2022-12-04
市區要揾Pet friendly既餐廳真係有的難, 揾到呢間主要食酸種烘焙麵包店食個late lunch😌之前都成日見網上好多打卡都見到呢到既包好吸引, 今日帶埋隻小狗黎到😊外圍係綠色既外牆, 再用百葉窗同街做分隔, 完全唔會焗促, 而且仲有種好似城市中既綠州感覺, 光線打入去餐廳好舒服😌佢地有好幾種Pastry, 份量大大少少都有得選擇, 所以咩時間黎食都岩👍🏾今次想坐耐少少感受下慢活所以叫多的唔同野食😄1/ Sour Dough Croque Monsieur🧀 $102鋪得滿滿既芝士溶已經相當吸晴🤩而且佢地預先分成4份, 好方便去食, 中間夾住滿滿既火腿幾層味道超級滿足! 正因為呢個配搭既包比較重味, 所以餐廳會用火箭菜黎做side dish, 相當細心👍🏾2/ Smoked Salmon on Sour Dough🥖 $108估唔到煙三文魚會有咁多件!! 而且件件都厚切, 配上煙煙軔軔既酸種包超有咬口, 而佢地有沙律作為side dish, 件事立即好均衡👍🏾3/ Mille Feuille🍰因為枱尺寸唔係好大, 店員會留意住我地進餐既進度再預準甜品👍🏾有足足4層既Feuill
今次想坐耐少少感受下慢活所以叫多的唔同野食😄
3/ Mille Feuille🍰
有足足4層既Feuille層層都好酥脆而輕巧, 層與層之間雲呢拿忌簾甜滑但唔膩, 配埋草莓醬微微酸平衡兩者!
4/ Coffe Eggnog Pental🍰 $60
蛋糕主要我食到有Baileys同好強烈既蛋味, 表面為Baileys既慕絲, 細滑香甜, 內層係薄薄既海綿蛋糕加餅低, 口感層次豐富👍🏾而兩者味道都好夾, 我地叫左兩個甜品, 一人一半岩岩好!
5/ Iced Chocolate🍫 $73
係香港好少可有餐廳整朱古力飲品做到咁濃郁口感, 而我就好中意呢的, 好似係英國飲既咁, 味道亦十分香甜👍🏾
6/ Iced Matcha Latte🍵 $56
香但唔會好甜既抹茶味道對我黎講岩岩好, 簡單又好飲!
7/ Sour Doigh Crisps🥖 $48
呢個其實係將酸種包切片再拎去炸, 食落完全係另一種感覺同味道! 脆片切到相當薄, 而面上楂左層醬, 咬落去希常脆口而味道惹味😋