2019-06-12 85 浏览
夜晚同老公宵夜搵左呢間,叫左個$750既餐同一板海膽一齊食,兩個人食完返到屋企開始搞肚痛,痛到全晚無得訓不停輪流肚痾,無奈係我仲要大肚,好難受,如果想食呢間真係要三思!
2019-06-12
2019-06-11 1429 浏览
最近想食鐵板燒咁啱網上見到推薦佐敦有間餐廳唔錯就去左試煙燻鴨胸沙律盛合杯/三點刺身鴨胸鹹香而胡麻醬濃香配搭沙律爽脆感覺清新;三文魚肥美,北寄貝爽脆,牡丹蝦鮮甜十八層海膽杯餐廳獨家研發嘅十層海膽杯除左北海道紫海膽仲有燒白飯魚脆片、黑魚子、沖繩海葡萄、藍鰭吞拿拖羅蓉、三文魚子、白蝦、松片蟹肉同鮮海帶碎等配料豐富;最近餐廳師傅喺十層海膽杯嘅基礎下再加入帶子、榮螺、鮑魚、明太子、魷魚以及更多海膽創作出層次更豐富嘅十八層海膽杯海膽花膠扒餐廳新推出嘅海膽創意料理;花膠份量幾多口感偏爽配搭海膽醬濃郁甘香美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪西京醬煎煮銀雪魚銀雪魚皮香脆肉質嫩滑配搭西京麵豉醬濃厚微甜北海道二本蟹爪/芝士流心和牛漢堡扒蟹爪肉質緊實而且餐廳已經剝好殻方便食用;和牛漢堡肉汁豐富肉味香濃咬開中間芝士流心美國薄燒牛肉牛肉薄切唔韌經過輕燒肉質依然柔軟配搭大量香惹同炸蒜片好惹味海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦龍蝦肉質爽彈配搭海膽醬綿密幼滑加上芝士香濃拉絲好邪惡北海道黑松露帆立貝黑松露味突出配搭北海道帆立貝肉厚鮮嫩招牌脆皮煎鰻魚鰻魚表皮焦香酥脆;魚肉肥厚肉質細嫩略帶油脂S2特式黃金炒飯(
最近想食鐵板燒咁啱網上見到推薦佐敦有間餐廳唔錯就去左試

龍蝦肉質爽彈配搭海膽醬綿密幼滑加上芝士香濃拉絲好邪惡

北海道黑松露帆立貝

黑松露味突出配搭北海道帆立貝肉厚鮮嫩

鰻魚表皮焦香酥脆;魚肉肥厚肉質細嫩略帶油脂

S2特式黃金炒飯(蟹籽/黑松露)

炒飯有五款配料可以揀;飯粒乾爽而且帶蛋香

蜆湯用透明膠袋裝住再放喺鐵板上烹煮幾特別

燒野菜/焗雜菇

套餐可選燒野菜或者焗雜菇;調味簡單恰當

精選季節性甜品係忌廉泡芙味道正正常常唔會太甜
2019-06-05
  • 鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦
2019-06-11 78 浏览
成年冇食過鐵板燒😋,今日朋友介紹左我嚟呢間位於佐敦嘅S2,水準果然唔錯,而且服務仲好好👍老公話最鍾意食鵝肝多士同埋蟹🦀,我偏向鐘意蜆肉煮湯同埋燒牛肉🐮😋下次可以再幫襯😍
2019-06-02
宵夜
  • S2鐵板紙包蜆湯
  • 北海道松葉蟹腳
2019-06-09 62 浏览
果然不錯既燒板燒,簡直值得比個good,揀左$780和$450各一set,兩款set同樣都有前菜、湯、飯。煙燻鴨胸沙律盛合杯,擺設精美,胡麻醬溝鴨胸,幾好食。三點刺身,食d刺身開下胃先,大大隻蝦,漿口既感覺證明夠晒新鮮。紙包蜆湯,幾有趣,用紙包住個湯,打開個袋,蜆味好清香。泡芙甜品,最緊要夠軟綿綿。黃金炒飯,飯粒炒至入味,粒粒分明。$780主菜:A5和牛薄燒,我最期待既畫面出現啦,牛肉燒至半生熟,帶少少粉紅肉,肉質夠嫩入口即溶,而且牛味重。北海道原隻粒貝,一個字,爽口,有蟹籽增加口感。法式煎鵝肝,係鵝肝個,仲大大隻忝呀,好飽滿,鵝肝油脂味又香又濃郁,停留在口腔。$450主菜:北海道松葉蟹腳,拆開d殼好多蟹肉,而且好好清甜。櫻花廣島蠔,共3隻,隻隻都好飽滿。豚肉厚切配意大利黑醋,賣相初初以為係牛柳粒,其實係豚肉,煮得好腍。十層海膽杯($398),係另外order,賣相好靚,我覺得都係必食推介,有沖繩特產海葡萄,綠色一粒粒果款,海膽甘甜美味,一層一層咁食落去,層次好豐富,又可以食到唔同既野,滿足晒。

煙燻鴨胸沙律盛合杯,擺設精美,胡麻醬溝鴨胸,幾好食。

紙包蜆湯,幾有趣,用紙包住個湯,打開個袋,蜆味好清香。

泡芙甜品,最緊要夠軟綿綿。

黃金炒飯,飯粒炒至入味,粒粒分明。

$780主菜:

北海道原隻粒貝,一個字,爽口,有蟹籽增加口感。

$450主菜:
北海道松葉蟹腳,拆開d殼好多蟹肉,而且好好清甜。

櫻花廣島蠔,共3隻,隻隻都好飽滿。

2019-06-07 223 浏览
一直被受歡迎嘅「S2鐵板燒」原來喺佐敦都有得食😱 收咗工梗係嗱嗱聲同男朋友一齊去食好西啦🙈.餐廳門前掛住一個超大紅燈籠🏮, 相當搶眼而店舖面積不大,除咗有二人枱,四人枱仲有鐵板燒枱當然,鐵板燒枱梗係最正啦, 可以即場睇到師傅手藝不過今晚鐵板燒枱已經有人「 佔據」左唯有等下次再碰碰運氣吧🙈.餐廳供應五款套餐,價錢屬中高價位,由$450-$780之間不等,亦有鐵板燒單品,佐酒小食.我哋就揀咗個一人前套餐+鐵板燒+小食+海膽杯______________________________A5和牛北海道原隻立貝套餐-煙燻鴨胸沙律盛盒杯-三點刺身-北海道原隻粒貝-法式煎鵝肝-A5和牛薄燒-S2特色黃金炒飯-S2鐵板紙包蜆湯-焗雜菇-甜品十八層海膽杯進化版北海道松葉蟹腳和牛芝士漢堡扒______________________________我哋一坐低,店員就即刻遞上呢杯青檸花旗蔘茶微酸帶點甘香,既開胃又解膩.⭐️沙律杯以高身酒杯承載着沙律,賣相高雅又吸睛沙律新鮮爽口,加上胡麻醬調味,好開胃.⭐️三點刺身分別係牡丹蝦,三文魚同北寄貝牡丹蝦鮮甜帶爽,北寄貝帶有咬勁超厚三文魚口感軟綿清甜, 魚油香味充滿口腔

一直被受歡迎嘅「S2鐵板燒」原來喺佐敦都有得食😱
收咗工梗係嗱嗱聲同男朋友一齊去食好西啦🙈
餐廳門前掛住一個超大紅燈籠🏮, 相當搶眼
而店舖面積不大,
除咗有二人枱,四人枱仲有鐵板燒枱
當然,鐵板燒枱梗係最正啦,
可以即場睇到師傅手藝
不過今晚鐵板燒枱已經有人「 佔據」左
唯有等下次再碰碰運氣吧🙈
餐廳供應五款套餐,價錢屬中高價位,
由$450-$780之間不等,
亦有鐵板燒單品,佐酒小食
我哋就揀咗個一人前套餐+鐵板燒+小食+海膽杯
十八層海膽杯進化版
和牛芝士漢堡扒
我哋一坐低,
店員就即刻遞上呢杯青檸花旗蔘茶
微酸帶點甘香,既開胃又解膩
  青檸花旗參茶

⭐️沙律杯
以高身酒杯承載着沙律,賣相高雅又吸睛
沙律新鮮爽口,加上胡麻醬調味,好開胃
煙燻鴨胸沙律盛盒杯

⭐️三點刺身
分別係牡丹蝦,三文魚同北寄貝
牡丹蝦鮮甜帶爽,北寄貝帶有咬勁
超厚三文魚口感軟綿清甜, 魚油香味充滿口腔

⭐️十八層海膽杯進化版
呢個漸層式嘅海膽杯一拎上枱,
我哋即時忍唔住"哇"咗出嚟🙈
真係令人眼前一亮呀!
海膽杯每一層都清晰可見,
有燒白飯魚脆片,黑魚子,北海道紫海膽
沖繩海葡萄,松葉蟹肉,北海道原隻粒貝
三文魚子,藍鰭吞拿魚拖羅,鮮海帶碎等等
燒白飯魚脆片,口感香脆,魚香十足
松葉蟹肉,蟹肉鮮甜
北海道紫海膽,約兩隻手指般大呀!
海膽呈淡黃色,口感濃郁,甘甜度高
真係每一層都令人驚喜,絕對足料👍
18層海膽杯

⭐️原隻粒貝
粒貝切成片狀,再放青瓜粒同蟹籽,一齊快炒
粒貝爽脆帶咬勁,味道清新

⭐️煎鵝肝
外層微焦香脆,口感豐厚油潤
同法國多士一齊食,更帶鬆脆

⭐️黃金炒飯
揀咗黑松露配搭炒飯,再加入蛋汁
炒飯粒粒分明,呈金黃色,
啖啖都富有濃郁嘅黑松露香
S2特色黃金炒飯。炒雜菜

⭐️和牛燒
A5薄切和牛,牛味濃郁,口感柔軟柔潤
中間仲夾住蒜片同香蔥,味道豐富

⭐️松葉蟹腳
松葉蟹用鹽水醃入味,再灑上黑椒清蒸
唔使加任何調味,依然不減松蟹嘅鮮甜

⭐️蜆湯
用可供加熱嘅膠袋承載着蜆湯
賣相充滿動感, 亦令人印象深刻
單單以一隻大蜆,香菇,嫩豆腐, 秋葵同海帶
就可以製作出咁鮮甜嘅蜆湯,
飲落唔會覺得口渴,證明冇添加味精👍

⭐️焗雜菇
雜菇用錫紙包住
再拌以牛油,鹽同黑椒去烤焗
牛油香滲入晒全部雜菇裡,仲好Juicy添
焗雜菇

⭐️漢堡扒
牛味濃郁嘅漢堡扒,入口柔軟彈牙
加埋中間嘅半溶芝士,
味道一流😍
和牛芝士漢堡扒

⭐️甜品
最後以泡芙作結,完成左今晚豐富又高質嘅晚餐💕
2019-06-04
2019-06-03 102 浏览
今日去左食鐵板燒,環境好日本feel,吾洗講當然坐鐵板燒位可以睇住師父整野食,特別在係用私人筷子較衛生,半木筷子設計都係第一次見😆主打海膽菜式推介有:十八層海膽杯:多種鮮味混合一起海膽焗海參:海膽汁惹味,海參軟硬適中海膽醬芝士焗龍蝦:芝士味濃岩晒鐘意食芝士既我海膽雪糕:海膽整雪糕夠特別
主打海膽菜式推介有:
十八層海膽杯:多種鮮味混合一起
海膽焗海參:海膽汁惹味,海參軟硬適中
海膽醬芝士焗龍蝦:芝士味濃岩晒鐘意食芝士既我
海膽雪糕:海膽整雪糕夠特別
2019-05-30 1458 浏览
之前係網上見到這間餐廳的報道,見到佢既海膽芝士龍蝦好似好吸引,所以便相約朋友黎試試。餐廳位置近柯士甸站,但在佐敦行過去都唔係好遠!餐廳不算很大,有Bar 枱同普通枱的位置,而且環境幾有日本餐廳的感覺。這裡的套餐唔駛一定要兩個人都點,可再散叫,這樣兩個人可試更多不同食物。我們點了海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐($780/位),這個套餐包括了沙律、刺身、龍蝦、帆立貝、鰻魚、炒飯、湯、雜菇同埋甜品。煙燻鴨胸沙律盛合,沙律菜用上芝麻醬拌勻,鴨胸唔會好咸,整個沙律很開胃。刺身包括有牡丹蝦、三文魚和北寄貝,牡丹蝦差不多跟手掌一樣大,多蝦膏,而且鮮甜。招牌脆皮煎鰻魚,好似係香港我會中意食鰻魚,這裡的鰻魚煎到卜卜脆,好香口!鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦,好耐冇食過芝士龍蝦啦,仲要有海膽醬十分正。龍蝦肉鮮甜彈牙,加上海膽醬和芝士提鮮,而且好多肉,十分惹味!S2鐵板紙包蜆湯,這個湯很創新,用上了一張紙包住湯,上菜時店員會幫忙剪開袋子,湯夠熱而且聞到陣陣蜆肉味,湯很鮮甜!我們還單點了一些食物!蟹粉甲羅燒海膽杯($188),平時食甲羅燒,大多數只有數粒三文魚籽,但這裡不但有勁多三文魚籽,還有海葡萄和海膽,4款

S2鐵板紙包蜆湯

我們還單點了一些食物!
蟹粉甲羅燒海膽杯
蟹粉甲羅燒海膽杯($188),平時食甲羅燒,大多數只有數粒三文魚籽,但這裡不但有勁多三文魚籽,還有海葡萄和海膽,4款食物一齊食口感非常豐富!

日本櫻花蝦香煎廣島蠔
日本櫻花蝦香煎廣島蠔($118),蠔肉脹卜卜,鮮甜多汁,配埋櫻花蝦一齊食特別惹味!

總括黎講,這裡的食物即叫即製,如果下次能夠坐bar枱睇住師傅的製作過程會更加開心!
2019-05-27
蟹粉甲羅燒海膽杯
  • 海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐
當日每位食客也有預先訂座,全店亦坐無虛席,看來餐廳的生意不錯。點了兩個不同的鐵板燒餐,一個是日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐($450),另一個是A5和牛北海道原隻粒貝套餐($780)。先上煙鴨胸沙律🥗和刺身,刺身有三文魚、北寄貝和赤蝦。三文魚厚切但鮮味不足,其餘兩款都不錯。燒蠔肥美,上面加上煙肉和櫻花蝦🌸,香口惹味,蠔味香濃又不會腥。櫻花蝦帶少許甜味,整體配合起來很好吃。.螺片有咬口🐚,再加上蟹籽,口感十足,但味較淡。.鵝肝油潤柔軟🦆,配上鬆軟多士和酸酸甜甜的果醬,很好吃😋,果醬絕對有點睛之效呢!同旁邊的哈密瓜亦很甜🍈,有助解膩。.燒蟹腳雖然吃到有蟹味🦀,但比較乾。.煎完的豚肉很香,外面煎得香脆,又不會韌🐖。肉汁豐腴,有濃郁豬肉香,點上帶甜味的黑醋會更好吃。.和牛上枱時香氣撲鼻👃🏻,點了三成熟,但不會過生,柔軟又油潤🐃。薄切和牛中間包着蒜片和香蔥,外面再灑上黑椒和鹽,非常好吃😋。.雜菇應該加入牛油同炒🍄,香味濃郁,挺好吃。.昆布湯十分驚喜🥰,湯頭很清但香味濃郁,尤如把所有精華都濃縮於湯中🥣,湯中有冬菇、豆腐、秋葵、昆布和蜆。好味之餘令人飲完10十分舒服😌。.蟹膏炒飯非常有驚喜,蟹膏量很

先上煙鴨胸沙律🥗和刺身刺身有三文魚、北寄貝和赤蝦。三文魚厚切但鮮味不足,其餘兩款都不錯。

螺片有咬口🐚,再加上蟹籽,口感十足,但味較淡。

燒蟹腳雖然吃到有蟹味🦀,但比較乾。

雜菇應該加入牛油同炒🍄,香味濃郁,挺好吃。

蟹膏炒飯非常有驚喜,蟹膏量很多🦀,啖啖都能吃到有蟹膏,用上珍珠米去炒,飯粒柔軟綿密,粒粒分明🍚。當中再加上蛋、香蔥和蟹籽,再加上黑椒調味,味道香得很🤤!吃到一半會感到有點過鹹😂,若鹽下得輕手一點便會是滿分了💯,但相信都一定是草根吃過3次鐵板燒中最好吃的炒飯❤️。

簡單的燒野菜想不到挺不錯,可以吃到椰菜和蘿蔔的甜味🥬🥕。

最後甜品是雪凍了的忌廉泡芙,簡單卻不錯。

這間鐵板燒只有一個師傅現場製作食品,其他應該都是在廚房烹調,再加上吧枱座位有限,變相食客不能直接欣賞廚師的廚藝,少了一份現場的交流。但同時其鐵板燒的價格比一般餐廳要便宜,可算是鐵板燒的入門版,這個價格亦不會要求有過千元的質素。若真的希望能直接欣賞廚師的廚藝,就要預早book定吧枱了。

————————————————————————
🍴日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐($450一人前)
沙律:煙燻鴨胸沙律盛合杯 Salad
刺身:三點刺身 Select Assorted Sashimi
主菜:北海道松葉蟹腳 Pine Crab Legs
-日本櫻花廣島蠔 Japan Blossoms Oyster
-日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋 Japanese Tokachi Pork
食事:S2特色黃金炒飯 S2 Fried Rice
-S2鐵板紙包蜆湯 Soup
-燒野菜或焗雜菌 Fried Vegetables
甜品 Dessert
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

🍴A5和牛北海道原隻粒貝套餐($780一人前)

沙律:煙燻鴨胸沙律盛合杯 Salad
甜品 Dessert
————————————————————————
  • 煙燻鴨胸沙律盛合杯
2019-05-21 767 浏览
🍳 S2 鐵板燒🍳🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽佐敦多野食,個個都知架la 朋友生日想食日式野,行行下到衛晴街發現一間似居酒屋餐廳,就入左去la餐廳細細地,有一排bar 枱坐,4-5張坐地式枱Bar 枱可以睇到師傅嘅手工,因為佢係開放式廚房😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛兩個人食得唔係好多,叫一個套餐而家 介紹下先🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗* 套餐包括:鴨胸沙律,三點刺身,鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦, 北海道帆立貝,招牌脆皮鰻魚,*S 2 黃金炒飯, 蜆湯,炒野菜🥗煙鴨胸沙律杯🥗煙鴨肉配沙律,幾好既配撘。煙鴨肉算大件,依到既前菜用杯裝,幾特別🥙三點刺身🥙海老鮮,赤貝甜,三文魚切得比較厚,薄切會更好,🍤芝士焗原隻龍蝦🍤喜愛程度: ★★★★★單係個賣相就覺得好邪惡, 佈滿芝士醬嘅龍蝦就好食中菜咁樣, 龍蝦伊麵甘。你睇下佢拉出絲,有幾長😝😝味道唔太濃,龍蝦肉唔算厚身,不過係大隻嘅🍥 北海道帆立貝 🍥貝既肉十分之肥,後加上黑松露更加可口🍪 招牌脆片鰻魚🍪鰻魚兩邊煎得好脆, 有啲似乳豬皮咁肉質十分之彈牙不過有少少細魚骨,🍚S2 海鮮炒飯🍚米飯炒至乾身,粒粒飽滿。加埋蒽,雞蛋已經可口😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

🍳 S2 鐵板燒🍳

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

佐敦多野食,個個都知架la
朋友生日想食日式野,行行下到衛晴街
發現一間似居酒屋餐廳,就入左去la

餐廳細細地,有一排bar 枱坐,4-5張坐地式枱
Bar 枱可以睇到師傅嘅手工,因為佢係開放式廚房

😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛

兩個人食得唔係好多,叫一個套餐
而家 介紹下先

🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗
* 套餐包括:鴨胸沙律,三點刺身
鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦, 北海道帆立貝,
招牌脆皮鰻魚,*S 2 黃金炒飯, 蜆湯,炒野菜

🥗煙鴨胸沙律杯🥗

煙鴨肉配沙律,幾好既配撘。
煙鴨肉算大件,依到既前菜用杯裝,幾特別

🥙三點刺身🥙

海老鮮,赤貝甜,三文魚切得比較厚,薄切會更好,

🍤芝士焗原隻龍蝦🍤

喜愛程度: ★★★★★

你睇下佢拉出絲,有幾長😝😝
味道唔太濃,龍蝦肉唔算厚身,不過係大隻嘅

🍥 北海道帆立貝 🍥

貝既肉十分之肥,後加上黑松露更加可口

🍪 招牌脆片鰻魚🍪

鰻魚兩邊煎得好脆, 有啲似乳豬皮咁
肉質十分之彈牙不過有少少細魚骨,

🍚S2 海鮮炒飯🍚

米飯炒至乾身,粒粒飽滿。加埋蒽,雞蛋已經可口

😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

* 銀鱈魚

第一次食呢個配搭,好新鮮。
醬汁同埋魚嘅味道配搭得啱啱好,
下面放咗一層芝士汁,酸酸甜甜,
但係個人覺得比較偏甜, 而魚嘅肉質就好嫩滑

芝士漢堡配蟹鉗

芝士漢堡好厚肉, 牛肉好香,中間有一層芝士
蟹钳大隻,好容易將啲蟹肉攞出,蟹腳新鮮肥美

薄燒牛肉

呢個牛肉捲,嗌左五成熟
包住䓤花, 蒜粒,一齊燒上枱嘅時候好香。

錫紙包野菌

勁似燒嘢食嘅感覺, 啲菇落咗牛油去烤真係好香

🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴

- 鐵板包蜆湯

第一次見到咁樣嘅玩法, 用個包包住啲蜆,
海苔,味道好鮮甜,

-燒野菜

日式嘅野菜,唔會話太油火候啱啱好

整個晚餐,用 四粒泡芙做終結

💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯

*🕐:星期一至星期日 12:00-02:30
💬💬💬💬💬💬💬💬💬💬

• 西京醬煎煮銀鱈魚
2019-05-20 496 浏览
位於佐敦的S2,是一間平民價錢的日式鐵板燒餐廳。在香港吃高級日本菜,隨隨便便都要每人千幾塊港幣,想嚐試一下鐵板燒風味,又不想太過貴,S2便很適合你啦。餐廳在廟街附近,不論價錢還是地方選址,也很貼地。裝修走居酒屋風格,但同樣有開方式鐵板燒廚房,讓客人可以看到師傅表演。鐵板燒海鮮價格由每位$580開始,同行其他朋友更可單點食物,餐廳很為客人的荷包著想呀。海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝套餐 $780/位套餐包括: 煙燻鴨胸沙律,三點刺身,鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦,北海道黑松露帆立貝,招牌脆片煎鰻魚,黑松露S2黃金炒飯,蜆湯,炒嘢菜,甜品。鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦,賣相好邪惡呀。佈滿芝士醬的龍蝦,猶如中式的芝士龍蝦伊麵,芝士拉起長長絲,味道不太濃,不會過膩。龍蝦肉不算太厚肉,但頗大一隻哦。北海道黑松露帆立貝,貝肉肥厚,放上黑松露後,更添美味。招牌脆片煎鰻魚,鰻魚兩面煎至很香脆,肉質好彈牙,但有不少碎骨,要小心點哦。黑松露S2黃金炒飯,炒飯可以自選配料,想香噴噴一點,當然要選黑松露啦。米飯炒至乾身,加入香蔥,雞蛋等簡單配料,已經足味啦。
位於佐敦的S2,是一間平民價錢的日式鐵板燒餐廳。

海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝套餐 $780/位

鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦

北海道黑松露帆立貝,貝肉肥厚,放上黑松露後,更添美味。

招牌脆片煎鰻魚

2019-05-15
2019-05-12 103 浏览
假日消遣離唔開睇戲同食飯,響圓方散咗場人流一窩蜂,食店大排長龍,我梗係唔玩等位啦,慢慢行過去偉晴街搵食,見到大紅燈籠🏮高高掛,仲係食我至愛嘅鐵板燒,成功避開人潮,覺得自己真係好醒目呀🤪S2地方不算大,一列鐵板吧枱十來個座位,大有食私房菜嘅感覺,我地沒有訂枱,安排了簡約嘅方枱也不錯啊,店員先奉上一杯梅子蔘茶,入口回甘,味道挺特別的。喝著暖茶,硏究一下餐單,揀選了一份和牛、一份松葉蟹套餐,兩個人share ,又可以食多幾款,他他條條咁樣食飯先係真正嘅放假 。刺身三點杯、煙燻鴨胸沙律,兩款配搭都有菜有肉,海老鮮、赤貝甜,鴨胸配合芝麻醬,美味可口,淺嚐輕食,原來廚師👨‍🍳已經正在炮製我們的美食👍👍👍北海道原隻粒貝,質感QQ,入口爽彈,鮮甜源自天然深海,最讃就是厚薄均勻,火候合度,咀嚼令你盡亨肉汁精髓,餘韻配合爽脆青瓜,真係非常好味😋😋😋煎封鵝肝、外層微焦香脆,一咬輭心,絲滑感在味蕾上停留,香滑幼細,單看擺碟,以為食緊燭光晚餐,藍苺蜜瓜清新解膩,有誠意又窩心⭐⭐⭐⭐⭐松葉蟹原味清蒸, 凍食更加滋味,要讚嘅係這個set 價錢不貴,大大隻蟹腳新鮮肥美,成本不輕,非常公道🥰日本櫻花廣島蠔,BB蠔
日本櫻花廣島蠔,BB蠔的骰嫩滑,飽滿多汁,更精彩嘅係廚師嘅手藝,配合櫻花蝦香蔥煎炒,色香味俱全,老土D講句真係好幸福啊🤪
和牛薄燒以上乘牛肉,卷著香蔥稍稍煎封,靚牛質地輭糯,輕咬即溶,蔥香四散,一份和牛,100分滿足 ,大愛😋😋😋
厚切黑豚肉粒粒脆嫩,肉質爽口,四方四面都均勻煎封,配搭黑醋非常合拍,正呀
兩份肉肉,加碗S2炒飯,正都無話可説,野菌什菜同時奉上,完整的再吃一餐,好味又好飽喇🤪
小休一回,來個鐵板紙包蜆湯,得意之餘真係好清甜,成餐飯以甜點泡芙作結,真係食得好開心,估唔到今晚係S2食到呢餐飯,取價公道又高質,又要讚下自己真係撞得幾好喎 🤩🤩🤩🤩🤩
2019-05-09 749 浏览
上個月中放了足足兩星期的年假去了一轉日本深度游,返香港除了掛住日本蟹宴同火鍋外,亦都非常掛住火光熊熊的鐵板燒,於是為了一解千愁就同老公去了位於佐敦的S2鐵板燒大刷一餐。這裏地點好方便,佐敦地鐵站行過去又得,西鐵線柯士甸站行過去又得,東涌線九龍站行過去都得。店舖設計是典型鐵板燒格局,有一張鐵板燒枱及數張餐桌,抽風好好,絕對唔會煙霧瀰漫。坐下不久店員便送上青檸檬花旗參茶,在用餐途中也不時添加,服務實在太貼心。餐點選擇多樣化,有套餐亦有單點,今日我們叫了一個日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐及一個A5和牛北海道原隻粒貝套餐,貪可以樣樣都試下。套餐的沙律、刺身、食事和甜品基本上都一樣,分別在於主菜。沙律、刺身首先店員送上沙律及刺身。沙律是煙燻鴨胸沙律盛合杯,鴨胸入口爽脆帶煙韌,煙燻過後的鴨胸味道香濃,食落不會過鹹,配上清新脆綠的沙律菜,開胃美味。三點刺身新鮮,有厚切肥美的三文魚、有爽彈的北寄貝及大大隻入口滑嫩的牡丹蝦。主菜 (A5和牛北海道原隻粒貝套餐)北海道原隻粒貝粒貝即是螺貝,之前試過粒貝酒煮、粒貝刺身都認真唔錯,今次終於有機會試下粒貝鐵板燒,相比起其他兩款食法,鐵板燒的做法比較惹味,有鑊氣,
青檸檬花旗參茶
首先店員送上沙律及刺身
煙燻鴨胸沙律盛合杯
三點刺身
主菜 (A5和牛北海道原隻粒貝套餐)
北海道原隻粒貝
粒貝即是螺貝,之前試過粒貝酒煮、粒貝刺身都認真唔錯,今次終於有機會試下粒貝鐵板燒,相比起其他兩款食法,鐵板燒的做法比較惹味,有鑊氣,粒貝食落相較爽彈中帶軟滑,粒貝味道同樣好鮮甜,配上蟹籽及青瓜,令味道更有層次。
A5和牛薄燒
A5和牛用上日本和牛,和牛薄燒內包住蒜片及蔥花,裏面藏著大量的和牛肉汁,入口非常嫩滑,咬一口濃郁的和牛肉汁就流出來,和牛味道在口腔中迴轉。
法式煎鵝肝
燒板鵝肝煎得外脆內軟,香而不膩,入口即溶,配上清新的哈蜜瓜及酸咪咪的藍莓粒更可中和鵝肝的油膩感。
法式煎鵝肝
主菜 (日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐)
北海道松葉蟹腳
北海道松葉蟹腳隻隻腳都好厚肉,師傅用上黑椒牛油以鐵板燒方式烹調這道菜,令這道菜入口鮮甜之餘仲好惹味。
日本櫻花廣島蠔
廣島蠔整得外邊脆口,內裏好多汁,配上煙肉、櫻花蝦和蔥花一起以鐵板燒形式烹調倍添滋味。
日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋
師傅將整塊厚切黑豚肉以鐵板燒方式配上意大利黑醋烹調,鐵板燒好後,將黑豚肉切成一粒粒上枱,每一粒大小均勻,口感外脆內嫩。
食事
S2特色黃金炒飯
鐵板鵝肝炒飯炒得粒粒分明,色澤均勻,配上豐富油香的鵝肝粒,好邪惡。
燒野菜
野菜吸了主菜在鐵板上的味道,好惹味。
焗雜菌
雜菌以焗的方式烹調,一打開錫紙香味四溢,好惹味。
S2鐵板紙包蜆湯
蜆湯就像一個百寶袋,有新鮮香菇、健康的秋葵、豆腐,還有大隻的蜆,味道好清好鮮,鐵板燒後喝一碗實在非常滿足。
甜品
甜品為雪糕泡芺,為這頓豐富的鐵板燒餐劃上完美的句號。
雪糕泡芺
2019-05-08
青檸檬花旗參茶
煙燻鴨胸沙律盛合杯
雪糕泡芺
2019-05-08 74 浏览
位於佐敦小巷內嘅鐵板燒價格親民北海道原隻毛蟹紐西蘭羊架套餐都只係$780 一位店舖位置唔多如果想一到師傅手藝就要早啲睇定枱是講明啦頭盤有煙燻鴨胸沙律盛合杯鴨胸惹味 加上麻醬同蔬果感覺清新三點刺身有甜蝦三文魚同埋北寄貝刺身非常新鮮 色彩繽紛刺激食慾主菜 北海道原隻毛蟹 兩食毛蟹來自北海道原隻上份量十足 師傅以蒸煮保存天然鮮味淡淡蟹肉令人回味另外蟹蓋加入芝士同蟹膏烤熟 相當滋味是日時令貝類係黑松露帆立貝師傅煮得好香 加上黑松露嘅香氣更加令人沉醉雞扒煎得非常香脆 皮香肉嫩紐西蘭羊架肉質嫩滑可口肉同埋脂肪比例適中 入口甘香黃金炒飯夠晒鑊氣 加入蛋去炒超級香師傅仲加入左啲三文魚肉 口感味道都好豐富估唔到鐵板都可以煮到湯師傅用膠袋包住蜆湯 原汁原味焗雜菌牛油味超香濃最後甜品有忌廉泡芙分量十足令人滿意嘅套餐
位於佐敦小巷內嘅鐵板燒價格親民

焗雜菌牛油味超香濃

最後甜品有忌廉泡芙
分量十足令人滿意嘅套餐
2019-05-06 96 浏览
今天晚上約了大姐到佐敦晚膳,漫無目的在偉晴街徘徊,被一個長圓形的紅燈籠吸引住,是 S2 鐵板燒。座位不多,靠近牆邊是一張長 u 形 bar 枱,可觀賞到大廚的手藝。我們選擇了一張二人座位。揀選了兩個一人前套餐$450及$780。服務員端上一杯焗金橘茶,先來個煙燻鴨胸沙津杯和帶子,牡丹蝦,北寄貝剌身,主菜北海道松葉蟹腳,日本櫻花廣島蠔,十勝豚肉厚切配意大利黑醋。粒粒厚切豚肉多汁諗又軟,蟹脚鮮甜味美。A5和牛薄燒,和牛放在方飽上面,吸取油膩,牛到深處無怨尤,在嘴裡大爆發,一口接一口。北海道原隻粒貝,粒貝原來是海螺,粒貝鮮甜爽口。法式煎鵝肝,甘香, 入口熔化。燒野菜,焗雜菌,需簡單但都吃得出大廚的悉心 料理。特色黃金炒飯,紙包蜆湯更特色,密封特製高溫透明膠袋盛放蜆,豆腐,秋葵高湯。甜點是泡芙雪糕。很豐富的兩個一人前套餐。😋😋😋+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2019-05-04 165 浏览
所有食物既配搭都好錯,好港式,完全食唔到食材既味道,所以我唔知新唔新鮮。乜野都勁落醬,乜味都係俾啲醬蓋過左。另外環境麻麻,油煙太勁,坐bar檯邊都吸到我狂咳。杯水又難飲,加粒青檸搞到苦苦澀澀咁,不如俾杯茶我啦好嗎?個鴨胸沙律勁hea,係一早整好左果隻,好似連鎖店跟餐果種沙律咁。然後個海膽杯$398,完全唔值,海膽唔新鮮,份量勁少而且又係一早整定係雪櫃拎出黎果隻。海膽醬芝士龍蝦超唔掂,啲醬搞到完全食唔到龍蝦味,而且個醬好難食,加勁多超市芝士粒,仲衰過我封酒樓食芝士焗龍蝦個帆立貝,火候控制唔到,外面好熟內裡又仲生,唔知想點,仲要加松露醬係上面最後個牛係比較正常不過好貴,而且又落左唔知咩醬,好得人驚,點解乜都要落醬埋單二人$1300,貴夾難食,以後都唔會去。
杯水又難飲,加粒青檸搞到苦苦澀澀咁,不如俾杯茶我啦好嗎?

埋單二人$1300,貴夾難食,以後都唔會去。
海膽杯
2019-05-02