2021-04-04 88 浏览
疏乎厘pancake食落似莎翁味😂普普通通,煎得個面好乾好韌好難切。朱古力碎似大陸朱古力🙈假甜,朱古力cream就甜太朱古力不夠濃。配上中伏的tiramisu coffee 好滯超甜,兩個人都飲不完的因為不想再飲落口。上面一大舊普通乏味cream 好滯,下面齋啡少甜都超甜😂不了不了。而且服務態度麻麻,男店員落單黑面欠眼神交流,都唔肯定他是否聽到我。環境都幾舒服但公眾假期都不用排隊🤔原來是藍店所以我都不會再去🙈。

2021-04-03 64 浏览
一直覺得美孚無野食,主要係轉折站去搭巴士,但最近竟然開左一間cafe!少許日式feel,走木系裝修,最盡角落竟然有個房仔位係榻榻米4人座!食物主打班戟,亦有法式吐司、意粉和、三文治muffin bagel。.👓朱古力梳乎厘 $92經歷比較特別,大家食嘅時候可以留意吓有冇相同情況!第一次食嘅時候班戟係泡狀質地,明顯未焗得熟,但見隔離枱嘅班戟好似起碼拎得起手,於是同職員反映佢地態度都好好即刻換過,由於即叫即整所以要等候約20分鐘。第二次真正享用,明顯班戟係圓形成形狀態,面頭金黃色,食落有少許蛋香味,唔算重不過係有。但質地始終濕潤咗少少,偏濕笠,唔夠挺身同空氣感。但同其他店相比下價錢係OK嘅,九十幾蚊有三塊。但係夠濃烈朱古力味,因為佢有個朱古力醬可淋上面,pancake本身有生朱古力粒同朱古力cream。cream雖然係朱古力味但食落比較重淡忌廉味,我會想佢重可可味多啲。評分:7/10👓法式多士 $68喺面頭少許香脆但入面軟身嘅多士,質感好有趣,旁邊唔係雪糕球而係clotted cream,配埋糖漿香甜好食!可惜份量好似少咗啲吾夠喉😳評分:7/10👓牛油果青醬蘑菇長通粉 $85都重青醬味,有

👓朱古力梳乎厘 $92
經歷比較特別,大家食嘅時候可以留意吓有冇相同情況!
👓法式多士 $68
👓牛油果青醬蘑菇長通粉 $85
都重青醬味,有蕃茄粒面頭曬上芝士粉再加半舊牛油果,當中都幾多菇菌,牛油果熟透好食而且原來味道都幾夾青醬。
👓Tuna Bagel-daily pastry $48
根本唔係bagel😓😓完全沒有bagel應有的煙韌度,只係一個圓形嘅麵包,普通麵包!餡料有塊雞胸肉、蕃茄沙律菜。整體好普通,餡料正正常常但敗筆在個bagel包。
評分:6/10
👓Flat White +$15
可以免費轉用咗燕麥奶,飲落有陣燕麥味變相唔係傳統重奶味,不過係幾有特色同樣好飲!但竟然無拉花😓☹️賣相差啲
評分:7.5/10
👓Dirty +$15
幾濃咖啡味,明顯咖啡味濃過flat white,好飲!其實佢冇話咩特別有咖啡豆果酸,但佢純粹好有咖啡香。但dirty不嬲都細杯所以唔夠喉
評分:8/10
2021-04-02 36 浏览
美孚開左間日系文青風格既甜品🍮餐廳🍴主打食梳乎厘班戟,款款都好吸引🥞好難選擇。為左要食甜品,所以淨係叫左一款主菜同朋友開心share 🍝🍝軟殻蟹蕃茄意粉$85賣相夠吸引,軟殻蟹🦀都幾大隻。炸到外殻夠哂香脆,唔會話好油膩。食到有蟹既鮮味。而意粉食落都幾有彈性,唔會話煮過龍。配上蕃茄汁,食落好開胃,唔會話好酸。榛子🌰梳乎厘🥞 $95軟綿綿嘅疏乎厘,即叫即整,熱辣辣。空氣感十足,好香既蛋味。份量都幾多,有三件。配埋一粒粒既焦糖醬榛子🌰味道好夾!唔錯!Tiramisu 🍫$65估唔到咁大份!賣相仲好靚添,影相📸️一流!同平時食既tiramisu 有啲唔同。係用左一條條浸左雲呢拿酒既餅疊埋一齊。每層都放滿左cream cheese味道好香好濃烈!配埋士多啤梨🍓食,解一解膩。呢度既飲品都好有特色!叫左杯Tiramisu coffee ☕️同朱古力🍫賣相相當特別係。以為係甜品,點知係coffee黎!將佢攪勻令到咖啡飲落充滿香濃既芝士味。飲完好醒神!☺️
美孚開左間日系文青風格既甜品🍮餐廳🍴
主打食梳乎厘班戟,款款都好吸引🥞好難選擇。

為左要食甜品,所以淨係叫左一款主菜同朋友開心share 🍝

🍝軟殻蟹蕃茄意粉$85

賣相夠吸引,軟殻蟹🦀都幾大隻。
炸到外殻夠哂香脆,唔會話好油膩。
食到有蟹既鮮味。
而意粉食落都幾有彈性,唔會話煮過龍。
配上蕃茄汁,食落好開胃,唔會話好酸。

榛子🌰梳乎厘🥞 $95
軟綿綿嘅疏乎厘,即叫即整,熱辣辣。
空氣感十足,好香既蛋味。
份量都幾多,有三件。

配埋一粒粒既焦糖醬榛子🌰味道好夾!
唔錯!

Tiramisu 🍫$65
估唔到咁大份!賣相仲好靚添,影相📸️一流!
同平時食既tiramisu 有啲唔同。
係用左一條條浸左雲呢拿酒既餅疊埋一齊。
每層都放滿左cream cheese
味道好香好濃烈!

配埋士多啤梨🍓食,解一解膩。

呢度既飲品都好有特色!

叫左杯Tiramisu coffee ☕️同朱古力🍫
賣相相當特別係。

以為係甜品,點知係coffee黎!
將佢攪勻令到咖啡飲落充滿香濃既芝士味。
飲完好醒神!☺️

2021-04-02 83 浏览
美孚住宅區新開左間小清新打卡咖啡店,裝潢以日系為主,簡約之餘亦保留日式傳統榻榻米既風格。近門口位有一排單邊二人位,入面亦設有二人抬同卡位四人抬,座位唔算多,但空間闊落舒適,可以放空一下!軟殼蟹蕃茄意粉💰💲85係我喜愛既軟殼蟹🦀,炸到金黃酥脆,入口脆卜卜又唔油膩。雖然唔算大隻但蟹肉肥美。意粉掛上蕃茄醬🍝,酸酸甜甜,口感彈牙,開胃惹味。榛子梳乎厘💰💲95三塊震騰騰既雲朵梳乎厘☁️,口感鬆軟,具空氣感。蛋香濃厚,濕潤度亦恰好。碟邊附上楓糖漿同埋焦糖榛子 ,口感豐富令層次昇華。提拉米蘇💰💲65手指餅將咖啡☕既香醇完全吸收。忌廉芝士細膩香滑,入口即溶🤤。焦糖脆脆鮮奶咖啡 跟餐💰💲22咖啡香濃滑順帶綿密奶泡,焦糖脆脆平衝左咖啡豆既酸、甜、澀味,回甘餘韻。提拉米蘇咖啡 跟餐💰💲22賣相已經相當吸引,非常igable 💌。濃郁苦澀既凍咖啡搭配上柔滑不膩口既提拉米蘇,微甜微苦新滋味。
美孚住宅區新開左間小清新打卡咖啡店,

軟殼蟹蕃茄意粉💰💲85

榛子梳乎厘💰💲95

提拉米蘇💰💲65

焦糖脆脆鮮奶咖啡 跟餐💰💲22

提拉米蘇咖啡 跟餐💰💲22

2021-04-01 50 浏览
芝士咸牛肉三文治配蕃薯條+沙律芝士流晒出來好治療,配上咸牛肉,好夾,如果牛肉多啲就好啦。雖然係三文治,但都唔馬虎!麵包搽左牛油煎香,咸中帶牛油香又唔錯第一次食炸蕃薯條,蕃薯既甜又唔錯。加左麻醬既沙律又可以一解芝士油膩感榛子梳乎厘梳乎厘唔係食緊空氣,好軟熟,蛋香配上榛子cream不過不失,要讚既係佢粒榛子,外層cover 焦糖炒,好出色呢個位做得。Tiramisu 甜品俾我地想像中大份,浸過咖啡既餅可能影相太耐淋晒,但咖啡既苦同cream既甜中和,恰到好處!賣相都好靚Tiramisu咖啡係店signature. cream溝均咖啡,中和苦同油膩,苦中帶有一點香。好飲¡

芝士咸牛肉三文治配蕃薯條+沙律

芝士流晒出來好治療,
配上咸牛肉,好夾,
如果牛肉多啲就好啦。

雖然係三文治,但都唔馬虎!

麵包搽左牛油煎香,
咸中帶牛油香又唔錯

第一次食炸蕃薯條,蕃薯既甜又唔錯。

加左麻醬既沙律又可以一解芝士油膩感

榛子梳乎厘

梳乎厘唔係食緊空氣,好軟熟,

蛋香配上榛子cream不過不失,
要讚既係佢粒榛子,外層cover 焦糖炒,

好出色呢個位做得。

Tiramisu 甜品

俾我地想像中大份,

浸過咖啡既餅可能影相太耐淋晒,
但咖啡既苦同cream既甜中和,
恰到好處!

賣相都好靚

Tiramisu咖啡

係店signature.
cream溝均咖啡,中和苦同油膩,
苦中帶有一點香。
好飲¡

2021-04-01 43 浏览
在美孚這個如此傳統的地區,發現了這間文青高質cafe - Phi Coffee & Pancake. .裝修高雅明亮,有卡座、有樹陰位、也有流動性高的coffee 枱,很適合談天或靜靜地享受寧謐一刻。.而且食物總類多,有意粉、三文治、也有甜品、梳乎厘等等。.雜莓梳乎厘 - 心花怒放!三塊肥嘟嘟震騰騰的pancake,好吸引,空氣感滿滿,十分香蛋味,口感smooth夠濕濕。沾上雜莓食更加好味。.卡邦尼煙肉意粉 - 放置得好靚,藝術品似的,creamy 帶有熏香煙肉味。.提拉米蘇 - 嘩,有成個蛋糕的size。咖啡味回甘清香,而且賣相有心思,一個個水滴形狀的cream。. 咖啡都好高質:伯爵鮮奶咖啡 / 檸檬氣泡咖啡,飲完之後好refreshing 十分醒神。.文青cafe,靜靜地休息,正呀。

而且食物總類多,有意粉、三文治、也有甜品、梳乎厘等等。

文青cafe,靜靜地休息,正呀。

2021-04-01 139 浏览
之前成日見人泥呢間cafe 打卡 見d食物賣相幾精緻 我哋今日終於都泥左朝聖😎 裝修以白色同木為主 行簡潔風☺️睇一睇menu 價錢好平好抵食 我地揀左一個pasta 一個Souffle🥰 分別係軟殻蟹蕃茄意粉同榛子梳乎厘 軟殻蟹蕃茄意粉有驚喜 蕃茄味幾濃 好香香草味 仲有雜菌 軟殻蟹炸得酥脆👅 梳乎厘店員會問你係咪即上 記得答係丫‼️‼️因為係即製既關係 我地答即上都要等50分鐘先有得食架🥲 上碟Souffle熱辣辣 淋上蜜糖 賣相好靚見好多人泥都會食Tiramisu 賣相又係好吸引 我地都忍唔住order左😂 原來好大件份量好多 果然好靚 手指餅吸左大量咖啡 真係要2個人share😆去cafe當然唔少得飲番杯咖啡 我哋就試左提拉米蘇咖啡同焦糖脆脆鮮奶咖啡☕️ 同樣地2本飲品都好好打卡 提拉米蘇咖啡上有一層厚厚既cream 焦糖脆脆鮮奶咖啡好香 加咗焦糖脆脆多咗一份口感🌟

軟殻蟹蕃茄意粉

Tiramisu

提拉米蘇咖啡
焦糖脆脆鮮奶咖啡好香 加咗焦糖脆脆多咗一份口感🌟
焦糖脆脆鮮奶咖啡
軟殻蟹蕃茄意粉
焦糖脆脆鮮奶咖啡
那天找到了隱藏角落PHI Coffee & Pancake,✨簡約風尚的咖啡小店,不單純是文青打卡的熱點,💕也帶來意想不到的味蕾享受。📍榛子梳乎厘 $95喜歡日式梳乎厘鬆鬆軟軟的空氣感,本身不帶甜味的梳乎厘,可按個人偏好加入楓糖漿點綴,伴碟的焦糖榛子和榛子粒粒,添上榛香口感。📍軟殼蟹蕃茄意粉 $85用料十足的軟殼蟹,新鮮大隻,蟹肉和外層軟殼酥脆惹味,配合充滿奶油香味的蕃茄意粉,每一啖都很juicy。📍士多啤梨法式多士 $78法式多士的工序繁複,將浸在手奶6-8小時的麵包放入雪櫃冷藏,再用焗爐烤焗,最後把麵包煎至金黃脆皮;即點即烤的士多啤梨法式多士,薄脆的外皮,奶香的柔軟麵包肉,拼搭酸酸甜甜的士多啤梨,難以忘懷的豐富的層次口感。📍提拉米蘇咖啡 (跟餐$22)賣相吸引的提拉米蘇咖啡,少女心立即浮現! 把面層的tiramisu奶油與苦澀的凍咖啡混合,帶來特別的幼滑餘韻。📍抹茶鮮奶 (跟餐$22)抹茶甘醇微苦,配上絲滑鮮奶,不蓋過茶香的微甜甜度,每一口都是身心的享受。

📍榛子梳乎厘 $95

📍軟殼蟹蕃茄意粉 $85

📍士多啤梨法式多士 $78

📍提拉米蘇咖啡 (跟餐$22)

📍抹茶鮮奶 (跟餐$22)
2021-03-30
  • 軟殼蟹蕃茄意粉
2021-03-31 43 浏览
話說美孚真係一個美食沙漠今日呢去到美孚,想搵啲嘢食,都唔係好見有咩好嘢食唯一一間吸引到大食妹目光嘅就係呢間裝修得好有日系氣息嘅文清Cafe<全日早餐熱香餅$95>全日早餐唔係跟麵包,係跟大食妹最愛嘅熱香餅熱香餅口感豐富有咬口,牛油味勁香,加埋楓糖淋喺面,真係冇得輸薯餅又炸得勁香脆,真係超級好味<榛子疏乎厘$95>疏乎厘即叫即上,熱辣辣嘅疏乎厘淋上榛子醬,好滋味<紅莓乳酪蛋糕$42>乳酪蛋糕有驚喜,食落去係慕絲蛋糕嘅口感,軟滑軟滑乳酪味好出,但係又唔會掩蓋左紅莓嘅酸味

話說美孚真係一個美食沙漠
今日呢去到美孚,想搵啲嘢食,都唔係好見有咩好嘢食
<全日早餐熱香餅$95>
全日早餐唔係跟麵包,係跟大食妹最愛嘅熱香餅
薯餅又炸得勁香脆,真係超級好味

<榛子疏乎厘$95>
疏乎厘即叫即上,熱辣辣嘅疏乎厘淋上榛子醬,好滋味

<紅莓乳酪蛋糕$42>
乳酪蛋糕有驚喜,食落去係慕絲蛋糕嘅口感,軟滑軟滑
乳酪味好出,但係又唔會掩蓋左紅莓嘅酸味

2021-03-30 1204 浏览
#美乎 👯‍♀️與朋友結伴到美乎轉車, 經過附近見到間清新文青小店, 設計光亮, 以木為主調, 在舊區中顯得格外出眾! 🍰提拉米蘇 Tiramisu $65 ~ 是傳統做法, 以手指餅蘸咖啡酒組成, 🧀Mascarpone Cheese口感幼滑, 香濃而不膩! 共2層, 口感十分滿足! 榛子梳乎厘 $95 ~ 鬆鬆軟軟的, 唔係輕到食空氣那種, 有少少質感, 但輕盈😌! 份,量多, 足有3大件😱! 搭配醬唔膩, 配以焦糖榛子, 好滿足! 🦀軟殼蟹蕃茄意粉 🍝$85 ~ 好啦, 食咁多甜, 要食返少少咸食中和下罪惡感🤭! 軟殼蟹炸得鬆脆, 唔會滿滿咸海水味! 意粉軟硬適中, 蕃茄醬唔會過酸或過甜, 以鮮菇片同炒, 分量不少! ☕跟餐飲品, 🍵福鼎白茶 $22, 🍯焦糖脆脆鮮奶咖啡 $22! 首先, 🍵福鼎白茶, 堅型! 茶味清香! ☕焦糖脆脆鮮奶咖啡, 超級靚! 飲咖啡時與脆脆同食, 唔駛加糖! 咖啡香滑, 泡泡濃郁, 味道順喉!

2021-03-29 50 浏览
真係好多年冇呢美孚, 原來呢度嘅舖頭好多元化, 如果住喺呢度一定好方便今日想靜靜地坐低做下嘢食下嘢, 入咗去PHI 見到佢有好靚嘅梳乎厘同埋咖啡有好多選擇, 環境又舒適我哋兩個人叫咗軟殼蟹蕃茄意粉, 係一大隻軟殼蟹呀, 外脆內軟超級好食, 加埋個茄汁酸酸地好開胃原味梳乎厘因為本身好怕甜, 就叫咗原味梳乎厘, 甜度啱啱好, 梳乎厘超級鬆軟, 食多啲都唔會覺得漏伯爵茶鮮奶咖啡同埋抹茶鮮奶茶味都比較濃, 我諗應該係想中和返佢其他甜品, Terimisu好似成個蛋糕咁樣上枱, 估唔到咁大個🤣🤣賣相滿分😄咖啡味比較重, 都係好鬆軟好creamy

原味梳乎厘

2021-03-29 750 浏览
美孚一個老牌私人屋苑 幾個月前喺天橋位巴士站對面 即係第四期 開咗間人氣甜品cafe 我又多一個hea同食嘅好去處-🍝軟殼蟹蕃茄意粉 $88呢度提供三文治同意粉 先填飽個肚再食甜品 原隻軟殼蟹入口酥脆 意粉掛滿茄汁 開胃有咬口-🥞#雜莓疏乎厘 $8820分鐘嘅等待絕對值得 疏乎厘班㦸有三個 回彈力強有空氣感 入口充滿蛋香 自家製雜莓醬有新鮮覆盆子茸raspberry purée加士多啤梨🍓藍莓🫐 顏色靚 有果香 甜甜酸酸 同班戟好搭 推薦‼️-☕️#Earl Grey latte咖啡味唔濃 飲嘅時候聞到橙皮同茶葉香 飲品底部嘅橙味突出-🍰#Tiramisu $65厚層忌廉將蛋糕隔開 入口香滑少甜 有朱古力味同淡酒香 下層比較濕潤 建議上枱後盡快食完-🍵#潮州單叢 $31青茶消滯又有益 熱茶用小茶壺奉上 保持熱度 可以慢慢自斟自飲-📍#PHI Coffee & Pancakes美孚新邨百老匯街69號-119號地下91A

🍝軟殼蟹蕃茄意粉 $88

🍵#潮州單叢 $31

📍#PHI Coffee & Pancakes
美孚新邨百老匯街69號-119號地下91A
  • Tiramisu
大家近日有沒有四出打卡,到處賞花、影花?「香港花卉展覽2021」18區各處都有,可惜荃灣區的展出較為遜色,於是早前我便到荔枝角公園走一趟。賞花後,在附近看中了一家咖啡店《Phi Coffee & Pancake》,店子以木系裝橫,既有家的溫暖感覺,又充滿日系文青風,在這裡用餐,感覺就是舒適感!Phi 以 Coffee & Pancake 為名,試問又怎可錯過這裡的 Coffee & Pancake? Pancake 都是新鮮即叫即整的,所以點餐後要等一等。不過,看見軟熟而堅挺的梳乎厘上桌時,等待也是值得的!這次 BeautySearch 揀選了榛子梳乎厘,梳乎厘的上層還添加了厚厚的榛子醬,香口微甜,為梳乎厘添上滋味,搭配軟棉棉的口感,幸福感滿載!行了一個早上,全日早餐正好補充一下,搭配也相當豐富,有煙肉、雞蛋、車厘茄、蘑菇和薯餅讓,還有我最愛的煙三文魚,咸香味恰到好處;加上兩片熱香餅,令人飽足!不過,在梳乎厘的比較下,熱香餅也變得遜色。暖泡沫鮮奶令牛奶產生了微妙變化,口感即時變得棉密起來,更勝一杯簡單的鮮奶;焦糖脆脆鮮奶咖啡,在苦中添加一點甜,焦糖的甜度配上鮮奶咖啡,即時令人甜入心。

2021-03-27 39 浏览
這間位於美孚新村的Cafe,主要以輕食及甜品為主,另外還有多款咖啡等,適合女士聚會及談心的好地方。牛油果青醬蘑菇長通粉長通粉煙煙韌韌,大量的青醬拌勻,味道簡單又清新,加上香滑的牛油果,整個通粉不會太膩。雜莓梳乎里即叫即做,梳乎里表面有些不太甜的cream,旁邊淋上大量的雜莓醬,梳乎里入口鬆化,加上酸酸甜甜的果醬,刺激味蕾。Tiramisu本來以為細細件,點知大件到足二至三人分享,tiramisu底的蛋糕充滿了酒香,入口帶咖啡酒味,非常濃郁。白茶配橙片茶味濃郁帶淡淡橙香,食完甜品配返杯清茶可去飽滯感。熱玫瑰鮮奶咖啡淡淡玫瑰香味,奶味較濃,質感幼滑且不苦。

牛油果青醬蘑菇長通粉

雜莓梳乎里

Tiramisu

白茶配橙片
茶味濃郁帶淡淡橙香,食完甜品配返杯清茶可去飽滯感。

熱玫瑰鮮奶咖啡
淡淡玫瑰香味,奶味較濃,質感幼滑且不苦。
2021-03-25 55 浏览
之前曾經講過每到假日就想學人慢活嘆下,過一個不用煩憂的星期六,今次我係美孚尋覓到一個好地方,真正比我休息到的空間,我真係好意外。本來只係想同謙謙食佢鍾意的梳乎理點知來到好驚喜,本身佢係走文青路線,簡約裝修配搭咖啡咁,但原來行到尾竟然有間日系房😍,可以座係地上的座墊上慢慢嘆我地的假日早餐。⚛ All Day Breakfast with Pancake🥞 ~ 用煙三文魚卷成的花, 令簡單的 Breakfast 增添朝氣, 兩件炸薯餅香脆可口, 謙謙話Pancake 唔洗加其他野已經好味。⚛ Chocolate 🍫 Souffle ~ 超邪惡的Souffle ,我和謙謙就係因為佢而來呢到的, 雖然要等20分鐘先有得食 ,但我和謙座係呢個環境到打打機上上網好輕鬆咁等又唔覺得係一會事😆,呢到的Souffle 入口都有空氣感,面層有幾粒軟滑的朱古力,另外自己淋上朱古力醬,謙謙一淋完就係咁爭住食了。🥤 Chocolate🍫 ~ 謙謙話好濃的朱古力就算加左冰都好好味,冇變淡到。☕ Tiramisu Coffee ~ 超欣賞呢杯野, 除左打卡靚, 淺嘗一口時可以飲到咖啡的原味先,慢慢再拌勻上層的

☕ Tiramisu Coffee ~ 超欣賞呢杯野, 除左打卡靚, 淺嘗一口時可以飲到咖啡的原味先,慢慢再拌勻上層的一起飲,好順滑一都冇苦澀味。

我地兩個食飽飽座係飲住野打左一會兒機好happy 。