這家日式居酒屋環境很好,一進門就覺得非常不一般。服务员态度非常好!現在用OpenRice book位,每人可以免費贈送一隻生蠔🦪。九宮格超好看,幾乎每桌必點。裡面有南非鮑魚、日式海膽、北極貝、明太子、鰻魚淮山卷、核桃小魚干、日本黑豆、荞头、玉子烧。海膽松葉蟹甲羅燒特別好吃,滿滿的蟹黃,配上蘇打餅干真的非常美味!清酒也特別好喝,我們點的天美純米吟釀。虽然这家店主打的串烧,但是价格偏贵。点了一份主食封门柳饭,味道不错。
九宮格
九宮格
今日帶媽咪慶祝生日,做定research 揀左間尖沙咀酒店二樓既sakeh居酒屋食串燒 仲有任飲日本清酒😍已經期待已久呢度既串燒全部即叫即燒,食材新鮮且味道一流日本清酒 首先侍應會帶d靚靚杯來比我地揀,之後再介紹酒,呢款仁丼田自然酒香米味 好易入口 搭配串燒更加係一流日本生蠔永遠係我既最愛 生蠔配上自家製酸汁啫喱,非常清新,令人份外滿足自家製雞軟骨-帶有濃郁蛋黃香味,肉及軟骨配搭蛋黃極香,口感細膩,好想食多幾串燒雞翼 外脆內滑 鹽香味十足南非飽魚大隻兼口實,味道鮮甜白鱔燒得香脆,口感彈牙; 牛舌厚實有肉汁但不會太鹹最後既冷稻庭烏冬 口感滑溜甜品綠茶蕨紅豆白玉 茶味香濃 口感軟糯富有彈性; 蛋捲creamy 潤滑

呢度既串燒全部即叫即燒,食材新鮮且味道一流

燒雞翼 外脆內滑 鹽香味十足

南非飽魚大隻兼口實,味道鮮甜

白鱔燒得香脆,口感彈牙; 牛舌厚實有肉汁但不會太鹹

最後既冷稻庭烏冬 口感滑溜

2022-09-04
  • 自家製免治雞肉軟骨
  • 南非鮑魚
  • 日本生蠔
  • 厚切牛脷
  • 自然酒
2022-12-19 50 浏览
呢間Sakeh位置比軒隱蔽,但原來食物質素好好,絕對值得再三光顧!我地今次試佐幾款串燒,荔枝豬肉卷 $32,厚切牛脷芯$78,白鱔 $68,雞軟肉 $48同埋粟米 $28🍢雞軟肉爽脆香口,又夠香,白鱔肉質爽口,牛脷厚實充滿牛味,粟米又清甜,荔枝豬肉卷就最特別,甜甜地既荔枝加埋燒完既豬肉卷,味道好平衝好好食!另外就叫埋燒油甘魚鮫 $108🐟魚皮燒到岩岩好有啲微焦,但魚油味就好香,少少既魚肉口感都好好,百食不厭呀!最後就係封門柳飯,牛肉肉質好有彈性但又軟腍腍,肉汁好多,啲燒汁好香,同牛肉好夾,好好味,配埋飯黎食超正呀!🍱
【清酒】✿越之鶴·純米大吟釀- 很適合女生喝的清酒 酒體輕柔 不會很濃微甜很好入口【燒物】✿雞腎- 口感爽脆✿雞軟骨- 爽脆多汁✿雞皮紫蘇蝦卷-彈牙爽口的蝦肉被紫蘇葉和焦脆的雞皮包裹著 一口下去多重口感✿自家制免治雞肉軟骨-鮮嫩多汁還有小小顆的雞軟骨在裡面 粘著蛋液吃口感細膩✿厚切牛舌- 很厚實且很有牛味✿西京燒銀鱈魚-很新鮮入味 奶味很重口感很滑 推薦✿海膽松葉蟹蓋甲羅燒-配著紫菜味的蘇打餅吃 除了蟹膏外裡面還加了海膽 海膽鮮甜配上濃郁的蟹膏最後還有點回甘
【清酒】
【燒物】
✿雞腎- 口感爽脆
✿雞軟骨- 爽脆多汁
✿厚切牛舌- 很厚實且很有牛味
✿西京燒銀鱈魚-很新鮮入味 奶味很重口感很滑 推薦
2022-12-13 1151 浏览
餐廳位於天文台道,浴斜路來到餐廳門口,樓梯口佈置非常漂亮,尤如進入日式庭園,餐廳位於一樓,有大玻璃窗,空間感十足。酢漬水母及螢光魷魚芝士水母爽口,帶有清新的酸味。芝士配搭魷魚,咸香味出色。清酒🍶獺祭 純米大吟釀45 及 Tenbu客人可從一排清酒杯中選,我們選了一隻橙色,朋友選了一隻淡藍色。前者,口感較甜,適合女士,而後者入口有很香的米味,兩者都唔錯。清酒任飲,配合串燒, chill 一下😍南非鮑魚燒南非鮑魚,火候掌握好好,入口鮮甜!雞皮紫蘇蝦卷燒雞皮不嬲都係我嘅至愛,燒雞皮很香,今次配搭埋紫蘇同蝦,識落有雞皮嘅酥脆,鮮蝦嘅甜味,味道有層次。荔枝豬肉卷 用豚肉卷著荔枝,感覺新奇,外層香脆,內層甜甜,非常配合。蔥燒豬腩肉大蔥燒得好香,豬肉嫰,和荔枝豬肉卷唔同,呢個係清香白鱔 鱔肉厚身帶點油脂,沒有細骨,油脂十足,魚肉嫩滑。自家製雞軟骨 原來用肉及軟骨組成,配搭的蛋黃極香,點雞軟骨棒帶有濃郁的蛋黃香味,可以先試原味,再配合蛋黃,口感多原化。汁燒牛肋燒牛肋火候掌握要好緊要,外脆內軟,師傅功架一流鵪鶉蛋鵪鶉蛋,細細粒,蛋白燒到脆卜卜,加埋自家製醬,令人將膽固醇拋諸腦後。主食揀咗一個烏冬,一個飯

酢漬水母及螢光魷魚芝士
水母爽口,帶有清新的酸味。芝士配搭魷魚,咸香味出色。

清酒🍶獺祭 純米大吟釀45 及 Tenbu

南非鮑魚
燒南非鮑魚,火候掌握好好,入口鮮甜!

雞皮紫蘇蝦卷

荔枝豬肉卷
用豚肉卷著荔枝,感覺新奇,外層香脆,內層甜甜,非常配合。

蔥燒豬腩肉
大蔥燒得好香,豬肉嫰,和荔枝豬肉卷唔同,呢個係清香

白鱔
鱔肉厚身帶點油脂,沒有細骨,油脂十足,魚肉嫩滑。

自家製雞軟骨

汁燒牛肋
燒牛肋火候掌握要好緊要,外脆內軟,師傅功架一流

鵪鶉蛋

主食揀咗一個烏冬,一個飯團
稻庭烏冬,湯底唔錯。而燒飯團,外層脆卜卜,食完飯團,飲多幾杯酒,飽晒。

各自選擇一款甜品分享,紅豆較甜,但我比較喜歡。朋友喜歡另一款蛋捲,因為冇咁甜😂。

2022-11-19
  • 南非鮑魚
  • 自家制免治雞肉軟骨
  • 雞皮紫蘇蝦卷
2022-12-12 47 浏览
Sakeh,位於尖沙咀呢個繁萍地段,但位置就係天文臺圍既一條堀頭路,穿過超級熱鬧既諾士介佛臺,成個氣氛即刻變到靜左好多。轉個靚彎,遠處即刻就見到SAKEH。入口位於地下,佈置得好靚,有假山有園林,即刻忍唔住影幾張相!樓梯既燈光效果都好靚!上到去,裝潢好有格調,可以形容為高級型格居酒屋!成個覺好Chill,好適合慢慢傾似返杯。黎到居酒屋,當然揀返支清酒飲飲。揀左釀し人九平次EAU DU DÉSIR ,店員首先俾左一set8隻既酒杯俾我地揀,有唔同顏色同款選擇,揀好左之後店員會收返個盤走XD 清酒會有個冰桶座住,會有個架放,唔會佔張臺既空間,各方面都思考得好周到。 支清酒都唔錯,易入口,帶幾分香甜,幾岩女仔飲!野食大部分都係串燒,主食有幾樣選擇,兩人個人食,都點左好多🔸海膽松葉蟹蓋甲羅燒好多時甲羅燒都會中伏,但今次就喜出望外!!海膽,蟹肉,蟹膏完美混合,最重要係新鮮。食落鮮味爆發晒出黎,心諗:乜甲羅燒咁好食既吸咩XD🔸厚切牛舌芯絕對冇失望!牛舌芯又軟熟又爽彈,調味好足,加上厚度十足,會有D唔捨得吞既感覺!🔸燒白鱔好厚肉,好新鮮,鮮味,冇怪味,加上油滋豐富,外邊燒到脆脆地,但係咬落去就爆晒D

野食大部分都係串燒,主食有幾樣選擇,兩人個人食,都點左好多

🔸海膽松葉蟹蓋甲羅燒

🔸厚切牛舌芯

🔸燒白鱔
好厚肉,好新鮮,鮮味,冇怪味,加上油滋豐富,外邊燒到脆脆地,但係咬落去就爆晒D油出黎。

🔸汁燒牛肋
又係外面焦香,裡面爆汁!其實串燒燒得好就係呢個效果。加上好好味既燒汁,好正!

🔸自家製免治雞軟骨
食得出真係自家製,因為同平時食放題果D好大分別,口感會彈少少,仲配埋個生蛋黃點黎食,幾特別!

我地仲點左豚肉,豬腸,雞脊肉同雞屁屁,都幾唔錯!最特別就係雞屁屁,同想像中有D分別,原來雞屁屁係咁好食,冇怪味!
本來想試埋個鳥之提燈,好可惜冇貨。 咁食食下串燒覺得唔係太夠,見佢地D主食又唔貴喎,即刻加返兩樣野!

🔸自家製清雞湯熱稻庭
湯底好特別,係未食過既味道!如果唔講係雞湯我應該唔識分XD 有淡淡既清甜味,加上彈牙既
烏冬,唔錯。

🔸鰻魚飯
鰻魚飯堅抵食!好大件整整兩件鋪滿晒係D飯上面,燒得岩岩好。略嫌米飯本身唔夠彈牙,不過加埋D醬汁都係食到停唔到。

Sakeh無論食材同味道,都對得起個價錢。有置身係日本銀座既感覺,會有下次!
2022-12-10 824 浏览
今日同朋友到尖沙咀食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座。我們叫了串燒露筍豬肉卷、白鱔、海膽松葉蟹蓋甲羅燒、南非鮑魚、燒獅魚鮫.、自家制免治雞肉軟骨、厚切牛利、自家製鰻魚飯、蟹膏豆腐和一支仁井田自然酒。首先來的是仁井田自然酒,這酒的味道不會很濃烈,有米味而且帶點甜。再來的是南非鮑魚,它是一個冷盤,味道鮮甜。之後來的是蟹膏豆腐,一共三種不同味道,豆腐滑嫩而上面的蟹膏香濃,味道微甜中帶鹹。再來的的串燒鮑魚,肉質爽甜,而且多汁,由於熱食,比之前冷盤更香。接住的是免治雞肉軟骨,配上蛋黃作醬,肉質鮮嫩有汁再加上碎軟骨,口感細膩。緊接的是露筍豬肉卷、白鱔和厚切牛利。白鱔外皮燒得香脆,而且口質彈牙又有鱔香味。而露筍豬肉卷的荀清爽,豬肉的油香味配搭上又不油膩。牛利厚實而且有牛香味,有肉汁但不會太鹹。再來的是燒獅魚鮫,魚油香而且肉滑,主要沒有細骨,可以安心大口食用。之後是鰻魚飯,鰻魚大條厚肉,味道甜中帶鹹,而且燒得很香。最後是甲羅燒,配上梳打餅,蟹膏加海膽濃郁的香味,而且鮮甜中帶點回甘,會使人想一食再食。整體來講,食材新鮮而且味道一流。
今日同朋友到尖沙咀食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座。
再來的是南非鮑魚,它是一個冷盤,味道鮮甜。
之後是鰻魚飯,鰻魚大條厚肉,味道甜中帶鹹,而且燒得很香。
整體來講,食材新鮮而且味道一流。
2022-11-30
2022-12-10 57 浏览
今晚幫朋友慶祝生日,去了尖沙咀一間高級日本居酒屋Sakeh食晚飯,一年一次生日就食高級啲。酒杯可以自由選擇,揀返隻自己鍾意嘅酒杯食飯都開心啲,七田愛山醇酒(720ml)$580,因為期間限定,所以連餐牌都沒有,餐廳員工特別推介,非常容易入口。首先order南非鮑魚,南非鮑魚好好食,肉質又彈牙,又夠入味,一隻真係唔夠喉🤣燒仙鳳趾生蠔,睇個樣就已經覺得新鮮肥美,呢兩款都燒得耐,燒嘅時候就繼續點菜。燒日本魷魚一夜干,煙煙韌韌,唔會燒得太乾,剛剛好,雖然話魷魚膽固醇高,不過食少少冇所謂啦😂荔枝豬肉卷及蘆筍豬肉卷必叫,荔枝多汁鮮甜滲入豬肉另有一番風味,蘆筍爽口加埋豬肉一齊食就冇咁油膩。蟹膏豆腐又幾得意,有魚子、兩款蟹子,加埋蟹膏嘅味道夠特別。芝士年糕,簡單嘅芝士年糕,燒得外脆內軟。鍾意食蟹嘅一定會叫海膽松葉蟹蓋甲羅燒,未食已經聞到香味,濃郁嘅海膽同蟹肉嘅鮮味,入口軟綿,加埋梳打餅一齊食口感更加突出。另一個重點推介燒白鱔,肉質爽口彈牙,燒得剛剛好非常好食,一人一串都嫌太少。

2022-12-08 79 浏览
前排夜晚同朋友去咗呢間Sakeh食嘢~整體裝修偏型格路線,播住好聽的日文歌,座位設計都好特別,好多打卡位🙌🏻😍整體評分:7.5/10味道:7.5/10服務:7.6/10環境:7.5/10人均消費:$200-400地址:SAKEH (尖沙咀)尖沙咀天文台圍5-9號寶軒酒店地下及1樓清酒🍶:店員介紹我哋飲鳴子舞同外山七田~鳴子舞會比較清香柔和,而外山七田就會比較厚身同甜啲💖仲會比你揀自己鐘意嘅杯,啲杯都好靚串燒 :-雞皮紫蘇葉蝦卷 -免治雞肉軟骨-燒南非鮑魚-紐西蘭羊架-燒白鱔-露筍豬肉卷-蔥豬腩肉-鹽燒安格斯牛柳-汁燒牛肋-厚切牛利-多春魚-海膽松葉蟹蓋甲羅燒-水順玄餅 -三文魚燒飯團串燒整體都好好味💖個人最鐘意紐西蘭羊架、海膽松葉蟹蓋甲羅燒同埋厚切牛利~紐西蘭羊架夠鮮嫩,外皮燒得微焦,好惹味😍而海膽松葉蟹蓋甲羅燒 用料十足,好多蟹膏!蟹膏好香濃鮮甜,配埋梳打餅口感好特別~最後系厚切牛利,牛俐夠厚身又唔會硬,燒得好惹味

整體評分:7.5/10
味道:7.5/10
服務:7.6/10
環境:7.5/10
人均消費:$200-400
地址:SAKEH (尖沙咀)
尖沙咀天文台圍5-9號寶軒酒店地下及1樓

-海膽松葉蟹蓋甲羅燒
-水順玄餅
-三文魚燒飯團

2022-12-08 58 浏览
📍SAKEH (尖沙咀)尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓香港探店|最高質最隱世居酒屋隱世高質居酒屋,雖然係話隱世,但都好多食客,座無虛席,換言之呢度真係好正,無論食物、環境同服務都一流👉君之井純米吟釀 $588😋😋😋😋.5/5其實我都唔識飲酒,見天氣凍凍地,就叫咗支清酒飲下,暖下個身。店員就介紹呢支我試下,飲落小小甜,酒味都幾濃,飲完個喉嚨仲有種米香嘅味道,唔錯唔錯,飲完兩杯面都紅哂,成身興合合,啱哂怕凍嘅我。酒來之前,店員捧上一盤內有八隻不同顏色同款式嘅清酒杯,每隻都好靚,有選擇困難症嘅我都揀咗好一陣先揀到,清酒配個靚杯飲,個感覺係更加好味👉牡蠣 💰$108/隻😋😋😋😋.3/5每日新鮮推介,今晚就有呢款來自北海道嘅生蠔,我已經想食生蠔好耐喇,今日新鮮返貨,就等我止下條想食生蠔嘅癮,落完單已經好心急隻生蠔快啲上枱。不消數分鐘,碟生蠔就呈現係我眼前,聞到陣陣鮮味,忍唔住吞咗兩啖口水,相機食先,快快影完就到我食喇。成隻一啖放入口,成陣海水味充斥住我個味覺神經,當堂有種係日本嘅感覺,生蠔非常新鮮,店舖加咗少許自家調配醬汁同蠔面放上少許蔥粒同紅蘿蔔蓉,更加帶得出生蠔個種鮮味,食完個口仲
📍SAKEH (尖沙咀)
尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
香港探店|最高質最隱世居酒屋

👉君之井純米吟釀

👉牡蠣
💰$108/隻
😋😋😋😋.3/5
每日新鮮推介,今晚就有呢款來自北海道嘅生蠔,我已經想食生蠔好耐喇,今日新鮮返貨,就等我止下條想食生蠔嘅癮,落完單已經好心急隻生蠔快啲上枱。不消數分鐘,碟生蠔就呈現係我眼前,聞到陣陣鮮味,忍唔住吞咗兩啖口水,相機食先,快快影完就到我食喇。成隻一啖放入口,成陣海水味充斥住我個味覺神經,當堂有種係日本嘅感覺,生蠔非常新鮮,店舖加咗少許自家調配醬汁同蠔面放上少許蔥粒同紅蘿蔔蓉,更加帶得出生蠔個種鮮味,食完個口仲有成陣海水味係度,忍唔住嗒多兩下個口,回味回味

👉海膽松葉蟹蓋甲羅燒
💰$128
😋😋😋😋.5/5
呢個甲羅燒比我之前食過嘅更加豐富,足料到就嚟滿瀉,店員端上枱,見到蟹蓋冒出絲絲細煙,陣陣蟹膏味散發出嚟,立馬攪拌一下,就即刻就放入口,實咗太熱喇,熱到條脷,呼呼兩下再擺過入口,仲係好熱,慢慢,小小,小小咁食,雖然撈勻咗,但都食得出海膽同松葉蟹嘅味道,海膽一啲都唔苦,松葉蟹食得出係新鮮蟹肉味,蟹膏更加唔洗講,味道非常濃郁,三樣海產都非常之鮮味,夾埋一齊食就更加鮮。甲羅燒配有三塊原味梳打餅,店舖灑上適量嘅紫菜粉,將滿滿蟹膏鋪係餅上,一啖一塊,又脆又重蟹膏香,每咬一下都係牙罅唧出嚟,好滿足

👉自家制免治雞肉軟骨
💰$48
😋😋😋😋.5/5
第一次食呢款雞軟骨棒,個感覺幾特別,直接拎起雞捧將生雞蛋攪拌,雞捧沾上雞蛋咁食,雞蛋太滑,點樣整,雞蛋都掛唔上喺雞捧度,我索性將雞肉推出,整出小塊小塊咁浸住雞蛋點嚟食。係新鮮雞肉加入雞軟骨整碎攪勻,雞捧搽上燒汁,燒到金黃色,就算點咗雞蛋,咬落去面層都有小小脆脆口感,又脆又有雞鮮味

👉雞皮
📍 $32
😋😋😋😋/5
實在太掛住日本便利店嘅燒雞皮,所以就叫咗嚟食。一路都諗緊串雞皮係醬汁串燒,點知嚟到係一片片嘅炸雞皮,面層灑咗少許海鹽,食落脆卜卜,成塊薯片咁,又幾特別,試下新食法

串燒順序由近至遠
👉汁燒牛肋
💰$68
😋😋😋😋/5
牛味好重,肉質好冧,搽埋秘製醬汁咁燒,更加入味,每咬一口都唔捨得吞

👉白鱔
💰 $68
😋😋😋😋.5/5
係我最鐘意食嘅串燒之一,每次見到串燒店餐牌上有燒白鱔我都會必叫,而今次呢一串白鱔完全無令我失望。白鱔皮燒到好香好脆,肉質比較彈牙,食得出係新鮮嘅鱔,最可惜嘅係三啖就食哂,吊住我條癮,如果唔係叫咗好多嘢食嘅話,我一定會再叫

👉雞皮紫蘇葉蝦卷
💰 $48
😋😋😋😋.5/5
見幾特別就叫嚟試下,將紫蘇葉同雞皮包住隻蝦嚟燒,雞皮燒到金黃色,咬落去又香又彈口,隻蝦好新鮮,重點係唔洗搣殼,每啖咬落去食到紫蘇葉中和咗雞皮嘅油份,又帶出到蝦嘅鮮味,紫蘇葉真係功不可沒,見個組合幾特別,就係夾得嚟,值得一試

👉鳥腳根
💰$48
😋😋😋😋.5/5
聽到個名都覺得痛(勾腳根),但隻雞應該係無痛狀態下勾佢條腳根,咁就唔痛嫁喇。第一次見呢種食物,就試下啦,燒到又黃又脆,真係好吸引,咬落去有啲似雞軟骨,但就係大舊版,根位好多,好煙韌好有咬口,仲有啲黏性 ,補一補骨膠原,鐘意食雞軟骨嘅你就一定要食下

👉露荀豬肉卷
💰 $32
😋😋😋😋/5
薄薄一層豬肉包住新鮮露荀嚟燒,外脆內軟,食返啲蔬菜,無咁大罪惡感

👉冬菇
💰 $28
😋😋😋😋/5
燒到個菇味好出,好香菌味,師傅燒烤技巧控制得好好,唔會燒到乾哂,每咬一啖都有菇汁咇出嚟,好香好味,好鐘意冬菇陣香味

👉荔枝豬肉卷
💰 $32
😋😋😋😋/5
厚厚荔枝肉包住豬肉嚟燒,荔枝清甜多汁,豬肉好有咬口又唔油膩,兩者一齊食有種清新感覺,食幾多都唔怕

👉秋葵
💰$28
😋😋😋😋/5
餐廳用上日本秋葵,細細隻,一口一隻,每口咬落去秋葵汁液爆出嚟,成口話滑潺潺,就係秋葵嘅精髓,健康食物,食多多都願意

👉青椒仔
💰 $28
😋😋😋😋/5
都係用上日本返嘅材料,好新鮮,睇個樣細細隻,以為會好辣好辣,點知食落又唔係,小小微辣,好香青椒味,朋友嫌唔夠辣,我一個人食哂成串,本身食到滯滯地,食完中和返頭先食過嘅肉,即刻消滯哂

👉三文魚燒飯團
💰 $42
😋😋😋😋/5
要食返小小飯先有種實在嘅感覺,飯團份量就啱啱好,唔多又唔小,每粒米飯都吸收哂自家調配嘅調味料,撈埋三文魚碎,再壓成飯團,燒至外層金黃色脆脆的,咬落去有飯焦感覺,外脆內軟,食完飽肚

👉西京燒銀鱈魚
💰$168
😋😋😋😋😋
兩塊又厚又大嘅銀鱈魚,用上味噌醃製過夜,食落好入味好重魚味,完全唔洗再加任何調味料,啖啖肉,唔洗一陣就比我食哂。店員介紹碟上兩粒梅子記得食完魚要食,就即管食下係咩料子,又幾出色,係店舖再加工過粒梅,酸酸甜甜咁,幾開胃同消滯下

回頭: yesYesyes!!!食物質素高,裝修摩登雅致,而且店員超級nice!價錢又唔貴,超岩約會,一定會再去😋😋🤭

2022-12-05 878 浏览
預先book位有88折同埋送日本生蠔,太吸引,呢日放假book位過嚟食下餐廳位於2/F,裝修走型格路線,樓下入口一入已經覺得神秘又帶點🎎日式Feel,即刻充滿期待🍶仁井田 自然酒 500ml 食日本嘢梗係要飲下🍶清酒啦😍一人揀隻杯先,呢隻自然酒飲落好香米味,甜度適中,好易入口,不知不覺就飲曬成枝😂🦪日本生蠔Openrice book位送嘅😍日本生蠔配上葱花、薑蓉及自家製酸汁啫喱,蠔肉飽滿啖啖肉,非常新鮮😋🐠日本本灣野生馬友 鹽燒馬友,燒得好靚😍魚皮金黃色卜卜脆,魚肉細緻嫩滑,油香味十足!配搭埋白蘿蔔蓉醬汁,解膩又滋味,好正💯🍗自家製免治雞肉軟骨 免治雞肉、香葱及軟骨搓成棒狀,燒至金黃,口感爽脆,沾上蛋液醬汁,更滑溜😍好想食多串🤤🐣蔥鷄 $38雞肉嫩滑,外層少少焦香,配搭日式醬汁及大蔥,味道豐富🐤雞腎 $32鹽燒雞腎,口感爽脆!🐥鷄翼 $48鹽燒雞翼最啱我心意!雞皮香脆,雞肉嫩滑,鹽香味十足🥟雞皮餃子 卜卜脆嘅雞皮包住餃子錎,口感好豐富,又幾好食wor😍🐔鳥腳根 好特別呀,第一次見,咬落好有口感,配埋清酒一流!🍙三文魚燒飯團 外層燒得香脆,有飯焦,內裡軟糯,調味剛好,配埋三文魚,飽肚又滋

🦪日本生蠔
日本本灣野生馬友

🐠日本本灣野生馬友
自家製免治雞肉軟骨

🍗自家製免治雞肉軟骨

🐣蔥鷄 $38
雞肉嫩滑,外層少少焦香,配搭日式醬汁及大蔥,味道豐富

🐤雞腎 $32
鹽燒雞腎,口感爽脆!

🐥鷄翼 $48
鹽燒雞翼最啱我心意!雞皮香脆,雞肉嫩滑,鹽香味十足
雞皮餃子

🥟雞皮餃子
卜卜脆嘅雞皮包住餃子錎,口感好豐富,又幾好食wor😍
鳥腳根

🐔鳥腳根
好特別呀,第一次見,咬落好有口感,配埋清酒一流!
三文魚燒飯團

🍙三文魚燒飯團
外層燒得香脆,有飯焦,內裡軟糯,調味剛好,配埋三文魚,飽肚又滋味
冷稻庭烏冬

🍜冷稻庭烏冬
幼烏冬夠凍,口感滑溜,沾上薑蓉、wasabi及醬汁,味道幾豐富
綠茶蕨紅豆白玉

🫘綠茶蕨紅豆白玉
賣相幾精緻😍最中餅皮好香脆,配上粒粒紅豆及白玉,甜而不膩!綠茶蕨餅,茶味香濃,口感軟糯富有彈性🤤食完甜品特別滿足呀
日本生蠔

💕串燒全部即叫即燒,食材新鮮而且火候掌握得幾好,配埋清酒🍶一流呀🫶🏻個人覺得串燒比主食較為出色,盡興的晚上👫🍻
日本本灣野生馬友
冷稻庭烏冬
綠茶蕨紅豆白玉
  • 雞翼
2022-12-03 61 浏览
假日想同朋友搵間居酒屋,靜靜地傾下計,飲下酒,呢到位於尖沙咀寶軒酒店地下及1樓,店內裝修有日本風格,好有特色,仲有多個打卡位,差唔多7:30已經滿座店員攞咗一盤八款唔同嘅燒酒杯子嚟,同友一人揀一款杯。叫咗支 [ 鳴子舞特別純米 (720ml) $588 ] 散發清香味又易入口嘅,口感帶少少辛口,味道特別,越飲越愛上大大隻 [ 日本生蠔 $ ] 味道超鮮甜,海水味勁濃,肉質肥美,齒頰留香。必叫 [ 南非鮑魚 $88 ] 燒過嘅鮑魚口感煙韌,肉質肥厚鮮嫩,鮑魚已切片,可以同友人分享店員話要襯熱食嘅 [ 芝士年糕 $48 ] 熱辣辣好味道,外層薄脆,內裡煙煙韌韌。一人一串嘅 [ 自家制免治雞肉軟骨 $48 ] 食落鬆化有咬口,雞肉棒夠Juicy,再點埋啲蛋液一齊,真係好正叫咗三款串燒,我最鍾意食嘅 [ 日本蕃薯 $35 ] 口感鬆軟,香甜軟滑,連皮食埋,甘甜美味。另一樣係 [ 荔枝豬肉卷 $32 ] 半肥瘦嘅豬肉片燒得脆口,包住粒香甜嘅荔枝,咬落粒荔枝到爆哂汁,鹹鹹甜甜好正。呢款 [ 雞軟肉 $48 ] 其實係雞屁股,唔抗拒都可以試下,咬落去都幾juicy,肉質肥嫩,yummy飲 sake

飲 sake 要配埋 [ 日本明太子 $98 ] 就最啱,再叫埋 [ 燒飯團 $38 ] 燒到外層微脆,包住紫菜一齊食,食嘅時候,放埋明太子及青瓜係中間一齊食就最美味,最後當然要食埋 [ 自家制清雞湯茶漬飯 $68 ] 湯底濃郁,簡簡單單啱啱好,夠哂滿足

叫埋飯後甜品 [ 綠茶蕨紅豆白玉 $68 ] 用咗脆脆兜盛載住甜甜嘅紅豆,再配埋煙煙韌韌嘅白玉,口感唔錯,另外軟嫩順滑嘅綠茶蕨好味道

Sakeh
尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
2022-11-27
《SAKEH - 尖沙咀》星期日同朋友去慶祝生日,朋友好鍾意飲酒,所以我搵左幾間有得飲酒嘅餐廳,諗住等佢可以暢飲一番😂當日由中午12點去唔同嘅餐廳食到夜晚10點🤣都唔知食咗幾多餐啦😆不過晏晝果一餐環境同食物都唔錯,仲有得任飲清酒,人均五百零蚊左右,可以推介一下💁🏻‍♀️餐廳係間居酒屋,有卡位亦都有窗口位可以坐,附近環境清幽,唔使同人迫,我哋當日每人叫咗周末Lunch Set $388 同埋加錢join左清酒任飲 $188,可以任飲兩個鐘咩都夠啦😏個lunch set每人可以揀一款前菜、五串串燒、一份主食同埋甜品,基本上我哋都係叫唔同嘢一齊share食前菜 💁🏻‍♀️螢光魷魚芝士 其實我平時好少食螢光魷魚,試過一次勁腥就怕怕😱不過朋友話想試咪陪吓佢,呢一款可能醃製過,感覺上冇咁大味道,不過佢係滑潺潺嘅質感,我就一般啦,但朋友都幾鍾意😉如果配埋個芝士一齊食嘅話味道係可以既💁🏻‍♀️鮟鱇魚肝我一直都好想試吓鮟鱇魚肝,有啲人好鍾意但係有啲人有話一般,我就從未食過既,但係覺得呢間餐廳嘅鮟鱇魚肝處理得幾好,最少食落去完全唔會有魚腥味,佢底下嘅汁酸味味幾開胃,有少少似食鵝肝醬👍🏻同埋飲住酒食別有一番風味串
《SAKEH - 尖沙咀》
前菜
💁🏻‍♀️螢光魷魚芝士

💁🏻‍♀️鮟鱇魚肝

💁🏻‍♀️荔枝豬肉卷
我同朋友都各自叫咗一串,鹹香嘅豬肉配上甜絲絲嘅荔枝肉,其實個味道好夾,特別係燒過之後嘅荔枝甜度更加提升咗,又咸又甜好滋味

💁🏻‍♀️自家制免治雞肉軟骨
又撞款添,我同朋友都各自叫咗一串,好鍾意免治雞肉軟骨入面有好有口感嘅軟骨醉,記住點埋佢個蛋黃汁👍🏻個汁好味到想用嚟點埋其他嘢食

💁🏻‍♀️雞皮
雞皮脆卜卜,真係好似食緊薯片咁,但又一啲都唔肥膩,早啲叫多串啦

💁🏻‍♀️雞皮紫蘇蝦卷
呢件得我一個人食,因為朋友唔鍾意食紫蘇葉,但我又好鍾意咼,雞皮包住左蝦,令到個蝦充滿油份,食落好juicy而又透到陣陣紫蘇葉既清香,幾好味

💁🏻‍♀️蔥雞
朋友點既蔥雞我就反而一般,始終大蔥既味道較濃烈,不過咬落算幾甜既,同雞肉味道都幾合拍,朋友一個人幾乎食曬,睇黎佢幾滿意喎😆

💁🏻‍♀️汁燒牛肋
牛肋肉個肉質唔會太韌,咬落有肉汁,外皮燒得微焦但有炭香味,下次都可以encore

💁🏻‍♀️白鱔
燒白鱔個皮好脆身唔會有骨,可以一啖咬落去啖啖肉,唯一不足係份量太少啦😚唔夠分

💁🏻‍♀️雞腎
雞腎口感爽脆爽口,基本上已經調好曬味唔洗點任何醬汁,我地無揀錯既

主食
💁🏻‍♀️燒飯團
燒飯團入面無配料的,不過個飯團面塗滿左醬汁再燒脆,味道濃郁而又有飯焦味,配醃蘿蔔食都幾好味

💁🏻‍♀️熱稻庭烏冬
朋友既雞湯熱烏冬係幼麵黎既,食落好滑身,其實飲左咁多清酒🍶再食番啲熱湯係真係好舒服架

甜品
💁🏻‍♀️日東卷蛋
食到尾都真係好滿足,再加埋甜甜就真係無得彈啦,我同朋友各要左一款甜品share,卷蛋味道唔太甜好易入口,奶油味重,一人一件剛剛好

💁🏻‍♀️紅豆白玉
紅豆相對黎講較甜,一定要夾埋白玉一齊食先中和到,入面仲有綠茶蕨餅,香甜軟糯都幾好味,配埋清酒,絕對清得上滿足呀
2022-11-27
午餐
  • 鮟鱇魚肝
  • 燒雞皮
  • 白鱔
2022-11-30 475 浏览
這間SAKEH位於尖沙咀天文臺圍寶軒酒店地下及1樓舖,係一間日式串燒店舖,店面環境都幾特別🤔,分別有好幾個打咭位,係到同班friend食吓串燒嘆吓清酒,我覺得真的幾正!.鳴子舞 $588 /720ml呢一款日本清酒散發清香酒味😙,飲到入口啖啖慢慢濃厚,感覺有點味道特別🤔,食番幾串串燒唔錯之選!.鰻魚飯 $108呢款鰻魚飯賣相好有日式風味🤔,整盒鰻魚飯色香味都睇得吓,尤其是鰻魚份量厚度適中😮,食到入口啖啖口感肉質都好新鮮味道十足😋,配埋D珍珠米軟硬恰恰好,加埋D汁液味道好好味!.燒飯糰 $38三文魚燒飯糰 $42呢款燒飯糰甘香賣相😙,整件飯糰外皮脆卜卜又有焦香口感😋,用紫菜包裹飯糰帶點暖口感🤔,飯糰加添三文魚增加鮮味!.串燒荔枝豬肉卷 $32 呢串豬肉卷望著焦香邊外皮😙帶點油潤,啖啖口感又食到清甜荔枝肉😋,兩者一甜一咸口感特別!.雞皮紫蘇蝦卷$48呢一串蝦卷包著香脆薄薄雞皮😙,包裹鮮味嘅蝦肉又爽口彈牙😋,中間夾住紫蘇葉令到整串多重口感,完全唔覺得油膩!.白鱔 $68 呢一款燒白鱔賣相肉質雪白口感結實都好新鮮😙,味道鮮味帶點甘香脆口完全冇腥味😋味道都幾好!.南非鮑魚 $88隻呢兩隻鮑魚賣相

鳴子舞 $588 /720ml

鰻魚飯 $108

燒飯糰 $38
三文魚燒飯糰 $42

荔枝豬肉卷 $32
雞皮紫蘇蝦卷$48
白鱔 $68
南非鮑魚 $88隻

呢兩隻鮑魚賣相十分之吸引🤤,散發香噴噴烤香味😙,食到入口口感煙韌腍口又彈牙😋,味道都好鮮味!
水信玄餅 $68

呢一款水信玄餅通透圓碌碌嘅賣相🤔,中間呈現花嘅形狀都幾特別,口感冰凉滑叨叨甜度適中😋!
綠茶蕨紅豆白玉 $68

呢款紅豆白玉賣相都幾特別🤔,白玉食入口口感煙煙韌韌,配上豐富紅豆又夠腍甜😋,加埋甜甜黑糖漿增添美味,同時用咗脆脆盛載整款甜品😍,綠茶蕨口感軟糯綠茶味道都好重味!
2022-11-28
2022-11-27 68 浏览
今日朋友帶我到尖沙咀其中一間酒店內的居酒屋,品嚐日式串燒及清酒。這裡的裝潢有日本風格,很有特色,坐位舒服,7点後已經滿座。七田愛山純米清酒,味道清甜香醇,容易入口。用特別的酒桶加冰把清酒凍著,保持冰凍,非常好飲。前菜~日本鮟康魚肝,鮮甜,配上蔥花及辣蘿蔔蓉,很滑很香。~蟹膏豆腐,三種不同顏色的蟹籽,紅色原味,綠色鮮甜,黑色比較濃味少少,而豆腐很滑,很香豆味。~日本生蠔,非常新鮮,鮮甜可口。串燒~荔枝豬肉卷,不油膩,很多汁,好味。~白鱔,非常新鮮爽口。~雞皮紫蘇蝦卷,雞皮的香油滲入蝦肉,很夾。~芫茜皮蛋豬肉卷,很特別的口感。~日本響鈴,外脆內軟,好味。海膽松葉蟹蓋甲羅燒,海膽加蟹膏非常香甜,很好味。

前菜
~日本鮟康魚肝,鮮甜,配上蔥花及辣蘿蔔蓉,很滑很香。
~日本生蠔,非常新鮮,鮮甜可口。

串燒
~荔枝豬肉卷,不油膩,很多汁,好味。
~白鱔,非常新鮮爽口。
~雞皮紫蘇蝦卷,雞皮的香油滲入蝦肉,很夾。
~芫茜皮蛋豬肉卷,很特別的口感。
~日本響鈴,外脆內軟,好味。

海膽松葉蟹蓋甲羅燒,海膽加蟹膏非常香甜,很好味。