招聘中
月薪
$16,000-$19,000
月薪
2014-08-19 3148 浏览
九龍塘出名次次都要排隊,次次經過都見到有好多人。甘次早點嚟,想吃下午茶。不過都係好多人。唯有外賣係出面吃。距d cake都好吸引,價錢都五太貴。15蚊買了個好多士多啤梨酥包。賣相好吸引,不過士多啤梨可能五係當季所以有點酸。不過酥皮好脆,仲有奶黃餡。真係好抵吃。乳酪杯大概係34左右。好足料,好滑。希望下次嚟可以入去慢慢嘆啦。
距d cake都好吸引,價錢都五太貴。
乳酪杯大概係34左右。好足料,好滑。
希望下次嚟可以入去慢慢嘆啦。
2014-08-17
外卖自取
2014-08-18 2972 浏览
因為朋友生日想吃,所以便慕名前來一試。主菜方面,點了3款share,包括白酒蜆意粉、英式allday breakfast和pizza主菜食物水準算不錯,當中以pizza最為美味,而allday breakfast除了蛋較為無味外也不錯 但相比下,白酒蜆意粉就略為遜色,蜆肉有沙,而意粉亦較硬,若蜆肉能不連殼上就更好了 因為是朋友生日,當然少不了蛋糕 我們點了兩款,分別是香蕉批和檸檬撻檸檬撻酸度很足,配上最上的忌廉吃剛好 而香蕉批也不錯,餅底香脆,甜度適中 餐廳環境不錯,望着溜冰場,加上桌上的蠟燭,很浪漫,而且食物水準不俗,作為慶祝生日的地方非常不錯
因為朋友生日想吃,所以便慕名前來一試。

因為是朋友生日,當然少不了蛋糕

我們點了兩款,分別是香蕉批和檸檬撻
檸檬撻酸度很足,配上最上的忌廉吃剛好
而香蕉批也不錯,餅底香脆,甜度適中
2014-08-17 2811 浏览
難得嘅同學聚會,揀咗simply life 食晚飯。其實都唔係第一次食,所以都習慣等候時間特別長。入到去服務態度好好,座位亦相當舒適。但係最重要當然係啲食物啦。我叫咗個漢堡包,肉汁非常多,個包亦相當鬆軟。但最好味就一定係個汁,攪埋好好食。至於我有同學叫咗塊扒食,六成熟,入口即溶。最後叫埋佢啲cake,都係鍾意傳統嘅朱古力,好滑,好好味。間中食一次,聚會一定係首選。
朱古力蛋糕
漢堡
题外话/补充资料: 記住早啲去排隊,因為真係幾時都咁多人。
2014-07-02
  • 漢堡
2014-08-15 2581 浏览
同一層舊舖食過幾次,舊址坐出外面,好有渡假feel,今日都係第一次到新舖,新舖比之前大好多,反而坐裡面會舒服啲,餐廳露天位對正溜冰埸,感覺無咁開揚,因為好耐無嚟食,所以有啲掛住佢。知道呢度又係排字堆,所以11前到,但已見小人龍,幸好吾駛15分鐘,便安排入坐,其間我响餐廳玻璃外,可清楚睇到整餅師整餅的過程,好吸引!我同老公,仔仔三人只order咗二個set lunch,  Parma Pam pizza &  芝士奄例蛋,因為呢度啲餐份量頗大,其後當然吾少得order出色嘅麵包啦,磨菇餐湯有磨菇粒~好味,果然個pizza真係好多,每人有二大塊~真材實料,至於芝士奄例蛋就真係失敗,溝得太稀,完全無蛋味,好怪雖然飽,但怎少得甜品呢!花多眼亂下,最終order咗杏仁cinnamon 樹頭包,香蕉朱古力tart~好味,套餐加少少錢杯咖啡就可轉cappuccino愉快快滿意的一餐

知道

愉快快滿意的一餐

2014-07-13
$100 (早餐)
  • Parma ham pizza
There are MUCH worse when it comes to restaurants in a shopping mall. SimplyLife is certainly above average. The wait time can be discoraging, but if you want a comfy brunch/lunch, this beats anywhere else (except Ricepaper doenstair; it's about the same with a different menu). I had grilled duck breast with veggies. The potatoes were good, just like how it's done in North Amercia. Some of the veggies however was soaked in grease. I'm not sure if it's from the sick breast or some extra dose of cooking oil (it didn't taste/smell like olive oil). The black sesame blueberry hazelnut mousse cake was very good. I tasted all three favours. Highly recommended. If you're traveling from the West, you'll probably prefer this place to the others (unless you're looking for Dim Sum).
2014-08-15
  • Black Sesame Blueberry Hazelnut Mousse Cake
2014-08-14 1825 浏览
等佐一個鐘左右終於入座,用餐時間係個半鐘,因為唔係第一次嚟,自己亦都會帶用有同家人嚟食,所以個menu幾乎可以背到出嚟 menu幾乎唔會點改,來來去去都係嗰啲,你可以覺得佢單調、無新意。但我認為一間餐廳唔一定要有好多選擇,重要嘅係有特色同食物好食而且可以keep到水準! 叫佐野食之後,店員就會送上麵包(一般dinner二人就會比三嚿, lunch就係伴碟一嚿) 全部都係simplylife 自己廚房每日新鮮homemade嘅,用料靚而且係好有份量嘅面包。每次嚟都好期待到底餐湯同餐salad係咩,(呢個係會不定期轉嘅),食材新鮮,特別係salad嘅菜。French beans salad 好fresh,皆因個汁有少少甜酸而且啲菜好新鮮,嗰片橙好甜,好好食主菜叫佐我至愛嘅black truffle mushroom homemade tagliatelle個汁好濃black truffle 味,無太多外加嘅調味,mushroom好新鮮好大粒,份量適中,適合vegetarian  另外呢個主菜係rib eye (10 oz.) 配上蛋黃醬,個扒好"林" ,唔點醬係原汁原味,好juice 個醬

個醬都好夾,令到個dish更creamy
 伴碟嘅薯條好熱好脆,新鮮炸起但唔會 "油lum lum",香煎番茄同芥蘭,正

其實出街食野就係怕重味精、太咸唔健康,食完個口勁乾要狂飲水。但呢間係例外嘅一間

另外,呢間餐廳嘅環境好有外國cafe shop嘅感覺,好悠閒,氣氛好好,絕對係約會、fds gathering嘅好地方。homemade嘅包都可以買走,絕對同麵包店賣嘅有過之而無不及,食得過!(如果啱時間weekday n weekend 2030/2100後都會有平麵包賣,早到嘅可以排隊等買,因為比正價平得多)
2014-08-14
  • Black truffle mushroom homemade tagliatelle
2014-08-12 2629 浏览
去到九龍塘又五想食food court好似有d頹我地又五系太肚餓,跟住就去左排好長好長龍既simply life個經理勁好人,系我地排隊個陣仲排麵包俾我地食,雖然好硬,食到口都軟埋:P終於入到去,幾貴都加錢要南瓜湯同麵包,真系好好味:))跟住食左個番茄意粉,麻麻地啦,不過都接受到既:)餐飲仲有orange tea,杯入面有塊橙都幾搞笑,下次黎要試下d cake!!勁令!!可惜我地太飽,真系一d都食唔落,有d遺憾:(
去到九龍塘又五想食food court好似有d頹
2014-08-11 1904 浏览
下午3:30到5:30是cake and pastry时段,所以没那么多人排队,而且和友人走着走着就累了,顺便就先坐下来吃点蛋糕,然后再逛等了2-3分钟就有位子了,一坐下来就赶快order了蛋糕,蛋糕和pastry或者tart都有很多选择,在外面还可以看到制作过程,所以都比较新鲜。我们order了香槟strawberry sponge cake和栗子tart.这个strawberry cake颜色很丰富,卖相好看,而且味道也很好,层次很清楚,而且有香槟的味道,上面的jelly也好吃,cream非常滑,整个蛋糕不油腻,很清爽,不会太甜栗子tart味道很突出,栗子蓉很好吃,很滑,下面的tart也不会很干很硬,不像有些很硬的底根本硬到切不动。而且tart有果仁的香味,个人认为有榛子或者核桃的果仁伴在里面,很香很好味,而且我觉得最值得赞赏的是上面的巧克力饼都是用那种比较好的香滑朱古力如果不用排队的话,会再来试其它的蛋糕因为太多种选择了

如果不用排队的话,会再来试其它的蛋糕因为太多种选择了
2014-08-09
2014-08-04 2746 浏览
第一次嚟食下午茶,嘩!原來排隊嘅人唔少得過晚餐排隊的人,不過見到價錢亦唔貴,唯有排下啦~等左20分鐘到就可以入去了,一行8人都坐得很舒服,餐牌亦冇咩選擇,好快就決定了,先嚟2個牛肉burger,賣相不錯,薯條好味,不過牛肉就燶左,食落去好大燶味,其實好想換,不過2個都係咁又見侍應好忙就算了,雞肉burger好d,冇燶味,個fig lime tart賣相好靚,食落去就超普通,冇咩lime味,個tart底又普通,blueberry yogurt 杯好甜,其餘的甜品都一般,值得一讚係杯朱古力,夠濃同滑
,先嚟2個牛肉burger,賣相不錯,薯條好味
,不過牛肉就燶左,食落去好大燶味
2014-08-02 3310 浏览
其實小妹公司樓下正正simplylife😒見證住長期打蛇餅😅 不過只食個一次lunch又不是特別好食😒就無再去了 不過就成日食佢啲包同蛋糕👍正 今次竟然連續兩個周末去食brunch😂連我自己都意外😂我終愛burgers😁 當然兩次都係佢🍔牛肉成吋厚👍不過你就唔好要求佢好有牛味囉😂薯條同個蕃茄洋蔥就真係ok喎👍Parma ham pizza😳大件夾抵食🍕夠熱夠脆夠芝士👍其實枱枱都係叫依兩樣咁制😂Smoked salmon bagel ☺️個蛋都堅滑😳 Banana pie, raspberry truffle cake, mocha cake 係30個大洋依個range真係👍依度勝在坐得夠舒服☺️128一個餐包沙律包杯野飲,大食如黑洞肚既我都飽到上耳仔😂 唯一不足就係餐飲只可選涷茶或汽水😒女仔想飲熱野就……😂加12個大洋 不過都會俾埋杯涷茶或汽水你😂因為包埋囉😂

今次竟然連續兩個周末去食brunch😂連我自己都意外😂

Smoked salmon bagel ☺️個蛋都堅滑😳

2014-08-02 3230 浏览
同肥柑太睇完戲,行行下又有dd餓,見到simply life唔多人就提議去試下。柑太一向都係鍾意elegant既店舖,呢間simplylife就完全合晒佢心意。門口放左一大排凍櫃畀食客睇下各式各樣既甜品,眼球上既刺激唔單只係食物上,就連四周既色配同簡約既裝潢都令幫襯既食客無啦啦升幾個呢。雖然畀人覺得高檔次,但價錢卻出奇地平民,一件餅三十幾蚊?一杯野飲又係三十蚊?點做生意架?咁平?最緊要係好食又好飲先抵死。一杯latte沖調得剛剛好,入口無燒焦既咖啡味,奶味適中,拉花亦唔變形,配合歐式格調既杯下,每一啖畀到你既唔係集團式咖啡店既中產,而係上流社會既品味。草莓芝士餅個餅底有少少鬆,而草莓味道幸好唔係太酸,雖然分量比較小,但作為下午茶就剛好。丹麥條就脆下,入面既吉士醬唔膩,而配合野莓既酸就更能帶出吉士既甜,同埋蘇皮既脆同埋層次。慢慢二十分鐘左右既下午茶,食住價廉物美既食物真係覺得係享受。下次有機會要再試埋午餐同晚餐。而柑太亦叫我下次買個火焰蛋糕畀佢做生日。

Latte
草莓芝士餅及野莓丹麥條

2014-06-22
Latte
草莓芝士餅及野莓丹麥條
2014-07-31 2306 浏览
友人約六點半先行排隊,不久已可進入餐廳,用餐時間一個半小時。先來餐前麵包,內裡鬆軟好吃。接著分別點了火箭菜沙律($128)、肉眼扒($198)、跟餐每人加$30,包餐飲、餐湯或沙律,早前來吃過,知道餐廳的蔬菜很新鮮,所以套餐點了沙律。感覺很新鮮,第一次嘗試橙茶,不過一向慣飲無糖凍檸茶,故略嫌稍甜蔬菜很新鮮,用酸汁(醋?)混合。另外青瓜用黑胡椒混合過,與一般青瓜沙律有別。又是沙律,三大塊ham鋪面 加埋?醋混合同新鮮蔬菜,正(心心眼),中間有一兩塊菜有少許變黃,但大致整體非常好。主菜牛扒,Medium,肉質嫩而香,底部有薯條、蕃茄同西蘭花~莖 好搞笑,第一次食莖。
先來餐前麵包,內裡鬆軟好吃。

又是沙律,三大塊ham鋪面
好搞笑,第一次食莖。
2014-07-30
  • 火箭菜沙律
  • 肉眼扒
2014-07-30 2257 浏览
Para ham pizza,原來份量很多。看見para ham大大塊,舖滿整整個pizza已十分興奮。para ham下有不少火箭菜。如果只獨吃火箭菜,略有少許苦味。但若配para ham一起吃,則能互相帶出鮮味。加上芝士茄汁,實在一絕。英式早餐則比較遜色,煙肉太喊太乾,牛肉腸肉質麻麻亦得油。炒蛋則不錯。下次再來必然不會再點英式早餐。若以價錢比較,英式早餐與價值不乎。pizza則不錯。

若以價錢比較,英式早餐與價值不乎。pizza則不錯。
2014-07-30 2627 浏览
與三位好友不約而同的一起放假,便相約到九龍塘的Simply Life 食下午茶。星期六下午2:30,只看見Simply Life的門外與以往般大排長龍,我們看到在龍頭擺放了一個餐牌,原來假期只有brunch,由11:30 am 到4:30 pm,劃一價錢$128。我們排了大約35分鐘便可入內。我們四個人點了兩款飲料 — 一杯熱茉莉花茶和三杯自家製凍檸檬茶。茉莉花茶帶有香濃茉莉花味,喝下去很舒服。原本我們三杯檸檬茶當中有一杯是要求了少甜的,但當三杯一同送上的時候完全沒有了這會事,三杯都一樣...自家製檸檬茶帶茶香,沒有苦澀味,可惜是檸檬只有薄薄的一片,不夠酸味。我們全部人都點了跟餐沙津,其實可以選沙津或餐湯的。Full English Big Breakfast大大份的Full English Breakfast,當中的滑蛋炒得剛剛好,又滑又有香濃蛋味。芝士煙肉漢堡這個漢堡我們亦是點餐時要求切開一半送上的,但到最後上枱時都是被遺忘了。厚厚的漢堡扒富濃濃的牛肉味,有肉汁,不會過乾,配上芝士、煙肉及洋蔥同食,很相襯!最後是parma ham pizza,非常大份的一個pizza,根本要四個人
茉莉花茶帶有香濃茉莉花味,喝下去很舒服。
我們全部人都點了跟餐沙津,其實可以選沙津或餐湯的。
Full English Big Breakfast
芝士煙肉漢堡
最後是parma ham pizza,非常大份的一個pizza,根本要四個人才能吃完整個,兩個人來食是沒有可能可以幹掉它的!Parma ham不算太鹹,但略嫌根太多,有點兒韌。Parma ham和火箭菜加芝士是黃金組合,很難失敗,很好食!
總的來說,未知是否人太多的關係,我們所要求的服務全部沒有,而食物質素算是不過不失,沒太大驚喜。
2014-07-26
2014-07-27 2300 浏览
《老妹來代班》用我個帳號,寫下她的回憶記錄下來那天跟好友看完電影之後就在想晚餐可以吃什麼聽了老姐推介立馬就想起這一家餐廳在門口看了餐單想好吃什麼再去排隊餐廳是開放式的廚房廚房傳來的香味讓我很期待等一下的餐點看著忙碌的廚師們走來走去我們點一份牛排跟意粉不過湯跟沙拉是需要額外+30元麵包硬硬的,不太喜歡湯品味道有點像用粉泡出來的感覺沙拉酸酸的很開胃,算是不錯的一道不過加入了不喜歡吃的紅菜頭,感覺有點怪異朋友點選的意大利麵,有著薄薄的煙肉意大利麵條煮得軟爛,質感比即食麵還要糟糕呢說是辣油但整體什麼味道都沒有牛扒算是正常了,附有酥脆的薯條沾上香甜的蛋黃醬點了7成的熟度,這點也算是做得不錯鬆化沒渣 肉味算濃香,不乾不柴美美的蛋糕櫃,每樣看起來都很可口跟友人共享一件栗子撻,栗子是我的最愛所有它的製成品我都喜歡,它的撻底做得酥脆清爽栗子泥做得香甜不膩,細滑濃香等待外賣的小牌子,質感不錯喔姐姐說要吃甜點,我就帶了這個回家是香蕉跟巧克力的組合,給那個甜螞蟻不錯喔沒想到,巧克力是苦甜偏甜膩的那種,而裡面的香蕉也過於完熟整體她不喜歡吃啦,都要我把它清光光的嗯,整頓下來並沒有很對味而且價格跟食物也不成正比啊再
《老妹來代班》用我個帳號,寫下她的回憶記錄下來

那天跟好友看完電影之後就在想晚餐可以吃什麼
聽了老姐推介立馬就想起這一家餐廳
在門口看了餐單想好吃什麼再去排隊

餐廳是開放式的廚房
廚房傳來的香味讓我很期待等一下的餐點
看著忙碌的廚師們走來走去
我們點一份牛排跟意粉
不過湯跟沙拉是需要額外+30元
麵包硬硬的,不太喜歡
湯品味道有點像用粉泡出來的感覺
沙拉酸酸的很開胃,算是不錯的一道
不過加入了不喜歡吃的紅菜頭,感覺有點怪異
朋友點選的意大利麵,有著薄薄的煙肉
意大利麵條煮得軟爛,質感比即食麵還要糟糕呢
說是辣油但整體什麼味道都沒有
牛扒算是正常了,附有酥脆的薯條沾上香甜的蛋黃醬
點了7成的熟度,這點也算是做得不錯
鬆化沒渣 肉味算濃香,不乾不柴
美美的蛋糕櫃,每樣看起來都很可口
跟友人共享一件栗子撻,栗子是我的最愛
所有它的製成品我都喜歡,它的撻底做得酥脆清爽
栗子泥做得香甜不膩,細滑濃香
等待外賣的小牌子,質感不錯喔
姐姐說要吃甜點,我就帶了這個回家
是香蕉跟巧克力的組合,給那個甜螞蟻不錯喔
沒想到,巧克力是苦甜偏甜膩的那種,而裡面的香蕉也過於完熟
整體她不喜歡吃啦,都要我把它清光光的
嗯,整頓下來並沒有很對味
而且價格跟食物也不成正比啊
再訪率...不高