katyoyl

katyoyl

我是 katyoyl
訊息
正顯示第 110 篇(共 29 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
NOV 23

Lunch time 時間諗住試間新野食,元朗都叫多選擇。可以立足於此,都唔算太差。系門口見到有素食嘅選擇,就入去試吓。價錢來講,以今時今日嘅物價來講都算合理。一個碟頭飯加埋一杯熱飲,合共58元。 我揀咗個時菜香菇豆腐飯,其實即系紅燒豆腐飯,份量夠多。本人唔好汁,略嫌汁多咗小小。但穫氣搭救,菇片切得夠薄,又有拉過油,食落都幾香口,豆腐又新鮮。汁雖然多但唔鹹。👍🏻👍🏻 杯檸檬茶,茶底夠濃!唔錯! 服務態度唔錯,又幾好坐。值得再來!
APR 23

難得星期日放假,突然想系八月花飲茶食點心。其實內心都好爭扎,本身八月花平日都多人,星期日就更加多人。不過真係想食,等就等啦,去到都真係人頭湧湧。勁多人等叫number. 不幸中之大幸,啲人等得太耐放棄咗,所以唔算等太耐。 我哋二人叫左幾款點心,侍應一來就俾咗個前菜,個前菜唔錯,夠開胃。 炸两,我覺得唔算出色,個油炸鬼淋左。 禪院菜包,呢個真系出色,包皮十分鬆軟,啲餡又靚又香。值得再食! 素粉果,好在個餡同菜包唔同,覺得都細心。口感唔錯! 馬拉糕,未至於好驚喜,但都唔差,夠滑夠香。 二人午餐共消費220元。
2 推介
jackie_lmt
Bonnie Helen Ten
APR 23

復活節假期其中一個節目就係享受下午茶,香格里拉酒店嘅下午茶系我嘅至愛。落地玻璃又有life band ,真係加左好多分。今次仲可以坐窗口位,十分滿足!唔同日子,都有唔同主題嘅下午茶。不過真系貴左好多,好在質素仍然保持到。 我reserve 蛋奶素嘅afternoon tea set,我嘅朋友就係regular afternoon tea set. Scone 真係好正,食過咁多間,佢真係最好食,配埋個cream,真係好好味! 蛋奶素嘅咸點都好好食,又精緻。牛肝菌三文治,真係好有驚喜,唔太咸又香。 其他嘅甜點都好好食,值得再來!
APR 23

Super sandwich 系快餐來講算幾唔錯,尤其對收工時間唔系早嘅香港人來講,今日收工,突然心血來潮,想食西式晚餐。於是趕系佢截單前冲入去點餐,享受下放工後嘅時間。 西餐對食素人士系比較friendly,尤其屯門區,食雑嘅餐廳素食嘅menu 真係無乜。 我哋次次來其實都系點果幾樣,不過次次都無令我失望! 沙律蛋焗薯,沙律菜新鮮,蛋黃醬唔錯。 牛肝菌意大利粉,個汁夠creamy,意大利粉唔會太乾身,好食。 咖啡,夠濃,夠香。飲完感覺很Relax🥰
APR 23

鄭師姐素食,幾乎系我同成班好朋友嘅飯堂,耐唔耐都會過嚟食下野,唔食一排又會心思思想食! 東陰公例湯,湯系任裝,水準仍然保持到,飲完會開胃又暖粒粒。 生菜包,份量充足,夠重口味,夠辣! 蜜汁叉燒,無以前咁香口,水準下降左啲! 春卷,無以前咁野味。 沙律,無令我失望,個汁幾好味,又清新! 菠蘿炒飯,乾身,唔錯! 沙爹串燒,還好! 喇沙檬粉,以前最期待,個汁有啲稀,喇沙味唔重! 芒果糯米飯,仲保持到! 椰汁西米露,唔錯,食完會滿足。 每人收費180元,性價比系幾好,但幾懷念從前嘅味道!希望下次來會有好嘅...
APR 23

其實粉嶺系一個幾山明水秀嘅地方,去完鹿頸行完山之後想醫下個肚,就來左呢間餐廳。成個明都商場,素食的選擇真係好小。系芸芸之中,見到有咖哩雑菜蛋飯,真係雙眼發光!餐廳嘅環境唔錯,卡位夠大,又好坐!上菜速度超快,個咖哩汁唔錯,夠味。薯仔唔算好入味,雑菜份量還好,啲飯真係俾幾多下,男人食都一定夠飽!熱檬茶合格,略嫌個茶底唔夠濃。又試咗個奶茶,唔記得影相,奶茶比檬茶好飲啲。以62元一個set lunch ,又包飲品,又坐得舒服。總括來講,不過不失!
FEB 23

每日放工都經過日光烘焙甜品店,今日終於抵受唔住誘惑,買咗件返屋企試。 雖然我只係買一件cake,但真係俾個包裝嚇親。原諒我就系咁膚淺! 我買左伯爵味嘅蛋糕,蛋糕外型系幾靚,面頭嘅啡色嘅物體,我以為系咖啡拖肥味。點知無咩味,貌似大菜糕。又嚇左我一跳! 但蛋糕味道幾唔錯,又唔甜。earl grey 味真係好清香。加分! 雖然我系夜晚接近收工時間買,仍然食得出材料新鮮,但系cream唔夠滑,真係有點可惜。overall,我覺得好過M cafe !
1 推介
kyocherry
FEB 23

因為川菜好多時候都會落咗蔥蒜,同埋好多時候水煮嘅菜式都係水煮魚,或者水煮牛肉,豬肉,雞肉咁樣。真係好少會整水煮嘅齋菜。早排想同我班好姊妹食開年飯,我哋發現有呢一間川菜系列嘅齋鋪。就二話不說book咗嚟試吓菜。當日個侍應都好積極好有禮貌咁樣推薦咗好多佢舖頭嘅名菜。 辣炸子雞,值得一贊系佢嘅尖椒唔辣,但系炸到好似薯片咁脆。 辣脆善,欣賞師傅嘅手工,越嚟越少齋鋪會整脆善,因為工序好繁複。味道野味,唔錯。 粉絲雑菜煲,齋鋪必叫。不過不失,但用料好足。 炒飯 唔夠乾身,但香樁醬幾香 叉燒紫菜卷,呢個個店員極力...
FEB 23

新春團拜,同屋企人食飯,聽講呢間餐廳唔係開左好耐,於是又來試吓新菜。 呢度嘅裝修好特別好有懷舊情懷,啲牆畫同對白都好特別,有小小周星馳電影嘅感覺! 不得不贊呢度嘅厨師,叫左幾個齋菜,都煮得好出色! 四季豆炒新豬肉,好好味。又好野味,重點系好乾身,又唔油,好食過好多齋鋪! 田園炒飯,值得推介。好有鑊氣,又乾性,食完個碟底無油,又唔咸。好有驚喜! 炒涼瓜,簡簡單單,但味道好出眾,送飯一流! 蕃茄腐竹浸菜,蕃茄湯底濃,又好有心機幫蕃茄剝皮。值得贊賞! 炸茶樹菇,唔錯,炸到金黃色又唔油。 避風塘茄子,個...
JAN 23

難得有半日假,過嚟利園嘅Starbucks chill 下。lunch 未食,就點左個咸食同一個丹麥卷。 其實個環境真係加好多分,落地玻璃。不過佢唔係一間靜嘅cafe,同埋都算多人。唔知係咪星期日嘅關係。 講下食物,個蝴蝶粉真係好有驚喜。68元,好大碟,真係食得飽。個香草醬調得好香,唔咸,啲菇煎得好香,夠juicy,啲笋都好靚,好新鮮。值得encore!! 甜品系hazelnut claw, 入面嘅餡好食過皮,似麵包多過似丹麥卷。唔算甜又唔油膩,入面仲加左耶絲,令到個餡更加香。 係利園呢個消費,真係性價比高!
Top