2018-03-21 52 浏览
今晚去左佐敦試一試朋友介紹既日式鐵板晚餐,價錢親民都好抵食。$450就可以食到咁多野沙律用芝麻醬調味,爽甜清新開胃!刺身三件,我比較鐘意食牡丹蝦,爽甜彈牙,刺身來貨都好新鮮。燒銀鱈魚。甜甜味噌醬燒香好惹味鱈魚香滑唔會有腥味,魚皮如果燒脆啲就更加好!牛舌好厚好大份,份量多味道好香嫩,入口唔會好乾好香口牛肉薄燒!包上蒜片和香蔥,五成熟牛肉燒得香口軟腍,唔會過火非常驚喜。黑松露炒飯菌味極濃極香口,炒蛋是重點夠特別的清湯最後仲有甜品。
$450就可以食到咁多野

沙律用芝麻醬調味,爽甜清新開胃!
刺身三件,我比較鐘意食牡丹蝦,爽甜彈牙,刺身來貨都好新鮮。
燒銀鱈魚。
甜甜味噌醬燒香好惹味
鱈魚香滑唔會有腥味,魚皮如果燒脆啲就更加好!
牛舌好厚好大份,份量多味道好香嫩,入口唔會好乾好香口

黑松露炒飯菌味極濃極香口,炒蛋是重點

夠特別的清湯

最後仲有甜品
2018-03-21 50 浏览
今晚去左佐敦食晚餐,特登去試一試S2主打鐵板燒的分店。價錢非常超值啊先來芝麻醬沙律。濃香芝麻醬香口,沙律菜鮮甜爽口,食完特別開胃。刺身三點。至愛牡丹蝦,入口爽口鮮甜,帶子爽嫩新鮮,三文魚都是厚切鮮甜貨色。大蜆加上蒜蓉焗得香口,鮮甜大蜆味道的確好惹味。三文魚好嫩滑,加上香草醬好滋味,中間半熟夠哂過癮。厚切豚肉,加上蒜片好香口,味道清甜不失口感。黑松露炒飯夠驚喜!濃濃菌香,好想再食多一碗。清湯用上膠袋煮滾,夠心思最愛仲有泡芺雪糕。
今晚去左佐敦食晚餐,特登去試一試S2主打鐵板燒的分店。
價錢非常超值啊

先來芝麻醬沙律。
濃香芝麻醬香口,沙律菜鮮甜爽口,食完特別開胃。
刺身三點。
大蜆加上蒜蓉焗得香口,鮮甜大蜆味道的確好惹味。
三文魚好嫩滑,加上香草醬好滋味,中間半熟夠哂過癮。
厚切豚肉,加上蒜片好香口,味道清甜不失口感。
黑松露炒飯夠驚喜!濃濃菌香,好想再食多一碗。
清湯用上膠袋煮滾,夠心思

最愛仲有泡芺雪糕。
2018-03-16 40 浏览
朋友最近搬左去佐敦附近,佢話佢家附近新開了一間鐵板燒抵食又好味,所以今晚就同佢去試下一坐低,就準備杯柑桔水前菜係一杯沙律,配菜好新解,配上醬汁好開胃炒雜菜,師傅無手軟 抄左一大盤雜菜 非常入味,即使係我唔中意食菜既人都食左大半碟主菜係薄燒牛片,配上蒜頭香蔥,滋味十足,肉汁豐富黑松露炒飯炒飯中途已經聞到好香,飯粒粒粒金黃,非常乾身,配上黑松露,食幾碗都可以店其中一個招牌 蕉糖多士非常好食,即叫即整,十分脆口完美ending

一坐低,就準備杯柑桔水
前菜係一杯沙律,配菜好新解,配上醬汁好開胃

主菜係薄燒牛片,配上蒜頭香蔥,滋味十足,肉汁豐富

黑松露炒飯

店其中一個招牌 蕉糖多士
非常好食,即叫即整,十分脆口
完美ending

相約朋友相聚,他們都好想品嚐一下具質素的日式鐵板燒,淺酌日式清酒,剛好聽到同事推介到佐敦的S2 鐵板燒Teppanyaki,就去試下吧 !~ S2 鐵板燒Teppanyaki 位於佐敦偉晴街由於這天是星期三所以顧客不多我們不需等候就有位了 ~ 店子約有20多個位分Order枱和Bar枱,想欣賞鐵板燒師傅在面前表演的可以選擇坐Bar枱 (抽風系統不錯,這次跟朋友坐Bar枱,衣服都沒有沾上油煙氣味 ~ ) 店員放下了一杯暖暖的青檸水我點了這個 龍蝦海鮮一人前套餐 (HK$780) 看來好豐富啊 !~ 前菜有 .....** 沙律盛合杯 (混合紫椰菜、紅蘿蔔、青瓜和日式豆腐伴以日式麻醬)感覺好清新 ~ ** 三點刺身 (有三文魚、大大隻牡丹蝦和帶子) 先來滿足一下 “刺身胃” !~特飲是夢幻極光飲品 (混合奇異果汁。玫瑰花茶。蝶豆花茶) 漂亮又香甜 !~ 套餐甜品是小泡芙主菜好豐富先來一客 ** 鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦大大隻新鮮龍蝦已切件放在鐵板上等待樂師傅即席泡製 !師傅煎煎焗焗並灑上大量芝士接著以火槍輕炙一下最後唧上海膽醬再以火槍輕炙一道香肉質鮮甜、爽口彈牙伴濃拉絲芝士醬的鐵板龍蝦就完

S2 鐵板燒Teppanyaki 位於佐敦偉晴街
由於這天是星期三
所以顧客不多
我們不需等候就有位了 ~

店子約有20多個位

店員放下了一杯暖暖的青檸水

我點了這個 龍蝦海鮮一人前套餐 (HK$780)
看來好豐富啊 !~

前菜有 .....

感覺好清新 ~

** 三點刺身 (有三文魚、大大隻牡丹蝦和帶子)
先來滿足一下 “刺身胃” !~

特飲是夢幻極光飲品 (混合奇異果汁。玫瑰花茶。蝶豆花茶)
漂亮又香甜 !~

套餐甜品是小泡芙

主菜好豐富
先來一客 ** 鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦

大大隻新鮮龍蝦已切件放在鐵板上等待樂師傅即席泡製 !
師傅煎煎焗焗並灑上大量芝士
接著以火槍輕炙一下
最後唧上海膽醬再以火槍輕炙

一道香肉質鮮甜、爽口彈牙伴濃拉絲芝士醬的鐵板龍蝦就完成了 !!~
芝士跟新鮮龍蝦是絶配呢 !~
肉質肥厚,幾個好友一齊share,每人2,3件都好滿足~

第二道主菜 **鐵板焗岩蠔
大大隻新鮮生蠔
灑上少許岩鹽、大量炒過的葱蒜
入口鮮味,即使我不習慣食蠔的亦不會覺得腥

第二道主菜 **鐵板脆皮煎鰻魚
又是樂師傅巧手之作 !~
嫩滑鰻魚沾上香甜的燒汁
魚皮才是精髓所在 !!~
以壓板烤至整片香脆,跟燒肉皮和乳豬皮燒出來一樣脆口
愛食香口東東的我好喜歡這個菜式 ~

如是大胃王,點這個套餐就對了 ~
仲有**S2特色黑松露炒飯 ~
炒飯充滿蛋香及黑松露香
飯粒炒得粒粒有咬口不黏黏~

**S2鐵板時令紙包蜆湯
這個紙包湯好有特色 : 包住大蜆、秋葵、香菇、龍蝦以海帶湯慢煮一下
清甜中帶鮮味 ~

仲有
燒野菜 同 甜品小泡芙 ~
胃子好滿足 !!~
题外话/补充资料: 幾個良朋相聚,吃吃有份量又高質素的日食鐵板,喝喝清酒,可以試下呢間S2 鐵板燒Teppanyaki ~~
2018-03-07
  • 龍蝦海鮮一人前套餐
今日係我同老公的結婚周年紀念日,老公給我拍板揀餐廳,由於以往都是吃蒲飛,有點膩呢 !~ 朋友介紹這家位於佐敦的日式鐵板燒小店,就去試一下……原來佐敦偉晴街餐廳蠻多的都沒有來過 ~ S2 鐵板燒Teppanyaki店鋪面積不算好大佈置得滿有日式風格大家可以揀坐bar枱前看老板樂師傅 “即席揮毫” 亦可以坐在旁邊的2人或4人枱店員即時端上暖暖的青檸水一杯青檸可以清清鐵板燒的熱氣又可以清清味蕾今日我點了這個一人前套餐 -- 香蒜薄燒牛肉鐵板 (HK$450) 不要以為一人前份量好少喔…女生應該吃不完 >.<先來一個特飲好有趣的名字 – 夢幻極光飲品(HK$58)奇異果汁。玫瑰花茶。蝶豆花茶 組合~ 又清香又美麗的飲品 !~ 沙律盛合杯生菜。紫椰菜絲。紅蔔絲。絲青瓜。滑滑日式豆腐加上麻醬蔬果新鮮,麻醬份量恰到好處,好開胃的沙律 !~ 三點刺身牡丹蝦三文魚帶子新鮮甜美雖說是以鐵板燒為主但刺身食材也絕不馬虎的主菜來了,又是老板樂師傅表演的時候……由於只有他一個大師傅所以多人客時就要耐心等候 ~ 面前擺滿壓板、燒汁、焗蓋看他手起板落炒下炒下、灑灑鹽、噴噴火槍、細心唧上調味醬汁 ~

原來佐敦偉晴街餐廳蠻多的
都沒有來過 ~
S2 鐵板燒Teppanyaki店鋪面積不算好大
佈置得滿有日式風格
大家可以揀坐bar枱前看老板樂師傅 “即席揮毫”
亦可以坐在旁邊的2人或4人枱

店員即時端上暖暖的青檸水一杯
青檸可以清清鐵板燒的熱氣又可以清清味蕾

今日我點了這個一人前套餐
-- 香蒜薄燒牛肉鐵板 (HK$450)
不要以為一人前份量好少喔…
女生應該吃不完 >.<

先來一個特飲
好有趣的名字 – 夢幻極光飲品(HK$58)

沙律盛合杯
生菜。紫椰菜絲。紅蔔絲。絲青瓜。滑滑日式豆腐加上麻醬
蔬果新鮮,麻醬份量恰到好處,好開胃的沙律 !~

三點刺身
牡丹蝦三文魚帶子
新鮮甜美
雖說是以鐵板燒為主但刺身食材也絕不馬虎的

主菜來了,又是老板樂師傅表演的時候……
由於只有他一個大師傅所以多人客時就要耐心等候 ~

面前擺滿壓板、燒汁、焗蓋
看他手起板落炒下炒下、灑灑鹽、噴噴火槍、細心唧上調味醬汁 ~ 動作利落
好快就弄到火候適中的海鮮和牛肉了 !~
他還會先詢問一下顧客食物喜好 (辣度和牛肉熟度等) 好細心 ~

>> 西京醬煎煮銀鱈魚 <<

以火槍噴燒西京麵鼓醬
銀鱈魚先輕煎後焗一會兒
肉質好嫩滑
點上甜甜又帶點燒蕉味的西京麵鼓醬
味道跟一般以燒汁製作的銀鱈魚好不一樣喔 !~

>>香煎牛脷伴海膽他他汁<<

牛脷好肥厚,沒有雪藏味
輕輕煎一煎淋上海膽他他汁
口感軟腍有牛味
海膽他他汁好似沙律醬的味道但不會好黏膩的 ~
1人前也有大件 !~

>>美國薄燒牛肉<<

製作前樂師傅會先詢問客人需要的生熟程度
2大塊大過我手掌的牛肉
輕輕燒過後,牛肉中間圈著少許蔬菜
中和肉類的肥膩感
滿滿肉香不需要多點醬汁

如果是女生的胃子應該差不多滿了咯 ~
差點忘了還有 >>S2特色黑松露炒飯<<
滿滿蛋香,顆顆香飯粒,最後加上足料黑松露再輕炒一下
飯桶的話1碗應該不夠啊~
炒飯看似簡單,但炒得香口不黏飯卻是有難度喔 !~

>>S2鐵板時令紙包蜆湯<<

以龍蝦件、大蜆、秋葵、香菇、海帶湯放在特製耐熱紙包內
放在鐵板上蒸煮一會兒
好清甜的味道
想不到簡單幾款食材混在一起是這樣清甜 ~

完美的晚餐總要配上一道健康的蔬菜
>>燒野菜<<
爽口椰菜加上少許燒汁
這時肚子滿足得快要爆破了 ~ (哈哈)

甜品是小小的泡芙 ~
為我們今天的結婚周年紀念日畫上完美句號 ~

题外话/补充资料: 食材新鮮,師傅製作認真,份量豐富,確是性價比極高的日式鐵板燒 !~
2018-03-08
  • 香蒜薄燒牛肉鐵板一人前套餐
2018-03-08 51 浏览
上次去中環食完s2 kitchen, 師傅話佐敦都開左間鐵板燒,所以揾左晚同朋友黎食下佢 d鐵板燒 我地食左個龍蝦餐刺身有牡丹蝦, 帆立貝及三文魚, 厚厚肥美嘅三文魚咬一口已經佈滿魚油, 肉質仲好嫩滑, 而牡丹蝦 大大隻超黏及爽口,味道鮮甜! 厚厚帆立貝味鮮, 爽甜!鐵板芝士焗龍蝦~ 大廚掌握時間 非常重要的, 過時蝦肉就會韌, 仲會黏在殻內。但現在燒得剛好, 只要軽軽ㄧ切, 蝦肉便離殼, 入口汁豐弹牙, 芝士味濃, 啱啱好, 好G味呀!燒焗蠔~ 跟龍蝦一樣 時間都要準確, 味鮮嘅同時, 口及厚感ㄧ流, 再加蒜蓉作調味, 真係令人回味無窮!脆皮煎鰻魚~ 金黄色的, 外脆內嫩, 很爽口。鐵板時令紙包蜆湯~ 預先把材料(秋葵,豆腐,龍蝦,蜆,冬菇,海台)放入湯包內, 然後放在鉄板上慢慢在你面前煮熱, 除左有特色外, 味道清香, 湯味鮮甜, 好味到連湯渣都掃清, 一滴不漏。

我地食左個龍蝦餐

脆皮煎鰻魚~ 金黄色的, 外脆內嫩, 很爽口。

2018-03-08 42 浏览
已經很久沒寫食評, 跟朋友說想食鐵板燒,朋友睇openrice介紹帶了我過來的, 一試之下發覺性比價高. 忍不住要寫返篇食評.同朋友分別叫左個香蒜薄燒牛肉set同埋龍蝦海解set, 由於每款食物份量都吾係得一件, 同同行朋友share吾同set岩岩好.中意芝士既我地特別中意呢個龍蝦加左滿滿既芝士, 龍蝦亦好新鮮.銀雪魚也是我地至愛, 銀雪魚同出面吾同, 特制既西京醬甜甜的, 配落銀雪魚度超match .很好食吃到有點飽的時候飲淡柑桔水, 有幫助清化, 然後繼續吃吃吃 ><鐵板炒飯炒得好香 好乾身 粒粒分明, 濃郁既黑松露香味 , 平時吾中意食飯既我都好快食晒一碗.食完所有食物之後,師傅整左個招牌多士給我試,食第一口的時候已經絕對俾左驚喜我地, 覺得咁好食既>< 就算已經食飽左都停吾到口.
2018-03-06 40 浏览
佐敦有唔同種類嘅美食, 應有盡有數之不盡! 今日發現咗有一間高質素日本鐵板燒。一入店舖, 就看到廚師正在下廚, 炮製食物。我哋選擇坐在廚師旁, 感受一吓下廚樂趣!頭盤兩款, Salad及刺身。新鮮沙津菜, 蕃茄仔以及芝麻醬迷你凍豆腐, 份量啱啱好, 非常開胃主食有多款鐵板西京醬銀雪魚, 銀鱈魚本身已經鮮甜味美, 再配上西京醬汁味道鹹中帶有鮮, 毎ㄧ啖感覺到魚油, 魚扒還燒得外脆肉嫩, 仲非常惹味。鐵板香煎牛舌~ 牛舌十分厚身, 燒到半熟狀態入口彈牙, 唔會乾身 加上特製海膽他他醬汁, 除左香氣撲鼻, 仲好美味, 有咬口。鐵板美國薄燒牛肉~ 鐵板上薄薄牛肉片辣ㄧ辣後火速放上蔥花粒, 然後上碟, 肉味夠鮮甜, 加上夾着蔥花粒, ㄧ啖咬落, 除左juicy外, 仲佈滿蔥嘅香味, 有ㄧ種入口即溶感覺!個餐仲有炒飯,鑊氣十足!飯唔油膩炒到好乾身!功價了得呢!!

個餐仲有炒飯,鑊氣十足!飯唔油膩炒到好乾身!功價了得呢!!
2018-03-03 44 浏览
由第一味讚到最尾嗰味,鍾意食羊扒一定要叫,超好食,好有心嘅廚神,連個湯都超好飲。炒飯勁好食。燒豬扒七成熟好食到流晒口水。最後甜品簡直意外驚喜,由零開始睇住佢煮,本人小吃甜品,但都跪拜於門前,最後成碟吞晒。攪到差啲叫十字車先至台到返屋企。千祈唔好比米之蓮知道,我唔希望佢搬唔希望佢俾人加租,如果唔係又冇得食。利益申報,本人食飯非常腌尖,同時煮嘢食都好勁,但係我都要叫佢神級。走嘅時候喊叫佢教你。簡直一絕。

2018-03-03
2018-03-01 400 浏览
經朋友介紹才知道原來佐敦渡船街一帶旁邊的這條街亦有很多食肆。今天去了一間較為平民價錢的鐵板燒,店舖價錢比一般鐵板燒便宜,但食物質素不錯,性格比高。提供飲品不是普通熱茶,是花旗蔘青檸茶,花旗蔘有清熱氣作用,配上鐵板燒就啱晒,十分細心。朋友ORDER了一杯冰凍飲品,為火辣辣的食物降溫,這個是夢幻極光飲品$58,應是蝶豆花製成的,紫色橙色青色,顏色十分美,味道是檸檬蜜糖味。前菜沙律和刺身便不多說了, 帶子新鮮 牡丹蝦一大隻。來到重點煮菜了主菜包括燒大蜆,煎三文魚,十勝豬扒。 大蜆經過鐵板海鮮汁一焗海鮮味十分,出配有一些炸蒜跟大蔥,十分夾味,新鮮。煎三文魚,廚師先將三文魚皮取出然後,造成一個鯊魚角,在放回半生熟的三文魚上,三文魚半生半熟再加上一些檸檬汁十分惹味。重點來了,便是十勝豬扒。十勝豬扒的分量不少而且不是普通的豬扒,不會像一般豬扒又乾又鞋,而且豬扒肉十分香甜,比較軟身,肉身有一些油脂不會太乾,如果覺得太油,可以咬走一些比較肥的地方,十分好吃。吃完主菜後便來了飽肚的黑松露炒飯,煙肉鐵板炒飯再加配一些黑松露醬,令到炒飯十分鮮味可口。最後來了一個很特別的膠袋蜆肉海帶湯,湯的包裝十分有趣,用鐵板

前菜沙律和刺身便不多說了, 帶子新鮮 牡丹蝦一大隻。

最後來了一個很特別的膠袋蜆肉海帶湯,湯的包裝十分有趣,用鐵板的熱到令到膠袋內的湯沸騰,然後上枱。湯一開便充滿海苔味,帶有一點蜆肉的鮮味,很不錯。
吃飽了之後再來了一個增加身體纖維素的炒菜,有點飽到吃不下了。吃完這個炒菜便來到了這餐晚餐的終結。季節性甜品竟然是一個雪糕泡芙,這個便有點失望了。
2018-02-27 666 浏览
鐵板燒一向比人好貴的感覺, 所以其實真係好少機會食, 但有朋友發現佐敦開左間新的鐵板燒小店, $450一個餐有9道菜, 勁抵食, 一於黎試下!揀左個<香蒜薄燒牛肉鐵板餐$450>, 食十勝豚肉都係一樣價錢, 個人就偏好食牛啦。沙律盛合杯: 不同顏色的沙律菜, 新鮮爽脆, 加上香濃豆腐同酸酸地既芝麻醬帶起味道, 係個幾開胃既前菜。三點刺身: 帶子好大隻, 仲細心咁切開四件, 食得更斯文, 牡丹蝦肉質都幾爽, 仲有三文魚刺身。西京醬煎煮銀雪魚: 西京醬是味道偏甜的白味噌加入酒做成的醬, 甜中帶清新感, 銀雪魚煎得好香滑, 配上西京醬真是十分滋味, 食不停。香煎牛脷伴海膽他他汁: 這牛脷比平時食的口感較柔嫩, 沒那麼爽, 散發濃郁牛香。美國薄燒牛肉: 最期待的主角出場了! 薄薄的燒牛肉, 火喉控制得好, 無燒到全熟, 正合我意, 靚牛又何用全熟呢? 入口夠晒嫩滑多汁, 有入口即溶之感, 裡面仲包住好香既蔥碎同我至愛的炸蒜, 此香味實在極正, 好回味!S2特色黑松露炒飯: 睇住師傅逐樣逐樣咁加材料, 炒左好耐, 好有心機做成的一個炒飯, 未食已聞到黑松露味勁香, 飯粒帶濕潤唔會

S2特色黑松露炒飯: 睇住師傅逐樣逐樣咁加材料, 炒左好耐, 好有心機做成的一個炒飯, 未食已聞到黑松露味勁香, 飯粒帶濕潤唔會太乾, 各種細碎的材料豐富口感,
特別是黑松露帶起整個氣氛, 不過個人就不太喜歡用煙肉做主角, 始終是加工肉。

S2鐵板時令紙包蜆湯: 整個包著湯的袋放在鐵板上, 湯滾了就可以上菜, 在客人面前剪開袋直接飲, 都幾特別, 個湯有濃濃的昆布味, 好有日本風味, 仲有隻大蜆幾鮮甜。

燒野菜: 炒椰菜, 加左洋蔥增加口感, 兩者都幾甜, 食材本身的味道, 唔會過度調味。

精選季節性甜品: 就只是普通的雪糕泡芙, 有少少失望。

總結: 各樣食材用料有要求, 調味適中, 帶出食物本身的鮮味, 個人最喜歡銀雪魚和薄燒牛肉, 價錢性價比高, 值得一食。
是一個難忘的生日晚餐,見其它食評話佢係 S2 新分店,諗住唔會太差~ 食完之後真係覺得自己天真到一個點。 應該要 fact chk 下至得。點左一個 牛簿燒,同和牛餐。1 沙律普通~2 刺身~ 可以雪到 dry 左都扲出來?我真係未食過d咁下欄既,望住O左咀,諗住食左係咪會死,之後突然有服務員拎過一杯新鲜d既出來3 牛舌,冇味唔香口4 雪魚,好薄,味怪5 薄燒,ok 既6 和牛,冇牛味,份量少7 炒菜,失敗,怪味,只怪c fu 冇清潔鐵板就炒~8 炒飯,ok既,油左d,食到冇哂心機啦~仲有就係, 完全冇調味醬提供 ~ 如果仲有心機做落去 可以考慮 提供調味醬講完啦, 有勇氣嘅就去試下啦~

點左一個 牛簿燒,同和牛餐。

1 沙律普通~
3 牛舌,冇味唔香口
4 雪魚,好薄,味怪
5 薄燒,ok 既
6 和牛,冇牛味,份量少
7 炒菜,失敗,怪味,只怪c fu 冇清潔鐵板就炒~
8 炒飯,ok既,油左d,食到冇哂心機啦~

講完啦, 有勇氣嘅就去試下啦~

2018-02-25
庆祝纪念
生日
2018-02-21 142 浏览
男朋友生日話想食鐵板燒 㩒open rice見新開就試下啦 點知......首先打去問有冇咩生日優惠,話冇,切餅費要100, 其實都冇所謂。一入到去帶我地坐bar枱位置,成間舖頭都好細。頭盤:好一般,而且個員工可以食食下收左我隻碟?!燒牛舌,with沙津醬?!浪費哂個牛,我剩係食到沙津味,完全唔夾啊。依個已經係我覺得最最最好食。蒜葱好味。好普通既煎魚味。仲有個湯,真係不得了。用個膠袋封住入面得兩舊蜆,味仲衰過紫菜湯,即係麵豉湯都好飲過佢!相都費事影,好伏。服務其差,我同人傾緊計都未話走,個啊姐可以對本野黎叫我比錢埋單?!究竟有冇禮貌?唔係應該放低?點解可以企定定要我停哂手頭上做緊既野講緊既野然後比錢?究竟係乜服務態度啊?真係食完都嬲住走。

一入到去帶我地坐bar枱位置,成間舖頭都好細。

頭盤:好一般,而且個員工可以食食下收左我隻碟?!

依個已經係我覺得最最最好食。蒜葱好味。

好普通既煎魚味。

2018-01-03
庆祝纪念
生日
2018-02-19 678 浏览
之前試過中環S2的日本料理, 有創意又好味! 聞說S2開了新的鐵板燒店, 當然要去一試啦! 位於佐敦的店以黑為主色, 加上暈黃燈光格調十足。 場內座位不算多, 想吃記得要預先訂座~ 入座後店員先送上茶湯,蔘茶配上青檸果香意外的清爽, 甘香又清熱。 單是套餐也有好幾款, 最後還是敵不過龍蝦海鮮的誘惑XD 前菜是新鮮爽口的沙律杯與三點刺身, 大尺寸的牡丹蝦入口軟糯、 帆立貝厚身超甜滑、 肥美的三文魚甘香滋味。 鐵板焗岩蠔完美保持了蠔的原始鮮味, 半熟蠔身仍然滑溜, 海水與蠔鮮令人意猶未盡。 看著師傅將原隻龍蝦焗烤, 然後澆上特調醬汁再炙燒,這調理過程也是一種視覺享受。 龍蝦肉相當爽滑, 燒炙過的醬汁跟半融芝士香氣誘人, 為整道菜增色不少。 鐵板脆皮煎鰻魚看似簡單其實功夫多多, 要一邊煎一邊將鰻魚緊緊壓住, 鰻魚肉才不會捲起, 整整齊齊的擺盤特別有美感! 新鮮鰻魚肉質彈牙, 表皮煎得香脆, 重點是夠厚身啖啖肉大滿足。 上桌時香氣四溢的S2特色松露炒飯, 粒粒松露肉眼可見, 炒得極均勻, 每口都能吃到配料。 S2鐵板時令紙包蜆湯外形特別, 用上專用的玻璃紙將湯包著直接放到鐵板上加熱, 將紙包
之前試過中環S2的日本料理,
有創意又好味!
聞說S2開了新的鐵板燒店,
當然要去一試啦!

位於佐敦的店以黑為主色,
加上暈黃燈光格調十足。
場內座位不算多,
想吃記得要預先訂座~

入座後店員先送上茶湯,
蔘茶配上青檸果香意外的清爽,
甘香又清熱。

單是套餐也有好幾款,
最後還是敵不過龍蝦海鮮的誘惑XD

前菜是新鮮爽口的沙律杯與三點刺身
大尺寸的牡丹蝦入口軟糯、
帆立貝厚身超甜滑、
肥美的三文魚甘香滋味。

鐵板焗岩蠔完美保持了蠔的原始鮮味,
半熟蠔身仍然滑溜,
海水與蠔鮮令人意猶未盡。

看著師傅將原隻龍蝦焗烤,
然後澆上特調醬汁再炙燒,
這調理過程也是一種視覺享受。

龍蝦肉相當爽滑,
燒炙過的醬汁跟半融芝士香氣誘人,
為整道菜增色不少。

鐵板脆皮煎鰻魚看似簡單其實功夫多多,
要一邊煎一邊將鰻魚緊緊壓住,
鰻魚肉才不會捲起,
整整齊齊的擺盤特別有美感!

新鮮鰻魚肉質彈牙,
表皮煎得香脆,
重點是夠厚身啖啖肉大滿足。

上桌時香氣四溢的S2特色松露炒飯,
粒粒松露肉眼可見,
炒得極均勻,
每口都能吃到配料。

S2鐵板時令紙包蜆湯外形特別,
用上專用的玻璃紙將湯包著直接放到鐵板上加熱,
將紙包拆開就可以喝湯了~
配料除了大蜆還蟹腳、冬菇等,
配料豐富,
喝完全身都暖起來。

最後師傅還即席炮製超邪惡甜品
麵包條沾滿牛油跟砂糖,
再在鐵板上烤得焦脆,
香甜滋味加上濃重牛油香,
減肥的事還是明天再說。

用餐當晚人客較多,
看著師傅整晚不停地處理各種食材,
再有條不紊地上菜,
帶給我們美好的用餐體驗,
真的辛苦了!
2018-01-23
  • 鐵板焗岩蠔
  • 鐵板焗龍蝦
  • 鐵板脆皮煎鰻魚
  • S2特色松露炒飯
  • S2鐵板時令紙包蜆湯
2018-02-15 443 浏览
情人節前夕當然要慶祝下因為正日往往都會好多人鍾意周圍食野既我地黎左佐敦依度食鐵板燒發現唔算貴又幾好味坐底之後, 先點左杯夢幻極光飲品 飲品用高身杯裝住入面有三種味道既飲品再拌勻飲, 好幻彩好靚我地點左兩個餐分別係「香蒜薄燒牛肉鐵板」同埋「日本十勝豚肉」兩個餐都係一人餐黎, 有啲食物兩個餐都有其他唔同既我地就share食先食沙律盛合杯黎清一清口控跟住就食三點刺身分別有牡丹蝦、帆立貝、時令刺身每樣都好大隻新鮮,輕輕蘸豉油食都好足夠西京醬煎煮銀雪魚依個我同男朋友真係食唔停口銀雪魚本身經過煎後都好香再放係燒過既沙律醬上面兩者連埋一齊食, 好正, 好好味香煎牛脷伴海膽他他汁牛脷配埋他他汁, 味道好夾而且牛脷切到厚度適中, 容易入口鐵板焗大蜆啲蜆好鮮味, 又大隻, 估唔到咁樣焗熟黎食又幾好味香草焗三文魚三文魚配香草幾時食都咁好味焗到半熟既三文魚切開既時候又唔會一切就散開, 唔錯美國薄燒牛肉牛肉係我同男朋友既至愛燒過既薄薄牛肉包住蔥同炸蒜一齊食好香口好惹味日本十勝豚肉厚切平時覺得燒豚肉好易會韌點知依度好腍, 仲有啲肉汁真係意想不到S2特色黑松露炒飯食完肉梗係要食番個飯用黑松露炒, 啲飯唔會痴埋一舊舊
情人節前夕當然要慶祝下
因為正日往往都會好多人
鍾意周圍食野既我地
黎左佐敦依度食鐵板燒
發現唔算貴又幾好味

坐底之後, 先點左杯夢幻極光飲品
飲品用高身杯裝住
入面有三種味道既飲品
再拌勻飲, 好幻彩好靚

我地點左兩個餐
分別係「香蒜薄燒牛肉鐵板」同埋「日本十勝豚肉」
兩個餐都係一人餐黎, 有啲食物兩個餐都有
其他唔同既我地就share食

先食沙律盛合杯黎清一清口控

跟住就食三點刺身
分別有牡丹蝦、帆立貝、時令刺身
每樣都好大隻新鮮,輕輕蘸豉油食都好足夠

西京醬煎煮銀雪魚
依個我同男朋友真係食唔停口
銀雪魚本身經過煎後都好香
再放係燒過既沙律醬上面
兩者連埋一齊食, 好正, 好好味

香煎牛脷伴海膽他他汁
牛脷配埋他他汁, 味道好夾
而且牛脷切到厚度適中, 容易入口

鐵板焗大蜆
啲蜆好鮮味, 又大隻,
估唔到咁樣焗熟黎食又幾好味

香草焗三文魚
三文魚配香草幾時食都咁好味
焗到半熟既三文魚
切開既時候又唔會一切就散開, 唔錯

美國薄燒牛肉
牛肉係我同男朋友既至愛
燒過既薄薄牛肉包住蔥同炸蒜一齊食
好香口好惹味

日本十勝豚肉厚切
平時覺得燒豚肉好易會韌
點知依度好腍, 仲有啲肉汁
真係意想不到

S2特色黑松露炒飯
食完肉梗係要食番個飯
用黑松露炒, 啲飯唔會痴埋一舊舊
一粒粒好分明, 而且又唔會好油膩

S2鐵板時令紙包蜆湯
紙包湯真係第一次飲
師傅將個湯包放上鐵板度烘番熱佢
直接蒸你令湯包漲卜卜就可以上碟
我地拆開個湯包飲
發現入面仲有冬菇、花甲、海帶
好足料好好飲

最後食埋燒野菜同埋雪糕puff作晚餐的終結