2018-09-10
已經甚少寫食評嘅我,一係寫最差一係寫最好,今日就係遇到後者👍🏻Playt呢個brunch真係豐富到不得了😋😋😋我哋12點去到,訂位時候預先要求窗口位置,周末早午餐時段2:30 足夠時間慢慢食!(11點半就開始)一向嘴刁嘅爸爸,就連佢唔鍾意食嘅甜品都要試一片🤭🤭🤭呢個自助餐款式超多,最大賣點係佢用心製作,食材新鮮而且豐富👍🏻👍🏻👍🏻 從吃貨角度出發,個人認為比起兩間The Verandah同山光道馬會自助餐更出色🙊(只比較食物,不論環境)由五款Amuse Bouche, 到冷盤龍蝦蟹腳沙律cold cuts,中式點心,即煎牛扒羊架, 中式西式日式印度兒童區,選擇多到不得了,人手充足,取餐區位置安排到位,所有野都唔使排隊唔使迫,不斷refill, 食物質素可以用喜出望外形容! 飲品中包括疑似鮮榨橙汁西柚汁,仲有味道不錯嘅bubble wine, 呢三款都係任飲,另加餐飲我哋已經飲唔到🤭我通常一開始會食甜品先,費事食完人多或者有啲款會冇咗,呢度完全唔需要用上呢個策略,因為就算食到尾一啲都唔迫人🤗有軟雪糕/yogurt , 多款甜品糖果tarts blar blar blar , 即製cre
一向嘴刁嘅爸爸,就連佢唔鍾意食嘅甜品都要試一片🤭🤭🤭
我通常一開始會食甜品先,費事食完人多或者有啲款會冇咗,呢度完全唔需要用上呢個策略,因為就算食到尾一啲都唔迫人🤗有軟雪糕/yogurt , 多款甜品糖果tarts blar blar blar , 即製crepe,六種口味自家製gelato (包括茅台味/楊枝甘露/海鹽焦糖 etc)
水果有紅肉火龍果,蜜瓜哈密瓜西瓜
仲有kids corner,總之食物選擇多到不能盡錄。
而且廚師都係比較專業,而且一絲不苟,我去攞魚生嘅時候,揀咗款式之後發現可以選擇食手卷,我就問佢三文魚可否轉手卷,佢會覆我做法不同(其實就係切嘅形狀手法唔同)非常之欣賞呢種堅持👍🏻
喺呢度食自助餐,唔需要迫自己以量「返本」,因為所有野都做到質素唔需要食「量」,一向都唔鍾意食自助餐就係唔想作賤自己😏
另外值得一題係refill速度極快, 服務非常到位, 整體來講係很好的體驗!
食完今次之後肯定有下次了。