Sky726

1K
2017-02-14 559 浏览
已一名飲食新手來說,上openrice搵食是必不可少的,幸好看排行榜看到sky726餐廳,就決定與姊妹們試試此家的午餐和下午茶set。從沒想到在太子區會有如此高質素的餐廳😋😋😋食物質素水準高,不論味道和賣相都不錯。價錢方面中等價錢,午餐加下午茶每人2百元左右,已此餐廳的食物質素和環境可算合理。真了不起就是他們的咖啡,大大杯而且咖啡豆都是高質素的。與朋友慶祝生日或傾計都是一家不錯的好地方👍👍👍
2017-02-12 1174 浏览
去食之前其實都好有奇望,可能睇左d相以致令期望產生,智能餐牌,不過侍應冇介紹點用餐包係送嘅,餐包來講都算唔錯,上枱嘅時候仲係熱既,軟綿綿,不過敗筆係牛油要同侍應講先有牛油賣相非常精緻,分量十足黑松露蟹肉雲吞,單單聽道食品嘅名字已經非常吸引,但係雲吞溫度暖得黎遍凍,下面嘅配菜仲熱過佢得上面嘅海膽可以入口,成份餐食唔到任何味道飲品選擇唔多,有10幾種左右比你選擇飲品價錢偏貴,如用數學角度來計算,兩杯飲品已經貴過份主菜順帶一提,侍應生嘅服務係,見到你張枱冇位,佢會將你啲菜放喺隔離張枱然後由你自己分配,每當每一道菜有刀叉嘅時候,我都會好清楚咁聽到刀叉同埋嗰蹀觸嘅聲音係唔止一食
去食之前其實都好有奇望,可能睇左d相以致令期望產生,
智能餐牌,不過侍應冇介紹點用
牛油賣相非常精緻,分量十足
得上面嘅海膽可以入口,成份餐食唔到任何味道
飲品選擇唔多,有10幾種左右比你選擇
飲品價錢偏貴,如用數學角度來計算,兩杯飲品已經貴過份主菜
2017-02-12 1144 浏览
因工作關係, 情人節當日不在香港與摯愛渡過, 很高興他不但沒有埋怨, 還秘密地在這間環境和氣氛都很好的餐廳訂座, 慶祝中國情人節和預祝西方情人節.我們大約6時半到達, 由於天色尚未轉黑, 我們還可以看到晚霞美景. 餐廳地方不大, 倚窗座位不多, 幸好他早於3星期前訂位, 這天便可以享受"倚窗看落霞'伴團圓.先來一個海鮮併盤開開胃, 併盤內有生蠔, 龍蝦, 翡翠螺, 藍青口, 虎蝦, 和蜆. 一般海鮮併盤只會提供海蝦, 但是這裡卻提供成本較高的虎蝦, 而且所有海鮮皆是新鮮甜美, 伴以特別的海鮮醬, 真是令人回味. 2百餘元的海鮮併盤竟有如此質素, 超值! 再來日式雞搥, 細細隻, 相當入味! 他很細心地為我order了脆鱗馬頭魚. 賣相看似平平無奇, 細心一看便可以看到廚師的心思. 魚件放在配菜上, 以避免過份吸收湯汁, 可以保持魚身自家鮮味, 而配菜也不容忽視, 有青豆和干蕃茄, 全是優質品種. 當刀切下時, 魚鱗出奇地脆, 這種脆, 除了可以經刀义感受之外, 連耳朵也可以聽到, 感覺很得意, 很特別. 魚身烹調得剛剛好, 魚肉鮮嫩. 他為自己order了肉眼扒. 12oz肉眼扒份量相
2百餘元的海鮮併盤竟有如此質素, 超值!
海鮮拼盤
再來日式雞搥, 細細隻, 相當入味!
日式照雞搥
脆鱗馬頭魚
他為自己order了肉眼扒. 12oz肉眼扒份量相當大, 肉眼扒相信並沒有調味, 但是牛味卻非常濃郁, 而且還相當 juicy, 應該是優質牛扒才可以有這種口感和郊果.
香煎牛肋眼扒
跟對的人一起, 每日都是情人節.
2017-02-11
情人节
海鮮拼盤
日式照雞搥
香煎牛肋眼扒
2017-02-12 603 浏览
My girlfriend and i order the set dinner with the steak and also a salmon main dish. The taste of the food it fair. Not good as it was mentioned. It takes so long to have my food. The salad came within 10 minutes but the soup waited for another 25 minutes. The main course came after another 15 minutes. It takes total 50 mins to have my main dish after ordering. Also, it is so crowd, the space between tables so small and the width of the corridor is way too narrow. I could hear all the content of the conversation next to my table. No personal space for my dinner.
2017-02-11
2017-02-11 540 浏览
同女朋友週年紀念。揀左呢間。食評睇落唔錯。黎到環境唔錯。但等左勁耐先有得食。味道又好普通。唔值呢個價錢叫左個set dinner 主菜意大利粉。再另加個三文魚。對碟三文魚失望。賣相麻麻又細碟。味道都係好普通。總結。最好味係杯飲品。。 Frozen berry

叫左個set dinner 主菜意大利粉。再另加個三文魚。

對碟三文魚失望。賣相麻麻又細碟。味道都係好普通。

總結。最好味係杯飲品。。 Frozen berry
2017-02-08 1200 浏览
朋友生日,提前一日訂台都可以book 到窗口位,佢地有兩輪食,我們是吃頭一輪6:30-8:30我們大約7:00叫野食,吃完餐包加沙律後都不經意已經去到大約8:00都無其他野食就有侍應話要last order,個刻呆了,我食物都未到齊你仲好意思話last order😡😡仲要話我地8:30一定要交台,半小時點食得切呀!藍青口鹹,再整都係鹹好似無幫我地整過,廚房仲要眼望望,侍應話廚師食過無問題😑😑😑😑到第二味意粉,好硬,似唔熟,又叫佢整,好明顯是叮熱,出黎乾珍珍😔😔😔黑松露薯蓉叫做最正常凱撒沙律的菜是原土戈牛扒6成熟,可以出到黎似8成熟😬快餐店個扒都好食過佢生日蛋糕d 字寫得幾靚👍🏻👍🏻👍🏻
藍青口鹹,再整都係鹹好似無幫我地整過,廚房仲要眼望望,侍應廚師食過無問題😑😑😑😑
黑松露薯蓉叫做最正常
凱撒沙律的菜是原土戈
牛扒6成熟,可以出到黎似8成熟😬快餐店個扒都好食過佢
生日蛋糕d 字寫得幾靚👍🏻👍🏻👍🏻

2017-02-07 1185 浏览
同朋友食飯吹水最好搵一間靜靜地嘅, 有D MOOD 嘅餐廳, 咁先可以慢慢坐慢慢傾.朋友揀咗旺角區, 就由我負責搵餐廳, 無意中搵到呢間25樓嘅餐廳, 好似有D VIEW嘅, 好啱FEEL, 咁今次一於揀你試下啦.呢間餐廳喺最頂層25樓全層, 一出"車立"就見晒整間餐廳, 有BAR, 又見到部份嘅廚房, 今次食lunch時間1點鐘去到, 被安排坐喺靠窗及最入面果張枱, 由於係落地玻璃窗, 睇晒個景, 我諗旺角景應該日頭先最好睇啦掛, 但就有少少晒啫, 亦可以叫餐廳嘅人拉下窗簾嘅.我地2個都分別揀咗Weekend Brunch, course 2 + 3 (女仔應該食唔晒1+2+3咁多....)落order 後最快到嘅一定係飲品, 我揀係mint tea係一整壺, 我都幾鍾意飲茶, 呢個夠大壺啱晒我, 仲有薄荷味, 我fd揀咗凍mocha, 好大舊cream 呀course 2 揀咗 "黑松露炒蛋", 有片煎過嘅包+少少沙律菜伴碟, 片包似麥記豬柳漢堡果種, 但就無咁乾嘅, 而炒蛋好有黑松露香味, 伴住包食都唔錯架喎.另一個揀咗"雜莓醬窩夫", 基本上呢個係甜品, 但我fd 鍾意便由佢吧

我fd揀咗凍mocha, 好大舊cream 呀
另一個揀咗"雜莓醬窩夫", 基本上呢個係甜品, 但我fd 鍾意便由佢吧, 佢當頭盤食, 窩夫要即叫即做所以等嘅時間相對要長少少, 雜莓有d帶酸, 我好鍾意呢個口味, 我好怕死甜果種嘅, 雜莓加埋窩夫一齊食簡直係絕配呀
Main course : 手打和牛漢堡, 漢堡厚厚的, 口感適中, 有牛味有肉汁, 真的是手打感覺, 上面舖了片芝士, 2片包都略略煎過, 包身鬆軟, 配上薯條, 生菜, 蕃茄, 洋蔥, 酸瓜.
另一個Main course : 蕃茄醬海鮮意大利麵, 麵嘅軟硬適中, 蕃茄醬一般, 都幾多海鮮.
最後來個甜品作為完美的結尾, 由於前面2個course 嘅份量不少, 這個cheese cake 只有一口size 便剛剛好夠過口癮.
2017-01-21
午餐
2017-02-02 1294 浏览
今日係結婚週年紀念,平時死慳死抵都唔會食貴嘢,諗住今晚豪一豪氹老婆開心,點知。。。因為傳聞旺角有間樓上餐廳可以離到成個彌敦道夜景,所以訂咗呢間餐廳食晚餐全棟商廈都有好多食肆,廿五樓差唔多最高裡面環境都好黑好有情調咁!咁啱坐到窗口邊可以望到夜景一睇個餐牌真係幾貴先叫侍應俾杯水,原來要錢,仲要成$60支我叫咗個Set Dinner煎西冷扒,成$418包湯沙律南瓜湯係OK好飲,但係個色橙到咁有D驚!沙律普通冇特別講番個主菜,西冷扒un到爆!配菜只係薯蓉加幾片翠玉瓜,真係好cheap!橫睇掂睇都唔值呢個價老婆叫咗個$198嘅慢煮豬肋排賣相都係欠奉,不過佢個豬肋排起碼算林,配上薯角都OK最後埋單差唔多成也舊...真係離哂大嫂!

全棟商廈都有好多食肆,廿五樓差唔多最高
裡面環境都好黑好有情調咁!
咁啱坐到窗口邊可以望到夜景
一睇個餐牌真係幾貴
先叫侍應俾杯水,原來要錢,仲要成$60支
我叫咗個Set Dinner煎西冷扒,成$418包湯沙律
南瓜湯係OK好飲,但係個色橙到咁有D驚!沙律普通冇特別
老婆叫咗個$198嘅慢煮豬肋排
賣相都係欠奉,不過佢個豬肋排起碼算林,配上薯角都OK

最後埋單差唔多成也舊...真係離哂大嫂!
2016-03-13
2017-02-02 651 浏览
朋友們住在不同地點,似乎旺角這中心點比較方便。我們約在六時,可以看到很美得黃昏。食物味道不錯,每碟一人份量,賣相也好,可惜價錢比較昂貴。前菜:松露薯泥好味,不過比較多稀,我們想是加了比較多奶油吧。。其他小吃也不錯。我們點了炸薯,小雞肶,雞軟骨,三文魚沙律。三文魚沙律的賣想很象一個蛋糕,特別拍了照片,味道也好。主菜:點了意粉,飯,牛肋骨,三文魚。意粉和飯比較適合小朋友,牛肋骨做得很好,很棯。三文魚我沒有吃,但看起來不錯。

2017-02-01
用餐优惠
信用卡優惠
朋友帶我來到旺角呢個人多車多的地區食西餐,心諗好食極有限,怎料食物超有水準,不比一些酒店或星級餐廳遜色,總算呢位朋友冇介紹錯😊最好味係個特色雞鎚😋😋😋另外甜品非常特別,原個Orange fozen 咗,好得意又好好味😍
最好味係個特色雞鎚😋😋😋
雞鎚
青口
Orange  sobert
2017-01-23 707 浏览
旺角有一座大廈,坐在餐廳玻璃窗旁,可以享受旺角石杘森林的夜景,又可以享受著日落黃昏的咸蛋黃,不用走上山頂或中區,也可以享受美景美食。餐廳之名Sky726如餐廳環境,坐在餐廳之內如置身於半空之中。餐廳的主理人,曾於Amber、L'Atelier de Joël Robuchon等米芝蓮星級餐廳工作,菜式中加入fusion及現代化元素,所以餐廳fine dinning確實有一定的水準,最合適忙碌工作之後,前來吃個晚飯z,好好享受一番。************************Sky726,位於彌敦道726號的大廈高層之內,從電梯出來,便看著餐廳的環境非常之優美。餐廳的中間位置便是一個開放式的酒吧,左邊便是一排落地的玻璃窗,看著小許海景之外,還把大半個旺角映入眼簾,確實吸引。餐廳除了有散點餐牌,還有晚餐提供,晚餐包括了小吃、開胃菜、餐湯、主菜、甜品和飲品,以不同主菜便有不同的價格收費。Sky726除了晚上可以欣賞美景,下午前來也可以享受美麗的日落黃昏,所以餐廳也提供了Afternoon Tea Set,愛看日落昏美景的人仕,也值得考慮前來,兩者兼享。飲品餐牌,用上平板介紹,比傳統的餐牌

************************

飲品餐牌,用上平板介紹,比傳統的餐牌變得色彩更加吸引。飲品除了一般茶啡之外,還有啤酒,紅酒白酒、Cocktails或Mocktails提供,選擇也不少。
為了可以品嚐多些不同的菜式,所以選擇了一份晚餐,然後再散點食物。晚餐的首道菜式是小吃,用上煙三文魚擺放成一朵玫瑰花一樣的賣相,也很吸引。
玫瑰花用上不少的煙三文魚卷成,三文魚之下便是餅乾,所以才能吃出如此乾脆的口感。煙三文魚又不會過咸的煙薰味,味道也算不錯。
'晚餐的第2道菜便是開胃菜,金巴利煙雞肉沙律。除了煙雞肉之外,沙律當中還包括了雞蛋,青瓜粒、番石榴肉,所以色彩比一般的沙律為豐富。
沙律味道酸酸甜甜都很開胃,還有加入番石榴肉的清甜,青瓜粒和沙律菜的新鮮爽脆,作為開胃菜確是不錯的配搭。
墨西哥粟米 HKD68,把粟米切條型,加入醬汁而燒的,只是加了點辣粉,而不是燒焦了。
墨西哥粟米肉粒都幾清甜,帶點微辣的味道,而不只是加入了辣粉這麼簡單,還有點醬汁在其中,味道又幾惹味。
餐廳,沒有什麼不同的款色或味道。
餐包入口微暖,但又幾軟綿的口感,配上有鹽牛油又幾好味。
燒蕃茄大茴香雞絲湯 HKD85,單看上湯的色澤,感覺是南瓜湯,放了點蟹肉絲在其中,賣相都算不錯。
喝下一口時,蕃茄味都幾濃,酸酸甜甜又幾開胃,越飲越覺好飲。
香煎慢煮安格斯西冷伴有機蔬菜 HKD488,用上慢煮的方式把安格斯西冷煎至4-5成熟,粉嫩的肉色再配上牛清水成汁,看似簡單但確實不易煮旳好食。
切開西冷,沒有血水的浸出,感覺煎的有點過熟,但沒想到西冷肉質又腍,筋的部位不會韌。初初品噹西冷的味道覺得有點啖口,沒想到越吃越吃出牛肉的香味,沒有很多的醬汁也能吃出如此的肉味,只有新鮮食材才可以有這樣的質素。
726  Sangria HKD88,用上紅酒和生果調配的Sangria,份量都幾大杯。除了紅酒的Sangria,也可以選上用白酒調配的Sangria。今晚吃上牛肉,當然要配上紅酒在合口味道。726 Sangria紅酒味都幾濃,當中除了加上橙肉、還有表瓜,味道都幾清香。
70%鮮奶油朱古力伴朱古力脆,是為晚餐的甜品,很簡單的一件朱古力甜品,用上士多啤梨作為伴碟,也算不錯。
朱古力入口幼滑,朱古力味香濃得來又不會很甜,但又不會感覺苦澀味很重,愛吃朱古力人仕相信會愛上這甜品
晚餐還跟上一杯餐飲,凍檸茶茶味很清香,不像外國的紅茶味道,但又不會像中國紅茶的苦味濃郁,感覺也不錯。
  • 70%鮮奶油朱古力伴朱古力脆
  • 香煎慢煮安格斯西冷伴有機蔬菜
  • 燒蕃茄大茴香雞絲湯
  • 726 Sangria
2017-01-22 1285 浏览
之前上openrice見到呢間都幾多人讚,環境又好似幾有情調,所以就諗住試下係到同男友食晚餐慶祝生日。之前上佢網站見到set dinner $3xx@,但去到張menu唔同左同貴左 唔知係咪加左價定因為假日,不過好彩like & share facebook有8折,所以計返都是$3xx@我地叫左一份西冷同羊架set dinner。先講西冷牛扒,真係估唔到塊牛排薄到張紙咁,4百幾蚊一個set,我以為會好厚。唔厚都算 冇理由薄到咁 肉質又硬 唔好食 一啲都唔值呢個價。跟住到羊架 基本上好過牛排 但都唔係特別正,勉強接受啦。至於甜品,朱古力 cake。如果你中意食甜野就會好岩食 因為真是超甜,入面成舊朱古力 不是蛋糕。我地食到一半都冇食了。雖然食物質素真係麻麻,但服務員服務態度都ok,不過基本上食過一次都不會再來了。
跟住到羊架 基本上好過牛排 但都唔係特別正,勉強接受啦。
安格斯西冷
羊架
朱古力甜品
2017-01-22
生日
2017-01-22 638 浏览
今日同男朋友去食飯,搵左間樓上西餐廳,餐廳環境望到遠景,日落的話景色太美。Brunch餐牌,可以選擇多個套餐。烘得香軟的麵包,入口鬆軟軟熟,香草味道清香。洋蔥忌廉湯。濃濃的忌廉入口膩膩的,洋蔥不見了只有忌廉的味道。雜莓醬窩夫。窩夫不太香脆,蛋味突出濃厚,雜莓醬份量香濃豐富,酸甜滿足,伴上忌廉入口幼滑。香煎比目魚。魚肉滑溜外層煎得香脆香口,調味可以再加重,薯角炸得香脆,伴上豆角和蕃茄。美美的朱古力咖啡。藍莓芝士蛋糕。
Brunch餐牌,可以選擇多個套餐。
烘得香軟的麵包,入口鬆軟軟熟,香草味道清香。
洋蔥忌廉湯。
濃濃的忌廉入口膩膩的,洋蔥不見了只有忌廉的味道。
雜莓醬窩夫。
香煎比目魚。
美美的朱古力咖啡。
藍莓芝士蛋糕。
2017-01-22 604 浏览
今日同女朋友去旺角食飯,本身想試試朗豪坊Monchhichi主題餐廳,點知人流太多所以轉左去食樓上西餐廳。餐廳景觀好靚,高處地方望到遠景。鮮果沙律。新鮮生果沙律,鮮甜開胃。黑松露炒蛋。濃香黑松露入口菌味濃厚,雞蛋不算嫩滑但是蛋味突出,伴上烘脆的鬆餅。蕃茄醬海鮮意大利粉。茄味濃郁鮮甜,海鮮尚算酸甜爽口,沒有雪藏味道,但茄味可以再更酸香。英式紅茶。藍莓芝士蛋糕。芝士幼滑入口濃郁,餅底脆脆的,藍莓醬酸香不膩,份量不多,整餐好滿足。
餐廳景觀好靚,高處地方望到遠景。
鮮果沙律。
新鮮生果沙律,鮮甜開胃。
黑松露炒蛋。
蕃茄醬海鮮意大利粉。
英式紅茶。
藍莓芝士蛋糕。
2017-01-19 1600 浏览
愛熱鬧的我最喜歡去旺角行街,今天相約朋友前來旺角鬧市沾沾熱鬧氣氛,晚餐就交由朋友做主決定了。我問朋友旺角雲雲食肆,為什麼選這間?朋友說,因為這里可以望著旺角鬧市進餐,而又不失舒適程度。Sky726位於25樓,確實是有居高臨下的感覺。落地玻璃窗可以一覽旺角夜市的繁華,自我感覺高貴起來。場內燈光昏暗,配合背景的輕鬆音樂,令人特別放鬆,所有煩惱拋之腦後。枱上的蠟燭增加情調。我非常滿意朋友的選擇。滿面笑容的服務生端上今晚的餐湯:蘑菇湯。細心地把湯匙呈上,我盛一小匙放入口,感覺口感滑得很,蘑菇味香濃可口。令人心情開敞,期待主菜的光臨。聽說這馬頭魚每日都新鮮入貨,所以數量有限,上次來的時候緣限一面,這次決定一試。外表金黃可人,魚鱗被炸得片片分明,放入口中,嘩然一聲,魚鱗很香很脆,把肉汁鎖住,馬頭魚肉嫩滑可口,肉汁豐富。兩者結合就形成外脆香內嫩滑。簡直天衣無縫,令人一試難忘。外表吸引的粉紅色是我的致愛。加上紅莓的裝飾更加迷人。還好不太甜令層次豐富,喝一口完全把我也一併熔化了。一個完美的西餐,必須有甜品,最愛朱古力的我,今晚仍然選擇朱古力。果然不失望,朱古力入口即溶,又香又滑,甜度適中,偶然咬一小口朱
我問朋友旺角雲雲食肆,為什麼選這間?

朋友說,因為這里可以望著旺角鬧市進餐,而又不失舒適程度。
Sky726位於25樓,確實是有居高臨下的感覺。
落地玻璃窗可以一覽旺角夜市的繁華,自我感覺高貴起來。

我非常滿意朋友的選擇。

令人心情開敞,期待主菜的光臨。

Frozen  Berry  Punch
70%鮮奶油朱古力
一個完美的西餐,必須有甜品,最愛朱古力的我,今晚仍然選擇朱古力。果然不失望,朱古力入口即溶,又香又滑,甜度適中,偶然咬一小口朱古力脆脆,增加口感,這個無懈可擊的朱古力甜品為今晚晚餐劃上完美句號。

2017-01-18
Frozen  Berry  Punch