Sepoy Mess

印度菜🇮🇳食過唔少,但英式印度菜就第一次食,源自於英國殖民時代,因為要迎合英國人🇬🇧同印度人🇮🇳既口味而成,會無咁辣🌶️,醬汁會濃厚啲,mix埋西餐元素又比較有新鮮感~ 裝修方面行傳統華貴既印度🇮🇳風格,出面仲有露天位可以比人飲翻兩杯🍻(5 😍 係滿分,🤩係半分) 印度香料花園沙律 🇮🇳🥗 (好味指數:😍😍😍😍)前菜首先黎個清新既沙律🥗,主要由新鮮番茄片🍅、青瓜🥒片、印度洋蔥🇮🇳🧅、粟米粒🌽、士多啤梨片🍓、松子🌰、芫茜🌿同薄荷青醬🌿混合而成,口感爽脆又refreshing印度烤雞咖哩 🇮🇳🔥🐥🍛 (好味指數:😍😍😍😍🤩)炭烤🪨🔥雞腿肉🍗配秘制奶油番茄咖哩🧈🍅🍛,加入小茴香同埋芫茜🌿 今次既咖哩🍛係由洋蔥🧅、薑🫚、大蒜🧄、紅辣椒🌶️同番茄🍅組成,配埋印度綜合香料🇮🇳、香菜籽、小茴香、與薑黃🫚、香氣芬芳既小豆蔻、肉桂、月桂葉🌱同丁香等等,風味溫和又豐富,酸酸辣辣🌶️幾惹味開胃🤤蒜香芫茜烤餅 🧄🌿🫓 (好味指數:😍😍😍😍)有兩大塊烤餅🫓,麵糰會放入Tandoor爐壁上面烤,夠厚身,個底會比較脆,入面清香有咬口,麵皮有層次,有埋蒜蓉🧄就更加惹味,點埋香濃醇厚既咖哩🍛幾正又飽肚😌印度烤雞柳串 🇮🇳🔥🐥

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
印度香料花園沙律

印度香料花園沙律 🇮🇳🥗 (好味指數:😍😍😍😍)

印度烤雞咖哩 🇮🇳🔥🐥🍛 (好味指數:😍😍😍😍🤩)

蒜香芫茜烤餅 🧄🌿🫓 (好味指數:😍😍😍😍)
印度烤雞柳串

印度烤雞柳串 🇮🇳🔥🐥 (好味指數:😍😍😍😍)
佢地用左無骨🦴雞柳🐥,再用炭火🪨🔥燒到外香里嫩,有幾勁既焦香,入面肉質嫩滑juicy,加上用左印度香料🇮🇳🌿、乳酪等秘制醬料烤製,幾香口~ 旁邊亦配左清新既青醬🌿可以點~
皇家海德拉巴時菜香飯

皇家海德拉巴時菜香飯 🥬🍚 (好味指數:😍😍😍😍)
呢款香飯🍚係傳承百年既印度🇮🇳飲食瑰寶👍🏻 用左藏紅花🌺調製既傳統爐烤香米🍚 啲米黃白交錯, 會比較長同有咬口,配埋用茄醬🥫炒過🔥既當季時蔬🥬放底,包括四季豆🫛、胡蘿蔔粒🥕、椰菜花粒⚪️🥦,清新爽口,酸酸甜甜幾開胃🤤
開心果印度雪糕

開心果印度雪糕 🟢🇮🇳🍨 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
食完咁多濃味野同埋辣野之後,食翻個凍冰冰既雪糕🍨好正🤤 印度雪糕🇮🇳🍨同普通雪糕🍨既質感唔同,因為由鮮奶🥛慢燉製成,唔加雞蛋🥚,所以素食者都可以食,有濃郁既奶香🥛,口感細膩綿密~ 同時香濃醇厚既開心果🟢香味,入口回甘~

Mango Lassi 🥭🥛🍹(好味指數:😍😍😍😍)
呢杯印度lassi🇮🇳由芒果🥭、奶🥛同乳酪打成,有芳香馥郁既芒果🥭香味,酸酸甜甜可以解辣同清味蕾,有清新既奶香🥛,有埋乳酪就會杰啲同埋酸啲~

Sunset Fizz Fusion 🍹(好味指數:😍😍😍😍🤩)
有百香果同汽水🥤調配而成,有誘人既百香果香味,味道香甜帶啲微酸,有埋氣就更加有刺激感,幾清爽開胃🤤

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
印度香料花園沙律
印度烤雞柳串
皇家海德拉巴時菜香飯
2025-06-14 106 浏览
返完一日工,同朋友突然好想搵間特別又坐得舒服嘅餐廳!第一次嚟到圓方3樓平台嗰度食飯,餐廳地下嘅裝潢好有酒吧feel,上層就似正式啲嘅西餐廳,坐得幾舒服!平日嚟講都算幾多人!🧐Prawn Pakora Basket ($118)前菜就叫咗炸蝦,炸得脆卜卜,仲送咗兩粒薯條波波,點埋印度風味嘅辣醬好惹味!可惜蝦肉調味唔太足,同埋份量比想像中少🥲Duck Confit Biryani ($248)大推呢款法式油封鴨香飯!用咗印度香米,米粒比較長身同乾身,都幾有口感!油封鴨腿肉非常嫩滑,配埋洋蔥番茄配料,絕對唔會覺得好膩!🤩Chicken Kadai (Queen) ($238)黃雞配洋蔥、番茄及印度綠辣椒炒製,食落去超重香料味,開頭以為係成隻雞,原來係切咗四大件嘅,食落去雞肉都好嫩滑好入味,不過就咁食可能會有啲鹹,味道都幾重,配埋naan食會好啲,可以中和下🫶🏻Garlic Coriander Naan ($30)有兩塊,蒜蓉味超重,點醬食一流!Salted Lassi ($58)聽聞係印度人好鍾意飲嘅乳酪飲品,可惜同我口味唔太夾,飲落有啲似芝士Old Fashion ($78)好經典嘅Coc

Prawn Pakora Basket ($118)

Duck Confit Biryani ($248)

Chicken Kadai (Queen) ($238)

Garlic Coriander Naan ($30)
有兩塊,蒜蓉味超重,點醬食一流!

Salted Lassi ($58)

Old Fashion ($78)
好經典嘅Cocktail,酒味比較重
2025-06-14 89 浏览
「Sepoy」指英殖時期印度軍隊嘅本地士兵,而「Mess」就係軍隊食堂。seeing is only half, knowing is the other.歷史典故,主打印度菜式,帶住濃濃嘅英印殖民地時代懷舊感覺。呢幾道菜融合咗印度同西式風味,Arancini Tikka Chaat外脆內香,帶點微辣,好有層次感。Masala Garden Salad清新爽口,配搭香料夠開胃;Chicken Tikka Masala雞肉嫩滑,醬汁香濃惹味。Truffle Ricotta Cheese Naan同Garlic Coriander Naan都好香,前者帶芝士香滑,後者蒜香濃郁,配咖喱一流。最後Sticky Toffee Pudding甜而不膩,完美收尾!

歷史典故,主打印度菜式,帶住濃濃嘅英印殖民地時代懷舊感覺。

2025-06-13 96 浏览
食印度野唔止得重慶大廈果種地道印度餐廳今日黎到圓方嘅sepoy mess呢度主打Indian British fusion係海德拉巴風嘅印度餐廳環境高級好多昏黃燈光有情調播住印度風輕音樂氣氛輕鬆餐廳以戰後印度士兵食堂作概念特意飾上唔少軍事元素感覺幾得意由於比較少食印度菜都係請侍應推介佢為我地揀選左前菜同主食結果喜出望外!Vegetable Bhaji Chaat呢碟前菜好搶鏡一粒炸得香脆嘅炸球坐喺一堆酸酸甜甜色彩繽紛嘅印度chutney醬上面入面有爆汁石榴同多款豆類味道層次幾豐富炸球熱辣辣外脆內鬆好食Chicken Tikka Masala呢碟招牌菜完全冇中伏雞件大大塊燒得夠香口唔乾咖哩汁夠creamy又帶微微香辣香料味香但唔會太濃重食完唔會口渴Vegetable biryani我同friend都話呢碟必叫!Biryani蓬鬆分眀而且中間仲放左燉蔬菜所以本身拌勻已夠味當然可以配masala同食💯💯💯Truffle Ricotta Cheese NaanNaan質地軟熟有咬口面頭有啲黑松露配埋裡面ricotta cheese鹹香兼有少少creamy感幾過癮可單食或配masalaSepoy
食印度野唔止得重慶大廈果種地道印度餐廳
咖哩汁夠creamy又帶微微香辣
香料味香但唔會太濃重
食完唔會口渴

Vegetable biryani
我同friend都話呢碟必叫!
Biryani蓬鬆分眀

食物創新有驚喜
咖哩穩陣好食
值得一試!
2025-06-09
今晚的晚餐是一場不刻意張揚的跨文化組合,從越式的 Soft-shell Crab Roll(軟殼蟹卷)開始,酥炸軟殼蟹與甜椒洋蔥,點睛之筆是冰爽沁人的薄荷醬。接著是 Grilled Octopus(烤八爪魚),紅橙色的烤八爪魚串配上秋葵,呈現在泰式香蕉葉上,鮮明的調味醬汁與炭烤香氣相得益彰,搭配檸檬蒜醬更開胃。主菜轉向印度風味的 Chicken Tikka Masala(印度烤雞咖喱),雞肉醃得入味,醬汁濃郁帶微辣,番茄與奶香的平衡不錯。搭配的烤餅有兩款:Butter Naan(奶油烤餅)與 Garlic Coriander Naan(蒜香芫茜烤餅)。後者香氣更勝,蒜蓉末與新鮮芫茜切碎後揉入麵團,烤得蓬鬆帶焦斑,蘸咖哩正好。另外的奶油味,簡單卻滿足。  配上西式特調雞尾酒Golden Vanilla Breeze 與 Whiskey Sour。前者甜感明顯,雲呢拿味重,適合解辣;後者威士忌酸酒比例調得剛好,檸檬汁與糖漿比例亦恰當,尾韻微苦。#香港美食 #尖沙咀美食 #圓方 #elements #sepoymess #特色印度菜 #fusions

配上西式特調雞尾酒

2025-06-07
  • ChickenTikkaMasala
2025-06-12 73 浏览
收工約朋友食一間印度風情嘅餐廳。首先叫左個印度香料花園沙律清新開胃,鮮紅嘅番茄同爽脆嘅青瓜,配上微辣嘅印度洋蔥,入口層次豐富。芫荽同薄荷醬嘅香氣,帶點酸甜,完美平衡咗蔬菜嘅原味,令人食慾大開。印度香料羊肉碎夾餅係另一亮點。羊肉碎經香料醃製,煎得外脆內嫩,濃郁嘅孜然同辣椒香氣撲鼻。夾喺軟熟嘅印度薄餅入面,每啖都係香辣同肉汁嘅交響曲,份量適中,食完唔會太膩。主菜印度鑊仔雞配傳統印度烤麥餅更是壓軸好戲。雞肉用特製香料同酸奶醃過,喺鑊仔慢煮,肉質嫩滑多汁,醬汁濃稠,微辣中帶點番茄同薑嘅甜香。烤麥餅烘得金黃,酥脆又煙韌,撕開蘸醬汁,簡直係人間美味!甜品拖肥糖布甸甜而不膩,底層布甸蛋糕滑溜如絲,上有個雪糕,帶淡淡香草味,為正餐畫上完美句號。飲品方面,Margarita酸酸甜甜,龍舌蘭嘅微辛同青檸嘅清新好match,啱晒解膩。Pink Paradise Splash則走甜美路線,帶點熱帶水果味,顏色靚到吸睛,適合鍾意輕盈口感嘅朋友。整體而言,呢餐印度菜色香味俱全,香料運用恰到好處,服務員態度親切,環境充滿異國情調,絕對值得一試!
收工約朋友食一間印度風情嘅餐廳。

我去咗圓方度睇戲,肚餓搵食!😋 平時少嚟呢度,原來上平台有好多露天+室內嘅餐廳,好 chill 咁啱晒我哋!😎 見到有間食印度菜,天氣熱就最啱食啦!🥳入到去,環境都幾光猛同闊落,幾舒服,坐低就點餐!😌🥗 田園沙律我哋叫咗個田園沙律,份量幾多又清新,幾好!!😋🐔 烤雞串烤雞嚟講算唔鞋口,個醬係薄荷醬,幾開胃!👍 🍛 瑪沙拉咖哩雞 個咖哩,唔太辣,椰味出,甜甜地,好好餸飯!😋 薄餅好煙韌,似係即整,又有蒜油香! 佢哋係用正宗印度米,有少少似米粉咁彈牙🤤 👍🍫 熱焦糖朱古力蛋糕 + 雪糕又熱又凍,冰火好正!不過個蛋糕我朋友話有少少硬! 但係我覺得連埋半熔雪糕,好夾!呢度嘅環境好 chill,嘢食有質素,啱晒喺圓方睇完戲嚟 hea!😎 啲咖哩同薄餅真係必試!👍📍 尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方金區演薈廣場頂樓R008號舖@chillchill_aloye @sepoymess #尖沙咀美食 #圓方美食 #印度菜 #咖哩 #foodiehk

入到去,環境都幾光猛同闊落,幾舒服,坐低就點餐!😌

🥗 田園沙律
我哋叫咗個田園沙律,份量幾多又清新,幾好!!😋

🐔 烤雞串
烤雞嚟講算唔鞋口,個醬係薄荷醬,幾開胃!👍

🍛 瑪沙拉咖哩雞

🍫 熱焦糖朱古力蛋糕 + 雪糕

2025-06-11 112 浏览
同事約我去位於尖沙咀柯士甸道西1號Elements圓方金區演薈廣場頂樓R008號舖的<SEPOY MESS>食午餐,環境舒適,裝潢好有戰士味道。前菜:🍴Masala Garden Salad 🍴Grilled Octopus主菜:🍴Lamb Shank Rogan Josh🍴Truffle Ricotta Cheese Naan甜品:🍴Sticky Toffee Pudding 飲品:🍴Mango Funjabi Lassi🍴Sunset Frizz Fusion 整體嚟講係好有質素的印度菜,服務員態度親切,有禮貌又主動,我最欣賞烤八爪魚(好味)、沙律(好新鮮),咖喱羊膝軟腍入味,印度薄餅鬆軟配黑松露味濃;甜品十分好味;芒果酸乳酪好飲,Sunset Frizz Fusion 好清爽。

前菜:

• Mango Lassi
  • Truffle Ricotta Cheese Naan
  • Masala Garden Salad
2025-06-10 104 浏览
係elements 廣場頂樓既呢間Sepoy Mess 主打Indian British cuisine,裝修以士兵食堂為概念,好有趣地有士兵既頭盔同埋步槍,創意十足。餐廳有英式風格的酒吧,亦都有印度既餐單,選擇好豐富。而家仲做埋lunch同dinner set,價錢更親民🤭飲品部分,我哋叫咗經典嘅Mojito同mocktail Sunset Fizz Fusion。一邊歎住清爽嘅飲品,一邊望住日落,氣氛非常好!主菜方面,試咗英式菜同印度菜,兩邊都好精彩。英式菜點咗Crispy Chicken Burger同Grilled Octopus,雞漢堡外脆內嫩,八爪魚搭配醬汁好香口!至於印度菜,我哋揀咗Nagpuri Fish Curry配Garlic Coriander Naan,咖喱濃郁香料味十足,魚肉嫩滑,Naan用嚟點咖喱真係一流🍛!最後,甜品點咗Pistachio Kulfi,濃濃嘅開心果味好香,甜度啱啱好,份量適中。
2025-06-10 86 浏览
係香港好少食印度菜🇮🇳見到呢間餐廳都多人食,網上評價唔錯,都想試一試~試完都好驚喜!Arancini Tikka Chaat 外脆內軟的炸飯球,融合印度香料和酸辣醬,層次豐富,帶點微辣,驚喜感十足,令人一試難忘。Soft-shell Crab Roll 炸軟殼蟹配新鮮蔬菜捲,蟹肉鮮甜,外皮酥脆,搭配醬汁清新不膩,口感豐富。Chicken Tikka Masala 雞肉嫩滑多汁,醬汁濃郁芳香,帶有番茄和香料的層次,配飯或烤餅都超級搭。Garlic Coriander Naan 烤餅外脆內軟,蒜香撲鼻,香菜清新提味,單吃或配咖喱都很出色。Mango Lassi 芒果味道香濃,酸甜平衡,口感順滑,有啲似楊枝甘露!😂😂Monk Mojito 這杯無酒精mojito薄荷清新,檸檬微酸,氣泡感十足,夏天飲用特別消暑。Sticky Toffee Pudding 蛋糕濕潤香甜,焦糖醬濃郁不膩,配雪糕更有層次,甜品控絕對不能錯過!
試完都好驚喜!

Arancini Tikka Chaat

Soft-shell Crab Roll

Garlic Coriander Naan

Mango Lassi
芒果味道香濃,酸甜平衡,口感順滑,有啲似楊枝甘露!😂😂

Monk Mojito

用餐优惠
試食活動
2025-06-09 54 浏览
我平時好鐘意食印度菜🤤😍這一間印度餐廳真係大推成間餐廳無論味道定環境都💯💯一定會再encore! 真係超推薦Keema Masala Tacos印度香料羊肉碎夾餅❣️❣️大愛 超好食佢既羊肉碎配埋秘製香料 同香草超有印度味😍超推阿Arancini Tikki Chaat 飯球薯餅雜燴中間有個脆薯餅配鷹嘴豆咖喱 超濃印度風味Chicken Wings 65 65香料脆雞翼 香脆Chicken Tikka Masala印度烤雞咖喱首先雞肉仲係滑佢個咖哩有濃濃既番茄香味😍😍😍超出色Sticky Toffee Pudding 拖肥糖布甸 配雲呢拿雪糕😍😍勁愛勁好食 🤤味道好濃厚
我平時好鐘意食印度菜🤤😍

佢個咖哩有濃濃既番茄香味😍😍😍超出色

拖肥糖布甸 配雲呢拿雪糕
😍😍勁愛勁好食 🤤味道好濃厚

2025-06-09 48 浏览
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑺𝒆𝒑𝒐𝒚 𝑴𝒆𝒔𝒔𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐸𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑠, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐼𝑛𝑑𝑖𝑎𝑛 𝑐𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒🍽️ 𝑺𝒆𝒑𝒐𝒚 𝑴𝒆𝒔𝒔📍坐落圓方金區3樓✨主打英屬印度殖民時期嘅融合菜🛕靈感嚟自19世紀嘅軍營食堂(Sepoy即係印度兵)🔫將英國酒吧文化同印度香料結合得幾有特色✨⚜️裝修走復古軍事風🔪磚牆、沙色調配橄欖綠✨仲有仿舊軍事裝備裝飾🤏營造戰後氛圍😎上層用餐區仲有西餐廳嘅優雅感🍽️下層係英式酒吧區🍻整體幾有格調😍🥘食物方面1. 🥔𝐴𝑟𝑎𝑛𝑐𝑖𝑛𝑖 𝑇𝑖𝑘𝑘𝑖 𝐶ℎ𝑎𝑎外層薯絲鬆脆✨咬落去係流心Brie芝士🧀鹹香軟滑!配嘅鷹嘴豆咖喱(Chana Masala)加埋酸子醬同薄荷醬😋一啖有齊脆、綿、酸、辣🌶️好有層次2. 🐙 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴八爪魚慢煮得軟嫩✨表面有炭烤香💨醃料用咗印度Tikka香料🤌微微辛辣但唔搶鮮味😎3. 🍢 𝑇𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟𝑙𝑜𝑖𝑛 𝑆𝑘𝑒𝑤𝑒𝑟𝑠牛柳串火候控制得靚👍外焦內嫩又多汁!自家醃料以芥末油、薑蒜為主🤏香料味濃但唔會蓋過牛味🫶4. 🍛 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑇𝑖𝑘𝑘𝑎 𝑀𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎招牌必試✨!雞髀肉炭烤
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐼𝑛𝑑𝑖𝑎𝑛 𝑐𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒

🍽️ 𝑺𝒆𝒑𝒐𝒚 𝑴𝒆𝒔𝒔

🥘食物方面
1. 🥔𝐴𝑟𝑎𝑛𝑐𝑖𝑛𝑖 𝑇𝑖𝑘𝑘𝑖 𝐶ℎ𝑎𝑎

2. 🐙 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴

3. 🍢 𝑇𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟𝑙𝑜𝑖𝑛 𝑆𝑘𝑒𝑤𝑒𝑟𝑠

4. 🍛 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑇𝑖𝑘𝑘𝑎 𝑀𝑎𝑠𝑎𝑙𝑎
招牌必試✨!雞髀肉炭烤過帶焦香🫶浸泡喺奶油番茄咖喱入面🤤質地creamy又唔膩👍香料以小茴香同芫荽為主☘️溫和微辣✨送烤餅一絕。

5. 🫓 𝑇𝑟𝑢𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑅𝑖𝑐𝑜𝑡𝑡𝑎 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝑁𝑎𝑎𝑛
即叫即烤🔥黑松露香氣超濃👍夾住Ricotta芝士嘅微鹹奶香🤏點咖喱汁或者就咁食都正

6. 🍰 𝑃𝑖𝑠𝑡𝑎𝑐ℎ𝑖𝑜 𝐵𝑢𝑟𝑛𝑡 𝐵𝑎𝑠𝑞𝑢𝑒
巴斯克蛋糕即叫即焗✨外層焦香🤏內餡流心狀🤌開心果味突出得嚟唔假甜!🫶
用餐优惠
試食活動
九龍圓方的英國風紳士高貴優雅印度菜 下午看完電影,熊本熊小朋友隊來到九龍站圓方行街及享用印度晚餐。此店位於圓方的演薈廣場頂樓平台,上層是室內餐廳,下層是酒吧及戶外座位~牆上掛畫及裝飾都用上很多與軍事有關的元素,價格定位較高,但食物質素有保證~ Masala Garden Salad罕有的印度沙律, 使用草莓,蕃茄和玉米粒整成的濃味沙律,還有腰果果仁洋蔥,加上帶點薄荷香氣的醬汁及芝士碎,感覺非常清爽。好高貴的前菜~ Tenderloin Skewers 印度香料牛柳串印度原來都有牛柳串燒!用上芥末油,薑蒜及印度香料醃製,經炭火燒烤,肉質鮮嫩多汁,印度香料獨有的香氣與炭香合二為一,非常出色的串燒~ Smokey Eggplant Bharta中文即是煙燻烤茄子,好有印度特色的咖哩,加入印度香料,可以食到蔬菜的清甜。配上印度Naan包住食好夾~ Garlic Coriander Naan 蒜香芫荽薄餅烤得好爽脆的蒜蓉印度烤餅,麵餅炭烤香濃,蘸上茄子咖哩的醬汁又是另一種層次~ Lamb Biryani羊肉焗飯,卻並不是簡單的焗飯,因為廚師使用了印度海德拉巴的長條型香米,口感就是特別高級的泰國香
九龍圓方的英國風紳士高貴優雅印度菜

Masala Garden Salad

Tenderloin Skewers 印度香料牛柳串

Smokey Eggplant Bharta

Garlic Coriander Naan 蒜香芫荽薄餅

Lamb Biryani
羊肉焗飯,卻並不是簡單的焗飯,因為廚師使用了印度海德拉巴的長條型香米,口感就是特別高級的泰國香米軟熟,卻帶有印度獨有的香料風味,再透過羊肉來提升品質,是相當出色的印度南方主菜~

Drinks: Asahi & Tulsi Sour

Sepoy Mess

#印度菜 #Sepoymess #圓方 #Lambbiryani #九龍站 #尖沙咀 #柯士甸 #Indianfood #Bharta #熊本熊 #kumamon #宮崎犬 #Usagi #Chiikawa #鞠智城君 #kiwibird #Ikeashark #Salad #Movie #Tenderloin #England #Dinner #晚餐
2025-06-08
「英國印度菜」是什麼?老實說我也不清楚~我只知道好幾道菜都讓人驚豔到食指大動!👍🏼❤ 特別推薦以下:🌮 印度香料羊肉碎夾餅 Keema Masala Tacos 以印度傳統香料烹調的羊肉碎毫無羶味,搭配清爽的乳酪和羅勒醬 🌿層次豐富又解膩,每一口都是驚喜!🍗 印度烤雞咖喱 Chicken Tikka Masala 🐔經典之作!雞肉經烤過味道份外香,再燉煮於蕃茄濃郁的咖喱中,香辣惹味!❤ 蒜香芫荽烤餅 (必點!) Garlic Coriander Naan 🫓烤餅的完美演繹!真正的外脆內軟,口感超讚~蘸上一點咖喱味,好吃到停不下來!❤ 時菜皇家海德拉巴香飯 Royal Hyderabad Biryani with Vegetables 🍛修長旳印度米長得好像麵條般,搭配隱藏在碗底的蔬菜,再加上一點芝士乳酪作點綴,香氣逼人!連平常偏愛圓米的你也會愛!🔥 小提醒:每碟的份量都非常十足,建議三五知己一起來,能嘗到更多菜式!
「英國印度菜」是什麼?老實說我也不清楚~
我只知道好幾道菜都讓人驚豔到食指大動!👍🏼

❤ 特別推薦以下:

以印度傳統香料烹調的羊肉碎毫無羶味,
搭配清爽的乳酪和羅勒醬 🌿
層次豐富又解膩,每一口都是驚喜!

印度香料羊肉碎夾餅

經典之作!雞肉經烤過味道份外香,
再燉煮於蕃茄濃郁的咖喱中,香辣惹味!

烤餅的完美演繹!真正的外脆內軟,口感超讚~
蘸上一點咖喱味,好吃到停不下來!

修長旳印度米長得好像麵條般,
搭配隱藏在碗底的蔬菜,
再加上一點芝士乳酪作點綴,香氣逼人!
連平常偏愛圓米的你也會愛!

2025-05-29
  • KeemaMasalaTacos
  • GarlicCorianderNaan
  • ChickenTikkaMasala
2025-06-01 129 浏览
Sepoy Mess真係一間好有驚喜嘅英式印度餐廳!😺🌈環境裝修好有異國風情,燈光柔和,坐得舒服,啱晒朋友聚會或者拍拖嚟chill一chill。餐廳職員都好有禮貌,介紹菜式又細心,令人感覺好窩心。今次試咗Prawn Pakora Basket,炸蝦外脆內彈牙,配埋香脆薯條,食落好有層次。Tenderloin Skewers啲牛柳串嫩滑入味,帶微微焦香,啱晒肉食控!主菜Chicken Tikka Masala配Tandoori Roti,雞肉嫩滑,咖喱醬汁香濃,用Roti蘸嚟食真係一流,食到停唔到口!😍甜品Pistachio Burnt Basque Cheesecake好有驚喜,芝士蛋糕濕潤香滑,開心果味道突出,唔會太甜,食完好滿足。飲品方面,Very Berry色彩繽紛又清新,Stella Artois生啤冰凍爽口,配濃味菜式啱晒。整體嚟講,Sepoy Mess無論食物、環境定服務都高質,係尖沙咀一個好值得再訪嘅特色餐廳,推介俾鍾意新口味同打卡嘅朋友!🤗✨