2024-10-09 62 浏览
經過見到呢間銅鑼灣新開poke 夏威夷蓋飯就忍唔住試下!估唔到仲有protein shake 飲😂下次有機會試下~絕對係健身一族减脂必選牛油果軟豆腐 $38牛油果同軟豆腐都好足料我同男朋友就揀咗自選夏威夷蓋飯~食材選擇多元化,好多選擇~沙律菜都幾新鮮,三文魚份量都唔少,男朋友另外加多份三文魚,但感覺份量分別不不🤣配料我揀咗西蘭花,枝豆,豆腐,男朋友就揀咗西蘭花,車厘茄,蟹柳沙律~西蘭花唔會煮得太生太難咬,有小小調味~自製醬油味道偏淡,不過都ok ge~配菜就緊係揀脆炸蒜粒,紫菜絲!最惹味!Poking(銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道125號地舖

牛油果軟豆腐 $38
牛油果同軟豆腐都好足料

我同男朋友就揀咗自選夏威夷蓋飯~食材選擇多元化,好多選擇~
配菜就緊係揀脆炸蒜粒,紫菜絲!最惹味!
Poking(銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道125號地舖
健身減脂嘅時候出街食飯都要諗過度過🥹 今次發掘到呢間餐廳主打Poke Bowl🏝️用了營養夠豐富而且最緊要味道都好好❤️ 食材選擇有好多元化 🌍每一道Poke都寫左卡路里💪🏻啱晒健身嘅朋友呀🤪⭐️ Salmon the Classic 🍣呢款用咗三文魚牛油果同埋青瓜嘅配搭🥒整體感覺好清新而且牛油果係健康嘅脂肪來源💚 調味加上檸檬芝麻同埋醬油開胃又有層次🍋⭐️ Thai Good Day 🇹🇭雞扒加上鮮蝦蛋白質份量滿滿🦐 最特別加上菠蘿花生碎同埋泰式沙律醬🍍好有熱帶口味又帶點辣🌶️啱晒又想減脂又唔想食太Dry既朋友🤣⭐️ Avocado and Soft Tofu 🥑簡單用木魚碎同埋胡麻醬調味😛食得出豆腐嘅原味充滿營養😚⭐️ Red Dragonfruit Greek Yogurt Drink 🇬🇷 希臘乳酪係好好嘅蛋白質來源🍼配上紅火龍果汁入口清甜🐲充滿抗氧化嘅效果
Salmon the Classic

⭐️ Salmon the Classic 🍣

⭐️ Thai Good Day 🇹🇭
Avocado and Soft Tofu

⭐️ Avocado and Soft Tofu 🥑
簡單用木魚碎同埋胡麻醬調味😛食得出豆腐嘅原味充滿營養😚

Salmon the Classic
Avocado and Soft Tofu
另一色彩繽紛的選擇🤤poke bowl fans assemble🙋 這次來到超多選擇的poke bowl餐廳!!! 單是蛋白質,就有三文魚、八爪魚、吞拿魚、牛腱、雞胸、雞扒、鮮蝦、帶子、豆腐可選(*_*)對選擇困難症的人來說,又悲又喜😂😂 選了一個Spicy Ahi Tuna 和自選bowl,配料完全沒有重複😂略略點評一下各項配料~ • Base: 壽司飯/糙米飯/沙律菜 (可混合)沙律菜爽甜新鮮;糙米比壽司有咬口,都有預先調味👍食量小的建議選擇少飯,預設分量挺多 • Protein: 牛腱肉>八爪魚>吞拿魚牛腱好驚喜! 推薦😍 軟嫰肉味濃八爪魚也鮮甜;吞拿魚就還好🤣 • 配料: 枝豆、西蘭花、車厘茄、青瓜、洋蔥、菠蘿、芒果特別喜歡水果,又甜又多汁! • 醬汁: 原辣醬油/胡麻醬連醬汁也有多達12款選擇😳一定有你喜歡的 • 脆脆: 紫菜、木魚絲、芝麻、指天椒碎指天椒碎真的有在辣😂 • 飲品: 百香果蜂蜜紅茶 +$38真材實料很多百香果籽,酸酸的很好喝,甜度低 環境類似cafe,挺舒服🍴加一服務費:✖️ (醫護人員同學生有另外九折優惠!)
另一色彩繽紛的選擇🤤
poke bowl fans assemble🙋

對選擇困難症的人來說,又悲又喜😂😂

略略點評一下各項配料~

• Base: 壽司飯/糙米飯/沙律菜 (可混合)

沙律菜爽甜新鮮;糙米比壽司有咬口,都有預先調味👍
食量小的建議選擇少飯,預設分量挺多

• Protein: 牛腱肉>八爪魚>吞拿魚
牛腱好驚喜! 推薦😍 軟嫰肉味濃

八爪魚也鮮甜;吞拿魚就還好🤣

• 配料: 枝豆、西蘭花、車厘茄、青瓜、洋蔥、菠蘿、芒果
特別喜歡水果,又甜又多汁!

• 醬汁: 原辣醬油/胡麻醬
連醬汁也有多達12款選擇😳一定有你喜歡的

• 脆脆: 紫菜、木魚絲、芝麻、指天椒碎
指天椒碎真的有在辣😂

• 飲品: 百香果蜂蜜紅茶 +$38

真材實料很多百香果籽,酸酸的很好喝,甜度低

環境類似cafe,挺舒服

🍴加一服務費:✖️ (醫護人員同學生有另外九折優惠!)
3K
2024-10-03 143 浏览
近排食得肉類太多,係時候清清腸胃,今日中午揀選了沙律輕食作為午餐。去了禮頓道附近一間沙律專門店,主打高蛋白,高營養,係健身一族減脂好選擇。Creamy Baby三文魚,牛油果,雞蛋絲,豆腐,青瓜,蟹籽,木魚絲,脆炸蒜粒,配芥末乳酪沙律醬低層是藜麥粟米沙律色彩美艷,高蛋白,高營養,材料新鮮,健康之選。紅火龍果希臘乳酪特飲紅火龍果含有豐富的水溶性膳食纖維,乳酪亦含有益生菌等,兩者有助腸胃健康,最佳拍檔。

Creamy Baby
配芥末乳酪沙律醬
低層是藜麥粟米沙律
色彩美艷,高蛋白,高營養,材料新鮮,健康之選。
Creamy  Baby

紅火龍果希臘乳酪特飲
紅火龍果希臘乳酪特飲

2024-10-03
頹完幾日😂😂今日中秋一於要食返餐好既😂🤡去左銅鑼灣依間新開既poking 開餐🤭選擇困難又黎🙈食材好多元化,可以自選..但唔想諗😂我同朋友都係揀返signature bowl~我揀左I am Greedy $158勁大份🥹好多料同埋都好新鮮😋三文魚,吞拿魚,鮮蝦,蟹柳沙律,蟹籽,雞蛋絲,青瓜,枝豆,芝麻配自製醬油我叫左壽司飯配沙律菜(少飯)都食唔哂🙈朋友揀左Cream baby $128三文魚,牛油果,雞蛋絲,豆腐,青瓜,蟹籽,木魚絲,脆炸蒜粒 配芥末乳酪沙律醬另外配左牛油果希臘乳酪特飲$58,紅火龍果希臘乳酪特飲 $48主要係乳酪做個base再加生果落去,唔會好甜😋但又飲到淡淡既牛油果味同紅火龍果味~btw依杯特飲都幾飽肚😂如果想飽肚得黎又健康,依間都幾唔錯之選👍🏻
頹完幾日😂😂今日中秋一於要食返餐好既😂🤡
去左銅鑼灣依間新開既poking 開餐🤭
我揀左I am Greedy $158
勁大份🥹好多料同埋都好新鮮😋
我叫左壽司飯配沙律菜(少飯)都食唔哂🙈
I  am  greedy

朋友揀左Cream baby $128

如果想飽肚得黎又健康,依間都幾唔錯之選👍🏻
I  am  greedy
2024-09-22 151 浏览
第一次嘗試 Poke Bowl,我不太確定該選什麼。我告訴工作人員我想要更多的碳水化合物和蛋白質。他們推薦了一碗包含雞胸肉、蝦和鮭魚的組合。碳水化合物方面,我選擇了壽司飯。當菜上桌時,份量比我預期的要大。這種組合讓我感覺就像在吃生魚片飯。他們還加入了芒果,增添了一種清新可口的風味。在炎熱的夏天,有時我食慾不振,我的健身教練建議我多吃一些完整的天然原形食物,既有蛋白質又有碳水化合物。這碗 Poke Bowl 正好達到了平衡。用餐時,我無意中聽到工作人員與另一位顧客交談,得知還有辣醬的選擇。下次我一定想試試。以上為自費真實食評

以上為自費真實食評
2024-08-13
2024-09-21 161 浏览
銅鑼灣新開poke夏威夷蓋飯沙律專門店👏🏻健身一族減脂必選的有營健康沙律,高蛋白質的食材,健康又有營養,最適合做完運動過來吃!這間餐廳居然有蛋白飲!!!好驚喜!做gym人士最愛!😍😍😍😍有兩種口味!😌😌《Thai Good Day》泰式風味的沙律,配有雞胸,有蝦,高蛋白質,而且份量又夠大份,又有菠蘿,真是非常健康的沙律,另外加了藜麥,健康再提升!《Salmon The Classic》以三文魚為主題的沙律,三文魚的份量非常多,牛油果是完整的半個,非常足料!另外加配料蕎麥麵,非常健康又有營養,蛋白質非常豐富! 做完運動去食,簡直完美!
銅鑼灣新開poke夏威夷蓋飯沙律專門店👏🏻

《Thai Good Day》

《Salmon The Classic》

做完運動去食,簡直完美!

2024-09-19 143 浏览
依幾年流行健康 人人都做gym🏋🏻‍♀️其實仲應該要改變埋飲食習慣😌主打健康碗既餐廳愈開愈多我自己就幾中意依間Poking❗️選擇多花款 份量足 零負擔最緊要唔洗計住計住卡路里 高蛋白高營養係一眾gym友減脂飯堂⭕️ Salmon The Classic $118最classic既健康碗有齊我既最愛🫶🏻三文魚🍣新鮮 牛油果🥑勁靚份量足💪🏻 base揀左糙米飯配沙律菜食哂成碗夠飽肚 而且一啲罪惡感都冇🤭奉行健康原則 醬汁唔會太多但又足夠吊一吊味 唔洗乾爭爭跟餐加配牛油果希臘乳酪特飲 +$48好順滑 用原個avocado打成smoothie 加埋半杯yogurt👍🏻真材實料 ⭕️ Thai Good Day $98依款泰式風情較為開胃🤤除左主食雞扒 蝦仁🍤 旁邊既菠蘿🍍中華沙律好夾好提鮮+$3轉左蕎麥麵 同樣健康輕盈是日餐湯 +$15😍😍係椰子🥥蜆湯好清甜 好好味仲有好多蜆肉添依款餐湯好有誠意👍🏻加配菠蘿紅茶 +$10
依幾年流行健康 人人都做gym🏋🏻‍♀️

仲有好多蜆肉添
依款餐湯好有誠意👍🏻
加配菠蘿紅茶 +$10
2024-09-18 125 浏览
《Poking》Poking於銅鑼灣新開了分店有別於上環分店,環境大少少,而且仲有打卡位🐟🫛🦐🥑🥬。I am Greedy ($158) 。Creamy Baby ($128) 。Passion Fruit & Pineapple Soda ($45) 。Avocado Greek Yogurt Drink ($58) ↪️全新推出的 Poke Bowl “I am Greedy”,非常推薦咩都想試嘅朋友,因為個poke bowl入面咩野都有,有三文魚、吞拿魚、鮮蝦、蟹柳沙律及蟹籽等主食,食材非常豐富及新鮮,而且份量超級多。個base亦可以揀壽司米、藜麥糙米、沙律菜或粟米沙律,非常岩想食健康啲或戒carb的朋友仔,健康得來又高蛋白高營養。另外Creamy Baby以三文魚為主食,配有牛油果及豆腐,加上脆炸蒜粒及芥末乳酪沙律醬,惹味得來又不會膩。飲品方面點了Avocado Greek Yogurt Drink,creamy的牛油果加了希臘乳酪打成Smoothie,非常清爽,中間慘透出點點甜味是來自蜜糖。Passion Fruit & Pineapple Soda甜味主要來自生果,整體是健康
《Poking》
Poking於銅鑼灣新開了分店
有別於上環分店,環境大少少,而且仲有打卡位
🐟🫛🦐🥑🥬

。I am Greedy ($158)
。Creamy Baby ($128)
↪️

飲品方面點了Avocado Greek Yogurt Drink,creamy的牛油果加了希臘乳酪打成Smoothie,非常清爽,中間慘透出點點甜味是來自蜜糖。Passion Fruit & Pineapple Soda甜味主要來自生果,整體是健康的味道。

2024-09-17 117 浏览
最近開始減肥計劃,出街食飯都係要搵一啲減脂餐,最近發現銅鑼灣新開左呢間健康餐廳,主推高蛋白高營養餐,食物選擇多元化,真係心大心細。Spicy Ahi Tuna材料有吞拿魚,紫洋蔥,枝豆,新鮮芒果,份量大,我就揀左壽司飯,吞拿魚魚味濃郁,口感細緻,指天椒碎味道辣辣地,好惹味,加上芒果香甜令到味道好夾。The Oceanic Vibe材料有鮮蝦,八爪魚,牛油果,藜麥車厘茄,沙律,鮮蝦爽口彈牙,八爪魚口感煙韌,牛油果質地creamy,車厘茄香甜多汁,沙律新鮮爽脆配上和風沙律汁幾開胃。熱情果菠蘿梳打味道酸酸甜甜,成份天然,有果肉,飲落好有氣。蜜糖希臘乳酪好健康嘅甜品,乳酪酸甜開胃,加埋香甜蜜糖so yummy

Spicy Ahi Tuna

The Oceanic Vibe

熱情果菠蘿梳打
味道酸酸甜甜,成份天然,有果肉,飲落好有氣。

蜜糖希臘乳酪
好健康嘅甜品,乳酪酸甜開胃,加埋香甜蜜糖so yummy
最近出完銅鑼灣做gym, 順便想搵下附近有冇咩健康食物,比我發現到喺最近好hit既Poke飯一於決定去試下~銅鑼灣新店地方大少少,有打卡位Poking既選料好健康,以高蛋白高營養的食材為主。今次我同朋友兩個飯,餐牌寫哂材料同卡路里,勁岩我呢啲Keep fit 人士~我揀左Creamy Baby, 材料有三文魚,牛油果,鷄蛋絲,豆腐,青瓜,蟹籽,木魚絲,脆炸蒜粒,配芥末乳酪沙律醬,份量超大!口感好豐富清爽。我做完運動食就岩哂~朋友叫左新推出既 I am Greedy,材料有三文魚,吞拿魚,鲜蝦,蟹柳沙律,蟹籽,雞蛋絲,青瓜,枝豆,芝麻,三文魚同鮮蝦好新鮮,雞蛋粉配埋壽司飯勁入味,成碗清哂!另外仲叫左一杯火龍果希臘乳酪特飲同冷泡菠蘿紅茶,火龍果希臘乳酪特飲好有驚喜!火龍果同yogurt mixh得好好,入口好有質感~值得一讚店員十分有禮貌,feel到十分用心經營~如果去開銅鑼灣又搵緊健康食物,可以一試Poking~ 食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍽️ 餐廳名稱:Poking📍 地點:銅鑼灣禮頓道125號地舖

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍽️ 餐廳名稱:Poking
📍 地點:銅鑼灣禮頓道125號地舖

2024-09-17 72 浏览
近年流行食得健康😎,今日係銅鑼灣附近做完GYM💪,朋友介紹左間食得輕盈無負擔既餐廳,一於就去試下。我叫左個三文魚魚生飯🍣,我朋友叫左八爪魚🦑佢地既飯全部都好大份(可以選擇少飯),但係相對黎講,佢地既素菜都好多🤩,而且有好多選擇,佢餐牌有SET好既,但係亦可以自由配搭。不過我地懶😝,都係叫返佢SET好既。我既三文魚魚生好有咬口,唔係霉哂,魚生飯食材好就已經合格👍。而我朋友既八爪魚好Q彈,亦都好Juicy😍,唔係煮到擦子膠咁,真係幾唔錯。佢地既素菜有加日式醬汁,連埋飯一齊食,成件事就好Fresh🫑,呢D天氣食就岩哂。我地叫左兩杯飲品🍹,特別想讚下佢地既牛油果乳酪,乳酸味好出,又Creamy,夠酸唔甜,真正零負擔,岩哂運動完飲。呢間餐廳舖頭細細,如果人多既話座位會有少少迫。但係食材黎講係少見既款式🥳,夠健康份量足、食材好,推介畀大家注重健康飲食既大家。地址:銅鑼灣禮頓道125號地舖@poking(CWB)

我叫左個三文魚魚生飯🍣,我朋友叫左八爪魚🦑

地址:銅鑼灣禮頓道125號地舖

@poking(CWB)
2024-09-16 60 浏览
“自選夏威夷蓋飯”($111)“Creamy Baby”($128)“牛油果希臘乳酪特飲”(+$48)“熱情果菠蘿梳打”(+$35)Poking喺銅鑼灣開咗新分店新店除咗大啲之外,仲有啲打卡位☺️其實間唔中都會想食吓poke bowl因為食材選擇真係夠哂豐富Poking除咗好幾款signature bowl當然都可以自選食材揀咗吞拿魚,青瓜,西蘭花,枝豆,蕎麥麵再配上辣醬油,指天椒碎🌶另一碗就點咗Creamy Baby有三文魚,牛油果,雞蛋絲,豆腐,青瓜,蟹籽,木魚絲,炸蒜粒,芥末乳酪沙律醬見到啲poke bowl咁色彩繽紛好有食慾😝而且份量夠哂多,用料又新鮮😋啲料多到食到最後一啖都仲有😙加點飲品都有優惠價點咗牛油果希臘乳酪特飲🥑飲落十分順喉,牛油果味清香更有滋潤肌膚,抗氧化,降膽固醇嘅功效熱情果菠蘿梳打就夠哂fresh🍍呢杯有抗氧化,仲可以抗炎症,促進消化食完呢餐飯覺得成個人健康哂😆
“自選夏威夷蓋飯”($111)
“Creamy Baby”($128)
“牛油果希臘乳酪特飲”(+$48)
“熱情果菠蘿梳打”(+$35)

Poking喺銅鑼灣開咗新分店
新店除咗大啲之外,仲有啲打卡位☺️
其實間唔中都會想食吓poke bowl
因為食材選擇真係夠哂豐富
Poking除咗好幾款signature bowl
當然都可以自選食材
揀咗吞拿魚,青瓜,西蘭花,枝豆,蕎麥麵
再配上辣醬油,指天椒碎🌶
另一碗就點咗Creamy Baby
有三文魚,牛油果,雞蛋絲,豆腐,青瓜,
蟹籽,木魚絲,炸蒜粒,芥末乳酪沙律醬
見到啲poke bowl咁色彩繽紛好有食慾😝
而且份量夠哂多,用料又新鮮😋
啲料多到食到最後一啖都仲有😙
加點飲品都有優惠價
點咗牛油果希臘乳酪特飲🥑
飲落十分順喉,牛油果味清香
更有滋潤肌膚,抗氧化,降膽固醇嘅功效
熱情果菠蘿梳打就夠哂fresh🍍
呢杯有抗氧化,仲可以抗炎症,促進消化
食完呢餐飯覺得成個人健康哂😆
2024-09-16 71 浏览
最近都開始想keep fit,雖然知道做運動最緊要,但同時都想係食物方面配合下,所以我有一個朋友就推薦左銅鑼灣呢間poke 點比我,話佢好多健身嘅朋友都係係呢間食,尤其鍾意呢到嘅健康餐廳,因為有高蛋白高營養,對想减脂一族好吸引。結果真係嚇我一跳,呢到選擇超多元化,而且d份量好大!另外其實我對環境都好滿意,呢到超多打卡位,難怪朋友推薦我來銅鑼灣新分店,坐得好舒服我要左the oceanic vibe,裡面有蝦,八爪魚,牛油果,檸檬同quinoa再加cherry tomatoes,個和風dressing都好配。呢到嘅牛油果超creamy,好出色,poke都好新鮮。飲品我就要左個紅火龍果greek yoghurt drink,感覺真係超健康,更加可以抗氧化同補充鐵質,啱晒我!

2024-09-16 54 浏览
如果你健身開又或者追求健康飲食嘅話就一定要試吓呢間poking因為佢嘅夏威夷波奇飯/夏威夷蓋飯都好高蛋白同營養,係減脂健身嘅好選擇。我就叫左Creamy Baby,有三文魚,配搭牛油果、雞蛋絲、豆腐、青瓜等配料,再撒上然籽,木魚絲,脆炸蒜粒,搭配芥末乳酪沙律醬。食落好香,食材好新鮮,再加上淡淡芥末味,好似食緊刺身。買Salmon The Classic,呢款菜式有三文魚、牛油果、青瓜、蔥花、檸檬同芝麻,配上自製醬油,搭配蕎麥麵。三文魚新鮮多汁,配料清爽,醬汁鮮美,搭配蕎麥麵更加營養美味。