2020-01-22
喺香港碟頭飯就食得多,但係長期落去會營養唔均勻因為多肉少菜 。因此今次就特登搵咗呢間標榜健康飲食嘅餐廳一試,估唔到外賣仲有紙袋咁靚,好high class嘅感覺🥰佢嘅模式係先揀醬汁包括和風、泡菜、蛋黃醬等等,然後揀主食包括海苔飯、半糙米飯、沙津或沾烏冬,當中每一款都會有唔同嘅配搭。香草蜜糖芥茉大蝦($82)蝦肉新鮮,配上青瓜和菠蘿等,食落去第一下嘅感覺係好fresh。經典和風三文魚 ($76) 配菜有南瓜、玉子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆、洋蔥同秋葵同自家製醬油。三文魚新鮮,估唔到仲係三文魚腩,無根而且切得大小適中與配菜拌在一起吃非常合襯開胃。慢煮天多利雞($70)係蛋黃醬配菠蘿、牛油果、青瓜、蟹子。慢煮天多雞有一點點辣,吃上去很軟和肉汁頗多,再配上蛋黃醬和菠蘿一辣一酸,非常惹味。如果比較大食可以追加溫泉蛋($7)同埋堅魚昆布湯($7)。溫泉蛋煮到半熟加入飯中可令到飯更加之濕潤和有口感;而湯嘅咸度就適中,味道都可以。蘋果菠蘿石榴羽衣甘藍汁($22)&蘋果紅菜頭檸檬西柚汁($22)兩者都係鮮榨果汁,飲落去非常重石榴味和紅菜頭味味道天然值得一試。總結係呢間店嘅概念好值得欣賞,味道質素亦不俗,值
香草蜜糖芥茉大蝦($82)
經典和風三文魚 ($76)
慢煮天多利雞($70)
總結係呢間店嘅概念好值得欣賞,味道質素亦不俗,值得再嚟。