2022-10-05 112 浏览
呢度既選擇都算多, 不過泰式野我食黎食去都係果啲野, 所以好快就可以揀到自己想食既野😌泰式鳳爪($79)份量都幾多又整到入曬味既泰式鳳爪配上大量既沙律菜, 個汁又酸酸辣辣係超級開胃😎泰式豬手($183)豬手整到好腍身, 皮既部分好Q彈充滿住骨膠原, 配埋個酸酸甜甜既汁同包生菜食完全唔怕漏☺️蒜香椰菜苗($99)食泰菜必叫既椰菜苗炒得好爽身加埋蒜既香味好夠鑊氣, 重點係完全唔油膩😋炒鮮蝦金邊粉($134)網形既蛋完美地包裹住炒到好爽身既金邊粉, 配料都好足配埋爽口既大蝦係正, 重點係落埋啲乾辣椒撈埋一齊食特別惹味🤤呢間泰式野整體黎講相當唔錯, 啲野送到黎都仲係熱辣辣既, 外賣黎講都算幾高質, 有機會要去試下堂食🥰

泰式鳳爪($79)

泰式豬手($183)

蒜香椰菜苗($99)

炒鮮蝦金邊粉($134)

2022-09-24
  • 炒鮮蝦金邊粉
  • 泰式鳳爪
  • 蒜香椰菜苗
  • 泰式豬手
2022-10-01 139 浏览
因為消費卷快到期,今晚就同老公去祟光買嘢,之前去過附近嘅Siam 28食泰菜,味道唔錯,老公話想去回味一下!餐廳主打新派泰菜,位於澳門逸園中心28樓,餐廳燈光柔和,座位舒適,侍應招呼週到!泰式濕炒海鮮停頓之麵:個名好奇怪,叫嚟試吓,一上檯即時嘩一聲,賣相好吸睛,海鮮用咗大蝦、魷魚、蜆、蔬菜和菇菌,並做成芡汁,另外廚師用筷子將麵條定型炸脆,之後將麵放上海鮮芡汁上,麵條脆卜卜,將之沾上芡汁食口感層次豐富又惹味!泰式海南雞半隻:雞肉已經起骨,雞皮薄雞肉嫩滑,點些特製醬汁味道更佳。黃咖喱豬肉配薄餅:美味泰式黃咖哩,適合不愛辣的人,但仍有濃濃的咖哩香。這個咖哩配豬肉和薄餅超惹味!Singha買一送一(除咗星期五、六、公眾假期和公眾假期前夕)泰式風味啤酒,入口清爽帶有麥芽香。

泰式風味啤酒,入口清爽帶有麥芽香。
2022-09-21
2022-09-29 95 浏览
行完街之後,同行嘅朋友想食泰國餐,就推介了呢一間,位置在SOGO隔離澳門逸園中心28樓。泰式生菜包雖然山菜份量不多,但係豬肉份量十分多,而且可以選擇辣度,因為朋友不能食得太辣,佢都覺得十分好味。泰式冬陰功湯有火暖住,可以keep住個溫度,酸酸辣辣十分開胃,但係可惜冇乜椰奶味。青咖喱牛配薄餅,呢個餸係今餐最好味,薄餅新鮮滾熱辣,青咖喱勁有泰國風味,但係可惜啲牛肉好韌,美中不足。蝦膏炒通菜同坊間差不多,沒有什麼特別好味,但是亦沒有什麼特別問題。最後叫了一個芒果糯米飯,個糯米好特別,有啲似年糕口感,芒果香味十足亦不會太酸。食完之後飽感十足,價錢優惠,性價比高。

食完之後飽感十足,價錢優惠,性價比高。
2022-09-28 102 浏览
今日去SOGO 買完嘢,同朋友去澳門逸園中心食晚飯,這幢大廈食肆琳琅滿目,見到有間「Siam28」 泰國餐廳,所以試下。店內座位寬敞,店老闆,店員笑容好親切,態度非常好。先來飲品,叫了珍多冰,有綠色大菜絲,爽口像啫喱,椰汁味濃!另一飲品叫了椰青,非常大個,好多椰青水。小食層層架 $148,賣相像食high tea set, 擺盆好精美,先吃上層,沙嗲雞肉串,啖啖肉,最正係個秘製沙嗲醬汁,同雞肉非常夾。脆炸泰式單骨雞翼,外脆,炸至金黃色,面層灑了炸蒜,配埋好香口。流心芝士蝦球,非常出色,中間流心芝士,又唔會太膩口,外面彈牙蝦餅肉。炸春卷,以素食材為主,內有蘿蔔絲和幼粉絲,香脆。另一款叫了蠔仔煎蛋,以鐵板上,熱㷫㷫,蠔仔大粒,沾上是拉差辣醬,更惹味。還叫了椰子雞湯,口感濃厚的湯底,椰子味香,材料有雞肉、蘑菇和其他菌類。

店內座位寬敞,店老闆,店員笑容好親切,態度非常好。

先來飲品,叫了珍多冰,有綠色大菜絲,爽口像啫喱,椰汁味濃!

另一飲品叫了椰青,非常大個,好多椰青水。

炸春卷,以素食材為主,內有蘿蔔絲和幼粉絲,香脆。

2022-09-27
今日lunch去咗銅鑼灣樓上舖試呢間Siam 28~ 一直都見有幾多人介紹,終於有機會試到😋😋Book咗lunch 12點去到唔洗等就入等~ 餐牌都有好多lunch set選擇,而且仲可以用優惠價加小食或甜品,價錢絕對可接受👍🏻👍🏻🥰 我叫咗鮮蝦炒金邊粉,再加$28有芒果煎糯米飯~ 落單後首先送上湯,有得揀冬陰公湯同清湯,本人唔食得辣所以就叫咗清湯。湯入面有幾舊冬瓜,冇咩特別🤣🤣 然後就上金邊粉,冇諗過佢個金邊粉係咁精緻,有啲surprise😍😍 味道都唔錯,蝦都有3-4隻😍😍 甜品係後上嘅,芒果糯米飯上嚟嗰陣仲熱辣辣🥰 佢個糯米飯有啲特別因為係煎嘅,食落去有啲飯焦咁嘅感覺,個人好中意🤣🤣 雖然係$28但佢都唔算細份👍🏻👍🏻總括來講,呢個午餐好有驚喜,而且想坐耐啲傾吓計都冇問題,性價比都算高👍🏻 會再有下次😍😍😍

2022-09-26 125 浏览
一行四人第一次來這餐廳用餐🍽️,我們叫了海南雞飯,咖哩軟腳蟹,肉碎炒飯及泰式炒河。每一道菜到好好味,有餐湯,又有餐飲,價錢適中,環境安靜,適合三五知己談天,直得再來。
2022-09-26
2022-09-25 222 浏览
胃口唔好想食泰國野開開胃,朋友揀左呢間新式泰國菜,無論菜式,調味,飲品都好新穎,泰得黎味道好有驚喜!地道泰式海鮮桶-醬汁好特別唔係一般泰式味道,有啲泰式酸辣Mix 韓國甜甜辣辣的感覺, 非常出色-有大蝦,原粒帶子,藍青口,魷魚等等,新鮮肥美。尤其係大蝦,肉質彈牙。柚子沙律-蝦的質素好高,大大隻又爽甜。-overall 調味不會過多,微微的甜辣,主要靠柚子自身的鮮甜味做主角泰式濕炒海鮮停頓-一上枱姐有被驚喜到!原來停頓係咁解,就係快子夾面個𣊬間停低,好似魔術咁 -以為玩味濃的dish 都不會太好食,不是!面係有炸過的所以口感十足,汁係有好香濃海鮮味,mix 起食每條面都沾到海鮮汁。-海鮮份量好多好多,大蜆同沙白都好鮮甜。芒果糯米飯-非常有驚喜的一碟!係姐第一次食到的味道。糯米飯唔係傳統的做法,而係用蛋煎香的,加埋芒果, 比一般的芒果糯米飯會多左蛋香同煎過後的煎香味。-芒果份量好多,食完飯都仲有芒果剩,讚!香茅世界-非常泰!香茅果好出,重點係加左龍眼令成杯特飲更香甜。

柚子沙律
-蝦的質素好高,大大隻又爽甜。
柚子大蝦沙律

泰式濕炒海鮮停頓
-海鮮份量好多好多,大蜆同沙白都好鮮甜。
泰式濕炒海鮮停頓

芒果糯米飯
-芒果份量好多,食完飯都仲有芒果剩,讚!

香茅世界
-非常泰!香茅果好出,重點係加左龍眼令成杯特飲更香甜。
香茅世界

好食嘅餐廳已經遷移商廈樓上舖,好似今次呢間泰國餐廳就係其中之一。如果二人同行,一定要試呢度嘅泰式下午茶除咗賣相靚可以打卡之外,一次過可以食齊十款唔同嘅泰國菜式同甜品✨Siam 28 Tea Set🔴生蝦 新鮮爽口,配搭兩款唔同嘅辣醬🟠柚子蝦沙律酸酸甜甜好醒胃,面層加上鮮蝦🟡豬肉生菜包微辣嘅肉碎,底層墊上新鮮爽脆嘅生菜,食泰菜必點🟢春卷熱辣辣好脆口,入面好足料🔵炸蝦餅厚厚嘅蝦餅充滿蝦味,好彈牙🟣芝士蝦餅即叫即炸,咬開裡面流心芝士湧出,勁Creamy店員仲溫馨提示,小心裡面芝士好熱,超貼心🟤雞翼單骨雞翼食起上來好方便甜品係我最愛,3款都超好味🔴芒果糯米飯新鮮芒果,底層糯米飯,口感軟糯,加入椰漿特別香🟡榴蓮春卷外層春卷皮脆卜卜,包著香濃嘅榴槤果醬🟢椰皇大菜糕加入蝶豆花製作出花朵形狀,清甜爽口✨荔枝梳打原粒荔枝,配上梳打,味道唔會太甜✨泰國奶茶泰國奶茶比起港式奶茶更香,仲好幼滑,必飲店員超有禮,下次一定再嚟
好食嘅餐廳已經遷移商廈樓上舖,
好似今次呢間泰國餐廳就係其中之一。

如果二人同行,
一定要試呢度嘅泰式下午茶

除咗賣相靚可以打卡之外,
一次過可以食齊十款唔同嘅泰國菜式同甜品

✨Siam 28 Tea Set

🔴生蝦

新鮮爽口,配搭兩款唔同嘅辣醬

🟠柚子蝦沙律
酸酸甜甜好醒胃,面層加上鮮蝦
🟡豬肉生菜包

微辣嘅肉碎,底層墊上新鮮爽脆嘅生菜,食泰菜必點
🟢春卷
熱辣辣好脆口,入面好足料
🔵炸蝦餅
厚厚嘅蝦餅充滿蝦味,好彈牙
🟣芝士蝦餅

即叫即炸,咬開裡面流心芝士湧出,勁Creamy
店員仲溫馨提示,小心裡面芝士好熱,超貼心
🟤雞翼
單骨雞翼食起上來好方便

甜品係我最愛,3款都超好味
🔴芒果糯米飯

新鮮芒果,底層糯米飯,口感軟糯,加入椰漿特別香
🟡榴蓮春卷
外層春卷皮脆卜卜,包著香濃嘅榴槤果醬
🟢椰皇大菜糕

加入蝶豆花製作出花朵形狀,清甜爽口

✨荔枝梳打
原粒荔枝,配上梳打,味道唔會太甜

✨泰國奶茶
泰國奶茶比起港式奶茶更香,仲好幼滑,
必飲

店員超有禮,下次一定再嚟
2022-09-23
午餐
  • Siam 28  Tea  Set
2022-09-22 206 浏览
放咗工打算出外吃完晚飯才回家,同事提議去食泰國菜醒神開胃,一洗工作嘅疲累。近SOGO 附近澳門逸園中心 找到這間「Siam28」 泰國餐廳,曾經光顧印象中食物非常有水準。一邊窗外望銅鑼灣鬧市,燈光柔和氣氛唔錯。有新款限定食品,亦有一系列泰北菜式。珍多冰可以order少甜,椰汁味道香濃!Siam28 小食層層架🦐 $148即叫即做,感受到炸物仍有油溫😋沙嗲雞肉串,甚有BBQ風味,蘸上秘製沙嗲醬汁泰味十足🤗泰式雞翼,切成單骨,令雞翼更加入味,鹹鹹地簡單用鹽已經非常香口惹味!芝士🧀蝦餅,不是誇張比乒乓波更加大!切開就見到澎湃嘅芝士流心~非常美味!蝦餅極厚,外皮炸得脆脆的,蝦餅亦夠彈牙!另外一款蝦餅沒有芝士餡料,一樣咁好食香口美味😋👍🏻炸春卷:最緊要外皮夠炸,內有蘿蔔絲和幼粉絲,味道豐富!泰式濕炒海鲜”停頓"麵 $122送上枱嘅時候真係笑咗😆,原來停頓係咁嘅意思!以為係食物dummy 😂從店員手中接過筷子後都唔知要點樣吃,索性將炸直咗嘅麵打橫放在碟上,再臨上秘製芡汁。😆麵條本身有啲似炸蝦🦐酥,卜卜脆好香口,可以當小食。😆 鍾意搞搞震嘅朋友期後竟可以把麵條放真,不用提起🌟 差啲忘記咗主角海鮮:

一邊窗外望銅鑼灣鬧市,燈光柔和氣氛唔錯。
有新款限定食品,亦有一系列泰北菜式。

珍多冰
可以order少甜,椰汁味道香濃!
Siam    小食層層架
芝士蝦餅

Siam28 小食層層架
🦐 $148
即叫即做,感受到炸物仍有油溫😋
沙嗲雞肉串,甚有BBQ風味,蘸上秘製沙嗲醬汁泰味十足🤗
另外一款蝦餅沒有芝士餡料,一樣咁好食香口美味😋👍🏻
炸春卷:最緊要外皮夠炸,內有蘿蔔絲和幼粉絲,味道豐富!

泰式濕炒海鲜”停頓"麵
😆 鍾意搞搞震嘅朋友期後竟可以把麵條放真,不用提起🌟
差啲忘記咗主角海鮮: 有魷魚,原隻大蝦,蜆,配以椰菜花,芥蘭,蘿蔔,草菇和蔬菜,連同味道濃郁嘅芡汁十分出色!
泰式香葉青胡椒安格斯肉眼 $138
有點驚喜原來係鐵板上。
因為鐵板超熱,安格斯肉眼瞬間烤至六成熟。唔想食太熟嘅朋友仔就要眼明快手先夾起肉眼扒~
即時淋上秘製青胡椒香葉昨起,有別於一般濃味嘅港式黑椒汁,清爽美味,亦增添不少泰式風味。

牛扒肉汁超豐富,肉味濃,肉眼扒嘅脂肪同筋位都唔算太多,價錢合理,二人share都非常足夠。

留意透過飲食平台訂枱正價餐牌單點會有折購優惠😍
店員服務殷勤,也會主動介紹新品菜式,朋友非常滿意,應該很快會再來。😋👍🏻
珍多冰
Siam    小食層層架
芝士蝦餅
2022-09-20 113 浏览
銅鑼灣澳門逸園中心簡直係美食匯集有鐵板燒、廚師發板、火鍋店、ᴡʜɪsᴋʏ ʙᴀʀ、日式料理、越南菜、泰國菜……諗唔到食咩直接嚟呢度包保諗得到所以我哋就揀左間🇹🇭泰國餐廳‼️原來而家sɪɴɢʜᴀ啤酒買一送一抵呀~~「小食層層架」呢個小食架相當有份量有5款:泰式雞翼+雞串+蝦餅+芝士蝦盒+素春卷一咬開芝士蝦球,真係有流心芝士而且粒蝦球真係好大粒,食完已經有2成飽蝦餅口感唔會好實淨,有蝦本身嘅彈性,好有質素雞串勁好食,燒得好香,雞肉又夠嫩滑ᴊᴜɪᴄʏ⭐️反而春卷就麻麻地……春卷皮有啲厚‼️「燒茄子沙律配香茅肉碎鮮蝦」呢個沙律好特別真係要推介推介原條茄子起晒肉,然後切片,食嘅時候非常方便加上配埋泰式辣汁,集合左酸、甜、辣,令味道更有層次,仲有炒香左嘅肉碎配料,味道真係贏晒相信無人會覺得唔好食!「香葉肉碎煎蛋炒飯」呢個炒飯真係好正宗‼️真係搵返係泰國食嘅味道乾濕度岩岩好,每粒飯都比香葉肉碎汁包裹呢間泰國餐廳真係值得再探店
銅鑼灣澳門逸園中心簡直係美食匯集

諗唔到食咩直接嚟呢度包保諗得到

所以我哋就揀左間🇹🇭泰國餐廳‼️

原來而家sɪɴɢʜᴀ啤酒買一送一
抵呀~~

「小食層層架」
呢個小食架相當有份量

有5款:泰式雞翼+雞串+蝦餅+芝士蝦盒+素春卷

一咬開芝士蝦球,真係有流心芝士

而且粒蝦球真係好大粒,食完已經有2成飽

蝦餅口感唔會好實淨,有蝦本身嘅彈性,好有質素

雞串勁好食,燒得好香,雞肉又夠嫩滑ᴊᴜɪᴄʏ⭐️
反而春卷就麻麻地……
春卷皮有啲厚‼️

「燒茄子沙律配香茅肉碎鮮蝦」
呢個沙律好特別
真係要推介推介

原條茄子起晒肉,然後切片,
食嘅時候非常方便

加上配埋泰式辣汁,集合左酸、甜、辣,
令味道更有層次,仲有炒香左嘅肉碎配料,
味道真係贏晒
相信無人會覺得唔好食!
「香葉肉碎煎蛋炒飯」
呢個炒飯真係好正宗‼️
真係搵返係泰國食嘅味道

乾濕度岩岩好,每粒飯都比香葉肉碎汁包裹

呢間泰國餐廳真係值得再探店
2022-09-19
  • 燒茄子沙律配香茅肉碎鮮蝦
  • 香葉肉碎煎蛋炒飯
  • 小食層層架
2022-09-16 139 浏览
泰國菜都有 tea set好特別啊!相約好姊妹試吓。位於銅鑼灣中心地帶,購物完順道 tea 一tea,非常方便。芫荽蜜糖梳打芫荽控的我啱晒。飲落好清新,適合炎炎夏日鮮蝦柚子沙律開胃前菜。泰式生蝦生蝦新鮮,有爽脆口感。有兩款不同辣度醬汁隨意配搭。芝心蝦餅, 蝦餅流心效果不錯,蝦餅有嚼口,多了芝士就更芝味。素春卷皮脆卜卜,絲絲素蔬菜有口感。泰式單骨雞翼方便食,蘸少許酸甜醬更滋味。生菜包豚肉豚肉帶微辣,增添惹味。芒果糯米飯泰式甜品不可少。糯米飯煎過,多了一份焦香。榴槤春卷榴連味不會太搶,恰到好處。
泰國菜都有 tea set好特別啊!相約好姊妹試吓。

芫荽蜜糖梳打
芫荽控的我啱晒。
飲落好清新,適合炎炎夏日

鮮蝦柚子沙律
開胃前菜。

泰式生蝦
生蝦新鮮,有爽脆口感。有兩款不同辣度醬汁隨意配搭。

芝心蝦餅, 蝦餅
流心效果不錯,蝦餅有嚼口,多了芝士就更芝味。

素春卷
皮脆卜卜,絲絲素蔬菜有口感。

泰式單骨雞翼
方便食,蘸少許酸甜醬更滋味。

生菜包豚肉
豚肉帶微辣,增添惹味。

芒果糯米飯
泰式甜品不可少。糯米飯煎過,多了一份焦香。

榴槤春卷
榴連味不會太搶,恰到好處。

2022-09-16
2022-09-15 134 浏览
次次食泰國野都係個啲試一試新口味泰北菜首先讚一讚Siam 28既服務真係好好一去到店員已經好細心分享餐廳特色香港人口味偏愛濃味泰北香料較重 餐廳改良至香而不重反而好有清新感覺❤️泰北牛腩湯呢個湯又幾特別 牛腩清湯加上清香香茅味而且牛腩我煮得非常之淋❤️炸女婿蛋 即係炸鵪鶉蛋 泰國會用雞蛋鵪鶉蛋細細粒醬汁酸甜 加埋香脆豬肉 好開胃❤️海鮮停頓麵非常之 #igable 滿滿的海鮮配上脆麵❤️安格斯肉眼 泰北風味醬汁加上油脂香濃既安格斯肉眼Siam 28 (銅鑼灣)📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓@joanne.kny#foodiehk #foodblogfeed #thaifood #dininghk #銅鑼灣美食 #泰國菜

次次食泰國野都係個啲

❤️海鮮停頓麵
非常之 #igable 滿滿的海鮮配上脆麵

❤️安格斯肉眼
泰北風味醬汁加上油脂香濃既安格斯肉眼

Siam 28 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓

@joanne.kny
2022-08-17 357 浏览
-//位於銅鑼灣·環境悠閒舒適嘅泰國餐廳🇹🇭💕 Lunch set (湯+主菜+飲品)💕首先想大力讚下 餐廳員工服務態度好好👏🏻值得欣賞🤣 當日係OR book位備注母親生日一入去員工已經同我媽咪講生日快樂🤣🎊食飯時仲主動問我哋 使唔使幫我哋影張相🥹非常窩心🥹 而且價錢公道,值得推薦俾大家📍炸鮮蝦·金邊粉 $88首先外面用左蛋絲做點綴🥚令到賣相更精緻但好似簡單 又唔簡單咁🤣呢度大力加咗分先大蝦肉質都唔錯🦐 金邊粉本身都夠入味了但都有提供花生碎、辣椒粉、青檸做調味😜📍泰式咖哩軟殼蟹·配薄餅 $78一上碟已經聞到個咖喱香噴噴 好惹味🤪咖喱偏甜 唔係辣🤣另外軟殼蟹都炸得好鬆脆仲可以配白飯或者薄餅,但配薄餅就唔太飽建議可以配白飯就飽肚啲🤣但整體都唔錯📍SIAM 28 海南雞配油飯 $68海南雞可以自選配搭油飯 /白飯/湯粉🍲以價錢嚟講 性價比非常高💖雞嘅份量亦唔少仲提供埋辣椒醬同薑蓉,令到味道更加濃郁📍沙嗲(雞/豬)+ $ 20 PICK 2套餐可加$20揀兩款小食,滿足你兩個願望沙嗲唔會話燒到好乾,都保留到少少肉汁🫣📍炸雞翼/燒豬頸肉+ $ 20 PICK 2炸雞翼味道不過不失,過吓口癮都唔

//位於銅鑼灣·環境悠閒舒適嘅泰國餐廳🇹🇭

💕 Lunch set (湯+主菜+飲品)💕

首先想大力讚下 餐廳員工服務態度好好👏🏻
值得欣賞🤣 當日係OR book位備注母親生日
一入去員工已經同我媽咪講生日快樂🤣🎊
食飯時仲主動問我哋 使唔使幫我哋影張相🥹
非常窩心🥹 而且價錢公道,值得推薦俾大家

📍炸鮮蝦·金邊粉 $88

首先外面用左蛋絲做點綴🥚令到賣相更精緻
但好似簡單 又唔簡單咁🤣呢度大力加咗分先
大蝦肉質都唔錯🦐 金邊粉本身都夠入味了
但都有提供花生碎、辣椒粉、青檸做調味😜

📍泰式咖哩軟殼蟹·配薄餅 $78

一上碟已經聞到個咖喱香噴噴 好惹味🤪
咖喱偏甜 唔係辣🤣另外軟殼蟹都炸得好鬆脆
仲可以配白飯或者薄餅,但配薄餅就唔太飽
建議可以配白飯就飽肚啲🤣但整體都唔錯

📍SIAM 28 海南雞配油飯 $68

海南雞可以自選配搭油飯 /白飯/湯粉🍲
以價錢嚟講 性價比非常高💖雞嘅份量亦唔少
仲提供埋辣椒醬同薑蓉,令到味道更加濃郁

📍沙嗲(雞/豬)+ $ 20 PICK 2

套餐可加$20揀兩款小食,滿足你兩個願望
沙嗲唔會話燒到好乾,都保留到少少肉汁🫣

📍炸雞翼/燒豬頸肉+ $ 20 PICK 2

炸雞翼味道不過不失,過吓口癮都唔錯🤣
燒豬頸肉唔會話燒到死實實,可以接受到

📍珍多冰 +$12

📍青檸梳打 +$12

📍SINGHA BEER +$18

#銅鑼灣美食
#餐廳推介
設加一服務費✔️

抵食程度:🌝🌝🌝🌝🌗

📍Siam 28 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓
叫咗兩個lunch set 套餐包一個餐湯 主菜同飲品🍹 Set1 - 冬蔭雜菜湯 + 鮮蝦炒金邊粉+泰式奶茶+炸蝦餅&燒豬頸肉金邊粉賣相幾好濕潤程度都ok 但偏甜 要自己加多啲青檸中和返Set 2 - 泰式清湯+泰式咖喱軟殼蟹配白飯+荔枝梳打+芒果煎糯米飯最深刻係泰式清湯好有媽咪麵味粉feel😂😂個芒果煎糯米飯幾特別 煎到外面脆脆地 熱辣辣食好香口 芒果都甜 不錯😆
叫咗兩個lunch set 套餐包一個餐湯 主菜同飲品🍹

鮮蝦炒金邊粉

炸蝦餅&燒豬頸肉

泰式咖喱軟殼蟹配白飯
芒果煎糯米飯
2021-07-21
2022-07-31 405 浏览
💥銅鑼灣泰菜黃店📍SIAM 28|銅鑼灣📍人均消費 $ 8 X#CL銅鑼灣 #CL四圍食 #CL泰國野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️💟乾炒香辣雞炒河粉 $ 7 8開頭望落去份量以為唔係好多但其實食落去係超足料🧏🏻‍♀️河粉係比較特別嘅超寬河粉仲會煙煙銀銀好食過平時嗰啲,配料除咗有雞之外仲有啲野菌、粟米、雜菜,幾好味不過食到後邊就會覺得有少少咸🤏但係整體OK😍💟泰式軟殼蟹配薄餅 $ 8 8軟殼蟹係令人不能抗拒嘅😂薄餅配黃咖喱好正宗,👧🏻係成碟清晒😛女仔食個份量啱啱好不過男仔就可能會唔夠飽啦😬🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥銅鑼灣泰菜黃店

📍SIAM 28|銅鑼灣