餐厅: TERA (寶發大廈)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-01-14 364 浏览
因為無訂枱,等咗15分鐘先入到去。想點咖啡,竟然cafe無咖啡供應。想點all day breakfast又話無。如果未入去,已知根本就唔會等。食物份量少到一大一小,兩份餐,食完仲好肚餓。食物好普通,無特色。叫個待應攞杯水,兩個人只俾一杯。叫另一一杯水,叫4次先有。絕對無下次,性價比極低。
因為無訂枱,等咗15分鐘先入到去。
如果未入去,已知根本就唔會等。
叫個待應攞杯水,兩個人只俾一杯。叫另一一杯水,叫4次先有。
絕對無下次,性價比極低。
2023-01-12 324 浏览
見到大家講起呢間Cafe,都想分享下自己前幾日既經驗。之前食過寺既班戟,覺得唔錯,咁岩係佐敦做野,就再次幫襯。落左Order叫呢個雞肉牛油果waffle,然後等左30分鐘+,然後見到終於出野食,佢比左遲過我order既女士。本身已經覺得等得耐,然後出黎既質素係:暖既雞肉、淋既waffle。真實講呢個價格真係完全唔值。所以以後都唔會再去。服務一般、野飲一般、食物質素低。😞老實講好失望。唔會再有下次!
見到大家講起呢間Cafe,都想分享下自己前幾日既經驗。

之前食過寺既班戟,覺得唔錯,咁岩係佐敦做野,就再次幫襯。

服務一般、野飲一般、食物質素低。😞老實講好失望。

唔會再有下次!
2023-01-10
餐廳名稱:Tera Pancake House一直有所期待的藍帶主理甜品店🥰今日去試啦~店面唔太大,所以,我哋下午5點到,要响門外大概等咗10分鐘左先有位,如果大家多人嚟,就要預早少少啦~1. 榛子焙茶疏乎厘疏乎厘空氣感好足夠,有douing douing 嘅感覺🤣可惜⋯⋯無乜蛋香味,不過~好彩培茶味濃👍🏻但我覺得榛子醬比較偏甜少少。價錢:$138好味程度:😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————2. 煙燻少少雞肉牛油果配窩夫Waffle 做得幾香脆可口,又唔會好飽肚,不過,都都係無咩香味,完全無蛋味又無牛油味咁啦⋯⋯今日冇晒牛油果,轉左罐頭桃,罐頭嘅味道🤣雞扒就比較乾身😅價錢:$88好味程度:😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻/5個滿分——————————————————————餐廳整體感覺:打著藍帶主廚,有無限的幻想空間,可惜~~幻想不似如期,如果你有多餘錢,可以一試嘅😂✏️餐廳名稱:Tera (佐敦)電話:23236655地址:佐敦廟街273-28
餐廳名稱:Tera Pancake House

一直有所期待的藍帶主理甜品店🥰今日去試啦~

1. 榛子焙茶疏乎厘

整體感覺:❤️❤️/5個滿分
推介程度:👍🏻/5個滿分

——————————————————————

✏️
餐廳名稱:Tera (佐敦)
電話:23236655
地址:佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖

#食物小黑洞 #藍帶主廚 #Tera
#我嘅正職係食盡全世界嘅餐廳,讓食物帶給你一些正能量
睇YouTube 有人介紹呢間餐廳嘅甜品係由法國藍帶嘅廚師研發,鍾意食甜品嘅我就緊係要試吓啦~榛子焙茶疏乎厘pancake🥞 $138Pancake充滿空氣感,食落好軟熟😋蛋香都OK👌🏻面頭個醬焙茶味都幾濃郁,但榛子味就唔係好食到🤣味道唔會太甜,整體不錯👍🏻-配上焙茶牛奶布甸🍮同埋榛子脆脆🌰,食得出布甸同脆脆係自家製嘅~布甸質地好滑茶味好濃 ☕️-但係布甸同脆脆都係豆豉咁細粒,真係太少,會唔會太孤寒🤣同埋佢嘅pancake都偏細件,整體黎講就唔係太抵食🤷🏻‍♀️流心芝士撻🥧 $22本身想試佢嘅窩夫🧇但職員話無晒甜窩夫,所以我哋改咗食芝士撻🥧佢嘅味道好似Pablo嘅芝士撻,流心做得幾好👍🏻質地唔會太稀太鹹,撻皮夠香脆😋-荔枝玫瑰梳打🍹老實講完全無賣相可言🤣成杯得一粒玫瑰花😨所以飲唔到玫瑰味~不過佢無藥水味,亦唔會死甜,算係正常啦🤣*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*😋#kellydiscovery_food 🫶🏻#kd_food_jordan🫶🏻#kd_food_佐敦#佐敦美食 #佐敦 #油麻地打卡 #佐敦 #油麻地餐廳 #香港美食 #hongkongfo

榛子焙茶疏乎厘pancake🥞 $138

流心芝士撻🥧 $22
荔枝玫瑰梳打🍹

😋#kellydiscovery_food
🫶🏻#kd_food_jordan
🫶🏻#kd_food_佐敦
#佐敦美食 #佐敦 #油麻地打卡 #佐敦 #油麻地餐廳 #香港美食 #hongkongfood #梳乎厘 #pancake

2023-01-05 197 浏览
見到米紙介紹 諗住去試下本身朋友想食窩夫 個staff話啲cream未打好有排都未食得 咁我地等唔到佢叫我地食咸試下 又介紹隻燒雞配窩夫 話皮脆 好香咩結果一上黎 我見到白色既皮已經覺得唔對路 脆?再試個窩夫 硬過我條命😮‍💨佢就似現成拎返祝去焗 所以勁overcook跟住芭菲 不過不失 重可以接受最後pancake 味道正常 但里面係一堆野 應該未夠時間就拎出黎我都驚我轉頭要去廁所好失望 食完個晏 Down 到極 食m記重開心..
見到米紙介紹 諗住去試下

最後pancake 味道正常
但里面係一堆野 應該未夠時間就拎出黎
我都驚我轉頭要去廁所

好失望 食完個晏
Down 到極 食m記重開心..

2023-01-05
2023-01-02 148 浏览
係Youtube 睇完米紙覺得好吸引🤩於是放假去食😋晚上7點幾去到,店員話得返甜品同無咖啡😅無所謂🙂我係諗住黎食梳乎厘梳pancake等左一陣就可以入座叫左個金箔Nutella梳乎厘🙂等食期間🥶店員將餐具扔係枱度比我地心諗咩料阿🤨🤨 但如果個梳乎厘係好食,我都算😩可能我唔識食,個醬無乜nutella 味,再加上可能空氣感太重🫣最底個層壓到扁哂🫥最正常係粒金莎😂 完全搞唔掂🙃 5分鍾食完拿拿聲埋單走人🥴
係Youtube 睇完米紙覺得好吸引🤩於是放假去食😋
晚上7點幾去到,店員話得返甜品同無咖啡😅
無所謂🙂我係諗住黎食梳乎厘梳pancake
等左一陣就可以入座
叫左個金箔Nutella梳乎厘🙂
等食期間🥶店員將餐具扔係枱度比我地
心諗咩料阿🤨🤨 但如果個梳乎厘係好食,我都算😩
完全搞唔掂🙃 5分鍾食完拿拿聲埋單走人🥴
2023-01-01
2022-12-30 90 浏览
下午3點幾到,話無食材同啲客都係岩岩入座之後就即刻關門。禮貌同招呼黎講,真係失望同唔舒服!唔明白說話技巧點解可以咁,山長水遠出黎想試下。黎到食閉門羹咁,好影響下次再黎
2022-12-30
🥞宇治抹茶pancake $138 每日限定(蕨餅、白玉、紅豆蓉🫘、宇治抹茶忌廉🍵)梳乎厘三大塊,入口即融,蓬鬆空氣感十足😍有淡淡蛋香味,用料有誠意抹茶忌廉茶香味濃郁👍🏻,白玉煙靭,蕨餅偏澀,要同pancake一齊食,依家個價錢性價比冇咁高🙈✨環境簡約日系風格,座位唔多,坐得舒適,係傾計暢談的好地方,bar枱仲可以望到街景放空下,門口有梳化可以坐喺度等位Need something sweet ❥
宇治抹茶pancake
🥞宇治抹茶pancake $138 每日限定
(蕨餅、白玉、紅豆蓉🫘、宇治抹茶忌廉🍵)

Need something sweet ❥
宇治抹茶pancake
# 𝔍𝔬𝔯𝔡𝔞𝔫 日式pancake甜品愛好者注意⚠️呢間位於佐敦嘅pancake店大排長龍,由法國🇫🇷藍帶廚師主理,連日本人都專登走過來食,今日一於訂位試一試佢。餐廳裝修好日式風格,打開Menu入邊選擇十分多,每款都覺得好好食,除咗有pancake之外,仲有意粉同窩夫🧇,於是我哋叫咗幾個人氣商品試吓,店員話每個pancake大約等20分鐘確保食物品質。📍今次試左:1-梳乎厘班戟每日限定 :宇治抹茶(菠餅•白玉•紅豆蓉 •宇治抹茶忌廉)HKD138呢個抹茶個係每日限定,賣晒就冇,大約等咗20分鐘pancake上枱,上枱感到pancake空氣感好重,而且超級震,非常動L~食落口好似有100隻雞蛋係個口到咁,一啖就溶化。宇治抹茶忌廉味好重,如果大家叫到一定要試吓~❤️‍🔥❤️‍🔥2-Ore•奶油曲奇 WAFFLES HKD108 (忌廉,自家製朱古力醬• Oreo)每款WAFFLES上枱都好靚,好似去左日本食甜品咁,忌廉好綿,Oreo口甜不會太甜,Waffles即岀即食既情況下好脆口,配搭Oreo crisp真係一口接一口❤️‍🔥3-煙三文魚牛油果配窩夫 HKD88食左2款甜食試下餐廳啲咸食,點
# 𝔍𝔬𝔯𝔡𝔞𝔫

📍今次試左:
1-梳乎厘班戟每日限定 :

宇治抹茶(菠餅•白玉•紅豆蓉 •宇治抹茶忌廉)HKD138

2-Ore•奶油曲奇 WAFFLES HKD108
(忌廉,自家製朱古力醬• Oreo)
Ore•奶油曲奇 WAFFLES

3-煙三文魚牛油果配窩夫 HKD88

食左2款甜食試下餐廳啲咸食,點知都唔差,三文魚份量都好多,估唔到配搭新鮮牛油果食都幾夾❕

4-DRINKS : COLD烏龍咖啡 oolong Tea HKD48

叫左杯好得意既咖啡,入面有烏龍,濃縮咖啡,牛奶,奇亞籽。好好飲,未試過有奇亞籽加落咖啡度,估唔到又幾夾,感覺好有咬口又健康❤️❤️❤️

每日限定嘅班戟疏乎厘仲有金箔Nutell及榛子焙茶口味,真係大人小朋友見到都開心🥳,下次可以試埋佢個芫荽青醬意粉,聽講都係芫荽愛好者top1 🤍快啲book位去試下❕宜家仲係元朗形點偷偷開左新分店❕

📍 TERA (元朗)
元朗朗日路9號形點1期1樓1075號舖

2022-12-24
Ore•奶油曲奇 WAFFLES
  • 烏龍咖啡
  • 煙三文魚牛油果配窩夫
  • 柚子抹茶梳乎厘班戟
2022-12-21 118 浏览
同朋友約埋一齊做facial, 做完之後梗係去試吓新嘢啦!我哋揀咗呢間有藍帶廚師既餐廳!去到叫左芫荽意大利粉、牛油果雞扒沙律、仲試埋凍烏龍茶咖啡,樣樣味道都唔錯,值得推介俾大家!
2022-12-13
  • 煙燻照燒雞肉牛油果配窩夫
  • 烏龍咖啡
  • 芫茜意大利粉
2022-12-14 139 浏览
🔸榛子焙茶梳乎厘pancake🍵🥞 ($138)🔸宇治抹茶梳乎厘pancake🥞🍵 ($138)🔸Oreo奶油曲奇梳乎厘pancake🍪🥞 ($128)🔸士多啤梨雲呢拿梳乎厘pancake🥞🍓 ($108)作為一個梳乎厘pancake忠粉 呢間cafe一早已經喺我嘅pancake checklist入面🥞💗 聽講係由法國藍帶廚師主理 咁就一定要試吓🤩 餐廳仲有其他甜品同輕食 例如pasta🍝waffle🧇 但我今次只係試咗pancake😀 Pancake係即叫即做 等咗大概20分鐘就有得食😊 我覺得Pancake嘅口感太實 口感比較似蛋糕🍰 如果空氣感多啲 質感輕盈啲會更好食😀 Pancake嘅蛋香唔算重🍳🥲Pancake口味嘅選擇都幾多 我同幾位朋友每人食一碟🤣 最前面嗰款係抹茶口味🍵 我朋友比較鐘意濃茶味 佢覺得面頭嘅忌廉茶味可以再濃味啲🤣👍🏻 我自己就食焙茶味 面頭啲榛子忌廉冇乜榛子味😂 側邊幾粒焙茶牛奶布丁幾好食 茶味香濃🥰 加埋啲榛子脆脆 口感更豐富😀評分: 🌟🌟🌟
🔸榛子焙茶梳乎厘pancake🍵🥞 ($138)
🔸宇治抹茶梳乎厘pancake🥞🍵 ($138)
🔸Oreo奶油曲奇梳乎厘pancake🍪🥞 ($128)
🔸士多啤梨雲呢拿梳乎厘pancake🥞🍓 ($108)
評分: 🌟🌟🌟
2022-12-06 125 浏览
經開附近search open rice見到呢間特別多like就諗住試吓,不過環境氛圍令我relax唔到食完就走🫤叫左個照燒雞配窩夫🧇同牛油果🥑,味道唔錯,窩夫口感比較鬆脆果種,唔會好硬同粉感,相對食落就冇咁飽。牛油果portion比出面大多數all day breakfast少d,不過相對價錢低d➡️ $88另外加$18叫左杯熱Americano,一般般啦☕️食嘢期間cafe有播D舒服嘅歌,但好快廚房入面就自己播歌聽,仲要都幾大聲😵 本身想靜靜地enjoy下,結果都係食完就走

另外加$18叫左杯熱Americano,一般般啦☕️

2022-12-03
2022-12-05 91 浏览
📍𝕵𝖔𝖗𝖉𝖆𝖓 🛖#cyninjordan #teainjordan▪柚子抹茶梳乎厘 🍵𝕐𝕦𝕫𝕦 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 𝕊𝕠𝕦𝕗𝕗𝕝𝕖榛子焙茶梳乎厘 💯ℍ𝕒𝕫𝕖𝕝𝕟𝕦𝕥 ℍ𝕠𝕛𝕚𝕔𝕙𝕒 𝕊𝕠𝕦𝕗𝕗𝕝𝕖▪#pancakes #souffle #matcha #hojicha #hazelnut #finedining #lunchdate #bestfoodhongkong #hongkongfood
📍𝕵𝖔𝖗𝖉𝖆𝖓 🛖
#cyninjordan #teainjordan

柚子抹茶梳乎厘 🍵
𝕐𝕦𝕫𝕦 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 𝕊𝕠𝕦𝕗𝕗𝕝𝕖

榛子焙茶梳乎厘 💯
ℍ𝕒𝕫𝕖𝕝𝕟𝕦𝕥 ℍ𝕠𝕛𝕚𝕔𝕙𝕒 𝕊𝕠𝕦𝕗𝕗𝕝𝕖

2022-11-28 99 浏览
今天和三位好友來到這間餐廳吃晚飯。😛雖然店舖環境很細,但店舖環境也很舒適的,佈置也很有格調與很日系,很適合和好友在下班後一起打卡並談天🫶。店舖主食不是很多,主打也是梳乎厘。因為我和好友們也想吃點主食,所以便一起點了三個意粉和一個甜品,分別是芫茜青醬意粉、櫻花蝦乾意粉、三文魚菠菜意粉和一個榛子焙茶梳乎厘。✨我們下單後不到五分鐘就上菜了。我點了的三文魚菠菜意粉,吃到一半也已經很飽了,因為醬料和食材真的很足,也十分美味。我好友分別點的芫茜青醬意粉和櫻花蝦乾意粉也很配合她們的口味,也感到很滿足!🥰最後吃飽飽後,就輪到吃最美味的梳乎厘時間了。梳乎厘來到後就被我們不停地打卡與讚賞,因為外面很可愛、表面淋的醬也很藝術特色🤩,吃上去很有空氣感,所以一下子就很快被我們吃完了。如果想跟好友再吃飽點的話,一個未就似乎未能夠滿足自己🤣🙏🏻這一間餐廳整體感覺也很好,但主要甜品價值偏貴,而其他部分不論環境、食物美味也是很好的🙆‍♀️👍❣️

經常有人龍在門外的咖啡店,內外都是和風感滿滿的裝修,如果離遠看,會看見模仿日式寺廟的門面設計與logo,咖啡店以藍帶廚師為號召,製作出人氣高企的梳乎厘,亦是少有可以於網上訂座的咖啡店,可享有優惠又比較容易預時間。❝煙三文魚牛油果配窩夫❞ | $88窩夫的質感薄脆﹑入口富有濃郁蛋香,最喜愛窩夫的表面佈滿了蜜糖塗層,風味特別又香甜,煙三文魚捲成小花,賣相可愛,鮮味香濃,可惜到訪時的牛油果未夠熟,不夠柔軟又帶草青味。❝香蕉Speculoos曲奇梳乎厘❞ | $108相信不少食客都是為著一份梳乎厘而到訪,梳乎厘出口的確是充滿空氣感﹑口感鬆軟,又有眾多口味選擇,不過蛋香未算突出,口感也不是最為豐盈綿密的那種,坊間會有更出色選擇,但以價位來說,整體也尚算不錯。海鹽焦糖忌廉口味偏甜,建議搭配lotus餅乾享用。𓂃𓈒 𓂂𓏸 Tera 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @tera_pancake 佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖佐敦A出口/5mins星期一至四12:15 - 21:45星期五/公眾假期前夕12:15 - 22:45星期六/公眾假期11:15 - 22:45星期日11:15 - 20:45#17佐敦#
經常有人龍在門外的咖啡店,內外都是和風感滿滿的裝修,
如果離遠看,會看見模仿日式寺廟的門面設計與logo,
咖啡店以藍帶廚師為號召,製作出人氣高企的梳乎厘,
亦是少有可以於網上訂座的咖啡店,
可享有優惠又比較容易預時間。

❝煙三文魚牛油果配窩夫❞ | $88
窩夫的質感薄脆﹑入口富有濃郁蛋香,
最喜愛窩夫的表面佈滿了蜜糖塗層,風味特別又香甜,
煙三文魚捲成小花,賣相可愛,鮮味香濃,
可惜到訪時的牛油果未夠熟,不夠柔軟又帶草青味。

❝香蕉Speculoos曲奇梳乎厘❞ | $108
相信不少食客都是為著一份梳乎厘而到訪,
梳乎厘出口的確是充滿空氣感﹑口感鬆軟,又有眾多口味選擇,
不過蛋香未算突出,口感也不是最為豐盈綿密的那種,
坊間會有更出色選擇,但以價位來說,整體也尚算不錯。
海鹽焦糖忌廉口味偏甜,建議搭配lotus餅乾享用。

佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖
佐敦A出口/5mins