2021-11-01 118 浏览
最近尖沙咀新開左一間居酒屋,見門面設計幾靚,就決定試下喇😁今日點左一個藏人 Kurabito set($988/2人),套餐會包括前菜、燒物、主食、甜品及三款清酒前菜:❤️蟹膏豆腐 蟹膏味豆腐濃郁,豆腐質感厚實,配合3款不同魚子蟹籽,賣相夠精緻💛串燒:-雞皮脆身,似炸魚皮質感-雞軟骨硬度適中,容易咬碎,雞肉同骨比例呈1:1,可同時享受軟骨的爽口感及肉質感-雞肋肉肉質軟熟-厚切牛脷爽口彈牙-汁燒牛肋肉質厚實-豬頸肉肥瘦適中,食落好香油脂味-免治雞肉軟骨配日本生蛋黃及醬油,質感滑漏-燒白鱔肉厚,有魚鮮味-荔枝豬肉卷豬肉包著荔枝,荔枝令豬肉肉質變甜,多汁-日本今時番薯甜度十足-燒粟米粟米粒容易逐粒取出,食得方便不黏牙-紐西蘭燒羊架肉厚,賣相吸引💚清雞湯茶漬飯雞湯令茶漬飯的味道錦上天花,味道更有層次💜綠茶蕨餅紅豆白玉用到日本紅豆,甜度十足,有光澤,配合煙韌白玉及蕨餅,味道、質感更豐富🧡清酒:-安藝虎。無濾過純米吟釀-君之井。山廢純米吟釀-自然酒。仁井田生酛純米原酒3款清酒味道清新,容易入口
最近尖沙咀新開左一間居酒屋,見門面設計幾靚,就決定試下喇😁

今日點左一個

爽口彈牙

-汁燒牛肋
肉質厚實

-豬頸肉
肥瘦適中,食落好香油脂味

-免治雞肉軟骨
配日本生蛋黃及醬油,質感滑漏

-燒白鱔
肉厚,有魚鮮味

-荔枝豬肉卷
豬肉包著荔枝,荔枝令豬肉肉質變甜,多汁

-日本今時番薯
甜度十足

-燒粟米
粟米粒容易逐粒取出,食得方便不黏牙

-紐西蘭燒羊架
肉厚,賣相吸引

💚清雞湯茶漬飯
雞湯令茶漬飯的味道錦上天花,味道更有層次

💜綠茶蕨餅紅豆白玉

🧡清酒:
-安藝虎。無濾過純米吟釀
-君之井。山廢純米吟釀
-自然酒。仁井田生酛純米原酒
3款清酒味道清新,容易入口
紐西蘭燒羊架
清雞湯茶漬飯
綠茶蕨餅紅豆白玉
清酒
2021-10-28
2021-11-01 62 浏览
發現在諾士佛台附近新開了一間居酒屋,走高檔路線,有很多清酒烈酒選擇,適合下班帶喜歡請客的上司去消遣,摸下酒杯底。裝修有日式元素之餘亦走型格簡約風,走到餐廳盡頭仲有和風的獨立個室,真係可以暢所欲言。餐廳侍應會詳情介紹各款清酒的特點,種類很多,一定可以揀到適合自己的口味。【收費的前菜】🥒菜條 $30坐下就會奉上,可以食住菜條慢慢點菜。【主角是酒,配角是串燒】🍺朝日啤酒 $78【串燒都係即叫即燒,熱焫焫,好野味】大部份串燒都要叫兩串起,牛脷真係超級厚,雞軟骨串跟埋個又大又橙嘅生蛋黃,點完醬連蛋汁我都飲埋😆,好味。✨蔥鷄 $76 ✨雞肝 $76✨雞軟骨 $76 ✨自家制免治雞肉軟骨 $96✨冬菇 $56✨厚切牛脷 $156👅【親愛的澱粉質】飲左啤酒食埋串燒好似仲差啲野咁,食埋個烏冬同飯團,成個人暖笠笠。燒飯團 $38🍙三文魚燒飯團 $42~外表燒到脆卜卜,有一塊紫菜包住食。熱稻庭 $78🍜~份量很少,大約兩三啖就食完,個湯好清,食完好舒服。【甜品】想埋單,店長話新返左啲雪芭,問我地要唔要試下,揀左椰子味,椰奶味好香濃。日本雪糕 $96 🍨

【收費的前菜】

🥒菜條 $30
坐下就會奉上,可以食住菜條慢慢點菜。

【主角是酒,配角是串燒】

🍺朝日啤酒 $78

【串燒都係即叫即燒,熱焫焫,好野味】

✨蔥鷄 $76
✨厚切牛脷 $156👅

【親愛的澱粉質】

燒飯團 $38🍙
三文魚燒飯團 $42
~外表燒到脆卜卜,有一塊紫菜包住食。

熱稻庭 $78🍜
~份量很少,大約兩三啖就食完,個湯好清,食完好舒服。

甜品

日本雪糕 $96 🍨
2021-11-01 45 浏览
『新』尖沙咀 SAKEH 高質日式串燒好耐冇食過日本野啦,朋友介紹咗新開嘅SAKEH比我。果然係唔錯喎,餐廳裝潢好有日本風味,環境同座位嘅設計都好舒服,好適合把酒談心。因為唔想諗,所以我就叫咗『藏人套餐』 份量啱晒2個人先嚟一個好精美嘅九宮盤,裝咗六款清酒,陣陣清香,入口順滑唔搶喉,同串燒非常夾,仲可以用嚟打卡添👍蟹膏,明太子,黑松露豆腐賣相精美,豆腐加海鮮呢個配搭好夾,食落又鮮甜又夠滑 串燒套餐燒汁好味:雞皮, 雞軟骨,雞頸肉,豬助肉,汁燒牛肋,番薯,粟米推介呢4款串燒👍厚切牛脷 - 口感爽滑,牛味香濃超juice👍免治雞肉軟骨 - 最鐘意點個生蛋汁,夾埋好好食👍荔枝豬肉捲豬肉片- 呢款好特別,香脆豬肉裡面原來係荔枝,又估唔到幾好食喎👍紐西蘭羊架 - 香嫩多汁,冇騷味飲左幾杯,係時候嚟個清清嘅清雞湯茶漬飯,解解酒先👍紅豆湯圓厥餅香濃軟滑嘅紅豆蓉,軟軟嘅湯圓配上脆脆嘅蕨餅,完美嘅組合。加上賣相好靚,又好食,食埋呢個甜品簡直係完滿💛@sakeh_yakitori地址: 尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下#sakeh #yakitori #尖沙咀美食#Observatory Court
『新』尖沙咀 SAKEH 高質日式串燒

六款清酒

👍蟹膏,明太子,黑松露豆腐
賣相精美,豆腐加海鮮呢個配搭好夾,食落又鮮甜又夠滑

推介呢4款串燒
👍厚切牛脷 - 口感爽滑,牛味香濃超juice
👍免治雞肉軟骨 - 最鐘意點個生蛋汁,夾埋好好食
👍紐西蘭羊架 - 香嫩多汁,冇騷味

飲左幾杯,係時候嚟個清清嘅清雞湯茶漬飯,解解酒先

👍紅豆湯圓厥餅

@sakeh_yakitori
地址: 尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下

#sakeh #yakitori #尖沙咀美食
#Observatory Court
六款清酒
  • 藏人套餐
2021-10-31 67 浏览
尖沙咀新開日式餐廳😌店內格調偏黑沉,讓人有種神秘的感統,而且氣氛令人放鬆入門後先上鬆樓梯才到達蟹膏豆腐🦀️本身以為只係蟹膏擺面的普通凍豆腐,原來在制作過程加入蟹膏,蟹味十分濃烈,面頭再加上蟹柳和蟹籽,鮮味十足👍🏻咁高興嘅日子,可以同朋友在店內飲幾杯清酒🍶舉杯暢飲談心雞皮炸至小脆口,咬落去雞皮油脂好正👍🏻以下排列由左至右雞軟骨白鱔,外皮燒至微脆,唔會鯹雞頸肉汁燒牛肋,好juicy,燒時鎖緊肉汁厚切牛脷,要襯熱食😆肥美size紐西蘭羊架推介系列👍🏻咬落羊脂爆汁,唔會燒得太乾,十分惹味粟米🌽日式蕃薯🍠好甜🤤荔枝豬肉卷,荔枝甜配搭,好特別自家製免治雞肉軟骨,配上燒汁亦不錯👌係傳統居酒屋🏮先會有🤤清雞湯茶漬飯

入門後先上鬆樓梯才到達

蟹膏豆腐🦀️

咁高興嘅日子,可以同朋友在店內飲幾杯清酒🍶舉杯暢飲談心

雞皮
炸至小脆口,咬落去雞皮油脂好正👍🏻

以下排列由左至右
雞軟骨
白鱔,外皮燒至微脆,唔會鯹
雞頸肉
汁燒牛肋,好juicy,燒時鎖緊肉汁
厚切牛脷,要襯熱食😆肥美size

紐西蘭羊架
推介系列👍🏻咬落羊脂爆汁,唔會燒得太乾,十分惹味

粟米🌽
日式蕃薯🍠好甜🤤
荔枝豬肉卷,荔枝甜配搭,好特別
自家製免治雞肉軟骨,配上燒汁亦不錯👌

係傳統居酒屋🏮先會有🤤
清雞湯茶漬飯
一早預約咗三位晚上去到食飯,嗰邊同事都有打電話嚟confirm Booking。點知去到就話滿座話得返吧枱,我冇諗過原來提早book枱都只會係得吧枱可以坐,如果坐吧枱嘅話我建議個reception可以喺電話度同我講返聲係得返吧枱,問吓客人介唔介意🙁睇得出間舖頭人手不足,坐咗喺度好耐都冇人斟茶,甚至揮手叫落單或者加水等等都係要叫兩三次先有人會過嚟。食物質素幾好,上菜速度都快,相信開業耐啲之後人手安排好會有所改善。
2021-10-29 103 浏览
Sakeh係天文臺道一間新開嘅日式居酒屋,位置雖然僻靜,但估唔到非常旺場,所以一定要預先訂位。佢地嘅裝修唔似傳統日式居酒屋咁以木色做主色,反而係走形格路線。野菜條($30) - 一坐低,侍應例牌先送上野菜條,蘸麵豉醬食,惹味得殷唔會太鹹。蟹膏豆腐($68) - 蟹膏豆腐好滑溜,每件豆腐上面都有蟹肉,另外仲有三色蟹籽,一口一件,清清涼涼都係唔錯嘅前菜。自家製免治雞肉軟骨($48) - 雞肉棒中間加左雞軟骨,食落多左脆口感,雞肉棒醃得入味,再撈埋蛋汁食鹹鹹香香好啱餸酒。厚切牛脷($88) - 牛脷都幾厚切,咬落去幾彈口。粟米($38) - 粟米燒待啱啱好,食落甜甜地唔會燒到太乾。燒飯團($38) - 揀左原味燒飯團,飯團表面燒到脆脆地,但唔會過硬,只係略嫌紫菜有啲受潮唔夠脆。綠茶蕨紅豆白玉($60) - 綠芋蕨餅同紅豆白玉係經典配搭,不過哩個甜品外形整倒好似貝殼咁,賣相都有花過心思。紅豆大粒又香甜,綠茶蕨餅甘香軟糯,見好多枱都有叫。總結,串燒熱辣辣,味道都唔錯,不過份量就偏細份,當係Happy Hour或宵夜飲下酒食下串燒係唔錯嘅選擇。

野菜條

蟹膏豆腐

厚切牛脷($88) - 牛脷都幾厚切,咬落去幾彈口。
自家製免治雞肉軟 & 厚切牛脷(
粟米
燒飯團

綠茶蕨紅豆白玉

$260 (宵夜)
自家製免治雞肉軟 & 厚切牛脷(
粟米
2021-10-29 72 浏览
今日在尖沙咀辨完事,順便和太太在附近搵食,記得朋友剛剛介紹這家位於天文臺圍的Sakeh,就來一試水準。餐廳裝飾有特色,十分有日本風格,不論裝潢、食物都令人彷彿置身日本,星期一晚上亦接近全院滿座,記得要先訂位。餐廳主打日式串燒,亦有提供多種不同的日本清酒,但今晚還有事辦,所以不能小酌一杯,的確遺憾。先付甫入座侍者立馬奉上前日式先付,三種不同的果蔬,配以鹽粒及味增,十分地道的日式食法,同時亦非常開胃。馬刀貝馬刀貝是大蟶子的日本叫法,燒得剛熟,而肉質豐厚,甘甜飽滿,入口有豐碩的海鮮回甘之味。燒日本蠔日本蠔可以刺身,亦可以用磯燒的做法,今次當然選擇磯燒,試試師傅手勢,新鮮的日本生蠔燒至僅熟,沒有多餘的調味,一咬蠔味鮮冶而肉質嫩滑。白鱔白鱔慢燒以迫出油脂,燒至肉酥皮脆,入口香酥脆嫩,鮮冶的鱔魚眞味非常濃郁,同時油脂甘香。多春魚亦點了一客最愛的多春魚,魚味豐厚,擠上少許檸檬汁,肉質細膩紮實,鹹甘透著鮮美滋味。雞皮燒雞皮先去掉多餘油脂,出品又薄又脆,入口絲毫不油膩,但卻充滿雞油香氣,香脆滋味。自家制免治雞肉軟骨免治雞肉棒之中加入雞軟骨,每一口都有口感及味道不同的變化,蘸上日本醬油漬蛋黃,一入口那滑膩

自家制免治雞肉軟骨
免治雞肉棒之中加入雞軟骨,每一口都有口感及味道不同的變化,蘸上日本醬油漬蛋黃,一入口那滑膩,立馬令食味提升一個層次。
荔枝豬肉卷
以半肥瘦的豬腩片包住荔枝炙燒,外頭的豬肉酥香腴美芳縈齒頰,而其中的荔枝清甜味爽,正好中和豬肉的油脂。
紐西蘭羊架
燒羊架外層燒烘得微微焦香,入口軟綿油潤,脂爽肉軟,肉汁豐盈,甘腴可口,而羊羶味更是畫龍點睛,十分惹味。
青椒仔
燒得清香脆嫩,一咬沒有半點辣味,反而豐富的椒香味完全填充口腔,一絕。
翠玉瓜
翠玉瓜入口一咬美味汁液迸流,細嚼之下仍然鮮甜清新。
三文魚燒飯團
飯團外層甘香,內裡顆顆如珠的飯粒還帶點鮮韻,與醬油三文魚香的滋味相配,頗收相得而益彰之效。
2021-10-25
2021-10-28 38 浏览
尖沙咀 Sakeh居酒屋🏮,裝修時尚瑰麗,由門口上一樓嘅樓梯,牆身由麻繩綑綁做裝飾,天花由不規則的立體裝飾品做吊飾,突顯餐廳時尚品味。今晚同朋友每樣都想試試,索性就選取Kurabito藏人套餐吧😋先來六杯餐廳特選清酒,清酒🍶原來係凍嘅,先嘗淡味嘅一杯,入口清香冰涼,比起熱飲更加容易入喉,濃味嘅就留黎食串燒時飲用吧😆。🥢蟹膏豆腐,蟹膏味突出,帶些小微咸,豆腐軟滑,口感一流。🥢邪惡之物🤣燒雞皮,雞皮燒至全無油份,爽脆度似食脆片,食完完全冇罪惡感😂,送酒一流👍🏻。🥢燒紐西蘭羊架,羊羶味唔太強烈,外層燒至金黃,入邊粉嫩多汁。🥢每串燒至色澤金黃,呢個時候最好來一杯較濃味清酒,配肉類最夾。🍡牛舌,外表燒至金黃,肉心不見血水,口感柔韌,咬至肉汁緩緩滲出,越𡁻越香;🍡牛肋同豬肋,口感淋滑,肉味香濃;🍡雞軟骨係食串燒必點之物,燒至乾身,每粒入口香脆;🍢免治雞肉軟骨蘸點蛋黃汁,令免治雞肉增加蛋香,口感更加順滑;🍢豬肉卷內包住一粒荔枝,荔枝嘅清甜同濃濃肉味成強烈對比,出奇地令肉鮮更加提升😋;🍢粟一燒🌽,外層燒至黃金色澤,入口粒粒清甜軟糯;🍢勁厚切蕃薯🍠,外層燒至蕉香,入邊仍保持濕潤粉糯,燒過更令薯味甜度突顯

🥢蟹膏豆腐,蟹膏味突出,帶些小微咸,豆腐軟滑,口感一流。

🍡牛肋同豬肋,口感淋滑,肉味香濃;
🍡雞軟骨係食串燒必點之物,燒至乾身,每粒入口香脆;
🍢粟一燒🌽,外層燒至黃金色澤,入口粒粒清甜軟糯;
🍢勁厚切蕃薯🍠,外層燒至蕉香,入邊仍保持濕潤粉糯,燒過更令薯味甜度突顯,極之推介👍🏻。
🍢燒白鱔,呢個送酒一流,燒過嘅白鱔肉質油潤,爽口彈牙。

🥢清雞湯茶漬飯,茶泡飯加上熱高湯,湯底清甜,令泡飯味道提升,食完整個身體都暖笠笠🤗。

🍮綠茶味蕨餅配紅豆白玉,造型好靚🤗,綠茶同紅豆係絕配,紅豆甜度剛好平衡綠茶嘅微澀味道,今次配埋威化餅做底,咬落鬆脆,白玉又煙韌,增加口感層次,極之好嘅飯後甜品

2021-10-27 60 浏览
Sakeh was a newly opened Japanese restaurant, specializing in grilled skewers and food, with their modern Japanese decor standing out. My wife suggested to go there for dinner tonight. It was located at Observatory Court, beside Knutsford Terrace, several minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR.Their menu was comprehensive, offering a wide range of skewer dishes, starters, main course, desserts and drinks etc. Shortly after we were seated, they served us a plate of vegetable sticks, consisting of ca

Shortly after we were seated, they served us a plate of vegetable sticks, consisting of carrot, pears and cucumbers. They were crunchy and juicy, with sauce provided to dip to enhance the taste.

Marinated jellyfish - It was very refreshing and appetizing, with the jellyfish very chewy and smooth, with the lemon helping to bring out the freshness of the jellyfish.

Grilled dried puffer fish - Puffer fish was grilled till charred in taste and was chewy and flavourful, with mayo sauce provided to dip onto it.

Lychee wrapped with pork - Although I have eaten this dish several times, this was one of the better ones I have tried recently. Lychee was extremely sweet and juicy, complimenting nicely with the sliced pork which was flavourful.

Chicken heel was small in portion and was grilled till chewy and crispy. White eel was grilled till the skin was crispy and yet the meat was chewy and smooth too.

Chicken broth chazuke - The soup was clear and sweet, absorbing the essence of the chicken broth. Rice was fragrant and chewy, very appetizing in taste.
2021-10-26 65 浏览
同朋友揾食,比我搵到D間高質串燒店,真係冇諗過!店舖嘅位置都算偏僻,但勝在夠靜,我哋都要揾google 幫下手!店內環舒服,好似去咗日本D居洒屋甘,服務員態度非常好又熱情,會細心咁介紹吓餐牌和食物好warm 😘九宮格又可以打咭又抵食,分別有三款刺身和不同的前菜,前菜有蒜頭漬、牛蒡、櫻花蝦牛舌、蟹肉蛋卷、洒紅蕎頭等好清新,又滋味!燒雞皮極之邪惡又脆又唔油膩,必叫👍另外燒雞肝、雞肉串、燒銀杏都好野味下次必定要再來
同朋友揾食,比我搵到D間高質串燒店,真係冇諗過!
燒雞皮極之邪惡又脆又唔油膩,必叫👍
另外燒雞肝、雞肉串、燒銀杏都好野味

下次必定要再來
2021-10-25 70 浏览
早排同事介紹咁一間係佢屋企附近新開嘅日式居酒屋俾我,餐廳位於天文台圍內巷,如果唔係冇人介紹都好難會發現到哩間隱世餐廳。餐廳門面以黑色為主調,甫一進門迎接你嘅係富日式風情嘅園林竹徑,上樓梯後就係餐廳大堂,驚喜嘅係餐廳樓底好高,你唔會有太促嘅感覺。嚟到居酒屋又點少得嚐嚐清酒,由於認識唔多,所以就請店員發辦選咗3款清酒,每杯都係高質之選,米氣香濃,甜中又帶點Sake 嘅刺激,同重口味嘅燒物係一流我估應該大部食客都會嚟哩到摸摸酒杯底,所以Sakeh 嘅燒物都偏重口味,雖然仲可以選擇沾上麵豉醬或者岩鹽,但小妹覺得原汁原味仲👍🏻👍🏻我地試咗10款燒物,例如:荔枝豬肉卷、豬肋骨、雞軟骨、自製免治雞肉串、雞頸肉、汁燒牛肋、厚切牛脷、紐西蘭羊架、白鱔同雞皮。最推薦嘅係荔枝豬肉卷,第一次食但一定會加點嘅串燒,先食到係豬肉嘅油脂香,再食到包住係入面嘅原粒荔枝,荔枝嘅清新同甜味立刻中和豬肉嘅油膩感😋😋另外仲有第一次食嘅雞頸肉同自製雞肉串配蛋黃醬,前者好特別好咬口,送酒一流😋後者加上蛋黃醬嘅滑順感好順口以清雞湯茶漬飯作結💯💯清雞湯好順口而且無用太多調味料反而盡量保持住原味道👍🏻

2021-10-25 65 浏览
朋友想食串燒, 立即搜尋Openrice。依間雖然少食評, 但全正面, 即管試試。我地搭西鐵, 尖東P3出口出左, 沿車路一路直行, 大約10分鐘就到。不過有一段仔斜路。懶得揀, 食套餐。首先有六杯餐廳挑選之清酒,襯落個杯度都幾悅目, 甜甜的, 都叫易入。套餐仲有一啲串燒 都幾飽肚有粟米, 紫蕃薯, 荔枝豬肉卷同雞軟骨粟米, 紫蕃薯都頗甜, 味道唔錯。荔枝角豬肉卷的豬肉薄薄的, 配搭清甜的荔枝肉, 口感清新。雞軟骨有足夠的味道, 不硬。仲有自家制免治雞肉軟骨, 配生蛋食法地道。
朋友想食串燒, 立即搜尋Openrice。
依間雖然少食評, 但全正面, 即管試試。

懶得揀, 食套餐。
首先有六杯餐廳挑選之清酒,
襯落個杯度都幾悅目, 甜甜的, 都叫易入。

套餐仲有一啲串燒 都幾飽肚
有粟米, 紫蕃薯, 荔枝豬肉卷同雞軟骨
粟米, 紫蕃薯都頗甜, 味道唔錯。
荔枝角豬肉卷的豬肉薄薄的, 配搭清甜的荔枝肉, 口感清新。
雞軟骨有足夠的味道, 不硬。

仲有自家制免治雞肉軟骨, 配生蛋
食法地道。

2021-10-25
2021-10-25 85 浏览
朋友生日,想試下高質日本燒烤,其實,我都想食就真,去到環境靚,一望以為地方好細,原來內有乾坤,轉彎位又系座位,再行入啲又有座位,所以應該都算大。第一要讚,系員工殷勤有禮,又鞠躬禮咁,好有禮貌食物呢,就又杯茶開枱,唔夠熱,或者我唔鍾意飲啲少少暖嘅茶,茶要熱先能帶出茶嘅香味,但完全冇香味,系淡嘅,日本茶唔係咁整體覺得唔係評友講得咁好,尚算可以吧了!4個人吃了2200元,已經折左。希望可以改進下啦,到時先再好評
朋友生日,想試下高質日本燒烤,其實,我都想食就真

第一要讚,系員工殷勤有禮,又鞠躬禮咁,好有禮貌

整體覺得唔係評友講得咁好,尚算可以吧了!
4個人吃了2200元,已經折左。
希望可以改進下啦,到時先再好評
雞皮
牛脷厚切,好軟身,恰到好處,另一款荔枝豬肉卷,荔枝好甜好香荔枝味,好味
自家製雞肉串
燒生蠔
燒三文魚飯團
牛肋,(同安格斯牛?)
鮑魚
自家製雞肉串
燒生蠔
翠玉瓜
牛肋,(同安格斯牛?)
2021-10-25 42 浏览
天氣漸涼,特別想食串燒,我就最愛日式串燒,配上清酒,認真一流!天文臺圍 寶軒酒店新開了一家新的日式串燒,仲主打清酒,特意訂枱一試地方環境好靚,走型格路線,氣氛一流Kurabito藏人 二人餐蟹膏豆腐豆腐蟹香十足,賣相一流,除蟹肉還有三種口味,蟹膏香濃,與豆腐非常夾☺️☺️荔枝豬肉卷有驚喜,荔枝清甜解膩,豬肉卷香口,二者不謀而合👍👍雞皮好像吃著薯片,油脂完全迫出來,又香又脆,完全沒有邪惡感😌雞軟骨脆卜卜,口感一流👍我的最愛🤣🤣自家制免治雞肉軟骨配上日本蛋黃,又香又滑,外脆內軟,夾著軟骨,令口感提升🥰🥰雞頸肉又嫩有有咬口,算是日本串燒一大特色!😍汁燒牛肋醬汁惹味,牛肋本身多根,處理得好,沒有影響口感!厚切牛脷一個字,正!火候掌握很好,好濃郁牛香😍😍白鱔外皮燒得超脆,肉汁還是嫩嫩的,很juicy ,完全不腥🥳🥳紐西蘭羊架非常厚切,還是juicy,羊架還是紐西蘭最正!日本蕃薯、粟米吃點蔬菜平衡一下,甜甜的😜綠茶蕨紅豆白玉甜品外相好靚,軟糯香甜👍六杯挑選之清酒🍶配串燒當然最好場內氣氛超讃,每枱都sake,伴著美食,大家都relax又陶醉🌹

地方環境好靚,走型格路線,氣氛一流

Kurabito藏人 二人餐

荔枝豬肉卷
有驚喜,荔枝清甜解膩,豬肉卷香口,二者不謀而合👍👍

雞皮
好像吃著薯片,油脂完全迫出來,又香又脆,完全沒有邪惡感😌

雞軟骨
脆卜卜,口感一流👍我的最愛🤣🤣

自家制免治雞肉軟骨
配上日本蛋黃,又香又滑,外脆內軟,夾著軟骨,令口感提升🥰🥰

雞頸肉
又嫩有有咬口,算是日本串燒一大特色!😍

汁燒牛肋
醬汁惹味,牛肋本身多根,處理得好,沒有影響口感!

厚切牛脷
一個字,正!火候掌握很好,好濃郁牛香😍😍

白鱔
外皮燒得超脆,肉汁還是嫩嫩的,很juicy ,完全不腥🥳🥳

紐西蘭羊架
非常厚切,還是juicy,羊架還是紐西蘭最正!

日本蕃薯、粟米
吃點蔬菜平衡一下,甜甜的😜

綠茶蕨紅豆白玉
甜品外相好靚,軟糯香甜👍

六杯挑選之清酒🍶
配串燒當然最好

1K
2021-10-25 26 浏览
今晚串燒夜不夜?以前成日同朋友去串燒店食串燒,朋友今次搵到間新既高質野,一於同佢試吓佢。間餐廳門口已經吸引住我既眼睛,入到去有點日本風,而上到去今次安排左有特色既鳥籠座位。我見佢有幾款以清酒做主題既套餐,仲可以散叫串燒。而我今次就分別叫左唔同既串燒試下佢,大部分串燒如果餐牌沒有串串在前面的話,代表要兩串起叫。豬腸:第一次見係日本串燒有豬腸,燒得好香脆。雞頸肉:豬頸肉就成日食,雞頸肉係第一次,估唔到雞既呢個位口感幾好鳥腳根:不是肉位,口感爽,好食安格斯牛柳:一串3粒,食落去外脆內軟,好juice荔枝豬肉卷:呢個好好好好食呀,豬肉卷加荔枝一鹹一甜原來好夾。白鱔:好香魚肉,外皮脆免治雞肉軟骨:呢個可以點埋雞蛋一齊食成令一層次馬刀貝,佢面頭配左木魚絲增加了層次感,食出不一樣的馬刀貝三文魚燒飯團:燒得面好香脆,做到外脆內軟清雞湯茶漬飯:就是雞湯加飯水信玄餅:呢個打卡真係好靚餐廳有唔同格局嘅座位,當天晚上都聚集咗好多唔同組合嘅人黎飲杯酒食串燒,岩曬同朋友一齊把酒談心。
今晚串燒夜不夜?

我見佢有幾款以清酒做主題既套餐,仲可以散叫串燒。

豬腸:第一次見係日本串燒有豬腸,燒得好香脆。
鳥腳根:不是肉位,口感爽,好食
安格斯牛柳:一串3粒,食落去外脆內軟,好juice
白鱔:好香魚肉,外皮脆
免治雞肉軟骨:呢個可以點埋雞蛋一齊食成令一層次
馬刀貝,佢面頭配左木魚絲增加了層次感,食出不一樣的馬刀貝
三文魚燒飯團:燒得面好香脆,做到外脆內軟
清雞湯茶漬飯:就是雞湯加飯
水信玄餅:呢個打卡真係好靚