2015-09-03 695 浏览
Spark Bar and Restaurant最近聽說在旺角有間餐廳的焗乳豬脾非常好吃,這天剛好在旺角逛街,所以便與朋友到位於好景中心的Spark Bar and Restaurant吃晚餐。到達好景中心後,發現原來電梯是到不了餐廳的,一定要乘坐升降機才可到達,大家要留意啊!進入餐廳後,我們立刻看餐牌,餐牌的選擇非常多,很快我們便決定了要水牛城雞翼、法式烤焗寶貝乳豬脾及白酒忌廉汁鮮蜆闊條麵。法式烤焗寶貝乳豬脾 $238哇哇哇!這個真的要大力推介!個乳豬脾超脆,脆到好像在吃薯片,豬脾肉質勁嫩滑,仲好軟腍,切落有好多肉汁,再配上芥茉醬和特製醬汁,味道更是豐富,真是不得了,難怪之前有咁多媒體要爭相介紹啦!水牛城雞翼 $78雞翼一客六隻,外皮非常脆口,肉質仍然保持多汁嫩滑,本身亦醃得好有味道,整隻雞翼再沾滿甜甜酸酸的醬汁,也有挺香的蒜味,但沒有辣的感覺,整體來說是十分惹味的!!!!!吃過這間餐廳的水牛城雞翼,竟然令我念念不忘,因為真的不錯吃!白酒忌廉汁鮮蜆闊條麵最後來的是白酒忌廉汁鮮蜆闊條麵,這碟闊條麵的份量非常大,醬汁挺多,每條闊條麵都粘着白酒忌廉汁,蜆的份量也很多,豪不吝嗇,白酒忌廉汁的

Spark Bar and Restaurant
法式烤焗寶貝乳豬脾 $238
水牛城雞翼 $78
白酒忌廉汁鮮蜆闊條麵
最後來的是白酒忌廉汁鮮蜆闊條麵,這碟闊條麵的份量非常大,醬汁挺多,每條闊條麵都粘着白酒忌廉汁,蜆的份量也很多,豪不吝嗇,白酒忌廉汁的味道也非常creamy,忌廉味頗濃郁,也是不錯的!

這裡的食物質素真的很不錯,餐廳還有分indoor同outdoor,想豪邁啲有feel啲就出outdoor啦,聽講夜啲有live band,放工又多個新蒲點啦!
Spark Bar & Restaurant (旺角)
旺角花園街2-16號好景商業中心3樓301號舖
2015-08-27
  • 水牛雞翼
  • 法式烤焗寶貝乳豬脾
2015-09-01 542 浏览
工作完一整天,帶著疲倦的身軀在旺角,人煙稠密的感覺,令人厭惡。真想能找一個脫離城市的寧靜地方吃一頓悠閒又美味的晚餐。今晚朋友帶我到好景商場一間西餐廳,心想急急吃急急走。當我們一踏入餐廳,突然令我放慢了腳步。裝修設計很舒適,有一種溫暖柔和的感覺。店員安排我們到露天平台的座位,整個環境很寧靜,吊燈閃閃發亮帶來了喜悅感。心情漸漸顯得輕鬆寫意,待應介紹主打菜式,我放心交由朋友來點菜……我身心可以放鬆了,慢慢和朋友有講不完的話題。夏天溫度高但都改變不到我們坐在室外的決心,待應亦好細心將冷風機向住我們,陣陣涼風伴住我們。很快每道菜逐一上枱……巴馬火腿配蜜瓜$98天然風乾的巴馬火腿,厚薄均一,濃甜多汁的蜜瓜與帶點鹹香的巴馬火腿就是絕配,令人回味。柚子雞翼$78雞翼外皮金黃香脆,肉質嫩滑。配上特製的柚子醬汁,酸酸甜甜,感覺很清新。雞翼舖上了醬汁後,雞翼仍然外脆內軟!這款頭盤的確深受女士歡迎。燒帆立貝雜菜油醋沙律$98新鮮有機蔬菜加入酸酸的油醋後,十分醒胃。這種沙律又健康而且一點都不膩。帆立貝配上燒汁,令鮮甜味更突出。份量十分充足。黑松露芝士焗釀龍蝦帶子意大利飯$268一上枱已被它的賣相深深吸引住了。廚
真想能找一個脫離城市的寧靜地方吃一頓悠閒又美味的晚餐。

裝修設計很舒適,有一種溫暖柔和的感覺。
我身心可以放鬆了,慢慢和朋友有講不完的話題。
很快每道菜逐一上枱……

巴馬火腿配蜜瓜$98

柚子雞翼$78

燒帆立貝雜菜油醋沙律$98

黑松露芝士焗釀龍蝦帶子意大利飯$268
一上枱已被它的賣相深深吸引住了。廚師會將龍蝦拆肉加入原隻帶子,釀入意大利飯當中。
黑松露芝士散發出香濃的味道,芝士焗起來有煙韌口感。用扇貝殼盛托住意大利飯,再利用薯茸固定位置。

茄皇大蔥藍青口天使麵$108
不論意粉或是天使麵,蕃茄永遠都是最好的配搭!喜歡它的營養和味道,開胃香濃的蕃茄天使麵,新鮮藍青口圍繞住整碟意粉,份量很多!青口鮮味十足!!

紅莓沙冰$58
焦糖奶昔$58
香滑奶昔,甜度適中,慢慢慘出焦糖香味。
這頓晚餐我很滿足,環境好又配合到心情,豐富美食令我回味。多謝朋友的好介紹。到最後結帳了,坐在這地方還是動也不想動。一離開餐廳又走入了真正的旺角,熱鬧人群當中使我更加緊記有這餐廳的存在。
2015-08-28 612 浏览
估吾到系旺角都有D樓上露天西餐廳, 真系感受到咩叫做靜中帶旺.一路以為好景上面系住宅, 原來系商廈. 仲有餐廰. 仲要系露天的.就來九月, 夜晚涼涼地, 坐左兩個鐘, 吹左下, 食下飯, 都吾好話吾過隱.兩條友又吾大食, 叫左兩個小食, 一個主食, 有雞, 有海鮮, 有面食, 哈, 其實系雞亦, 蛽和墨汁面.個雞亦好像叫水牛雞亦, 味道幾濃郁, 鐘意濃味的可以試. 蛽就清清地, 有小小酒味, 尤其鐘意酒煮過的淡淡香味. 個面食完變烏咀狗, 要多D抺下咀, 個面都幾彈, 有口感, 吾錯.最鐘意都仲系間餐廳的環境. 可惜香港個天太光, 無咩可能睇到星星
個雞亦好像叫水牛雞亦, 味道幾濃郁, 鐘意濃味的可以試.
蛽就清清地, 有小小酒味, 尤其鐘意酒煮過的淡淡香味.
2015-08-25 553 浏览
朋友係信和4樓開店賣野,時不時叫我叫探她,呢晚去探她探到晚左少少,就話近近地食D野,她就提議落樓下食晚餐,咁落左去食少少野。她係樓上開左成年,我都探過她好幾次,次次都聽到樓下好嘈,她就話係CAFE唔洗理,今次真係第一次真係落下試下,原來下面間CAFE係一面吃西餐SET DINNER之類,一面係可以室外BAR OR BBQ,咁岩今天有一班人係到BBQ,好似好開心咁,我地係到講,下次我們生日會都可以係到搞喎,又咁近,又可以看鋪(笑)。餐牌設計簡單明白,特別的隻杯子斜斜地但水不會倒出來,幾有設計的杯子,有趣,整家店的感覺都是暗暗的,很有氣氛。作為PIZZA達人,這晚朋友們亦安排左PIZZA比我食,是夏威夷厚火腿PIZZA,PIZZA唔算大,但很足料,邊位做到很脆,是蕃茄醬做底,菠蘿是甜甜的,而火腿比平時的厚3-4倍,口感不錯,咬落濃濃芝士香味,芝士也能拉出來,做到的口感都好多重,作為PIZZA達人,我比4.5分。然後我朋友亦點左黑毛豬,真係好厚切,肉質口感咬落好鬆軟,和燒汁非常配合,明明知道自己咬的是豬肉,但是不知道為什麼那麼軟軟的,而且又燒得好香,味蕾很滿足。想不起餐廳除左食,仲有得玩,可
想不起餐廳除左食,仲有得玩,可以放下飛標,定係裝飾黎嫁呢?
出去戶口的門口有位店長守住,他好似叫熊先生(誤),蠻帥的喔。
呢張畫睇落好舒服,好有母愛FEEL。
2015-07-27
2015-08-23 607 浏览
意大利香醋海鮮沙律(108元)沙拉汁味道酸酸味味好開胃,生菜十分新鮮,有蝦亦都幾好巴馬火腿蜜瓜(98元)火腿第一次生吃,味道又幾好,再配蜜瓜十分鮮甜三文魚墨汁天使麵(128元)賣相唔吸引,味道有些小咸,俆了咸味之外,吃不出有任何味道雙胡椒烤焗西班牙黑毛豬(158元)肉質鮮嫩,味道幾好;今晚又外出吃飯了,近來真是出外吃飯次數多咗許多了,今日同屋企人去了旺角行街,我同屋企人行兆萬中心附近,屋企人對街頭免費禮物十分有興趣,女人對免費禮物冇抵抗力,,我陪屋企人排隊拎禮物,亦有不少師奶/OL等排隊中,我同屋企人在兆萬中心行完之後,就行到好景附近一帶,我又上openrice揾下有咩餐廳介紹,見到好景亦有餐廳,我們上去spark bar restaurant,環境好似不錯,店員安排了我們坐窗口位置,我同屋企人各自叫咗2個菜,大家一人叫2個,2個人叫4個夠食了 ,食品味道整體不錯,我同屋企人特別喜歡巴馬火腿,服務亦都幾好,店員主動不停加水同問下客人對食品意見,價錢偏貴些小,我覺得CWB是這個價錢可以接受,但是旺角是平民化地區,2個人吃了540元真是偏貴咗些小,最重要是屋企人吃得開心
意大利香醋海鮮沙律(108元)
沙拉汁味道酸酸味味好開胃,生菜十分新鮮,有蝦亦都幾好
巴馬火腿蜜瓜(98元)
火腿第一次生吃,味道又幾好,再配蜜瓜十分鮮甜
三文魚墨汁天使麵(128元)
賣相唔吸引,味道有些小咸,俆了咸味之外,吃不出有任何味道
雙胡椒烤焗西班牙黑毛豬(158元)
肉質鮮嫩,味道幾好

2015-08-23
  • 巴拿馬火腿
2015-08-23 468 浏览
最近好懒煮飯加上阿女話不想我太辛苦,今晚又同我去了旺角行街,旺角有好多免費禮物派 我呢個師奶當然不放過啦,我同阿女在附近行到咁上下時間,行到好景附近又到醫肚,阿女話附近有一間不錯餐廳,原來在好景3樓 ,我同阿女坐下後,我同阿女叫咗3樣野食,沙拉首先來到,沙拉汁味酸酸味味又幾開胃 ,波菜墨汁天使麵味道稍為咸咗些小,這個就麻麻 ,牛朳又不錯,容易切開之外肉質十分新鮮,服務又不錯,環境亦幾好,有女兒真好,成日陪我吃好野
沙拉
巴拿馬火腿
2015-08-23
沙拉
2015-08-18 649 浏览
好多人覺得旺角區好多野食,但係質素都參差不齊。不過好在我兩位靚女朋友識得多地方,帶左我黎食滋味西餐 先黎頭盤,人人都中意食嘅生蠔。即場係我地面前開嘅蠔,食到海水味,即刻代表鮮味十足,一人兩隻啱啱好!! 泰式燒魷魚筒,用燒汁係表皮燒過,味道香濃,而且肉身相當相當之彈牙,基本上唔駛加泰式酸辣醬,都已經好好味!呢個唔係一般嘅煮蜆,而係Hoegaarden煮蜆!有無偷工減料,一試就知!我飲左咁多酒,邊個牌子嘅啤酒我一試就知,果然呢個我肯定係Hoegaarden煮蜆,第二啲地方係無呢啲特色小食架!! 黎到主菜嘅時候,亦係我嘅最愛,香草燒羊胺。羊胺無煮到過熟,六成左右,切到黎仲見到粉嫩嘅肉身,加埋燒汁放入口,唔駛多講,都知道好食啦!!我嘅另一最愛,德國脆皮炸咸豬手配蘋果醬。唔駛親歷其境,都見到佢塊皮有幾脆,而且咸咸嘅肉身配蘋果醬,一甜一咸,非常之咁好食!!

2015-08-04
2015-08-18 824 浏览
我們都知道街邊太多人與車,我和eddy最後決定在sparks完成我們最後一個sparks。愛情都需要給自已一個限期,結束,我們抱著哭。地點非常就腳,好景,馬會後,家樂坊後面,應該沒有人不懂對吧。*****「戀愛若然像旅行,風景看盡至甘心,就怕給你走遍世間,仍可能疑問宇宙,有沒世外桃源?尚要覓尋。」eddy說我們一起三年,應該要知道的都已經知道了。你說我喜歡wiz khalifa,我說錯,我喜歡ABBA。*****好似要做特價的節奏,感覺超窩心。店家的promo都很用心,令人大讚!餐牌清晰,真的很用心。*****「一見就情定某人,等於對待你殘忍,誰能保証終生不抱憾,沒更好在眼前等。」我說,你喜歡白先勇,你說錯,你喜歡看IRON MAN。我們一起三年的時間到底做錯了甚麼?*****不同的酒品,有不同的介紹。今天BUNNY要飲紅莓味的HOEGAARDRN,我就不喝了,因為我戒酒了,它說味道很清咧,紅莓味突出。小魷魚味道超級棒,因為比想像中鮮甜又香,小BUNNYMEOW也吃得津津有味。我覺得魷魚是彈牙又QQ的,可以多吃!每一隻肉質都緊實飽滿、彈牙!!!*****「遇過很多很多戀人,一朵花跟森林

愛情都需要給自已一個限期,結束,我們抱著哭。

*****

eddy說我們一起三年,應該要知道的都已經知道了。

你說我喜歡wiz khalifa,我說錯,我喜歡ABBA。

*****
好似要做特價的節奏,感覺超窩心。

店家的promo都很用心,令人大讚!餐牌清晰,真的很用心。
*****

我說,你喜歡白先勇,你說錯,你喜歡看IRON MAN。

我們一起三年的時間到底做錯了甚麼?
*****
不同的酒品,有不同的介紹。

*****

「遇過很多很多戀人,一朵花跟森林,你未決定哪邊合襯。你為何沒有等,一早已被困?」

你問我,分開是否更好?

我說,沒有完美,我們只是TIMING唔岩。 因為你喜歡即興,我喜歡計劃。
*****
新鮮生蠔來自Coffin Bay,又肥又甜,特別鮮味!

店家清洗蠔都挺小心的,抵讚。
蠔味濃郁有層次,較為腍身,口感帶Creamy,味道鮮甜,小bunny都忍不住大叫,好鮮味,不過兔子是否吃素的呢?
不得不大讚的Risotto,圓滾滾的米粒,加上蟹肉和蝦的高湯,慢慢煮得黏稠稠!

燉飯整個是香菇的味道,Risotto味道實在高水準。
羊架難得地清理了最帶羶味的油脂部份,一口咬下來,肉汁四濺,的確不錯。香草味再加上黑胡椒及蒜茸,令人百吃不厭。
老闆是一個熱心爆棚的人,因為店內有很多做義工的錦旗,真的很欣賞勤力又用心做食物的人。

回想以前和eddy在義工團相知相識,今晚來這裡,看著義工錦旗,我們都知道,我們要向前看,不在留戀。

_店家食物西餐是旺角區內少有的高質,所以情侶生日分手都可以來試試。

*****

「共你應該一起的人,已變了做至親,看着你共誰合又分,美事還未發生,冬天已漸近。」

這餐飯很好吃,我們你眼望我眼,我們都知道,我們是彼此最好的親人。

2015-08-14
昨晚與友人來到好景商業中心內的Spark酒吧餐廳,這裡每到晚上十時正便會有樂隊伴奏,假如較喜歡的你可選擇往外的露天環境享用晚餐。一出電梯後往左轉,餐廳的門子很小,門外擺放了很多宣傳單張、經雜誌介紹的海報等,裝潢以磚塊設計,充滿美國風格。餐廳內環境寬大,擁有酒吧格調,更設有一間獨立房間,房間足以容納15人,因我當晚時間尚早,約7時正,又是平日,餐廳的人流不多,我相信星期五、六及日會吸引很多顧客前來。打開餐牌看看,設有多款晚市套餐供應,屬中等價錢。我與友人各點了一杯無酒精飲料,橙汁及菠蘿汁(各HK$38),是新鮮即點即榨,外面的天氣十分炎熱,喝一口菠蘿汁令人心花怒放,解暑生津及止喝。先來一客帆立貝沙律(HK$98),沙律份量挺多的,可足夠四人品嚐,面層附有幾顆原隻的帆立貝,灑上少許清甜的燒汁,特別香,更配有火箭菜、蕃茄仔、沙律菜等,帆立貝彈牙充滿口感,以往在其他西式餐廳吃過的餐前沙律味道比較淡,汁液比較少,而這款沙律的橄欖油有很多,每一塊菜都沾染了橄欖油酸酸甜甜的味道,非常可口。巴馬火腿烤雞虎蝦(HK$158),賣相討好,大大的原隻虎蝦依偎在雞塊旁,烤雞口感一流,十分嫩滑彈牙,沒有冰鮮雞的
打開餐牌看看,設有多款晚市套餐供應,屬中等價錢。
巴馬火腿烤雞虎蝦(HK$158),賣相討好,大大的原隻虎蝦依偎在雞塊旁,烤雞口感一流,十分嫩滑彈牙,沒有冰鮮雞的血腥味,面層舖上一塊巴馬火腿,因巴馬火腿本身味道較鹹,需要配合配菜的薯蓉一起品嚐較合適,虎蝦肉質煙韌爽口,蝦質沒有過老,蝦殼一脫即落,十分惹味。
焗寶貝乳豬脾(HK$238),是一道餐廳的皇牌菜,外表特別,附有燒汁及芥辣兩款調味料,把乳豬脾切開後,親眼目睹內裡充滿肉汁,咬一口乳豬脾,外皮脆到不得了,咔咔聲的,乳豬脾啖啖肉,肉質很滑,我喜歡兩款調味一併沾上來吃,味道更出色。
白酒忌廉汁鮮蜆闊條麵(HK$108),麵條略為碎,很難取起吃下,忌廉汁不會過黏,汁液很多,佈滿每一條麵上,蜆肉鮮甜,味道香口,只是吃不到白酒的醇香味,假如調較一下白酒的份量,我相信味道會更佳。
题外话/补充资料: 香港人煙稠密,在旺角區更是人多擠迫地帶,想找家舒適的餐廳與友人來享用晚餐,再聽著現場的搖滾音樂,把酒談歡,少之見少。
2015-08-16
  • 巴馬火腿烤雞虎蝦
  • 焗寶貝乳豬脾
  • 帆立貝沙律
2015-08-16 793 浏览
此店位於好景商場, 勾起了中學時代的回憶, 旺角區讀中學, 麥花臣打波, 信和買CD, 好景抄Game, 愛打遊戲機的學生, 不可能無聽過"好景" (之後十年變了"有味"光碟市場, 唔知d中學生點形容了...哈哈), 還有,在"好景商場" 行過些少, 仁安大廈地面鋪的商店, 專賣最敗街的玩意: 玩槍, 最記得初期玩勁度十足的美國貨, 至後來轉買高仿真度的日本出品, 還要改裝到美國槍一樣的勁度, 當年銀碼"千千聲"的一枝玩具槍 (還記得中學畢業後, 第一份工的人工也只是三千蚊), 諗翻起都幾敗家....餐廳位於三樓, 需要經過地面商場的店舖(全都是做影印生意的鋪頭). 當天剛巧壞了一架電梯, 但都不是等得太耐, 三分鍾左右便上到去, 如果你腳力好, 行三層樓梯, 更快.感覺十分奇幻的顏色設計, 右邊石牆和海藍迷幻波波, 右邊的電梯門口和牆身都油滿了紅色, 門口放滿各種食物和宣傳介紹.當日下午5:50到達, 剛準備開始晚飯時段, 全店只有兩檯客人, 友人和我找了個角位的位置, 方便影相...先要了兩款前菜, 第一款是 Buffalo wings 水牛城雞翼 ($78). 水牛城雞翼是美帝文
先要了兩款前菜, 第一款是 Buffalo wings 水牛城雞翼 ($78). 水牛城雞翼是美帝文化輸出產物, 其聲名不會低過美國熱狗, 名字已經提示了它的來源地: 紐約水牛城, 初其在酒吧和小食店流行,至後來愈來出名. 這店的水牛城雞翼, 味道未有紐約吃的那麼辣, 可能為了就一般人口味, 而酸度和甜度都做得十分適中, 全無嗆味, 縱使外層粘滿醬汁, 但雞皮仍然脆口.
第二款前菜是 Boiled fresh clams in Hoagaarden beer 豪格登啤酒煮蜆 ($98). 餐牌上沒有寫上Hoagaarden的中文翻譯, "豪格登啤酒"是台灣的翻譯, 這款比利啤酒在香港大受歡迎, 名稱也是用了同名的比利時城市Hoegaarden, 自中世紀就已經與當地"修道院僧侶合作釀造啤酒, 所以其實都可以稱為: Trappist beers (修道院啤酒).
蜆的質素好, 全都脹卜卜, 粒粒蜆肉都仍然在殼內. 啤酒加熱, 酒精消失, 只餘下香味, 所以女士們不要怕"食醉", Hoagaarden Beer 本身味道清淡, 花香味重, 有輕微的柑橘味, 但經過加熱, 味道可會變得更加輕微. 的確, 上檯時, 仍然聞到微微的啤酒原有的花香特性, 柑橘味消失了, 我提議店主可以試試用有Raspberry 味道的 Hoegaarden Rosée 來煮蜆, 可能有意想不到的效果.
Spicy seafood platter 香辣海鮮盛會 ($298). 用咖哩汁和特色香料做成的醬汁, 有藍青口、蝦、翡翠螺, 還有半隻澳洲龍蝦. 店員哥哥多次提過, 如要再加麵包, 可另外落單, 我無為意是甚麼意思, 但食過第一啖, 便知所以, 那些特製醬汁, 絕對可以消滅三籃麵包.
就是因為這個菜, 我另加了兩次麵包, 那種些少咖哩香、微微叻沙味、輕輕香辣的味道, 好惹味, 其實配白飯更一流! 藍青口嫩滑, 蝦肉彈口, 半隻澳洲龍蝦用了尾部份, 啖啖肉, 好享受.
離開前, 才發現原來有露天座位, 看見一位外藉男, 二話不說就衝了出去, 好像是熟客. 如果天氣不太熱, 我喜歡坐"外座"多於"內座", 寬敞感覺舒暢多了.
2015-08-10
2015-08-14 562 浏览
旺角多嘢食就係人都知, 但通常都人多擠迫, 又要好快走人, 朋友想搵間餐廳食飯傾吓計, 可以坐耐D, 聽同事講, 好景中心有間上樓式西餐廳, 可以坐露天, 不過, 最緊要都係有啤酒供應. 地點唔算難搵, 又唔算易搵, 樓下好多影印機呀, 電梯按3字, 一出"車立"就見到了, 門口放滿好多宣傳廣告.可能時間尚早, 店內只有兩三台客人. 坐位需空間不算太大, 但仍坐得很舒適, 地方簡潔, 放咗幾隻不同太細的可愛小熊, 另設有現場band演奏之表演台, 另一邊則放咗兩部飛標機, 望出窗外就是開放式露台, 放咗幾張大檯, 空間感大, 但天氣熱, 我們都是決定坐裡面算了. 廳內播放住啲懷舊英文老歌, 點蠟燭, 很舒服.有套餐, 也有散叫, 食物種類不算少, 我們揀咗兩個晚餐主打菜再加小食.晚餐跟湯, 侍應哥哥話係每天新鮮攪拌打成的薯蓉湯, 味道略淡 但好滑.晚餐的雜菜沙律, 新鮮又爽口, 是我喜歡酸度不太勁的白醬汁.水牛雞翼, 個汁最重要, 小小辣味, 有啲似泰式醬, 酸酸甜甜, 好惹, 雞翼被啲醬汁包住, 雞翼皮仍然好脆, 雞肉也算嫩滑.Hoagaarden 啤酒煮蜆, 送來時已經聞到好香的味
Hoagaarden 啤酒煮蜆, 送來時已經聞到好香的味道, 用啤酒煮, 酒精蒸發後, 留低了Hoagaarden的花香,  湯汁也有些少酒香, 蜆肉鮮甜, 配合得很好.
主菜是拿破崙香辣海鮮盛會(澳洲龍蝦尾半隻), 裡面啲海鮮有鮮蝦、青口、翡翠螺、同澳洲龍蝦尾, 個辣味醬汁很惹味, 又能帶出海鮮滋味, 辣味做得好好, 口中感覺辣, 但食落喉嚨又唔多覺, 用麵包再沾上湯汁來食, 非常好味.
另一個主菜是法式烤焗寶貝豬仔脾, 寶貝豬仔脾即係bb豬, 是西班牙式燒乳豬, 賣相吸引, 豬仔脾外層皮薄, 用刀切落去時有卜脆聲. 西班牙式燒乳豬, 與香港食開燒味店的乳豬不同, 皮脆之餘更有些少煙韌, 咬一啖, 外層皮脆兼帶啲少脂肪, 肉質嫩滑多汁, 另可配上薯蓉嚟食, 可減少油膩感覺.
2015-08-10
2015-08-10 529 浏览
日日都咁熱今日朋友帶左我去飲野樓上餐廳可以完全享受冷氣環境好舒服一坐低即刻叫左杯雜莓沙冰$48用上新鮮雜莓鮮打而成又開胃又解渴意大利香醋海鮮沙律$108酸酸地好好食D海鮮份量很多沙律菜十分新鮮再配上香脆的麵包粒黑松露芝士焗釀龍蝦帶子意大利飯$268呢個飯十分驚喜濃濃的黑松露再加上芝士2種重口味的夾撃下令人一試難忘 而且件件都有一大隻帶子同龍蝦肉到了主菜焗西班牙黑毛豬$158這個主菜有兩大塊豬扒份量頗多香甜的汁醬淋上焗得香脆的豬扒外脆內軟肉汁豐富而且肉味濃而且配菜係烤茄子更加出色充滿燒烤風味

日日都咁熱

肉汁豐富而且肉味濃
而且配菜係烤茄子更加出色
充滿燒烤風味
2015-08-09 329 浏览
通常想約朋友見面都是在旺角因為地點方便但又有一個缺點就是人太多了連找一間比較少人的餐廳都十分困難但今次經過朋友推介說好景有間環境不錯人又不多的餐廳真的要試試吧首先點了杯cocktail 是由他們發版的只要你形容一下想飲些什麼味道就可以這杯cocktail有著淡淡的酒味香濃的菠蘿味還帶有小小菠蘿果肉的甜甜酸酸的 十分開胃點了一份小食蒜香焗雞翼醬汁的他們自己調配的酸酸甜甜的帶有少許辣味混合了濃濃的蒜香味外皮也焗得十分香脆開胃的小食😋另外點了一個帶子焗意大利飯每粒帶子都釀有意大利飯製作十分精緻本身意大利飯就煮得十分入味用了不同海鮮來煮成的意大利醬汁的香味再加上帶子的鮮味互相吸收了彼此的精華而且每粒帶子份量都不少最後就點了烤焗BB乳豬脾烤焗了香脆的乳豬脾外皮就像薯片般香脆內層就充滿了肉汁肉質也十分鮮嫩😁
通常想約朋友見面都是在旺角

外皮就像薯片般香脆
內層就充滿了肉汁
肉質也十分鮮嫩😁
2015-07-29 466 浏览
今日休息係旺角同女朋友行街 上Openrice 搵下野食 又搵到間我至愛既樓上餐廳 決定一試Spark 地方吾難搵 入到餐廳已經覺得好好feel 裝修簡潔既西餐廳 有室內室外 播著英文慢歌 點埋蠟燭 女朋友都話好浪漫頭盤先嚟一個雞翼拼盤 有4種口味既雞翼 分別係水牛,柚子,脆炸同餃子雞翼 真係一次過滿足我幾個願望 特別係個水牛雞翼 酸酸甜甜咁 真係好惹味 睇返餐廳post 既雜誌 原來都係一味招牌菜 都無令我失望 而女朋友就鐘意餃子雞翼 因為啖啖肉同無骨 (懶鬼)然後點左個啤酒煮蜆 蜆好新鮮 好入味 份量都好多 有好香既啤酒味 我女朋友吾飲得酒 但個湯飲左成碗都無醉意 都適合女仔食 如果份量多啲就好 ^_^以頭盤嚟講都係另一種醒胃之後到主菜啦 又一味招牌菜 法式烤寶貝乳豬脾 果然有料到 把刀一切落去 個皮脆到真係下下有聲 但個肉就一啲都吾會over cook 好嫩 而且好香 真係所謂既外脆內嫩 一啲都無誇張 肉汁精華流入薯蓉入面 更加無懈可擊環境同野食都好好 幾適合二人世界 有機會再嚟試下其他野食

雞翼拼盤
啤酒煮蜆
法式焗烤寶貝乳豬
1K
2015-07-29 395 浏览
前幾天男友要買PS4 GAME就來到好景中心無聊的我看到易拉架原來好景中心有好多餐廳的平常不常來,老實說根本不會注意到上網看到這間評價不錯,我們就來試一下這裡環境不錯,地方頗大可能時間有點早,有點冷清很大隻的熊公仔也有露台可戶外用餐先送來粟米湯粒粒粟米,很有咬口味道帶甜,蠻不錯的跟餐沙律菜很新鮮,醬汁偏酸Hoegaarden啤酒煮蜆啤酒味強勁,更能帶出蜆的鮮甜味蜆每隻都很飽滿,湯頭相當的甜如果有配麵包會更滿足安格斯牛扒份量很足,足夠兩個人分著來食牛扒底下更有配薯蓉牛肉味是有的,但牛扒很多根我們食了一半都忍不住放棄了烤得過火了點,帶點柴失水準了點!​法式烤焗寶貝乳豬脾是這裡的招牌菜來著用上最嫩滑的部位以烤焗的方法來鎖住肉汁送來的時候已經嗅到香氣顏色也烤得相當好看呢食起來外脆內軟,肉汁豐富而且肉十分稔身,可以加點醬汁,更添滋味真的超推介的!
前幾天男友要買PS4 GAME就來到好景中心

無聊的我看到易拉架
原來好景中心有好多餐廳的

平常不常來,老實說根本不會注意到
上網看到這間評價不錯,我們就來試一下

這裡環境不錯,地方頗大

可能時間有點早,有點冷清
很大隻的熊公仔
也有露台可戶外用餐
先送來粟米湯

粒粒粟米,很有咬口

味道帶甜,蠻不錯的
跟餐沙律

菜很新鮮,醬汁偏酸
Hoegaarden啤酒煮蜆

啤酒味強勁,更能帶出蜆的鮮甜味

蜆每隻都很飽滿,湯頭相當的甜

如果有配麵包會更滿足
安格斯牛扒

份量很足,足夠兩個人分著來食

牛扒底下更有配薯蓉
牛肉味是有的,但牛扒很多根

我們食了一半都忍不住放棄了

烤得過火了點,帶點柴

失水準了點!
​法式烤焗寶貝乳豬脾

是這裡的招牌菜來著

用上最嫩滑的部位以烤焗的方法來鎖住肉汁

送來的時候已經嗅到香氣

顏色也烤得相當好看呢
食起來外脆內軟,肉汁豐富

而且肉十分稔身,可以加點醬汁,更添滋味

真的超推介的!
2015-07-28