2021-07-22 87 浏览
𝒲𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒮𝒽𝒶 𝒯𝒾𝓃𝘛𝘩𝘦 𝘧𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘸𝘢𝘴 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘢 𝘱𝘢𝘱𝘦𝘳 𝘣𝘢𝘨 𝘢𝘯𝘥 𝘸𝘢𝘴 𝘯𝘪𝘤𝘦𝘭𝘺 𝘤𝘶𝘵. 𝘐𝘵 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦𝘴 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘸𝘩𝘦𝘯 𝘪𝘵 𝘤𝘰𝘮𝘦𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘨𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘰𝘭𝘪𝘷𝘦 𝘰𝘪𝘭 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘥𝘪𝘱 𝘣𝘶𝘵 🥖 𝘸𝘢𝘴 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘳𝘰𝘤𝘬-𝘩𝘢𝘳𝘥🥺🌟𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗠𝗲𝗮𝘁𝗯𝗮𝗹𝗹 (秘製肉丸)𝘔𝘺 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥 𝘤𝘢𝘭𝘭 𝘪𝘵 𝘢𝘴 𝘐𝘵𝘢𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘉𝘢𝘭𝘭 “意大利獅子頭”. 𝘛𝘩𝘦 𝘴𝘪𝘻𝘦 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘦𝘢𝘵 𝘣𝘢𝘭𝘭 𝘪𝘴 𝘢𝘮𝘢𝘻𝘪𝘯𝘨, 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦𝘴 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦.🤩⚡️𝗦𝘁𝗿𝗼𝘇𝘇𝗮𝗽𝗿𝗲𝘁𝗶 𝗣𝗮𝗿𝗺𝗲𝘀𝗮𝗻 (手卷螺旋意粉)𝘛𝘩𝘦 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢 𝘸𝘢𝘴 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘴𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘦𝘥 😙𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘤𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘩𝘦𝘸𝘺 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦, 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘪𝘴 𝘢 𝘷𝘦𝘨𝘦𝘵𝘢𝘳𝘪𝘢𝘯 𝘤𝘩𝘰𝘪𝘤𝘦.📍 𝐏𝐢𝐜𝐢𝘚𝘩𝘰𝘱 251, 𝘓2, 𝘗𝘩𝘢𝘴𝘦 1, 𝘕𝘦𝘸 𝘛
𝒲𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒮𝒽𝒶 𝒯𝒾𝓃

🌟𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗠𝗲𝗮𝘁𝗯𝗮𝗹𝗹 (秘製肉丸)

📍 𝐏𝐢𝐜𝐢
𝘚𝘩𝘰𝘱 251, 𝘓2, 𝘗𝘩𝘢𝘴𝘦 1, 𝘕𝘦𝘸 𝘛𝘰𝘸𝘯 𝘗𝘭𝘢𝘻𝘢, 𝘚𝘩𝘢 𝘛𝘪𝘯
午餐
2021-07-22 132 浏览
Pici開到黎沙田 作為新界人一定要去試下🥺三個人食,所以今次嗌咗一個二人set ($438)+散叫左個pasta~#炸松露水牛芝士 #MozzarellaFritta襯熱食勁好味🤤芝士味濃同拉到芝之外,松露醬都好惹味❤️#意式辣肉貓耳朵麵唔食得辣嘅小編都食得到!意式肉醬算係比較濃味嘅pasta~最值得一讚係佢嘅貓耳朵超級煙韌彈牙,同朋友share勁快冇曬#經典千層麵 #LasagnaClassica叫依個一定唔伏啦~濃濃嘅肉醬 超足料 不過就一定要同朋友share如果唔係會太滯🥺#是日新鮮製作意粉由於都成個月前食,已經唔記得依個意粉叫咩名😢食落冇乜特別有啲淡 唔特別推介#提拉米蘇 #Tiramisu食Pici必叫🤤 奶油好香滑,加埋面頭嘅朱古力粉完全食到停唔到推介指數:4.5/5未算係好抵食,餐廳因為人多所以都會幾嘈🥺但野食搭夠~一定要試佢哋嘅手打意粉

#炸松露水牛芝士 #MozzarellaFritta
襯熱食勁好味🤤芝士味濃同拉到芝之外,松露醬都好惹味❤️

#意式辣肉貓耳朵麵

#經典千層麵 #LasagnaClassica

#是日新鮮製作意粉

#提拉米蘇 #Tiramisu

推介指數:4.5/5
2021-07-20 149 浏览
星期六嘅6點半去到 淨返2張枱 可以唔使等位Set for two $438 (麵包 + 1前菜 +2意粉 + 2飲品)麵包就咁用紙袋裝住 又唔暖 係有啲頹😂好在味道係唔錯嘅我哋都refill咗一次前菜:Caesar Salad啲醬包住晒每塊菜嘅每個角落沙律菜好爽好甜只係啲crouton硬咗少少🤏🏻但整體我都幾喜歡意粉:慢煮牛面頰寛帶麵寛得嚟又有少少厚度 個口感真係做到好彈牙一啲都唔會有食麵粉嘅感覺肉味好重嘅牛面頰 配埋芝士🧀令到個麵好香 味道好豐富好好味經典千層麵 +$15熱辣辣又香噴噴牛肉嘅份量多到一個點好似仲多過啲麵咁😂食落有少少偏鹹覺得寛帶麵好食啲Tiramisu +$15依個真係必嗌少少糖鋪面 成個味道好有層次最大敗筆係 可樂無氣😂但overall都好好
星期六嘅6點半去到 淨返2張枱 可以唔使等位

Set for two $438
(麵包 + 1前菜 +2意粉 + 2飲品)

麵包

但overall都好好
2021-07-17
  • Pappardelle
2021-07-18 208 浏览
手工意粉 - 我小學開始喜歡煮嘢食,近排喜歡上自製意粉,使用義大利杜蘭小麥粉加上日本雞蛋製作出的意粉又軟滑又彈牙,一食,雙眼發一發光,就連續食咗幾日至今五日,在網上發現手工意粉的餐廳唔多.今日早上完成一些事情經過其中一間Pici所以引發研究的心,比較我的手工意粉和專業手工意粉餐廳的不同.我們可以看到職員在開放式路廚房非常純熟地不斷將粉團不斷在專業的壓麵機壓過了幾次原本1比1方形的粉團變成五比1長闊然後放入切面機內製作寬條麵,由於非常純熟過程不需十秒如果想一探究竟就可以坐門口的吧檯,你能夠看到由製作意粉到煮的全個過程,當時我冇留意就錯過咗(臨走觀摩了廚房一會,職員都歡迎),入餐廳時候帶位員任你選擇座位位置,揀了幾次都非常樂意直至你滿意,她也會望你的目光估計你大概喜歡坐的位置和想法,提供建議和問你喜歡哪裏,位置對一餐飯都非常重要.環境唔錯,有意大利氣氛(現代的),只是音樂大聲,可能是個人對聲音敏感,但氣氛唔錯,如果播意大利歌會較適合裝飾的整體能量, 例如Dean Martin. 看見食客一家大細都非常開心,令我聯想意大利著重家庭一家在長桌上一起分享食物的畫面,非常溫馨,有感而發希望香港人人

環境唔錯,有意大利氣氛(現代的),只是音樂大聲,可能是個人對聲音敏感,但氣氛唔錯,如果播意大利歌會較適合裝飾的整體能量, 例如Dean Martin. 看見食客一家大細都非常開心,令我聯想意大利著重家庭一家在長桌上一起分享食物的畫面,非常溫馨,有感而發希望香港人人都可以生活豐足和諧.

我今次食的是大蝦海鮮龍汁黑細麵(晚餐menu賣單$349),我響門口睇咗菜單好耐都未決定到入唔入去,因為我個人喜好是食spaghetti,菜單主要是寬條麵.除了素食的黑松露意粉幼身意粉的另外就是這個,而海鮮我不太喜好,而且嘗試一間意大利餐廳好唔好最佳的選擇就是食肉醬意粉,就像去上海餐廳叫小籠包,測試廚師的廚藝叫他製作蛋.但今次是我比較我的手工意粉和專業手工意粉餐廳的不同,所以我揀選了.
意粉一上桌簡簡單單沒有刻意的擺盤,鮮蝦經過烤煎的香氣值湧而來,而且蝦汁形成香濃乾脆的結塊於蝦肉上,是我其中最喜歡的一點,因為放到舌頭上融化,烤過的蝦味不斷同大腦溝通,有愉悅豐厚的感覺.我先食主角意粉,鮮蝦留候,口感軟滑有少少彈牙,可能我自製的意粉搓粉團的次數比他多所以比較他們的彈牙兩至三倍,他只是說黑意粉但冇說是墨汁意粉(說笑),沒有墨汁味.客觀來說,如果論意粉我喜歡我自製的口感,意粉醬汁他們的較豐厚,這是我需要提升的.畢竟我自己沒有將煎蝦與醬汁一起燴意粉或加高湯作基底.輪到煎蝦,新鮮彈牙有蝦味,之前講得脆結塊令到整隻蝦的鮮味生色不少,它儲存了水分與芳香分子,溶化時大量釋放氣味.如果百幾蚊的意粉,我覺得他交到貨有餘了,何況是手工意粉,他們的軟硬度適合大眾口味,小朋友也容易咀嚼.

講番配角,一開始上加50蚊的餐酒,其實我很少喝酒,但我好好奇點了意大利特有的榛子甜酒,酒精濃度20%,街外買一支700毫升大約200蚊.當然在這裏飲對著燭光感覺格外不同,首先聞一聞極度有榛子香氣,入口順喉金香,很快什麼菜都未上我就飲曬了,我最後一直都唔放過,而且在整餐飯都不斷地聞杯內剩餘的香氣.其後上海鮮蕃茄濃湯確實非常濃沃,辣度可以接受,賣相非常好,只是青口不是太新鮮,如果不說青口味道是非常好的,如果香草的味道更加多點就更好,我最後一滴都飲曬.

甜品加15蚊,Tiramisu大約一個咖啡杯的大細,表面灑上朱古力粉和啡糖,忌廉豐厚味道具層次,手指餅充滿咖啡香氣是新鮮的咖啡香氣,沒有咖啡放耐了氧化的酸臭味.整體感覺是非常滿意,幼滑豐厚多層次.

結論是味道和整體都幾好,我會再來嘗試其他種類的意粉.當然論軟滑,口感和香氣我的手工意粉更勝一籌,其實只是簡單的意大利durum麵粉加雞蛋混合一起,可能我買的是正宗意大利牌子和日本高級雞蛋,而且可能搓麵團的次數較多產生更加多筋更彈牙.但令我最懷念的是jamie oliver的手工肉醬意粉,價錢又優惠有蛋香又彈牙.

多謝您收看本次食評

海鮮大蝦濃汁黑幼麵
意大利榛子甜酒
Tiramisu
2021-07-10 130 浏览
Pici Shatin is my absolute favorite Italian restaurant. I had a 3 course meal, with a glass of red wine. As a starter, the cold cut is absolutely perfect with the house red, not to mention the pasta is always fantastic. Considering the quality, the price is reasonable. I am always delighted with my meal! Servers are also professional and always efficient, well-trained and polite. Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for a classic handmade pasta to eat.
  • Truffle  tagliolini
  • Cold  cut
2021-07-02 219 浏览
今日想跟大家分享一間意大利餐廳, 是一間十分適合慶祝生日又或是紀念日的餐廳🙈.法式麵包🥖餐前首先送上的是法式麵包, 再附上油醋汁吃, 挺開胃可口的, 不過我便略嫌法包比較硬身, 不太脆口🤥.前菜 - 吞拿魚他他 Tuna Tartare (要額外 +$10)吞拿魚他他顧名思義就係吞拿魚刺身, 吞拿魚好新鮮, 再配上牛油果🥑同洋蔥🧅, 令整道前菜都充滿層次, 味道亦好夠, 係好食嘅前菜! .🍝 Tagliolini Truffle 松露細扁麵 +$25松露一向係我嘅至愛, 所以諗都唔洗諗, 好快就決定好主菜!🤨 一嚟到, 就已經聞到好香嘅松露味!!!😍 細扁麵亦好有咬口, 啖啖都食到松露油同松露醬, 雖然松露片無乜味, 但口感都幾得意🙈~ 賣相又好靚, 整體嚟講, 我非常滿意!🤤 如果份量再多啲就好啦XD.Tiramisu🍨食完主菜, 當然就係甜品時間!🤪 Tiramisu 面上嘅可可粉, 再配上好滑嘅cream, 苦作帶甜!🥳 而中間嘅海綿蛋糕都做到好鬆軟同濕潤, 吸收咗咖啡嘅香味, 但又唔太濃, 完全係恰到好處!🤤.整體嚟講, 三道菜連飲品 $148, 要再 +10%, 係偏貴😳 但
法式麵包🥖
Tiramisu🍨
整體嚟講, 三道菜連飲品 $148, 要再 +10%, 係偏貴😳 但係價錢同質素絕對成正比, 而且環境同氣氛都好好, 值得一試!👀
(💛💛💛💛💛為滿分)
味道:💛💛💛💛💛
西環堅尼地城加多近街45-55號恆裕大廈地舖
  • tagliolini
  • 吞拿魚他他
2021-06-28 181 浏览
今日同男朋友去咗慶祝週年紀念日💕咧一間嘅餐廳我已經食過好多次再加上佢地嘅手製意粉實在令人難以抗拒所以絕對係高質之選👍🏻-慢煮牛面頰寬帶麵 - $140寬條麵的口感好正😍好有咬口之餘又夠彈牙仲有好重嘅蛋香所以話識食一定要食手工製意粉慢煮8小時嘅牛面頰真係煮得好淋身一絲一絲咁肉味都濃郁基本上我每一次去都係嗌呢一個食🥰-廚師精選冷切盤- $130Parma Ham🔸Salami🔸Parmesan Cheese🔸Taleggio咧個cold cuts又係一個不可不叫的dish我個人就好中意張巴馬臣芝士同Parma Ham夾落餐包到食成個口感都好豐富又唔會話好膩或者太鹹男朋友就話好鍾意佢地嘅salami因為唔會太硬同乾至於taleggio🧀我地倆個都麻麻覺得好硬同埋有一種唔識形容嘅味😂*落單後店員就會送上餐包,如果唔夠仲可以
今日同男朋友去咗慶祝週年紀念日💕

因為唔會太硬同乾
至於taleggio🧀
我地倆個都麻麻
覺得好硬同埋有一種唔識形容嘅味😂

*落單後店員就會送上餐包,如果唔夠仲可以
2021-06-27
庆祝纪念
纪念日
  • Pappardelle
2021-06-28 210 浏览
📌點左2個假日午餐set 每個set基本收費$178 再加一包前菜、主菜、甜品同一杯飲品📍前菜1: 田園沙津味道:4/5賣相:4/5幾開胃❤️❤️作為前菜好適合✨份量都幾夠,2個人share 黎食📍前菜2:吞拿魚牛油果他他味道:5/5賣相:4/5✨✨✨✨必點!!第一次食他他原來口感咁特別酸酸甜甜好開胃!單食好食~店員話亦都可以配埋送上既包一齊食發現加係包上面都好夾!📍主餐1:牛面頰肉寛帶面味道:5/5賣相:3.5一上菜既時候同朋友見到個賣相相對另一碟主菜遜色一點但一食落口,有驚喜!!!!好鐘意個寛面面條有一種烘焙蛋糕既時候會出現既味道好香!!📍主餐2: 大蝦海鮮濃汁黑細麵味道:4/5賣相:5/5賣相超級開胃!蝦好大隻!味道都幾好。但我鐘意上面個款主面多d📍甜品甜品超好食!👍tiramisu 高推!!好值得食 有d 後悔冇叫2個tiramisu~甜度剛好!📍環境好舒服~

📌點左2個假日午餐set
每個set基本收費$178 再加一
包前菜、主菜、甜品同一杯飲品

📍前菜1: 田園沙津
田園沙津

味道:4/5
賣相:4/5

📍前菜2:吞拿魚牛油果他他
味道:5/5
賣相:4/5
✨✨✨✨必點!!
第一次食他他
原來口感咁特別
酸酸甜甜好開胃!
單食好食~
店員話亦都可以配埋送上既包一齊食
發現加係包上面都好夾!

📍主餐1:牛面頰肉寛帶面

味道:5/5
賣相:3.5
一上菜既時候同朋友見到
個賣相相對另一碟主菜遜色一點
但一食落口,有驚喜!!!!
好鐘意個寛面
面條有一種烘焙蛋糕既時候會出現既味道
好香!!

📍主餐2: 大蝦海鮮濃汁黑細麵

味道:4/5
賣相:5/5

📍甜品

甜品超好食!👍tiramisu 高推!!
好值得食 有d 後悔冇叫2個tiramisu~
甜度剛好!

📍環境好舒服~

2021-06-27 229 浏览
Pici我都食過好幾次 隔左一段時間再黎 一心想帶朋友黎試其中一間我最鐘意既平價手工意粉 點知大失所望😢😢-晚餐時間75分鐘咁上下 叫左個set for 1 包括有面包 一個前菜 一個意粉 一杯餐飲 另外我地再加多一個意粉同埋飲品——————————-麵包⭐️⭐️唔知係咪covid19既關係 由碟上變左袋裝 好失望 法包以前係會有少少暖 加黑醋食係好好味☹️☹️但今次食既包係凍冰冰 咬唔到 根本點完黑醋都掛唔到汁落個包到 個成舊浸落去十幾秒先得👎🏻醋既味道都唔夠以前咁酸 ———————————巴馬火腿 ⭐️⭐️⭐️⭐️成餐最好食既一道菜 係現成既巴馬火腿———————————Orecchiette⭐️⭐️⭐️每次食pici都必點既一個意粉 但沙田分店今次係有分別情況下做得好差 汁既調味真係好睇廚師 辣味唔夠 口感都唔夠濃厚———————————-Pappardelle beef cheek⭐️⭐️⭐️朋友叫依個意粉會做得好過上面個個 但牛肉處理得唔夠細緻 食到原粒方塊形既牛肉碎 ——————————飲品上菜速度有啲奇怪 我都食完個意粉佢先上第一杯野飲 重要係我朋友吹左兩次 啤酒都係就咁斟出黎姐完全唔洗調 水吧當時

——————————-

Pappardelle beef cheek⭐️⭐️⭐️

Pappardelle beef cheek

——————————
飲品

上菜速度有啲奇怪 我都食完個意粉佢先上第一杯野飲 重要係我朋友吹左兩次 啤酒都係就咁斟出黎姐完全唔洗調 水吧當時只係安排左一個人做野 有啲奇怪
Asahi
Frutti  ice  tea

——————————

總結

好簡單 pici其實係好食既 但沙田既水準不穩 我都明白係商場而且面積比較大係會忙啲😢所以大家想食 可以去其他分店 例如尖沙咀 佢地既員工比較多外國人 好熱情做野好有heart feel到同客人既關係好好多👍🏻👍🏻
Parma  ham
2021-06-25 174 浏览
Pici (沙田)是我最愛之一的餐廳Pici❤️ 其實早前已分別於灣仔和荔枝角分店食晚餐,今次在沙田分店試下Brunch 先~Brunch $178 包括:🥖Bread,Starter,Pasta,Dessert & DrinkPasta 方面,小編揀了最愛的Tagliolini以及新鮮手工製造的 Ravioli Bolognese Tagliolini (+$30) 鮮刨黑松露醬扁麵 (素)Fresh shaved black truffle, white truffle pasta好多餐廳都只是用黑松露醬,但Pici 是把新鮮的黑松露刨在手工意粉上,味道絕配,香氣撲鼻,麵條蛋香味濃❤️ Ravioli Bolognese 胡椒芝士牛肉意大利雲吞剛好坐正望見製作意大利雲吞的bar 枱,由壓麵團,蓋模,包餡,一邊品嚐一邊欣賞製作過程,別具風味💕 餡料份量十足,雲吞皮質感煙韌,滿意🥰小編每次都必食Pici 的 Tiramisu 它的特別之處是最面層加了粗粒砂糖,但又不要蓋過咖啡味🌹地址:沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖
Pici (沙田)

Brunch $178
包括:

Ravioli Bolognese 胡椒芝士牛肉意大利雲吞

小編每次都必食Pici 的 Tiramisu
它的特別之處是最面層加了粗粒砂糖,但又不要蓋過咖啡味🌹

地址:沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖
2021-03-06
2021-06-23 147 浏览
This visit to Pici wasn’t planned. It was father’s day but we still managed to walk in. The staff was nice, offering us a booth. They only offered brunch menu. The three of us each ordered different starters and pasta. For the starters, we chose burrata and rocket, melted cheese and tuna tartare they were way better than what we expected. The portions are just right. Yet the melted cheese could be quite heavy, especially if you are planning to order a creamy pasta.As for the main pasta, we chose

Tuna  tartare
Melted  cheese

As for the main pasta, we chose the bolognese ravioli, shrimp pasta and spicy linguine. Their pasta were okay.

For desserts, all of us chose the tiramisu over their panna cotta. They were great, not too sweet (guess they adjusted the sweetness level to one that suit people in Hong Kong! Italian tiramisu is way too sweet for us!

The set was overall satisfying but the overall portion is a bit too much for us. The service was great.
Burrata  and  rocket
2021-06-20
Tuna  tartare
Melted  cheese
Burrata  and  rocket
2021-06-21 148 浏览
第一次嘗試手工意粉 口感同平時食既意粉唔同 好有咬口同質感午市套餐好抵食 有面包,前菜,主食,甜品。店員會首先送上一袋法包 一袋入面有4塊用黎點黑醋同橄欖油食 好好食呀媽呀面包真係勁好食 同普通法包唔同 入面好軟熟 首先前菜: 1. 肉丸不過不失 佢唔係彈牙既肉丸 反而有啲似放大版既IKEA肉丸 蕃茄醬汁比較偏酸好開胃2. 忘記了叫什麼名字 不過呢盤好似係烤焗芝士🧀 一大盤滿滿的芝士好特別呀媽呀好拉絲 放入口好似香口膠好煙韌 好正 係脂肪既味道🤤 兩個前菜份量好大 食完都佔左胃既一半主菜:1. 鮮刨黑松露細扁麵😍 (大推薦)呢個好正好正好正松露好香 份量一啲都唔姑寒 咬落去口感係爽口 手工細扁麵 食落似爽口既伊面質地成碟既口感味道都一流 同平時食既意粉完全唔同2.經典牛肉千層麵表面係滿滿既芝士 配上偏酸既蕃茄醬 一啲都唔肥膩 越食越開胃 食食下唔覺唔覺就食哂成碟(*¯︶¯*)建議先食完松露扁麵先再食千層麵因為前者味道較淡 後者太強烈蕃茄味會遮蓋松露既香氣甜品:我個人比較中意意式奶凍多過提拉米蘇🙄提拉米蘇好滑 中間有啲吸左咖啡既餅乾係入面增加口感 層次好豐富好香真係好香🤣 但我個人對咖
第一次嘗試手工意粉

口感同平時食既意粉唔同 好有咬口同質感

午市套餐好抵食 有面包,前菜,主食,甜品

店員會首先送上一袋法包 一袋入面有4塊

好拉絲 放入口好似香口膠好煙韌 好正 係脂肪既味道🤤
兩個前菜份量好大
食完都佔左胃既一半

主菜:

1. 鮮刨黑松露細扁麵😍 (大推薦)
呢個好正好正好正

相反意式奶凍
雖然好多地方都有奶凍食 但呢個奶凍奶味真係好重 好出色
個莓醬酸酸甜甜 配搭上黎 完全解哂成餐芝士餐既飽滯感👍🏻

2021-06-20 129 浏览
總結1. 初次可選中午時段 Lunch set經濟且可試勻前菜意粉甜品2. 意粉較坊間特別3. 係隔離MovieTown睇戲前後食就Perfect當日為左慰勞自己 去左已經想試好耐嘅Pici沙田Pici位於戲院隔離 主打手工意粉Lunch set一人$200有找首先有免費法包配黑醋橄欖油 不過不失 用紙袋裝好 夠衛生前菜係Tuna tata同意大利肉丸Tuna tata都幾肥美 加埋Avocado好好味意大利肉丸唔錯 肉味濃意粉叫左青口蕃茄意粉同鴨肉意粉意粉煙Un 有蛋香 食過返尋味甜品有Tiramisu and panna cotta Tiramisu比平時更流心 Cheese好smoothPanna cotta jam唔會太甜
總結

Tiramisu &  Panna  Cotta
  • Duck  Pappardelle
  • 秘製肉丸
2021-06-18 139 浏览
聽講沙田PICI長期爆滿,所以放假早d黎食,果然無失望。坐低一陣有法包,點住橄欖油同醋等嘢食到…頭盤Parma ham 同 Melted Provolone好大份,係幾好食,要趁熱狂拉絲影相,不過芝士太多有d漏,可以跟法包食…Iced tea都好飲,夠味得黎又唔太甜!!黑松露細扁麵鮮刨黑松露細扁麵果然名不虛傳,好香濃,好掛汁啖啖都好濃郁,手工意粉亦都好彈牙!大蝦黑細麵蕃茄汁好fresh!d蝦肉唔係梅,林jerjer果d。除左2隻大蝦,仲有幾粒蝦肉,全部都爽彈爽彈!TIRAMISU呢個好好食,d cream好滑,有咖啡味得黎唔會太濃,又唔會過甜!!!Panna Cotta 就正常,Tiramisu有驚喜多d!!另外Staff-Sally服務好好,雖然中午時段好快坐滿,佢都好熱情咁招待我地。望住個menu選擇困難症發作果陣,佢會介紹嘢食,好貼心!見到差唔多飲晒杯水,我未開聲前佢就幫我refill左!之後又問下food comment ,傾下計,感覺好親切呀!食物好!服務好!下次一定會再黎架!!
聽講沙田PICI長期爆滿,所以放假早d黎食,果然無失望。
坐低一陣有法包,點住橄欖油同醋等嘢食到…
Iced tea都好飲,夠味得黎又唔太甜!!

黑松露細扁麵

大蝦黑細麵

TIRAMISU

食物好!服務好!下次一定會再黎架!!
2021-06-07 168 浏览
Lunch出走去食好西,手工意粉去會一會佢,set有三個選擇,最貴都係$148,我地叫左三個開心share前菜最好食本人覺得係他他,佢地鐘意食肉丸,仲有一碟個賣相好肉酸既薄牛肉配吞拿魚醬,好肉就咁一醬試枱既樣,嚇死我地牛面肉意粉-係闊身麵條,以為有幾粒牛係面,原來諗多左係碎上既海鮮墨魚意粉-好香海鮮味,唔錯好食豬面肉意粉-等左半個鐘,分別同兩個人追過,有個侍應仲以為我地食完上甜品執緊枱,我地話等緊仲有碟,佢就一個轉身走左,我地自己份返d餐具囉到咁上下,我地要返工時間都趕,叫佢地直接上埋甜品先,點知佢仲趕過我地,一手收左食左兩啖既意粉,問都唔問你仲要唔要,我明白有限時,我地都想快手食完返公司,但遲黎既唔係我地問題,加上個時仲有25分鐘時間用餐最後要坐的士返去添甜品偏甜左d.跟餐個杯茶好普通
,我地叫左三個開心share

海鮮墨魚意粉-好香海鮮味,唔錯好食
最後要坐的士返去添

甜品偏甜左d.跟餐個杯茶好普通