Sky726

2016-09-01 954 浏览
放閃光彈時間!我們相愛10年!💑💑💑所以我地要為相愛十週年纪念慶祝一下吧!🍺🍸係網上想找間有情調既餐廳慶祝、見到呢間SKY726 係食法國餐!第一次所以想試下就BOOK位!整體大致滿意、食物有特色、侍應又夠細心、會親自介绍D野食俾我地!因为我生日既關係有8折優惠!……最開心仲有生日禮物、好窩心吖!
  • 藍青口
經Open rice 訂位,一行六人,竟然去到冇位,餐廳亦不知我們訂了位!真失敗。如果網上系統未完善,不要有此服務。請Open Rice ,及餐廳注意。我們一行六人企咗喺到😰,侍應姐姐很好,即跟進,但她沒收到此訊息,book 8:00....但話9:30pm才話有位🙈
請Open Rice ,及餐廳注意。
2016-08-15 1211 浏览
今日男朋友生日,特意安排了來這家餐廳。之前在open rice 網上訂座,非常方便。我們2點準時來到,店員已準備好窗邊的位置給我們。我們order 了兩個set Lunch , 一份係比目魚,另一份是泡菜意粉配雞胸肉,先來前菜沙律,清新的味道。兩款主菜味道都很好,雞胸肉有印度烤焗的香味,肉質又不會硬。比目魚配檸檬牛油汁很夾,薯角也香脆可囗。
今日男朋友生日,特意安排了來這家餐廳。
之前在open rice 網上訂座,非常方便。
2016-08-15 1487 浏览
上星期同男友去補祝番七夕終於有藉口黎我想黎好耐既餐廳之前係網上見到話位於旺角高層應該幾好view,所以一直都bookmark左前日終於黎食到嚕不過一上到黎都幾多人窗口位無得坐了🙈「Silver Screen」(Coffee Espresso, Chocolate Syrup, Chocolate Powder & Popcorn)依杯野飲真係好吸引其實未睇清楚,見到個賣相就已經點左特濃咖啡再配上面的焦糖爆谷有得飲之餘仲可以食不過啲爆谷要襯仲脆時食,如果唔係浸稔晒「Coco Tail」(Coconut Milk, Fresh Pineapple juice & Orange juice, Dash Grenadine & Sprite)味道都幾特別,有椰子味既果汁我地點左個Set $358,再另外散叫左兩樣野「甘筍忌廉湯」「沙律」「烤慢煮釀法國鵪鶉 」旁邊有栗子鵪鶉入面再釀左有雜菇絲、辣肉腸絲、蒜⋯因為係慢煮,所以鵪鶉肉好嫩入面餡料唔算太鹹味道岩岩好「龍蝦牛油意大利飯伴虎蝦 」$178意大利飯好好味用龍蝦汁煮味道好出色虎蝦佢本身已剪開左啲殼所以食果時都好方便「牛油白酒煮青口」 $188
上星期同男友去補祝番七夕
終於有藉口黎我想黎好耐既餐廳
之前係網上見到話位於旺角高層
應該幾好view,所以一直都bookmark左
前日終於黎食到嚕
不過一上到黎都幾多人
窗口位無得坐了🙈
「Silver Screen」
依杯野飲真係好吸引
其實未睇清楚,見到個賣相就已經點左
特濃咖啡再配上面的焦糖爆谷
有得飲之餘仲可以食
不過啲爆谷要襯仲脆時食,如果唔係浸稔晒
「Coco Tail」
味道都幾特別,有椰子味既果汁

我地點左個Set $358,再另外散叫左兩樣野
「甘筍忌廉湯」
「沙律」
「烤慢煮釀法國鵪鶉 」
旁邊有栗子
鵪鶉入面再釀左有雜菇絲、辣肉腸絲、蒜⋯
因為係慢煮,所以鵪鶉肉好嫩
入面餡料唔算太鹹
「牛油白酒煮青口」 $188
 青口好鮮味
有埋salami 一齊煮
鹹鹹地,更突出鮮味
「香濃朱古力軟糕」
口感比brownie 仲軟身
朱古力味仲濃
估唔到跟餐甜品都咁出色
2016-08-10
2016-08-13 1438 浏览
考車Pass左!下星期去韓國睇演唱會。興奮的心情實在掩蓋不了~與朋友路過彌敦道食肆林立的食廈,最後決定在頂層Sky726共晉晚餐。沒有預先訂位,所以坐不了近窗的位置~環境開揚,透過玻璃可以俯瞰旺角晚上的美景。真的想不到在旺角也有視野廣闊的餐廳,在日間或黃昏時分景色一定會更加漂亮!升降機也粉飾得很漂亮,一雙巨大的翅膀。還有那個鐵塔.......香草包 - 口感蓬鬆柔軟,溫度微熱。點上橄欖油及帶上微香的黑醋味道會更加出~海鮮拼盤 - 賣相狀觀且味而鮮!龍蝦(半隻) - 肉質不霉,食落啖啖肉很juicy!北海道帶子 - 質感厚身,食落爽口彈牙!青口 - 青藍色殼面,味道咸咸的,不過十分新鮮嫩滑。生蠔 - 口感清淡,味道帶鮮甜~質感脆口!虎蝦 - 蝦肉結實爽身,肉質甜甜~墨魚咀香辣BBQ醬 - 醬汁辣辣的,很開胃惹味。食落爽口不韌,切成細細粒方便咀嚼~香煎鵝肝伴青豆蓉焦糖洋蔥 - 廚師掌握火候到位。鵝肝煎得啡啡的,不太焦黑~食落外脆內軟且鮮嫩~伴以沙律菜、青豆蓉既可以清新味蕾亦可以解一解食鵝肝的滯感~油封鴨脾伴小麥紅酒橙汁 - 鴨肉味濃,肉質嫩滑有彈性。小米質感濕潤,食落甜甜煙煙韌韌!意大利咸
考車Pass左!
下星期去韓國睇演唱會。興奮的心情實在掩蓋不了~
沒有預先訂位,所以坐不了近窗的位置~

海鮮拼盤
海鮮拼盤 - 賣相狀觀且味而鮮!
龍蝦(半隻) - 肉質不霉,食落啖啖肉很juicy!

北海道帶子 - 質感厚身,食落爽口彈牙!

青口 - 青藍色殼面,味道咸咸的,不過十分新鮮嫩滑。
生蠔 - 口感清淡,味道帶鮮甜~質感脆口!
虎蝦 - 蝦肉結實爽身,肉質甜甜~
墨魚咀伴香辣BBQ醬
墨魚咀香辣BBQ醬 - 醬汁辣辣的,很開胃惹味。
食落爽口不韌,切成細細粒方便咀嚼~
香煎鵝肝伴青豆蓉焦糖洋蔥
伴以沙律菜、青豆蓉既可以清新味蕾亦可以解一解食鵝肝的滯感~
油封鴨脾伴小麥紅酒橙汁
意大利咸肉南瓜扁意大利麵
意大利咸肉南瓜扁意大利麵 - 麵質煙韌彈牙,像是自家製作~咸肉味濃且有重重的咸香!
南瓜味甘清甜,一份肉一份菜感覺營養平均~

Order飲品後店員會遞上平板電腦,清楚顯示每杯飲品的圖片及成份!
Frozen Berry Punch
Frozen Berry Punch - 夏日必飲清新之選~
加了自家製雜莓果蓉,飲落莓味十分濃!
耐溶程度不錯~
Smokin' Fashion
Smokin' Fashion
Smokin' Fashion - 一杯豐富視覺的飲品!
店員會先送上酒杯加冰塊,之後會倒入酒,過程中會產生煙霧效果,酒香味亦重~
另外蘊含酸橙、橙皮及櫻桃,故飲落味道濃烈帶苦~
焦糖燴啤梨
焦糖燴啤梨 - 啤梨柔軟,彌漫著香濃的酒味~呍呢嗱雪糕耐溶性高,奶味重而細滑,內含呍呢嗱籽,令味道更突出!紅桑莓酸酸甜甜,頗為開胃消滯~
海鮮拼盤
墨魚咀伴香辣BBQ醬
香煎鵝肝伴青豆蓉焦糖洋蔥
油封鴨脾伴小麥紅酒橙汁
意大利咸肉南瓜扁意大利麵
Frozen Berry Punch
  • FrozenBerryPunch
2016-08-13 6387 浏览
ICC既118/F 雖然夠高有靚景,但其實太貴,朋友就話平民版旺角其實有棟building上面有餐廳,亦夠開揚幾有feel 。於是我地就去左直上最高一層---25/F SKY726. 一出lift就見到中間有bar area好有氣氛,落地大玻璃望出去都幾浪漫,見到有情侶、有三五好友一枱枱甘~Silver Screen $70外賣好吸引,爆谷比焦糖包住好好食,朱古力加咖啡味道好夾,整體偏甜。爆谷要快食,因為好快會比浸淋。Aperol Aperitivo $78店員推介,生果味易比接受,酒味較濃。Oyster w/ Vinaigrette (1/2 dz) $138鮮蠔件蕃茄酸醋汁 蠔係嚟自澳洲Tasmania ,令我即刻好懷念澳洲生活時期。蠔肥美鮮甜,有海水味好fresh. 配上醬汁/檸檬汁令味道更出色。Daily Soup $68甘筍忌廉湯。鮮甘筍打成好蓉好香濃。Mixed salad $68蔬菜爽口新鮮,特別在配上松子!松子香口有咬感,令整體視覺加味覺加分不少。Teriyaki chicken $89燒雞槌掃上燒汁而成,好入味,而且雞肉嫩身。Confit duck leg $188
於是我地就去左直上最高一層---25/F SKY726.
Silver Screen $70
Aperol Aperitivo $78
店員推介,生果味易比接受,酒味較濃。
鮮蠔件蕃茄酸醋汁

Daily Soup $68
甘筍忌廉湯。鮮甘筍打成好蓉好香濃。

Mixed salad $68

Teriyaki chicken $89
燒雞槌掃上燒汁而成,好入味,而且雞肉嫩身。
Confit duck leg $188
油封鴨脾配紅酒橙汁
鴨脾十分稔身入味,絕不油膩。配上酸酸甜甜既紅酒橙汁醬料入口更佳!

Pancetta fettuccine $158
南瓜寬條麵唔會太creamy太膩,南瓜好甜,麵條軟硬度適中,整體可以。

Lemon parfait $70
類似檸檬cream Brulee ,面層有燒過既焦糖,但parfait口感卻似creamy左既海綿蛋糕,酸酸甜甜,嘗幾口還okay, 但食多幾口就覺得太甜。
原來佢地仲有做tea set, 好抵,遲d要試下!
2016-08-10
2016-08-12 5404 浏览
週末通常都什少踏足旺角,一來人多,二來我是懶人一個,很少過海。那天碰巧在旺角有事要辦,所以就選擇在附近解決午餐。在openrice找了又找,終於選了sky726,原因是地點方便,隔離就是巴士站了,加上sky726窗外的景觀亦相當有名又吸引,所以訂位的時候特別跟店員說好要窗邊的位子。從tablemap這個platform 網上訂位還會有折。Sky726 位於一棟商廈裡面的高層,從窗外望出去可俯瞰大半個旺角,大角咀以至奧運,景觀相當開揚,當天陽光普照,加上落地玻璃令視野更廣,心情頓時變得愉快。當天我大概十二點到達,店員給我的是brunch menu, 餐牌上有三個選擇:course 1, course 2, course 3,你可以根據自己的喜好決定叫幾多個course,菜式也是任意組合,收費會不同。我選擇了course 1+3, 是日餐湯及雜菜沙律和卡邦尼長通粉,無論任和組合都配送餐茶和甜品。 Course 1+3 的價錢是HK$ 188 + 10%,我認為稍貴,在這個價錢上只可以選餐牌裡頭四個菜式:英式早餐,通粉,意大利麵和漢堡,奉送沙律,餐茶和甜品,要HK$200 ,對於一個西式午餐

當天我大概十二點到達,店員給我的是brunch menu, 餐牌上有三個選擇:course 1, course 2, course 3,你可以根據自己的喜好決定叫幾多個course,菜式也是任意組合,收費會不同。我選擇了course 1+3, 是日餐湯及雜菜沙律和卡邦尼長通粉,無論任和組合都配送餐茶和甜品。 Course 1+3 的價錢是HK$ 188 + 10%,我認為稍貴,在這個價錢上只可以選餐牌裡頭四個菜式:英式早餐,通粉,意大利麵和漢堡,奉送沙律,餐茶和甜品,要HK$200 ,對於一個西式午餐來說都頗貴,如果想吃扒或魚,要再加HK$30。男友則選了course 1+2組合,是日餐湯及雜菜沙律和egg benedict,這個組合是HK$150+10%。
頭盤的雜菜沙律和湯都沒有特別。
首先來的是卡邦尼長通粉,通粉煮得剛剛好,彈身得來又不會太硬。白汁裡面有兩三種菇類,火腿和洋蔥,味道不錯。
至於egg benedict, 蛋上撒了一種帶有酸酸甜甜的汁,開胃得來跟ham和蛋的味道挺配。蛋沒有失望,煮得剛剛好。上次跟朋友在另外一間餐廳試過吃煮得太生的,蛋不成形之餘蛋汁竟然有騷味,實在心有餘悸。而眼前的這份egg benedict 我不用幾分鐘就吃完。好味。
甜品是芝士藍莓蛋糕,藍莓味不夠香,而且質感像jelly, 是雪了太久嗎?不肯定。芝士蛋糕還可以,但東海堂的芝士蛋糕好像比它好吃。
總括來說這間餐廳不過不失,食物質素是可以的,但不算特別好吃。餐廳環境就很不錯,景觀讓人感到開陽,不局促,尤其晚上座窗邊的話夜景會更吸引,店員非常友善。如果在這個價錢的話,可以有更多好選擇的。
2016-08-06
2016-08-10 1053 浏览
黃子華夥拍陳法拉的舞台劇令我想起我的前度,曾經一起渡過浪漫和美味晚餐的回憶。今晚沒有前度又沒有現任,只有兩夥寂寞的心。life must be go on,無理由永遠沈醉於過去。兩個女生,釋放自我,享受現在。昏暗浪漫的氣氛下,香港的夜景顕得更加美麗。美食又如何呢?能取得我們的芳心嗎?有靚景必定要有美酒,Piso Sour Reborn正正配合靚人靚景,鮮黃色彩有活力,味道雖帶甜,也不阻礙散發出酒香。可慢慢品嚐。友人點的kaffir Line Collin也不錯,酒蒸成份較高,香芧味濃,醒神醒胃。一道沙律成為今晚的前奏曲。蠔湯是意外驚喜,濃稠的質感好香滑,蠔味不會太搶,了得!另一款金筍湯比較遜色,可能先嚐了蠔湯,味蕾還停留在蠔湯的滋味!不過也不錯。有靚湯當然會有麵包,熱烘烘非常軟熟,還有陣陣香草味。Spare Ribs又一驚喜!由於慢煮16小時,哇啦啦....!肉質軟腍,入囗溶化,肉味香濃。調味醬料惹味,有少許辣味可增添食慾。伴碟薯角外脆內軟,越食趑滋味!吃過濃味的豬肋排,來一道比較清淡的南瓜濶條麺。粒粒清甜帶爽的南瓜有嚼口。濶條麺軟硬度適中,有煙煙韌韌的口感。72%濃度的Chocola
黃子華夥拍陳法拉的[前度]舞台劇令我想起我的前度,曾經一起渡過浪漫和美味晚餐的回憶。

Pisco  Sour  Reborn
Kaffir  Lime  Collin
一道沙律成為今晚的前奏曲。
Salad
蠔湯是意外驚喜,濃稠的質感好香滑,蠔味不會太搶,了得!
Oyster  Soup
Carrot  Soup
有靚湯當然會有麵包,熱烘烘非常軟熟,還有陣陣香草味。
Bread
Spare  Ribs
南瓜闊條麵
72%濃度的Chocolate Plate,入口充滿朱古力香,係朱古力控的心水甜品。再伴雲尼拿雪糕和鮮苺,簡直無得輸。
Chocolate    Plate
另一款甜品凈賣相已取90分,誘惑吸睛。

紅色主調的士多啤梨雪芭,圍著檸檬意大利芝士泡沫,夾雑士多啤梨粒粒果乾,淋上紅苺醬汁,再加上煙霧效果,果然吸引。味道酸酸咪咪,輕盈的感覺。
Red in Lady
兩人滿足地享受了一頓豐盛的晚餐噢!
2016-08-09
Oyster  Soup
Bread
Spare  Ribs
Chocolate    Plate
Red in Lady
2016-08-10 2151 浏览
石屎森林都可以漂亮,居高臨下看去,旺角區的黃昏晚霞同樣宜人。如此美景,手中難免要拿著一杯酒,取名 Sky726 的這家餐廳,自然懂得地盡其利,窗旁擺放用餐桌椅,而中央就設置大酒吧,燈光顏色亦會轉變,感覺更是多姿多彩。Cocktail 款式非常多,可以在 tablet 上選擇。Sky High 是Signature Cocktail,配合名字及意景,顏色呈藍、黃、白三層,有衝上雲霄之感。酒精濃度不高,易入口,果汁味香,是荔枝、蘋果及檸檬汁的混合。Silver Screen試過就知道特色,竟然加進爆谷,是個可吃的飲料。上層是焦糖爆谷,下層是朱古力酒,朱古力味道濃郁而酒精濃度低,如杯甜點多於雞味酒,非常女生之口味。生蠔半打新鮮,但以水沖洗過,沒有海水之自然鹹味。配備的洋蔥番茄酸醋汁更討好,酸甜柔合,清新開胃。煙三文魚沙律做成一朵花的模樣,增加浪漫氣氛,富光澤,肉結實,鹹香味佳。油封鴨脾配紅酒橙汁鴨脾皮脆肉厚,醃味合適,配合甜甜的紅酒橙汁匹配,小米亦好吃合襯。大傘菇青草汁意麵青草汁豐富,意麵掛汁力強,素麵味亦不寡。是日甜品- lady in red是上得大場面的甜點,配備乾冰,煙霧彌漫,士多啤
燈光顏色亦會轉變,感覺更是多姿多彩。

Silver Screen
試過就知道特色,竟然加進爆谷,是個可吃的飲料。

生蠔半打
生蠔半打
新鮮,但以水沖洗過,沒有海水之自然鹹味。
番茄酸醋汁
配備的洋蔥番茄酸醋汁更討好,酸甜柔合,清新開胃。

煙三文魚沙律
煙三文魚沙律
做成一朵花的模樣,增加浪漫氣氛,富光澤,肉結實,鹹香味佳。

大傘菇青草汁意麵
大傘菇青草汁意麵
青草汁豐富,意麵掛汁力強,素麵味亦不寡。

是日甜品- lady in red
lady in red
lady in red
是上得大場面的甜點,配備乾冰,煙霧彌漫,士多啤梨汁甜美,雪糕幼甜。
柔和燈火營造浪漫氣氛,但不缺色彩裝置。
男女洗手間門最玩嘢,塗上夢幻圖案穩藏入口有心思。
食物過得去,景觀確優勝,價錢合理,Happy Hour 之好去處。

2016-07-21
番茄酸醋汁
2016-08-04 1008 浏览
餐廳中心係bar~旁邊就係一排夜景,好迷人!旺角少有呢d餐廳!餐廳25樓夠哂高一覽無遺叫左杯orange cinnamon~清清既橙味配上枝肉桂條!飲落好清香~好舒服只有左少少gin酒~所以都好易入口海鮮拼盤~有半隻龍蝦,2隻蠔, 2隻蝦,2隻帶子,2隻青口,2隻嫘!!勁豐富~每樣少少可以食齊各款海鮮生蠔尤其特出~味道creamy, 清甜既帶子位好正~雖然size唔大隻!但係味道超正仲有個嫘都好正~好鮮味!爽口彈牙~好煙韌其他都非常新鮮香煎西冷扒~叫左7成熟~肉質樕滑!表層煎到坑紋層次分明~肥美而且齒頰留香lady in red~碟放上乾冰~煙霧迷漫!!視覺一流!紅色是野莓雪芭,味道清新酸甜~消除飽感白色唔知係咩野黎似係蛋泡~好豐盈~口感柔滑軟
只有左少少gin酒~所以都好易入口
仲有個嫘都好正~好鮮味!爽口彈牙~好煙韌
其他都非常新鮮
香煎西冷扒~
白色唔知係咩野黎
似係蛋泡~好豐盈~口感柔滑軟

2016-08-04 903 浏览
夏天咁熱, 叫一杯VERY BERRY MOCKTAIL, 泡出來是紅紅的顏色,口感微酸, 又夠大杯, 非常解渴先食過海鮮冷盤先!!波士頓龍蝦肉質特別飽滿,口感Q彈中多了細嫩蠔但其鮮甜味道一點都不遜色,有淡淡海水味道,鮮甜清新大蝦食起來特別鮮甜,口感俱彈性.帶子水準不差,肉厚而嫩,以檸汁帶出鮮味薯仔煎到表面金黃色, 咬口外脆內軟,,口感綿滑, 除左薯味濃之外, 仲有淡淡既奶油香, 滋味香甜馬鈴薯濃湯,香滑質感有如忌廉湯,入口馬鈴薯同蒜味幾濃郁麵包幾夠熱, 咬口鬆軟, 有一股香草氣味, 點埋黑醋同埋欖油一齊食, 口感一流黑松露菌燴意大利飯, 散發出陣陣獨有既黑松露香氣, 黑松露的味道夠香夠入味, 米粒口感煙煙韌韌有嚼口, 無論在味道及口感上都有著不錯的層次感lemon parfait,面係焦糖脆脆, 而底夠細緻滑嫩、 檸檬口味酸甜酸甜,  百感交集
先食過海鮮冷盤先!!
波士頓龍蝦肉質特別飽滿,口感Q彈中多了細嫩
蠔但其鮮甜味道一點都不遜色,有淡淡海水味道,鮮甜清新
大蝦食起來特別鮮甜,口感俱彈性.
帶子水準不差,肉厚而嫩,以檸汁帶出鮮味
馬鈴薯濃湯,香滑質感有如忌廉湯,入口馬鈴薯同蒜味幾濃郁
2016-08-03 839 浏览
今天大隻仔說帶我吃晚飯,雖然認識不到兩星期,呀凱永遠都帶我去吃浪漫的餐廳,今次他選了旺角區的Sky 726我們首先前菜點了凱撒沙律,菜很新鮮,而且很多芝士粉和煙肉,真不錯!香煎帶子有着意大利煙肉卷,賣相漂亮而且帶子很鮮甜!黑松露薯蓉伴着三文魚很有特色,三文魚又厚,薄薄煎了一層,外脆內軟,鮮味十足!Mushroom Strozzapret 真的很香很濃,磨菇也吃有口感,大隻仔一下子吃光光了!最後的Chocolate Plate 朱古力味特濃,加上兩杯特飲Coco Tail and Tropical Fizz 的清香檸檬和波羅香味,在晚上窗外看着漂亮的香冮夜景,加上濃情的甜品,没想到有這樣浪漫的一個晚上!
香煎帶子有着意大利煙肉卷,賣相漂亮而且帶子很鮮甜!
2016-08-02
2016-08-01 2755 浏览
基本上年年生日都會與倆老一起入海洋公園玩一天, 然後再隨意找間餐廳吃頓生日飯, 但今年卻不同, 倆老外遊玩樂, 留下我獨自一人......很生氣呀! 不想獨自入海洋公園, 決意搵幾個型男陪伴, 咁好彩? 係呀! 周潤發、郭富城, 還有彭于晏添. 無錯! 其實只是獨個兒去睇 〈寒戰2〉,哈! 套戲雖然好看, 但一人過生日的確有點失落, 幸兒晚上還有最好的好友跟我吃生日飯慶祝, 都算有點安慰。覓食一向不是好友的強項, 那就等我來, 給我發現一間店名具代表性的餐廳, 那非它莫屬。一出升降機門便被那個以麻繩織成的大型鐵塔吸引着, 非常特別, 頓然想拉緊它攀登至餐廳頂, 哈! 餐廳的正中央是一個方形的酒吧, 正正看到有位型男調酒師在調酒, 英姿颯颯, 厲害! 灰水泥的牆身亦很吸引, 有鑲了搶眼的變色招牌、有畫上大鵬展翅的金黃色翅膀、廁所門畫上型男索女等等, 但最吸引還是可透過大型的落地玻璃窗由高處眺望整個旺角街景, 正正是日落之際, 很美哦!餐廳一邊設有二至四人的高枱, 另一邉設有多張二至四普通枱, 還有一排沙發座的四至六人枱, 枱子不算多, 但枱與枱之間有一定的距離, 令客人坐得舒適自在。這裏
餐廳一邊設有二至四人的高枱, 另一邉設有多張二至四普通枱, 還有一排沙發座的四至六人枱, 枱子不算多, 但枱與枱之間有一定的距離, 令客人坐得舒適自在。這裏既適合兩人把酒談好, 亦適合大夥兒來慶祝, 而我和好友當然又來把酒談好又來慶祝啦!
安排坐在高枱那邊, 店員隨即送上餐簿和清水。細閱各份餐簿, 分別有晚巿套餐、海鮮拼盤和單點菜式。而單點菜式有沙律類、前菜類、湯類、配菜類、主菜類和甜品, 還有一版素食菜式。話明來慶祝生日, 當然要食得豐富啲、食得豪啲, 沙律、前菜、配菜、主菜和甜品, 連素食菜式也通通都點齊, 我會否有點過份呢?? 生日總有很多藉口, 不理那麼多, 最重要大家吃enjoy!
香草包
點好菜後, 店員亦隨即送上一籃餐包, 配備一小碗橄欖油意大利配, 還以為點餐湯才會送贈餐包,原來每枱只要點主菜都會有,真慷慨。兩個圓碌碌的香草包,拿上手暖烘烘的,很吸引!
把其撕開,非常鬆軟,看見不少香草碎佈滿每角落,散發着香草的香氣,不用蘸上所配備的橄欖油意大利醋已很美味,當然蘸上少許也同樣吸引。
生日當然要乾一杯, 但看着多款的酒類飲品、Cocktail和Mocktail真是摸不著頭腦, 連樣子也幼想不到, 幸好有一部附有圖片和註明用料的IPad。原來各款的Cocktail和Mocktail的賣相也很吸引, 各有特色, 點揀好?
雖不勝酒力,但又想飲啲酒高興一下,在那麼多款酒調飲品中那款較溫和呢? 千祈唔好飲唔夠兩啖就馬上倒地,哈! 還是請店員俾意見,幫忙揀杯又易入口,酒精成份較低的Cocktail。
Bahamas Mama
我倆同樣選了這杯滿有夏日氣息的Bahamas Mama ($98/Glass), 呈鮮黃色,加入了青檸和檸檬各一片,並以小夾夾住一塊假葉子。乾杯! 入口冰涼透心,它以兩種酒Don Julio Blanco 及Cointreau、青檸葉、薄荷葉、青檸、檸檬 鮮菠蘿 調製而成,酸咪咪的味道,亦帶點微甜,的確相當易入口,清新怡人,飲了一大半酒味亦不算強烈,但期後開始有點酒意,或許太易入口,不自覺喝快了一些,還是要慢慢來呀!
日式照雞搥
先來一客六隻的日式照雞搥 Teriyaki Chicken Lollipops($89),隻隻啲啲骰骰,拿着它大啖大啖,很豪氣,再用它來佐酒更一流,但……今晚穿得靚靚,當然要保持斯文,還是用刀叉吧! 上枱是要聞到陣陣燒汁 的香氣,不禁令人垂涎三尺。
雞搥 肉質不算很嫩滑,但烹調得相當入味,吃時再蘸些碟上的燒汁,鹹香美味,加埋配了少許蔥花的青香,味道不錯,友人忍不住吃了四隻,看來很討她歡喜。
香煎煙薰慢煮北海道帶子
接着是前菜香煎煙薰慢煮北海道帶子 Pan Seared Sous Vide Hokkaido Scallops with Celeriac Puree & Wild Mushrooms ($178), 兩隻北海道帶子 旁伴上一堆雜野菌,底層墊了白雪雪的食材,驟眼看以為是蛋白,又以為是豆腐,再細閱餐簿才知道原來是芹菜頭蓉
先試試較特別的芹菜頭蓉,打至綿滑,富獨有的菜青味,但並不強烈,反而帶點清甜,味道很討我歡喜。試與爽口兼富菇香的野菌 拌勻,味道和口感同樣不錯!
主角是肉厚肥大的帶子,以慢煮的方式炮製,煎至外焦黃,而內保持一點半生狀,肉質鮮嫩柔軟,烹調入味。又試試伴上帶甜的芹菜頭茸,估不到兩者如此匹配, 味道美味,很有驚喜,推介之選!

澳洲甘荀伴松子黑醋汁
蔬菜類當然不能少, 平時多數點沙律菜, 但今次見到這道燒澳洲甘荀伴松子黑醋汁 Roasted Baby Carrot with Pine Nuts & Balsamic Reduction ($85)挺有特色, 一於試試。店員還未把它放在枱上, 離遠看到一條條擺放得整整齊齊的鮮橙色食材還以為來一道燒蝦, 哈! 一客放了多條長短相若的BB甘荀, 外表燒至帶點焦色, 面頭灑了鹹香的芝士粉, 還淋入酸咪咪的黑醋汁, 配埋香口的松子, 別看它簡簡單單, 味道蠻不錯!
BB甘荀
燒得保持爽口, 初吃只覺清爽, 慢慢細嚼便嚐到它獨有的清甜的味道, 伴些鹹香的芝士碎 和帶果仁香的松子, 此配搭挺討我歡喜, 但友人卻略嫌全碟都只是甘荀, 有點DRY, 如加些沙律菜相伴會更理想。
脆鱗馬頭魚
我是魚痴, 生日可沒有燒肉, 但不可以沒有魚, 哈! 看中了主菜中的脆鱗馬頭魚和燒慢煮麵豉三文魚, 二選其一, 最終選了平時甚少機會可吃到的脆鱗馬頭魚 Slow-fried Amadai with Edamame, Semi-Dried Tomato & Lily Bulb ($198)。除主角馬頭魚扒 外, 配菜有放在魚扒上的炸大蒜絲, 而魚底則墊了一堆炒毛豆百合蕃茄乾, 有點中西合璧。
馬頭魚扒 厚度適中, 魚肉潔白, 肉質紮實鮮味, 最喜歡當然是那塊金黃的連鱗魚皮, 別以為見到魚鱗片片豎起必定刺口劖手, 其無比香脆, 連一向不吃魚皮的友人亦大大讚賞, 還以為她今次也會把魚皮留給我, 結果通通吃光, 可見有多吸引, 的確教人回味, 正!
主角出色, 配菜也不遜色, 大蒜絲 炸得金黃香脆, 經炸後, 吃起來並沒有那份濃烈的大蒜味之餘, 雙重脆口, 更加香口; 而毛豆百合 保持爽口, 帶點草青的毛豆, 加上清甜的百合, 再伴入酸咪咪的蕃茄乾, 清新怡人, 跟魚扒配搭不錯。
新鮮田園蔬菜配香蒜意大利粉
很高興見到餐簿上有一版專為素食者而設, 雖我倆不是全素人, 但也在此版挑揀了一客新鮮田園蔬菜配香蒜意大利粉 Spaghetti Aglio Olio with Fresh Garden Vegetables ($138)。其所採用的食材的確全部都很合我心水, 數數看, 包括有意大利黃瓜、青瓜、車厘茄 雜菌, 全部皆新鮮清爽, 而且份量亦十足, 差不多跟意粉1:1比例, 每吃一口均有麵料相伴, 吃得滋味滿足。
亦要一讚意大利粉 的質感, 烹調時間掌握得剛好, 煙煙韌韌, 很有嚼勁, 以蒜片 辣椒碎 拌炒, 惹味可口, 味道美味, 加上勝在一點也不油膩, 碟底並沒有油淋淋, 讚!
檸檬意大利軟芝士泡沫伴士多啤梨雪芭
完美的一餐當然要有甜品作總結, 甜品的選擇不算多, 在店員極力推介下, 揀了賣相特別的檸檬意大利軟芝士泡沫伴士多啤梨雪芭 Lady in Red with a Shot of Strawberry Rouge ($85), 咁用來呃like最岩。它以一個似小魚缸的圓形闊身玻璃瓶盛載,上枱時煙霧瀰漫, 霧着寒煙, 加上友人安排了餐廳寫上 “Happy Birthday”和點上蠟燭, 出場時的確挺吸引注目, 謝謝友人的細心哦!
話明Lady in Red當然以紅色的食材為主, 正中央是一球士多啤梨雪芭, 伴上一些士多啤梨脆果乾, 插入數片粉紅色的蛋白糖片, 再以翠綠的小薄荷葉 作點綴, 而周邊則是白雪雪的檸檬意大利軟芝士泡沫, 還配備一小杯紅桑子糖水, 至於下底紅色的液體當然是不能食用, 只是製造煙霛之用。
吃前先注入整杯紅桑子糖水, 不用擔心, 吃起來並不甜膩。輕盈的檸檬意大利軟芝士泡沫 介乎入口即逝, 芝士味並不突出, 皆因士多啤梨雪芭 紅桑子糖水 的酸咪咪味道較強烈, 開胃醒神, 又輕盈又清新的甜品是最適合炎炎夏日品嚐, 正合我口味和心意, 的確是很好的推介。
在彌敦道726號, 遇上這間命名SKY726, 於今日7-26在Sky 726慶祝我的726的確很有意思, 加上餐廳舒適的環境、美味的菜式, 絶對是一頓難忘的生日飯, 但……始終有點缺失, 雖有最好的友人陪伴, 但其實邊吃亦邊掛起倆老, 如果他們不是顧着去遊山玩水, 能跟我在那裏慶祝就更完美, 期待2017-7-26吧!

2016-07-26
脆鱗馬頭魚
澳洲甘荀伴松子黑醋汁
新鮮田園蔬菜配香蒜意大利粉
2016-08-01 1004 浏览
落地大玻璃外的開揚美景, 睇相就多啦, 今次親身黎到, 真係感受到嘆靚景既滋味, 原來旺角可以甘靚. 特登早少少上黎, 一路食一路望住日景轉夜景, 更加陶醉.餐廳跟廚房只有一塊玻璃之隔, 看到廚房用心製作食物, 我就期待美食上枱.餐廳中心位上枱置是個bar枱, 邊個角度都望到, 你唔係唔order酒丫?!?! 太引誘我地啦, 所以同友人order左2款cocktail.sky high $98st. germain kwai fee lychee liqueur, fresh lemon juice, apple juice, blue curaoao & housemade vanilla foam好靚既藍色, 上面仲有好似云層既cream,同個天一樣, 加上個景, 有d飄飄然. 成件事同組合好夾, 有如在空中飲緊整個天空.其實酒味唔重, 反而好易入口, 味道酸酸甜甜帶果味, 女生放心飲啦. 特別在自家打發的云尼俸泡沫, 質感輕盈軟滑, 又夠綿密, 而且用酒打成, 食落有酒味, 係口中溶化開, 感覺特別又有新意.razzle dazzle $98hayman's london dry
sky high
sky high $98

成件事同組合好夾, 有如在空中飲緊整個天空.
razzle dazzle
razzle dazzle $98
hayman's london dry gin, housemade strawberry vinegar, caster sugar,fresh lemon juice,strawberry puree & fresh basil

我想飲果味偏重的COCKTAIL, 店員介紹我飲呢款razzle dazzle, 用dry gin酒, 自製士多啤梨醋, 檸檬汁, 士多啤梨醬, 糖, 羅勒調製成. 難怪果味濃郁芬芳, 挺酸的幾清爽, 甜甜地帶少少香草味, 也合適夏天飲的, 不過酒味偏重, 我反而幾喜歡.
香草麵包
餐前麵包一定唔少得, 竹第一口就令我想讚, 因為麵包夠熱夠香, 係好有香草味既麵包, 而且好軟熟, 一點負擔都冇.
紅菜頭沙律伴法式酸奶油 $158
gourmet beetroot salad with lime creme fraiche
紅菜頭沙律伴法式酸奶油
我一向都中意紅菜頭, 所以叫左個沙律, 廚師都玩得幾出神入化, 一個紅菜頭大玩幾款煮法.
有滑溜微酸的jelly, 甜甜爽口又大塊的紅菜頭, 紅菜頭切條, 仲有紙甘薄的薄切紅菜頭片配上酸酸地既奶油泡沫.
多種層次同味道的組合, 的確盡顯廚師創意同技術.
青蒜馬鈴薯濃湯 $85
classic vichyssoise
青蒜馬鈴薯濃湯
好香蒜香味, 但又不會有辛辣味. 個湯雖然用薯仔做, 但都好滑身, 不會好杰身, 飲完幾飽肚.
牛肉韃靼件魚子醬 $168
classic angus beef tartare with caviar
牛肉韃靼件魚子醬
生牛肉好柔嫩, 處理得好, 不但冇血水, 也沒有筋位, 食完也沒有渣. 味道也調得到位.
也有亮點, 用爽脆蔬菜切得好薄好薄包著生牛肉, 底層仲放有脆卜卜多士塊.
一次有齊脆, 嫩, 爽. 大讚必食之選.
烤慢煮釀法國鵪鶉 $178
roasted sous vide stuffed farm quail
烤慢煮釀法國鵪鶉
原隻上碟的法國鵪鶉以慢煮方式來煮, 肉嫩多汁, 不過胸位的肉點都有少少鞋.
野味味道好濃, 似鵝或鴨味, 但就冇甘油膩好健康.

原來鵪鶉肚內釀了好多菇菌, 加上松露醬汁, 所以一切開香氣四溢.

配菜的栗子也好夾鵪鶉肉味.
龍蝦牛油意大利飯伴虎蝦 $178
tiger prawn risotto with lobster brown butter
龍蝦牛油意大利飯伴虎蝦
意大利飯更濃味, 有濃厚的龍蝦味, 意大利飯煮得剛好, 米心微硬外面偏軟.
最正係有3隻虎蝦, 份量頗多, 蝦肉好易去殼, 鮮味彈牙.
香濃朱古力軟糕
香濃朱古力軟糕 $85
chocolate pate

好期待既甜品, 朱古力迷一定一定一定要食, 超級濃郁, 軟滑, 苦甜.
真係要特別黎食呢個甜品. 用72度黑朱古力製成, 每啖都香濃, 入口溶化開, 朱古力味久久不散, 最正係食完甘大件都唔膩, 可能我地真係太中意朱古力, 呢件夠大件一定滿足.

旁邊的雪糕好快溶, 但都夠滑身, 仲有云尼拿籽帶俾我既天然香味.
餐廳都好用心, 熱盤的食物會用溫熱的碟, 生品凍食會用凍的碟. 也會主動換碟, 因為食完鵪鶉隻碟太多骨啦.
上菜速度也配合得好, 見店員都有留意食客的進餐進度. 服務細心有禮.

雖然價錢偏貴, 但食物有質素, 服務貼心, 加上有靚景仲好多款cocktail酒類, 所以都好滿足食得好開心, 獎勵自己對自己好d, 食好d.
2016-07-27
sky high
razzle dazzle
香濃朱古力軟糕
2016-08-01 1418 浏览
餐前面包:一黎就送上熱辣辣既香草面包,面包食落非常鬆軟,配埋黑醋和橄欖油一齊食,味道更佳.Beetroot Salad:紅菜頭沙律感覺好健康,賣相仲好靚,好似藝術品咁.由幾種唔同既製法以成,每種都唔同口味,一大舊既紅菜頭就甜甜地,簿片就無咩味,JELLY既就酸酸地,而面頭上泡沫原來係由酸奶油做成的,口感層次好豐富,係一道好特別既前菜Classic Vichyssoise:薯仔打得好細滑,飲落似食緊薯蓉,帶少少洋蔥味,好濃郁,唔錯.Beef Tartare:生牛肉他他多士配黑醋珍珠,嫩滑無比既生牛肉,夾住香脆帶點甜既多士一齊食,口感層次豐富,生牛肉再加埋黑醋珍珠,酸酸地,味道出奇地夾,真係好味到停唔到口.Roasted Quail:法國慢煮鵪鶉,好入味,肉質細嫩,配埋鵪鶉內釀的香菇絲和醃肉絲一齊食,更添咸香,可惜既係因燈光太暗, 鵪鶉比較細隻,好難切開進食,而配菜既栗子好甜,好好食.Tiger Prawn Risotto:虎蝦意大利飯煮得岩岩好,唔會太硬,每啖飯都食到濃濃既蝦味,虎蝦大隻而且好新鮮彈牙,蝦身仲開左邊好易進食,好貼心.Chocolate Pate:72%既朱古力PATE,
Chocolate Pate:72%既朱古力PATE, 朱古力迷一定要試,份量大件,食落質地濃厚,味道微甜中帶少少可可既苦味,再配埋香滑清淡既雲利拿雪糕,中和返個味道,所以食左咁大件都唔會太膩.
Razzle Dazzle(gls):Hayman's london dry gin,自製草莓醋,糖,檸檬汁,草莓醬,羅勒做成,酸酸甜甜,好重果味,好岩女仔飲.
Sky High(gls):賣相夢幻,用左lychee liqueur,檸檬汁,蘋果汁做成的,酒精度比較低,好岩女仔飲,飲落微甜帶少少酸,混埋上面既CREAM一齊飲,感覺好細滑好順口.