2022-01-12 70 浏览
之前係沙田食完飯經過見到唔少街坊排隊,就算食到好飽都要買支試下😋🍽食物👍🏻仙草豆乳 $24可以即場選擇落幾多糖,我哋叫店員落好少好少就夠啦😂 豆乳真係好滑,飲到有豆香味,仙草滑捋捋,同豆乳好夾但係又冇珍珠芋圓個啲咁肥,有時口痕就會加仙草😋我覺得唔洗太甜都可以飲到香濃口感~ 而且又健康啲!💁🏼‍♀️服務👍🏻店員有禮貌,我哋對甜度咁麻煩都冇燥底🤣📝總評 8/10特濃豆乳好真材實料~ 同時又會好似健康過飲珍珠奶茶🤣 算係多個選擇~ 見到佢哋嘅粢飯同豆腐花都好吸引,下次唔係咁飽都會想試下!👛人均消費 $24(冇加一)⏱冇限時

🍽食物
👍🏻仙草豆乳 $24

💁🏼‍♀️服務
👍🏻店員有禮貌,我哋對甜度咁麻煩都冇燥底🤣

📝總評 8/10

👛人均消費 $24(冇加一)

⏱冇限時

2022-01-11 151 浏览
依間豆漿甜品店近排勁hit🔥每次經過海之戀商場都見到唔少人排隊所以去幫襯返近小編住附近嘅地方 沙田嗰間🤣呢間豆漿有比我有日本職人嘅咁感覺佢哋好專注去做豆 仲要加咗好多創新嘅嘢一齊去做所有甜品嘢飲都above average 唔怪得知咁多人排隊啦🔥奶蓋布甸燒仙草 $35豆乳布甸|燒仙草|8.6豆乳|奶蓋|黃豆粉奶蓋屬於濃厚 都幾甜 重cream味飲落口好複雜 好多層次 豆味幾重個豆乳布甸味好出而竟然有西米係個底🤣但本身應該冇嘅😂86 特濃豆乳 $20 有少少顛覆咗我對濃豆漿嘅概念超級濃郁 濃郁到漿住個口🤣 但係豆味真係超級出我自己又走去溝咗台灣嘅紅茶跟住又真係好夾所以我建議溝埋其他嘢黎飲 會好過就咁飲豆花系列 滋潤之選 $42 芋泥|桃膠|西米|芋圓面頭有一大堆花奶喺面芋泥味超級重好香 西米正 芋圓都好好食 好煙韌軟糯真係每一啖都好重芋頭味但係強烈建議兩個人share 因為真係好足料🤣甜度岩岩好
依間豆漿甜品店近排勁hit🔥

芋泥味超級重好香 西米正 芋圓都好好食 好煙韌軟糯
真係每一啖都好重芋頭味
但係強烈建議兩個人share 因為真係好足料🤣
甜度岩岩好
📍豆乳狂人🔗沙田河畔花園D 座地下29號舖.豆味芝士奶蓋豆乳茶($35)🥛飲料分開了幾層:手工制白玉🍡芝士奶蓋🧀豆乳🥛烏龍茶☕️西米露🍡黑珍珠🧋.由小丸子開始,設計為可以將手工制白玉沾上芝士奶蓋的甜味一同食用☺️但只是令整體感覺甜了一點,味道上沒有太大昇華🥲.然後到了芝士奶蓋,這個味道比較正常,有濃郁芝士味和牛奶味☺️質感偏向黏口,符合奶蓋的口感🤪.主角為豆乳烏龍茶,這部份是比較失望🥲雖然豆乳烏龍茶有很重大豆味,但豆乳的質地是偏向糊口🤔飲料有很多西米露和黑珍珠,豆乳作為一個中介,配上西米露、芝士奶蓋和黑珍珠,令口感過於複雜🥲.整體而言🌟,雖然我們能感受商家的誠意,飲料十分適合打卡☺️但我們認為飲料的設計過於複雜🙇🏻‍♂️但整個享用過程都很新奇有趣😹😹.美味指數🍡:5/10性價比指數🧋:6/10 (配料加了少少分)Encore指數✅:4/10
📍豆乳狂人

烏龍茶☕️
西米露🍡
黑珍珠🧋
美味指數🍡:5/10
性價比指數🧋:6/10 (配料加了少少分)
Encore指數✅:4/10
2022-01-09 111 浏览
以前仲係舊店比現在新店,食品質素好好多。現在價錢加價外,飲品縮晒水,而且好難飲。1. 價錢上漲太多2.飲品質素下降(未裝修時候飲品好好飲)3. 飲品比以前縮水4. 真係唔明點解飲品器皿會用罐裝,其實好唔方便5. 以前有椒鹽菇 家下消失咗6. 無咗人情味希望有進步同改善空間
以前仲係舊店比現在新店,食品質素好好多。
現在價錢加價外,飲品縮晒水,而且好難飲。
1. 價錢上漲太多
2.飲品質素下降(未裝修時候飲品好好飲)
3. 飲品比以前縮水
4. 真係唔明點解飲品器皿會用罐裝,其實好唔方便
5. 以前有椒鹽菇 家下消失咗
6. 無咗人情味

希望有進步同改善空間
奶蓋豆乳茶
2022-01-08
2022-01-08 90 浏览
豆漿小店有多款不同嘅味道嘅豆漿,比起傳統豆漿更加新穎。除咗豆漿,另外仲有甜品、姿飯之類。▶️特濃豆乳$20呢款豆漿真係超濃郁,飲得出非常足料,豆味夠香,口感濃厚。▶️桃膠豆乳$28呢個有好多桃膠,口感好似燕窩咁,感覺非常養顏。▶️黑白芝麻豆乳$28呢個味道好似芝麻糊咁,黑芝麻、豆味都相當濃郁。▶️多芒小丸子$45有西米、芒果汁、芒果🥭、小丸子、鮮奶油甜品酸酸甜甜。小丸子有咬口,煙煙韌韌,芒果汁幾香。▶️三色芋圓豆花$28芋圓味都唔錯,配埋豆花食。呢一個甜品相當夠飽,又滿足!

豆漿小店有多款不同嘅味道嘅豆漿,比起傳統豆漿更加新穎。
除咗豆漿,另外仲有甜品、姿飯之類。

▶️特濃豆乳$20
呢款豆漿真係超濃郁,飲得出非常足料,豆味夠香,口感濃厚。

▶️桃膠豆乳$28
呢個有好多桃膠,口感好似燕窩咁,感覺非常養顏。

▶️黑白芝麻豆乳$28
呢個味道好似芝麻糊咁,黑芝麻、豆味都相當濃郁。

▶️多芒小丸子$45
有西米、芒果汁、芒果🥭、小丸子、鮮奶油
甜品酸酸甜甜。小丸子有咬口,煙煙韌韌,芒果汁幾香。

▶️三色芋圓豆花$28
芋圓味都唔錯,配埋豆花食。呢一個甜品相當夠飽,又滿足!
2021-12-28 88 浏览
鐘意飲豆漿嘅朋友有口福啦🤩!呢間人氣豆乳主題店將傳統豆漿加入新元素,創作出唔同口味嘅豆乳飲品同甜品,仲有鹹點栥飯同小食,非常多元化😍和風白玉 $46豆乳布甸+白玉+紅豆+芋圓白玉比起中式糯米粉做嘅湯圓口感更加黏同埋彈牙, 就算雪凍都唔會影響口感,配埋香滑嘅豆乳布甸簡直一流🤤多芒小丸子 $45西米+芒果汁+芒果+小丸子+鮮奶油雖然許留山執咗,但係呢度嘅多芒小丸子都唔錯㗎,食落芒果一樣夠晒香甜,仲加左鮮奶油,小丸子口感都好煙韌☺️超煙韌豆花 $42珍珠+芋圓+小丸子+奶蓋Q彈嘅口感同豆腐花形成強烈嘅對比,非常特別😆黃金脆脆豆乳茶 $50鹹蛋黃脆脆+烏龍茶+珍珠+8°6豆乳+奶蓋+黃豆粉+白玉鹹香酥脆嘅鹹蛋黃脆脆配埋豆香四溢嘅豆乳估唔到咁夾呀,將鹹同甜、酥脆同軟滑呢兩個咁矛盾嘅組合平衡得好好🤤奶蓋豆豆杯 $42豆乳布甸+小丸子+珍珠+小芋圓+奶蓋+黃豆粉飲落唔會甜到漏,飲完仲有少少黃豆嘅回甘味😚

和風白玉 $46
豆乳布甸+白玉+紅豆+芋圓

多芒小丸子 $45
西米+芒果汁+芒果+小丸子+鮮奶油
超煙韌豆花 $42
珍珠+芋圓+小丸子+奶蓋
Q彈嘅口感同豆腐花形成強烈嘅對比,非常特別😆

黃金脆脆豆乳茶 $50
鹹蛋黃脆脆+烏龍茶+珍珠+8°6豆乳+奶蓋+黃豆粉+白玉

奶蓋豆豆杯 $42
豆乳布甸+小丸子+珍珠+小芋圓+奶蓋+黃豆粉
飲落唔會甜到漏,飲完仲有少少黃豆嘅回甘味😚
2021-12-26 2158 浏览
今日吃完晚餐帶我的狗狗🐶外出散步經過河畔花園見到一間好多人排隊的外賣店走過去一看原來是以黃豆製品為主題的小店有飲品、小食、甜品食物多元化不看不知原來我們日常生活中吃到的都以黃豆有關我見好吸引便買了五款甜品和家人分享♥️滋潤之選$42妹妹常常說要護膚補充骨膠原這款滋潤的甜品就最適合她裡面有芋泥、桃膠、西米、芋圓桃膠是植物的膠質相等於花膠吃甜品的同時又可以護膚一舉兩得妹妹說甜度適中芋圓非常煙韌有咬口西米粒粒分別很爽口不會黏在一起🧡煙韌之選$42弟弟最喜歡吃煙韌的食物這款有珍珠、豆乳布丁、小丸子、芋圓就能夠滿足他黑糖珍珠清甜小丸子有咬勁芋圓煙韌加上布丁滑溜他說吃完一碗都飽肚💛和風白玉$46有豆乳布丁、白玉、紅豆、芋圓媽媽最愛紅豆所以選了這款有紅豆的日式甜品給她紅豆粒粒分明但同時夠軟保持沙沙的口感白玉就非常軟糯QQ的非常有咬口💚多芒西米$42西米、芒果汁、芒果、鮮奶油爸爸選的這杯他也喜歡芒果和西米的配搭一定無得輸加上鮮奶油的香滑使整杯甜品絲滑清甜💙多芒楊枝甘露$45西米、芒果汁、芒果、柚子、小丸子、鮮奶油我最愛楊枝甘露想不到楊枝甘露加了這堆配料是更豐富芒果柚子酸酸甜甜的配搭十分開胃加上用鮮芒果打

今日吃完晚餐帶我的狗狗🐶外出散步
我見好吸引便買了五款甜品和家人分享

♥️滋潤之選$42
妹妹常常說要護膚補充骨膠原
這款滋潤的甜品就最適合她
裡面有芋泥、桃膠、西米、芋圓
桃膠是植物的膠質
相等於花膠
甜品的同時又可以護膚一舉兩得
妹妹說甜度適中
芋圓非常煙韌有咬口
西米粒粒分別很爽口不會黏在一起

🧡煙韌之選$42
弟弟最喜歡吃煙韌的食物
這款有珍珠、豆乳布丁、小丸子、芋圓就能夠滿足他
黑糖珍珠清甜
小丸子有咬勁
芋圓煙韌
加上布丁滑溜
他說吃完一碗都飽肚

💛和風白玉$46
有豆乳布丁、白玉、紅豆、芋圓
媽媽最愛紅豆
所以選了這款有紅豆的日式甜品給她
紅豆粒粒分明但同時夠軟保持沙沙的口感
白玉就非常軟糯
QQ的非常有咬口

💚多芒西米$42
西米、芒果汁、芒果、鮮奶油
爸爸選的這杯他也喜歡
芒果和西米的配搭一定無得輸
加上鮮奶油的香滑
使整杯甜品絲滑清甜

💙多芒楊枝甘露$45
西米、芒果汁、芒果、柚子、小丸子、鮮奶油
我最愛楊枝甘露
想不到楊枝甘露加了這堆配料是更豐富
芒果柚子酸酸甜甜的配搭十分開胃
加上用鮮芒果打成芒果汁🍹
就使芒果味更濃郁
加上鮮奶油的絲滑
使這杯既像甜品又像飲品

📍 SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)
沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖
  • 多芒楊枝甘露
2021-12-24 100 浏览
文字版餐牌圖文版餐牌滋潤之選 $42看見餐牌這麼多選擇, 選擇困難症又出現了, 樣樣都吸引, 敎我如何選擇呢?考慮了一段時間, 最後選了滋潤之選, 材料有芋泥, 桃膠, 西米和芋圓, 十分足料。芋泥份量不少, 香甜軟綿, 吃時要從底至面完全拌勻, 否則吃到尾淨下芋泥, 會特別有飽滯感。桃膠略碎, 欠缺口感, 西米粒粒分明, 沒有黏在一起, 至於芋圓軟糯可口, 甜度適中。雖然價格略貴, 但份量不少亦足料, 極之飽腹。值得一讚的是, 容器十分硬淨, 採用雙重蓋, 蓋得穩固, 運送過程沒有溢出, 而且可清洗重用, 甚環保。

文字版餐牌

圖文版餐牌

滋潤之選 $42

2021-12-10
2021-12-21 1208 浏览
朋友前排介紹我去豆乳狂人店,今日收工咁啱經過河畔花園,買咗甜品 + 粢飲,真係無介紹錯,好食到Lam Lam 脷,仲有好多款選擇,飯後甜品就要食番碗 睇住餐牌已覺得好吸引,仲有好多配料,可以睇到職員即場製作【超煙韌豆花 $42】啲豆腐真係超滑,芋圓、小丸子咬落超級煙韌,連珍珠都好正,個奶蓋又香又滑 另外再嗌咗一款【黑糖桃膠豆花 $28】桃膠滋陰養顏,女士們愛食,呢碗黑糖桃膠份量好多,桃膠有一半份量,入口滿滿桃膠,配埋香滑豆花真係好好味,黑糖味有少少甜,但唔會太甜 除咗甜品外,仲嗌咗個【牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯 $42】呢款粢飯包得勁厚實,份量又多,入面嘅餡料塞到爆滿,新鮮嘅牛油果同玉子真係好爽,仲有2隻香脆吉列蝦,爽口青瓜絲,滿滿肉鬆,口感豐富,有層次感,真係好正 嗌多一份小食【海苔肉鬆炸豆腐 $32】每粒炸豆腐都一口size,炸豆腐仲炸得好香,外脆內軟,落咗香濃椒鹽,仲撈埋海苔 + 肉鬆,正 最後叫咗枝樽裝飲品【仙草豆乳 $24】有得揀無糖或有糖,我揀咗有糖,飯前要搖一搖先飲,一半仙草一半豆乳嘅份量,8·6特濃豆乳好滑,仙草同豆乳好夾,每一口都滿滿仙草,好飲 SOYmart by 豆乳

SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)
沙田河畔花園D座地下28號舖
2021-12-18
  • 牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯
  • 超煙韌豆花
  • 仙草豆乳
  • 黑糖桃膠豆花
沙田呢頭呢間糖水真係數一數二咁好食,次次黎開河畔花園都必叫🤣今晚又黎買宵夜食。.🍴超煙韌豆花 $42💯份推介佢地既豆花+配料,好似呢碗超煙韌豆花有齊珍珠,芋圓,小丸子,奶蓋👍🏻夾埋一齊又好食又QQ,重點個豆花底真係好溝又好香豆味。.🍴多芒楊枝甘露$45男朋友就鍾意食呢個多芒楊枝甘露,裡面有西米,芒果汁,芒果,柚子,小丸子,鮮奶油,好濃郁既芒果香味但又唔會太甜,又係加左小丸子真係絕配。.🍴牛油果鰻魚玉子粢飯$46食左咁多次未食過粢飯,原來都好食同特別,牛油果配鰻魚本身好夾,加埋好有咬口既粢飯👌🏻.🍴酥炸雞軟骨 $30 and 海苔肉鬆炸豆腐$32呢2樣真係邪惡之選,炸到又脆又鬆,海苔肉鬆炸豆腐甜甜地咬落又爆汁咁好特別。

🍴超煙韌豆花 $42

🍴多芒楊枝甘露$45

🍴牛油果鰻魚玉子粢飯$46

🍴酥炸雞軟骨 $30 and 海苔肉鬆炸豆腐$32
2021-12-18 87 浏览
心血來潮想食甜野,自己私心特別鍾意豆腐花,聽聞有間小店幾出名,決定一試~雖然有啲偏遠,但絕對值得!既然都係,就一次過買晒一家人份量。楊枝甘露最經典嘅糖水,雖然已經唔係芒果嘅季節,但係芒果肉都依舊好鮮甜,仲切得大大粒好有口感。柚子帶甘香,食完冇濟肚感,穩陣之選!奶蓋芋泥小丸子芋泥顏色比較鮮艷,食落去唔會好甜,非常綿滑,食嘅時候建議先攪拌一下,咁飲起上嚟就會滲透住芋頭嘅餘香,而奶蓋部分亦都充斥着豆香,唔錯~滋潤之選天氣開始涼,叫咗一份滋補少少嘅甜品,餡料十足,當中包括主角芋泥、桃膠、西米、芋圓。桃膠完整度都好高,唔會太零碎太散,如果熱食就更加好👍🏻粒粒仙草由仙草、西米、綠豆、芋圓組成,仙草非常滑嫩,綠豆蓉青青甜甜,仲要係厚厚嘅一層!西米煮得夠淋,但係唔會失去口感,都值得一試~和風白玉豆乳狂人嘅招牌就係佢嘅豆腐花,呢一碗真係驚為天人!豆腐花嘅豆香好濃好重,有口感亦唔會太晞,其次白玉都有三大粒,就算放咗落雪櫃,拎出嚟都保持煙靭口感,呢碗食過返尋味,必食之選!大推薦!

楊枝甘露

奶蓋芋泥小丸子

粒粒仙草

和風白玉

2021-12-14 106 浏览
踩完單車同屋企人食下甜品、小食。豆乳狂人早排搬咗去隔籬鋪,不過食物質素都係好高😛😋。我哋叫咗多芒楊枝甘露、煙韌之選、豆豆仙草、狂人粢飯、酥炸雞軟骨。多芒楊枝甘露不論芒果同柚子份量都好多,而且味道唔酸唔苦澀。整體感覺唔甜膩好清新。加埋鮮奶油口感更香滑。煙靭之選最特別係有香滑嘅豆乳布甸,估唔到豆味幾重。豆豆仙草有超香甜嘅紅豆,仲有滑溜嘅仙草。粢飯好足料,食完好夠飽。雞軟骨炸得香脆,如果仲有舊鋪嘅炸菇就好。

2021-12-13 80 浏览
SOYmart by 豆乳狂人———————————————————1. 煙韌之選入面有:珍珠、豆乳布丁、小丸子、芋圓,豆腐布丁好滑,芋圓大大粒好煙韌,唔會太甜又有好多款配料,好滿足。2. 多芒楊枝甘露好多芒果嘅楊枝甘露🤣,有沙田柚、小丸子、西米,仲有啲鮮奶油。3. 黑糖3.6牛乳桃膠如果你唔中意豆製品,呢個就啱你喇,呢個係有北海道3.6牛奶嘅桃膠,好濃郁。4. 超煙韌豆花呢個同煙韌之選有啲類似,不過多啲豆花,再加咗啲奶蓋落去,奶蓋整得好香~5. 芝士炸木棉豆腐呢個個口感有啲似臭豆腐,加咗啲椒鹽同埋芝士醬喺面,細細粒,炸得好脆幾好食。———————————————————SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)📍沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖
SOYmart by 豆乳狂人
———————————————————
1. 煙韌之選

2. 多芒楊枝甘露

3. 黑糖3.6牛乳桃膠

4. 超煙韌豆花

5. 芝士炸木棉豆腐
———————————————————
SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)
📍沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖
2021-12-13 76 浏览
📍豆乳狂人呢間新式既豆乳主題甜品店,啱哂一眾鍾意食豆類製品既朋友,餐牌好多選擇,仲要全部都好吸引,建議有選擇困難症嘅朋友可以睇定餐牌先去🤣每款都好靚好搶眼🤩留意返,呢間分店淨係做外賣架咋😎👅奶蓋豆豆杯 $42以為佢豆製品出色,點知個奶蓋都咁好食,奶蓋口感濃厚,杰身嗰種🤤豆乳布丁又香又滑,加埋芋圓,珍珠同埋小丸子,完全係200分組合❤️‍🔥👅鮮芋泥豆乳 $28店員好細心,會問你要唔要糖漿,你要嘅話可以自己加入去,不過我個人就覺得唔需要加,可以試到豆香味,超好香濃,芋泥軟綿綿,仲有飽肚感🥰👅多芒楊枝甘露 $45楊枝甘露嘅材料齊哂!芒果香甜,小丸子又煙韌,加埋鮮奶油,好邪惡呀👹👅煙韌之選 $42如果唔鍾意奶蓋,或者怕奶蓋嗰種膩嘅朋友們就可以試吓呢個~有豆乳布丁,芋圓,珍珠同埋小丸子,清清地過下口癮👍🏻👅黑糖3.6牛乳桃膠 $35唔鍾意豆奶嘅朋友,都有野啱你地!舖頭用咗北海道3.6牛乳做底,加埋黑糖同桃膠,又香又養顏🤤
📍豆乳狂人

👅奶蓋豆豆杯 $42

👅鮮芋泥豆乳 $28

👅多芒楊枝甘露 $45

👅煙韌之選 $42

👅黑糖3.6牛乳桃膠 $35
2021-12-05 135 浏览
我好耐冇出沙田 今日就出咗沙田 喺一田、新城市廣場、河畔氹氹轉 😄買咗好多戰利品 跟住就去買埋糖水 返屋企同屋企人一齊分享吓😎😎一入到店舖覺得樣樣都好想試😅😌 最後我哋揀咗: 豆豆仙草$42有仙草 紅豆 豆花 芋圓啲紅豆好林 豆花香滑配埋三色芋圓 超正😍 和風白肉$46有豆乳布丁 白玉 紅豆 三色芋圓豆乳布丁相當香滑濃郁,再加上白玉 紅豆 好有層次芋圓煙煙靭靭 正呀👍 多芒楊枝甘露$45西米 芒果汁 芒果 柚子 小丸子 鮮奶油今日嘅芒果🥭睇落有啲硬 食落又超甜喎 唔錯😄食落啖啖都有Q彈、香滑感覺,超滿足🥰滋潤之選$42芋泥 桃膠 西米 三色芋圓天氣咁乾燥 梗係要食桃膠滋潤一下😋 再加埋我哋自愛嘅芋泥 食落好香😋好有幸福嘅感覺 😘😘多芒小丸子$45西米 芒果汁 芒果 小丸子 鮮奶油西米及小丸子都煙煙韌靭,整體唔會太甜啱晒我哋口味😎😘🌱SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodi
一入到店舖覺得樣樣都好想試😅😌 最後我哋揀咗:

滋潤之選$42
芋泥 桃膠 西米 三色芋圓

多芒小丸子$45
西米 芒果汁 芒果 小丸子 鮮奶油
西米及小丸子都煙煙韌靭,整體唔會太甜啱晒我哋口味😎😘

🌱SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)
沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
  • 多芒楊枝甘露