2022-07-13 90 浏览
之前去土瓜灣食飯已經注意到依棟新建嘅樓盤下掛滿燈籠十分搶眼,進入後發覺原來裡面有不少餐廳,今次揀咗依間主打西班牙fusion菜有意外收穫的假期夜晚時間到大概7成滿,我哋叫咗1個主食和2個小食,等咗大概10分鐘就有。白毛豬火腿啡菇多士 多士十分出色,原本以為平平無奇嘅黑面包切開見到有細粒柚子,多士入口外脆內軟仲帶小小柚子清香。白毛豬味鹹香,啡菇很多汁,連同多士食剛好日式天婦羅鮮魷魚 魷魚鮮味十足,配上炸蒜略帶避風塘風味,最下層加了墨汁芥末,令到成個口感清爽不少招牌西班牙海鮮炒飯 fusion做法令整個炒飯昇華了。既保留了西班牙炒飯的口感,加了蜆肉、鮮蝦、魚子、裙邊等海鮮,有種日式海鮮便當感覺。特別是裙邊油花十足,鮮味和油份同時在口腔中爆出,令帶咀嚼感嘅飯粒充滿海鮮味道會忍唔住再吃一口招牌西班牙水果茶不過水果茶有少少失色,味道不太濃

白毛豬火腿啡菇多士
鹹香,啡菇很多汁,連同多士食剛好

會忍唔住再吃一口

招牌西班牙水果茶
不過水果茶有少少失色,味道不太濃
2022-07-05 940 浏览
行開紅磡土瓜灣一帶,真係變化好大!好多以前熟悉嘅建築物都唔見咗,變成好多新型屋苑~而呢啲靚靚屋苑隱藏咗唔少靚餐廳,今次就俾呢間有sangria飲嘅餐廳吸引咗!我真係好掛住西班牙,喺哥度真係可以餐餐食paella同飲sangria😂😂呢間嘅西班牙海鮮炒飯並唔係用傳統嘅蜆仔青口一類,除咗大蝦同魷魚,佢用咗我最喜歡嘅三文魚籽!粒粒三文魚籽嘅滿有高湯濃香嘅飯上爆開時,油份同鮮味都非常出~呢個鱈魚西京燒配萵筍沙律係母親大人超級喜愛嘅一道菜,佢一邊食一邊不停講:呢個好食呢個好食🤣本身已經好喜歡西京燒,因為帶有淡淡嘅味噌香氣,但又略帶甜鮮味~而呢個鱈魚比較肥美,而烹調時間亦恰到好處~所以帶點焦香味得嚟,仍然有好重嘅魚油香味,而肉質仲保持得非常嫩滑~呢個西班牙紅酒有甜咁嘅果香,亦有啲香料嘅味道~奉上兩個裝有鮮果嘅小杯,慢慢自斟自飲真係一種享受🥂呢度地方雖然唔大,但係裝修有用心~到處都係木色同埋綠色,整件事令人覺得好舒服,可以好好喺度chill下relax下嘅感覺~如果同幾個朋友嚟,大家點個飲品叫啲輕食,開開心心就可以渡過一個下午了~
行開紅磡土瓜灣一帶,真係變化好大!
好多以前熟悉嘅建築物都唔見咗,變成好多新型屋苑~

西班牙海鮮炒飯
鱈魚西京燒配萵筍沙律

而呢個鱈魚比較肥美,而烹調時間亦恰到好處~
鱈魚西京燒配萵筍沙律
呢個西班牙紅酒有甜咁嘅果香,亦有啲香料嘅味道~
奉上兩個裝有鮮果嘅小杯,慢慢自斟自飲真係一種享受🥂
西班牙酒
呢度地方雖然唔大,但係裝修有用心~

2022-07-03
西班牙海鮮炒飯
西班牙酒
2022-06-30 239 浏览
STILL主打精緻嘅西班牙Tapas 見到橙白綠嘅文青裝修好靚好吸引 但原來呢間係寵物有善餐廳嚟添㗎❣️生牛肉他他多士 $98啲料仲厚過塊麵包 啲🥩多到滿瀉 撈左蕃茄同洋蔥 咬落勁濃牛肉味 唔會話好鹹好重味精 拎來做開胃菜啱啱好❣️日式天婦羅鮮魷魚 $98擺盤好靚容器好精緻 但係份量一啲都唔少 加埋加埋都有成10舊 店員有介紹底下有🦑汁同炸蒜粒 食嘅時候點嚟齊食 可以增加魷魚天婦羅嘅香味記得要趁熱食呀❣️招牌西班牙海鮮炒飯 $228兩隻大蝦放正正放係面 仲有比目魚 蜆 魷魚 魚子 一齊炒好足料 飯唔會過濕好鮮好香感覺海鮮佔嘅比例仲多個飯 好正宗好正 果然係招牌 嚟到記得一定要嗌❤️‍🔥❣️ 招牌西班牙水果茶 $58第一次飲無糖嘅水果茶 識我嘅人都知我唔係好鍾意飲甜嘢 呢壺茶勁啱我口味茶同水果分開上 🫖+🍏+🫐+🍊=夏日嘅味道 食完西班牙炒飯咁濃味嘅食物飲番杯就啱啱好啦

生牛肉他他多士

❣️ 招牌西班牙水果茶 $58
2022-06-28
生牛肉他他多士
2022-06-30 112 浏览
STILL.話說土瓜灣站🚝開左咁耐都未去行過😳👩🏻‍🦰見今日得閒就去下比較小去嘅區搵下野食✨😚發現左一個打卡📸新熱點🥰💖 離土瓜灣站只係6分鐘🐢程!!! 位於啟岸嘅一間🇯🇵x🇪🇸嘅fusion菜 - STILL ………..感覺好似去左一轉旅行🛫咁😳✨有好突出嘅橙色圓拱門設計嘅位置比人📸,又有outdoor位比人叫2杯🍸🥃chill下傾下計又得😆💖………..其實平時除左鍾意💜周圍搵野食,都好鍾意留意下餐廳嘅裝修設計風格🏙,而STILL嘅設計裝飾🏜絕對係🧑🏻👩🏻‍🦰嘅風格😆……….我地今日叫左2個set🍱1️⃣M5 Beef Soba with Vietnam Sauce 🇻🇳($138)2️⃣Ink Octopus 🐙 Paella 🇪🇸($158)……….M5 Beef Soba with Vietnam Sauce又係幾特別😎都未食過咁嘅combination😌估唔到又幾夾喎😝幾岩女仔👧🏻👩🏻食,唔會太重口味,清清地🍃有清新嘅感覺👍🏻👍🏻但唔鍾意食半生熟嘅👦🏻👩🏻🧑🏽就要留意返M5和牛唔係全熟架😌但對於我就完全接受到,都係好食嘅!!😎………..Ink Octopus 🐙 Paella 🇪🇸係
STILL
位於啟岸嘅一間🇯🇵x🇪🇸嘅fusion菜 - STILL
我地今日叫左2個set🍱
………..
Ink Octopus 🐙 Paella 🇪🇸係🇯🇵+🇪🇸fusion版本嘅西班牙飯,都幾有特色😋墨汁配上西班牙飯+八爪魚🐙又幾夾😍😚好食👍🏻
焙茶☕️麻薯戚風蛋糕🍰
呢個👩🏻‍🦰覺得好好食‼⚠️️甜甜地但又唔會太甜,想健康d解一解條甜品癮😂😂不妨試試STILL嘅戚風蛋糕!!! 戚風蛋糕面層有d cream入口即溶🫠🫠好正🤩🤩
………..
STILL Tea Sangria 招牌西班牙水果茶🍏🍊🫐🫖
好健康嘅感覺!!!!無添加糖,好fresh😌✨不愧係招牌呀!!!茶入面有🍏🍊🫐好似好健康咁😝
…………
整體感覺STILL嘅食物/飲品都好高質🤩,有清新嘅感覺✨🍃因為野食/食品都唔會好咸/好甜,好健康,唔會靠用味精令人個刻覺得好好食,😚但真係會🫶🏻好真材實料咁🥘帶出食物嘅味道👍🏻😻
味道:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5
2022-06-29
庆祝纪念
生日
2022-06-30 86 浏览
黑松露溫泉蛋多士$78Still Paella$228Still Tea Sangria$58好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:經常見人去土瓜灣打咭扮去一轉日本🇯🇵。今次終於到我了!原來啟岸有幾間餐廳,今次就被一間位在1樓的Cafe 吸引到了。Cafe 是fusion ,西班牙🇪🇸x日本🇯🇵,比較少見。跟朋友在a la carte menu (下午3:00後供應)中選了兩款食物,包括黑松露溫泉蛋多士及Still Paella。侍應送上黑松露溫泉蛋多士時,有提點我們盡快篤穿蛋黃,讓蛋黃漿沾滿整片多士,會是最好味😋的食法!果然沒錯!沾滿蛋漿再加上黑松露的多士好味得令我不想跟朋友分享。Fusion 了的Paella 有驚喜,沒有想過西班牙x 日式可以那麼夾。Paella 超足料,有大量三文魚子、兩隻夾口大蝦🍤、魷魚🦑圈、嫩滑左口魚片。每粒飯又圓又脹卜卜,好有咬口。味道方面比一般Paella 沒那麼咸,卻多了份鮮味。除了2款食物,還點了一杯飲品。有加紅酒🍷的Sangria 喝過好多次,不過今次
Still Paella
Still Tea Sangria
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
推介原因:

Still  Paella

除了2款食物,還點了一杯飲品。有加紅酒🍷的Sangria 喝過好多次,不過今次就第一次試Tea Sangria。有點似台式水果🥭茶,但沒那麼甜,好適合平時喜歡走甜的我😄
Still  yea  sangria

Cafe 的環境好舒服,用心佈置,放了不少植物,加上那些拱形位,好多位都適合打咭。

最後要讚一讚他們的服務。侍應會主動介紹餐牌。朋友用餐🍽期間,不小心跌了手袋👜在地上,侍應馬上幫她拾起。我們吃完所有食物後繼續在餐廳聊天,侍應沒有趕我們走,反而主動給我們2杯水。可說是5星服務呀!
Still  Paella
Still  yea  sangria
鬧市生活模式,不外乎下班和工作伙伴來一杯,或是與親友安靜地享受一頓美味的晚餐。這晚來到紅磡啟岸,品嚐一家在東灜橫町內的日式西班牙𝐹𝑈𝑆𝐼𝑂𝑁餐廳——STILL。𝑇𝑎𝑝𝑎𝑠小碟在西班牙飲食文化中,佔有主導地位,各式各樣的𝑇𝑎𝑝𝑎𝑠,湊成一桌豐盛的晚餐。這種飲食文化個人頗受落的,既可品嘗不同的味道,又不會令自己太飽,聊聊天,喝喝酒,痛快盡興🍹店內的歐陸風情,可見店主在裝修、桌椅和裝飾上花了很多心思,食物質素中上,特色水果茶開胃清新,值得一提是,𝐶𝑒𝑣𝑖𝑐ℎ𝑒經常被說是秘魯食品,曾經我也這樣以為,後來發現秘魯曾是西班牙殖民地,因此在西班牙餐廳中會看見𝐶𝑒𝑣𝑖𝑐ℎ𝑒身影,𝐶𝑒𝑣𝑖𝑐ℎ𝑒在香港供應的餐廳不多,從前在𝑂𝑢𝑡𝑝𝑜𝑟𝑡較多機會吃到,配𝑊ℎ𝑖𝑡𝑒 𝑆𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎真的一流🍋𝐹𝑂𝑂𝐷𝑆𝑐𝑎𝑙𝑙𝑜𝑝 𝐶𝑒𝑣𝑖𝑐ℎ𝑒𝐵𝑒𝑒𝑓 𝑇𝑎𝑟𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑜𝑛 𝑇𝑜𝑎𝑠𝑡𝑇𝑒𝑚𝑝𝑢𝑟𝑎 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑂𝑐𝑡𝑜𝑝𝑢𝑠💓𝐷𝑅𝐼𝑁𝐾𝑆𝐼𝑐𝑒𝑑 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒𝑆𝑇𝐼𝐿𝐿 𝑇𝑒𝑎 𝑆𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎💓𝑆𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎 𝑀𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙

𝐹𝑂𝑂𝐷

Iced  Samgria  Still  Tea
Fried  Chocken
  • Grilled  Octopus
2022-06-21 77 浏览
啟岸開左好多間咖啡店!今次嚟度Still o(≧v≦)o᪥ 蟹膏烏冬配明太子雞翼 $128雞翼都幾大隻而且明太子都塞到好滿🤤,但反而烏冬蟹膏味唔太出🥲味道就淡左啲|᪥ 蕃茄鮮魷魚烏冬 $98係鮮蕃茄味道不過味道都係偏淡🥲᪥ 招牌西班牙海鮮炒飯 $158 Paella 用料好豐富,Topping放上灸燒嘅左口魚邊同埋蟹籽🤤味道啱偏重口味人士🫢᪥ 生牛肉他他 on top加 $88 牛肉他他份量好generous ~而且調味好到位!!!!! ᪥ 日式唐揚炸雞 on top加 $48炸雞炸得吾夠香脆,但食落多juicy ~ 個人覺得食物選擇吾算多,價錢少貴~
啟岸開左好多間咖啡店!
今次嚟度Still o(≧v≦)o

᪥ 蟹膏烏冬配明太子雞翼 $128
味道就淡左啲|

᪥ 蕃茄鮮魷魚烏冬 $98
係鮮蕃茄味道不過味道都係偏淡🥲

᪥ 招牌西班牙海鮮炒飯 $158
味道啱偏重口味人士🫢

᪥ 生牛肉他他 on top加 $88
牛肉他他份量好generous ~而且調味好到位!!!!!

᪥ 日式唐揚炸雞 on top加 $48
炸雞炸得吾夠香脆,但食落多juicy ~

個人覺得食物選擇吾算多,價錢少貴~
2022-06-10 268 浏览
試下新開係啟岸的Still,環境似日式,新裝修好乾淨企理。日式 x Tapas 概念係點?Beef Tartare on Toast牛肉他他好鮮甜,用左青木花伴碟,底係橙皮飽,甜甜地又香脆Still Paella有西式豆苗,日式醬油漬左口魚Still Red Sangria-450ml 自家釀製,加咗八角肉桂,比例剛好。老闆仲好好人咁送咗一杯白酒Sangria, 因為知道係菠蘿釀製想試吓味,呢個就好重菠蘿甜味。蜆肉煮辣肉腸本身蜆肉好香又大粒而且多水份,加左青紅椒好甜,配Sourdough。
試下新開係啟岸的Still,環境似日式,新裝修好乾淨企理。

日式 x Tapas 概念係點?
Beef Tartare on Toast
牛肉他他好鮮甜,用左青木花伴碟,底係橙皮飽,甜甜地又香脆

Still Paella
有西式豆苗,日式醬油漬左口魚

Still Red Sangria-450ml

蜆肉煮辣肉腸
2022-06-10 216 浏览
隨着紅磡/土瓜灣舊區重建 區內越來越多新樓 亦都伴隨着更多新餐廳落成🍴今次就去到位於啟岸嘅 🇯🇵🇪🇸 fusion餐廳 Still 一開始就緊係要order餐廳主打嘅Tapas🍴生牛肉他他多士🐮 牛肉調味十分到位 配上餐廳自家調製嘅辣醬汁好醒胃 多士都好有誠意地喺自家製🍞另外叫咗香煎八爪魚🐙 八爪魚以低溫慢煮形式烹調 嫩滑彈牙 配上柚子胡椒汁 十分開胃😙食完tapas又點少得paella呢🥘 Still 嘅paella有別於傳統嘅西班牙海鮮炒飯 除咗平時常見的蜆肉及🦐🦑 仲有炙燒過的左口魚同三文魚子 多重口感 鮮味十足🤤然後食西班牙菜就當然要有sangria呢🍷 紅酒易入口 我呢啲通常飲一兩杯就tipsy嘅人都無問題 亦散發住玉桂香味 把酒詳談必備🥂適逢朋友生日就叫咗個甜品 朱古力心太軟配柚子雪葩俾佢許願🪔 個心太軟係gluten free 配上清新嘅柚子雪葩 感覺相對上健康☺️通常都會覺得呢啲靚Cafe啲嘢食得個樣 但睇得出餐廳好用心製作每件食物 設計上亦都放置咗好多植物 好舒服relaxing🪴 小露台有兩個室外位置 亦可以坐吧枱望住廚師整嘢食 仲係pet friendly㗎 咁就

通常都會覺得呢啲靚Cafe啲嘢食得個樣 但睇得出餐廳好用心製作每件食物 設計上亦都放置咗好多植物 好舒服relaxing🪴 小露台有兩個室外位置 亦可以坐吧枱望住廚師整嘢食 仲係pet friendly㗎 咁就帶埋毛孩一齊嚟開餐都無問題啦🐾

走進 Still 感覺去了一趟歐洲🧡暖橘色牆身 × 圓拱門設計 × 綠植 🌿配搭木系餐桌、木椅、藤椅及各式吊燈充滿渡假風情令人非常relax🥰餐廳主打西班牙 × 日本fusion菜🥘Still Paella 招牌西班牙海鮮炒飯 $228有別於傳統Paella這是日式fusion版Paella,超特別!👍🏻海鮮份量及種類豐富除了有蝦、蜆及魷魚之外🦐🦑還加入日式料理中的炙燒左口魚邊及三文魚籽🐟配上微濕潤的炒飯這個創新配搭意想不到地夾,好吃~🤤🍞Beer Tartare on Toast 生牛肉他他多士 $98生牛肉他他一向是我的至愛❤️這個好特別配上了自家調製的辣醬汁非常惹味🔥🍹Still Tea Sangria 招牌水果茶 $58點了兩份招牌西班牙水果茶送來才知是一壺壺裝的份量好多茶底有水果蓉,配上新鮮水果🍊🍏沒添加糖這點大加分,好健康清新又清甜好解渴💚整體食物質素頗高😋令人回味無窮想再次回訪如果份量再多一點就更perfect啦~
走進 Still 感覺去了一趟歐洲🧡
暖橘色牆身 × 圓拱門設計 × 綠植 🌿
配搭木系餐桌、木椅、藤椅及各式吊燈
充滿渡假風情令人非常relax🥰
餐廳主打西班牙 × 日本fusion菜

🥘Still Paella 招牌西班牙海鮮炒飯 $228
有別於傳統Paella
這是日式fusion版Paella,超特別!👍🏻
海鮮份量及種類豐富
除了有蝦、蜆及魷魚之外🦐🦑
還加入日式料理中的炙燒左口魚邊及三文魚籽🐟
配上微濕潤的炒飯
這個創新配搭意想不到地夾,好吃~🤤

Still Paella 招牌西班牙海鮮炒飯

生牛肉他他一向是我的至愛❤️
這個好特別配上了自家調製的辣醬汁
非常惹味🔥

Beer Tartare on Toast 生牛肉他他多士

🍹Still Tea Sangria 招牌水果茶 $58
點了兩份招牌西班牙水果茶
送來才知是一壺壺裝的份量好多
茶底有水果蓉,配上新鮮水果🍊🍏
沒添加糖這點大加分,好健康
清新又清甜好解渴💚

Still Tea Sangria 招牌水果茶

整體食物質素頗高😋
令人回味無窮想再次回訪
如果份量再多一點就更perfect啦~

Still Paella 招牌西班牙海鮮炒飯
Beer Tartare on Toast 生牛肉他他多士
Still Tea Sangria 招牌水果茶
途經土瓜灣發現啟岸有幾間望落都唔錯既餐廳其中一間既招牌有月亮太陽吸引左我🌙☀️ 就去試下嚕🤭入到去環境唔錯都坐得幾舒服最緊要係食物都好好味呀❣️🍽 招牌西班牙海鮮炒飯🍽 新西蘭鑽石蜆配辣肉腸🍞 生牛肉他他多士🐙 香煎八爪魚配柚子胡椒汁🍸 薄荷檸檬湯力🍹 招牌水果茶食西班牙菜當然要食西班牙海鮮炒飯Paella😋呢度既Paella有別於傳統既Paella而係加入左日式料理會用到既食材例如係燒左口魚邊同埋三文魚籽特別甘香再加埋本身Paella有既海鮮一齊食非常豐富而鑽石蜆係係Special menu入面隻隻都好大隻而且仲有辣肉腸配上酸酸辣辣既醬汁特別開胃仲會跟兩塊烘過既酸種麵包俾人沾埋汁一齊食👍🏻生牛肉他他多士同埋香煎八爪魚都一樣唔錯尤其係煎八爪魚因為利用慢煮所以非常軟腍配埋柚子胡椒汁又係特別醒胃👍🏻總括黎講除左環境同食物都令人想再次去幫襯之外😋侍應們既服務態度都非常之好咧👍🏻唯獨係食物既Portion比較細但就俾左機會自己試多幾樣野嚕食物好味就唔緊要嚕🤭
途經土瓜灣發現啟岸有幾間望落都唔錯既餐廳

• 西班牙海鮮炒飯
  • 新西蘭鑽石蜆
  • 香煎八爪魚配柚子胡椒汁
2022-06-04 192 浏览
之前紅磡開了啟岸巷子美食街,除了有193開的咖啡店,也有不特色的餐廳進駐,這次介紹的是位於1樓的 日式x西班牙的餐廳 STILL👍🏻 雖然單價比較貴,但如果是以吃 Tapas和朋友聊聊天的餐廳來說,也是一個不錯的選擇。加上附近人流不算太多,大約10分鐘路程就會到達😆 經常去旺區人來人往,偶爾去不同的地區吃晚餐,別有一番風情。👍🏻新西蘭炒蜆 $128配有自家製的酸種麵包,由三色椒和新西蘭蜆肉炒成的一道前菜財。蜆肉非常大顆🥹 飽滿多汁,咬下去就爆汁!而且醬汁很惹味,早知道就點辣味。而且麵包可以再追加,所以吃完蜆肉之後,可以慢慢品嚐剩下的醬汁👍🏻香煎八爪魚配柚子胡椒汁 $178一開始覺得這個價錢比較貴,但是這道菜絕對令我大開眼界!一般我對於吃章魚/八爪魚都會有一種印象,就是非常難咬開😢 但是這一道八爪魚以慢煮低溫形式烹調(我問店員啦),所以口感非常像嫩肉,而且八爪魚的裙邊超級嫩!對我來說有一點像吃半肥瘦的薄叉燒的口感😂 不過因為加入柚子的關係,會有些許的酸味,不是每一個人都會喜歡這種醬汁的味道。總括而言,這一道菜是我最喜歡第一道菜式🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰招牌西班牙海鮮炒飯 $228大概是因為fus

👍🏻新西蘭炒蜆 $128
新西蘭炒蜆

👍🏻香煎八爪魚配柚子胡椒汁 $178
香煎八爪魚配柚子胡椒汁

招牌西班牙海鮮炒飯 $228
大概是因為fusion菜式的關係,所以西班牙炒飯混合了三文魚子、左口魚。上菜的時候熱騰騰,整體吃下去也是好吃,不過因為前菜太好吃,反而令到這道菜式沒有令我感到非常驚喜😂

👍🏻紅酒 Sangria 450ml $148
從以前開始就極度喜歡紅酒Sangria,調味也非常不錯,玉桂味不會過度搶風頭,紅酒也不會過苦或過甜🥹
Sangria  (Red  Wine)

Still tea sangria $58
芒果和熱情果作為基底,沒有加入糖漿,所以這款果茶不會有甜味。但是如果相比起紅酒Sangria的話,我個人會比較喜歡紅酒Sangria 😂
Tea  Sangria

👍🏻黑朱古力心太軟配柚子雪葩 $98
現在的餐廳好像越來越少心太軟可以選擇,一般心太軟的話都會配雲呢拿雪糕,但有時候會覺得太甜,所以用柚子味雪葩來配搭,我覺得很新鮮。柚子的酸味和甜味可以中和心太軟的甜膩。提提大家,心太軟需要等20分鐘金所以如果大家趕時間就記得提早點下單了。
心太軟

服務態度非常好呀,所以我這次才能夠非常詳細地跟大家講解烹調方式以及材料😂因為很認真在介紹。
2022-06-03
庆祝纪念
纪念日
新西蘭炒蜆
香煎八爪魚配柚子胡椒汁
Sangria  (Red  Wine)
心太軟
  • 黑朱古力心太軟配柚子雪葩
  • 紅酒 Sangria 450ml
啟岸巷子又開新餐廳喇🤩今次係主打日式西班牙菜式嘅小店,菜式未算多選擇,但款款都幾高質,坐喺bar枱旁邊仲可以睇住廚師為你炮製美食,都係一個唔錯嘅體驗😋-🥘招牌西班牙海鮮炒飯 $228西班牙炒飯用以高湯燉煮意大利飯,醬汁調味剛好,海鮮份量都有好多,除咗魷魚、鮮蝦、蜆肉之外,仲有炙燒過嘅左口魚(?)裙邊同三文魚籽😳令整個飯嘅鮮味提升唔少💕不過個飯粒再煙韌啲就更加好喇🐚西班牙式炒新西蘭鑽石蜆 $128呢個係當日嘅special menu,蜆肉鮮甜飽滿無沙,燈籠椒加以白酒、橄欖油同醬料一齊熱炒,鹹鮮惹味🤭佢哋仲會提供兩片酸麵包俾你沾醬享用呢🦐明太子蒜片蝦 $138蝦仁爽口彈牙,明太子滿滿的包裹住每一隻蝦,不過蒜同牛油味比較強烈🦑日式天婦羅鮮魷魚 $98閃光見到人哋點咗天婦羅魷魚,又大又厚肉嘅魷魚圈係我哋面前落油炸😳二話不說加單🤭魷魚即裹粉即炒,脆漿鬆脆唔太厚粉,起鍋後會拌上調味粉,而最驚喜係有個墨汁蛋黃醬點黎食,仲有少少芥末味中和油膩感,絕對唔係求其炸完就上碟敷衍了事,廚師有考量到細節呢🍯Still Tea Sangria $58招牌嘅西班牙水果茶,除咗新鮮水果仲加咗果蓉喺茶底,清爽清甜,食完
🥘招牌西班牙海鮮炒飯 $228

🐚西班牙式炒新西蘭鑽石蜆 $128

🦐明太子蒜片蝦 $138
明太子蒜片蝦

🦑日式天婦羅鮮魷魚 $98

🍯Still Tea Sangria $58
招牌嘅西班牙水果茶,除咗新鮮水果仲加咗果蓉喺茶底,清爽清甜,食完濃味野refresh一下啱晒
Still Tea Sangria

🍹Charming Pink Lady $58
好有夏日feel嘅梳打🌻橙汁梳打底加士多啤梨果蓉,酸酸甜甜味道唔人工,賣相靚靚🍓

🥘Still
🏡地址: 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
☎️電話: 9313 5651
🕙營業時間: 11:30-22:00 (Mon-Sun)
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
  • 西班牙式炒新西蘭鑽石蜆
/ υηтιℓ тнє ѕυη ѕєтѕ /꧁𝗦𝘁𝗶𝗹𝗹꧂ ⚠︎︎ɴᴇᴡ⚠︎︎ɴᴇᴡ⚠︎︎ɴᴇᴡ最近有不少新餐廳/𝘊𝘢𝘧𝘦 進駐土瓜灣啟岸為配合整個樓盤的日本𝘵𝘩𝘦𝘯𝘦商場內大部分都是日式餐廳而𝗦𝘁𝗶𝗹𝗹就比較特別 將日式菜原素融入𝘵𝘢𝘱𝘢𝘴中 打造成一間 𝘚𝘱𝘢𝘯𝘪𝘴𝘩 𝘹 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘧𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯餐廳所以𝘚𝘯𝘢𝘤𝘬𝘴比𝘔𝘢𝘪𝘯的選擇還要多設計方面 室內放置了不少植物 橙橙綠綠的裝修亦好有𝘛𝘳𝘰𝘱𝘪𝘤𝘢𝘭 𝘧𝘦𝘦𝘭相信有日照曬落的話會更美(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)順便一提 𝗦𝘁𝗶𝗹𝗹是𝘗𝘦𝘵-𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘭𝘺的可以帶主子打卡呀(ᵔᴥᵔ)༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄ஐ 𝚂𝚝𝚒𝚕𝚕 𝚙𝚊𝚎𝚕𝚕𝚊 $𝟸𝟸𝟾𝘧𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯得好正的𝘗𝘢𝘦𝘭𝘭𝘢(☆▽☆)除了傳統海鮮𝘗𝘢𝘦𝘭𝘭𝘢會有的蝦、蜆、魷魚還有三文魚籽和左口魚!三文魚籽超級鮮甜 一咬落去鮮味大爆發左口魚有炙燒過 非常肥美海鮮份量算𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘰𝘶𝘴反而飯量較少雖然保留到𝘗𝘢𝘦𝘭𝘭𝘢的味道不過口感上其實有點似𝘙𝘪𝘴𝘴𝘰𝘵𝘰 比較濕 ஐ 𝚃𝚎𝚖𝚙𝚞𝚛𝚊 𝚜𝚚𝚞𝚒𝚍 $𝟿𝟾推介推介✨炸得剛剛好 夠脆口唔乾 魷魚又易咬外面裹上了點紫菜粉 好惹味中間的𝘞𝘢𝘴𝘢𝘣
/ υηтιℓ тнє ѕυη ѕєтѕ /

꧁𝗦𝘁𝗶𝗹𝗹꧂ ⚠︎︎ɴᴇᴡ⚠︎︎ɴᴇᴡ⚠︎︎ɴᴇᴡ

最近有不少新餐廳/𝘊𝘢𝘧𝘦 進駐土瓜灣啟岸
為配合整個樓盤的日本𝘵𝘩𝘦𝘯𝘦
商場內大部分都是日式餐廳
而𝗦𝘁𝗶𝗹𝗹就比較特別
所以𝘚𝘯𝘢𝘤𝘬𝘴比𝘔𝘢𝘪𝘯的選擇還要多

相信有日照曬落的話會更美(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

順便一提 𝗦𝘁𝗶𝗹𝗹是𝘗𝘦𝘵-𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘭𝘺的
可以帶主子打卡呀(ᵔᴥᵔ)

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

ஐ 𝚂𝚝𝚒𝚕𝚕 𝚙𝚊𝚎𝚕𝚕𝚊 $𝟸𝟸𝟾

𝘧𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯得好正的𝘗𝘢𝘦𝘭𝘭𝘢(☆▽☆)
除了傳統海鮮𝘗𝘢𝘦𝘭𝘭𝘢會有的蝦、蜆、魷魚
還有三文魚籽和左口魚!
三文魚籽超級鮮甜 一咬落去鮮味大爆發

Beef  tataki

用上M5 𝘚𝘪𝘳𝘭𝘰𝘪𝘯 的火炙生牛肉片
夾著清新的萵筍再配𝘊𝘩𝘪𝘭𝘭𝘪 𝘢𝘪𝘰𝘭𝘪和柚子汁
配搭幾𝘙𝘦𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩𝘪𝘯𝘨 是個不錯的𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘦𝘳

ஐ 𝚂𝚝𝚒𝚕𝚕 𝚜𝚊𝚗𝚐𝚛𝚒𝚊 (𝚛𝚎𝚍) $𝟷𝟺𝟾/𝟺𝟻𝟶𝚖𝙻
Still   Sangria

食𝘛𝘢𝘱𝘢𝘴當然要配𝘚𝘢𝘯𝘨𝘳𝘪𝘢
好香香料味 其中玉桂味特別出
紅酒無好重丹寧亦不太𝘋𝘳𝘺 非常容易入口呀

💬 菜式設計頗有特色 期待之後會有更多菜式加入𝘔𝘦𝘯𝘶 不過個人覺得𝘋𝘪𝘯𝘯𝘦𝘳 𝘊𝘗值有點低𝘓𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵 較抵 有日光影相都比較靚呢

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:🦦8/10 👱🏻‍♀️8/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

📍 Still (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
#cty_土瓜灣
#cty_fusion

Still  paella
Tempura  squid
Still   Sangria
  • Squid  tempura
2022-05-31 125 浏览
近日和三五知己找到好去處,土瓜湾西班牙菜,應該是新開張,小小店環境服務不錯,有几個打咭位,食物味道附合我口味,可以再去,讚個人較喜歡蒜片蝦,質感爽口,另外帶子刺身也很鲜味,跟柚子醋好搭,跟著有个炸尤魚不知用了什麼醬,但真的好味,內裹不会炸乾还几嫩,还有一個辣腸炒饭我也很喜歡。之後还叫了拉花咖啡,味道还可以吧。以小店來講,款式和味道和价錢是一間不錯的選擇!有机会下次会再來会再試其他菜式,因為我太鐘意西班牙菜

2022-05-27