2019-09-21 1001 浏览
今日係朋友生日,見海港城咁多蛋糕甜品店,見到呢間鋪頭啲蛋糕都幾吸引,就揀咗佢個朱古力榛子蛋糕試吓。睇個外表其實幾靚,個生日牌啲字都寫得超靚,味道方面我就真係有啲唔係幾滿意啦。首先佢成個蛋糕都係朱古力,面頭係朱古力macaron,本身macaron已經好甜,上面仲有啲朱古力塊,又係好甜。而下面個蛋糕主體全部都係朱古力,除咗有普通牛奶朱古力之外,下面仲有啲類似Kinder朱古力嘅榛子朱古力餅,總之成個蛋糕都係超級甜。我哋有七個人都食唔哂個蛋糕,如果係唔鍾意食甜或者朱古力嘅千祈唔好揀呢一個蛋糕食

2019-09-17 424 浏览
上星期做做下嘢想落樓buy something good to my teammate. Sift就喺公司樓下,就諗住買佢signature cupcakes + 杯coffee. 有位staff serve我時有途人向佢問路,我明你舖頭晌呢個位應該1日有N人問,不過都唔使bear住個途人,又唔應佢,所以counter後面個staff過來解圍,幫佢答咗個途人了我: 請問收唔收alipay?Staff: 我地淨係收card/ cash我: octopus都無?Staff: 我地淨係收card/ cash我: sorry 咁我cancel the order laStaff 完全無應我,望都無望我一眼就唔理我⋯⋯今時今日個個都mobile wallet/ octopus ga la, 都算la, 我都同你講句sorry丫,你個無視態度堅係俾客hard feeling lor 會唔會講返句”唔好意思 你會唔會拎一拎card/cash再返嚟?” Anyway, 我就行咗去dalloyou, staff態度超好,alipay octopus都有,成功upsell買多幾件tim

我: 請問收唔收alipay?
Staff: 我地淨係收card/ cash
我: octopus都無?
Staff: 我地淨係收card/ cash
Staff 完全無應我,望都無望我一眼就唔理我⋯⋯

2019-09-01 509 浏览
對於這家店的cupcakes很有回憶,因為以前公司的同事常常散水,也很喜歡在這裡買散水餅,但後來因為大家都開始注重健康就沒那麼流行了。這次用禮券換了四個cupcake回家,與家人分享。red velvet的cream真的超級甜有點受不了,但也有人會很喜歡,始終每個人的口味不同。lemon meringue裡面有lemon custard,酸酸甜甜的味道也不錯。greentea chocolate裡面有綠茶mousse,也很好味。chocolate banana相比沒什麼特色,就是甜甜的存在吧。
2019-08-31 400 浏览
有同事走請我地食sift嘅cupcake。我同另外兩個同事share左黎食。三個味道分別為: 朱古力底綠茶,莓底荔枝同檸檬味(對不起,唔知真實cupcake啲名)個綠茶雪霜好甜,我自己覺得只有甜味而無咩綠茶味,但個朱古力底就有非常濃烈嘅朱古力味,唔係好甜(不過可能因為個雪霜太甜先覺得個餅底相對無咁甜)個荔枝味嘅清新,我都好中意荔枝既味。個餅底有股berry既味道,但又講唔出係咩berry,我地都估可能係野莓。最後個檸檬味,佢非常非常清爽,雪霜上面仲微微比火燒過,更加帶出檸檬嘅香味。成個cupcake都有好濃郁嘅檸檬味。可能因為係檸檬,所以唔太甜,唔想食咁甜嘅朋友可以叫呢個,十分推介

三個味道分別為: 朱古力底綠茶,莓底荔枝同檸檬味
(對不起,唔知真實cupcake啲名

綠茶

檸檬

荔枝

2019-06-19 905 浏览
I walked pass and decided to try their coffee. I saw just one table occupied so I thought why not have the coffee there. Well, I could not because they got a minimum spending amount for a seat!
2019-05-22 925 浏览
友人去sift 買了一個玫瑰蛋糕(實際係士多啤梨忌廉蛋糕)見到咁靚的花 原來係母親節限定蛋糕不過用來作慶祝活動的蛋糕都不失禮內裡有豐富果肉 一層海綿蛋糕一層士多啤梨海綿蛋糕夠軟食 士多啤梨唔酸仲幾甜下 果肉與果肉之間 有一層薄薄的士多啤梨醬切面望到一層層 外觀好吸引面層有白雪般的忌廉香滑的忌廉 每一啖都係香濃細滑蛋糕面上的花朵 都可以食用少少淺粉紅色的花 少女感爆哂燈蛋糕雖然未有放滿好多士多啤梨但味道已不錯 相信買來送俾人望外觀已加分 再食埋一定加滿分
友人去sift 買了一個玫瑰蛋糕
(實際係士多啤梨忌廉蛋糕)
見到咁靚的花 原來係母親節限定蛋糕

蛋糕雖然未有放滿好多士多啤梨
但味道已不錯 相信買來送俾人
望外觀已加分 再食埋一定加滿分

2019-04-15 849 浏览
Red Velvet Joy (3lbs) $430生日又甚能沒有我最愛的紅絲絨蛋糕呢?早前在這店買Cupcake時得知原來它們也可訂購個裝蛋糕🎂,便暗示男友於我生日時買給我🥰。•取蛋糕時有被它的Size嚇倒,因為大個很,兩個人根本吃不完😱。-可以在店內吃蛋糕🤗。-外層是雪白的忌廉。-切開蛋糕,可清楚看到3比2的比例(3層紅絲絨及兩層Cream cheese。)。紅絲絨蛋糕的朱古力味頗明顯,配合Cream cheese 真是絕配😋。唯一美中不足是Cream cheese 偏甜,感覺很膩😣。-最令我印象深刻的是女店員的服務。由於蛋糕吃不完,所以我們便問店員可否多給我們一個盒,把蛋糕帶走。沒想到女店員細心為我們把蛋糕🎂分成兩份,放在兩個較細的蛋糕盒內,方便我們帶走☺️。-回頭指數:7/10(適合多人享用)
Red Velvet Joy (3lbs) $430

可以在店內吃蛋糕🤗。
外層是雪白的忌廉。

回頭指數:7/10(適合多人享用)
2019-03-23 675 浏览
7月3日正正係牛奶妹生日,祝我生曰快樂🖤牛奶仔懶有心思order 「703」驚喜我🥰😘見到個下蛋糕?有三個?(嫌我未夠肥?)原來比人驚喜係咁happy(唔計會肥個part啦)講返個cake🎂先,佢餅底係曲奇底加慕絲忌廉,上面有生果同馬卡龍好好味,餅底鬆化,慕絲忌廉雖然啖啖都係罪惡感,但罪惡得黎充滿幸福美滿的味道☺️☺️☺️☺️🍰由於太大個而且有三個,牛奶妹食足三日三夜先食得哂,真係多謝牛奶仔厚愛(肥是有原因)
7月3日正正係牛奶妹生日,祝我生曰快樂🖤

牛奶仔懶有心思order 「703」驚喜我🥰😘
見到個下蛋糕?有三個?(嫌我未夠肥?)

原來比人驚喜係咁happy

(唔計會肥個part啦)

(肥是有原因)
2018-07-03
庆祝纪念
生日
悠閒中午!坐低食返件cake嘆杯咖啡亦都係享受,一向俾人賣相靚但又唔鬆軟又唔濕潤嘅cupcake估唔到可以咁好食,呢間可以話係我暫時食過最好!👍🏻👍🏻LEMON MERINGUE 上層係用火槍灼過嘅蛋白霜,而下層係檸檬皮蛋榚中間仲有檸檬醬,既清新又有濃郁嘅檸檬味🍋🍋BLACK VELVET 朱古力蛋糕再加表層又香又滑vanilla cream cheese frosting兩樣加埋又真係幾match喎!芝士控必試👍🏻SIFT CHOCOLATE CAKE口感層次豐富嘅朱古力蛋糕,幼滑嘅朱古力包住濃濃嘅朱古力慕絲裏面亦夾雜咗少少碎朱古力粒,濃得黎又唔會太甜,無論賣相定味道都掂👍🏻絕對係朱古力控嘅最愛!

芝士控必試👍🏻

2018-07-24 1755 浏览
當日公司開PARTY, 想食另類既蛋糕作甜點, 有人就推介左SIFT我地所有味都有買, 當中我最推介係SALTY CARAMEL CHOCOLATE 同TRIPLE CHOCOLATE.作為一個朱古力愛好者, 點可以錯過朱古力CUP CAKE. 蛋糕本身鬆軟濕潤, 夠新鮮, 唔似放過夜, SALTY CARAMEL CUPCAKE真係有焦糖既香烤味, 而且唔太甜(比起其他焦糖甜點) 加埋上面既朱古力糖霜味道剛剛好, 好味! TRIPLE CHOCOLATE, 雖然幾甜但冇蓋過朱古力既可可味, 而且裡面仲有朱古力醬, 正!SIFT真係改變左我對CUPCAKE既睇法, 因為佢唔太甜而且味道均勻, 一分錢一分貨! 好多時CUPCAKE偏甜, 上邊糖霜唔夠細膩有糖粒, 放耐左仲會出水氣...如果喜歡食甜品既朋友仔, 又想試好味既CUPCAKE, 我推介你食SIFT!
2018-06-21
2018-04-23 1414 浏览
2018/04/20 Beauty 因為海港城就在公司旁邊 而sift 很好找 所以用寶貴的lunch時間去買個散水餅也很OK我覺得她家cupcake的size還算蠻大的 而且會比較甜 有不少同事說吃到還沒攪拌均勻的砂糖 款式還算蠻多 目測有15種以上 不過其中只有一款是低糖的 藍莓味 cupcake都長得很好看 很吸引人 而且包裝也都不錯 買的時候有看到一個裝的透明盒子可以選擇 店員很nice也很friendly 最重要的是速度很快!
2018/04/20 Beauty
店員很nice也很friendly 最重要的是速度很快!

2018-01-07 1347 浏览
服務差,用了大約200元買了cake and coffee. 由於吃物太甜。 兒子把自己帶來的水飲完。 問店員要些熱水。 可是樣子極不高興就説沒有。 這間似出名的店怎可以有這樣的服務態度。
2018-01-07
2017-11-19 1519 浏览
------------✏️Mini pastries $120/6好食指數:7/10🤔平時同朋友出街 我都拒絕糖水環節 不如趁機練甜品胃 🤔練唔練到呢Sift出左一套六件細細蛋糕 俾你每樣試少少有唔同口味Apple turnover, raspberry cheesecake, chocolate cake, hazelnut crunch, ispahan, fruit tart其中比較鐘意既係raspberry cheesecake , raspberry 帶少少酸 而味不假 中和了芝士味芝士蛋糕部分也很鬆軟其次係fruit tart 小小一口 好精緻 tart也造得很脆其他都不過不失啦 全部賣相都很討好不過我都係覺得偏甜答案係 我都係練唔成-----------------@siftdessertsKiosk 5, Level 2, Ocean Centre, Harbour City, 5 Canton Road, Tsimshatsui
------------✏️

-----------------
@siftdesserts
  • raspberry cheesecake
2017-11-03 2605 浏览
今曰有同事要離職,估唔到她留下一份甜美的散水餅給我們。這散水餅是我見過最美的,每一件都十分精美,每一件都叫人賞心閲目, 一如藝術品一様。這件朱古力旦糕$48是我食過第二最好的,最好的在pierre. 這朱古力旦糕個子小小,造型高貴,味道濃厚,朱古力味十足,仲有點回甘味。外層有幼滑如絲的朱古力,中間有幼滑的朱古力慕絲,軟滑口感夾雜沙沙的碎粒朱古力,好甘醇的朱古力味呀!正!味道比cova 的更勝一籌。真的濃而不膩,仲意朱古力的人一定愛死它了!試過靚cake, 再試試cupcake紅絲絨cupcake$28- 這cupcake 質地十分軟熟,cream cheese 的忌廉很有質感,芝味十足,味道酸酸甜甜的,加上香甜濕潤的紅絲絨旦糕底,原來cupcake 也可以唔乾好好味!花生醬cupcake$28- 這花生醬忌廉有點像嘉頓忌廉包的花生忌廉,但質地比較實在D。旦羔底有朱古力粒粒,加埋花生醬忌廉,又幾夾噃!整體而言,cupcake 出色,但朱古力旦糕更加突出,味道難忘,推介!

這件朱古力旦糕$48是我食過第二最好的

試過靚cake, 再試試cupcake

紅絲絨cupcake$28-

花生醬cupcake$28-
加埋花生醬忌廉,又幾夾噃!

2017-11-03
2017-09-07 772 浏览
I like the cupcakes at sift. They get the light airy texture of the sponge and frosting perfectly. It's not for those who like ooey gooey fudgey cupcakes with thick frosting (like me) but I do appreciate it for what it is. The red velvet is good and they had a special once the Isphan cupcake that was reduced sugar with lychee rose, canilla and rasberry - absolutely amazing!
Lychee rasperry rose cupcake
2016-12-01