2019-01-24 40 浏览
之前聽朋友講,一直都想試下炸牛扒,我今日就去咗試Steak Bar餐廳食物嘅選擇唔係好多,但都有魚,豬扒同牛肉,總共有8種唔同嘅餐😁午餐仲可以加$25有一杯飲品同埋一份小食我同朋友叫咗一份吉列炸牛扒同埋一份石燒薄切牛肉😋😋加咗兩個套餐,要左一份薯條同埋一份餃子兩個餐嘅牛肉味都好濃,但我自己就鍾意吉列炸牛扒多啲,厚身啲,淋啲,外脆內軟,煮起嚟嘅時候仲冇咁彈油👍跟餐嘅餃子同埋薯條,薯條上面有好多紫菜粉,我覺得好香好好食跟餐飲品除咗汽水之外仲可以要柚子蜜
午餐仲可以加$25有一杯飲品同埋一份小食

跟餐嘅餃子同埋薯條,薯條上面有好多紫菜粉,我覺得好香好好食

跟餐飲品除咗汽水之外仲可以要柚子蜜
  • 吉列炸牛扒
2019-01-24 95 浏览
在銅鑼灣的街頭,開了一間專門吃牛扒的餐廳,晚飯的時候裏面已經坐滿了人。我和朋友都很喜歡吃牛扒,所以一看見便立即想試一下🤗因為是牛扒專門店,打開餐牌有很多不同種類的牛扒可以選擇🤩不吃牛的朋友也可以選擇羊架,也有香煎魚柳。我和朋友都很喜歡吃牛,所以叫了兩個牛扒餐。這裏上菜超級快,好像叫了不用10分鐘便有了。😂首先上了一個吉列牛餐,會有一個小爐提供用來煎牛扒,上面放了牛油,待牛油溶了便可以開始煎了。外面有一層吉列炸得很香,包著了紅色的肉。放上鐵板稍微煎一煎,可以選擇自己想要熟的程度。😍另一個叫了頂級板腱牛扒,上菜的時候超級驚訝,牛扒是超級厚的🤩🤩我們除了五成熟,切下去裏面是紅色的,煎得剛剛好,第一次吃這麼厚的牛扒,原來也可以這樣滑,很有牛的香味👍👍主菜也會配有前菜,是芝麻醬凍豆腐。兩個人吃了$400左右個人認為價錢不算貴,而且牛扒的質素高,喜歡吃牛的朋友一定要來試試。

我和朋友都很喜歡吃牛扒,所以一看見便立即想試一下🤗

因為是牛扒專門店,打開餐牌有很多不同種類的牛扒可以選擇🤩

不吃牛的朋友也可以選擇羊架,也有香煎魚柳。

我和朋友都很喜歡吃牛,所以叫了兩個牛扒餐。

這裏上菜超級快,好像叫了不用10分鐘便有了。😂

頂級板腱牛扒

主菜也會配有前菜,是芝麻醬凍豆腐。
豆腐(前菜)

2019-01-23 38 浏览
很久沒有帶小情人去拍拖了,適逄出了雙糧,想好好犒賞一下自己吃和牛!聽聞他們最有名的是炸和牛定食,外加了兩個小食。店員的服務很好,雖然他們沒有嬰兒高椅,特意安排我們坐在卡位,讓我方便照顧小情人。炸和牛定食 $278非常日式的擺盤,伴菜有冷豆腐及沙律。沙律的蔬菜很新鮮,完全沒有苦澀味。和牛有9塊,咬下去邊位非常脆口,很特別,可惜有點薄。他們會跟一個燒爐,怕生的朋友可以燒一燒表面才吃。炸魷魚 $78十級推薦!!非常好吃,味道剛好,不會太鹹。一定辰趁熱吃才好味!另外,他們的醬汁很特別,帶很微很微的酸味,不會掩蓋魷魚本身的味道。一定辰試!!芝士粉薯條 $48加配的小食。芝士粉偏甜,可能適合女士或嗜甜的人。我比較喜歡鹹味的芝士粉。薯條很粗而且不會只有外殼,有滿滿的薯仔肉,值得一讚。

炸和牛定食 $278

炸魷魚 $78

芝士粉薯條 $48
  • 炸魷魚
2019-01-23 44 浏览
嗚哇...我終於去食啦!想食左好耐😍成日聽人講話好正,見佢依家係銅鑼灣有分店,即刻捉男朋友陪我去食😚因為佢位置係超容易搵,所以都唔使搵路~-🔹吉列炸牛扒($188)一共有八塊,每塊都好大又幾厚切🐮所以$188黎講,都算對得住個價錢💰個石鍋上有牛油,所以都唔會痴底👍🏻佢每一塊真係都幾厚,所以我自己會燒耐少少,就算熟啲都唔會韌😋係幾好食!我自己會再燒下啲吉列邊,等佢再脆啲👻▫️另外仲有一款係吉列炸和牛扒($278)😱貴成$100,所以我無試到,覺得普通牛扒個款已經好OK了🤑-🔹頂級板腱牛扒($215)就咁睇覺得好的色🎲我揀左五成熟,一切開見到粉紅色的肉肉已經流口水了🤤店員話肉質會較厚實,我本身都擔心會好硬正,點知都幾軟身架喎👍🏻油脂唔會好多,係真正食肉的感覺🍖接近肉中心位置比較生左啲,始終太厚了,所以用石鍋燒一燒佢🔥-🔺每個餐都有前菜、沙律、飯素飯🍚飯素可以免費添架~
🔹吉列炸牛扒($188)
🔹頂級板腱牛扒($215)
就咁睇覺得好的色🎲
🔺每個餐都有前菜、沙律、飯素飯🍚飯素可以免費添架~
2019-01-23 65 浏览
今天又和朋友出去食好味道!朋友話想食吉列牛,於是我地揾到steak bar 好似唔錯!所以就約埋中午一齊去試下la。餐廳除左吉列牛外仲有西冷等等。 難得來到我當然 是吃吉列牛!可以自己燒!我叫了一個吉列炸和牛扒Set!套餐包括有沙律,豆腐,飯和飲料,看起來都幾豐富。前菜的沙律同豆腐都不錯,沙律菜新鮮醬汁開胃。豆腐豆味濃郁不像是本地豆腐,反而更像日本豆腐的味道。  主菜吉列牛!!吉列牛每塊的厚度都好平均,外層炸至金黃色,而且脂肪的比例都很不錯。牛油油脂較香,肉味都算濃。燒好的和牛很鬆化軟霖,一口便能咬開沒有根!即使我已經燒至全熟但牛肉的肉汁依然很豐富,令人驚喜。餐廳更配有醬汁和鹽熏牛扒一起食用!牛排配上醬汁更是惹味。午市更有+25蚊可以加購小食和飲料的優惠 ,所以我也加了紫菜薯條。 紫菜薯條香脆美味,十分可口!紫菜味道濃郁比麥當勞的shack shack薯條更好吃。  整體是不錯的,不過午餐的價錢比較貴了一點
吉列炸和牛扒
整體是不錯的,不過午餐的價錢比較貴了一點
2019-01-16
2019-01-22 1725 浏览
在日本興起的吉列牛自從登陸香港之後,都已經試過好幾間,普遍都算可以,有些就比較參差。今晚試呢間並不是以吉列牛做主打,最主要是賣牛肉的,不過餐牌裏面都有吉列牛套餐。於是就叫一個吉列牛和薄切牛套餐。這裏最值得一讚是他的上菜速度,不夠5分鐘已經上菜了,不過快不等於馬虎,盤子擺設仍然是有一定的講究。沙律,凍豆腐,醬汁一應俱全,飯亦都不只是白飯,上邊鋪了應該是有紫菜碎和炸蔥般的脆脆。先試薄切牛,薄薄的不用30秒就已經煎熟了,牛肉鮮嫩脂肪不算多,加醬油一齊食十分之美味然後再試吉列牛,上的時間只是有三成熟的,需要再放下再煎一煎,熟度隨你喜好。第一口,非常之有驚喜因為表皮的炸漿經過一輪煎煮亦不會變淋,仍然維持脆口整塊吉列牛不會過肥,屬啖啖肉的一種,無論是5成或全熟都不會食到有渣,值得一讚雖然兩款牛肉吃下都不是高級牛肉之列,但以這個價錢和他們處理的手法,就將這兩款牛肉得到最好的表現。

石燒薄切牛肉

先試薄切牛,薄薄的不用30秒就已經煎熟了,牛肉鮮嫩
脂肪不算多,加醬油一齊食十分之美味

吉列炸牛扒

因為表皮的炸漿經過一輪煎煮亦不會變淋,仍然維持脆口

石燒薄切牛肉
2019-01-22 3587 浏览
今個星期日同家人及男朋友去咗這個銅鑼灣食午餐及下午茶。之前我同媽媽食過好正好野味,所以今日就約埋2個男人黎試試。這裡的牛好出色,上次試了牛薄片,今次就試試其他。一坐底,服務員就好細心問我們要否簡介菜色,真係好好喔,講得好詳細,包括:牛的不同部分、油脂度、筋多少、口感等等。我們傾完後,就叫了一個魚、羊、牛及小食及2杯飲品一同分享。原來這裡每位客人最少要叫一個餐或小食加飲品。(炸洋蔥圈)好大的圈圈!熱辣辣香噴噴送上枱,未食都知道正啦!大大片洋蔥!好多汁又香軟;外炸皮好脆口,配上沙律醬更滋味(煎魚柳)媽媽喜歡魚柳,點上這個套餐。每一個套餐都好豐富,包了一碗美味紫菜芝麻粒粒日本米飯、芝麻醬凍豆腐、番茄蔬菜沙拉煎比目魚好滑喔!煎得好靚的外皮、蘸上蒜鹽更香更正這個飯充滿口感、紫菜芝麻粒粒好香又野味、日本飯香軟,2位男仕好喜歡喔!(頂級板腱牛扒)服務員介紹話這是牛的膊頭位置,油膩唔會好多,但又軟腍無筋,所以就選擇了這個!我們覺得份量剛剛好,點了5成熟,少少紅色果然無點錯!厚身頂級板腱牛,軟腍又濃郁牛味,少少筋(羊架)羊架有3枝,都幾多肉!唔羶的、香草味配上蒜鹽及芥末醬,好野味7成剛好,軟腍的肉質!唔
今個星期日同家人及男朋友去咗這個銅鑼灣食午餐及下午茶。
之前我同媽媽食過好正好野味,所以今日就約埋2個男人黎試試。

這裡的牛好出色,上次試了牛薄片,今次就試試其他。
我們傾完後,就叫了一個魚、羊、牛及小食及2杯飲品一同分享。
原來這裡每位客人最少要叫一個餐或小食加飲品。
(炸洋蔥圈)

好大的圈圈!
熱辣辣香噴噴送上枱,未食都知道正啦!

炸洋蔥圈

大大片洋蔥!好多汁又香軟;外炸皮好脆口,配上沙律醬更滋味

(煎魚柳)
煎魚套餐

煎比目魚柳

煎比目魚好滑喔!
煎得好靚的外皮、蘸上蒜鹽更香更正

有口感日本人飯

(頂級板腱牛扒)
頂級板腱牛扒

果然無點錯!厚身頂級板腱牛,軟腍又濃郁牛味,少少筋

(羊架)

7成剛好,軟腍的肉質!唔會太紅,連媽媽都食得好滋味

(熱洋甘菊)
熱洋甘菊茶

無食水供應,點了熱熱洋甘菊。香味四溢、清淡去油膩,清一清口腔肉味

哥哥點了啤酒,還有白酒、紅酒等多款選擇,配肉類好正
煎魚套餐
煎比目魚柳
有口感日本人飯
熱洋甘菊茶
2019-01-21 50 浏览
—店員介紹餐牌內 邊款肉味會濃 邊款比較腍身而唔想食牛都有其他選擇 之後會推薦埋幾多成熟澳洲榖飼肉眼牛扒($258)配前菜 沙津 飯芝麻醬豆腐 柚子醬油沙律白飯擺滿咗飯素 喺屋企食開個隻冇玉子碎牛扒冇用過多嘅醃料 只係每面煎香咗有蒜片放咗喺面 燒汁同蒜鹽放咗喺兩側按店員推介嘅熟成度 肉味頗濃多汁肉身都算腍身 少少筋位要花d時間嚼室內有吊扇促進返空氣流動 始終有火爐烤肉會有浸烤嘢味同變得焗促————————————————Steak Bar銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地下B號舖

店員介紹餐牌內 邊款肉味會濃 邊款比較腍身
而唔想食牛都有其他選擇 之後會推薦埋幾多成熟
澳洲榖飼肉眼牛扒($258)
配前菜 沙津 飯

Steak Bar
銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地下B號舖
2019-01-19
2019-01-20 2480 浏览
Lunchtime同同事過左嚟銅鑼灣食一問之下發現佢原來未試過吉烈牛咁就等我帶佢見下世面,晏就嚟食個吉烈牛啦今次就揀左steak bar雖然之前食過幾次,但今次都係第一次嚟依間,少少期待最後揀左吉烈牛同魚share食Set C 吉列炸牛扒🐮$188 吉烈牛相對之前食過嗰啲都幾厚切微微再燒一燒就食得外皮香脆,內裡既牛就嫩滑可以點汁同鹽我就鐘意蘸嗰個燒肉汁,個味夾啲我唔食蒜,但同事食完話好香蒜味Set B 香煎魚柳 🐟 $105條魚好大條好滑兩個套餐都有飯有沙律同豆腐兩個飯都有好多飯素就咁扒飯食都食到成碗飯兩個人埋單每人$150左右套餐份量都唔少侍應服務都幾好,會主動問使唔使介紹嘢食lunchtime都keep到有服務既餐廳絕對係一個服務好好,抵讚既餐廳
Lunchtime同同事過左嚟銅鑼灣食
一問之下發現佢原來未試過吉烈牛
咁就等我帶佢見下世面,晏就嚟食個吉烈牛啦

今次就揀左steak bar
雖然之前食過幾次,但今次都係第一次嚟依間,少少期待

最後揀左吉烈牛同魚share食
吉烈炸牛扒

Set C 吉列炸牛扒🐮$188

吉烈牛相對之前食過嗰啲都幾厚切

微微再燒一燒就食得

外皮香脆,內裡既牛就嫩滑

可以點汁同鹽

我就鐘意蘸嗰個燒肉汁,個味夾啲

我唔食蒜,但同事食完話好香蒜味

香煎魚柳

兩個飯都有好多飯素
就咁扒飯食都食到成碗飯

兩個人埋單每人$150左右
套餐份量都唔少
侍應服務都幾好,會主動問使唔使介紹嘢食

2019-01-18
吉烈炸牛扒
香煎魚柳
2019-01-19 52 浏览
現在銅鑼灣登龍街一整條街都是吃的真係各有特色🤗今日食牛扒 Steak BarOrder左個dinner set同埋一款送酒小食【頂級板腱牛扒】 HK$215呢款係唯一一款每日限量供應同埋之前都睇介紹大部份都推介呢一隻牛扒每款Dinner set都跟一個紫菜飯麻醬豆腐同埋沙律🥗牛扒上枱嘅時候真係好吸引味道亦都好特別,會再返嚟食我係叫五成熟另外仲叫咗個紫菜薯條超級好味🍟🍟🍟🍟🍟
現在銅鑼灣登龍街一整條街都是吃的

同埋之前都睇介紹大部份都推介呢一隻牛扒

每款Dinner set都跟一個紫菜飯
麻醬豆腐同埋沙律🥗

牛扒上枱嘅時候真係好吸引
味道亦都好特別,會再返嚟食

我係叫五成熟

另外仲叫咗個紫菜薯條
超級好味🍟🍟🍟🍟🍟

2019-01-17 60 浏览
見報導過好似幾得,個日反工前有時間就去試試,下午3點左右去,所以晤係好多人。多數係“架位,個一人位都有,但如果多過5-6個人就可能要分枱坐。”order 紙上晤算好多選擇,但就更加睇出小店想專注做好一件事嘅表現。每個套餐都已經包咗頭盤“一件冷胡麻豆腐”、“細新鮮沙律”、一碗白飯,但個白飯好得意,晤係熱亦晤係凍,但粒粒分明晤會話因為凍已硬掘掘,面頭仲加咗啲“飯素” (多數係海苔、鰹魚、芝麻),食起黎好惹味。但無飲品包。 叫咗個西冷3成熟,成數做到係3成嘅,牛味都可以但晤會話係好重個種食完都好飽吓。服務都細心。如果係“有限時間”又想 causal 啲咁食牛扒,係一個好好嘅選擇地方。

2019-01-17 49 浏览
近日lunch都要出去搵食,於是今天黎到好多野食選擇的登龍街。大概1點黎到登龍街,見到呢間餐廳未算好多人等位,於是便入去試下!不過過多一陣已經滿座!餐廳不算很大,燈光柔和。座低後侍應為我介紹了餐牌入面各款牛肉的特色,本身都想試下這裡的吉列牛,但由於有少少喉嚨痛,所以就點了安格斯西冷牛扒。另外午市時間可以以優惠價$25加配冇酒精飲品及一份小食。這間餐廳上菜追度都幾快,點完餐大概5-7分鐘左右已經有野食!安格斯西冷牛扒餐($258),這個餐除了有牛扒,還有沙律、冷豆腐和有很多飯素的白飯。沙律用上了沙律醋,非常開胃。冷豆腐配上芝麻醬,味道濃郁。牛扒我點了5成熟,肉質鬆軟而且很juicy,牛肉味濃,牛扒都算大塊,我自己一個食都已經很飽了!本身只係白飯其實已經很惹味,但白飯配有爆多的飯素,食落更有口感更惹味。和風紫菜薯條,無諗過佢既薯條都好好食,鹽份適中,唔會炸到乾哂,仲有D口感!Ginger Ale,係有一整罐俾你的!總括黎講,餐廳座位舒適,店員有禮,食物質素高,上菜快,係一個不錯的選擇!
安格斯西冷牛扒餐

和風紫菜薯條
Ginger Ale,係有一整罐俾你的!

2019-01-16
安格斯西冷牛扒餐
  • 安格斯西冷牛扒
2019-01-17 47 浏览
#吉列炸牛扒 🥩 ($188)自己牛扒自己燒😎 上碟時吉烈炸牛扒只有2-3成✌🏻 自己鍾意食幾多成就繼續燒😏 牛扒有牛味🥩 肉質唔韌👌🏻 有得玩有得食好正😋 想食好啲可以揀 #吉列炸和牛扒 🥩 每個set包沙律、前菜及飯🍚-#羊架 🐑 ($248)雖然呢度出名食牛🐮 但羊架同樣有驚喜😱 羊架一點羶味也沒有👍🏻 非常容易切開🍴肉質鬆軟又juicy🤤Instagram: e.for.eat#eforeat
#吉列炸牛扒 🥩 ($188)
#羊架 🐑 ($248)
Instagram: e.for.eat
#eforeat
之前喺登龍街覓食嘅時候唔覺意發現咗哩間食牛嘅地舖,睇落幾唔錯,所以今日趁lunch time嘅時候同朋友黎試一試!Menu睇落已經好吸引!特別係吉列和牛仲有爐可以俾我哋自己燒😍服務員都好Friendly, 介紹完之後我哋最後選擇每日限量嘅頂級板腱牛扒($198)同埋吉列炸和牛扒($278),每人再加$25做套餐,有飲品同埋要咗個和風紫菜薯條同埋雞軟骨餃子各一。定食除咗主食,仲有沙律,豆腐,同埋一碗飯素飯,好豐富,一定夠飽,而且質素都唔錯。沙律配有酸酸嘅黑醋,食落好開胃。主食方面,吉列和牛嚟到嘅時候係三成熟,佢有爐可以比大家自己燒到啱自己嘅熟度,有得食又有得玩仲可以打卡😂而且份量都幾多。燒到大概五至七成熟,肉質仲好嫩身,加上表面炸過,口感豐富。肉味相對來講無板腱牛扒重。點埋調味醬料一齊食,配搭佳。板腱牛排一黎到好surprise! 超厚身!我地嗌左五成熟。板腱牛排會有少少筋位,但係我哋食落其實唔係太多,相反肉質勁juicy! 雖然咁厚身但係好易切開,肉質比起和牛更嫩身!大滿足!而且牛味都重,適合鍾意食牛嘅人薯條同餃子都好正,唔會比牛遜色!薯條有勁多紫菜粉,好惹味!成個套餐超豐富,食到好飽

板腱牛排一黎到好surprise! 超厚身!

薯條同餃子都好正,唔會比牛遜色!薯條有勁多紫菜粉,好惹味!

成個套餐超豐富,食到好飽好飽。樣樣野食質素都唔錯
個人特別推介板腱牛排,真係好嫩,又keep到肉汁,厚身,重牛味,好好食。環境坐得舒服,又方便。一定會再黎食!
2019-01-15
午餐
  • 頂級板腱牛扒
2019-01-16 124 浏览
因為我地6:30就黎到,所以唔駛排隊就有位,仲要係卡位!餐牌上既選擇唔多,基本上ABCDEFGH餐,除左一羊一魚,全部都係牛,唔同位置唔同煮法咁解。我地揀左SET D 吉列炸牛扒,員工幾好禮貌咁介紹唔同位置牛肉有咩特質,咁我地揀既其實係來自板腱牛扒,係肉質比較軟腍既位置。賣相絕對整齊靚仔,同MENU幾乎冇違和感。上餐時爐上已奉上一片牛油,個火來自底下既蠟燭,火力不算太猛,但燒牛就剛好。牛切得厚度適中,每件牛只需一分半至兩分鐘已達8成熟,咬落外面吉列還有少少脆,肉質頗為軟腍既,牛味亦算濃郁而且不油膩,不過間中有一兩件筋比較多,想食得輕鬆啲可以叫澳洲穀飼牛。份量黎講,唔算好大份但夠一般人食啦。個SET 仲包左一碗飯,撤滿芝麻同埋類似七味粉的東西,齋食都不會怕乏味(有點咸);一碗有柚子味既沙律同一碗麻醬豆腐,兩樣都合格既。另外我地嗌左一客紫菜粉薯條,啱啱炸起既,脆得來亦有薯味,正過「牡丹樓」,紫菜粉更係大大加分。利申:我大部分時間吾食牛,但一個月會俾自己一個quota,甘呢個quota都俾得抵既。]]]
因為我地6:30就黎到,所以唔駛排隊就有位,仲要係卡位!

吉列牛扒套餐
吉列牛扒