2019-02-13 272 浏览
想搵間特色Cafe傾偈談心,黎咗朋友介紹嘅Sean Cafe。餐廳嘅環境充滿浪漫嘅氣氛,好適合女仔黎打卡影相。主菜點咗香草蜜糖燒春雞配德國腸。將燒春雞點蜜糖好惹味。飯類點咗玫瑰忌廉汁鴨胸意大利飯。忌廉汁好creamy,飯好腍好多汁。朱古力脆脆班戟俾朋友食鬼晒。班戟質地好柔軟。甜品點咗抹茶心太軟配玄米茶雪糕。抹茶1 d都唔苦,仲好香甜。玄米茶味嘅雪糕真係第1次試😂又有玄米茶味。飲品點咗玫瑰鮮奶咖啡。玫瑰味好清香撲鼻。

餐廳嘅環境充滿浪漫嘅氣氛,好適合女仔黎打卡影相。

主菜點咗香草蜜糖燒春雞配德國腸。將燒春雞點蜜糖好惹味。

朱古力脆脆班戟俾朋友食鬼晒。班戟質地好柔軟。

玄米茶味。

飲品點咗玫瑰鮮奶咖啡。玫瑰味好清香撲鼻。
邊個話情人節唔可以同細妹慶祝。聽姊妹講尖沙咀有間特色Cafe係打卡熱點。餐廳環境超靚,以粉紅色系花花佈置,少女心爆發。主菜:香草蜜糖燒春雞配德國腸燒春雞皮超級脆,雞肉腍滑,香草惹味。德國腸超好食,隱若滲出香草味好香。玫瑰忌廉汁鴨胸意大利飯飯裡好多菇菌類,香噴噴。焦糖咖啡咖啡好香,焦糖甜度適中,味道精緻。朱古力脆脆班戟超級好食。班戟底綿軟,配埋朱古力脆脆口感特別。抹茶心太軟配玄米茶雪糕心太軟甜香,抹茶香而不澀。玄米茶雪糕堅重玄米茶香,味道獨特。玫瑰鮮奶咖啡玫瑰味香到癲,但又無搶到咖啡香,互相輝映。連伴碟嘅蜜糖合桃脆脆都超好食,微咸帶甜。價錢尖咀黎講算好平😂😂味道好精緻!裝修又別緻浪漫,超推介!
邊個話情人節唔可以同細妹慶祝。
聽姊妹講尖沙咀有間特色Cafe係打卡熱點。

餐廳環境超靚,
以粉紅色系花花佈置,少女心爆發。

主菜:
香草蜜糖燒春雞配德國腸

燒春雞皮超級脆,雞肉腍滑,香草惹味。
德國腸超好食,隱若滲出香草味好香。

玫瑰忌廉汁鴨胸意大利飯

飯裡好多菇菌類,香噴噴。

焦糖咖啡

咖啡好香,焦糖甜度適中,味道精緻。

朱古力脆脆班戟

超級好食。班戟底綿軟,
配埋朱古力脆脆口感特別。

抹茶心太軟配玄米茶雪糕

心太軟甜香,抹茶香而不澀。
玄米茶雪糕堅重玄米茶香,味道獨特。

玫瑰鮮奶咖啡

玫瑰味香到癲,
但又無搶到咖啡香,互相輝映。
連伴碟嘅蜜糖合桃脆脆都超好食,微咸帶甜。

價錢尖咀黎講算好平😂😂
味道好精緻!裝修又別緻浪漫,超推介!
2019-02-12 512 浏览
趁着還是假期,要好好把握時間做自己喜歡的事情,其中一項就是遊咖啡室。來到尖沙咀,都有不少咖啡室選擇,今日就被間花店吸引了。花店?不是去咖啡店嗎?是呀!這是一間放滿不少花朵的咖啡店。牆身上的花畫、每枱的鮮花、小台上各款花朵擺設和裝飾品,就如走進花花世界般。咖啡室只設有兩張四人枱、三張二人枱和一行單人座,地方雖小,但給人舒適寫意的感覺。店員送上一份晚巿餐牌和一陪IPad。IPad上是 l la carta,分別有Salad、Snacks、Main Course、Homemade Charcoal Bread or Croissants、Floral Pancakes和Desserts,而飲品就有Espresso Coffee、Chocolate、Other Beverages、Tea和Handcrafted Coffee。************************見有多款班戟,相信是本店的主打菜之一,但全日甜食,唔知有沒有鹹食?原來廚師是日精選班戟 Chef’s Recommendation Pancake ($78)是煙三文魚班戟,正合我心意。三朵煙三文魚玫瑰花伴着兩大塊班戟,再配

店員送上一份晚巿餐牌和一陪IPad。IPad上是 l la carta,分別有Salad、Snacks、Main Course、Homemade Charcoal Bread or Croissants、Floral PancakesDesserts,而飲品就有Espresso Coffee、Chocolate、Other Beverages、TeaHandcrafted Coffee
************************
好襯呀!
是日精選班戟
見有多款班戟,相信是本店的主打菜之一,但全日甜食,唔知有沒有鹹食?原來廚師日精選班戟 Chef’s Recommendation Pancake ($78)是煙三文魚班戟,正合我心意。三朵煙三文魚玫瑰花伴着兩大塊班戟,再配些清爽的沙律菜,淋上黑醋醬和灑上玫瑰花瓣乾,放在一朿玫瑰花旁,好襯呀!
煙三文魚班戟
班戟厚度適中,軟熟綿綿,有蛋奶香,微甜,口感和味道都吸引。煙三文魚色澤亮麗,肉質柔軟,稍稍鹹香,伴着班戟同吃都很夾,原來鹹食班戟都好好食。
煙三文魚班戟
當然也要試試蘸上楓糖漿,甜班戟無得輸!
**************************
凱撒沙律
凱撒沙律 Caesar Salad ($73) 非常新鮮爽脆,加入香脆的煙肉乾和麵包粒,再灑滿鹹香的芝士碎,吃時蘸少少酸咪咪的凱撒沙律醬,簡單而美味。
********************
抹茶心太軟配雪糕
身為抹茶控見到抹茶心太軟配雪糕 Green Tea Fondant with ice cream ($56)必不能錯過。雪糕可選豆腐味或玄米味,揀了後者,較特別。單單嚐它,滿有玄米香,不錯!
抹茶心太軟配雪糕
心太軟的size合宜,唔會太大而令人吃得漏滯,正合我心意。色澤濃厚,輕輕把其切開,抹茶漿緩緩流出,流心狀佳,稀稠度合宜,沒有把蛋糕弄至濕淋淋,讚! 外層焗至微脆,內裏鬆軟帶些濕潤,但對我這位抹茶控來說,茶味略為薄弱,亦略甜。
抹茶心太軟配雪糕
雪糕跟心太軟一向是最佳拍檔,舀一羹同吃,冷暖交融,抹茶跟玄米相遇都幾夾,再添美味!
********************
婺源黃菊杞子茶
當然要點杯茶配甜品,首次見婺源黃菊,究竟跟一般菊花有什麼不同?就要壺婺源黃菊杞子茶 Wuyuan Chrysanthemum Tea(+$28)。擺設得很優雅,賣相吸引。
婺源黃菊杞子茶
又是時候上網長知識,原來婺源皇菊比一般菊花大一點,而且顏色十分鮮艷,泡水喝的時候一朵一朵的彌散在水中,就像開出了鮮艷的花朵,十分好看,果然很美。
婺源黃菊杞子茶
聞一聞,芳香撲鼻,原來它可消暑生津、祛風、潤喉和養目,再配埋杞子就更明睛養顏。很喜歡蜜糖分開上,客人可按自己所需而添加。先不作任何添加,清香順喉,微甜;再加入一羮蜜糖,甜美滋潤,兩者都好喝!
------------------------
睇着枱上那束美艷的紅玫瑰,令我想起快到2月14日情人節,是一個令我心情沈重的節日。又看看另一邊的桃花,心想:什麼時候才行桃花運?不知下次假日遊咖啡室會否有另一半同行?
2019-02-11
$269.5 (晚餐)
是日精選班戟
凱撒沙律
2019-02-11 93 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-能去美美的Cafe拍照,拍到喜歡的相片確係一大樂事,如果能搭配店內的美食必然大大加分!位於尖沙咀的Séan Cafe,以花為主題,走進店內整個環境都以花佈置,每一檯都有放上乾燥花可讓客人伴隨拍照。雖然店內不大,但也有用心設置位置讓客人拍照打卡,像這個位置,驟眼望落佈置得很夢幻,很美的畫面,女孩子應該會喜歡!除了環境外,店內的食物有不少款也有用上食用花入饌,味道不會太過香精令人抗拒,幾款食物無論食物和賣相都不錯。花漾蝦燉意大利飯 $128賣相唔錯既意大利飯,有細心的先預熱隻碟,咁就唔怕影相影耐左碟飯會放涼晒。意大利飯有花瓣點綴 賣相吸晴,隻碟夠大,不過份量真係偏少,女仔一個人食晒無問題,希望份量可大返少少。意大利飯食落會帶點果汁甜甜既味道,雖然話係「花漾」不過偏似果汁味,食落都幾開胃唔覺突兀;面頭個幾隻蝦食落爽彈 整體味道唔錯!玫瑰花醬伴脆脆雞 $52估唔到玫瑰花醬食落唔會覺得怪,玫瑰既芳香唔會太人工香精化,估唔到配炸雞又幾夾!雞肉炸得外脆內軟,有驚喜。脆薯餅配黑松露醬 $38估唔到呢度有我至愛既炸·薯·餅,

花漾蝦燉意大利飯 $128

玫瑰花醬伴脆脆雞 $52

脆薯餅配黑松露醬 $38
估唔到呢度有我至愛既炸·薯·餅,一碟三塊,仲係新鮮熱辣炸到金黃色,食落香脆唔多油,簡簡單單蘸埋黑松露醬已經好好食。

香蕉蜜糖班戟 $80
賣相唔錯既班戟,擺盤精緻,面頭白色一球既係忌廉,如果改配雪糕更吸引。班戟既蛋香味唔算突出,就簡簡單單配上香蕉、蜜糖和忌廉,食落還好。
  • 玫瑰花醬伴脆脆雞
  • 脆薯餅配黑松露醬
2019-02-10 139 浏览
上次黎到依度想食不幸摸門釘 撞正拍攝唔開 好彩今次夾岩時間黎 終於食到依間靚靚cafe門面以藍色為主題 連巷仔都有道畫左花既牆可以打卡 內裡唔算大 但有牆枱擺左啲花俾客打卡 真心好靚好少女心呢作為特地黎依度打卡既我 緊係上網搵定料 點左份玫瑰pan cake同玫瑰花茶 玫瑰花茶賣相好令 會配上玫瑰糖漿 建議唔洗落咁多落壺花茶度 大概落3份一左右 味道會淡淡地同唔算甜 而且好香 Pan cake有朵玫瑰做裝飾 份量唔算大 配上糖漿食會更好味 好香同時都叫左個三文魚意粉 份量唔算大 但三文魚都算多 味道都不錯 朋友點左綠茶Latte 不過味道有點淡 如果好中意綠茶味既話未必會中意

玫瑰花茶

玫瑰花茶
玫瑰pan  cake
  • 玫瑰Pan  Cake
2019-02-08 66 浏览
從來沒想過在尖沙咀會有這種少女味濃的Cafe~店面很低調,但店內的裝飾都非常有心思,整店充滿花花與汽球,氣氛非常舒服是晚雖然是平日,但都坐無虛席,絕對是人氣小店~食物有晚餐和單點:餐湯是晚是忌廉粟米湯,用靚靚 Tiffany Blue 碗裝著,很香滑而且粟米粒也很多,好味玫瑰忌廉汁鴨胸意大利飯 ($118)同樣是靚靚的,碟邊有玫瑰花花裝飾,鴨胸肉很大塊又厚身,意大利飯不會過淋,而且配上忌廉汁,好好味~明太子醬海蝦扁意粉 ($128)海蝦大大隻,份量又多,明太子也不會過辣,和意粉配在一起絕對不會輸~好正~金色邊的碟感覺很豪華 玫瑰花茶 (+ &28)這裡的花茶會另外配上蜜糖,可自由安排甜度,非常細心,用圓木盤裝著,旁邊還有花花做裝飾,即時心心眼😍玫瑰花份量很多,正蜜糖也不是太甜那種,個人很喜歡~(因為太開心忘了拍照 😭)荔枝梳打 (+ $28)用了靚靚飲管和冬甩棒棒~荔枝味道很不錯,不是人工那種,而且不會過甜,好味朱古力心太軟 ($56)女生是有第二個胃吃甜品的唷~濃濃的朱古力味,很喜歡這種不是死甜的心太軟,吃起來不會很膩,流心度也很高 整體來說是超舒服又好味的 Cafe~由裝飾至食物的
從來沒想過在尖沙咀會有這種少女味濃的Cafe~
店面很低調,但店內的裝飾都非常有心思,
整店充滿花花與汽球,氣氛非常舒服

是晚雖然是平日,但都坐無虛席,
絕對是人氣小店~

食物有晚餐和單點:

餐湯

是晚是忌廉粟米湯,
用靚靚 Tiffany Blue 碗裝著,
很香滑而且粟米粒也很多,好味

玫瑰忌廉汁鴨胸意大利飯 ($118)
同樣是靚靚的,碟邊有玫瑰花花裝飾,
鴨胸肉很大塊又厚身,
意大利飯不會過淋,而且配上忌廉汁,
好好味~

明太子醬海蝦扁意粉 ($128)
海蝦大大隻,份量又多,
明太子也不會過辣,
和意粉配在一起絕對不會輸~好正~

金色邊的碟感覺很豪華

玫瑰花茶 (+ &28)
這裡的花茶會另外配上蜜糖,
可自由安排甜度,非常細心,
用圓木盤裝著,旁邊還有花花做裝飾,
即時心心眼😍

玫瑰花份量很多,正
蜜糖也不是太甜那種,個人很喜歡~
(因為太開心忘了拍照 😭)

荔枝梳打 (+ $28)
用了靚靚飲管和冬甩棒棒~
荔枝味道很不錯,不是人工那種,
而且不會過甜,好味

朱古力心太軟 ($56)
女生是有第二個胃吃甜品的唷~
濃濃的朱古力味,很喜歡這種不是死甜的心太軟,
吃起來不會很膩,流心度也很高

整體來說是超舒服又好味的 Cafe~
由裝飾至食物的擺放也很有心思,
看得出店主非常有 Heart,

非常開心找到一間如此有水準的 cafe
絕對會推薦朋友來及自己也會再 Encore
2019-02-07 82 浏览
餐店裝修給人一種ELEGANT 的感覺, 優雅, 少女們打咭的確一流哦提供了多款的DINNER SET, 我點選了明太子醬海蝦扁意粉, 有前菜, 餐湯同飲品都只係128, 幾抵食喎餐湯用上名牌廚廚具款式來盛載, 好吸精, 周打蜆湯好香甜, 大廚用上西式煮法,部份更選用日本食材,來個西日crossover, 材料豐富,有彈既海蝦、車厘茄、配上明太子醬汁和香草, 增加了和風色彩, 令人胃口大增加錢點了玫瑰花茶, PRESENTATION 好正, 一杯入魂

餐湯用上名牌廚廚具款式來盛載, 好吸精, 周打蜆湯好香甜,

2019-02-04 76 浏览
愛花,不是女性的專利,惜花,才是男性的天性,護花,更是男士的天職。不過話雖如此,處身眾香國中,置身花花世界,與花為伴吃東西,可不是每位男士都會習慣。而這一晚,我就難得一次,來到這間到處都以花裝飾,猶如花花世界一樣的女性向西餐廳,與老婆仔一起共晉晚餐。 晚餐餐牌十分簡單,只得一頁,主菜只得五款,選擇偏少,兩夫妻各自點了一款,便安坐在這花團錦簇的世界裡等侍食物送來。餐湯「蘑菇忌廉湯」奶味甚重,我覺得似雞湯多些。「香草蜜糖燒春雞配德國腸」($168)不過不失,燒春雞與德國腸蘸以蜜糖後,帶點兒野餐燒烤的風味。 「明太子醬海蝦意粉」($128)的蝦大隻彈牙,意粉中下了明太子醬,帶點酸,也有點辣,還有點甜,味道頗有層次。要另加$18才有的是日甜品有兩款可揀,我要的是「甜薯蛋糕」,小小的一件,不太甜的味道還過得去。 飲品我就點來「芒果梳打」($28),清涼解渴。說到底,這是個適合女生打卡的地方,吃的是環境,味道只是其次。男生,還是陪伴女生來適合些。
餐湯「蘑菇忌廉湯」奶味甚重,我覺得似雞湯多些。
飲品我就點來「芒果梳打」($28),清涼解渴。
2019-02-01 88 浏览
平日的晚上,幸好訂了枱,因為餐廳座位不多。我們七點到達,set dinner的選擇不少。我們選了:明太子海蝦扁意粉玫瑰鴨胸意大利飯煙三文魚法式多士Flat white 及咖啡意粉味道不錯,但明太子味如果可以濃一點更好。鴨胸非常嫩滑,與意大利飯的味道很夾。Flat white的size用了piccolo杯,如果可以大杯一點會更満足!值得一提的是小店擺放了很多鮮花,在充滿花香的環境下進餐非常難得,而且食物的賣相非常精緻,值得一讚!

我們選了:
明太子海蝦扁意粉

煙三文魚法式多士

Flat white 及咖啡
Flat  white
咖啡

2019-01-30
Flat  white
本身諗住同姐姐食晚飯嘅,所以一早就訂咗枱出嚟尖沙咀呢間花花cafe嘆世界,誰不知俾姐姐放了鴿子,唯有就臨時拉夫要阿肥一收工就趕過嚟陪我食啦~如果唔係有咁嘅機會,睇怕阿肥都唔會肯陪我嚟呢啲咁娘娘腔嘅餐廳lu~原來呢間嘢係地舖嚟,對我嚟講一啲都唔難搵,喺姐姐公司附近行多兩條街就已經見到佢哋鶴立雞群嘅文青門面喇。入到餐廳之後向職員示意我book咗兩位七點三,佢就安排咗我坐喺收銀處旁邊一個靜靜哋嘅角落,cafe嘅面積雖小,但擺設都十分有心思同埋精緻,公主淺藍色嘅牆身再加上佈滿鮮花嘅吧枱位置,完完全全俘虜一眾不同年齡層嘅女性由於我比阿肥早到,所以我就一早喺i-pad嘅餐牌度一覽咗自己想食啲乜嘢喇。呢度都有預設嘅dinner set,如果唔啱心水嘅話都可以散叫,價錢亦都非常親民合理,一百幾十已經有交易。阿肥飛的士嚟,只係遲我小小姐我就趁佢揀嘢食嘅時候四周圍影花再打咭...嘻嘻嘻蕃茄濃湯:我哋一人叫咗一個套餐,所以餐湯先來。是日餐湯係蕃茄濃湯嚟,酸酸味味嘅味道非常清新開胃,仲有佢哋用嚟盛湯嘅玻璃碗簡直就係好似而家啲師奶至愛嘅品牌Le Creuset咁款,一個白色一個淺藍色嘅陶瓷小鍋超級配合cafe主
我就趁佢揀嘢食嘅時候四周圍影花再打咭...嘻嘻嘻

蕃茄湯
蕃茄濃湯:我哋一人叫咗一個套餐,所以餐湯先來。是日餐湯係蕃茄濃湯嚟,酸酸味味嘅味道非常清新開胃,仲有佢哋用嚟盛湯嘅玻璃碗簡直就係好似而家啲師奶至愛嘅品牌Le Creuset咁款,一個白色一個淺藍色嘅陶瓷小鍋超級配合cafe主題同環境,成件事靚哂~
和風玉子芝士流心黑豚肉漢堡扒竹碳漢堡
和風玉子芝士流心黑豚肉漢堡扒竹碳漢堡($88蚊):純黑色嘅竹碳漢堡包好鬼特別,無論味道同口感都同一般麵包質地有小小唔同,竹碳漢堡帶有一啲甜味,而佢哋烘過之後包皮都有點脆感,比較討好。首先伴碟嘅有好似薯片咁嘅粟米片,同零食一樣咁香脆同邪惡,不出幾分鐘已經俾我食清光喇。再探個究竟,沙律菜份量剛好又夠新鮮,另外原來漢堡裡面嘅玉子係用煙薰過㗎...所以食得出有微微嘅燶香味,黑豚肉漢堡扒亦都口感鬆化,甚似手打肉餅嘅質感,裡面仲加咗祕製嘅沙律醬汁,令人回味無窮。
香草蜜糖燒春雞配德國腸
香草蜜糖燒春雞配德國腸($168蚊):奇怪喇!!!今日阿肥竟然唔食牛,食雞喎~~見到佢半隻雞個size鬼死咁大份,唔係我食我見到都覺得飽
除咗條德國腸之外伴碟嘅仲有沙律菜同埋炸薯角,另配蜜糖汁。隻燒雞眼見就燒到啱啱好金黃色脆卜卜咁,阿肥話肉質都夠嫰滑,外皮幾脆,不過蜜糖汁對佢嚟講就略甜咗啲,所以佢都點咗好小咋。
Cafe  Latte
Caffe Latte(跟餐加$28蚊):我明明只係叫咗一杯好普通嘅拿鐵咖啡...但係嚟到嘅點解又特別又靚嘅呢(?!)一個圓形木小盤上面除咗杯拉咗花嘅咖啡之外,仲送咗幾粒可愛嘅原粒果仁自己動手開殼呀
好有英倫味道呢~
菠蘿梳打
菠蘿梳打(跟餐加$28蚊):阿肥嘅好朋友係菠蘿先生...除咗我覺得支攪攪棍同飲筒一樣係好靚之外,我都唔知好唔好飲
因為我杯咖啡都未飲夠一半,佢杯嘢已經被K.O.了~
2019-01-24
$177.1 (晚餐)
蕃茄湯
菠蘿梳打
1K
2019-01-30 90 浏览
早前過來食晚餐的時候,已被這間餐廳的裝潢吸引住 店內有不少鮮花跟乾花,花花世界一樣而且座位不多,感覺舒適這晚收工後便過來試試看,晚市套餐包餐湯跟飲品另可加錢要是日甜品,特式飲品明太子海蝦扁意粉這晚的扁意粉偏硬身,明太子醬略少,上面更加上少許黑醋意粉也不能掛汁 整碟吃起來很乾身,如多汁點應該會更好是日甜品,蕃薯蛋糕口感紮實,淡淡蕃薯味,不會太過甜膩服務不錯,店內座位不多,跟朋友來喝杯咖啡 聊天也是不錯的選擇 ┃店家資訊┃尖沙咀漆咸道南29-31號溫莎大廈地下12A號舖電話:66769679 如你喜歡,請給個LIKE^^DULL LIFE宣傳你的專頁
早前過來食晚餐的時候,已被這間餐廳的裝潢吸引住
店內有不少鮮花跟乾花,花花世界一樣

而且座位不多,感覺舒適

這晚收工後便過來試試看,晚市套餐包餐湯跟飲品
另可加錢要是日甜品,特式飲品

明太子海蝦扁意粉
這晚的扁意粉偏硬身,明太子醬略少,上面更加上少許黑醋

意粉也不能掛汁
整碟吃起來很乾身,如多汁點應該會更好

是日甜品,蕃薯蛋糕
口感紮實,淡淡蕃薯味,不會太過甜膩

服務不錯,店內座位不多,跟朋友來喝杯咖啡
聊天也是不錯的選擇

┃店家資訊┃
尖沙咀漆咸道南29-31號溫莎大廈地下12A號舖
電話:66769679

如你喜歡,請給個LIKE^^
DULL LIFE

宣傳你的專頁
2019-01-30
2019-01-30 90 浏览
其實一早在尖沙咀發現了一間Sean Cafe,看到食店內佈置到漫天花海!一定是個約會的好地方。難得閏蜜約飯局,一定去這間試下啦!其實店舖不太!可以容納十多人,大家記得book 定桌,免得在門口等位!小小的一碗湯,分量不多,女仔剛剛好叫咗一個廚師沙律,材料非常新鮮再叫多份烤雞!兩個女孩share 就夠!烤雞肉很淋,而且沒有雪味!好靚嘅花茶。Wuyuan Chrysanthemum Tea跟餐嘅咖啡亦不錯食埋甜品!加上與閏蜜歡樂氣氛,今晚的晚餐完滿了
難得閏蜜約飯局,一定去這間試下啦!

小小的一碗湯,分量不多,女仔剛剛好

叫咗一個廚師沙律,材料非常新鮮

跟餐嘅咖啡亦不錯

食埋甜品!加上與閏蜜歡樂氣氛,今晚的晚餐完滿了

2019-01-29
2019-01-26 234 浏览
係尖沙咀酒吧臨立既赫德道附近,偶然比我發現到一間裝修別樹一格既Cafe,即時吸引左我地2公婆入去嘗試一下大玻璃佈滿花形圖案,極為吸晴。牆身一副大漂亮掛畫,都係色彩繽紛既花。店主到底有幾鍾意花整間cafe都佈滿左花既蹤影,有如置身花園一樣不能認同更多,咖啡對身心都好重要的點餐後慢慢欣賞下周圍既花卉是日餐湯係粟米磨菇湯,粟米味很濃主菜《香草蜜糖燒春雞配德國腸》賣相幾吸引,而且香氣撲鼻。豬肉腸肉質結實,外皮驚得脆脆的,加上陣陣香草味道,很夾主角燒春雞,雞皮燒得香脆當然不在話下,入面既肉質都非常嫰滑,刀輕輕一按已經切開,火喉控制得不錯亦都無啖啖油既感覺,出色的燒雞伴碟有一個秘製醬汁,酸酸甜甜的,好開胃既醬食完主菜後,店員同的地講Cafe其實主打Pan-cake, 所以試埋一個推介既朱古力力脆脆班戟店員推介果然係好鬆軟既班戟加埋脆脆朱古力粒,口感豐富。配上濃郁朱古力醬,味道岩岩好,唔會過甜下次要試埋其他味道餐飲咖啡,味道偏向酸的,苦味輕微,藍山咖啡愛好者應會喜愛的味道

大玻璃佈滿花形圖案,極為吸晴。

牆身一副大漂亮掛畫,都係色彩繽紛既花。店主到底有幾鍾意花

整間cafe都佈滿左花既蹤影,有如置身花園一樣

不能認同更多,咖啡對身心都好重要的

點餐後慢慢欣賞下周圍既花卉

是日餐湯係粟米磨菇湯,粟米味很濃

主菜《香草蜜糖燒春雞配德國腸》
賣相幾吸引,而且香氣撲鼻。

豬肉腸肉質結實,外皮驚得脆脆的,加上陣陣香草味道,很夾

亦都無啖啖油既感覺,出色的燒雞

伴碟有一個秘製醬汁,酸酸甜甜的,好開胃既醬

店員推介果然係好
下次要試埋其他味道

2019-01-26 102 浏览
Sean Cafe 去到赫德道都唔一定淨係飲酒,原來喺嗰度都開咗一間裝修好別緻嘅Cafe,成間店都已花為主題,一入到去就聞到一陣陣嘅花味,撲鼻而來。 呢度唔單止坐得舒服,仲唔會講你走,最啱幾個朋友一齊入嚟飲杯咖啡食件蛋糕,慢慢吹水。 佢哋啲飲品都好有特色除咗咖啡仲有花茶、水果沙冰等等提供。食物方面下午茶餐只係40幾蚊一個非常抵食,仲要包飲品喎,食物嘅份量都唔少架! 佢哋嘅黑松露carbonara好重菇味,好好食;炸雞食炸燒賣脆卜卜,超級正;三文魚竹炭漢堡個包皮都係脆卜卜㗎,好鬆軟;綠茶班班戟配雪糕都好正,班戟有香濃嘅抹茶味,配埋豆腐味嘅雪糕,好夾呀! 飲品方面推介佢哋個杞子紅棗桂圓茶,非常香甜非常入味非常好飲!菠蘿梳打都好重菠蘿味,仲有好多菠蘿肉係入邊添!
2019-01-25 465 浏览
返工經過赫德道被依間CAFE吸引了,因為成條街主要都係酒吧,突然間有間咁清新既CAFE都好突出,停低睇下張 MENU 覺得幾吸引,再加上CAFE內的佈置好靚,就決定收工要黎試下! 依個花花CORNER真係好靚好夢幻。員工好有心咁介紹MENU同推介,我地揀左2份DINNER SET,首先上左兩個餐湯羅宋湯。個碗仔勁可愛 之後上MAIN COURSE, 我同朋友叫點了"明太子醬海蝦扁意粉" 同"和風玉子芝士流心黑豚肉漢堡扒竹碳漢堡" 兩樣都好好味,個意粉明太子味好濃,蝦都好爽口。另外個BURGER好厚身,舊黑豚肉漢堡扒好JUICY再加上厚厚的玉子,一大啖咬落去都流哂汁出黎,好惹味,個竹碳黑色面包又得特別,再配埋芝士味玉米片,真係好夾。明太子醬海蝦扁意粉 和風玉子芝士流心黑豚肉漢堡扒竹碳漢堡到甜品跟個餐既係一個CHEESE CAKE, 依種唔"流"口感既CHEESE CAKE 係我至愛,真係食哂一舊都唔會覺得頂住頂住。另外個PANCAKE我地係另外ORDER,因為店員推介PANCAKE係主打,我地點左朱古力脆脆PANCAKE,3 塊PANCAKE之間有超級多CREAM,但D CREAM 亦都
依個花花CORNER真係好靚好夢幻。

個碗仔勁可愛

明太子醬海蝦扁意粉
和風玉子芝士流心黑豚肉漢堡扒竹碳漢堡
甜品跟個餐既係一個CHEESE CAKE, 依種唔"流"口感既CHEESE CAKE 係我至愛,真係食哂一舊都唔會覺得頂住頂住。另外個PANCAKE我地係另外ORDER,因為店員推介PANCAKE係主打,我地點左朱古力脆脆PANCAKE,3 塊PANCAKE之間有超級多CREAM,但D CREAM 亦都唔係好流個種,好好味!

仲有靚靚花茶

好飽好滿足,今餐同BFF密密傾密密食,依度絕對係一個同FRIEND 食飯傾計既好地方。
2019-01-16