2025-05-24 243 浏览
今次🐧 來訪位於灣仔嘅Shift✅ 晚上室內外都會加上LED 燈效同埋投影,好有特色👍 坐位都幾闊落舒適,座位下有置物籃方便放袋🌟 都幾貼心❤️ 試咗餐廳力推嘅開心果系列主食📍 㨂咗開心果白貝意粉🤗 白貝佈滿成個碟面,份量十足有誠意❣️ 白貝食落鮮甜爽口,幾有咬口☺️ 意粉煮得好入味,開心果醬滋味濃稠出眾❤️‍🔥 好正好惹味😋 另外聽職員介紹,試咗2 款精選食品✅ 首先係擺盤都幾靚嘅甜橙燒牛柳沙律👍 沙律特意分汁另上,確保蔬菜清爽口感😋 牛柳軟嫩入味,與新鮮爽甜嘅沙律菜好夾,一齊食口感滋味無與倫比😍 另外試咗爆汁又邪惡嘅明太子薯仔蛋餅😋 又厚又大個份量十足😍 一切開惹味嘅流心餡料傾瀉而出😈 超級邪惡誘人😈 蛋餅充滿蛋香滋味,配搭辛香嘅明太子和甜美嘅薯仔一齊食,絕對係滿分嘅享受😉 甜品一樣叫咗開心果系列嘅產品✅ 㨂咗開心果吉拿棒朱古力火鍋☺️ 吉拿棒新鮮即炸,外脆內軟,入口時依然溫熱可口😙 沾上熱騰騰嘅開心果朱古力醬和開心果碎粒,食落香濃嘅開心果味令人難忘又回味🤗 飲品㨂咗2 杯好睇又好飲嘅Mocktails😚 分別係Pink Pineapple Cooler 同埋Mango Tango😍 入口清

飲品㨂咗2 杯好睇又好飲嘅Mocktails😚 分別係Pink Pineapple Cooler 同埋Mango Tango😍 入口清爽又解暑,唔會太甜,用黎送鹹食一流👍
2025-05-20 273 浏览
位於在銅鑼灣的一間新興Cafe,名為 Shift ,在這裏我 #shift 走了人間嘅繁囂,和朋友專心享受一場美食的盛宴 🍽️Spicy Lemon Pepper & Salt Aubergine Finger (48.00)茄條外脆內軟,鹽的點綴恰到好處,讓人一口接一口Thai Style Crispy Pork Belly (78.00)這道泰式脆皮豬腩肉,皮脆肉嫩,搭配特製醬汁,口感層次分明。每一口都帶有濃厚的香料味道,讓人欲罷不能。Tortilla De Patata w/ Cod Roe (98.00)這道西班牙土豆蛋餅,配上鮮嫩的鱈魚子,口感綿滑。土豆的香氣與魚子的鹹香相得益彰,讓人感受到地中海的風情。Pistachio Grilled Baby Lamb Chop (238.00)小羊排烤得恰到好處,外焦內嫩,搭配香脆的開心果碎,增添了口感的豐富性。Dubai Style Pistachio French Toast (108.00)這道法式吐司外酥內軟,配上香甜的開心果醬和新鮮水果,口感極佳。甜而不膩Pink Pineapple Cooler 粉紅菠蘿冷飲清新可口,帶有熱

茄條外脆內軟,鹽的點綴恰到好處,讓人一口接一口

這道西班牙土豆蛋餅,配上鮮嫩的鱈魚子,口感綿滑。
土豆的香氣與魚子的鹹香相得益彰,讓人感受到地中海的風情。

Pink Pineapple Cooler
粉紅菠蘿冷飲清新可口,帶有熱帶水果的香甜。
Mango Tango
芒果探戈則更是讓人心情愉悅,為餐點增添了色彩。

• 杜拜開心果脆絲法式吐司
如果你睇見呢個標題,就想起「亞視」個資訊節目,就證明同我一樣有番咁上下年紀。最近,就晌灣仔開心大發現呢間日頭喺咖啡店,晚上搖身變為酒吧餐廳,點解開心?因為店家有好多以開心果為主題嘅菜式。餐廳以白色為主調,無論門面,還是室內設計簡潔,但不失時尚感,又帶點文青風,座位編排寬敞,加上樓底高,所以,整體感覺舒服。近門仲有一列酒吧區,睇番人哋啲食評,見晚上會加咗啲燈效及投影,變得另一番景象。座位之下設有藤籃,喺貼心嘅安排,方便客人擺袋、擺背囊。餐具放晌有蓋膠盒內,衛生乾淨。講番啲食物選項先,文初都講過有一系列開心果菜式,包括主菜類同甜點類,單喺睇睇感覺都非常吸引;此外,仲有多種傳統、西班牙小食,送酒一流,加上其他特色主菜,選擇真喺唔少。飲品方面,提供多款咖啡同熱茶。作為一間酒吧餐廳,酒類飲品點少得,紅白餐酒、啤酒、西班牙果酒、有汽酒、烈酒……等等一應俱全,溫馨提示,由開鋪到7:00pm,都喺歡樂時光,自然飲得平啲。Classic Buttermilk Dirty  $48、Pistachio Buttermilk Dirty $58Dirty系列有別我哋平常晌咖啡店所飲嘅骯髒咖啡,主要喺用上更低
座位之下設有藤籃,喺貼心嘅安排,方便客人擺袋、擺背囊
。餐具放晌有蓋膠盒內,衛生乾淨。

Dirty系列有別我哋平常晌咖啡店所飲嘅骯髒咖啡,主要喺用上更低脂嘅白脫牛奶(buttermilk)嚟沖泡咖啡,自然飲得更健康。而小弟杯開心果口味喺越飲越有嗰份果仁嘅香氣,口感方面亦好柔滑,仲伴有少少牛油烘麵包粒,勁香牛油味。
Pistachio Buttermilk Dirty
泡菜蜜燒風琴豆腐 $58

呢度主打Tapas,所以,點可以錯過呢!先嚟一份豆腐?喺,豆腐,但經過創意可以變得不一樣,豆腐切成風琴形已令賣相吸引好多,面頭鋪滿韓式泡菜,因為加咁蜜糖,所以,食落唔會太過酸同辣,而與其叫豆腐,應該似豆卜多啲,炸到好脆口,幾有驚喜!
檸檬胡椒鹽脆茄子條 $48

賣相夠晒立體嘅脆炸茄子條,外層薄薄嘅粉漿香脆不油膩,食得出炸功了得,然而,茄子卻仍保持多汁,口感軟綿綿。就咁淨食都有味,如果想濃味啲,除咗有啲蔥花、蒜粒、辣椒粒,仲可以沾上少少檸檬胡椒鹽,食味更富層次。
泰式脆炸五花腩 $78

香口嘢一向有市場,尤其送啤酒,不過,就算唔飲酒,人人都鍾意食。雖然喺五花腩,但出嚟嘅效果無想像中咁膩,而且,外層酥脆,細嚼軟嫩,沾上辣勁十足嘅泰式酸辣醬,更加去膩惹味。
泰式脆炸五花腩
泰式脆炸五花腩
開心果香烤法式小羊架 $238

一心嚟食開心果菜式,主菜梗喺揀番開心果主菜系列啦,呢一款小羊架做法有啲似寶雲酥,不過就唔喺用麵包糠,而喺沾滿開心果仁碎,睇見都勁開心。侍應上菜時更說明一下做法,原來唔單表面嘅開心果仁碎,仲先搽咗一層開心果仁醬同法式芥末,所以,食起嚟味道更豐厚。而羊架嘅肉質非常嫩滑,帶濃濃羊羶味,合晒我哋口味。伴菜仲有大量紅嘅、黃嘅車厘茄,十分鮮甜,食得出靚貨。
開心果吉拿棒朱古力火鍋 $128

單睇「吉拿棒」你未必知喺乜,睇埋英文你就知喺西班牙油條,唔單止配上開心果醬火鍋,更有一小兜開心果仁碎,整體賣相好吸引。食法隨個人喜好,小弟個人認為最好喺將油條切粒,再沾上開心果醬,最後沾上開心果仁碎,想再食甜啲先點一點啲沙糖。自家製嘅西班牙油條本身已經喺開心果口味,炸得外脆內軟,加埋啲開心果醬同碎碎,令味道同口感都有疊加效果,正呀!
開心果吉拿棒朱古力火鍋
食完慢慢坐,因為環境非常舒服,加上過咗午市嘅尖峰時段,客人陸續離開,環境變得更清幽,繼續細味杯開心果仁咖啡。
開心果香烤法式小羊架
🍽️ 環境:型格與浪漫並存這間新開的Cafe & Bar玩轉雙重風格。一邊是開放式酒吧區,適合chill住飲酒吹風;另一邊則以香港夜景為主題,暗黑中帶點浪漫,無論閨蜜打卡還是約會都超有氣氛!🌰 開心果主題Menu:創意與誠意滿分身為開心果控,見到全系列主題菜式簡直雙眼發光!從主菜到甜品,每道都巧妙融入開心果元素,而且定價合理,終於不用邊吃邊心疼錢包👛🍴 必試推薦泰式五花腩 $78
肥瘦比例完美,外皮微脆,淋上酸辣醬汁超級開胃,瞬間清盤!焦紅酒鵝肝多士配意大利冰酒 $98
鵝肝煎得外焦內綿,搭配冰酒的甜涼中和油膩感,高級感十足卻不貴~泡菜蜜燒風琴豆腐 $58
豆腐像風琴般吸汁,泡菜+蜜糖的組合酸甜辣交織,創意滿分!開心果脆皮威靈頓牛柳 $288
🔥全場MVP!酥皮裹滿開心果碎,牛柳切開還是粉嫩色,肉汁鎖得剛剛好。開心果的堅果香和牛油香意外地搭,絕對要試!開心果吉拿棒朱古力火鍋 $128
連巧克力醬和吉拿棒都混入開心果醬,蘸上果碎後層次爆棚,全港獨家口味!💬 小總結適合: 開心果愛好者|打卡族|小資約會
回頭指數(5/5): ⭐⭐⭐⭐⭐️

🍽️ 環境:型格與浪漫並存

🌰 開心果主題Menu:創意與誠意滿分

🍴 必試推薦
泰式五花腩 $78
肥瘦比例完美,外皮微脆,淋上酸辣醬汁超級開胃,瞬間清盤!

焦紅酒鵝肝多士配意大利冰酒 $98

泡菜蜜燒風琴豆腐 $58
豆腐像風琴般吸汁,泡菜+蜜糖的組合酸甜辣交織,創意滿分!

開心果脆皮威靈頓牛柳 $288

開心果吉拿棒朱古力火鍋 $128

💬 小總結
適合: 開心果愛好者|打卡族|小資約會
回頭指數(5/5): ⭐⭐⭐⭐⭐️

2025-03-28
去完海濱黎到鵝頸橋下面呢間新開餐廳主打Fusion Tapas,純白色牆身加埋會轉色嘅燈,已經夠晒打卡! 🍴南蠻炸雞迷你漢堡雞腿肉炸得外脆內嫩,洋蔥絲爽口解膩,配埋塔塔醬,咬落香滑juicy! 🍴麻婆豆腐墨西哥脆片好特別既配搭,玉米片上面放上麻辣肉碎豆腐,加埋cream cheese,辣辣地又香滑,好惹味! 🍴太陽蛋,火腿脆薯粒脆薯粒,細細粒炸得勁乾身,香口得黎又有ham 既咸香,可以沾埋蛋黃汁食😻🍴開心果白貝意粉開心果醬掛滿每條意粉,味道濃郁! 白貝鮮甜無沙,上面仲有香蒜、開心果碎,堅果香味又鹹鮮,醬汁香濃,口感Creamy有層次。🍞杜拜開心果脆絲法式吐司上枱賣相勁吸引! 外脆內軟,淋滿焦糖醬,上面鋪滿杜拜式金絲脆脆同開心果碎,甜中帶脆,仲放滿生果添! 真係邪惡得黎,又充滿幸福感💕🍹 Cocktail「Gravity」Gin base , 葡萄、番石榴果香,清新得黎比較甜身。🍹Mocktail 「Mango Tango」好有熱帶果香,當然唔少得芒果啦!
已經夠晒打卡!

🍴南蠻炸雞迷你漢堡

🍴麻婆豆腐墨西哥脆片
好特別既配搭,玉米片上面放上麻辣肉碎豆腐,
加埋cream cheese,辣辣地又香滑,好惹味!
麻婆豆腐nachos

🍴太陽蛋,火腿脆薯粒
脆薯粒,細細粒炸得勁乾身,
香口得黎又有ham 既咸香,可以沾埋蛋黃汁食😻

🍴開心果白貝意粉
開心果醬掛滿每條意粉,味道濃郁!

🍞杜拜開心果脆絲法式吐司
上枱賣相勁吸引!
真係邪惡得黎,又充滿幸福感💕
杜拜開心果脆絲法式吐司

🍹 Cocktail「Gravity」
Gin base , 葡萄、番石榴果香,清新得黎比較甜身。

🍹Mocktail 「Mango Tango」
好有熱帶果香,當然唔少得芒果啦!
麻婆豆腐nachos
2025-06-07 0 浏览
😋舒適環境下嘅Set Lunch星期五lunch 試咗黑松露蘑菇飯、黑糖奶茶餐湯+ 主菜+ 餐飲$98 另加10% service charge店舖推出咗開心果系列,所以朋友試咗 主餐牌(set lunch 外)嘅開心果白貝意粉,味道濃厚。$138 另加10% service charge當日working day中午人少,不需排隊等候入座。而環境光線舒適,空間不狹窄,餐桌椅子新淨。
😋舒適環境下嘅Set Lunch

星期五lunch
試咗黑松露蘑菇飯、黑糖奶茶
餐湯+ 主菜+ 餐飲
$98 另加10% service charge

$138 另加10% service charge

當日working day中午人少,不需排隊等候入座。
而環境光線舒適,空間不狹窄,餐桌椅子新淨。

餐湯
午餐
餐湯
📍灣仔創意fusion酒吧餐廳‼️• 必食麻婆豆腐nachos😍 — Shift🍻·#pigfoodiexhk_灣仔#pigfoodiexhk_西餐==========================上星期同@jacstomach嚟咗呢間位於灣仔嘅Shift😆呢到用咗朝啡夕酒嘅concept,朝早係文青cafe,夜晚就搖身一變成為霓虹酒吧,同朋友嚟傾下計好chill~———————————————————⭐️麻婆豆腐墨西哥脆片 $98呢個我同朋友都好鍾意😋麻婆豆腐肉醬勁惹味,面頭仲有酸忌廉令味道更加豐富😍配埋脆卜卜嘅nachos一齊食真係食唔停口😆·⭐️明太子薯仔蛋餅 $98呢個好好食,一切開仲有流心😍食落蛋香濃郁,加埋明太子充滿鹹香😋啖啖都好滿足!·⭐️泡菜蜜燒風琴豆腐 $58幾有新意嘅菜式!炸風琴豆腐好脆口,加埋泡菜幾惹味😝·⭐️開心果脆皮威靈頓牛柳 $288外皮酥脆,中間夾咗煙肉片,味道頗鹹🥲牛肉就ok嘅,口感都算腍👍•⭐️杜拜開心果脆絲法式吐司 $138吐司口感鬆軟,面頭有好多開心果脆絲😋整體開心果味再濃啲會更好🥹——————————————————————賣相:3.5/5味道:4/5性價
#pigfoodiexhk_灣仔
#pigfoodiexhk_西餐
==========================
———————————————————
⭐️麻婆豆腐墨西哥脆片 $98

⭐️明太子薯仔蛋餅 $98

⭐️泡菜蜜燒風琴豆腐 $58

幾有新意嘅菜式!炸風琴豆腐好脆口,加埋泡菜幾惹味😝
⭐️開心果脆皮威靈頓牛柳 $288

——————————————————————
📍 Shift @shift_cafenbar
灣仔謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖
2025-05-28 63 浏览
開心果脆皮威靈頓牛柳真係冇得頂, 個牛柳整得到啱啱好,粉紅色,肉汁豐富!🤤 外層嘅酥皮焗得金黃鬆脆,仲有開心果碎增添口感,真係一啖咬落去,勁正吖明太子薯仔蛋餅🍳🥔估唔到明太子同薯仔蛋餅咁夾喎!😍 明太子嘅鹹香,配埋蛋餅嘅嫩滑同薯仔嘅軟腍,真係好正!甜甜鹹鹹嘅感覺,令人飽肚到得來,又覺得好好食。泰式炸通菜🥬🇹🇭泰式醬汁酸酸辣辣🌶️,好惹味!通菜又夠爽脆,好啱夏天食!☀️麻婆豆腐墨西哥脆片🌶️呢個真係估佢唔到!😂 麻婆豆腐嘅辣,配埋脆片嘅脆,真係好過癮!😆 開心果吉拿棒朱古力火鍋🍫💚吉拿棒炸得外脆內軟,點埋濃郁嘅朱古力醬,真係 人間天堂😇
開心果脆皮威靈頓牛柳

明太子薯仔蛋餅🍳🥔

泰式炸通菜🥬🇹🇭

麻婆豆腐墨西哥脆片🌶️

開心果吉拿棒朱古力火鍋🍫💚
吉拿棒炸得外脆內軟,點埋濃郁嘅朱古力醬,真係 人間天堂😇
2025-05-27 52 浏览
《Shift Cafe & Bar:銅鑼灣創意西班牙fusion驚喜》 踏入位於銅纙灣的Shift Cafe & Bar,工業風水泥牆混搭霓虹燈管,暗調光影襯托開放式吧枱,瞬間將都市繁囂隔離在外。餐廳更有變色燈裝飾,加上牆上會投射不同畫面,超多打卡位讓每個角落都充滿藝術氣息。侍應推介「開心果提拉米蘇」果然驚艷,顛覆傳統意式甜點的厚重感,不會太甜,建議留肚食丫!主菜「烤開心果羊架」火候精準,小羊排+開心堅果碎好特別!第一次食到哩個煮法!焦脆外層鎖住肉汁。小食「茄子條」,外皮炸得酥脆,內裡茄肉綿軟,佐Asahi黑啤(Full版泡沫綿密)簡直絕配。西班牙薯仔蛋餅厚度十足,蛋香與薯仔層次分明,如果即食仲會有蛋流心的畫面!帕爾瑪火腿蜜瓜鹹甜交織,火腿油花在舌尖化開。尾聲來杯芒果mocktail,清甜適中,正好平衡整頓大餐。Happy hour / 同朋友Chill ,聚餐都好適合🩷😍
《Shift Cafe & Bar:
銅鑼灣創意西班牙fusion驚喜》

2025-05-19
  • 杜拜開心果脆絲法式吐司
煎紅酒鵝肝多士配製意大利冰酒 鵝肝煎得外脆內嫩,搭配香甜嘅紅酒醬,口感非常豐富,意大利冰酒更添風味!🍷✨南蠻炸雞迷你漢堡 呢個迷你漢堡好可愛!炸雞外脆內嫩,配上特製醬汁,每一口都令人驚喜!🐔❤️泰式脆炸五花肉 呢道五花肉炸得金黃酥脆,搭配泰式醬汁,酸酸甜甜,口感非常開胃!😍🔥冬陰功帶子意大利飯 🍚呢碗意大利飯融入咗冬陰功嘅風味,帶子新鮮,飯粒吸收咗湯汁,味道香濃又有層次,食完真係好滿足!不過唔食得辣嘅朋友仔要慎選🙈因為食落都比較辣🥘🌶️杜拜開心果脆絲法式吐司 🍞呢個甜品真係畫龍點睛!法式吐司外脆內軟,開心果脆絲增加咗口感,配上淡淡的糖漿,甜而不膩!🥰✨
煎紅酒鵝肝多士配製意大利冰酒

南蠻炸雞迷你漢堡

泰式脆炸五花肉

冬陰功帶子意大利飯 🍚

杜拜開心果脆絲法式吐司 🍞
2025-05-26 39 浏览
平時返工嘅晏晝可能頹食,但係假日嘅晏晝就一定要食餐好!!所以今次我去咗銅鑼灣嘅Shift杜拜開心果脆絲法式吐司法式吐司🍞面頭鋪滿開心果脆絲,口感豐富!😋 甜甜哋咁,好啱做下午茶!🥞新加坡沙嗲拼盤🍢🐷🐮沙嗲嘅味道好香濃,充滿東南亞風味🤤 豬肉同牛肉都好嫩滑,配埋沙嗲醬,真係一流!👍🏻泡菜蜜燒風琴豆腐🌶️🧀 個豆腐好脆,好似餅乾咁脆卜卜!🍪 加上泡菜嘅辣味😋明太子忌廉意粉忌廉汁好creamy,明太子嘅鹹香味同忌廉汁好夾!😋 意粉🍝煮得好好,口感彈牙!👍🏻Pink Pineapple Cooler,酸酸甜甜,好fresh!😋Mango Tango,芒果味好香濃,好啱夏天飲!☀️

新加坡沙嗲拼盤🍢🐷🐮

泡菜蜜燒風琴豆腐🌶️🧀
個豆腐好脆,好似餅乾咁脆卜卜!🍪 加上泡菜嘅辣味😋

明太子忌廉意粉

Mango Tango,芒果味好香濃,好啱夏天飲!☀️
2025-05-21 19 浏览
#mochicouple_hk灣仔美食團⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ 1️⃣ 檸檬胡椒鹽脆茄子條 ($48)茄子控注意⚠️呢碟真係會令你對炸茄子改觀~外層炸到酥脆得嚟一啲都唔油膩🥳,食落有少少似炸薯條,但每條都充滿茄子香🟣!重點係個檸檬胡椒鹽調味💥,帶微酸帶鹹,超開胃~一啖接一啖完全停唔到口!😩 當小食perfect,配啤酒一流🍺2️⃣ 原味西班牙薯仔蛋餅 ($88)呢款Tortilla真係食出西班牙靈魂🇪🇸~薯仔厚厚地切片鋪得均勻,每啖都食到滑蛋香+薯仔粉糯感,超治癒🍳🥔~表面煎到微焦,有少少脆邊,咬落內裡係溫柔軟綿綿🫠~味道唔複雜,但就係食得出用心~3️⃣ 泡菜蜜燒風琴豆腐 ($58)一層層開晒口,賣相超吸睛📸!淋上甜甜地蜜燒醬汁再加上微辣泡菜🔥,鹹甜酸辣~豆腐外皮微脆,咬落又唔會「散晒」,仲幾有口感!配埋泡菜食真係味道層次好豐富,會忍唔住一啖接一啖😋~4️⃣ 開心果香烤法式小羊架 ($238)呢道小羊架可以話係全場最「Wow」菜🔥~羊架香煎至微焦,切開係粉嫩肉色,肉汁滿瀉🤤!啲羊肉一啖咬落去超嫩滑,冇羶味🫶~最大驚喜係面頭鋪滿咗開心果碎🌰,焗

#mochicouple_hk灣仔美食團

1️⃣ 檸檬胡椒鹽脆茄子條 ($48)

2️⃣ 原味西班牙薯仔蛋餅 ($88)

3️⃣ 泡菜蜜燒風琴豆腐 ($58)

4️⃣ 開心果香烤法式小羊架 ($238)
呢道小羊架可以話係全場最「Wow」菜🔥~羊架香煎至微焦,切開係粉嫩肉色,肉汁滿瀉🤤!啲羊肉一啖咬落去超嫩滑,冇羶味🫶~最大驚喜係面頭鋪滿咗開心果碎🌰,焗香咗之後多咗份堅果香,配埋羊架肉香,簡直絕配💯~擺盤又靚,真係打卡同實力兼備📷✨~想豪啲又唔想失望,點佢準冇錯!

5️⃣開心果吉拿棒朱古力火鍋 ($128)
呢款甜品真係犯規級別🚨~吉拿棒同坊間有啲唔同!內外都係脆同硬身☺️miss mochi比較鐘意外脆內煙韌!香氣四溢~跟埋熱辣開心果朱古力醬火鍋🍫,點落去一啖入口,甜得啱啱好,沾滿開心果碎🌰仲帶微微開心果果仁香🫠~食到尾都唔會膩,啱晒打卡又有層次感嘅甜食控💖!

6️⃣Pink Ruby(Grapefruit)($98)
呢杯Pink Ruby真係顏值+味道都滿分🌸~入口係清爽微酸嘅西柚味🍊,夾雜住啲微氣泡同herbal香氣,好似喺花園入面飲緊cocktail咁夢幻💫!外型粉紅得嚟帶啲仙氣✨,一上枱已經引嚟無數目光👀~飲落唔會甜膩,反而係清新提神之選,配鹹食甜品都一流!想打卡又唔想太 heavy,呢杯推爆!

7️⃣ Pink Pineapple Cooler ($88)
呢杯粉紅菠蘿特飲真係充滿夏日風情🏖️~飲落第一啖就係香甜菠蘿味🍍,但唔會死甜,後味仲帶清爽涼意🧊!氣泡感輕盈,飲落成個人都涼晒~再加粉粉嘅色調,真係少女心炸裂💖~無酒精,但好有cocktail感,啱晒唔飲酒又想chill住嘆嘆嘅你~

📍灣仔謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖
🚇港鐵銅鑼灣站C出口,步行約為5分鐘
🕒 Mon-Wed:12:00-00:00
Thur-Fri:12:00-01:00
Sun:12:00-22:00
1K
2025-05-21 20 浏览
午間是文藝Café,入夜後會轉換成 night mode,搖身一變為霓虹閃爍的酒吧餐廳,別具一格。最近開心果熱潮不斷,餐廳推出一系列以開心果為主題的特色菜,相當吸引!檸檬胡椒鹽脆茄子條 ($48)外脆內軟,辛香香口,用來佐酒一流。明太子薯仔蛋餅 ($78)切下時有澎湃的流心效果,相當吸引!蛋餅內藏馬鈴薯粒,加上明太子和沙律醬,帶微辣又惹味。開心果香烤法式小羊架 ($238)外層加上開心果碎,口感滿滿,小羊軟嫩多汁,層次豐富。開心果提拉米蘇蒙布朗 ($158)上桌時店員即席把開心果蓉擠壓在tiramisu上,層層堆疊,打卡一流,令人垂涎不已!開心果蓉錦密,tiramisu質感軟滑,有淡淡酒香,充滿視覺味覺的享受。Popcorn Buttermilk Dirty ($52)調配得恰到好處,飲落咖啡味甘香濃郁,每一口都包含香濃的焦糖爆谷味道,甜度適中。

檸檬胡椒鹽脆茄子條 ($48)

外脆內軟,辛香香口,用來佐酒一流。

明太子薯仔蛋餅 ($78)

切下時有澎湃的流心效果,相當吸引!

蛋餅內藏馬鈴薯粒,加上明太子和沙律醬,帶微辣又惹味。

開心果香烤法式小羊架 ($238)

外層加上開心果碎,口感滿滿,小羊軟嫩多汁,層次豐富。

開心果提拉米蘇蒙布朗 ($158)

2025-05-14 38 浏览
朋友向我推薦了一間新開的餐廳「朝啡晚酒」,這裡的開心果主題菜單讓我驚喜不已!從前菜到甜品,開心果貫穿始終還有超值的Happy Hour,只需$68+餐廳的環境優雅舒適,裝潢輕鬆的氛圍 特別是那些大窗戶點了幾款Fusion小食。泡菜蜜燒風琴豆腐的口感豐富,外脆內嫩,配上微微的酸甜味鵝肝比堅尼三文治更是令人驚艷,金黃香脆的外皮包裹著柔滑的鵝肝冬蔭功雙色薯條則是另一道亮點,辛辣的冬蔭功醬讓薯條更具風味開心果香烤法式小羊架,肉質鮮嫩,搭配開心果的香氣,讓人忍不住一口接一口甜品也是不容錯過的。開心果吉拿棒朱古力火鍋,外皮炸得金黃香脆,當你沾上熱辣辣的開心果朱古力醬,再灑上香脆的開心果碎,瞬間滿足了味
還有超值的Happy Hour,只需$68+
餐廳的環境優雅舒適,裝潢輕鬆的氛圍 特別是那些大窗戶

冬蔭功雙色薯條則是另一道亮點,辛辣的冬蔭功醬讓薯條更具風味

2025-05-05 27 浏览
地理位置算係方便,由銅鑼灣站行10分鐘就到。但去到門口見到紫色嘅 LED 燈,感覺有啲怪怪哋,但都決定入去試下。 坐低之後,staff 即刻送上 menu。不過一睇 menu,真係有啲無言,個設計完全係「茶餐廳 feel」,同餐廳嘅形象完全唔襯。更加離譜嘅係,menu 入面仲有兩頁菜式係重複嘅,真係好似冇用心準備過。 入呢間餐廳嘅目的,當然係為咗試佢聲稱有「開心果」主題嘅菜式啦,但實際上真係非常少選擇。我哋最後叫咗個 《〈開心果脆皮威靈頓牛柳》〉,但上菜嘅第一下就已經覺得唔對勁。好難切又有筋,完全唔係應該有嘅質素。咬一啖落去,牛膻味同一陣奇怪嘅「喊味」直衝味蕾,真心食唔落口。 再睇埋配菜,薄薄嘅「肉片」原本以為係肥牛,點知後來睇其他食評先知原來係煙肉。究竟係點樣整先可以將煙肉整到似打邊爐用嘅肥牛咁嘅質感?呢個菜唔止伏,係直情冇辦法入口,我哋連第二啖都唔想試,最後成碟都係剩返晒。 更誇張嘅係,當我哋結帳離開時,staff 甚至包括老闆都冇問過點解剩咁多,完全唔關心客人嘅用餐感受。成個體驗就係一個字:伏。好明顯餐廳係完全冇投資喺設計同細節上,成間餐廳畀人感覺好 cheap。 老實

老實講,喺競爭咁激烈嘅香港餐飲業,呢間餐廳真係完全冇資格生存落去。無論係食材、烹調、設計,甚至服務態度,全部都係唔合格。如果你想搵一間好嘅餐廳,真心建議你唔好畀呢間餐廳浪費你嘅時間同金錢。
開心果威靈頓牛扒
2025-05-05