2021-11-07 252 浏览
萬聖節想感受一下熱鬧氣氛,與朋友去了中環一趟。趁時間尚早先醫肚,見網上介紹 sliders 的餐廳,個人喜歡 sliders 多於大漢堡,一於試試。Sliders 款式多得選擇困難,見到有 tasting menu,兩人可選4款sliders、1沙律、2小食,還有甜品,十分豐富。Roasted Pepper Mozzarella -用上清甜的紅彩椒、黃彩椒和車厘茄,還有清新的 mozzarella。Cauliflower pops -炸椰菜花粒香脆,每口一小粒,不油膩又較健康。Mexi-corn - 香甜粟米粒加上青瓜和蕃茄粒,拌勻 sour cream 及紅椒粉,充滿墨西哥特色。由於節日運輸關係,餐廳不夠 mini-buns,改以半個普通 bun size 端上,無減風味。Classic (右) -先來個牛肉漢堡,用上濃郁和牛肉,配洋蔥、生菜、醃青瓜、蕃茄和半溶芝士,經典美味。Miso Sakana (左) - 以蘋果味噌醬醃製的魚柳,嫩滑中帶甜,配雜菜沙律及火箭菜等,一試難忘。另外兩個 sliders 選了素食,左邊的 Desi beet 中間的 patty 炸得脆口,裡面是紅菜頭

Roasted Pepper Mozzarella -

Cauliflower pops -
炸椰菜花粒香脆,每口一小粒,不油膩又較健康。

Mexi-corn -

Classic (右) -

Miso Sakana (左) -

另外兩個 sliders 選了素食,左邊的 Desi beet 中間的 patty 炸得脆口,裡面是紅菜頭溶,混入芒果酸甜醬,酸酸甜甜的,非常可口,有驚喜。右邊的 Fantastic Mr. Fungi 用上 bbq 醬煮的蘑菇,加入牛油果、菠蘿等,彷彿是手撕豬肉,惹味。

Avocado Macha -
是夜甜品缺貨,改了smoothie,更合心意,有淡淡抺茶香的 smoothie,加入牛油果令其更香滑。

還有 Peach, Apple & Lemon Tea

食畢捧腹,每款 slider 各有特色,下次要試其他款。
2021-11-07 30 浏览
Wingman旗下開左Sip & Slide,呢間主打迷你漢堡🍔嘅酒吧餐廳,試業期間呢度午市人唔多,裝修美式嘅設計。餐牌有2人tasting menu,都幾多嘢食。沙律揀左Yuba Yuzu Fettucine,原來係用左豆腐皮替代麵條,加上柚子醋,整體好有驚喜。Sliders揀左以下:Peking Quack - 北京填鴨,上面仲有鵪鶉蛋,賣相幾特別。Triple B - 經典嘅牛肉漢堡,特別之處係用左Beetroot Jam。Miso Sakana - 通常漢堡用炸魚,呢度用嘅係煎魚,滑身好多,用味噌調味。Texas Blue’s - 手撕豬肉,加上厚醬椰菜沙律,感覺清新。呢度嘅漢堡都落幾多沙律菜,呢點幾欣賞。Sides揀左Sweet Potato Fries仲有Truffle Mac and Cheese。個Mac and Cheese落嘅芝士唔係平時嗰種結身拉絲嗰啲,重點集中係面頭嘅松露。而番薯條就甜甜地又脆身,又唔會炸得太過分。甜品亦唔會太甜。飲品我地揀左BlackBerry Earl Grey仲有Oolong Ginger Tea,都好清新。

Sliders揀左以下:

呢度嘅漢堡都落幾多沙律菜,呢點幾欣賞。

甜品亦唔會太甜。

2021-10-20
午餐
2021-11-06 203 浏览
Halloween🎃前夕當然要去蘭桂坊感受一下節日氣氛, 去玩之前當然要食d野啦, 於是小妹同朋友就去左附近一間新嘅樓上舖試下! 一入到去就見到好多魷魚遊戲🦑嘅裝飾, 而d Staff都換上左魷魚嘅costumes, 周圍亦有大量萬聖節裝飾比你打卡, 而每一張枱更設有魷魚遊戲入邊嘅其中兩款經典小遊戲! 一開始店員仲送左2 shot🥃比我地warmup一下🌟Ferrero Rocher🍫🍼上面插住左兩粒金莎朱古力係枝飲管上, 飲落味道香滑濃郁, 味道唔算太甜幾好飲🌟Mexi-corn沙律非常有墨西哥風格, 由有五顏六色嘅椒類同香甜粟米🌽混合而成, 食落幾清新, 口感爽脆🌟Yuba Yuzu Fettuccine(VV)🍄🥗E款沙律有點似中菜, 因為用左腐皮同大啡菇整成, 份量幾足, 柚子醬汁酸酸地, 大啡菇同腐皮都吸曬D醬汁食落冰冰涼涼幾開胃!🌟Sweet Potato Fries🍠🍟幼蕃薯條炸得非常香脆可口而且份量幾多, 配埋自家製秘製醬汁更惹味, 完全係一條接一條咁食!🌟Triple B🍔主要由和牛漢堡扒🥩, 芝士🧀, 煙肉🥓同巴馬火腿整成的, 煙肉嘅煙熏味, 巴馬火腿嘅鹹香味加埋厚

🌟Ferrero Rocher🍫🍼

🌟Mexi-corn

🌟Yuba Yuzu Fettuccine(VV)🍄🥗

🌟Sweet Potato Fries🍠🍟

🌟Triple B🍔
主要由和牛漢堡扒🥩, 芝士🧀, 煙肉🥓同巴馬火腿整成的, 煙肉嘅煙熏味, 巴馬火腿嘅鹹香味加埋厚厚嘅和牛漢堡扒食落滿足感up!

🌟Classic🍔
食漢堡包永遠都緊係要整番個經典口味食下, 咬落去超juicy, 肉質厚實而且牛味濃郁, 簡單又好味

🌟 Fantastic Mr. Fungi🍔
漢堡包外型有點似日本嘅炒麵麵包, 一邊包住bbq蘑菇絲🍄, 菠蘿🍍, 牛油果🥑同菠菜, 口感豐富, 味道幾特別嘅素漢堡包

🌟South East
入面包住爽脆惹味嘅豬頸肉同木瓜絲, 食落微辣帶點薑味幾醒胃
2021-10-30
2021-11-05 57 浏览
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️啱啱先發現我原來無乜點介紹過中環嘅餐廳😂 話說近排放工去咗呢間新開無耐嘅「Sip and Slide」,見佢主打迷你漢堡包好似好正咁😍🍔一入到餐廳已經見到好多「魷魚遊戲」嘅擺設,staff仲著哂costume,又有得俾我哋玩遊戲(輸咗仲有免費shot 🥃),不得了🙌🏻 嘢食方面就叫咗Tasting menu for 2,都只係每位$178都已經好豐富可以試到好多嘢💁🏻‍♀️啱晒我呢啲勁貪心咩都想食嘅人🐷⭕️ Gourmet Sliders x 4🍔 Triple B 和牛厚底又Juicy!咬落去啲肉汁真係會爆出嚟,加埋芝士、煙肉同Parma Ham更加香口,醬汁用咗甜甜嘅紅菜頭醬,味道平衡得好好 👍🏻🍔 Peking Quack 填鴨醬有驚喜✨北京填鴨配上京蔥、青瓜同填鴨醬真係還原到北京填鴨嘅味道,再夾住隻煎鵪鶉蛋,真係估唔到呢個漢堡配搭竟然又夾到咁好味喎💯🍔 Nash 雞肉用buttermilk浸完再炸,肉質特別軟嫩入味,配埋Ranch sauce非常惹味的呢🤤🍔 South East 豬頸肉配上大量青木瓜沙律,酸酸辣辣好
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

⭕️ Gourmet Sliders x 4

🍔 Triple B

🍔 Peking Quack 填鴨醬

🍔 Nash

🍔 South East
豬頸肉配上大量青木瓜沙律,酸酸辣辣好有泰式風味幾特別🇹🇭

⭕️ Artichoke & Portobello (salad)
呢款沙律比較少見,爽口嘅artichoke同肥厚切塊大啡菇,配埋核桃醬成個配搭幾新鮮。

⭕️ Popcorn Chicken (small plate)
酥脆香口,作為小食定送酒都好啱,一口size一啖一粒真係食極唔停🐔😋

⭕️ Truffle Mac & Cheese (small plate)
即叫即焗,上枱時熱辣辣,聞到好香嘅松露味🍄食落芝士味香濃,一定要趁熱食佢感受嗰種邪惡感😈

⭕️ Triple Chocolate Hazelnut Cake
呢個簡單又滿足嘅甜品🍰蛋糕最上面搽滿朱古力醬,中間係榛子雪糕,再下層就係朱古力蛋糕同脆脆,口感層次豐富。
2021-11-05 81 浏览
平時面對眾多口味的漢堡,也會有選擇困難症的出現,因為份量比較多,每次只能選擇一款。中環這間新開的餐廳主打迷你漢堡,可以品嚐更加多的口味,而且款式好創新,充滿特色。除了單點外,還可以選擇二人或四人套餐,跟女朋友就選擇了Tasting menu for 2 - $178/pp1 Salad, 4 Slider, 2 Side Dishes & 1 Dessert。Salad:Yuba Yuza Fettuccine以冰凍的豆腐皮製成的意大利寬麵條,中間有些肉厚多汁的大啡菇,加上酸酸甜甜的柚子醬汁,好清新開胃。Slider:Triple B漢堡扒以和牛打成,特別有牛肉味及鬆軟的口感,加上半溶化的芝士、煙肉及Parma Ham的脂香,特別惹味。最特別的地方是底層麵包塗滿紅菜頭Jam好香甜。South East有幾片爽口香口的燒豬頸肉,重點是那辣中帶點酸甜的拉差辣椒醬,充滿東亞亞風,辣度還頗辛辣呢!還夾有一條條的木瓜和肉醬平衡一下。Miso Sakana香脆多汁的炸魚柳特別以蘋果味噌調味,味道特別清甜;加上椰菜絲、酸瓜、火箭菜和芥末蛋黃醬,充滿和風。Peking Quack中間一條條的手撕鴨,煙

除了單點外,還可以選擇二人或四人套餐,跟女朋友就選擇了
Tasting menu for 2 - $178/pp

Salad:
Slider:
Peking Quack & South East

Peking Quack
中間一條條的手撕鴨,煙韌感較重,夾著鵪鶉蛋韭菜、酸瓜和大蔥,與蛋黃醬幾配合。

Side Dishes:
Popcorn Chicken
一粒粒的酥炸雞塊份量很多,外皮炸得完全沒有油膩感,咬開熱騰騰雪白的雞肉不乾柴,還有醬汁降低熱氣感。

Truffle Mac & Cheese
焗通心粉表面鋪滿松露和芝士粉,略帶焦脆,中空的通心粉吸收多餘醬汁,好邪惡。

Dessert:
多得滿溢的朱古力醬,認真看橫切面分為數層,夾著綿密香口的榛子,底層鬆軟的朱古力蛋糕,入口真的有點像金莎朱古力。

Drinks:
Rosemary & Passion fruit Gin Rickey - $90
酒底是Beefeater Gin,是烈酒之一,不過配合迷迭香和百香果,入口變得溫和帶點水果微酸味。
Avocado Matcha

Avocado Matcha - $85
奶昔打得綿密細滑,完全沒有冰塊感,入口好絲滑。牛奶和雲呢嗱味比較重,抹茶和牛油果剛好不會互相奪味,還有些微微香蕉味。
2021-11-04
Peking Quack & South East
Avocado Matcha
2021-11-04 27 浏览
上星期跟好友你試過呢間餐廳,覺得啲嘢幾好食,於是今日同埋同事一齊再試午市套餐幾抵食,我們叫了三個小漢堡加一款小食加一杯飲品先來一個清新又新鮮的沙律菜打開味蕾再來小食番薯條,炸得香脆的番薯條,入口充滿番薯香味,點上醬汁,味道更想一層樓另一小食Mexico corn, 一粒粒的黃金粟米和切粒的紫洋蔥,蕃茄和蔥花,再加上微酸的忌廉,這道菜清新又健康不想吃太多澱粉質的話,包可以轉為生菜,我們就揀三款是麵包,三款用生菜,這樣吃起來沒有那麼膩Classic 內有蕃茄洋蔥生菜,還有溶化的芝士包着美味的漢堡扒,入口非常香濃的牛味Miso Sakura,帶點甜的魚,煎得香口,內有青瓜,火箭菜加上Wasabi醬Peking quack 賣相有趣,煎熟了的小荷包蛋下,夾鴨肉,咬落濃濃的北京填鴨醬汁味道,夾著一片長長的青瓜,洋蔥和生菜,混和濃郁的醬汁味道另外三款我們將麵包轉為生菜, 這個方法很好,好啱減肥人士,店員提議我們這三款轉為生菜會比較夾Texas blus內裏有Smoked pulled pork, Mr Porter 蘑菇帶點辣,還有牛油果溶,紅蘿蔔絲, Fantastic mr fungi ,BB

午市套餐幾抵食,我們叫了三個小漢堡加一款小食加一杯飲品

先來一個清新又新鮮的沙律菜打開味蕾

Peking quack

另外三款我們將麵包轉為生菜, 這個方法很好,好啱減肥人士,店員提議我們這三款轉為生菜會比較夾Texas blus內裏有Smoked pulled pork, Mr Porter 蘑菇帶點辣,還有牛油果溶,紅蘿蔔絲, Fantastic mr fungi ,BBQ 蘑菇,牛油果,菠蘿,店員果然冇介紹錯,這三款的漢堡各有特色也很美味
2021-11-04 56 浏览
我地喺十月尾嘅時候黎食lunch,一入門口就見到大大副魷魚遊戲嘅棺材🎀同好多萬聖節佈置💀好有心思💕店員好親切咁介紹menu,我地想試多啲款色最後揀左Tasting menu for 2(salad x 1, sliders x 4 , side dishes x 2, dessert x1) $178/person.另外值得一提係服務貼心,食嘅過程杯水每次飲剩四分一嘅時候就有人黎加水,上菜嘅時候都十分有禮貌咁介紹菜色。值得加分💯.<Salad>✅Green Papaya & Pomelo 原價$68:超多木瓜絲💚酸酸甜甜好開胃!.<Side-dishes>✅Popcorn Chicken 原價$88:呢個炸雞粒勁脆卜卜😍真係好似食緊爆谷咁細細粒,口感好得意💕.✅Mexi-corn 原價$68.<Sliders>鍾意呢仲細細份好似迷你漢堡飽嘅size,可以試好多款唔同味嘅包😍 佢麵包質感係軟綿綿嘅😋 試左四款味都極力推薦,保持高水準,無一款會失望👍🏻✅Peking Quack必食之選💯💯💯Love!啖啖肉仲有粒香煎鵪鶉蛋🥚.✅Sir Lou

<Salad>
✅Green Papaya & Pomelo 原價$68:
超多木瓜絲💚酸酸甜甜好開胃!
<Side-dishes>
✅Popcorn Chicken 原價$88:
呢個炸雞粒勁脆卜卜😍真係好似食緊爆谷咁細細粒,口感好得意💕
✅Mexi-corn 原價$68
<Sliders>

✅Peking Quack
必食之選💯💯💯Love!啖啖肉仲有粒香煎鵪鶉蛋🥚
✅Sir Lou
我地問店員有咩好推介,佢就建議我地試下呢款魚柳包🐟結果梗係掂啦~ 除左魚柳仲有啲青瓜絲、紅蘿蔔絲同塔塔醬,味道好夾!
✅Mr. Porter
呢款屬於素包,味道主要黎自大啡菇同牛油果醬,配菜全部都係一絲絲,口感爽脆~
✅Texas Blu’s
最後呢款係慢煮豬肉絲,食肉獸就啱嗮啦🐷同樣十分滋味💕
<Milkshake>
✅Avocado Matcha 原價$88:
本身呢個應該係dessert蛋糕,但好似promote奶昔所以比我地揀埋。牛油果抹茶味相對一般奶昔無咁甜,值得一試👍🏻

走嘅時候店員比左兩張魷魚遊戲嘅邀請卡我地,上面寫住歡迎參加幾日後嘅魷魚遊戲主題萬聖節party🎃一張係sip & slide,另一張係wingman 嘅邀請卡。再一次欣賞佢地嘅心思👍🏻👍🏻👍🏻
2021-10-27
午餐
2021-11-03 13 浏览
係中環Wingman樓下開佐間新西式餐廳 見佢有tasting menu 想試下😆每樣食物都可以試少少 岩曬貪心但又胃口細既女仔🙈店員好好服務態度上每碟菜式時都會介紹一下🌟雖然係Tasting Menu但份量都唔少 最後超飽同食唔曬😂Tasting menu for 2 ($178/ppl)Roasted Pepper Mozzarella 🫑🧀必叫前菜‼️🔅呢個好少見一定要試😍烘烤甜椒加埋細細粒既蕃茄仔夠曬新鮮健康 仲有Mozzarella cheese🧀淡淡既奶香味口感軟綿綿 配合埋黑醋同香草汁食好開胃🥰🥰 唔會乾好juicy又色彩繽紛 做前菜一流🎉Sweet potato fries 🍠🍟 超級大兜既番薯條🍟新鮮炸起熱辣辣脆卜卜又甜甜地🤩加埋個類似千島醬十分開胃🙌🏻Cauliflower pops 炸佐既椰菜花肉變得林佐 炸完外脆內軟 炸粉夠薄💕點埋酸酸甜甜既汁越食越多☺️好味Triple b 🍔叫佐和牛同有Parma Ham既🍔 薄薄既芝士溶溶地包住厚切和牛🐮夠曬味同份量十足💥略嫌肉質有少少硬如果無咁熟就好South East 🍔 呢個係豬頸肉配青木瓜沙律配搭🔅加埋甜辣醬配搭都幾新

Tasting menu for 2 ($178/ppl)

Roasted Pepper Mozzarella 🫑🧀

Sweet potato fries 🍠🍟

Cauliflower pops

Triple b 🍔

South East 🍔
呢個係豬頸肉配青木瓜沙律配搭🔅加埋甜辣醬配搭都幾新穎🙌🏻豬頸肉都幾爽口 有少少fusion泰國菜feel👍🏻

Nash 🍔
Chicken burger 點少得‼️雞肉嫩滑Juicy唔會鞋口✨又有小小辣🤩不錯

Sir Lou🍔
食佐3款肉類梗係要食返啲魚🐟魚柳厚實外脆內軟 加埋啲蔬菜減低油膩感🔅

Blackberry Earl Grey Tea ($45)
黑莓有天然既水果甜味加埋Earl Grey 唔太重茶味 食佐咁多野可以fresh 一fresh 💥

Peach, Apple and Lemon Tea ($45)
正正常常有幾片新鮮蘋果🙈略嫌甜佐少少

為食指數: 3.8/5
性價比指數: 3.8/5
推介指數:3.8/5

2021-10-30
  • Roasted Pepper Mozzarella
2021-11-01 63 浏览
最近係網上見到中環新開咗呢間特色迷你漢堡店,好似幾特別,而且裝修充滿美式風情。所以呢日收工後就約左同事一齊去食。我地叫左個Tasting menu for two ($178/per person),套餐包括1 Salad, 4 Sliders, 2 Side Dishes and 1 Dessert,而且分量都不少,我哋食完都好飽。.📌Salad:Beetroot&Goats Cheese Salad沙律賣相好colorful,入面有橙、紅菜頭、羊奶芝士、合桃,食落味道酸酸甜甜,口感豐富,幾醒胃。.📌4 Sliders:🔹Classic和牛牛味香濃,外面煎得微香,食落充滿肉汁。漢堡入面還有蕃茄和生菜,加上芝士,味道互相平衡。.🔹Peking Quack第一次食北京填鴨漢堡,好特別。想不到味道又幾夾,入面有好多鴨肉,配料有火箭菜、京蔥、鵪鶉蛋,充滿京式風味!.🔹Mr.Porter (VV)大啡菇又香又多汁,入邊仲有好多口感綿密的牛油果蓉,配上拉差辣醬,充滿特色。.🔹Texas Blu's手撕豬肉係美國經典菜式,手撕豬份量好多,而且一點都不乾身,醃得幾入味。配菜還有生菜絲、蘿蔔絲等,加上
📌Salad:
Beetroot&Goats Cheese Salad

📌4 Sliders:
🔹Classic
🔹Peking Quack
🔹Mr.Porter (VV)
🔹Texas Blu's
手撕豬肉係美國經典菜式,手撕豬份量好多,而且一點都不乾身,醃得幾入味。配菜還有生菜絲、蘿蔔絲等,加上沙律醬感覺又fresh d!

📌2 Side Dishes:
🔹Truffle Mac & Cheese
通粉煮得爽口彈牙,充滿芝士松露味,好creamy,又不會好油膩。

🔹Homemade pom poms
薯波新鮮炸起熱辣辣,好香脆,入邊有滿滿的薯仔肉,重有蜜糖芥末醬點。

📌Dessert :
美式朱古力蛋糕真係好邪惡,朱古力味好濃,上邊還有朱古力醬。蛋糕口感creamy,入邊還有脆米和cream,增加口感,真的不錯。

📌Drink:
Blackberry Earl Grey Tea $45
淡淡的黑莓味,配上伯爵茶,感覺清新去油膩感。
2021-10-30 91 浏览
大家鍾唔鍾意食chicken wings…呢如果鍾意一定有聽過wingman… 佢地開左間主打做迷你burger既餐廳。呢度最特別既係以tasting memu形式…兩個人就可以叫4款burger…1個沙律同2…小食同甜品。坐低左店員好細心講解每款burger既特色。有成11款咁多。真係樣樣都唔錯。最後點左有和牛既Triple B…炸魚既Sir Lou…有手撕豬肉既Texas Blu's同埋大啡菇既Mr. Porter。沙律就點左roasted pepper mozzarella。小食就點左califlower pops同truffle Mac and Cheese。甜品點左new k yuzu cheese cake。野飲就叫左peach apple & lemon tea同sip's lemonade先黎個沙律先…由烤過燈龍椒配上香草醬同mozzarella…上面仲有車厘茄。再淋上少少類似黑醋既糖膠。呢個沙律唔錯…好開胃。之後就到小食 truffle Mac and Cheese 一黎到就聞到好香松露味配埋芝士好好味。而且通粉煮得軟硬適中。做小食好啱…因為都會幾漏下califlow

之後就到小食

califlower pops…炸過後椰菜花軟熟左…外脆內嫩…加上少少teriyaki sauce甜甜地味道唔錯

主角黎啦

triple b … 薄薄一層芝士包住和牛patty…牛肉味幾香燶同juicy…不過肉比較硬少少

sir lou 炸魚熱辣辣…魚柳脆外脆內嫩…加埋配菜唔錯

texas blu's 煙薰左既豬肉絲…加上coleslaw salad…酸酸味味唔錯

量後既mr. porter就用左大啡菇…d菇好juicy…vegetarian一個唔錯既選擇

呢度既 burger既包都唔錯…質感軟熟…入面烘過。

甜品cheese cake質感細軟…有d檸檬味既醬一齊食好味之餘又無咁滯…唔錯唔錯。

致於兩杯野飲都ok啦…

呢度裝修簡潔…地方唔係好大…不過播放住一d好chill既音樂…幾舒服。

除左食物質素唔錯外…要讚下呢度服務都好細心…每位員工都帶住好親切既笑容…

最尾都順應潮流…俾左兩張魷魚遊戲既invitation card我地…哈哈

• califlower pops
  • triple b
2021-10-29 34 浏览
Burger Tasting@中環在 社交平台專頁看到 Sip & Slide員工穿上 Squid Game costume宣傳 Halloween event,非常有玩味,而這裡的食物亦是具創意又美味。Tasting Menu for 2有 1 Salad + 4 Sliders + 2 Sides + 1 Dessert,可以試到很多 items呢! Bell Pepper Salad colorful 的樣子相當 eye-catching,燈籠椒中都有數顆鮮甜車厘茄,水牛芝士上添加青醬和黑醋平衡味道,惹味之餘不失清新 Sliders的口味別出心裁,看似迷你,但其實十分足料South East以是拉差甜辣醬配豬頸肉,搭上酸辣的青木瓜絲和薑絲,有種東南亞風味。 和牛漢堡加上煙肉和 Parma Ham,再用 Beetroot Jam 減卻膩感,在傳統漢堡中增添一點 twist 鴨肉漢堡鴨絲多肉汁,帶有海鮮醬的鹹甜味,當然也不少得京蔥、青瓜和蔥絲,彷如將北京烤鴨濃縮到漢堡中呢~ 最後一款是魚漢堡,魚柳煎香夾著爽脆 Coleslaw,豬牛鴨魚的漢堡都全試勻了~第一個 side 是 Popc
Burger Tasting@中環

South East

Sliders的口味別出心裁,看似迷你,但其實十分足料

Popcorn Chicken

第一個 side 是 Popcorn Chicken,炸得香口,雞皮特別脆。

Homemade Pom Poms

Homemade Pom Poms 口感似粒狀薯餅,脆口卻不油膩,沾醬略酸開胃。

Ferrero Rocher
甜品轉成金莎 Milkshake,Nutella 掛杯的視覺效果一流,甜度適中
Homemade Pom Poms
2021-10-29 43 浏览
-𝙎𝙞𝙥 & 𝙎𝙡𝙞𝙙𝙚🍔星期日想食個Light d 既Brunch 知道中環有間新開既迷你漢堡包店就過黎試下味😋餐廳格局都幾美式 又有霓虹燈係牆身主調既海藍色都好令 配木傢俬都好有retro 風🌊SLIDE MENU 有好多a la carte 揀如果想一次過食到多啲唔同味都可以好似我咁揀個tasting menu ✨Tasting Menu for 2 ($178/pp)(1 Salad, 4 Slider, 2 Side Dishes & 1 Dessert)🥗🍔🍔🍔🍔🥔🧀🥞🥗 Green Papaya & Pomelo 有薄荷葉 大量青木瓜 西柚 蕃茄仔仲落左啲酸辣汁 都幾refreshing 開胃🍔Classic (Wagyu, Cheese, Lettuce, Onion, Pickle)係典型既漢堡包 和牛意外地好juicy !!而且又厚切 幾好味 芝士勁多 流晒出黎~🍔Sir Lou (Breaded Fish, Pea Puree, Carrot, Cucumber, Rocket, Tartare)炸粉唔會好厚 係炸魚柳漢堡😋🍔 Miso Sakana (Apple
𝙎𝙞𝙥 & 𝙎𝙡𝙞𝙙𝙚🍔

主調既海藍色都好令 配木傢俬都好有retro 風🌊
SLIDE MENU 有好多a la carte 揀
如果想一次過食到多啲唔同味
都可以好似我咁揀個tasting menu

✨Tasting Menu for 2 ($178/pp)

🥗 Green Papaya & Pomelo
有薄荷葉 大量青木瓜 西柚 蕃茄仔
仲落左啲酸辣汁 都幾refreshing 開胃

🍔Classic
係典型既漢堡包 和牛意外地好juicy !!
而且又厚切 幾好味 芝士勁多 流晒出黎~

🍔Sir Lou
炸粉唔會好厚 係炸魚柳漢堡😋

🍔 Miso Sakana
(Apple Miso Fish, Ooleslaw, Cucumber, Rocket, Wasabi Mayo)
林芝蓮推薦1女: 配料同樣豐富
所以咬落都好有口感
魚肉都幾厚身 蘋果味噌唔算好突出
不過wasabi mayo 好醒胃 ✨

🍔Peking Quack
(Pulled Hoisin Duck, Quail's Egg, Leek, Cucumber , Spring Onion, Mayo)
林芝蓮推薦2: 手撕鴨肉都煮得好入味

茶底係外國式檸檬茶味 都唔會好甜既

🥤Avocado Matcha
本身會覺得牛油果加綠茶牛奶好奇怪咁
會飲落又出奇地夾 可能因為入面仲有
香蕉 Vanilla 雪糕 係似食甜品多啲~

整體黎講 主菜份量唔算多
不過菜式既配搭都好有新意 價錢合理
食物質素唔錯 都係值得一試✨✨

2021-10-23
  • Miso Sakana
  • Peking Quack
我成日食完一個包就飽,今次黎到呢間迷你漢堡包為賣點嘅Sip & Slide🍔 嗌左4款漢堡包呀!可散嗌或套餐($178/位),任君選擇。靚仔老闆及侍應都好nice,熱情地推介唔同食物,有選擇恐懼症嘅,絕對可以「店員發辦」。Roasted Pepper Mozzarella 沙律係要清清地開胃,所以呢個有蕃茄,有青椒,芝士嘅沙律好岩食,顏色又靚特別開胃。Triple B 🥩 牛肉漢堡,唔只彈牙牛扒,仲夾一層脆煙肉,香口好食。兩層包鬆軟,仲有醬汁,趁熱一絕。Sir Lou 🐟 炸魚漢堡,意想不到炸魚與甘荀條都係一種配搭。脆炸魚肉嫩滑,甘荀清甜,帶來不一樣的感受。Peking Quack 🦆 北京填鴨聽得多,鴨肉漢堡真係少見,裡面既鴨肉多到好似唔洗錢咁,滿滿鴨肉,唔擔心迷你包就唔夠飽。Fantastic Mr. Fungi (VV) 🥑 迷你漢堡款式多,上至牛下至鴨,仲照顧埋素食者既需要,不得不稱讚下。牛油果及菇比想像更岩key。Sweet Potato Fries ($68)薯條食得多,今次揀蕃薯條作為小食,份量好足夠。唔係蕃茄醬,唔係他他醬,驚喜係俾明太子醬,點住食辣辣的更惹味!Truf

Triple B 🥩

Sir Lou 🐟

Peking Quack 🦆

Fantastic Mr. Fungi (VV) 🥑

Sweet Potato Fries ($68)

Truffle Mac & Cheese ($78)

見親黑松露芝士都係意大利麵,今轉搞搞新意思,搭配通粉,都係好好食。份量又剛剛好,有4個包,食碗通粉,唔會做大嘥鬼。

Triple Chocolate Hazelnut Cake ($68)

朱古力控嘅首選,味道同金莎朱古力好似,仲有朱古力脆脆,簡直由頭到尾係完美清碟。

Peach, Apple, Lemon Tea ($45)

我地口味係如此相近,都係揀小清新飲品,淡淡果香好吸引。其中一杯加whiskey($20),果香與酒香混合,忍唔住飲多幾啖。

2021-10-27 27 浏览
早排朋友轉左工, 而公司係中環果頭, 所以佢經常都會係附近食飯。最近佢同我講話搵到一間隱世Burger店超好食, 非常推薦我去試下(因為我好中意食burger 😂 )。於是我就順便約埋佢放工一齊上去食Dinner。餐廳係轉角位既樓上鋪,如果唔係朋友帶我黎,都真係搵唔到🤭 入到餐廳都有少少surprise, 因為裡面放左最近好hit既「魷魚遊戲」的擺設 (配合番黎緊既Halloween👻🎃), D staff仲俾左Halloween既invitation card 我地, 後面真係有電話號碼 😆 有好心思既安排👍🏻 Menu入面有12種唔同既小漢堡🍔選擇 (包括唔同既風味), 好多款都好吸引, 心大心細唔知揀咩好就問下店員有咩recommendation 😅。佢地都好friendly, 介紹左幾款口味, 同埋講左2個小漢堡大概就等於一個正常burger既份量, 但係叫2個burgers 就可以一次過試到2種唔同味道既burger! 呢個concept 幾好, 所以我同朋友決定一人叫2款唔同味, 即係4個小漢堡。準備落單既時候發現原來有得叫Tasting Menu for 2, 每人$17

Menu入面有12種唔同既小漢堡🍔選擇 (包括唔同既風味), 好多款都好吸引, 心大心細唔知揀咩好就問下店員有咩recommendation 😅。佢地都好friendly, 介紹左幾款口味, 同埋講左2個小漢堡大概就等於一個正常burger既份量, 但係叫2個burgers 就可以一次過試到2種唔同味道既burger! 呢個concept 幾好, 所以我同朋友決定一人叫2款唔同味, 即係4個小漢堡。準備落單既時候發現原來有得叫Tasting Menu for 2, 每人$178就可以有1個salad🥗, 4個小漢堡🍔, 2個sides仲有一個甜品🍰, 超豐富, 價錢都好合理, 不過飲品唔包。但難得約到朋友出街食飯, 我地都有叫一杯飲品一齊share。

Salad:
Roasted Pepper Mozzarella

呢個salad好好食!!! 首先佢個紅黃椒處理過, 軟硬適中, 甜甜地而且無果浸草青味。佢同Mozzarella🧀 & 蘿勒醬 & 蕃茄🍅仔好夾, 整體感覺好fresh。而我最欣賞既係佢個意大利黑醋, 醋既酸甜香味好出, 質地稠身, 好似焦糖咁厚身, 好醒胃🤩🤩🤩

Sliders:
Classic

呢個係最經典既口味, 係用牛肉 (和牛), 芝士🧀, 生菜🥬, 蕃茄🍅, 洋蔥🧅同酸瓜🥒。味道係中規中矩, 但和牛既size比我想像中大, 而且都幾香幾juicy, 所以食落唔會乾。不過我自己就覺得個牛肉有少少偏咸, 但朋友覺得無問題。

Miso Sakana

Miso 即係味噌, 而sakana即係魚🐟, 所以一睇個名就知道係用左日本製既方法去整呢道菜。製過既魚柳好軟滑, 而且啖啖肉。加左生菜絲, 紅蘿蔔絲🥕同埋火箭菜令成個burger多左D咬口, 多番D口感就唔會只係得軟淋淋既魚肉同麵包咁單調。整體唔錯, 不過始終魚肉比較淋, 而且蔬菜都係切成絲狀, 切開burger時就好易切到好論盡。

Peking Quack

黎到第3個burger, 不得不提呢度既burger真係幾多元化, 岩岩食左美式🇺🇸同日式🇯🇵burger, 跟住就到中式🇨🇳既北京填鴨burger。一開頭仲諗緊點解個burger上面塊包歪左, 原來下面有隻鵪鶉蛋😂 切開隻太陽蛋, D蛋汁流哂出黎, 同D鴨肉絲融合埋一齊, 正! 鴨肉上碟前已經撕到變成條狀, 而且肉質細嫩, 配埋青瓜條, 京蔥, 京醬&蘿蔔絲, 濃味得黎又唔會覺得油膩!

Fantastic Mr. Fungi (VV)

最後呢款係素食漢堡, burger中間係用左磨菇🍄, 生菜絲🥬, 牛油果🥑同埋菠蘿🍍mix 埋BBQ醬整成, 簡單得黎都幾好味。不過同魚burger一樣, 將配料係軟身既絲狀食材, 要切開既時候就比較麻煩。

Side dishes:
Cauliflower Pops

外面炸到好似炸雞塊咁,但其實係椰菜花,炸蔬菜應該健康過炸雞既😆😆😆 佢個醬有少少似糖醋魚塊果種味,但又無咁稠身,感覺fresh少少。朋友係咁話呢個好好食,而的確佢係幾香口又唔heavy,食食下就會不自覺食左好多😂

Truffle Mac & Cheese

呢碟通心粉比我想像中乾身,唔似坊間果d芝士通心粉,d芝士多到拉絲咁。第一啖既感覺係松露味好出,村機迷應該會好中意,但相對之下芝士味就淡好多。不過如果呢個菜式既濕潤度可以高少少,應該會更好。

Dessert:
New York Yuzu Cheesecake

呢個蛋糕唔係果種好實心既cheesecake🍰,係中間仲好似食到雪葩既感覺,味道酸酸甜甜,解膩一流。不過我略嫌佢個柚子醬太濃稠,開稀番少少會無咁死甜。另外值得一提既係佢地作為裝飾既士多啤梨🍓比我想像中甜!!! 係有點surprised既。

Drinks:
Ferrero Rocher ($85)
Ferrero Rocher

呢杯飲品係另外加的, 一場黎到就食好少少! 因為我好中意食Nutella, 所以係menu一見到就揀左呢個。呢個奶昔好濃郁! 奶香好到位, 加埋榛子醬, 雲呢拿雪糕🍦同埋上面既cream, 真係好正! (當然都好heavy, 飲完又要努力做運動🤣) 好好笑既係佢地係飲管既頂部篤左一粒金莎, 要飲就要食左粒金莎先🤣 不過我好欣賞佢地用環保飲管, 為地球出一分力! 🌍
2021-10-27 11 浏览
放工去左中環,搵到間隱世西餐廳食迷你漢堡bell 😋.👅 4個迷你漢堡(Classic//Triple B//Sir Lou//South East)🍔Classic: 呢個係和牛小漢堡,食到個牛味同其他牛肉好唔同,又夠juicy,加埋芝士生菜同蕃茄,好好味呀😘.🍔Triple B: 呢個都係和牛飽飽,但加左紅菜頭醬,仲有Parma Ham食落咸咸地,又帶有紅菜頭甜甜地嘅醬,新鮮感大增!.🍔 Sir Lou:呢個係炸魚飽加豌豆蓉,唔好以為佢個炸魚好漏,滴幾滴旁邊嘅檸檬汁,完全係有refresh嘅感覺呀😍.🍔 SouthEast: 呢個係豬頸肉飽,配上木瓜薑整成嘅是拉差醬,味道好新奇,食到豬頸肉嘅肥但又有辣醬中和,岩岩好呀😋.👅 Roasted pepper Mozzarella 呢個沙律勁好食😂😂😍😍最特別係佢個醬,酸酸甜甜又杰杰地,加埋烤過嘅紅黃椒,食落好新鮮之餘,唔會食到peppery嘅草青味😋.👅 Homemade Pom poms 呢個Pom Pom係佢地自家炸薯波波,薯仔切成幼條條,再加埋嘅混合香草同薯泥,炸成波波之後點埋旁邊個蜜糖芥末醬,又係出奇好味🤤.👅 Truffle
放工去左中環,搵到間隱世西餐廳食迷你漢堡bell 😋

👅 4個迷你漢堡

👅 Roasted pepper Mozzarella

👅 Homemade Pom poms

👅 Truffle Mac & Cheese

呢個Mac& cheese 比我想像中無咁重口味,少左一入芝士嘅濃但多左好多黑松露嘅香☺️我好鍾意食黑松露,所以呢個通粉都好岩我食😛

👅 New York Yuzu Cheesecake

呢個芝士蛋糕好refresh呀😍食完重口味漢堡,食個柚子蛋糕,用酸酸甜甜refresh 返個味蕾,係完美嘅句號呀