2015-08-14 570 浏览
旺角多嘢食就係人都知, 但通常都人多擠迫, 又要好快走人, 朋友想搵間餐廳食飯傾吓計, 可以坐耐D, 聽同事講, 好景中心有間上樓式西餐廳, 可以坐露天, 不過, 最緊要都係有啤酒供應. 地點唔算難搵, 又唔算易搵, 樓下好多影印機呀, 電梯按3字, 一出"車立"就見到了, 門口放滿好多宣傳廣告.可能時間尚早, 店內只有兩三台客人. 坐位需空間不算太大, 但仍坐得很舒適, 地方簡潔, 放咗幾隻不同太細的可愛小熊, 另設有現場band演奏之表演台, 另一邊則放咗兩部飛標機, 望出窗外就是開放式露台, 放咗幾張大檯, 空間感大, 但天氣熱, 我們都是決定坐裡面算了. 廳內播放住啲懷舊英文老歌, 點蠟燭, 很舒服.有套餐, 也有散叫, 食物種類不算少, 我們揀咗兩個晚餐主打菜再加小食.晚餐跟湯, 侍應哥哥話係每天新鮮攪拌打成的薯蓉湯, 味道略淡 但好滑.晚餐的雜菜沙律, 新鮮又爽口, 是我喜歡酸度不太勁的白醬汁.水牛雞翼, 個汁最重要, 小小辣味, 有啲似泰式醬, 酸酸甜甜, 好惹, 雞翼被啲醬汁包住, 雞翼皮仍然好脆, 雞肉也算嫩滑.Hoagaarden 啤酒煮蜆, 送來時已經聞到好香的味
Hoagaarden 啤酒煮蜆, 送來時已經聞到好香的味道, 用啤酒煮, 酒精蒸發後, 留低了Hoagaarden的花香,  湯汁也有些少酒香, 蜆肉鮮甜, 配合得很好.
主菜是拿破崙香辣海鮮盛會(澳洲龍蝦尾半隻), 裡面啲海鮮有鮮蝦、青口、翡翠螺、同澳洲龍蝦尾, 個辣味醬汁很惹味, 又能帶出海鮮滋味, 辣味做得好好, 口中感覺辣, 但食落喉嚨又唔多覺, 用麵包再沾上湯汁來食, 非常好味.
另一個主菜是法式烤焗寶貝豬仔脾, 寶貝豬仔脾即係bb豬, 是西班牙式燒乳豬, 賣相吸引, 豬仔脾外層皮薄, 用刀切落去時有卜脆聲. 西班牙式燒乳豬, 與香港食開燒味店的乳豬不同, 皮脆之餘更有些少煙韌, 咬一啖, 外層皮脆兼帶啲少脂肪, 肉質嫩滑多汁, 另可配上薯蓉嚟食, 可減少油膩感覺.
2015-08-10