招聘中
$17,000-$19,000
月薪
$16,000-$19,000
月薪
每次到又一城,總會即時想到Simplylife的開放式製餅工房**************在等候入座期間觀賞師傅們製作各式甜品,的確賞心悅目又可打發時間,一舉兩得回想起對上一次到又一城已是一年前的事,目的與今天相同,就是看聖誕燈飾兼到Simplylife享受午茶時光。天藍色大型開放式製餅廚房依舊醒神引人注目,唯不同的是排隊入座的人龍更長啊!室內亦有開放式廚房,踏入下午3時tea time,店員努力地製作食物和飲品,感覺十分忙碌午茶款式有9款,大概以麵包為主,除手工蛋糕外,每款都配有薯條嘩,共有24款甜品選擇,看到餐牌部份形容如藍莓黑莓乳酪或香橙特濃朱古力撻等已令我胃口大開啦其實還是首次到這裡吃午茶套餐呢,大約等了15分鐘被安排坐在室內位置,在我們的要求下搬到較開揚的露天座位,店長也樂意接受,此時只感到店員們忙得一頭煙的氣氛,看到afternoon set menu全部共9款,一律收費HK$55 加一服務費,還有甜品系列24款供應,價錢由HK$32至HK$42 (加一服務費),可算目不暇給。好困難才找到一名忙著的男店員前來下單,我們要了意式軟包配意大利風乾火腿、哥達芝士、墨西哥薄餅配雞肉

**************

嘩,共有24款甜品選擇,看到餐牌部份形容如藍莓黑莓乳酪或

香橙特濃朱古力撻等已令我胃口大開啦

好困難才找到一名忙著的男店員前來下單,我們要了意式軟包配意大利風乾火腿、哥達芝士、墨西哥薄餅配雞肉、墨西哥辣椒、車打芝士和一客紅桑子熱情果慕絲蛋糕,飲品則是自家製凍茶和凍咖啡(額外加HK$5)。
筆者還是較愛露天位置的空間感,陽光透過玻璃直射,既開揚又多份令人開心的暖意
這次再來到Simplylife還是認為她的甜品製作相當精美吸引
自製包點尤其酥餅味道十分出色!

點餐後時間最好是觀察周邊人們"歎茶"的寫意百態、茶座環境及蛋糕甜品的精緻賣相吧!
墨西哥薄餅配雞肉、墨西哥辣椒、車打芝士

新鮮即製的食物分別在5、10分鐘後送到,先來的是一份墨西哥薄餅,原先對這兒下午茶沒有概念的筆者當真沒多大期望,故看到眼前份量豐足的薄餅,咀邊不禁閃過一刻笑意。
除了手工蛋糕,每款午茶都配有香脆炸薯條

一客四件,外層薄餅皮烘得焦甘薄脆,內裡材料大概包括墨西哥辣椒、番茄醬、熱溶車打芝士和雞肉,混合醬料香辣惹味,"辣勁超吸",不嗜辣的未必可應付,而我就吃得十分過癮,配上包裏著惹味BBQ味粉同炸的香脆粗薯條,薯肉既香噴噴又粉綿,好滿足呀!

*************
意式軟包配意大利風乾火腿、哥達芝士
厚厚的麵包,外層相當有韌度,中心部份鬆軟帶麵粉香

至於另一邊廂的意式軟包配意大利風乾火腿、哥達芝士,體積都比想像中大,自製意式軟包外有咬口偏乾硬、內柔韌具彈性,咬一口充滿麥粉香氣,不了解店方是否採用銷路較遜的麵包款式作下午茶之用,唯這足以影響整份包點食味,建議還是選用鬆軟一點的包款較理想。
哥達芝士奶香重帶甘苦偏乾身,配上鹹香有嚼勁的意大利風乾火腿沒有特別驚喜之處,卻算是穩當口味,勝在份量十足讓人吃得飽足。

紅桑子熱情果慕絲蛋糕 HK$34,十足迷人小可愛

望著這顏色可愛的慕絲蛋糕,心情又突然好了過來,分別由6層材料組成,由上而下包括忌廉、熱情果慕絲、朱古力蛋糕、紅桑子慕絲和chocolate fudge等,坦白說這裡的蛋糕成品的確不錯,尤其這款以水果製作的口味,酸甜有致,感受到熱帶果園的果香,十分清新醒胃! 加入朱古力平衡甜度,若甜品是除苦良藥,它的確成功了。

*************
還記得上次到訪得到的餐飲是柚子烏龍,這次應是西柚烏龍 (前),甜度稍遜但不失清幽淡雅,製作時間太趕,熱茶遇上冰粒,上桌時冰茶底部仍是暖的,未到半杯時間,它已變成暖熱。

另一杯加5元的凍咖啡 (後) 口感很絲滑,忌廉奶很甘香,咖啡味道亦濃郁甘醇。

*************
單看櫥櫃內精美蛋糕如藝術品般,已教人驚喜兼笑容再現
蛋糕款式比上次更精彩,更提供了蛋糕內的食材和層次供顧客參考

有感下午茶似乎與正餐食物質素有點距離,可能是午茶多以麵包為主,故未能完全見真彰,不過以60餘元包括食物、飲品,享受茶座的輕鬆、眼睛也可享受周邊遊人用餐氣氛與暖和日光,在全場定價高的食店中,她算是可取選擇啦!
好,吃得溫飽後是時候觀賞場內裝飾兼先感受聖誕節日氣氛

* * * * * * * * * * * *

*口味各有不同,食文只作參考。

希望facebook fans page能得到您的支持啊 ♡(*'∀`*)人(*'∀`*)♡ : https://www.facebook.com/LizsTaste

數數手指, 已有好幾年沒嚐 Simplylife Bakery Cafe...剛巧那天放假去hello kitty go around, 就順道去食一趟吧!又一城的分店也已經轉了位置, 今次大約12時到達, 完全不用等位, yeah!很大的 open kitchen 置身於餐廳中間一踏進餐廳已看到七彩繽紛的蛋糕、甜品, 令人目不暇給~除了蛋糕外, 還有不同款式的tart, 不過我個人不太愛好嘩~仲有麵包, 有機會好想試一試lunch set 都多達10多款以上選擇, 令我有點意外~而且價錢只是 $85 連加一, 如再加湯或沙律就 $95 加一, 在又一城價錢算是合理至於甜品未有機會品嚐, 因為 lunch set 份量較多食不完。凍茶就是 西柚紅茶, 幾特別~~而且香味幾清新, 但未夠甜。沙律: 味道一般, 不過蔬菜都幾新鮮, 至於法包不是我的心水, 有點硬, 只好配上香濃的牛油來點綴, 為了牛油而食麵包 XD黃菌薯仔黑松露薄餅: 來到有點嚇呆, 因為以為一個人的份量大約4件, 誰不知一共有7件如果食量小的朋友可以點2個lunch set, 3個人share也是不錯的選擇~黑松露香味不
很大的 open kitchen 置身於餐廳中間
一踏進餐廳已看到七彩繽紛的蛋糕、甜品, 令人目不暇給~
除了蛋糕外, 還有不同款式的tart, 不過我個人不太愛好
嘩~仲有麵包, 有機會好想試一試
西柚紅茶
沙律
黃菌薯仔黑松露薄餅
黑松露香味不算太強濃, 有靈魂主角芝士、一條條深啡色黃菌、爽口薯仔片味道又不錯, 味道比起有肉配料的pizza 不會差。
水煮蛋伴煙肉
記得上次又是食egg benedict 味道是不錯的。
第一賣相吸引, 如果沒有塊綠葉裝飾效果應更好。
水煮蛋伴煙肉
我自己的食法就是切開水煮蛋, 讓蛋黃慢慢流到底, 然後整個切開一細啖食, 這樣就可以一啖嚐到蛋、拉絲的芝士、脆煙肉、鬆軟麵包。
水煮蛋伴煙肉
有機會的我想試銅鑼灣分店, 因為有天坐巴士經過覺得環境不錯很舒服。Simplylife 水準不錯, 現在沙田就快開新店, 好近我呀~
2014-11-06
西柚紅茶
2014-11-21 3628 浏览
熟悉我的朋友也知道我是十分不喜歡花時在排隊等候進某餐廳的,但除了這一家,為什麼?因為環境和氣氛真的不錯,有令人輕鬆的感覺,在繁忙的生活中能停不下的時間真的不多,SIMPLY LIFE真的是小數令我有這感覺的地方面包才是SIMPLY LIFE的主菜呀,一不小心便會吃得過份,要小心小心牛排非常JUICY,2人吃的份量剛剛好意大利水牛乳芝士沙津----本人至愛,但其實在樓下的TASTE是可以買到的,哈哈甜品也是一流,這家店選甜品絕對不可以被動,要採取主動出擊,直接到甜品部採購吧總結:性價比不錯!味道不錯!賣相不錯!如果可以減短排隊等候時間便好了^^
牛排非常JUICY,2人吃的份量剛剛好

2014-11-16
2014-11-16 3570 浏览
餐廳開了一段不短的時間, 今次還是第一次來光顧晚餐, 因為每次看到門口的隊伍, 立即讓我打消念頭,星期天八時多竟然不用排隊, 太好了可以即時入坐.不錯的是點了餐不久就有麵包供應 (FREE OF CHARGE)點了個CRAB MEAT SALAD 亦都好快就到, Portion夠份量, 味道還好, main dishes 就等得耐了少少, french spring chicken 味算juicy, 肉質嫩滑, oxtails red rice味道是不錯的, 但整碟吃光後略嫌味道濃得有點搶喉,要不停灌水, 還有點膩, 建議2-4吃會較好.食物環境一切都不俗, 唯一要挑剔是其中一服務員態度惡劣. 有待改進!
餐廳開了一段不短的時間, 今次還是第一次來光顧晚餐,
因為每次看到門口的隊伍, 立即讓我打消念頭,
星期天八時多竟然不用排隊, 太好了可以即時入坐.

main dishes 就等得耐了少少,
要不停灌水, 還有點膩, 建議2-4吃會較好.

2014-11-16
2014-11-14 3481 浏览
今日黎到又一城,諗住反正諗唔到食咩,不如俾多次機會Simplylife。點解話俾多次機會呢,皆因上次食過一次印象唔好,食物又麻麻。今日黎到,照常見到一條長長既人龍,但我地反正得閒就等啦。等左45分鐘。入到去坐低,睇睇餐牌,就叫左兩個lunch set, 一個雞肉漢堡,一個茄汁雜肉腸意粉。餐飲我本身想要凍檸茶,但個waiter話要加17蚊,冇諗過一杯最普通既餐茶竟然要加17蚊… 結果要左一杯西柚冰茶,朋友就要左可樂(兩樣都唔洗加錢)。雖然叫做冰茶,但一啲都唔凍,西柚味亦欠奉。個雞肉漢堡個賣相唔差,但朋友話食落只係普通。至於我既意粉呢… 真係令人極度失望,番茄醬既味道好淡,好彩佢提供黑椒俾我加。至於麵質比較硬,我本身鍾意食硬口感但呢種硬度似係未煮熟多啲… 而所謂既雜肉腸睇落就似肉碎整成既小肉餅,亦唔係我杯茶。最後食左三份一就食唔落去…服務其實都麻麻,waiter們態度未去到惡劣不過唔算好,餐牌都係掉落張枱度。可能Simplylife食既係環境? 雖然環境唔錯但始終一間餐廳既食物先係最緊要。我都唔明點解仲有多人排隊,俾我就唔認為值得等咁耐喇。
2014-11-09 3338 浏览
因為要帶溜冰公主學溜冰的關係,每星期總有一天要在又一城搵食...Simplylife剛開業時和孖寶婆婆試過一次,當時不用排隊,直入便有位,但相隔不久想幫襯第二次時,此店已成人氣長龍店,經常有十幾廿人在排隊,唔係話想食就有得食。因為我們去的時候不是rush hour,較易有位,所以耐唔耐都可以幫襯一次...啲蛋糕真係好吸引:湯濃淡得宜,不俗:芝士味超香濃,口感al dente,正:溜冰公主同我一樣都很喜歡吃這碟充滿嚼勁的麵條izza都好食:無論blueberry cheesecake或mixed berry tart都巧巧味:Simplylife有不止一間店舖,印象中我吃過的以又一城這間水準最高最好!

啲蛋糕真係好吸引:
湯濃淡得宜,不俗:
芝士味超香濃,口感al dente,正:
溜冰公主同我一樣都很喜歡吃這碟充滿嚼勁的麵條:
Pizza都好食:

2014-10-28
本來諗住31日萬聖節同男朋友仲有佢媽媽一齊出去食餐飯, 之前係奧海城食過1次, 記得幾好食, 所以近近地揀左又一城既simply life 諗住應該都唔差。點知排隊排咁耐都算, 但係得到既係極差既服務! 簡直就係貼錢買難受! 之後係佢FB個度見到其他人既Review都係話服務差。首先, 佢meun其實唔多選擇, 咁我地3個人比較細食, 淨係叫左1個意粉同埋沙律。所有dish加錢就可以有湯同飲品, 咁佢meun度寫有凍茶同汽水(唔係好記得), 咁我就問左個waiter一句: 有冇熱飲揀?, 佢即係個樣係伸頭)下? 凍茶同汽水, 然後佢收走餐具個陣將餐巾pat埋我大脾度!仲要淨係我一個! 態度極極極極差!我地叫左1客墨汁意粉同埋1份凱撒沙律墨汁個味好淡, 我平時食野都算清淡, 但佢個意粉我都覺得淡就真係好淡囉凱撒沙律係OK, 無咩特別加上佢個差到爆既service, 我已經叫左朋友唔好再黎呢間食, 就算食都去其他分店!真係唔明點解咁多人排住隊入去受佢D侍應既氣!

伸頭)下? 凍茶同汽水

我地叫左1客墨汁意粉同埋1份凱撒沙律

凱撒沙律係OK, 無咩特別

真係唔明點解咁多人排住隊入去受佢D侍應既氣!

2014-10-31
2014-11-06 2908 浏览
昨晚跟朋友慶生,提議了七月時吃過一次覺得主菜到甜品都不錯的~Simplylife我們點了蝦汁燒大蝦自家製扭扭粉及車打芝士牛肉漢堡。 牛肉漢堡雖則厚身, 但仍然保持肉質鮮嫩有肉汁, 薯條亦都熱辣辣可口非常! 到扭扭粉上枱, 蝦味濃香, 大家都被吸引了! 當我們吃了一口,就覺得麵條有點硬, 再吃多幾條也是這樣就咬開一看, 發現意粉中間部份呈現白色, 似沒煮熟透。 就揮手叫了一位戴眼鏡,身材瘦削的男侍應到來看看。他看後,先說:本餐廳的扭扭粉因為是自家製作,麵條是偏硬的! 我們說這是沒熟透! 我們還給侍應看粉中間是白色的沒熟, 不是硬不硬的問題,要求他拿去給廚師看看。 那侍應說:那麼叫廚房再翻煮。臨離開前丟了一句:「全餐廳的人點這個也沒人有這問題」就走開了!到再上此碟扭扭粉,我們都氣結了!因為他只把剩下來的翻煮出來! 我們要求高級一點的人跟我們對話, 對方也是用自家製作麵條偏硬來作理由, 但, 假若是因為這個原因, 你們食肆更應該在客人下單時提醒一下, 要不要煮軟一點, 而不是客人吃了不對味了才用這樣的答案為自己說話。 而且, 意粉不熟就是不熟, 難道我們不會分?! 意大利飯中間是生是應該的,

我們要求高級一點的人跟我們對話, 對方也是用自家製作麵條偏硬來作理由, 但, 假若是因為這個原因, 你們食肆更應該在客人下單時提醒一下, 要不要煮軟一點, 而不是客人吃了不對味了才用這樣的答案為自己說話。 而且, 意粉不熟就是不熟, 難道我們不會分?! 意大利飯中間是生是應該的, 但這是意粉就不應該了!

最後, 對方跟我們說要不再點此扭扭粉,「要廚房煮到跟外面的店舖一樣的軟身」, 你們也可以從新在餐牌上選別的來吃, 我們決定從新點別的, 不再在意粉上的熟硬問題上糾結!

再點的紅酒牛尾糙米飯, 溫度暖和, 不像即煮完送上, 我們趕快吃完埋單了, 就連很吸引的甜品, 都挑不起我們的食慾了。。。。。。。

一間餐廳, 食物味道當然重要, 但處理問題的態度及反應也是客人會否再光顧的考慮之一, 離開時看見美美的甜品感到可惜, 長長的人龍恐怕我再也不會是其中的一份子了!

第一次寫食評不是因為食物的問題而來, 感到無奈!
餐前麵包,好吃!
車打芝士漢堡
蝦汁燒大蝦自家製扭扭粉
紅酒燴牛尾糙米飯
餐前麵包,好吃!
車打芝士漢堡
2014-11-06 2258 浏览
Simplylife晚餐時段由6點開始,已經不是第一次來了,今次早10分鐘就來排隊,因為係平日,所以都唔算多人(好鍾意趁平日食唔洗等咁耐),6點鐘就順利入座。一開始上枱的是麵包和磨菇湯,麵包偏硬,個人不太喜歡,寧願吃outback的黑糖麵包,磨菇湯比較稠,能吃到粒粒蘑菇感覺很好。接著是蟹肉雜菜沙律($138),配上花生芝麻醬,雖然芝麻醬較多,但配上菜後仍然可接受,是整晚我最喜歡的菜式,另一個亮點就是蟹肉超級多,沙律也可以啖啖肉。跟著是哥達芝士燒烤磨菇雞肉漢堡($118),雞肉是很大塊,但肉質不佳,非常乾身,旁邊的薯條也是普通。值得一提的是旁邊的自家製冰茶,餐廳會製作三種冰茶,今天是橙味的,冰茶的感覺清新,和普通的凍檸茶相差甚遠。跟著是蝦汁燒大蝦自家製扭紋粉($138),份量不大但我們仍然吃剩,可想而之... 蝦汁味道太濃,每一條粉吃下去都很辛苦,惟獨是大蝦煮得可以。之後到出面櫥窗逛了一圈,最後點了三個甜品,左邊的是藍莓黑莓乳酪($36),中間的是朱古力咖啡栗子慕絲蛋糕($34),右邊的是香蕉撻($32),順帶一提香蕉撻跟香蕉批是完全不同的啊,我在點的時侯就犯了這個錯。但總括而言,甜品也

之後到出面櫥窗逛了一圈,最後點了三個甜品,左邊的是藍莓黑莓乳酪($36),中間的是朱古力咖啡栗子慕絲蛋糕($34),右邊的是香蕉撻($32),順帶一提香蕉撻跟香蕉批是完全不同的啊,我在點的時侯就犯了這個錯。但總括而言,甜品也只能説是不過不失。

最後,今次的食物比上次光臨的差,可能選擇錯誤吧,如果可以再選擇,我會再點上次吃過的燒春雞,伴碟的南瓜跟磨菇也是頂呱呱,結賬時只要$650(四人),還算便宜,下次還是會再來的,但應該不會再點漢堡跟蝦汁了。
2014-11-03
  • 蟹肉雜菜沙律
2014-11-05 1852 浏览
同朋友約黎約去終於約成左呢次飯局,本來打算去school food,但我地7點去拎飛個陣,已經話派曬飛,最快都要8點先再派,於是我地就去左長長龍的simplylife,見到條龍比平日更長,本來都想再轉地方,不過exp 裝修,無其他野想揀,結果等左1.5小時左右入得座,叫左個蟹肉沙律同埋手工麵,前者都幾大碟下,而且蟹肉都多,味道都幾好,係醋+芝麻醬,係我喜歡ge口味,但個蝦意就有d失望,好細,味道一般最後叫左件cake 畫上完美句號
同朋友約黎約去終於約成左呢次飯局,
結果等左1.5小時左右入得座,
叫左個蟹肉沙律同埋手工麵,
但個蝦意就有d失望,好細,味道一般
最後叫左件cake 畫上完美句號
  • 蟹肉沙律
2014-10-21 3227 浏览
加10蚊的沙律,青瓜酸左啲唔新鮮,好似醃太耐既酸青瓜。另加餐湯南瓜湯反而好味,夠濃郁。餐包係法國面包,外面硬脆,入面軟。雜腸闊條面,fail 中 fail, 首先味道唔夠得個樣,面煮得太冧,腸煮過龍好老食唔出味,口感好差。芝士牛肉漢堡,牛肉混有大量肥膏所以好香,都算滑,有肉汁,薯條炸得剛好,配茄醬正。餐飲係西柚茶,好飲過檸茶,解到膩。建議食鱈魚好似唔錯,唔好點pasta。
餐飲係西柚茶,好飲過檸茶,解到膩。
建議食鱈魚好似唔錯,唔好點pasta。
2014-10-13 3115 浏览
見平時咁多人排隊,今次唔算多人,就試下啦!我點左燒春雞($178),再加$30有湯同好清新嘅凍橙茶。燒春雞味道不錯,不會太熟,夠嫰!隨餐附送嘅麵包也啱口味,但係凍嘅😩熊貓先生點了「嫰牛柳」(餐牌上係咁寫的),waiter 問要幾熟,已說要medium rare....點知....說好了的medium rare呢?一點也不嫰,亦不似牛柳,厚牛塊就差不多!完全是well done 😑😑😑😑😑之後才發現,原來是$208,很不值吧!去pepper lunch好過!下次淨係買麵包同蛋糕算喇!

完全是well done 😑😑😑😑😑

下次淨係買麵包同蛋糕算喇!
2014-10-09
2014-10-11 3056 浏览
今日寶貝生日,約左佢食生日飯~原先的計劃因為寶貝身子抱恙,所以中途轉機最後約左喺呢頭見個面,食點簡單D,雖然自己喺呢頭返工~但係從未享用過呢間餐廳事關每個時段都見到佢門外有條長長的人龍~我自問冇那好耐性企喺到等位今日為左寶貝,所以都要企一下~!!午飯時段11點開始,我自己打算早點去的話可能不用等位,點知11點未夠已經有十多個人在排隊~!真係不可思議...我只好排後面等一等了準時11點服務員拎住個牌過黎點人數,且帶客人入坐,我被安排一個室內位置,感覺好舒服!!一坐下~服務員放下餐牌就行左去~我想叫佢拿杯水都趕唔切~先睇下個餐牌~ 呢到主打係麵包同甜品~真係好期待!!主食每日限定十款左右,別無他選...價錢方面都唔算平宜~心諗出品一定唔會太差~~終於遇到個服務員行過,落了一杯水~佢回應左後我等了又等~ 3分鐘都未到,再追服務員回覆我己落單.請我稍等.....~__~" 要杯水都要落單咁認真...我一定要睇清楚張單~!寶貝到了~一齊睇睇食乜~點菜後好好傾下計~!有野食LA!!! ^O^南瓜湯配自家制麵包及牛油 - 南瓜湯真係超香南瓜味超正,唔會覺得好重忌廉~上枱的溫度啱啱好~放底就飲得~!自
今日為左寶貝,所以都要企一下~!!
午飯時段11點開始,我自己打算早點去的話可能不用等位,
一坐下~服務員放下餐牌就行左去~我想叫佢拿杯水都趕唔切~
先睇下個餐牌~ 呢到主打係麵包同甜品~真係好期待!!
寶貝到了~一齊睇睇食乜~點菜後好好傾下計~!
有野食LA!!! ^O^
南瓜湯配自家制麵包及牛油 - 南瓜湯真係超香南瓜味超正,唔會覺得好重忌廉~上枱的溫度啱啱好~放底就飲得~!自家制麵包微暖而且外脆內軟..唔錯~
傳統歐陸全餐 - 比想像中細份而且睇落唔夠豐富~相信係隻碟太大~滑蛋一D都唔滑,凍凍地~磨菇太細粒而且炒過之後縮晒水~蕃茄只有半隻仲要開變,雖然係煎過,但係上枱已經唔係太熱,我地話都係首批入落的客人,有呢種冷出品真係令人意外!!好難講出呢種差少少的感覺~
風乾火腿PIZZA - 等左好耐的菜~可能係即叫即做~!餅底焗起後拎出加上火腿同配菜再焗多陣~好清新的出品,用手撕下放入口熱騰騰!!芝士感覺好微弱,冇那種拉出長長芝士的質感!!可能呢個PIZZA黎講芝士唔係賣點..
鷄扒漢堡 - 好有口感的鷄扒!!原件鷄扒燒得稍為乾身左少少,配上兩片厚菇,唔會覺得太肉感,旁邊仲有燒過的菜同薯條,薯條炸得好堅,用勁火一炸,又熱又脆~絕對美式的食法~~,
歐美式牛肉漢堡 -厚厚的牛肉仲加多片煙肉同芝士~!牛肉燒得好~唔算係好乾,而且仲有少少洋葱粒,又香有惹味,旁邊仲有一堆薯條坐陣~!特純膽固醇餐的表現~
自家制西柚茶 - 原以為有乜野咁特別,原來只係一般紅荼加件西柚..噢~
牛奶咖啡 - 寶貝要求多CREAM,服務員好似唔係咁聽得明,所以問左兩次,最後唔係比CREAM而比多份奶..我的天啊~而且唔知點解會用紅茶杯黎裝咖啡,作為一間CAFE,會唔會覺得唔係咁專業呢?!
自家制甜品 ,滿心期待~
士多啤里奶凍 - 只係睇到個樣咁靚已經開心左一半,入口感覺係水準之作,每一啖都有唔同濃度的士多啤里味~!唔錯!
無花果特濃朱古力蛋糕 - 朱古力蛋糕部份唔係好甜~但講到話係特濃就唔覺囉~有點失望~可能期望越高,失落越大...

一邊一邊傾~服務員唔會刻意過黎打擾清枱~可能人手唔夠吧~有時想搵個人黎睇下都難~
總會見到好多人行來行去,但每次要HOLP住佢地問多句都唔會咁易...

總括黎講..個樣好靚的出品,入口味道可以再做得更專業~而且絕對係KILL TIME 好地方~!值得再去~
店舖的洗手間設備當唔錯~~女有三格,算係乾淨又唔算好寛落!仲有D擺設,感覺好舒服
2014-08-12
九龍塘又一城開咗間新餐廳Simplelife Bakery Cafe,我見好多人排隊,又有好多唔同口味蛋糕,所以忍唔住入左去試一試。正餐甜品野飲樣樣有,材料感覺幾天然新鮮,仲做得好有心機TIM。當日最愛青檸草莓無花果餡餅,口感味道都唔錯,下次可以試其他甜品! 嘩,你睇下,超多蛋糕丫!芒果海棉蛋糕、玫瑰乳酪李慕絲蛋糕、士多啤李熱情果朱古力蛋糕、抺茶蛋糕,等等青檸草莓無花果餡餅、香蕉餡餅、草莓餡餅、檸檬酥皮餡餅(Lemon meringue pie)、朱古力餡餅。真係好想食哂佢!Menu 有Set Dinner,可以揀薯仔湯或番茄沙律薯仔湯裏加左醋,酸酸地好開胃。麵包盤法國麵包好香好脆,不過已經唔暖!火腿梨子火箭菜沙律火箭菜入口清新有芝麻香,風乾火腿有香料味,加上黑醋汁好開胃,估唔到沙律裏有一件件梨子,桃駁梨又甜又多汁,正!黑椒火腿水牛芝士墨西哥辣椒薄餅 薄餅好大件,餅底好新鮮,如果個餅底夠脆就好喇!青檸草莓無花果餡餅青檸忌廉上面有草莓,紅莓,核桃,無花果,藍莓, 好有口感,味道唔錯!西柚茶總結:甜品餡餅值得一試!評分(以5* 為滿分)食物:***1/2服務:***環境:****九龍塘達之

又有好多唔同口味蛋糕,所以忍唔住入左去試一試。

嘩,你睇下,超多蛋糕丫!

Menu 有Set Dinner,可以揀薯仔湯或番茄沙律
薯仔湯裏加左醋,酸酸地好開胃。
麵包盤

法國麵包好香好脆,不過已經唔暖!
火腿梨子火箭菜沙律

黑椒火腿水牛芝士墨西哥辣椒薄餅

薄餅好大件,餅底好新鮮,如果個餅底夠脆就好喇!
青檸草莓無花果餡餅

西柚茶

總結:甜品餡餅值得一試!

評分(以5* 為滿分)
食物:***1/2
服務:***
環境:****

九龍塘達之路80號又一城L2層42號舖
TEL:2265 7418

2014-10-09 2473 浏览
同朋友仔去食飯, 大家都想搵環境好d既餐廳, 就去左Simplylife啦 simplylife環境真係幾好、幾舒服。可惜食物的質素令人失望。好耐冇食過意粉, 所以今次order左個白酒蜆肉+肉腸意粉。當佢剛上碟時, 係有煙冒出的, 俾我既感覺幾新鮮...但再細心睇睇, 點解d意粉咁似拉既? 首先, 顏色比平時既意粉黃, 睇上去亦都比較圓碌碌, 令我覺得呢碟似麵, 多過意粉。試左幾啖, ...果然跟目測的感覺一樣。意粉, 不是意粉味, 有點像日本拉麵的感覺, 但比日式拉麵煙「UN」, 味道亦不像意粉, 是「麵」的味道。...明顯是麵, 不是粉。朋友都有試, 佢都係同感>.<可能係口味既問題啦...但138元一碟咁既意粉, 我真係覺得麻麻...蜆同腸都冇特別, 調味也不見得出色, 感覺就是很普通呀...即使佢個蘿蔔湯同橙冰茶係OK, 都補唔返數。因為主菜才是主角嘛...這個餐廳, 食環境食完全冇問題的, 但我應該不會再有下次了

這個餐廳, 食環境食完全冇問題的, 但我應該不會再有下次了
2014-10-08