在佐敦做瑜伽,鐘意食野的我會在方圓找好野食,今日行行下見到cafe,價錢都合理同吾太嘈,最後入去試下佢…Syphon dripped - Mutheka -kenya $60Winey, blackcurrant rose hips :當初飲落偏薄身但好香果味而偏酸,留在口腔味吾夠耐。但再等一等就開始厚身而味道帶出黎,果味持但好似酒的感覺也帶出,留在口腔感覺咖啡濃濃十分滿足,當然仲可以同靚女咖啡師傾咖啡經添Affogato特濃咖啡配香草雪糕$50靚女咖啡師話冇雲利拿,只可以比曲奇味,真心講咖啡味好味(可能因為有50%係耶卡雪夫,最愛!)混得不錯,但雪糕味吾夠奶,所以帶吾到滑的感覺,期下次黎食返原味Monster all day breakfast超級全日早餐$90(beef pastrami, bacon, sausage, baked beans, scrambled egg, mixed veggie, cherry tomatoes, fresh fruit, portobello, mashed potatoes with blacktruffle, toasted bague

Affogato
特濃咖啡配香草雪糕$50

Monster all day breakfast
超級全日早餐$90
(beef pastrami, bacon, sausage, baked beans, scrambled egg, mixed veggie, cherry tomatoes, fresh fruit, portobello, mashed potatoes with blacktruffle, toasted baguette)
黎到梗係食最愛全日早餐,但又想試黑椒牛肉,咁就食大佢…當然黑椒牛肉沒有失望,黑椒味濃牛肉香,菇大隻又厚肉保持原味。多士夠脆已勝一切。蛋都炒得滑和香,中間沙律有少少醋味感覺清新。薯蓉如果暖會更香和好味。而我最鐘意這間小店是咁大碟吾會求其放,會儘管將如生果淡味東西放一邊,濃味一邊,中間放菜來間住,保持原味
2016-04-16
2016-04-17 363 浏览
約朋友去佐敦食飯,好想食all day breakfast就揀左依間!入到去,waiter並唔多,大多係廚房做緊野...自己搵位,自己落order, 但整體環境唔錯!好方便一班人傾計!一行五人,六點鐘就到,都有d位可以揀,傾左成兩個鐘都無拉龍,可以安心食野同傾計!講返d野食先,今次因為大家都係女仔同有d食左tea, 所以我地叫左5杯飲品,3個main course.款式唔多,主要得意粉同all day breakfast揀。意粉不過不失,但食完就覺得無乜特別。 all day breakfast 就有少少特色,不過同我認知既有少少唔同!好少見用生果同埋生菜而唔係火箭菜(不過可能係我少見多怪啦!但整體算唔錯😁 另外叫左檸檬草生薑茶,但味比較淡,但朋友表示coffee係唔錯的。總結:如果想搵個地方傾下計依到係一個唔錯既選擇!

入到去,waiter並唔多,大多係廚房做緊野...

意粉不過不失,但食完就覺得無乜特別。

總結:如果想搵個地方傾下計依到係一個唔錯既選擇!
2016-04-11 651 浏览
心郁郁又想飲咖啡, 佐敦這一家一定是好選擇, 地點方便, 食物也不錯。今次由於肚餓關係, 我們先品嚐食物才飲咖啡, 因為咖啡凍得比較快。但如要品嚐咖啡, 切忌吃辛辣食物, 因為辛辣食物會破壞品嚐咖啡的味道。牛肝菌汁芝士什菌肩意粉Paramesa Cheese and mixed mushroom in Parcini Sauce意粉很香, 濃郁的牛菌汁很惹味, 牛菌味重, 意粉質感好。自家製凱撒卡邦尼意粉低溫溫泉蛋非常注目, 先與意粉攪在一起, 意粉醬讓意粉味道獨特, 傳統卡邦尼帶點點酸, 再加一層雞蛋香味, 值得一試。Blueberry cheese cake芝士味濃, 軟硬適中, 口感很好。Raspberry cheese cake朱古力cake不是軟綿綿的, 質感有點似brownie 但不會硬有點點wet, cake中間的Cream富rasberry 味道,不會太酸吃畢晚餐, 先來一口清水, 清洗口中餘韻, 再嚐真咖啡真味。是日有4款咖啡豆。再品嚐咖啡。手沖咖啡Pacas很多人不願試飲“齊啡” 是因為怕苦, 其實咖啡味道可以很廣泛, 這隻咖啡正合怕苦人的心意, 味道比較淡, 含C

牛肝菌汁芝士什菌肩意粉
意粉很香, 濃郁的牛菌汁很惹味, 牛菌味重, 意粉質感好。

自家製凱撒卡邦尼意粉
Cake
Blueberry cheese cake
芝士味濃, 軟硬適中, 口感很好。

Raspberry cheese cake
再品嚐咖啡。
手沖咖啡 Pacas
手沖咖啡
Pacas
很多人不願試飲“齊啡” 是因為怕苦, 其實咖啡味道可以很廣泛, 這隻咖啡正合怕苦人的心意, 味道比較淡, 含Cherriries香及可可味。

虹吸 Gondo
虹吸COFFEE
虹吸 Gondo
來自Kenya 的咖啡, 味道比較濃烈而增次豐富, 而經虹吸沖製過口感更厚,  富Blackcurrant 及juicy, 而咖啡味道會隨溫度有點點改變。

手沖咖啡 Pacas
虹吸 Gondo
  • 自家製凱撒卡邦尼意粉
  • 手沖咖啡
2016-04-06 539 浏览
有留意開我 FB 的朋友都知道我正在柯士甸道附近操健身,好多時未夠鐘上堂,我就會去附近的精品咖啡店「Studio Caffeine」醫肚。「Salmon Bagel」配凍咖啡,煙三文魚入口油潤,沙律清爽,味道好,做得也漂亮。食完上堂份量剛剛好!

食完上堂份量剛剛好!
2016-03-28
  • Salmon Bagel
2016-04-04 536 浏览
上星期六同阿女去了佐敦行街 ,在吳松街附近找了—間咖啡店吃晚餐,咖啡店地方不大,,這裡是先点餐後送餐,阿女叫佐全日早餐,她話全日早餐味道一般,我叫咗卡邦尼意粉,意粉有蛋黃汁,估不到溝蛋黃竟然好好味,蛋黃汁出奇地不咸,有好香蛋黃味道,意粉好味,咖啡又一般,服務都Ok,整體都OK
經典全日早餐
卡邦尼蛋黃意粉/綠茶鮮奶咖啡
2016-04-02
卡邦尼蛋黃意粉/綠茶鮮奶咖啡
  • 經典全日早餐
每一個工作天, 總想吃一餐好的晚餐輕鬆一下。住在佐敦的朋友推介一間出名All Day Breakfast的小Cafe, 一放工便和愛人一同前往。位於廟街的Studio Caffeine, 門面並不突出。除了all day breakfast, 餐廳亦以咖啡出名, 也有咖啡工作坊舉辦。對於現在三分鐘的香港人來說,可以在這裡找到一份熱情, 對咖啡的一種執著。~~~~~~~~~~~~~~~~~~Monster All Day Breakfast (超級全日早餐)為什麼要叫Monster?只要看看分量便能找到答案。包羅萬有的all day breakfast, 煙肉, 煄牛肉, 紐倫堡腸, 茄汁豆、薯蓉、沙律菜、車厘茄、大磨菇、還有法式多士(可加HK$15升級至牛角酥)。沒有不會飽的理由吧~坊間有很多all day breakfast,但有大磨菇和新鮮雜果的還是很少見。烤熟的大磨菇, 是我最愛。而這餐廳更令我更加愛上這款美食, 因為磨菇非常多汁, 洋溢著整個口腔。這一刻想起也流口水了。新鮮雜果則有士多啤梨, 藍苺, 並不是冰凍水果, 而是處於室溫狀態, 味道鮮甜~牛角酥鬆軟, 牛油味不太突出,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
沒有不會飽的理由吧~
牛角酥鬆軟, 牛油味不太突出, 但有附上的牛油任君添加~
其他的則是正常水平, 水準中上。
總評分:味道 9分,香味 8分,賣相 8分。
Parmesan Cheese and Mixed Mushroom in Porcini Sauce 瑞士牛肝黑野菌汁配芝士雜菌意粉
瑞士牛肝黑野菌汁配芝士雜菌意粉
牛肝菌汁本應是香濃, 但餐廳的的牛肝菌汁混上巴馬臣芝士, 味道變得清淡。但還保持到濃郁的牛肝菌香氣。芝士面灑上芝士, 碟邊則灑上香草, 整體觀感整絜, 賣相合格。
味道較為清淡, 值得一贊就是有很多雜菌, 每一啖都可以吃到。
總評分:味道 7分,香味 8分,賣相 7分。
Green Tea Caffe Latte 綠茶鮮奶咖啡
Green Tea Caffe Latte 綠茶鮮奶咖啡
記得第一次飲Green Tea Latte, 有人糾正, 其實是沒有咖啡成份的。但這裡的卻加入了咖啡。味道有綠茶的苦澀味, 不知是本身的綠茶夠正宗還是那只是咖啡中的苦。但味道較坊間的Green Tea Latte好喝。拉花也造得很好, 但可惜放置久了, 會出現很多泡沫, 影響外觀。
總評分:味道 9分,香味 8分,賣相 8分。

Green Tea Caffe Latte 綠茶鮮奶咖啡
2016-04-02 412 浏览
出來社會工作之後見識多咗,亦會放多時間和屋企人出去吃不同美食,早前和屋企人在佐敦行街,在吴松街發現這間cafe,就和屋企人入去試下這間cafe,我們入去之後。我就点了卡邦尼意粉和綠茶鮮奶咖啡,屋企人点全日早餐,我点個份卡邦尼意粉覺得好好味,味道又不太咸,芝土味好重 ,我覺得好夠食,綠茶鮮奶咖啡就一般,綠茶味道好濃反而鮮奶味好少,令到咖啡苦澀味好重,服務亦幾好,店員送餐好快送上,環境都OK ,整體感覺幾好味道:卡邦尼意粉好重芝土味,味道不會太咸,咖啡就一般環境:地方適中,座位亦舒適服務:我覺得服務都OK價錢:平均90元一位可以接受
卡邦尼意粉
經典全日早餐/綠茶鮮奶咖啡

味道:卡邦尼意粉好重芝土味,味道不會太咸,咖啡就一般

環境:地方適中,座位亦舒適

服務:我覺得服務都OK

價錢:平均90元一位可以接受
2016-01-24
  • 卡邦尼意粉
  • Caffe Latte
2016-03-30 443 浏览
呢一晚泥到廟街同朋友食飯😈 之前都有聽過Studio Caffeine呢間餐廳,知道佢出名有型既裝潢同All Day Breakfast,今日即管泥試下😈👧🏽餐廳一邊係座位,另一邊係Cashier丶廚房同蛋糕櫃,唔算好闊落,不過周圍有木丶黑板丶燈泡同結他等裝飾,俾人一種西式型格既感覺😎先泥既係兩杯熱飲。朋友😈叫既係超級花果茶,茶色係粉紅,清清甜甜,Arm哂女仔🌺 而愛麗絲始終係離唔開抹茶😂 叫既係綠茶鮮奶咖啡🍵 綠茶味超級濃,會有少少苦澀既感覺,飲到最後亦會有好多溶唔哂既綠茶粉。不過就好大杯,拉花亦都好令😉到主菜喇,愛麗絲既係意式蜜糖鮮茄汁配煙鴨胸扁意粉🍅🍯🍝 鴨胸唔會好乾,反而外層少少脆脆地,味道甜甜既😋 而茄汁比較酸,不過都會食到當中蕃茄既甜味,落啲芝士粉,會令成道菜更正🙈至於朋友😈就係Monster All Day Breakfast(超級全日早餐)十分豐富,野食係擺滿成個碟😲 例如有紐倫堡腸丶牛肉丶黑松露薯蓉丶煙肉丶茄汁豆丶炒蛋丶生果丶菇等,全部都煎得好香,個人會推薦黑松露薯蓉🤓見到蛋糕櫃閃閃發光既Cake,我地兩個女人點會唔食番件丫😂 我地叫既係Crunchy Chocola

見到蛋糕櫃閃閃發光既Cake,我地兩個女人點會唔食番件丫😂 我地叫既係Crunchy Chocolate Cake同Chocolate Raspberry Cake😍🍫 兩個蛋糕都有好濃既朱古力味😁 前者,會食到朱古力脆粒,同軟軟既Cream同蛋糕形成對比。而後者就運用紅莓酸酸地既味道,平衡朱古力既甜味。兩個蛋糕都好出色,大家不坊都叫件試下喇😉
2016-03-30 285 浏览
偽文青如小姐我, 就最鐘意去cafe hea 下扮下野今日朋友帶我黎到佐敦呢間studio caffeineopen kitchen, 感覺好casual 好闊落我估店主應該都好鐘意玩guitar, 牆上掛住一個個guitar好有mood叫左個coffee specialty: single origin espresso tasting set w/ cappuccino $60先飲expresso 好香濃, 略太酸再飲cappuccino, 奶泡都算creamy, 不過無拉花無咁靚carbonara w/ caesar sauce聞落去好香, 意粉軟硬度適中, 掛到汁, 因為加左特製醬汁所以會有啲酸, 你都可以話係幾開胃既聽住音樂坐得幾舒服, 下次有機會再試其他野食先.
偽文青如小姐我, 就最鐘意去cafe hea 下扮下野
今日朋友帶我黎到佐敦呢間studio caffeine
open kitchen, 感覺好casual 好闊落
好有mood
先飲expresso 好香濃, 略太酸
carbonara w/ caesar sauce
聽住音樂坐得幾舒服, 下次有機會再試其他野食先.
2016-03-29 226 浏览
Studio Caffeine - 佐敦超級全日早餐$90早餐入面有燻黑椒牛肉、煙肉、瑞倫堡腸、茄汁豆、炒蛋、沙律菜、車厘茄、燒菇、黑松虂薯蓉、多士、雜果值得一讚 黑松露薯蓉真系好正頸香黑松露味系口入面爆發出黎,好興奮食到呢個早餐真系會全日都好精神,心情都好啲!8.5/10瑞士牛肝黑野菌汁配芝士雜菌扁意粉$75新鮮雜菌配上野菌汁,加上軟硬度適中嘅扁意粉,真系食過返尋味,鍾意食菌類嘅foodie絕對系唔可以錯過!9/10
Studio Caffeine - 佐敦

超級全日早餐$90

值得一讚 黑松露薯蓉真系好正

頸香黑松露味系口入面爆發出黎,好興奮

食到呢個早餐真系會全日都好精神,

心情都好啲!

8.5/10

瑞士牛肝黑野菌汁配芝士雜菌扁意粉$75

鍾意食菌類嘅foodie絕對系唔可以錯過!

9/10
2016-03-29 220 浏览
是日遲起身 早餐變午餐... 結果小妹同朋友食了 all-day breakfast XD 三個女仔share一個regular和一個超級早餐 歐陸式的早餐... 很豐富 每樣食物都有啲 share食可照顧不同人的口味 有蔬菜 有肉 有澱粉質 有鹹有甜小妹最愛滑蛋 不但滲滿牛奶 還灑了黑松露在面頭!隻蘑菇超大粒 成隻拳頭咁巨型 可以切開分三個人食早餐居然有士多啤梨同藍莓這種(相對)貴價的水果!仲好大粒添...左上角的不是雪糕球 XD 而是薯蓉 無咩味精 好健康 但不代表淡而無味!要食鹹 還有微辣的煙鴨胸、又粗又長的香腸和超大塊的火腿最屈機係檸檬薑茶...隻杯 完全隔熱!!!不過 薑味好像淡了些 可能小妹太心急倒來和 泡的不夠時間吧...

小妹最愛滑蛋 不但滲滿牛奶 還灑了黑松露在面頭!
隻蘑菇超大粒 成隻拳頭咁巨型 可以切開分三個人食

要食鹹 還有微辣的煙鴨胸、又粗又長的香腸和超大塊的火腿
午餐
2016-03-22 519 浏览
All day breakfast 有4 款: 普通, 素菜, monster 同kids, 咁男仔黎食梗係食最大份果款monster 啦. 黎到, 滿滿的一碟, 好滿足, 之前都驚呢d 特式野有時可能隻碟就好大, d 野食就比較偏精緻一d…麵包都有2 塊, 實夠食. 生菜同蕃茄仔有黑醋底, 真正田園風味. 有2 款煙肉, 其中一份係燻黑椒牛肉. 肉既份量都幾多. Mushroom 係成隻好大隻既燒烤菇而唔係一片仔果d 磨菇. 薯蓉算係有少少黑松露點綴下啦, 當然唔少得正正常常炒蛋、腸仔同茄汁豆呢d, 然後生果除左士多啤莉仲有藍莓. 全部食物質素都好好.野飲叫左green tea latte, 綠茶味好強勁. 熱飲會有拉花, 凍既就會有一大舊cream 係上面. 叫左熱, 我果杯拉左隻天鵝, 朋友果杯有隻龍貓. 下次可能再試埋佢個檸檬薑茶.

• All Day Breakfast
  • Green tea caffe latte
2016-03-22 460 浏览
weekend 相約好友食lunch ,話說約在廟街, 原來並非我想像的! 竟然是一間文藝氣息濃厚的Cafe!綠茶鮮奶咖啡45元喜愛綠茶的我, 先來一杯green tea latte, 令我驚喜的是有龍猫拉花, 好可愛呀! 綠茶味夠香濃, 奶味唔會搶左綠茶的茶香味, 份量配搭比例ok! 經典全日早餐70元雖然係中午, 但係只係我今日第一餐, 當然食番個all day breakfast 先啦, 個炒蛋好滑, 正!配有沙律菜及車厘茄配料,比較健康均衡, 不像其他all day breakfast 欠缺蔬菜! 其他配料有茄汁豆, 煙肉, 紐倫堡腸及法式多士! 如覺得這款唔夠飽, 可試90元的“超級全日早餐”, 會多幾款配料包括煙黑椒牛肉,新鮮雜果,燒烤菇,及黑松露薯蓉!意式蜜糖番茄汁配煙鴨胸扁意粉75醬汁帶點甜甜味, 不會太酸, 意粉夠爽身, 唔會一pat pat, 鴨胸很好吃, 唔韌!

綠茶鮮奶咖啡45元
綠茶鮮奶咖啡
經典全日早餐70元
經典全日早餐
意式蜜糖番茄汁配煙鴨胸扁意粉75
意式蜜糖番茄汁配煙鴨胸扁意粉
题外话/补充资料: 環境舒適!清水可自己在櫃面自助斟!
  • 經典全日早餐
  • 綠茶鮮奶咖啡
2016-03-18 452 浏览
咖啡豆種類太多加上沒有產地標籤,我識條鐵咩。收銀小姐冇笑容,介紹咖啡豆內容只有一款咁多。老細...虹吸啡要收60蚊咖...你地真係認為個個客人都識野先來你公司幫襯?對於突然啡癮起的我,好像沒太多選擇。張枱不平衡,左搖右擺。另外給5星是沖啡給我的服務員,點樣去飲呢杯啡,解釋非常清晰。
咖啡豆種類太多加上沒有產地標籤,我識條鐵咩。

收銀小姐冇笑容,介紹咖啡豆內容只有一款咁多。

對於突然啡癮起的我,好像沒太多選擇。

張枱不平衡,左搖右擺。

2016-03-17
2016-03-18 426 浏览
廟街多好野食大家都知架啦,日本菜,中菜,大排檔等等,但行過見到間散發住外國味道的café就果斷咁入左去。一入到去就比佢既裝修吸引住,牆身寫滿food items,有一個小小的書架供顧客閱讀,最特別既係內裡掛滿結他,應該係提供比人玩下,café裝修絕對係比人一種相當休閒的感覺。咁坐底無耐店員就送上餐牌,café黎講食物同飲品的種類都算多,我地叫左monster all day breakfast, beef pastrami and cheese salad, smoked salmon supreme signature bagel,waffle with ice cream,爆米花玄米茶同caffe mocha。上菜都好快手,畢竟café人手唔算好多,但都只不過等左10分鐘左右,除左waffle其他都上齊哂。Monster all day breakfast果然名不虛傳,分量同質素都令人喜出望外,大啡蘑十分juicy,炒蛋好香滑,香腸皮脆而不多油,生菜爽口。Signature bagel好正,bagel炸過黎,好少地方會整到bagel咁脆,加上自制的cream cheese簡直就是一
Signature bagel好正,bagel炸過黎,好少地方會整到bagel咁脆,加上自制的cream cheese簡直就是一流。三文魚亦都頗新鮮。
Beef pastrami and cheese salad配汁是重點,用了意大利的油菜醋,帶出左生菜的鮮味,又唔會食到口寡寡。
爆米花玄米茶甘香,店員仲細心提點等茶先泡三分鐘才飲用。Caffe mocha仲有公仔拉花,好窩心。
最後的waffle with ice cream 都係重頭戲黎,waffle剛整好,入口鬆軟,配上一口的雪糕,為呢一餐添上滿足感。
  • Monster All Day Breakfast