招聘中
月薪
$16,000-$19,000
月薪
2014-07-27 1830 浏览
經常到food court食貪快捷方便,今日見排隊唔多人就排下諗住坐得舒服些,等左唔係好耐就入去,經過吸睛的甜品櫃,真係流口水,叫burger同甜品,喜歡佢嘅銅茶壺,好典雅,杯朱古力好濃,burger都不錯,甜品有d過甜同杯yogurt一d都唔fresh,但真係好好坐,下次可以再嚟過
2014-07-26 2073 浏览
相約幾個知己食下午茶,未試過simply life tea set見價錢唔貴就試下,其實冇咩選擇,點左兩個牛肉burger,一個雞肉burger,其餘都係點點品,牛肉burger 賣相唔錯,薯條好味,不過個牛肉就好燶,兩個都係,雞肉就好少少,好鞋,甜品賣相真係好靚,不過食落去質數就真係好地鐵站嘅美心,上次亦有提過,不過坐得係舒服的
,不過個牛肉就好燶
2014-07-16 2775 浏览
有時行街突然有小小肚餓,但又未到晚飯時間。好似不想別太飽,想有野填下肚,經過邊度聞到香氣,便走入睇下。那天去到又一城等女人。女人又煩又要搞野,要我係街到等佢。又吾知等到幾時。所以行了好一會,又有些肚餓。見到間買面包的CAFE,於是走入去看看,未入到去已聞到面包香味,口裡已流口水。有很多種類,有面包,有旦糕,又乳酪。樣樣都很精緻,很吸引。不要我最愛都係齋包,買了一個杏仁牛角穌。我坐在food court咬包,亦順便等女人。外表很吸引又香,欣賞了一會,便馬上咬了。很香很鬆化。個皮很脆很薄,咬下杏仁就更加香。內裡就很很鬆軟。很齒頰留香,一個面包我慢慢地品嚐,享受每一下的味道,細味地回嚐。正當我陶醉之時,突然距離我0.01公分面前。有個熟悉的大眼睛望著我,跟住又射向我的面包。我知道是誰也就知道我賴野了。我就馬上講:「試下好冇食先,怕吾好食你吾鐘意吖嘛!」呢下野真係死個番生。幾乎賴野。
杏仁牛⻆穌
题外话/补充资料: 不過D包一D都吾平,得閒吃一個半個都可以,成日食破產都似
2014-07-14 2280 浏览
一直想帶肥髀食呢間!奈何次次都比條長長人龍打敗!今日剛剛睇完戲!接近六點!已經開始有人排晚飯!我見條龍唔長!咪叫肥髀一齊排!十分鐘左右有位!坐近門口梳化位!背對住蹓冰場!好開揚,環境認真一流!同朋友傾偈嘅好地方!應好快比咗餐牌我!因為時間尚早,唔係太肚餓!叫咗:餐前麵包(免費)--未上食物前先上麵包,有兩款!法包兩件!外脆內軟!其中一件法包頭較燶!我叫肥髀唔好食黑色部位!另外一件係麥包!表皮無咁脆!但又煙韌啲!牛油未變軟!較硬!而且味道無乜特別!所以試了少少就無再食!反而淨包仲新鮮好味!唔搽牛油都得!蟹肉花生醬沙律--份量幾大碟,蟹肉好多!好重手!但花生醬同樣重手!令個沙律好濕!花生醬味道其實幾特別!帶點酸酸嘅味道!但實在太多醬!食三份一已經開始膩!而且花生醬蓋過蟹肉同沙律菜嘅味道!所以一般!肉眼扒(10安士)--好簡單一份扒!配煎蕃茄、長條西蘭花及薯條!仲有一碗蛋黃醬另外上!牛扒我要五成熟!上碟牛扒中間仲有一點紅,但就無肉汁!我覺得無咗肉眼嘅淋身!牛扒肉質略硬!不過牛味重!唔點醬食都得!配菜做得幾出色!尤其煎蕃茄!外面略焦,裡面juicy多汁!粗身薯條本身有味!所以無點茄汁!咁樣可以

肉眼扒(10安士)--好簡單一份扒!配煎蕃茄、長條西蘭花及薯條!仲有一碗蛋黃醬另外上!牛扒我要五成熟!上碟牛扒中間仲有一點紅,但就無肉汁!我覺得無咗肉眼嘅淋身!牛扒肉質略硬!不過牛味重!唔點醬食都得!配菜做得幾出色!尤其煎蕃茄!外面略焦,裡面juicy多汁!粗身薯條本身有味!所以無點茄汁!咁樣可以食到薯味!西蘭花形狀同平時見唔同!不過味道一樣!如果個扒唔係熟咗少少!呢個牛扒就好完美!

雜莓撻(外賣)--食完兩樣主菜已經好飽!但又唔想放棄食甜品!呢個先係我同肥髀嘅主菜!所以叫件雜莓撻外賣!呢款撻我同肥髀隔住廚窗見師傅整!一件西餅用一個好結實嘅盒裝住比我!好怕回到家已經面目全非!打開個盒好開心!原來餐廳會用個紙圈頂住件蛋糕!所以唔會跌散!好細心!味道當然good!忌廉好滑!唔會過甜!雜莓新鮮酸甜!配埋脆口撻底!完美!

侍應有笑容有禮貌!服務勤快!在呢個環境食一餐優閒晚飯!feeling good!
2014-07-09
2014-07-11 2256 浏览
【西餐-Simply life】九龍塘又一城常年排隊的西餐廳,非常適合週末逛街后去狂吃一頓的地方。簡約大氣的時尚風格與本女王十分相稱!店內裝修以“木”為主,食物則以牛扒聞名。餐前送的法式麵包也相當有嚼勁。意大利麵、沙拉、披薩都是本婊的嘴下愛。尤其是這家的甜品,真是應該拿來抹在八塊腹肌上舔著吃呢!
2014-07-07 2237 浏览
試了一個火炎雪山蛋糕外形好吸引 有d似龍珠頭悟空髮型利害在有火炎雪山的外貌而不溶化外層的cream係焗出來的 有點似焦糖味 下部份係cream奶油味中層係酸乳酪 好似太酸 不過夾埋下層一次食又可以中和下層係檸檬味蛋糕 帶甜的檸檬味最底部係用麥維他消化餅的芝士餅底 正整體來說 太頂肚味道係夾的 乳酪酸味同蛋糕甜味中和了 加上麥維他餅底更有口感
試了一個火炎雪山蛋糕

最底部係用麥維他消化餅的芝士餅底 正
整體來說 太頂肚

2014-07-07
外卖自取
$280 (其他)
庆祝纪念
生日
2014-07-04 2386 浏览
上次係度食無食到甜品,今次終於試到la 望住各式各樣的甜品,選擇困難症又出現了。 最後我同呀妹決定試下撻先,就係香蕉朱古力撻個樣係好令,吾知味道係點呢?結果蛋糕果然係不可貌相首先撻底不夠脆,好淋第二,香蕉底下的朱古力吾夠朱古力味第三,整個甜品都太甜膩了,幸好係share 食,否則肯定食吾晒個人認為simpylife 既鹹食不錯,但甜品就麻麻地,有改善空間
上次係度食無食到甜品,今次終於試到la
望住各式各樣的甜品,選擇困難症又出現了。

最後我同呀妹決定試下撻先,就係香蕉朱古力撻

個樣係好令,吾知味道係點呢?
結果蛋糕果然係不可貌相
首先撻底不夠脆,好淋
第二,香蕉底下的朱古力吾夠朱古力味

2014-07-04 2072 浏览
排左一陣隊,終於入得去lu 我地两個女仔食吾到甘多,而且要留肚食精美甜品,所以只點了一個lunch set share 食我們選擇了parma ham pizza ,紅菜頭沙律及橙茶 沙律的醬汁有d 奇怪,不太合我們的心意橙茶附有一塊橙,但整體的橙味不太明顯主菜終於來到,估吾到份量十足,女孩子share 食都綽綽有餘。芝士份量十足,啖啖芝味,加上ham 既鹹香,真係百吃不厭最後,我們都無叫到甜品,因為太飽了,留待下次再嘗試吧!
排左一陣隊,終於入得去lu
沙律的醬汁有d 奇怪,不太合我們的心意
橙茶附有一塊橙,但整體的橙味不太明顯
芝士份量十足,啖啖芝味,
加上ham 既鹹香,真係百吃不厭
最後,我們都無叫到甜品,因為太飽了,留待下次再嘗試吧!
2014-06-25 3243 浏览
每次到又一城,不論甚麼時候總看到長長的人龍在Simplelify門外等候。日子久了,發現在午餐或下午茶最後時段到達是人龍最少的,只須等候數分鐘便可以入座。第一次到訪是三時多,午餐時間快將結束。最後我點了pizza就好了,跟餐有一杯凍檸檬茶。Pizza雖然是一人套餐,但它不像pizza express會減少份量調適至一人份量,以木板奉上的薄餅共切成6件。 薄餅即叫即製,新鮮熱辣又燙口! 一個人吃過3塊薄餅後都感到非常飽,真慶幸沒有多點一件cake!第二次到訪時間是下午快將結束的時間,不用等待便可以入座,在截單前點了一個芝士漢堡Tea Set! 兩塊漢堡烘過後格外香脆,漢堡不乏肉汁,加上芝士後更是美味! 記得芝士漢堡在午市套餐亦有供應,Tea Set份量會細點,價錢也平宜點! 芝士漢堡還有脆薯條,加上一杯Latte,是豐富下午茶的好選擇。這裡的Latte雖然不能與咖啡店的相提並論,但用上了精緻的茶具,又有美麗的拉花,已經很不錯了!
2014-06-16 3289 浏览
上一次去又一城, 本身諗住試下呢間. 但因為實在超多人係出面排隊, 放棄左.  今次, 都係咁多人, 所以決定係FOOD COURT食完後, 行一陣再買外賣CAKE 試試.賣相講真, 好吸引~!不過試落, 只可以講一句, 超級普通. 真係唔值$32/件不過可能間店唔係CAKE出名吧~栗子CAKE, 栗子味濃, 不過同美心差不多.藍莓芝士TART, D 藍莓係好大粒, 都甜既. 不過個芝士TART就麻麻, 個餅底都好一般.

賣相講真, 好吸引~!
不過試落, 只可以講一句, 超級普通. 真係唔值$32/件

不過可能間店唔係CAKE出名吧~
栗子CAKE, 栗子味濃, 不過同美心差不多.

题外话/补充资料: CAKE, 應該不會再試了.
2014-06-15
8 分钟 (外卖自取)
2014-05-28 5181 浏览
係學校溫書~ 努力左幾個鐘~~係時候鼓勵下自己!見到咁多蛋糕~~ 件件都咁吸引~~成個人即刻叉夠電!揀左3件外賣~店員好小心包裝~~唔會撞到變哂形~~木叉個樣好靚~~ 不過好睇唔好用~打頭陣:香蕉撻 (8分)以朱古力蛋糕作低層~上面有Cream、香蕉、果仁~~每個配料都好夾~整體唔算甜~~ 唯一缺點朱古力蛋糕好實,唔夠濕潤~接住出場:檸檬撻(5分)對我黎講太甜啦... 檸檬撻一定要夠酸先好食初初以為咁大舊cream好濟~但原來有1/2 cream 係酸的~雖然知道好肥...都忍唔住食哂佢~~ XD最後以藍梅芝士蛋糕作結~ (4.5分)粒粒藍梅都好飽滿~~果然新鮮多汁!但芝士蛋糕比較失色~~味道好淡...
係學校溫書~ 努力左幾個鐘~~
係時候鼓勵下自己!
見到咁多蛋糕~~ 件件都咁吸引~~
成個人即刻叉夠電!
揀左3件外賣~
店員好小心包裝~~
唔會撞到變哂形~~
木叉個樣好靚~~ 不過好睇唔好用~
打頭陣:香蕉撻 (8分)
以朱古力蛋糕作低層~
上面有Cream、香蕉、果仁~~
每個配料都好夾~
整體唔算甜~~
唯一缺點朱古力蛋糕好實,唔夠濕潤~
接住出場:檸檬撻(5分)
對我黎講太甜啦... 檸檬撻一定要夠酸先好食
初初以為咁大舊cream好濟~
但原來有1/2 cream 係酸的~
雖然知道好肥...都忍唔住食哂佢~~ XD
最後以藍梅芝士蛋糕作結~ (4.5分)
粒粒藍梅都好飽滿~~
果然新鮮多汁!
但芝士蛋糕比較失色~~
味道好淡...
2014-05-03
10 分钟 (外卖自取)
2014-05-28 4680 浏览
Simplylife的大名早已聽過無數次,加上門口那永不消失的長長人龍,總是令人望而生畏,在假日總提不起決心去加入人龍戰這天難得男友放假,可於平日陪我LUNCH,就選這裡吧店員為我們安排了一張靠着室內座位的圓桌,桌面比面對面的二人桌更為寬闊,我倆又可以並排坐SHARE食物,我對這樣的座位安排很是滿意呢食物方面, 細食但貪心的我們點了兩客SET LUNCH出乎意料之外, 與餐牌所說的不同, 食客可以同時享用餐飲和餐湯/沙律害我在之前掙扎了好一會兒蘑菇忌廉湯+法包 9/10: 蘑菇打得很碎, 與湯完美融合在一起, 配上熱辣辣的法包, 很讚呢!冰茶 9/10: 味道出乎意料的好! 最初以為冰茶就是普通的那種嘛, 結果這自家調製的飲料加了一片薄薄的西柚把味道提升, 是不錯的飲料選擇~青醬長通粉 2/10: 一上菜時相片上方的蔬菜把所有長通粉都遮蓋了, 我們根本看不出這就是我們點的午餐 青醬味道過份......原野, 與我平常吃的不同, 長通粉也煮得過稔, 如果餐牌有圖片的話這個絕對不會考慮意式辣肉腸蘑菇PIZZA 8/10: 味道不錯, 美中不足就是份量太多了, 兩個人吃得有點辛苦好吧, 貪心
Simplylife的大名早已聽過無數次,
加上門口那永不消失的長長人龍,
總是令人望而生畏,
在假日總提不起決心去加入人龍戰
這天難得男友放假,
可於平日陪我LUNCH,
就選這裡吧

店員為我們安排了一張靠着室內座位的圓桌,
桌面比面對面的二人桌更為寬闊,
我倆又可以並排坐SHARE食物,
我對這樣的座位安排很是滿意呢

食物方面, 細食但貪心的我們點了兩客SET LUNCH
害我在之前掙扎了好一會兒
SET LUNCH: 蘑菇忌廉湯+餐包
SET LUNCH: 冰茶
青醬長通粉
意式辣肉腸蘑菇PIZZA

好吧, 貪心的結果就是被午餐塞得肚子脹卜卜的, 看着琳瑯滿目的甜點櫃也沒有戰鬥力了
, 下次再有機會來一定要叫甜品!

結語: 其實如果我們沒有錯手點了那長通粉, 這頓午餐是挺PERFECT的, 希望餐廳可以改善一下, 把餐牌改成有圖片的版本, 這樣比較安全呢

ENCORE機會率:
2014-05-22
SET LUNCH: 蘑菇忌廉湯+餐包
意式辣肉腸蘑菇PIZZA
2014-05-27 4139 浏览
難得有數天假期,是時候將長久以來的想法付諸行動,跟大家分享我的尋食的旅。選擇以 Simplylife Bakery Café 作為第一篇分享的餐廳,因為小妹一直也挺喜歡它 - 食物不錯,環境舒適,價錢合理。每次想好好地吃一頓時,總會想起它。它,絕對是我的comfort dining place。記得 Simplylife Bakery Café 在香港剛開業時,門外總有著長長的人龍,每次惠顧總得輪侯一至兩小時才可入座。日子久了,人們對這間餐廳的新鮮感減退了,類似的食肆也相繼出現了,等候的時間也短了不少。在這個平日的晚上,等了大約十五分鐘,我倆便可入座了。- 小小的,令人舒適亦不礙位。- 不過不失,但足以吸引不愛吃麵包的友人。- 晚餐加$30 可配沙律或湯,以及涷茶或汔水。愛吃沙律的我每次也會放棄沙律而點上餐湯,這碗南瓜湯再次證明我的選擇是正確的!味道香濃,口感細滑,實在值得回味!- 味道不俗,份量亦不少,是經常選擇的菜式。- 牛扒點了六成熟,肉質嫩滑。值得一讚的是炸薯條,滿滿的薯仔令薯條口感十足,而且不覺油膩,不愛炸物的我也不禁吃多了。- 香蕉配上朱古力,理應會十分甜,但效果卻出奇地配

- 小小的,令人舒適亦不礙位。
附送的麵包
- 不過不失,但足以吸引不愛吃麵包的友人。
南瓜湯
松露忌廉雜菌自家製闊條麵
- 味道不俗,份量亦不少,是經常選擇的菜式。
燒美國肉眼扒 (10安士) ﹑ 鼠尾草炸薯條 ﹑ 燒西蘭花 ﹑ 蛋黃香草醬
令人心花怒放的甜品櫃
香蕉朱古力批
- 香蕉配上朱古力,理應會十分甜,但效果卻出奇地配合,惟香蕉味道可更濃郁。
2014-04-21
南瓜湯
松露忌廉雜菌自家製闊條麵
2014-05-23 3825 浏览
之前分別你奥海城同金鐘的分店食過,所以母親節就帶母親大人,九龍塘分店偏大,但都等左一個小時多些才有位,可能因为母親節的關係,侍應都好忙,俾唔到之前的service, 因为之前試過佢的English breakfast 同 omelette,所以今次想試其他野呢個之前食过,金鐘分店比較好食,唔知係唔係因為今日太忙,所以質數下降呢?呢個fish n chip不錯 隻雞燒得好入味汁夠濃,麪也很有口感成餐飯美中不足是個餐湯,當天餐湯是南瓜湯,但本人比較喜歡佢的蘑菇湯。
呢個fish n chip不錯
隻雞燒得好入味
汁夠濃,麪也很有口感

庆祝纪念
母亲节
2014-05-22 3594 浏览
次次經過呢間 Simplylife 出面條人龍都十分驚嚇,今次終於要黎挑戰自己既耐性!  不過其實原來條人龍都流動得好快,今次總算無半途而費,排左大約一個鐘就入得去喇!平時食 Simplylife 都係晏晝去奧海城戈間食,今次第一次黎呢間食晚餐,感覺開揚舒適,open kitchen 既設計可以不時見到大廚們不停地煮,仲見到火氣十足既場面。落完order後就送上法包,一向都唔喜愛食硬既包,就算搽左牛油都好硬,只係食左少少就放棄。而跟餐既甘筍忌廉湯,質地有d稀,唔夠濃郁。今次叫左3個餐 - 燒黑鱈魚、燒紐西蘭羊膝、燒美國肉眼扒,三個主菜中只有燒黑鱈魚最好食,魚肉十分嫩滑,煮得剛剛好,而底下既薯蓉雖不稱上滑溜,但頗有牛油味。而燒紐西蘭羊膝,雖然都算稔,唔洗點切都已經可以將肉切散,不過食落都有少少韌,味道都算過得去。最失望既係燒美國肉眼扒,一上枱我地已經呆左,點解d薯條咁燶既!? 好彩食落都算ok,但係塊牛扒就...雖然我地要七成熟,但如無記錯個侍應話呢度淨係可以八成熟或五成熟,五成熟朋友驚太生,咁我地就要八成啦,點知塊扒煎到好乾,有d燶,苦苦的,食左一舊已經唔想再食,好辛苦先食得哂...下

甘筍忌廉湯
今次叫左3個餐 - 燒黑鱈魚燒紐西蘭羊膝燒美國肉眼扒,三個主菜中只有燒黑鱈魚最好食,魚肉十分嫩滑,煮得剛剛好,而底下既薯蓉雖不稱上滑溜,但頗有牛油味。

最失望既係燒美國肉眼扒,一上枱我地已經呆左,點解d薯條咁燶既!? 好彩食落都算ok,但係塊牛扒就...雖然我地要七成熟,但如無記錯個侍應話呢度淨係可以八成熟或五成熟,五成熟朋友驚太生,咁我地就要八成啦,點知塊扒煎到好乾,有d燶,苦苦的,食左一舊已經唔想再食,好辛苦先食得哂...下次都係都係要五成熟好喇...
燒黑鱈魚
燒紐西蘭羊膝
燒美國肉眼扒
食完主菜就揀甜品,我地唔想食得太甜太膩,所以揀左綠茶紅豆蛋糕,同士多啤梨忌廉蛋糕。喺出面餅櫃d蛋糕明明大大件,點解攞到上枱好似細左咁既!? 兩個蛋糕都唔算甜,綠茶紅豆蛋糕帶有淡淡既綠茶味,唔算香濃,紅豆亦唔夠多,較為普通。反而野莓忌廉蛋糕尚算驚喜,喜歡佢既忌廉較少,野莓酸酸甜甜,可消解主菜肉類既油膩感。
綠茶紅豆蛋糕 (左) / 野莓忌廉蛋糕 (右)
平時除左會去 Simplylife 食Lunch外,仲會買d pastry返屋企,今次第一次排咁耐隊食晚餐,有d失望,不過都可能係又一城呢間分店既問題既,但係如果要我再排咁耐,我一定唔會食,因為又一城仲有其他好既選擇......

2014-05-05
燒黑鱈魚