2017-02-11 2002 浏览
之前同朋友慶祝生日食過一次第二次食R&B了 最吸引我既係carbonara pie (因為掛住食 唔記得影相)同平時既carbonara味道有d唔同重奶味但又吾係一味很source 份量望落去都多咖 我同個女仔frd share都食唔哂 因為薯條都好飽肚薯條有黑松露 加分好脆同濃味 其實唔點汁都ok了推介係本來既蛋黃醬(薯條上面)茄汁佢係鮮茄汁 我自己就麻麻地 後尾發現原來可以問佢拎返平時d茄汁既野飲方面 我同朋友都叫左cookies n cream 既沙冰我就覺得一般 一開頭都幾creamy之後就無咩味但環境都幾好既 建議hv a try
之前同朋友慶祝生日食過一次
第二次食R&B了
最吸引我既係carbonara pie

(因為掛住食 唔記得影相)
同平時既carbonara味道有d唔同
重奶味但又吾係一味很source
份量望落去都多咖
我同個女仔frd share都食唔哂
因為薯條都好飽肚
薯條有黑松露 加分

好脆同濃味 其實唔點汁都ok了
推介係本來既蛋黃醬(薯條上面)
茄汁佢係鮮茄汁 我自己就麻麻地
後尾發現原來可以問佢拎返平時d茄汁既
我就覺得一般 一開頭都幾creamy之後就無咩味

但環境都幾好既 建議hv a try
  • Truffle Fries
  • Carbonara Pie
2017-02-03 1822 浏览
同朋友食飯最緊要咩緊係有好西同好嘅環境啦呢到地方寬敞 唔會同格離枱逼黎逼去啲design都好舒服我地四個人叫左個salad burger同意粉些牙 等上菜個陣聞到格離枱嘅黑松露薯條好香 但事關驚太飽就無叫 所以想試多啲野架話 多啲人黎會好啲首先係沙律 我地叫左Snowboard大家係畫面上見到好豐富 成件事好開心提一提佢個cheese dressing好正😋接下來就係burger 我呢個薯精好中意佢個薯角 好脆😂講一講番個主角 個安格牛好厚 加埋佢個醬同cheddar真係不錯😋最後就係個意粉 我地叫左mushroom basil大家可以見到上面鋪住大量嘅baby spinach 真係令我好興奮菜上面係類似炸蒜(?) 而個底係好夠汁 好creamy 撈埋一齊食好好味😋 唔想叫太多有肉嘅野推薦叫呢個👍🏻整體黎講好滿意呢餐飯 會係安哥嘅餐廳以上四個人些牙好夠飽🤘🏻
同朋友食飯最緊要咩

最後就係個意粉 我地叫左mushroom basil

整體黎講好滿意呢餐飯 會係安哥嘅餐廳
以上四個人些牙好夠飽🤘🏻
2017-01-25 2108 浏览
平日夜晚想去所以無book位~上去得反幾張檯~幾驚冇位呀,好彩最後唔洗等都入到我哋一行兩人,叫咗3個dishes 2杯野飲Snowboard, Truffle Flies, Crab and Shrimp SpaghettiLemon tea (can refill) + Moscow 特飲(Alcohol)Showboard上檯嘅時候都嚇親咁大碟嘅hahaha入面好足料啊沙律菜蛋salami腰果蝦薯仔魚籽等等全部都好新鮮!個沙律汁好特別,應該係芝士整嘅汁配埋啲菜食都好match!其實我本身食沙律都可以唔落汁,而呢個唔落汁食都好味因為佢本身撈咗d蜜糖汁甜甜地都好夾沙律菜跟著就係松露薯條離遠都聞到好香嘅松露味份量仲要好多上面白色果個就係邪惡嘅芝士配埋薯條真係無得輸仲有兩隻汁比你點紅色嘅比較清啲,食落冇咁漏白色應該係truffle cream食落好creamy,好味但如果薯條用粗薯會更好喔最後就係Crab and Shrimp Spaghetti個汁充滿住好香嘅龍蝦味d蝦好新鮮彈牙(但蟹肉真係唔見LOL)Overall好食又唔會好滯西餐來講,呢間算係好食大份,價錢中等,所以幾推介~我見好多
平日夜晚想去所以無book位~

上去得反幾張檯~幾驚冇位呀,好彩最後唔洗等都入到

我哋一行兩人,叫咗3個dishes 2杯野飲

Showboard上檯嘅時候都嚇親

咁大碟嘅hahaha

入面好足料啊
沙律菜蛋salami腰果蝦薯仔魚籽等等

全部都好新鮮!
Snowboard
個沙律汁好特別,應該係芝士整嘅汁

配埋啲菜食都好match!

其實我本身食沙律都可以唔落汁,

而呢個唔落汁食都好味

Truffle Fries
上面白色果個就係邪惡嘅芝士

配埋薯條真係無得輸

仲有兩隻汁比你點

紅色嘅比較清啲,食落冇咁漏

白色應該係truffle cream

食落好creamy,好味

但如果薯條用粗薯會更好喔

最後就係Crab and Shrimp Spaghetti
Crab and Shrimp Spaghetti
個汁充滿住好香嘅龍蝦味

d蝦好新鮮彈牙

(但蟹肉真係唔見LOL)

Overall好食又唔會好滯

西餐來講,

呢間算係好食大份,價錢中等,所以幾推介~

我見好多人都嗌Carbonara 同burger

下次都要試下先
题外话/补充资料: 餐廳好有西部風,影相好靚咖! 記得Book檯,如果唔係有機會要等好耐!:)
2017-01-24
Truffle Fries
Crab and Shrimp Spaghetti
  • Showboard
2017-01-16 1437 浏览
星期五晚去尖沙咀行街,攰到唔想諗食咩之下就去咗之前食過一次嘅R&B。記得上次兩個人叫咗個Burger同Carbonara Pie太飽,今次我地決定叫一個主菜一個小食,加多杯Cocktail~“Crab & Shrimp” spaghetti:干邑龍蝦汁醬汁,配料是蝦肉蟹肉,加上三文魚籽,味道香醇。我朋友唔係好好海鮮都覺得好食。Crispy Chipotle Wedges:比一般薯角更薄更脆,面頭灑了微辣的辣椒粉,配上wasabi蒜蓉牛油醬,甚是滋味。Plum Mojito:普普通通。梅酒有少少藥水味。上次都飲過柚子margarita,覺得佢地嘅cocktail有待改善。價錢係有少少貴,不過星期五晚放縱一下啦~

“Crab & Shrimp” spaghetti:

Crab & Shrimp
Crispy Chipotle Wedges:

Crispy Chipotle Wedges
Plum Mojito:

Plum Mojito
價錢係有少少貴,不過星期五晚放縱一下啦~
2017-01-06
Crab & Shrimp
Crispy Chipotle Wedges
聖誕節期間完全要外出花錢聚會的高峰季,除了花錢外,還要出力儲存了不少脂肪來渡過「暖笠笠」的冬天。聖誕節正日後的那幾天,打工仔的朋友們與學生仔的我們都繼續進入假日mood,keep住約出來聚舊,update一下大家的近況!友人們深知我是個確確實實的「為食鬼」,選餐廳的任務全權放心交給我R&B一直是我"wanna to go" restaurant list中的頭幾名,最想試它大大坨芝士的Truffled Fries 和芝士滿瀉的Carbonara Pie,所以早一日訂好枱。Cheese Night Get Start!!✌🏻️✌🏻Snowboard美國菜出名份量大,Snowboard這個Salad Appetizer的份量更是驚人,有1/4枱長,而且色彩繽紛,新鮮沙津菜上面放滿奪目誘人的多種食材,例如:Salami, 烤南瓜片, 蘋果片, 鮮蝦, 烚蛋, 果仁,層次感十足,豐富多彩!烤南瓜薄身而鮮甜,鮮蝦飽滿彈牙,Salami油脂均勻,特別大讚是四邊有薯仔配精緻三文魚子作點綴,有誠意有心思沙津Dressing有趣的用American Cheese煮溶而成,而且重口味芝士醬配清新醒神沙津,好

Snowboard

沙津Dressing有趣的用American Cheese煮溶而成,而且重口味芝士醬配清新醒神沙津,好少見喔~但出奇地夾!!
Garlicky Truffled Fries
雖然它有mention "Garlicky" 和 "Truffled" 但不用期待有兩者味道出現,因芝士才是重點!

他們的薯條雖然不是我最愛的厚切身,但炸得香脆,薯芯略扎實,配上令我期待以久的厚厚cream cheese sauce,吃得我「心中花兒朵朵開」

最邪惡的是薯條旁還有Parmesan cheese碎,還有兩款sauce選擇(Tomato sauce & Buttermilk ranch),選擇多多,吃多也不會生厭
Garlicky  Truffled  Fries
Crab  &  Shrimp  Pasta
這款Pasta是友人選的,不得不讚賞她真心選得好!

以Crab and Shrimp煮成的意粉汁十分香濃鮮味,我們像吃掉了整隻鮮蟹和一盤大蝦,而且意粉軟硬拿捏精準,配上香草和少許忌廉更為可口滋味!

另外鮮蝦肥美爽口,還吃到少許蟹肉絲,鮮味鮮味
Carbonara Pie
Carbonara Pie是我們今天芝士list中的重頭戲!

幸好今日人多,可以分擔下重重的罪惡感和超濃郁芝士、忌廉、奶油和煙肉的膩滯感(說真的沒有3-4個人真心難以KO光光)

他們用心的是將煮好的Carbonara pasta再焗,營造了表面微脆的口感,內裡濕潤「芝味」。(又沒有想像中這麼膩滯😊)
Carbonara  Pie
Mad Dog
又是重量級!今次是熱狗潛艇

熱狗腸微辣厚實,包面烤得脆身而口感軟綿,但我本人不太喜歡脆卜卜version的硬芝士,有點刮口,不過不失。(建議擠一擠已輕烤好的檸檬,讓微酸與熱狗肉腸之間取得平衡)

但奇怪的是此配菜薯條較鹹,放得太多鹽了....
Mad  Dog
整體質素中上,份量大而令人滿足,特別令我這個芝士控心滿意足!
好想分享給「為食之最」我爹媽,相信他們一定也喜歡的!

題外話:這裡的餐牌沒有任何圖片以作參考,大家都只可以靠看看旁邊的人點了什麼或估估下,可能點餐前要做些功課,準備下看看喜歡那款先😆(吃飯前都要做功課😂😂)
Garlicky  Truffled  Fries
Carbonara  Pie
Mad  Dog
2017-01-08 1404 浏览
星期四晚上約左朋友好聚一聚 大家都鍾意西餐就揀左R&B 去到見到好多人排 好彩朋友book早天book左位7:30! 我地4個人叫左5樣野3杯野飲 每人大概$230 性價比幾高 每碟分量都好夠 開頭怕唔夠 點知每個人都食到好飽 全部都好足料 好濃的cheese 最好就幾個人一齊share 叫左好咁多樣野食都好好味 我地叫個幾樣都係signatures 幾推介大家人少少去 但就唔坐得太耐10:00左右就要埋單! 不過鍾意食creamy野同cheese嘅朋友就要去試下 推介
香草紫菜雞翼
香草紫菜雞翼
Fries
Burger
2016-12-25 1555 浏览
約左兩個巴打食西餐, 叫左個雞翼,carbonara意粉, chips, 同埋tbone which also serve with chips雞翼幾特別,d herbs令佢好香, 加埋lime juice就更 freshtbone叫左rare, 等左好耐, 上到檯仲係rare. 跟餐既chip, salad and macaroni cheeseee friesin conclusion, the food and interior design is pretty good, unfortunately its nt cheap
tbone叫左rare, 等左好耐, 上到檯仲係rare.
tbone
跟餐既chip, salad and macaroni
cheeseee fries
2016-12-16
2016-12-24 1144 浏览
多得準時12點到達的朋友才坐到窗邊的座位自然光下的食物照真的特別美重點是,在陽光照射下,自己也感覺特別的refreshing,好像能夠更加享受美食食物份量偏大份,我們三個人只叫了兩樣食物,但居然還吃剩了一點,這個叫SNOWBOARD的沙律令人很醒神,尤其喜愛薄薄的蘋果片和烤南瓜片,還有超香的SALAMI重點是這個用American cheese 所做的salad dressing,以為會很膩,誰知道跟沙律一起吃真是絕配,完全停不了口(右邊的沙律已經吃掉一半了哈哈)還叫了一個carbonara pie,對於我這個芝士控來說,這一頓完全是無法抵抗,已經跟朋友約好要再來了
  • snowboard
  • carbonara pie
2016-12-22 932 浏览
見到朋友黎呢間食野影d相幾令就想黎試下不過對於學生黎講價錢都略貴⋯星期六下午約二時黎到都唔算好多人仲坐到窗邊位呀yeah!只點左個好似好吸引既Pasta食落都幾好食而且賣相夠哂正^ - ^呢間鋪既餐具都幾令,岩哂想影相既人😂
見到朋友黎呢間食野影d相幾令就想黎試下
不過對於學生黎講價錢都略貴⋯

星期六下午約二時黎到都唔算好多人
仲坐到窗邊位呀yeah!

只點左個好似好吸引既Pasta
食落都幾好食而且賣相夠哂正^ - ^
呢間鋪既餐具都幾令,岩哂想影相既人😂
2016-12-19 1102 浏览
12月又到朋友既生日,大家諗左好耐最後決定吃呢間西式餐廳,環境又靚,生日吃飯聚會都可以Carbonara Pie有好香濃既奶油同芝士,最啱芝士控既人吃,而且焗到外面香脆,令人吃過番尋味cheezy Corn Fries 🍟薯條熱辣辣,又香又脆, 芝士配上酸忌廉加埋蕃茄汁或,吃到停唔到口…Double grilled cheese burger份量切好4份,方便我地分,有好香好脆既薯塊配菜,個漢堡有一大塊脆芝士同2層厚漢堡,漢堡肉汁又多又嫩Mad dog依然幫我地分好4件,配菜有薯條,有脆芝士,菜同辣腸仔…飲品eep sea藍色好靚,不過味道有點怪,飲落有d似藥水味,配一串藍莓…Blueberry ice雜莓冰,另有茶壺自己斟入杯,好玩又好飲,不過有點甜…

Carbonara Pie
cheezy Corn Fries 🍟
Double grilled cheese burger
份量切好4份,方便我地分,
有好香好脆既薯塊配菜,
個漢堡有一大塊脆芝士同2層厚漢堡,
漢堡肉汁又多又嫩
Mad dog
依然幫我地分好4件,
配菜有薯條,有脆芝士,菜同辣腸仔…
飲品:

Deep sea
藍色好靚,不過味道有點怪,
飲落有d似藥水味,配一串藍莓…
Blueberry ice
雜莓冰,另有茶壺自己斟入杯,
好玩又好飲,不過有點甜…
2016-12-06 1421 浏览
今日約左幾個朋友食晚飯,朋友介紹左呢間餐廳黎到先知原來係Applegreen集團既又試下先未齊人。。。我地叫左個薯條食住先薯條好香脆!本身有少少味,再加上芝士醬!呢個蝦沙律都幾特別,除左有沙律菜、蝦,仲有蘋果、火腿、腰果食落好清新佢另外配左個芝士沙律醬,點黎食又幾特別喎!香草雞翼見到佢滿滿的香草,真係好滿足呀!最欣賞係佢係單骨雞翼,食落好方便!卡邦尼意粉呢個意粉我地就覺得太漏啦!雖然我個人好喜歡食芝士,但都有點招架不住食左一小碟已經食唔落啦!漢堡好大份,中間個漢堡扒都煮得剛剛好充滿肉汁另外最欣賞佢有部份飲品可以無限refill坐成晚傾偈啱晒!
今日約左幾個朋友食晚飯,朋友介紹左呢間餐廳
黎到先知原來係Applegreen集團既
又試下先

未齊人。。。我地叫左個薯條食住先

薯條好香脆!本身有少少味,再加上芝士醬!
呢個蝦沙律都幾特別,除左有沙律菜、蝦,仲有蘋果、火腿、腰果

食落好清新
佢另外配左個芝士沙律醬,點黎食又幾特別喎!
香草雞翼
見到佢滿滿的香草,真係好滿足呀!
最欣賞係佢係單骨雞翼,食落好方便!
卡邦尼意粉
食左一小碟已經食唔落啦!
漢堡好大份,中間個漢堡扒都煮得剛剛好
充滿肉汁
另外最欣賞佢有部份飲品可以無限refill
坐成晚傾偈啱晒!
2016-11-22
2016-12-04 1134 浏览
之前同朋友係佐敦食野時聽佢講過呢間R&B夜晚幾抵食,所以就約左個成年無見既姐妹係呢度聚餐啦呢間餐廳最特別係地理位置,雖然寫住尖沙咀,但其實係佐敦出先岩,雖然係樓上鋪,但如坐窗邊望出街外會令人感到餐廳的寧靜與街外的繁囂形成一個有趣既對比見食評好多人點左個頗有特色既carbonara pie,我地當然都跟風試下啦,其實係將卡邦呢意粉放係一個煎pan上面,由於焗過所以面個層會硬少少,撈完之後其實好creamy,味道唔錯但建議同朋友share較好否則自己一個食晒會太漏另外我就點左漢堡,侍應唔怕麻煩幫我地分開4份值得一讚,漢堡味道一流,另外薯角亦不俗另外同朋友各自點左一杯Margarita 同irish coffee,兩杯野都幾好飲,而且唔太貴,值得一試

• Carbonara Pie
2016-12-03 1092 浏览
完成了幾日嘅工作,休息日當然要同朋友食返餐好嘅。結果去了一間喜歡但又少去的餐廳。Menu 已經與之前唔同。但又多了一番驚喜。先嚟一個沙律。淨係賣相已經係一個驚喜。好靚,顏色豐富,這個沙律嘅材料很多,所以口感係唔錯。而我喜歡佢嘅醬,當把菜加上醬M蘋果然後一啖咁食,原來出奇的好味。這個沙律的蘋果真係好有發揮。下次我都會再食。之後嚟咗一個意粉,相對之下,呢個係清咗少少。再嚟就係burger, 飽都幾香,個芝士有點特別。 肉塊略嫌有點dry, 但加咗個菠蘿,又juicy 返。薯塊好味。呢餐要選我最喜歡的,應該就係個沙律。兩個女仔,我不得不說我地係叫得豐富咗,但食完,又有一種滿足感。OO
完成了幾日嘅工作,休息日當然要同朋友食返餐好嘅。
結果去了一間喜歡但又少去的餐廳。
Menu 已經與之前唔同。但又多了一番驚喜。
先嚟一個沙律。

之後嚟咗一個意粉,相對之下,呢個係清咗少少。

呢餐要選我最喜歡的,應該就係個沙律。

OO
Clam Pasta
Double-grilled cheese burger w/ Pineapple
2016-12-02
Snowboard
係IG見到朋友po呢間R&B,睇佢啲野食野飲賣相又精緻咁,又窗又陽光又五顏六色既野飲咁,我呢啲偽文青代表點能夠唔去朝聖?(ps: 日抖去可能有feel d) 終於約到幾個朋友陪我食,因為夜晚食既關係,乜野文青感覺都冇,唯有下次約食lunch啦😑建議4個去會食既種類多啲,因為實在太大份,2個人好難嗌野食你懂的;再黎就係無圖既menu,我落單既時候係直接指openrice d圖比佢睇,我好乖咁做晒research先黎,輕鬆落單無難度😂野食方面呢個沙律盤我地一致想encore(但太飽放棄左)有驚喜,重點應該係個另上既醬到,唔識用文字表達,個醬應該用芝士煮過👍🏻完😂野飲都係玩味重,比你自己加落杯,不過佢太阻碇,秒速叫人收走個水煲,自己唔太好甜不過設計是加分的💯呢個好似Pizza既卡幫尼意粉,重口味首選,建議有心理準備要控制好自己聲浪,我地4個不停話好食好食好食,隔離枱分分鐘以為我地係請返黎🙈看圖識字跟人嗌就無死,重口系列2-芝士薯條,有2種醬跟埋,個人黎講,薯條加上面啲芝士醬同碎已經夠好食,如果怕熱氣既話先點埋個醬會feel good好多既😂成支都係綠色既雞翼,好難形容比大家聽,味道唔濃,食落

野食方面

成支都係綠色既雞翼,好難形容比大家聽,味道唔濃,食落有啲香草同青檸既味道,成餐我覺得最清新就係佢😛
追加脆脆芝士片漢堡包?個包應該用左幾隻芝士,不得之了,對於我呢啲重口友黎講,不得不讚嘆中間塊肉同塊煎脆左既黃色物體,我覺得似芝士黎既,好似靈魂一樣存在,薯塊脆到好似食卡樂c薯片咁,飯腳們不停影相,大家一致認同呢個有驚喜💯100分👍🏻建議唔駛特別加餡料,我地加左煙肉同蘑菇,未加入個包已經比我地當小食秒掃左😂
成餐都無乜點等過,上餐快,坐位唔會太迫樓底夠高,地方乾淨整體黎講有「5⭐️」🎉🎉第一次想打食評,既然打,緊係打得details d啦!不過無食家既專業評論,純粹分享👍🏻
2016-11-29
  • Double Cheeseburger
2016-11-26 748 浏览
原以為係比較硬身批狀嘅carbonara, 但其實係以pan上,放得較flat所以叫pie.個汁杰身好重芝士味,微微咸香。食落唔係好重忌廉唔會好漏好濟,份量夠二人食。意粒唔會太淋或太硬,有咬口。
Carbonara   pie
意粒唔會太淋或太硬,有咬口。
2016-11-26
Carbonara   pie