2021-03-24 13157 浏览
朋友生日,lunch決定吃好點,之前聽說這間餐廳手工意粉很出名,就算要排隊都要去試~午餐都有很多選擇,還可以根據需要加甜品,每個餐還有餐包,不夠還可以問店員再拿,包控表示太恩賜了!Beef Ragu Pappardelle寬條麵的口感絕對是超出你想像,寬之餘還有一定的厚度,讓你咀嚼的時候有強烈的口感,和牛牛肉碎配上濃郁的芝士再灑上大量芝士粉,令菜式不斷散發濃濃的鹹香味,第一次來不想吃雲吞的話一定要選擇它。Gnocchetti本來想吃貓耳朵,但午餐配搭沒有這個選擇,店員很貼心表示這款也差不多,個人覺得口感還是貓耳朵比較好,這款意粉捲在一齊的時候太厚了,但它鎖住了醬汁這一點我倒是很欣賞的,相比前者,這款的芝士味更濃郁,中間散發一些微辣去中和芝士的油膩感,裡面還有很多肉汁豐富的肉腸增加風味,喜歡芝士的話是很不錯的組合。Meatballs聽說這個小食很出名,向來覺得肉丸沒什麼特別的我真正感受到高質肉丸是什麼回事:一咬牛肉在口中慢慢散開,濃郁的牛肉汁中有半溶狀態的芝士,伴著甜甜微酸的番茄醬,一口肉丸有多重味道,不錯不錯!Cappucino 我對這裡高度讚揚的另一個原因就是這杯cappuccino

Meatballs
meatballs

meatballs

Cappucino
cappucino

我對這裡高度讚揚的另一個原因就是這杯cappuccino!奶泡之厚是可以撐到最後一口咖啡依然有奶泡包圍❤️ 加上上面有香濃的可可粉,每口隱約有可可粉的甜味又不會太過份~~

甜品方面大家可以選擇tiramisu或panna cotta,兩款都非常出色,前者中間有甜甜的custard、後者則有清新酸爽的莓,最好就是個點一杯開心share!

tiramisu
cappucino
tiramisu
2021-03-17 260 浏览
相信pici都唔陌生,最喜歡吃Pici的貓耳朵😀🐱沙田店原來好鬼大,晚市堂食一開返就去食了,手工意粉還是一如既往的好食,不過set menu好似不是特別抵食😂 叫返A la carte都okok的
相信pici都唔陌生,最喜歡吃Pici的貓耳朵😀🐱

2021-03-11 5968 浏览
-{高質手工意粉pici🍝}其實上年九月之前已經食過一次但嗰陣時太懶冇打post 今次又係嚟慶祝生日又嚟咗pici食意粉!😍🤩今日係朋友正日 生日快樂🥰🥳而我地當日就嗌左個二人套餐💁‍♀️($438)🤤Truffle Smoked Provolone🤤首先係有前菜芝士配黑松露點麵包超好食嗰啲芝士少少溶配黑松露好濃味!如果鍾意芝一定要要嗌依個😍👖褲評: 9/10🤤Truffle Tagliolini🤤 (+$15)個signature松露意粉超香濃松露味你係會食到醬同埋新鮮黑松露嘅分別 另外手工意粉好彈而且有咬口 友人話食倒小小蛋味添!加埋少少芝士同洋蔥簡單嘅點綴已經好出色🥰👖褲評: 9.2/10🤤King Prawn Tagliolini🤤大蝦意粉除咗兩隻大蝦之外中間仲有少少蝦肉🤩個汁酸酸地蕃茄係好新鮮嘅大蝦煎出嚟好香 最重要佢啲蝦膏仲喺度仲要好多😍友人最鐘意食依個😚👖褲評: 8.8/10🤤Pappardelle Beef Cheek🤤牛頰肉超林另外呢個係闊條麵嘅質感 但對下就會有比較 本身我好鍾意牛肉😂不過會鐘意前兩款意粉多啲💁‍♀️👖褲評: 8.6/10🤤Tiram
{高質手工意粉pici🍝}

🤤Truffle Smoked Provolone🤤

👖褲評: 9/10

🤤Truffle Tagliolini🤤 (+$15)

👖褲評: 9.2/10

🤤King Prawn Tagliolini🤤

👖褲評: 8.8/10

🤤Pappardelle Beef Cheek🤤

👖褲評: 8.6/10

🤤Tiramisu🤤 (+15)
去到甜品環節啦個Tiramisu真係冇得頂 pirata集團嘅tiramisu係永遠都咁好食☺️嗰種creamy嘅質感再加少少咖啡同酒嘅香味 好 好 食😍

👖褲評: 9/10

🤤Panna Cotta🤤
最後呢個意識奶凍相對來講我第一次食個奶凍係好滑😛就咁食個莓醬都好fresh但係好似配落個莓醬就唔太啱自己口味咁🤓

👖褲評: 7.8/10

食意粉來講真係唔知有咩可以挑剔 服務仲要勁好尤其是慶生嗰陣會唱歌又有即影即有🥺最後多謝 @justin 嘅款待😋😎一定會再encore架🥳另外中環同灣仔嘅分店環境會比較好嘅💁‍♀️

性價比: 8.8/10

Truffle Tagliolini
  • Pappardelle
  • Panna Cotta
2021-03-05 345 浏览
收工去咗沙田新城市廣場,諗住食餐好飯,慶祝開心星期五☺️之前聽朋友介紹過呢一間餐廳,話佢啲手工鮮製意粉好出色,今次難得早嚟到,竟然唔使等位就可以直入,即管試一試佢啦🤓我哋嗌左一個二人套餐👩‍❤️‍👨$438 ,包括一個小食,兩款意粉,兩杯飲品。1️⃣餐前麵包配橄欖油黑醋🥖2️⃣黑松露焗芝士配麵包超級好食☺️☺️☺️3️⃣鮮刨黑松露細扁面4️⃣茄汁鮮蝦細扁面🍤🍝5️⃣凍生啤及香草熱飲食後分享:1️⃣佢啲新鮮意粉真係冇得頂!入到餐廳本身已經聞到好香嘅先意粉味道,餐廳氣氛亦都好好,好多外國人喺入邊食嘢☺️2️⃣另一個驚喜位就係焗芝士配麵包☺️上菜嘅時候係新鮮焗起,配麵包食真係一流!3️⃣唯一美中不足嘅係熱香草熱飲,非常之甜,基最終係飲唔晒。套餐本來可以加錢嗌甜品,但係望到佢個賣相唔太吸引,所以最終就冇嗌到呢間餐廳估唔到地好食,價錢亦算合理,下次一定會再嚟食過!🤓😆

1️⃣餐前麵包配橄欖油黑醋🥖

5️⃣凍生啤及香草熱飲

食後分享:

2021-03-05
  • tagliolini
終於可以晚市食飯, 於是喺沙田揀咗一間意大利餐廳, 而小編本人已經喺二月頭在中環試過, 值得光顧多一次。今次叫咗個二人分享套餐, 前菜點了吞拿魚牛油果他他, 非常之好味, 就好似食緊吞拿魚刺身, 當中包括埋牛油果, 同埋一啲嘅酸瓜條, 個醬汁亦都撈得好好味, 值得推薦!主菜叫咗個 辣肉貓耳朵麵 , 龍蝦草海鮮濃汁大蝦細麵, 首先講一講貓耳朵意粉嘅形狀就好似耳朵咁樣, 屬於厚身嘅意粉, 食落去辣辣地可以接受, 至於海鮮龍汁大蝦細麵, 有大蝦同蝦粒都是爽口的, 細麵是幼身而好咬口, 喜歡再配番茄醬汁, 濃郁的蕃茄味道。另外追加松露白濃湯, 濃郁的松露味道, 是一個不錯的白湯, 值得一試。甜品我點做一個tiramisu, 因為上次喺中環食這個, 依舊掛住這一種味道, 所以今次第二次光顧, 我再次點一次, 喜歡灑上朱古力粉上面, 亦喜歡芝士的味道, 而底層有蛋糕是濕潤的, 非常之好味。至於餐飲我叫咗個cocktail, "classic negroni" 苦橙酒味道同氈酒的味道, 如果你唔係太飲得酒, 建議唔好點呢一個啦, 但如果你喜歡飲少少酒, 帶點苦的味道, 你可以試下點這杯, 畫上今餐的

至於餐飲我叫咗個cocktail, "classic negroni" 苦橙酒味道同氈酒的味道, 如果你唔係太飲得酒, 建議唔好點呢一個啦, 但如果你喜歡飲少少酒, 帶點苦的味道, 你可以試下點這杯, 畫上今餐的完美句號。
2021-02-17 6267 浏览
年初五平日, 來到沙田食個set lunch3人行, 11:15來到, 可以直接入座午餐有3個價錢可選擇. $98, $128, $148. 我地3個人share兩個午餐, 侍應告知要點一杯單點飲品這個份量, 我們剛剛好. 第二次來到, 吸引我再訪的是前菜和甜品部分. 餐廳主打是手工意粉, 但全部主菜也是意粉, 選擇不多前菜是green salad和巴拿馬火腿兩款也出色green salad 菜新鮮有芝士片, 份量有一大碗巴拿馬火腿 (三大片)廚房是開放式, 可見到廚師直接把火腿片出味道薄, 不會咸主菜, 青口和蝦肉一般. 意粉偏硬, 非煙X甜品提拉米蘇出色cheese部分是蛋黃色, 十分滑. 跟餐的迷你杯仔份量滿足, 不多不少. 整體可以的, 氛圍舒適老人家聽著他們年代的英文歌感覺很好這里的氛圍比食物出色特意提提. 雖說是午市套餐, 但升級項目算多, 點餐時要注意⭕️全店職員戴上口罩⭕️進店前量度體溫 ⭕️提供酒精搓手液 ⭕️座位間有透明膠板相隔 ✅提供硬卡紙套放口罩
年初五平日, 來到沙田食個set lunch
3人行, 11:15來到, 可以直接入座

午餐有3個價錢可選擇. $98, $128, $148.
我地3個人share兩個午餐, 侍應告知要點一杯單點飲品
這個份量, 我們剛剛好.
第二次來到, 吸引我再訪的是前菜和甜品部分.
餐廳主打是手工意粉, 但全部主菜也是意粉, 選擇不多

前菜是green salad和巴拿馬火腿
兩款也出色
green salad 菜新鮮
有芝士片, 份量有一大碗

巴拿馬火腿 (三大片)
廚房是開放式, 可見到廚師直接把火腿片出
味道薄, 不會咸

主菜, 青口和蝦肉一般.
意粉偏硬, 非煙X

甜品提拉米蘇出色
cheese部分是蛋黃色, 十分滑.
跟餐的迷你杯仔份量滿足, 不多不少.

整體可以的, 氛圍舒適
老人家聽著他們年代的英文歌感覺很好
這里的氛圍比食物出色
特意提提. 雖說是午市套餐,
但升級項目算多, 點餐時要注意

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️進店前量度體溫
⭕️提供酒精搓手液
⭕️座位間有透明膠板相隔
✅提供硬卡紙套放口罩
2021-02-16
2021-02-17 261 浏览
晚上1800到Pici買外賣,可能因為冇堂食餐廳外面都唔係好多人等緊慢煮牛面頰寬帶麵(外賣)pici嘅手工意粉同出邊食嘅唔同,食落比較有質感同彈性,滿足感大增!慢煮牛面頰肉都同預期一樣入口即溶;醬汁份量都恰到好處肉味十足,唔會食到落底乾晒冇味。唯一扣分嘅地方就係有啲油膩,食完見到成個底都係油

慢煮牛面頰寬帶麵(外賣)
唯一扣分嘅地方就係有啲油膩,食完見到成個底都係油
慢煮牛面頰意大利寬帶面
慢煮牛面頰意大利寬帶面
Extremely terrible! Priced above $190 but taste like sh*t.🤢 The parppardelle has almost no meat in it,both the melted cheese and the pasta taste like rubber. So disappointing and disgusting, I was literally chewing rubber!🤮 Definitely NOT worth trying...
2021-02-15
2021-02-15 3951 浏览
年初二周圍都好多人,呢間比較少人等位,就食Pici啦😂一份Holiday Brunch 包括餐包、前菜、意大利麵、甜品、飲品。🔸焗布旺倫松露芝士 Melted Provolone 呢種芝士專係用黎烤焗,有半溶拉絲既效果😍係幾好食既,不過一大兜芝士...係咁Heavy既情況底下,侍應好貼心問我地要唔要餐包送芝士食🤣🔸松露白濃湯 Truffle & Cauliflower Soup呢個好好飲😋好香濃好creamy!!👍🏻🔸青口蕃紅花忌廉扁麵Tagliatelle Mussels 青口好新鮮,仲有啲海水味。呢款扁麵同龍蝦闊條麵個麵差唔多🤔醬汁creamy得黎又唔會漏,唔錯😋🔸龍蝦闊條麵 Lobster Fettuccine 🍝蕃茄味的闊條麵,味道好開胃。不過今日個龍蝦既質素出乎意料地差🙈完全唔新鮮,切落去淋晒散晒,入口係梅嘅🙈忍唔住同侍應反映一下,始終Pici都食過好幾次,平日既質素都唔錯,可能只係咁啱失手,等佢哋注意一下。佢都有提出換過碟俾我哋,不過我地連意粉都食晒,唔洗換,純粹想反映下意見😛最後店員都好好waive左額外加的$80蚊,欣賞佢哋嘅服務態度!🔸提拉米蘇Tiramisu 🔸意式

🔸焗布旺倫松露芝士 Melted Provolone

呢個好好飲😋好香濃好creamy!!👍🏻

🔸青口蕃紅花忌廉扁麵Tagliatelle Mussels

🔸龍蝦闊條麵 Lobster Fettuccine 🍝

🔸提拉米蘇Tiramisu
🔸意式紅苺醬奶凍Panna Cotta
個人覺得個奶凍比Tiramisu 出色,好滑配上紅苺醬好好食😋Tiramisu既Cream都好香好綿滑!

🔸羅勒檸檬特調冰茶Basil & Lemon Ice Tea
🔸迷迭香檸檬Rosemary Limonata (熱)
Mocktail都係第一次飲熱既,有少少似檸蜜,飲完好舒服既感覺。
2021-02-11 1834 浏览
今日除夕,自己Lunch搵間好嘢慰勞吓自己先果然無令我失望,每樣嘢都好出色我叫咗Set B 3個courses秘製肉丸其實之前食過一次除咗意粉,呢個肉丸都出色肉丸除咗豬肉,仲加咗牛肉比起淨係豬肉,味道更加有層次蕃茄醬都食得出有茄蓉茄醬嘅酸中和番Parmeson cheese嘅膩Fettuccine口味係辣豬肉醬呢度最出名就係手工意粉,名不虛傳比起其他地方嘅手工製作意粉呢度小好多麵粉味,無乜粉感多咗隻牛油味,好香連埋帶小小辣嘅豬肉醬真係惹味又過癮如果再辣多丁丁,我可能會比100分Tiramisu本身我叫Panna Cotta收到朋友訊息叫我一定要試呢度嘅Tiramisu所以我改咗order,好彩我聽咗佢講!因為真係好好食芝士custard嗰部分真係creamy,好綿滑咖啡Spongecake嗰部分,雖然吸晒咖啡嘅精華但唔會好濃味,搶咗custard嘅味道兩邊配合得好好,真係好食仲有砂糖喺可可粉上面小小脆脆地,又甜甜地整體全部嘢食都高質同正宗香港九龍新界都有分店推薦大家想食手製Pasta嘅可以試吓呢間Jan B重點推介(今次每樣都推薦呀,揀唔到~)
今日除夕,自己Lunch
搵間好嘢慰勞吓自己先
果然無令我失望,每樣嘢都好出色
我叫咗Set B 3個courses

其實之前食過一次
除咗意粉,呢個肉丸都出色
肉丸除咗豬肉,仲加咗牛肉
比起淨係豬肉,味道更加有層次
蕃茄醬都食得出有茄蓉
茄醬嘅酸中和番Parmeson cheese嘅膩

口味係辣豬肉醬
呢度最出名就係手工意粉,名不虛傳
比起其他地方嘅手工製作意粉
呢度小好多麵粉味,無乜粉感
多咗隻牛油味,好香
連埋帶小小辣嘅豬肉醬
真係惹味又過癮
如果再辣多丁丁,我可能會比100分

本身我叫Panna Cotta
收到朋友訊息叫我一定要試呢度嘅Tiramisu
所以我改咗order,好彩我聽咗佢講!
因為真係好好食
芝士custard嗰部分真係creamy,好綿滑
咖啡Spongecake嗰部分,雖然吸晒咖啡嘅精華
但唔會好濃味,搶咗custard嘅味道
兩邊配合得好好,真係好食
仲有砂糖喺可可粉上面
小小脆脆地,又甜甜地

整體全部嘢食都高質同正宗
香港九龍新界都有分店
推薦大家想食手製Pasta嘅可以試吓呢間
Cappuccino

Jan B重點推介
(今次每樣都推薦呀,揀唔到~)
2021-02-11
Cappuccino
2021-02-07 184 浏览
📍Sha Tin 🇭🇰After searching for a restaurant to eat in that did not require us to wait for the longest time, we finally arrived at Pici which was almost hidden from other restaurants. I have been here multiple times but this time really stood out to me. -Firstly we were greeted by the nicest staff (shoutout to Justin!) who reassured us that the wait time would be relatively short. At our table, we were delighted to hear we were offered complimentary a glass of prosecco each. The other members of
📍Sha Tin 🇭🇰
Firstly we were greeted by the nicest staff (shoutout to Justin!) who reassured us that the wait time would be relatively short. At our table, we were delighted to hear we were offered complimentary a glass of prosecco each. The other members of staff too were kind and advised with what was the best order.
We chose the brunch set as we thought it was the most economical decision. The melted provolone was extremely salty so I would recommend serving it with the baguette. The pasta was chewy and had a unique texture. Unfortunately, I was not a fan of the filling in the ravoli as it reminded me of a tuna sandwich. Next time I would opt for another dish. The tiramisu was exquisite with a strong but not too overwelming coffee flavour and a creamy custard.
The interior was gorgeous with an open kitchen, comfortable spacious seating and a dim but not too dark lighting. Great environment for a romantic setting or catching up with friends.
Overall, the food was good but the service was even better. (Don't forget to leave a tip!!)
💰: $178
🍴: 8/10
📍: 9/10
👩‍🍳: 11/10
#hk #hkfood #hkfoodie #foodhk #foodblog #food #foodiehk #hkg #hongkong #shatin #ntp #newtownplaza #pici #pasta #italianfood #pinata
Prosecco
Ravioli  Bolognese
2021-02-07
Prosecco
2021-02-02 307 浏览
慕名而去,點知好失望首先餐廳好嘈,成個感覺都唔好入座前講左限時一個鐘,都唔緊要,反正我都趕時間點知入座後,半個鐘都上唔到意粉,多次問個侍應都係話會追,同整意粉要時間終於意粉黎到,已經即刻叫佢上甜品同埋單點知到食完意粉,甜品依然係未到我地再追,佢先再confirm我甜品叫左乜😥其實只係拎出黎咁簡單都搞好耐到甜品出現,張單依然未出現最後要我地企喺counter度等佢俾張單我地成個飲食體驗都唔好食物唔見得特別好如果仲要排隊真係唔會再去
慕名而去,點知好失望

首先餐廳好嘈,成個感覺都唔好

入座前講左限時一個鐘,都唔緊要,反正我都趕時間

終於意粉黎到,已經即刻叫佢上甜品同埋單

點知到食完意粉,甜品依然係未到

甜品出現,張單依然未出現
最後要我地企喺counter度等佢俾張單我地

成個飲食體驗都唔好
食物唔見得特別好
如果仲要排隊真係唔會再去
2021-01-30
2021-02-01 201 浏览
【瘋癲試食】|超正手工意粉🍝近近地去左沙田食個Brunch Set 價錢唔算太貴 就已經包哂頭盤主菜甜品飲品 最緊要係有超級好味既手工意粉食😆😆頭盤就有Parma Ham同埋Tuna Tartare,Parma Ham黎到份量都算多 食落鹹香味都十足👍🏻 之後就有個吞拿魚牛油果他他 吞拿魚份量都好多 鮮味都十足 但牛油果就少左啲😂 主菜就叫左就有牛面頰寬條麵 基本上都係餐廳既主打菜 超彈牙既意粉配埋碎上既牛面頰 簡單一流呀 之後就有另一款龍蝦闊條麵 感覺上就無上一款咁出色 但意粉都係好彈牙呀 龍蝦都已經拆哂殼 輕輕鬆鬆就食得到😙最後就黎個Tiramisu 做總結😍😍
【瘋癲試食】|超正手工意粉🍝

最後就黎個Tiramisu 做總結😍😍
2021-01-24
2021-01-31 191 浏览
辛苦完一個星期當然要食番餐好野獎勵下自己啦😬 今次同大家介紹一間意大利菜由前菜到甜品都只係$178 (💰小費可自由決定比唔比) 這店主打手工意大利麵 當然要試一試啦! 前菜我同朋友選了巴馬火腿,松露白濃湯巴馬火腿味道冇想像中甘咸,厚度偏薄身肉質柔軟😋松露湯雖然味道有點淡,但松露味好濃郁,仲可以食到松露肉好足料,整體唔錯👍意大利麵方面朋友試了慢煮牛面頰寬條麵 而我就選了青口蕃紅花忌廉扁面因為本人唔食🐮所以以下食評由友心提供: 因為慢煮關係朋友覺得肉質唔會太韌,有入口即溶的感覺,加上牛汁味道豐富拌意大利都一齊食雖然偏咸,但整體唔錯😬尤其意大利麵,質感同平時食開的有分別,有煙韌QQ的口感😋置於青口忌廉扁麵小編覺得除左青口味道新鮮多汁,仲食到少少海水味之外,意大利麵的醬汁真心偏咸有點辣,仲食到黑椒的味道😣食了幾淡已經飲左成杯水,廚師調味實在太重手了😅甜品選了Tiramisu,意式紅莓醬奶凍,兩款味道不錯,沒什麼特別味道唔會好甜,口感仲好滑😬飲品選了latte,cappuccino兩杯都係機沖的咖啡,味道唔酸又唔苦普普通通😌 但杯Cappuccion的奶泡太多,飲完仲見到半杯泡 建議下次打泡時可

前菜我同朋友選了巴馬火腿,松露白濃湯
巴馬火腿味道冇想像中甘咸,厚度偏薄身肉質柔軟😋

飲品選了latte,cappuccino兩杯都係機沖的咖啡,味道唔酸又唔苦普普通通😌 但杯Cappuccion的奶泡太多,飲完仲見到半杯泡 建議下次打泡時可以唔駛甘厚身
2021-01-29 180 浏览
首先介紹嘅係松露迷必試,亦都係Pici嘅signature dish 。細扁麵上面舖滿黑松露片,仲要淋埋白松露醬係啲麵到,白松露醬好creamy好香。同埋細扁麵相對容易掛汁,所以食落啖啖都有松露味😋,鍾意食松露嘅真係要黎試吓🤤🤤。相比起上面介紹嘅Tagliolini, 依款麵相對無咩特別🤔。啲麵幾有口感,同埋好似好少係出面食到依款麵🤣🤣。佢有放合桃去增加層次感🤤。同埋因為灑左好多芝士碎係麵到,所以芝士味好濃😋。依個Tiramisu好重酒味🤤,唔係太甜,啱晒啲怕甜嘅人食👍🏻👍🏻。Tiramisu上面鋪滿朱古力粉同糖粒,朱古力粉微苦,所以中和左嗰甜度😋。至於中間個層係香滑嘅custard cream,最底個層係軟綿綿嘅蛋糕。成個tiramisu食落好有層次🥰🥰。另外, 佢仲有個自家製嘅肉丸值得一試, 肉丸係用豬肉,牛肉再加埋巴馬臣芝士整成, 好大粒同爽口之餘, 亦都睇得出係製作認真嘅頭盤

• 肉丸