餐廳名有STILL ALIVE嘅意思,去完真係覺得搵到一絲喘息嘅空間(*¯︶¯*)同比美食療癒嘅感覺✨,btw提提大家呢到lunch set menu每個月會轉一轉:-1️⃣「招牌西班牙海鮮炒飯🇪🇸🇯🇵🦞($228)」係西日fusion嘅西班牙海鮮炒飯!飯粒粒分明,好惹味,除咗有三文魚子、蜆、蝦、魷魚🦑,仲有充滿油香嘅炙燒左口魚邊,不過略鹹咗少少~Still paella: flounder, clams, squid, prawn, salmon roe, bell peppers, coriander👍🏻-2️⃣「法式燉牛頰肉配軟包🥩($218)」牛頰肉燉到好軟淋🤪,食到好大彈牙嘅筋,係滿滿嘅骨膠原,仲有薯蓉同充滿牛油香味嘅麵包~ Beef cheek bourguignon👍🏻 -3️⃣「鱈魚西京燒配萵筍沙律🐟($268)」超好味😋!個魚甜甜地,帶點炙燒香味,魚肉好滑,配燒烤菇~Miso cod fish: Black cod, celtuce, portobello mushrooms 👍🏻-4️⃣「Mocha(H) ☕️($48;set +$28)」呢杯十級推薦!好少何飲到咁高質嘅mocha,
1️⃣「招牌西班牙海鮮炒飯🇪🇸🇯🇵🦞($228)」
2️⃣「法式燉牛頰肉配軟包🥩($218)」
3️⃣「鱈魚西京燒配萵筍沙律🐟($268)」
呢杯十級推薦!好少何飲到咁高質嘅mocha,飲到可可香味,同咖啡味平衡得好好~Mocha👍🏻
🐰💬小結:
感覺到老闆經營餐廳嘅誠意💓,menu會定時更換,定價略高,但食物咖啡高質,值得大家黎chill下🤟🏻~Recommend
法式燉牛頰肉配軟包
鱈魚西京燒配萵筍沙律
Mocha
法式燉牛頰肉配軟包
鱈魚西京燒配萵筍沙律
Mocha
2022-11-05 370 浏览
Travel all the way to Vantage at Kowloon City just for that Kyoto like vibes of the mall - and it turns out there’s not much shops/ places to go around in the mall, and so does the surrounding area 🥺Then we randomly picked a cafe and stayed for an afternoon tea 😗 Absolutely loving their natural, warm yet still have some sophisticated elements applied in their interior design with then use of woody elements, resembling contemporary Japanese style, cozy, intimate and chillax at the same time🤎💗Howe

However, we were slightly disappointed when it comes to coffee and food 🥲

🍞 Truffle 65°C Egg on Toast $78
➡️ The portion is smaller than expected, think they can charge more and serve a larger portion with at least 2 pieces of toast. And in general it tastes nothing special, and definitely need more seasoning as well🤔

🍰 Hojicha Tea Cheesecake
➡️ The sweetness level is just right, but lacking in hojicha taste 🥹 Not worth wasting your quota on this

☕️ Hot Americano $40
➡️ Not much taste, probably added too much water / need an extra espresso shot…

☕️ Flat White $42
➡️ Looks good, but taste average 😀

2022-11-02 59 浏览
睇OPENRICE嘅MENU圖平時有lunch set 但晚市就得a lar cart~一坐低就有個哥哥仔埋黎介紹是日Special 同埋比welcome food上菜速度都算快 岩岩好食完一樣 下一樣就黎到🐔日式唐揚雞 $78有6舊大大舊炸雞好好味! 醃到入曬味~~~炸到外表香脆 內裏嫩滑 juicy 搭配嘅醬雖然無乜味 但可以減低炸雞嘅油膩感 入口再順滑D!🤤🥚黑松露溫泉蛋多士 $78一上菜其實係聞唔到黑松露味但一咬落去 就勁勁勁香黑松露味香味來自溫泉蛋下面嘅黑松露牛油醬正到不得了 配埋蛋香味真係OMG🥺塊多士嘅口感係我鐘意嘅煙煙韌韌🥩澳洲M5和牛配甜椒沙律 $368標準5成熟 牛牛軟嫩 油脂味豐富切得岩岩好 一舊一啖只需要簡單嘅鹽花已經好食以為甜椒沙律係生嘅原來係炒過㗎! 🔥我估佢用左D牛油黎炒 好香 好味!🍵水果茶 $68主要熱情果味 酸酸甜甜水果味佔80% 茶味20%我地2個人Share一壺 都夠飲可以叫姐姐比2隻杯 btw 係凍嘅果茶 埋單$610(連加一)總括黎講 食物質素好 味道好氣氛環境都好 同場仲咁啱有隻QQ金毛係到開心desu!
睇OPENRICE嘅MENU圖
平時有lunch set 但晚市就得a lar cart~

上菜速度都算快 岩岩好食完一樣 下一樣就黎到
🐔日式唐揚雞 $78
有6舊大大舊炸雞
好好味! 醃到入曬味~~~
炸到外表香脆 內裏嫩滑 juicy
切得岩岩好 一舊一啖
只需要簡單嘅鹽花已經好食
以為甜椒沙律係生嘅
原來係炒過㗎! 🔥
我估佢用左D牛油黎炒 好香 好味!
🍵水果茶 $68
主要熱情果味 酸酸甜甜
水果味佔80% 茶味20%
我地2個人Share一壺 都夠飲
可以叫姐姐比2隻杯
btw 係凍嘅果茶

埋單$610(連加一)
總括黎講 食物質素好 味道好
氣氛環境都好 同場仲咁啱有隻QQ金毛係到
開心desu!
2022-10-20 63 浏览
< Still >自從開左土瓜灣站 去搵嘢食方便好多😚 呢間餐廳坐得都幾舒服闊落 上餐幾快 去開附近可以試下~ 見到OpenRice又有九折就book左試下🤭-是日沙律 (跟餐)麻醬秋葵沙律🥗 無乜特別不過不失啦😉虎蝦西班牙飯 $178有兩大隻虎蝦坐陣🦐 個汁好夠味但飯個口感有啲冧 似食緊risotto多啲🤔 入邊仲有其他海鮮 都叫足料製作✨十勝豚肉配青咖喱烏冬 $148呢個幾有驚喜😛 青咖喱唔算好辣同埋有少少梛香味🥥 撈埋仲有茄子 個配搭都幾搞笑🍆 豚肉同烏冬反而有少少失望 個肉柴柴地偏乾身 同埋有少少凍 應該係煮完好耐放上去☹️ 個烏冬同飯一樣都係比較冧🫠Latte (跟餐) $28個杯影相都幾靚 味道就差不多啦☕️Still Tea Sangria (跟餐) $28好似係餐廳招牌見好多人都嗌 入邊都有幾舊生果 唔係好甜 幾refreshing😗-📍 Still土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
< Still >
是日沙律 (跟餐)
麻醬秋葵沙律🥗 無乜特別不過不失啦😉

Still Tea Sangria (跟餐) $28
📍 Still
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
2022-10-16 77 浏览
:/📍still.hk 土瓜灣好少去土瓜灣覓食🤣見呢間好特別 裝修好靚嘅fusion餐廳就marked要來試試✨主打精緻美味的西班牙Tapas及日本料理🎌裝潢温暖色調\(//∇//)\以橙•白為主 令人感覺陽光輕鬆的寫意閑情🥳 好適合dating 朋友聚餐的感覺-🕯Gambas al Ajillo (hkd 138)明太子蒜片蝦🦐🧄✨配上sourdough 一齊食😋蝦新鮮又厚肉 有咬口彈牙😽❤️‍🔥 醬汁的蒜和牛油味mix明太子 令蝦的鮮味更強烈💥沾麵包食一流!🕯Beef Tartare on Toast (hkd 98)生牛肉他他多士幾特別的🤩牛肉味食到嘅 因為加埋個調味清新酸甜 微微蓋過左牛黑肉嘅鮮味😗🥩至於多士🍞都係佢哋自家製嘅麵包wowww 比較起提供前菜的sourdough 更軟身💥🕯Still Paella (hkd 228)招牌西班牙海鮮炒飯🦑🦞🐙我都係沖住呢個而來🤣份量充足✅2人份量咁多😛材料跟一般的西班牙炒飯好唔同‼️特別用上偏日式的魚類➡️三文魚籽•炙燒左口魚裙邊•魷魚•蜆肉及蝦子(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)放入口中每一啖都有魚籽味爆發 伴隨住炒飯+濃濃嘅海鮮香味💦🕯Lava cake
📍still.hk 土瓜灣

🕯Gambas al Ajillo (hkd 138)

明太子蒜片蝦🦐🧄✨

🕯Still Paella (hkd 228)

招牌西班牙海鮮炒飯🦑🦞🐙
放入口中每一啖都有魚籽味爆發 伴隨住炒飯+濃濃嘅海鮮香味💦

🕯Lava cake with Yuzu sorbet (hkd 98)

甜品當然揀咗佢signature的心太軟配柚子雪糕🍫🍨店員介紹說是沒有麵粉製成的心太軟!
口感不錯 濃濃的黑朱古力 唔會太甜 偏帶有少微苦的朱古力😍很喜歡
柚子雪糕酸甜清爽 中和朱古力的甜度(。ì _ í。)

🔓Still.hk

Address: 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸一樓06號舖
2022-07-18
  • 生牛肉他他多士
2022-10-10 109 浏览
啟岸都算係土瓜灣新地標📍第一次黎,搵左間感覺幾𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕 嘅餐廳試下 ♫-♡︎𝚂𝚘𝚞𝚙 𝚘𝚏 𝚝𝚑𝚎 𝚍𝚊𝚢 夠足料,幾好飲~- ♡︎慢煮鴨胸辣肉腸西班牙飯 $𝟷𝟹𝟾飯嘅軟硬度剛好味道方面個人覺得有少少似韓式拌飯| (• ◡•)|鴨胸份量慷慨,略嫌韌左𝚍- ♡︎煙肉海膽汁卡邦尼長通粉 $𝟷𝟸𝟾賣相唔錯ฅ^•ﻌ•^ฅ不過味道比想像中淡-♡︎日式唐揚炸雞 跟餐 +$𝟺𝟾炸粉唔厚,雞肉夠滑記得點埋個醬滋味得黎又唔會太𝚑𝚎𝚊𝚟𝚢 ( ͡° ͜ʖ ͡°)推薦🌟➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎-♡︎𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙰𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘-♡︎招牌西班牙水果茶- 餐廳整體黎講食物中規中矩環境唔錯,𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝 亦算抵食除左𝚂𝚝𝚒𝚕𝚕,啟岸仲有唔少新餐廳星期日下午人流都唔多放假不妨過黎行下食下野(●’◡’●)ノ
啟岸都算係土瓜灣新地標📍
第一次黎,搵左間感覺幾𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕 嘅餐廳試下 ♫

♡︎𝚂𝚘𝚞𝚙 𝚘𝚏 𝚝𝚑𝚎 𝚍𝚊𝚢
夠足料,幾好飲~
♡︎慢煮鴨胸辣肉腸西班牙飯 $𝟷𝟹𝟾
飯嘅軟硬度剛好
味道方面個人覺得有少少似韓式拌飯| (• ◡•)|
鴨胸份量慷慨,略嫌韌左𝚍

♡︎煙肉海膽汁卡邦尼長通粉 $𝟷𝟸𝟾
賣相唔錯ฅ^•ﻌ•^ฅ
不過味道比想像中淡

♡︎日式唐揚炸雞 跟餐 +$𝟺𝟾
炸粉唔厚,雞肉夠滑
記得點埋個醬
滋味得黎又唔會太𝚑𝚎𝚊𝚟𝚢 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
推薦🌟

➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎
♡︎𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙰𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘
♡︎招牌西班牙水果茶

餐廳整體黎講食物中規中矩
環境唔錯,𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝 亦算抵食
除左𝚂𝚝𝚒𝚕𝚕,啟岸仲有唔少新餐廳
星期日下午人流都唔多
放假不妨過黎行下食下野(●’◡’●)ノ

2022-10-09
午餐
日式唐揚炸雞
海量魚子海鮮飯🥘極厚鱈魚西京燒🍫濃厚心太軟!-日本同西班牙有咩淵源,真係要問返沈教授先知。不過除咗某間米芝蓮餐廳,呢間係田中第二次見 日本料理同西班牙菜嘅混合。而呢間日式西班牙餐館,啱啱新開幾個月,菜式大多自家創作,西班牙菜作基底,用上日本料理常見嘅用料,田中完全有熟悉嘅感覺。-🦐明太子蒜片蝦 ($138)西班牙經典Tapas,惹味蒜片,同時和風地加入明太子,醬汁更濃郁鮮香,配上自家多士,沾汁一流。🦪生帶子刺身 配西柚柚子醋 ($148)田中最愛帶子刺身,配上青蘋果絲同西柚,淋上柚子醋,非常酸甜開胃。🥘招牌西班牙海鮮炒飯 ($228)同樣西班牙經典,但加入左口魚邊、三文魚子等日式常見魚料,更顯鮮味濃郁,而且滿滿三文魚子,非常足料。🍘鱈魚西京燒 配萵筍沙律 ($268)鱈魚足本厚肉,用上西京燒做法,入口Juicy得驚喜,魚脂濃郁,魚皮又烤得焦香,大菇、萵筍沙律中和膩感,絕對係必叫之一。🐙香煎慢煮八爪魚 配柚子胡椒汁 ($178)🍨黑朱古力心太軟 配柚子雪葩 ($98)極為濃厚嘅心太軟,特別地無加入麵粉同牛奶,黑朱古力更加濃郁,但依然流心爆漿,配埋雪葩一冷一熱,超滿足。🍹Sangria 西
海量魚子海鮮飯🥘極厚鱈魚西京燒🍫濃厚心太軟!

🦐明太子蒜片蝦 ($138)

🦪生帶子刺身 配西柚柚子醋 ($148)

🥘招牌西班牙海鮮炒飯 ($228)

🍘鱈魚西京燒 配萵筍沙律 ($268)

🐙香煎慢煮八爪魚 配柚子胡椒汁 ($178)

🍨黑朱古力心太軟 配柚子雪葩 ($98)

🍹Sangria 西班牙白酒 ($148/450ml)
經典西班牙果酒,紅/白酒加入水果,係店內自家浸釀,非常清新香甜,一壺夠兩人飲,值得一試。

而佢地仲有五道菜嘅晚餐Set,其實已經包括上邊大部份嘢食,一位都係$498,更加抵玩。
2022-10-07 87 浏览
屯馬線開通後 一直未找到機會到土瓜灣探店趁著最近在這區工作 就嚐嚐啟岸商場的兩間餐廳先介紹一個晚市好地方 以橙白色裝潢為主 帶點日系風 每一個角落佈滿綠色植物 環境很舒適寫意融合了西班牙Tapas 與 日式居酒屋主題的【𝑺𝒕𝒊𝒍𝒍】•今次想介紹這裡的 5-𝐂𝐎𝐔𝐑𝐒𝐄 𝐃𝐈𝐍𝐍𝐄𝐑 𝐒𝐄𝐓 $498/一人份店員先送我一份 welcome food ⭐️魷魚軟骨配芥末八爪魚STARTER⭐️48個月黑毛豬火腿及西班牙辣肉腸火腿(各20克)肥瘦適中的辣肉腸 擁有辛香味 而黑毛豬火腿則帶有鹹香甘香多重層次 兼帶少許油分 配上鮮橄欖 相當有風味TOAST ⭐️生牛肉他他多士生牛肉混合了自家製辣醬汁 辣中帶微酸多士烤得脆脆 作為一個開胃小食確實極佳TAPAS⭐️帶子刺身配西柚柚子醋浸有柚子汁的北海道帶子 下面墊有自家醃製的白蘿蔔夾著一起吃 清新而帶鮮甜 令胃口大增 😋😋MAIN ⭐️慢煮北海道十勝豬腩肉配泰式醬汁經慢煮製作的豬腩肉爽脆兼保存肉汁與油份配上特色的泰式醬汁 確是非常惹味DESSERT ⭐️西班牙油炸鬼是西班牙甜品裡我最喜愛的❤️❤️❤️外脆之餘 灑上適量肉桂粉與糖粉
屯馬線開通後 一直未找到機會到土瓜灣探店
趁著最近在這區工作 就嚐嚐啟岸商場的兩間餐廳
先介紹一個晚市好地方 以橙白色裝潢為主
帶點日系風 每一個角落佈滿綠色植物 環境很舒適寫意
融合了西班牙Tapas 與 日式居酒屋主題的【𝑺𝒕𝒊𝒍𝒍】

店員先送我一份 welcome food
⭐️魷魚軟骨配芥末八爪魚

STARTER
⭐️48個月黑毛豬火腿及西班牙辣肉腸火腿(各20克)
肥瘦適中的辣肉腸 擁有辛香味 而黑毛豬火腿則帶有

這小店的食物甚俱特色
每上一道菜式店員都會稍作介紹 很貼心
如果在馬頭圍道覓食的話 這兒的確是不錯的選擇😋
welcome food
48個月黑毛豬火腿及西班牙辣肉腸火腿(各20克)
帶子刺身配西柚柚子醋
生牛肉他他多士
慢煮北海道十勝豬腩肉配泰式醬汁
西班牙油炸鬼
welcome food
48個月黑毛豬火腿及西班牙辣肉腸火腿(各20克)
帶子刺身配西柚柚子醋
生牛肉他他多士
慢煮北海道十勝豬腩肉配泰式醬汁
西班牙油炸鬼
2022-10-03 64 浏览
土瓜灣Fusion西班牙餐廳 開咗屯馬線多咗去九龍城土瓜灣食嘢 今次試試土瓜灣啟岸商場入面嘅西班牙餐廳(餐牌睇圖).啟岸商場因為開咗和風美食街做咗打卡熱點 我今次去就無打卡啦呢間西班牙餐廳菜式都Fusion咗日系風格呢次嗌咗個5-Course Dinner Set $498/Person-Dinner Set超多嘢食⭐️Starter 48個月黑毛豬火腿 及 辣肉腸火腿 (各20克)首先前菜有火腿配埋橄欖同自家製sourdough😀 ⭐️Toast 生牛肉他他多士 / 黑松露白毛豬火腿多士生牛肉他他幾特別👍🏻 牛肉味唔係特別重 但成個調味連埋青瓜味道清新👍🏻 多士都係佢地自家製嘅麵包 比起Sourdough我更鐘意呢款包⭐️Tapas 帶子刺身配西柚柚子醋 / 明太子蒜蝦片帶子刺身配西柚柚子醋微酸開胃👍🏻明太子蒜片蝦蝦大大隻 配自家製sourdough唔錯 但明太子味唔算特別出⭐️Main 招牌西班牙海鮮飯 / 鱈魚西京燒配萵筍沙律 西班牙餐廳一定要試返個海鮮飯,Still嘅海鮮飯加入日系元素,一上枱就有兩隻大蝦同三文魚籽舖面🦐🦐汁醬比例啱啱好,海鮮飯唔會過濕👍🏻喺飯芯小小偏硬⭐️Dessert
啟岸商場因為開咗和風美食街做咗打卡熱點
⭐️Toast 生牛肉他他多士 / 黑松露白毛豬火腿多士
⭐️Tapas 帶子刺身配西柚柚子醋 / 明太子蒜蝦片
帶子刺身配西柚柚子醋微酸開胃👍🏻
⭐️Main 招牌西班牙海鮮飯 / 鱈魚西京燒配萵筍沙律
⭐️Dessert 是日甜品 / 特濃朱古力心太軟配柚子雪葩 (+$28)
是日甜品係抹茶芝士蛋糕,唔駛加錢,另外仲加錢試咗佢個心太軟,心太軟一切開啲朱古力醬就流哂出黎👍🏻朱古力味濃唔算好甜,配埋側邊啲花生粒同凍雪葩食口感豐富👍🏻
⭐️Still Sangria 西班牙果酒 (+$78)
Sangria果酒可以揀紅酒或白酒,果味為主,甜甜地超易入口

#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_土瓜灣
#Still (啟岸) (土瓜灣)
地址: 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:4/5
服務:4/5
抵食:3/5
鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔
超感謝 你既支持🙏🏻一齊見證 我脂肪既成長

#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #土瓜灣美食 #cafe #西班牙菜 #西京燒 #沙律 #西餐 #西班海鮮飯
2022-10-01 59 浏览
【土瓜灣】Still.黑毛豬火腿及辣肉腸火腿食剩指數:0/100黑毛豬火腿熟成48個月油香都充足嘅就咁食亦都唔會太鹹辣肉腸火腿少少辣切得非常之薄整配麵包都唔錯.黑松露白毛豬火腿多士食剩指數:0/100黑松露醬帶點忌廉感配上白毛豬火腿嘅鹹香幾夾多士烘得好脆.香煎慢煮八爪魚食剩指數:3/100八爪魚嘅質地非常之特別因為佢有經過慢煮再煎口感軟熟之中帶點彈牙非常入味.慢煮北海道十勝豬腩配泰式醬汁食剩指數:0/100呢個餸充分體現左fusion嘅特別用北海道嘅豬腩配上菠菜同埋泰式醬汁泰式醬汁有啲香茅同泰式香料味令到成個豬腩冇咁油膩豬腩外皮亦都好脆入面油脂豐富好爽.Churros 食剩指數:0/100西班牙傳統甜品整得幾幼身炸完都幾脆有糖同玉桂粉調味配上朱古力醬都幾甜.招牌西班牙水果茶食剩指數:0/100茶味唔會太澀用左自家製芒果同熱情果果醬做底冇額外加糖漿整體偏酸但都幾開胃
【土瓜灣】Still
用左自家製芒果同熱情果果醬做底
冇額外加糖漿
整體偏酸但都幾開胃
2022-09-28 41 浏览
5-COURSE DINNER SET / PERSON ($ 498)1️⃣STARTER: 黑毛豬火腿及辣肉腸火腿(各20克)黑毛豬火腿厚薄適中,而且唔會太咸~夾住辣肉腸同酸種面包食並沾上配新鮮橄欖汁,酸酸甜甜相當開胃2️⃣TOAST: 黑松露白毛豬火腿多士夾住白毛豬火腿食完全唔會覺得油膩既感覺,反而有好香既火腿味,而且成個多士嘅元素係融為一體絕對唔鬆散。3️⃣TAPS: 帶子刺身配西柚柚子醋帶子刺身完全無雪藏既味道,配上西柚柚子醋,三文魚籽同埋醃蘿蔔~蘿蔔嘅酸味,三文魚籽嘅咸香同刺身既鮮甜味道完美融合,帶來味覺上的刺激4️⃣MAINS: 鱈魚西京燒配萵荀沙律鱈魚本身魚肉又鮮甜又嫩滑,鱈魚魚皮燒完之後勁香口,啲醬味入哂味,啲油脂一咬就出哂味,一定要連皮一齊食,同時配上大啡菇同萵荀沙律,大啡菇又大舊又Juicy ,萵荀沙律好爽口恰好可以中和油膩感。5️⃣是日甜品肉桂條配朱古力醬,肉桂條煎完之後相當軟熟,並且有勁多朱古力醬。

1️⃣STARTER: 黑毛豬火腿及辣肉腸火腿(各20克)
黑毛豬火腿厚薄適中,而且唔會太咸~夾住辣肉腸同酸種面包食
並沾上配新鮮橄欖汁,酸酸甜甜相當開胃

2️⃣TOAST: 黑松露白毛豬火腿多士

3️⃣TAPS: 帶子刺身配西柚柚子醋

4️⃣MAINS: 鱈魚西京燒配萵荀沙律

5️⃣是日甜品
好鍾意小店入面既感覺 顏色配搭有新鮮感 好舒服又有打卡位 靠窗既位置好啱傾計 可以坐足成晚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)今次嗌左一人set加啲野share 頭盤既ham肉味濃而不膩 配多士同橄欖食好開胃🐿 白毛豬多士好正 加左適量芝士成件事好夾 加埋酸甜醬汁既帶子刺身 未食主菜已經夠哂滿足(•'╻'• ) 泰式醬汁既清新中和左北海道豬腩既肥膩 最欣賞係呢到菜色既配搭都經過深思熟慮 聽落唔似好夾但食落好特別 係perfect match💯唐揚炸雞外皮脆而肉勁嫩 西班牙炒飯適合鍾意重口味既觀眾朋友 但入面既海膽、魚籽同魷魚都好足料 想讚下啲蝦好新鮮彈牙🦐 水果茶唔會好甜 解膩之選 最難忘係心太軟🍫 罕有地用左黑朱古力 唔會太甜太苦 挖一角仔已經流哂朱古力醬 而家諗起我都想食🥹
好鍾意小店入面既感覺
顏色配搭有新鮮感
好舒服又有打卡位
靠窗既位置好啱傾計
可以坐足成晚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

今次嗌左一人set加啲野share
頭盤既ham肉味濃而不膩
配多士同橄欖食好開胃🐿

白毛豬多士好正
加左適量芝士成件事好夾
黑毛豬火腿及辣肉腸火腿 (各20克)

加埋酸甜醬汁既帶子刺身
未食主菜已經夠哂滿足(•'╻'• )
帶子刺身配西柚柚子醬

泰式醬汁既清新中和左北海道豬腩既肥膩

最欣賞係呢到菜色既配搭都經過深思熟慮
聽落唔似好夾但食落好特別
係perfect match💯

唐揚炸雞外皮脆而肉勁嫩

西班牙炒飯適合鍾意重口味既觀眾朋友
但入面既海膽、魚籽同魷魚都好足料
想讚下啲蝦好新鮮彈牙🦐

挖一角仔已經流哂朱古力醬
而家諗起我都想食🥹
庆祝纪念
生日
黑毛豬火腿及辣肉腸火腿 (各20克)
帶子刺身配西柚柚子醬
  • 黑松露白毛豬火腿多士
2022-09-27 27 浏览
屯馬綫開通之後咁方便,今日決定出去土瓜灣呢個好耐無去的地方~ 發現了啟岸有一條小小日本街😀 上一層仲見到間Tapas x Japanese fusion restaurant, 決定入去食個下午茶chill一chill!😌三點後適用的菜單,有多士,小食,仲有正餐。我揀咗香煎八爪魚配柚子胡椒汁🐙仲有招牌海鮮炒飯🥘😋另外食西班牙菜一定要點嘅當然就係Sangria啦,而我都係鍾情紅酒🍷,抗養化😆 呢度坐得好舒服,靜靜地,環境優雅~ 聽住歌享受美食飲番杯,真係好寫意😌 八爪魚大大粒,好彈牙,配上酸酸的柚子汁,一D都唔覺膩!日式西班牙炒飯,好有驚喜🤩 竟然有我鍾意食嘅左口魚邊!!雖然樣子和風,但係味道都係保持到西班牙式的重口味,好得意😎

八爪魚大大粒,好彈牙,配上酸酸的柚子汁,一D都唔覺膩!
2022-09-25 46 浏览
今日同朋友嚟慶祝生日。餐廳環境優美,裝修打卡able。食物頗為特別,味道不錯,但價錢偏高,份量略嫌偏小,女生都覺得份量唔係好夠。今次嗌咗西班牙海鮮飯,生牛肉他他,炸鮮魷魚圈,心太軟同埋西班牙果酒。最驚艷嘅係生牛肉他他,第一次食生牛肉,覺得好好食!西班牙海鮮飯係fusion 日本菜,有左口魚同好多魚子,口感幾特別。另外果酒都溝得好好,好足料,侍應亦會不時過嚟斟酒,服務態度好好餐廳既裝修行清新路線之餘亦幾有氣氛,值得推薦慶祝朋友生日或者小酌一杯。

繁忙嘅香港大街,旁邊有一個以日本古代建築設計🏯嘅商場非常搶眼,走入Still一樣以木色為主🪵每一個角落都佈滿植物,窗外可以望到啟岸巷子嘅日式燈籠🏮好似去左古老大街旅行一樣小食方面我地揀左日式天婦羅鮮魷魚同日式唐揚炸雞🍗日式唐揚炸雞 皮脆肉嫩,而且啖啖肉,炸粉份量控制得啱啱好👌🏻伴辣蛋黃醬完全唔油膩,食完仲想encore,小朋友都啱食!🦑日式天婦羅鮮魷魚 平常食魷魚圈都係洋蔥炸,用天婦羅炸咁特別當然要試下!魷魚圈下面有d黑炆炆嘅醬汁🤔毫不猶豫將魷魚圈點落去,發現辣辣地唔係墨汁嘅味道😍原來係wasabi墨汁蛋黃醬超級夾!🍲主食當然係揀西班牙海鮮炒飯 海鮮有比目魚、 硯肉、魷魚、蝦同三文魚子,每一啖都食到所有海鮮十分足料🍤味道方面就偏向日式比較甜,份量同正統西班牙海鮮炒飯相比下較少,如果兩個人食就啱啱好🫖招牌西班牙水果茶 一壺玻璃果茶上面有一個大木塞球,另外有一隻小杯,入面有🍏青蘋果片、🍊橙片同🫐藍莓,果茶主要係橙味,所以清淡得黎偏酸帶少甜🍫Dirty Chocolate 餐廳好貼心安排飲管比大家,所以唔怕飲到個嘴dirty如果大家中意日式同西班牙式fushion菜都可以黎試下,日光同夜晚黎

小食方面我地揀左日式天婦羅鮮魷魚同日式唐揚炸雞

如果大家中意日式同西班牙式fushion菜都可以黎試下,日光同夜晚黎都係完全唔同感覺,食完飯仲可以到樓下影相
日式天婦羅鮮魷魚
Dirty  Chocolate