再加點類似燒烤醬的醬汁。免治牛肉扒肉質鬆軟, 沒經大量調味, 有牛味, 是很天然的味道, 配上香脆洋蔥圈和醬汁, 不錯! 不過就略嫌煙肉太乾硬! 扣分!英國香濃車打芝士牛肉漢堡這個是男友點的, 他只表示比麥XX好味😂墨西哥芝士夾餅 (煎牛柳條, 脆皮)夾餅微脆, 餡料給得大方, 多得滿瀉! 特別是牛柳條份量好多, 不過牛柳本身質素麻麻, 有點近似在茶餐廳或大X樂吃到的質素。 這牛沒先天優勢, 但又不靠後天彌補, 最後成品又沒牛味又沒合適調味而且牛油果醬, 蕃茄和芝士絲等其他配料其實都沒什麼味道, 我會形容自己是吃口感豐富, 但淡''貿貿´´的夾餅!迷你蟹餅配芒果莎莎蟹餅香軟, 入面一絲絲蟹肉, 蟹味好濃,但單吃蟹餅可能會覺得味道較單調和偏濃, 但配上清甜的芒果莎莎醬, 卻恰到好處! 莎莎醬好足料, 有好多芒果粒香煎焦糖蘋果夾餅本來以為份量很大, 但來到時比

德州燒烤牛肉漢堡

不過就略嫌煙肉太乾硬! 扣分!

英國香濃車打芝士牛肉漢堡
英國香濃車打芝士漢堡

這個是男友點的, 他只表示比麥XX好味😂

墨西哥芝士夾餅 (煎牛柳條, 脆皮)
墨西哥芝士牛肉夾餅

蟹餅併芒果莎莎

焦糖蘋果夾餅

本來以為份量很大, 但來到時比想像中易處理, 一個女生基本也可以獨自完成一份, 令已有9分飽的我鬆了口氣!

夾餅很薄, 帶點微脆, 中間夾有蘋果粒, 就是平常吃到的蘋果批味道, 味道是不錯的; 但口感上有點缺失, 配夾餅去做, 好像有只差一點點的感覺, 大概是太薄吧!至於忌廉則很幼滑, 但跟夾餅伴著食都沒大驚喜, 可有可無。 整體麻麻吧!

服務方面就一般般, 侍應沒笑容, 有點冷淡, 要改善。

午餐
蟹餅併芒果莎莎
2018-12-10 392 浏览
天后嘅Texas Burger開左好一段時間,一直評語唔錯,最近仲進駐埋旺角朗豪坊,身為九龍人當然要把握機會試試上到幾乎頂樓,環境好chill,夜晚望住個天幕都好有feel可能係新開,當晚人流都幾多,好彩等左一陣就有位。打開餐牌見到選擇唔少,最後揀左2個burgers, 1個薯條,1 個Tacos同一個甜品。Black Truffle Fries ($58)黑松露薯條薯條🍟脆炸乾身,不油膩。黑松露唔多,但沾有黑松露的部分夠香濃。Texas BBQ Beef Burger ($88)德州燒烤牛肉漢堡呢個係餐廳嘅signature Burger 🍔,當然要一試!牛肉有一定厚度,但肉汁唔算多,中間有煙肉🥓,炸洋蔥圈、芝士及生菜,另外仲有帶甜味嘅醬汁,其實味道唔錯,不過醬汁唔夠多,整體不過不失。另外仲點個素漢堡,比較起上嚟,草根姐妹覺得後者令人更驚喜呢🤤❣️!!Beyond Burger($88)未來素食牛肉漢堡素牛肉仿真度十分高,口感似軟腍嘅肉扒,調味剛好👍🏻。漢堡配料豐富,有炸洋蔥圈、牛油果🥑、新鮮嘅番茄🍅同爽口生菜。漢堡包帶點甜味,烘到外面好脆,唯一可惜係唔夠鬆軟🍔,質地較實。不過呢個素B

可能係新開,當晚人流都幾多,好彩等左一陣就有位。

Black Truffle Fries ($58)
黑松露薯條

Texas BBQ Beef Burger ($88)
德州燒烤牛肉漢堡

Beyond Burger($88)
未來素食牛肉漢堡

素牛肉仿真度十分高,口感似軟腍嘅肉扒,調味剛好👍🏻。漢堡配料豐富,有炸洋蔥圈、牛油果🥑、新鮮嘅番茄🍅同爽口生菜。漢堡包帶點甜味,烘到外面好脆,唯一可惜係唔夠鬆軟🍔,質地較實。不過呢個素Burger 味道唔會比平日嘅漢堡差,其實唔講都唔知唔係肉,好有驚喜呢❤️🤟🏻。
草根:如果個個素Burger質素都高,草根姐妹唔會介意食素🌿!
Tacos with Soft Shell ($88 for 2 pcs)
墨西哥芝士夾餅

煎牛柳條Hanger Steak🐃:牛柳條份量好多,可惜缺乏調味,肉質較實,味道較單調。Tocos加上辣汁丶牛油果醬同Yogurt醬🥑,夾埋一齊食,味道會好d。
燒烤手撕豚肉Pulled Pork🐖:手撕豚肉份量比牛柳更多,烤過的豚肉有股焦香味。生菜爽口新鮮🥗,味道比牛柳夾餅更辣更開胃,如果可以加重點調味會更好🌮!
其實2件Tacos份量都好多,食完好飽肚🤟🏻。
脆焦糖青檸芝士餅($48)
Cream Brulee Key Lime Cheese Cake

Cheese Cake細細件,其實唔係好抵食😂。蛋糕軟腍🍰,幾creamy,上面有層脆焦糖,味道唔錯,不過就食唔出落左青檸🍋。
2018-12-08 309 浏览
好耐無同表哥一家食飯,撞啱表姪女完咗個測驗周,就約埋出旺角食餐午飯。之前一直都講過帶佢試吓啲特色漢堡,故此,晌幾間心水嘅漢堡包店中,揀嚟位處「朗豪坊」嘅「Texas Burger」,因為地點最就腳,方便到大家。雖然唔喺第一次嚟「朗豪坊」,但印象中好少上到咁頂層,餐廳開晌12樓,大大個霓虹招牌,十分易認。12樓嘅環境,裝有巨型天幕玻璃,撞啱又好陽光喎,所以,感覺令人醒神。餐廳採開放式,晌外面都已經見到晒整個餐廳環境,最搶眼自不然喺近外邊圓拱形卡位,可惜嚟到時已有客人,未有機會坐埋去,相信啲卡位對表姪女吸引啲。而埋面嘅位就喺活動式二、四人位,裝修亦好簡約,勝在地方大,樓底超高,雖然呢組位拍得比較貼,但仍不失空間感。此外,餐廳尾尾仲有啲高腳枱櫈,對正嘅地方原來喺個表演舞台,日頭就無咩嘢搞,但晚上不時會有歌手表演,到時揀呢幾個位就最正,邊食邊睇表演。店名叫得「Burger」,自然主打喺美式漢堡,而且,選擇不少;再細閱餐牌,原來新加咗唔少墨西哥嘢,此外,仲有沙律、小食、烤肋骨、意大利飯、意大利麵,以及特飲同甜品,所以,今餐晏仔不愁無選擇。西墨哥粟米脆片 $48等大家仲度緊食乜之際,先簡單嚟一客墨
,因為地點最就腳,方便到大家。
西墨哥粟米脆片 $48

等大家仲度緊食乜之際,先簡單嚟一客墨西哥粟米脆片俾大家試吓過過口癮,因為佢哋一家都無乜點試過墨西哥嘢。當中有4款醬汁配搭,小弟就揀咗牛油果醬,夠健康嘛!老實講,啲粟米片都喺現成貨,夠脆已OK,最緊要啲牛油果夠熟,做出嚟嘅醬已夠柔滑。
墨西哥粟米脆片
墨西哥芝士夾餅 $88

啲墨西哥夾餅口味選擇多:手撕雞、香草菇菌、燒烤手撕豚肉、脆魚柳、煎牛柳條、軟殼蟹(+$6),又可以揀軟皮或脆皮,加上兩件平少少,就不如一次過嗌兩件,唯可惜喺無晒脆皮啫。
燒烤手撕豚肉夾餅
啲豚肉堅喺手撕喎,未食都睇得出,而且,塞滿晒成件夾餅之內,一口咬落真喺爆晒餡架;入口啲肉好鬆化、又惹味,感覺猶如有份碳火香,配上牛油果醬、酸忌廉及蕃茄莎莎,令味道紛陳,越食越好味;而塊軟皮柔韌軟熟,豐富咗整體嘅咬口感。
香草菇菌夾餅
表哥話呢個夾餅好似夾咗好多「薯條」咁,好搞笑,的確,同樣成份夾餅夾足餡料,加上牛油果醬、酸忌廉及蕃茄莎莎,絕無欺場。咬落,啲香菇爽爽哋得嚟又有咬口,不過,原來幾辣吓,呢樣就有啲意外,雖然多添份刺激感,個辣度我亦接受到,但個名改為香「辣」菇菌會貼切啲。
香草菇菌夾餅
蜜桃菠蘿梳打 $33

個墨西哥芝士夾餅無升級優惠,如想飲嘢,就只有散叫,小弟就點咗杯梳打,貪其夠爽夠涼快。個人嚟講,就有少少失望,因為啲梳打只喺以蜜桃及菠蘿糖漿溝上梳打水,一心仲諗住有啲菠蘿粒食吓,實在喺諗多咗。
蜜桃菠蘿梳打
未來素食牛肉漢堡 $88+ $36(升級為套餐)

之前曾同老婆試過呢種「未來漢堡」,確的好有趣,所以,大力推介俾表嫂。上枱時佢已經覺得好震撼,因為都未試過啲咁巨型嘅漢堡包,而包內唔止得塊漢堡牛肉,仲墊有生菜、蕃茄、牛油果、芝士、炸洋蔥圈及特製醬汁,味道非常豐富。佢話最正喺件「未來漢堡」真喺好似食緊真牛肉咁,質感及味道都喺,非常有驚喜。此外,佢亦好喜歡條酸青瓜,酸香爽脆,可中和一下薯條及漢堡嘅濃味。
洋甘菊(餐飲)

表嫂唔喜歡凍飲,亦唔多鍾意啲古靈精怪嘢,所以,介紹佢飲清香淡雅嘅洋甘菊,雖然喺以茶包沖泡,但都用上Twinings品牌,而且,有需要可叫侍應添加熱水續杯。而佢話,呢款茶清清哋,好啱佢飲。
洋甘菊
德州燒烤牛肉漢堡  $88+ $36(升級為套餐)

表姪女都未試過啲巨型漢堡,所以,佢見到咁多特別款式,都顯得頗雀躍,心大心細之下,結果佢揀咗「德州燒烤牛肉漢堡 」,因為餐牌有張大特寫,故此就揀咗佢。以成吋厚嘅漢堡牛肉,再配車打芝士、脆煙肉、炸洋蔥圈及塗上自家秘製燒烤醬,喺香噴噴濃郁肉味嘅配搭,由於個包真喺超巨,佢話喺食起嚟少少麻煩啲啫。
鮮橙汁(餐飲)

佢終喺細路,阿媽都唔喺好俾佢飲埋啲古怪嘢,所以,乖乖哋要杯鮮橙汁。
鮮橙汁
藍芝士牛肉漢堡  $88+ $66(升級為套餐)

至於表哥就更鍾意濃味食物,又接受到新嘢,所以,好快佢就揀啱款「藍芝士牛肉漢堡」,其實呢個跟「德州燒烤牛肉漢堡 」有啲似,主要喺改用藍芝士,令味道變得有啲唔同。表哥大讚啲牛肉好高質素,口感鬆化肉味濃,又富肉汁,而且,個包又烘過,面頭仲脆脆哋,包內更塗上牛油,少少細節位都做到足,就連薯條都炸得脆而不膩。
藍芝士牛肉漢堡
Berry Love(餐飲)

佢就選較貴嘅升級組合,因為餐飲可以試到是日精選奶昔,而今日嘅奶昔喺「Berry Love」,以雜莓雪糕、木莓及牛奶打成,再唧上厚厚嘅忌廉,一身淡紫嘅奶昔,加上威化花花,賣相比較花俏。表哥就話質感好豐厚而柔滑,好足料,雖然莓味唔喺話超強,但有份清甜嘅感覺。
Berry Love
香煎焦糖蘋果夾餅 $58

表姪女喺甜品黐,所以,甜品就由佢發辦揀邊款,佢就喺見餐牌張大特寫好吸引而揀咗呢款,而且,一客4件,啱啱好夠我哋「些牙」。但送到嚟嘅成品就覺得有啲唔一樣,佢有少少失望咁囉。不過,小弟就覺得唔錯,以夾餅嚟做,帶墨西哥風,夾餅少少脆口,啲蘋果亦幾清甜,但似乎就無加玉桂粉,而且,淋上多啲焦糖漿就更合小弟心水
香煎焦糖蘋果夾餅
我同老表久唔久都會約食飯,所以,巨型漢堡亦非第一次食,相反,表嫂及表姪女就第一次試啲咁高質嘅漢堡,故充滿驚喜之餘,亦感到萬分滿足,表嫂更讚嘆「未來漢堡」喺神奇之作,如獲至寶。我同佢講,依家唔只有「牛肉」,仲有「豬肉」嘅出現添。
2018-12-07 277 浏览
呢日放假同朋友行街,行完朗豪坊之後就上左去頂層食個burger做tea先除左burger之外,呢度都仲有其他食物小食可以選擇啵不過單係burger經已有唔少款式,最後我同朋友揀左個“煙燻鴨肝牛肉漢堡”HKd$148+10%一齊share我地加左66蚊轉餐,咁就會有埋daily milkshake、薯條同酸青瓜店員知道我地share食之後,仲好主動幫我地切開個漢堡添包身帶微甜,牛肉漢堡相當juice!而鴨肝甘香,煎得外帶焦脆又保持到內裹嫩滑,整体處理得好唔錯配上既薯條都好出色,即使食完個包先食,都keep到香脆當日既 daily milkshake 係椰子菠蘿,朋友話好香滑而我就另外要左杯“雜莓奶昔”HKd$50+10%飲落的確好香滑!混合酸甜酸甜既雜莓味道之後仲唔會覺得漏單食burger唔夠滿足,我地仲叫多個甜品黎share我地點左個期間限定既“ 冰鎮朱古力蛋糕新地”HKd$68+10%冒著白煙咁出場已經有surprise,估唔到連味道都有驚喜啵翻熱至外脆內軟既濃醇choco cake配上順滑牛乳軟雪糕咁食,確係一種享受

除左burger之外,呢度都仲有其他食物小食可以選擇啵

店員知道我地share食之後,仲好主動幫我地切開個漢堡添

包身帶微甜,牛肉漢堡相當juice!
而鴨肝甘香,煎得外帶焦脆又保持到內裹嫩滑,整体處理得好唔錯

配上既薯條都好出色,即使食完個包先食,都keep到香脆

而我就另外要左杯“雜莓奶昔”HKd$50+10%

飲落的確好香滑!混合酸甜酸甜既雜莓味道之後仲唔會覺得漏

單食burger唔夠滿足,我地仲叫多個甜品黎share

下午茶
2018-12-06 49 浏览
以前cafe個位變左texas burger , 招牌好醒目。lunch最怕等位,見到有得訂位,決定試試!菜單基本上都係burger或tacos加錢轉combo,就會包埋薯條,野飲,同pickle。不過就無沙律呢個option.... 兩個人各叫一款burger同taco share。Texas BBQ Beef burger,上枱牛肉夠厚,不過因為burger太高,食得有啲狼狽,最後都係用刀叉食,冇左嗰種rustic感覺哈哈! Combo跟粗身薯條,同埋好少喺香港見到真係原條的pickle!因為香港冇咩地方特別標榜主打taco,令我相當期待。我地揀左2款味道(軟殼蟹+手撕雞),炸軟殼蟹有唔同甜椒、蕃茄、紫洋蔥,手撕雞有avocado醬,色彩繽紛,視覺上只係好滿足。炸軟殼蟹的炸漿唔會太厚,加埋軟殼的口感豐富。手撕雞夠juicy,avocado醬令taco冇咁乾,更易入口。呢度食物唔錯,但餐廳座位唔多,如果lunch time最好訂位!

Texas BBQ Beef Burger

Tacos (軟殼蟹+手撕雞)

Tacos (軟殼蟹+手撕雞)
  • Tacos
2018-12-05 198 浏览
朗豪坊頂樓新開左間burger餐廳,用餐環境好好,漢堡套餐都幾抵食。同朋友一人點左一個餐,仲加左一份小食「水牛城棒棒雞」「德州燒烤牛肉漢堡」十個推介最穩陣好味既burger 「軟殻蟹牛油果牛肉漢堡」見到幾特別,🥑 神奇地牛油果texture 竟然又幾配Burger可以跟combo,附送上薯條。再加錢,可以將杯drink轉奶昔奶昔試左一杯berry,好飲之餘又靚(厄like用)我同朋友兩個食,眼闊肚窄(跪地認錯),叫得有d多,不過勉強食到大部分

同朋友一人點左一個餐,仲加左一份小食

「水牛城棒棒雞」

德州燒烤牛肉漢堡

「德州燒烤牛肉漢堡」
十個推介
最穩陣好味既burger
德州燒烤牛肉漢堡

「軟殻蟹牛油果牛肉漢堡」
見到幾特別,
🥑 神奇地牛油果texture 竟然又幾配

奶昔

奶昔試左一杯berry,好飲之餘又靚(厄like用)

2018-10-14
奶昔
又係岀動去食Burger既日子,知道天后有間人氣Burger店,早排開到去朗豪坊,方便左好多,終於有口福試下。餐廳內外係朗豪坊最高果幾層,真係個feel勁好,加上係Open area既形式,同女友真係做 “天幕下的戀人”。食物選擇主打四款:普通小食、墨西哥類小食、Burger、甜品,小食種類比Burger更多添!德州燒烤牛肉漢堡  $88入面有煙肉、炸洋蔥圈、牛肉漢堡扒,塗上左洋蔥醬,麵包有水準,烘得脆而不硬,亦唔會有醬汁整稔個包既問題。牛肉肉味濃唔乾身不過可以更Juicy,而洋蔥醬真係畫龍點睛,令成個包惹味好多。加左$66配奶昔、薯條同酸瓜,薯條帶皮粗身,外脆內軟亦夠薯味。墨西哥雞肉菠蘿漢堡  $68好耐冇食過放菠蘿既Burger,雞肉份量夠多!有醃過,不過就略嫌醃得唔夠入味,肉質正常,至於菠蘿係大樹菠蘿,非常清甜,係一個清新唔令人覺得膩既Burger,迷你蟹餅配芒果莎莎  $88蟹肉夠哂多,不過唔係炸既,食落就一pat溶溶既野咁,冇乜口感,如果外層係炸過既會更香口。整體黎講係唔錯,包身做得夠挺已經好緊要,呢到就好重視麵包挺身程度,再講,價錢真係唔算貴,以朗豪坊地段,坐係天幕下食Bu

餐廳內外

食物選擇

德州燒烤牛肉漢堡  $88
朱古力奶昔
薯條

墨西哥雞肉菠蘿漢堡  $68

迷你蟹餅配芒果莎莎  $88
迷你蟹餅配芒果莎莎

整體黎講係唔錯,包身做得夠挺已經好緊要,呢到就好重視麵包挺身程度,再講,價錢真係唔算貴,以朗豪坊地段,坐係天幕下食Burger,最平$68有交易,都好岩情侶黎。
2018-12-04
朱古力奶昔
2018-12-04 36 浏览
Weekend同朋友去試新野,之前已經去過天后店,當時已經一試難忘。一知道佢喺九龍區開分店,即刻去試下先。。。餐廳喺朗豪坊天幕個層,對正前面ge live band show, 環境ok, 不過可能太近ge關係,個人覺得有d太嘈,要大聲d講野先聽到,略嫌有d美中不足order咗香草菇菌墨西哥芝士夾餅同素食牛油果漢堡,漢堡入面有半個牛油果同一塊素扒,好有心思將豆腐加d雜豆mix埋一齊,再煎香,加埋半溶ge cheese, 超yummy我揀咗加$36升級咗薯條同酸青瓜,加杯凍檸茶,薯條喺新鮮炸起,好香脆餐廳仲新加咗beyond burger未來素食牛肉漢堡,等我下次黎試下先香草菇菌墨西哥芝士夾餅有分軟皮同脆皮,除咗菇同芝士,佢仲加咗d牛油果醬,同個夾餅好match

2018-11-23
2018-12-02 53 浏览
我們仨人在朗豪坊,掙扎食「飲x」好定呢間,最後揀左呢間!沒有令我失望!因為我想食素,所以我揀左呢個牛油果Beyond burger! 即是由大豆做既漢堡扒!其實似定唔似肉,唔係我最大concern!因為我想食既素嘛!最正係它同個汁同牛油果都好夾味!入面仲有炸洋蔥!本身仲有生菜同生蕃茄,但因為我唔食得生野,所以我走哂!如果有埋,應該會仲fresh!本身只係賣一個burger,加多30幾蚊可以配成一個set,有埋薯條同酸瓜!薯條,你咪以為好普通!當日食時,係新鮮炸好的!皮同薯仔比例岩岩好!我果日有啲熱氣!但都忍唔住食哂!酸瓜,我會食的,但我呢個地道香港人,始終慣左老麥細細片果啲,你俾成條我,我有點不知如何是好!而因為我食素漢堡,所以不太飽既反而我朋友吃的,是車打芝士牛肉burger,所以夾埋青瓜吃就無咁膩了!set跟一杯飲品,我點的是橙汁,好甜無橙味,明顯是果x橙啲朋友,無乜驚喜。我朋友點的是SOL啤酒,送上檸檬🍋一片,她說都幾好飲啊!下次有機會等我try try!最正反而係無乜人,唔係點使等位😂😂可以再食!性價比也可以!忘記一提,唔知點解成個地板成日都好震,好似地震咁,有小小令人唔自在!
我們仨人在朗豪坊,掙扎食「飲x」好定呢間,
最後揀左呢間!沒有令我失望!

最正反而係無乜人,唔係點使等位😂😂

可以再食!性價比也可以!

2018-11-21
  • 未來素食牛肉漢堡
早前相約友人去了位於旺角的Texas Burger食飯. 一睇這間店名, 就知道主打食漢堡包. 友人就點了漢堡包餐. 我見到有意大利麵, 我反而想試一試. 最後, 我點了北海道香煎帶子青番茄意大利麵. 飲品點了軟雪糕奶昔 - 雜莓奶昔. 奶昔賣相相當精緻. 質感夠滑身, 入口有濃濃的雜莓味道. 感覺有點似溶咗的雪糕, 甜度適中, 非常好飲. 意大利麵上枱. 帶子夠大隻, 整的時間剛好, 唔會太乾或者硬身. 麵質軟硬度適中, 啱我口味. 來這裡除了漢堡包外, 意大利麵也可以一試.
早前相約友人去了位於旺角的Texas Burger食飯.

一睇這間店名, 就知道主打食漢堡包.

友人就點了漢堡包餐.

我見到有意大利麵, 我反而想試一試.

最後, 我點了北海道香煎帶子青番茄意大利麵.

飲品點了軟雪糕奶昔 - 雜莓奶昔.

軟雪糕奶昔 - 雜莓奶昔

奶昔賣相相當精緻.

質感夠滑身, 入口有濃濃的雜莓味道.

感覺有點似溶咗的雪糕, 甜度適中, 非常好飲.

意大利麵上枱.

北海道香煎帶子青番茄意大利麵

帶子夠大隻, 整的時間剛好, 唔會太乾或者硬身.

麵質軟硬度適中, 啱我口味.

來這裡除了漢堡包外, 意大利麵也可以一試.
軟雪糕奶昔 - 雜莓奶昔
北海道香煎帶子青番茄意大利麵
近幾個月甚少去朗豪坊,這次適逢其會,剛巧搭乘長電梯路過,看到這間餐廳裝修很特別,別樹一格,晚餐時間到了就這裏試一試墨西哥及德洲食物,對於要吃Burger,姑姐十分喜歡。員工甚為親切,我們坐下之後便主動為我們介紹有甚麼好吃。並說道這裏主要是吃漢堡加一點小吃、奶昔及甜品等等....看看餐牌...都有9款漢堡,「除了標準的手打牛肉漢堡做主打外,另有烤雞及鱈魚漢堡等選擇,仲有墨西哥風味的飯、餅、小食、粟米脆片、軟雪糕奶昔、飲品及甜品!」有唔少選擇喔...呢度環境已經加了很多分,而家好清靜個View好舒服,不過有機會的話絕對可以邊食飯邊聽live show…都係個唔錯既感覺...而座位上卡位是相當寬闊, 兩旁都沒有人,獨立空間感十足,跟姑姐來這裏談天一流呢。本想點「未來素食牛肉漢堡」,可惜店員話 Beyond Burger 剛剛供應完了,最後就選擇了...🍴燒烤手撕豚肉中式漢堡 $78仲加左$36升級包普通飲料、薯條同酸青瓜...如果加其他價錢就包唔同類型飲料及配菜等等...漢堡包非常大件頭啊!賣相美美的,材料打橫看一目瞭然,餡料一層疊一層,漢堡內有「手撕豚肉、炸洋蔥圈、車打芝士、甜菜,配合特製

員工甚為親切,我們坐下之後便主動為我們介紹有甚麼好吃。
並說道這裏主要是吃漢堡加一點小吃、奶昔及甜品等等...

墨西哥芝士夾餅脆皮配上脆魚柳

如果加其他價錢就包唔同類型飲料及配菜等等...

燒烤手撕豚肉中式漢堡

漢堡包非常大件頭啊!賣相美美的,材料打橫看一目瞭然,餡料一層疊一層,漢堡內有「手撕豚肉、炸洋蔥圈、車打芝士、甜菜,配合特製燒烤醬汁」。未食已經令人流曬口水...因為很香呢。

燒烤手撕豚肉中式漢堡

拿起竹籤,一口咬落集合這些材料味道很夾,仍熱辣辣,手撕豚肉非常鬆化入口感覺非常多汁,加埋半溶芝士、生菜等配料,層次豐富。極具中式又帶點德州風味。

燒烤手撕豚肉中式漢堡

一向鍾意食香口嘢,薯條烤得夠曬香脆,熱度滿分!
薯條非常厚身,配茄醬吃不錯!不過食得多就有點油膩了!而青瓜係清新帶點酸味,我就一般吧!俾晒姑姐食了!佢話配burger食 唔錯呢。
BBQ Baby Ribs

平時好少食墨西哥風味既菜式,所以我倆一於大膽試試墨西哥芝士夾餅!

夾餅材料共有 6 款可供選擇,包括「燒烤手撕豚肉手撕雞、香草菇菌、軟殼蟹、脆魚柳、煎牛柳條同手撕雞」
🍴選了墨西哥芝士夾餅 $48 揀左脆皮配上脆魚柳

墨西哥夾餅外脆內軟,芝士味濃郁,甜甜的燒烤醬汁配上番茄粒三色椒和芝士以經覺得口感非常豐富!!! 再加埋我最愛的微微辣的牛油果醬更突顯口感😋成個配搭好match。
上面嘅脆魚柳,炸至金黃色,炸粉薄薄魚肉多多...又香脆嫩滑,再加埋牛油果醬太棒了!!

🍴等了很久的BBQ Baby Ribs $148/4 終於到了!
在這類餐廳用餐,不想吃其他肉類的晚上, 一定是烤豬肋骨最吸引我。

但骨比肉多,其實有些人會認為在外面吃它很不划算喔
BBQ Baby Ribs

烤豬肋骨的表面黏著微甜而黏黏的BBQ醬汁。

細心啃著每條骨,手指也要舔乾淨,不想浪費美味的每一滴汁嘛。會覺得好滋味,而且佢肉的份量比想像中多,非常開心呢!

香煎焦糖蘋果夾餅

甜品選擇不多,只有 3 款,被一張超級吸睛的相片而點了這款...
🍴香煎焦糖蘋果夾餅 ($58)
感覺被騙了
成品嘅賣相跟餐牌中相片完全不同!
相片高高的,但出到來是塔塔的,幸好味道算是不賴。不然會很失望呢...

夾餅即叫即做,上桌時熱辣辣,外皮非常薄身,食落脆口,入面夾滿甜美嘅蘋果,面頭淋上朱古力醬,中間再伴以忌廉!蘋果煎的時候加了焦糖...十分甜膩!

吃到最後超級飽肚,因為饀餅份量都幾大,前提已經吃了一堆麵包所以建議最好兩人Share 嚟食,那就剛剛好!

香煎焦糖蘋果夾餅

一整晚感覺上好似坐係一個小包廂內,但好開揚舒服,同姑姐暢快得很...

上網看看,原來 【Texas Burger】係獲得 LifeStyleAsia 評選為香港最佳十大漢堡,感覺挺厲害呢!現在吃完後感覺也不錯!!
2018-11-30 30 浏览
Texas Burger 今日咁岩行過朗豪坊,搵間新餐廳試下野食見到有間漢堡包店係最上層,名叫Texas Burger固名思義餐廳是一間行美式風格的漢堡包店。講到賣漢堡包,我惗樓下的麥當勞係賣得最成功流水作業式的賣包標準、低廉的格價、同穩定不變的味道一般美式漢堡包餐廳講真,真係唔夠佢玩但Texas Burger明知不可為而為之,咁就一定有佢過人之處在好明顯,Texas Burger唔係行M記依種管理式味道餐廳似乎真係擁有麥記所缺的元素就係sell新鮮食材,同賣創意新穎我同女友一人叫左一個包,真係好大份量我叫左個牛油果軟殻蟹漢堡,我女友就叫左個德州漢堡咬下去肉汁鮮美,佢既面包食得出有烘過,甜甜的炸薯條不是M記那種石油加工薯條,是真薯仔而炸,外脆內軟我見餐牌有賣墨西哥卷,不過兩個人食唔曬,惟有等下次再試啦
Texas Burger

今日咁岩行過朗豪坊,搵間新餐廳試下野食
見到有間漢堡包店係最上層,名叫Texas Burger
固名思義餐廳是一間行美式風格的漢堡包店。

講到賣漢堡包,我惗樓下的麥當勞係賣得最成功
流水作業式的賣包標準、低廉的格價、同穩定不變的味道
一般美式漢堡包餐廳講真,真係唔夠佢玩

好明顯,Texas Burger唔係行M記依種管理式味道
餐廳似乎真係擁有麥記所缺的元素
就係sell新鮮食材,同賣創意新穎

我同女友一人叫左一個包,真係好大份量
我叫左個牛油果軟殻蟹漢堡,我女友就叫左個德州漢堡
咬下去肉汁鮮美,佢既面包食得出有烘過,甜甜的
炸薯條不是M記那種石油加工薯條,是真薯仔而炸,外脆內軟

我見餐牌有賣墨西哥卷,不過兩個人食唔曬,惟有等下次再試啦